Sectorul CIVES
 
 

Caietele Revoluţiei nr. 5 (nr. 3/2006)

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Caietele Revoluţiei nr. 5 (nr. 3/2006)

Mesajde Marius » Joi Ian 11, 2007 1:30 pm

Acest număr al revistei editate de Institutul Revoluţiei Române a fost realizat în colaborare cu Asociaţia "Memorialul Revoluţiei" din Timişoara.

În mare parte ceea ce apare în revistă e realizat de Memorialul Revoluţiei, Institutul Revoluţiei fiind doar instituţia care a dat banii.

Părţile care nu au fost realizate de Memorialul Revoluţiei sînt rubricile "Din activitatea IRRD", care relatează despre organizarea unui simpozion "Ceauşescu la Tîrgovişte" (sînt amintiţi participanţii la simpozion, dar nu se spun concluziile acestuia) şi un Comunicat al Colegiului Naţional al IRR prin care se protestează contra unor intenţii ale Primăriei Bucureştilor de a modifica "ansamblul istoric şi arhitectural al centrului Capitalei". Ideea de bază a comunicatului este că în centrul capitalei a avut loc revoluţia, există acolo un monument în cinstea revoluţiei (e vorba de monumentul "Ţeapa" de lîngă fostul C.C., care are în jur un zid pe care sînt gravate numele celor morţi la revoluţie) şi că nu poate fi acceptată "intenţia de a ignora valoarea de simbol a acestui spaţiu istoric, în favoarea edificării unor construcţii comerciale". Eu sînt cam nedumerit de protest - vrea Primăria să dărîme monumentul? Nu prea-mi vine să cred, mi se pare mai mult o manevră politică prin care conducerea IRR, numită de Ion Iliescu, loveşte în Primăria Bucureşti, condusă de adversari politici ai lui Ion Iliescu. Se invocă martirii revoluţiei în acestă manevră politică, deasemeni se invocă "scrisorile şi mesajele pe care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 le-a primit în ultima vreme". Se vede aşadar că oamenii muncii de la oraşe şi sate adresează scrisori şi mesaje IRR, nu se spune însă numărul acestor scrisori şi nu se dau exemple de semnatari. De consemnat însă implicarea IRR în politică.

Îmi exprim ignoranţa cu privire la planurile Primăriei Bucureşti de a schimba centrul capitalei şi rog forumiştii care au mai multe informaţii despre acest subiect să aducă completări.

Un subiect tratat în acest număr de revistă este revolta braşoveană din 1987. Găsim o declaraţie din arhiva sonoră a Memorialului Revoluţiei şi retipărirea altor 2 declaraţii publicate iniţial în 1994 respectiv 2002.

Restul revistei se ocupă cu revoluţia din Timişoara. Sînt retipărite declaraţii apărute în presa timişoreană de-a lungul vremii, mai ales din revista "Orizont", dar şi din ziarul "Timişoara" sau cartea lui Titus Suciu "Lumea bună a balconului". Declaraţiile sînt interesante, multă lume n-a avut posibilitatea să le citească la momentul apariţiei lor iniţiale şi e bine să fie repuse în circulaţie. Remarc relatarea evenimentelor de la Uzina Mecanică (cu referiri inclusiv la încercarea neizbutită de protest din noiembrie 1989), evenimentele de la ELBA, şi discuţia Marianei Cernicova Bucă cu Laszlo Tokes de imediat după revoluţie (publicată în 4 ianuarie 1990). Din arhiva Memorialului Revoluţiei este publicată o declaraţie a lui Ion Monoran iar Adrian Kali, colaborator al "Memorialului Revoluţiei", publică un articol de opinie. Sînt republicate de asemeni ordinele lui Ceauşescu şi lista morţilor revoluţiei din Timişoara. Lista morţilor o publicasem şi eu în mai multe cărţi ale mele, "Caietele Revoluţiei" reproduc împărţirea pe zile conform cărţilor mele dar şi împărţirea făcută de Procuratură. Sînt diferenţe între aceste împărţiri, "Caietele Revoluţiei" nu explică în nici un fel aceste diferenţe, hai să le explic eu, mă simt obligat moral căci de la mine au luat datele din lista morţilor: Lista făcută de mine se bizuie pe data împuşcării, nu pe data decesului. Unele persoane nu au murit imediat după împuşcare ci au mai trăit cîteva zile. Aşa se explică de ce, de pildă, în 18 decembrie au fost împuşcaţi mortal 5 oameni dar au murit 10, iar pe 19 decembrie au fost împuşcaţi mortal 2 dar au murit 5. Unii dintre cei care au murit pe 18 sau 19 decembrie fuseseră împuşcaţi în 17.

Mai găsim deasemeni un comentariu a lui Georg Herbstritt din Germania despre ce a găsit în arhivele STASI legat de România şi nişte note din arhivele STASI, dar fără legătură cu revoluţia, doar cu situaţia generală din România (notele sînt din 1982, 1984 şi 1987).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009