Sectorul CIVES
 
 

Traian Băsescu, la paradă cu fostul şef al Securităţii

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Traian Băsescu, la paradă cu fostul şef al Securităţii

Mesajde Marius » Joi Mar 22, 2007 11:35 am

"Jurnalul Naţional" (ziarul lui Felix) de azi:

Generalul Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii, a aparut pentru pentru prima data in public dupa 1989, intr-un cadru oficial, alaturi de presedintele Traian Basescu. Evenimentul a avut loc anul trecut la Academia de Politie si este prezentat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, unde Iulian Vlad apare la dreapta lui Traian Basescu.

Aparitia publica a presedintelui Traian Basescu alaturi de generalul Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii, a avut loc la 21 iulie anul trecut, la ceremonia depunerii juramantului de credinta fata de tara de absolventii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti. Cu cateva luni inainte, seful statului infiintase Comisia prezidentiala pentru studierea dictaturii comuniste si deja prof. Vladimir Tismaneanu, presedintele acesteia, precizase public ca una dintre concluziile Raportului va fi ca "Securitatea a fost o institutie criminala de la inceput pana la sfarsit", adica inclusiv in perioada mandatului ultimului sef al acesteia, Iulian Vlad.

FILMUL CEREMONIEI. In filmul ceremoniei publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, generalul Iulian Vlad se plimba nestingherit in jurul presedintelui si al ministrului de Interne. Pentru inceput sta la dreapta ministrului de Interne, Vasile Blaga. Se muta in spatele acestuia atunci cand soseste ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Iar momentul paradei militare a absolventilor il prinde pe Vlad exact in spatele lui Basescu, care saluta militar promotia 2006 a Academiei. Alaturi de fostul sef al Securitatii, in preajma presedintelui apar cadre din conducerea Academiei si generali de frunte din Interne, printre care Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane. Singurul personaj prezent la ceremonie care este legat de trecutul comunist al Academiei de Politie, Dumitru Mazilu, se afla undeva in planul doi. Mazilu a fost seful scolii de la Baneasa. In mod evident prin locul ocupat la ceremonie, generalul Vlad este considerat un personaj foarte important. Oficial, fostul sef al Securitatii este pensionar.
Fotografiile pot fi vazute pe site-ul Administratiei Prezidentiale la adresa: www.presidency.ro

Generalul Costica Voicu, rectorul Academiei de Politie, nu a prea vrut sa discute subiectul Iulian Vlad. "L-am invitat dupa 2000, cand am devenit rector, la actiuni de acest fel pe generalul Vlad si pe altii", spune Voicu. El nu poate explica ce legatura are Iulian Vlad cu Academia de Politie, institutie care oficial a fost creata dupa 1990, dar care iata se recunoaste ca fiind mostenitorea celebrei scoli de la Baneasa. Intrebat daca l-a invitat la ceremonii asemanatoare si pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne din perioada comunista, Costica Voicu neaga si adauga un "Doamne fereste!". Rectorul Academiei de Politie se declara nemultumit de abordarea subiectului si intreaba reporterul pe un ton iritat: "Voi alta treaba nu aveti?". Prin invitarea generalului Vlad si a altor "fosti" la ceremoniile Academiei de Politie, conducerea acesteia recunoaste ca aceasta este continuatoarea scolii de la Baneasa. Contactat telefonic, fostul sef al Securitatii, generalul Iulian Vlad ne-a declarat: "Nu am fost impreuna cu presedintele. El a fost acolo, ca era normal sa fie prezent, iar eu am fost printre cei 200 de invitati, poate chiar mai multi."

UN AFRONT. Generalul Ion Mihai Pacepa, care in 1978 a decis sa rupa orice legatura cu regimul comunist, cerand azil politic in Statele Unite, considera aparitia presedintelui alaturi de fostul sef al Securitatii drept o jignire adusa romanilor, dar si Occidentului. "L-am cunoscut relativ bine pe generalul Vlad, si depun marturie ca nu are nimic comun cu Pantiusa, cu Draghici, sau cu ceilalti dinozauri securisti. Dar faptul ca Vlad s-a cramponat de tronul Securitatii pana cand aceasta si-a dat duhul si ca in decembrie 1989 a fost implicat in uciderea a 1.033 de romani, a fortat pana si pe cripto-comunistii ce i-au succedat lui Ceausescu sa-l trimita la inchisoare. Prezenta acestui Vlad la solemnitatile serviciilor secrete ale Romaniei de azi constituie un afront la adresa Occidentului, care acum face serioase eforturi financiare ca sa democratizeze tara, si jigneste profund pe fiii ei ce se zbat sa distruga radacinile comunismului", ne-a precizat generalul.

CREIERUL LEGILOR SECURITATII
Aurel Rogojan, fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad, care a fost si consilierul personal al lui Radu Timofte in perioada cat acesta a fost seful SRI, este unul din personajele care au intocmit legile sigurantei nationale, in varianta prezidentiala. Rogojan a fost trecut in rezerva in toamna anului trecut.
IN SLUJBA SECURITATII
Iulian Vlad a fost comandantul Scolii Militare de Ofiteri a Ministerului de Interne, secretar de stat la MI, adjunct al ministrului de Interne. Apoi pana in 1989 a fost seful Securitatii. In 31 decembrie 1989, a fost arestat si condamnat la 25 de ani de inchisoare. A fost eliberat la 31 decembrie 1993.

http://www.jurnalul.ro/articol_74965/tr ... tatii.html
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009