Sectorul CIVES
 
 

"Complotul" lui Iliescu

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

"Complotul" lui Iliescu

Mesajde Marius » Lun Mar 19, 2007 2:05 pm

"Jurnalul Naţional" din 19 martie 2007 publică un nou articol despre "complotul" lui Iliescu:

'Magureanu ne-a turnat la Securitate'

19 Martie 2007 | de Toma Roman jr
Generalul-maior Stefan Kostyal are 86 de ani si este un personaj discret, dar cu o biografie spectaculoasa. Comunist din convingere, a fost o victima a sistemului in care a crezut. Dupa ce a fost dus in lagar in URSS, tara in care se refugiase de dragul lui Stalin, reabilitat a intrat in conflict cu Nicolae Ceausescu, pe care-l cunostea de mult. Complotand cu oponenti ai tovarasului, a ajuns sa "colaboreze" cu Ion Iliescu si cu Virgil Magureanu.Relatia cu cei doi i-a lasat un gust amar.

Jurnalul National: Domnule general, de ce credeti ca nu va putea suferi Ceausescu?
Stefan Kostyal: Era gelos ca eu am fost cel mai tanar detinut politic comunist. El lansase o istorie falsa, cum ca el ar fi fost. Eu provin din Timisoara, dintr-o familie de muncitori maghiari cu traditie comunista. Eram saraci, stateam cu totii intr-o singura camera si de aia si mama, si tata au fost atrasi de comunism. In 1936 a fost o greva mare in industria textila din Banat. Au fost arestati saizeci si ceva de muncitori, printre care mama mea, o verisoara, sora mamei. Eu am fost condamnat la un fel de scoala de corectie la Gherla, la un loc cu prostituate si hoti. Conducerea inchisorii asteia a zis ca eu o sa le bag in cap hotilor si curvelor idei comuniste, ca o sa-i stric. De asta m-au dus in alte inchisori, impreuna cu maturii. Partidul avea o politica, prin avocati, sa-i plimbe pe detinutii comunisti din loc in loc, sa depuna marturie in multe procese. Asa am ajuns la Brasov, cu duba pe sine, cu un vagon de detinuti. Era o epidemie de tifos exantematic, asa ca la Brasov am stat mai mult in inchisoare, in carantina. Eram intr-o camera mare multi, aproape toti de drept comun. La un moment dat a batut cineva in vizeta. Era o voce balbaita, care a intrebat daca sunt comunisti printre cei in tranzit. Era Ceausescu. El se afla acolo impreuna cu alti sapte comunisti, liderul lor era Luka Laszlo, Vasile Luca. M-au luat cu ei, fiindca noi traiam in colectiv. Se imparteau pachetele, Ceausescu mi-a dat niste branza telemea, ceva slanina. El parea un tip descurcaret, facea rost de tot felul de chestii. Totusi nu ma placea, fiindca isi pierduse locul de cel mai tanar detinut comunist. Ma trata rece, era usor iritat cand ieseam la plimbare in curte. Dupa ce am plecat de la Brasov l-am reintalnit dupa multi ani, cand am ajuns adjunctul lui la Directia Superioara Politica a Armatei. Eu eram colonel, el general.

In timpul razboiului unde ati fost?
In URSS. In 1941, pe 6 ianuarie, am trecut granita ilegal in Ucraina, peste Carpati. Credeam ca merg in paradisul comunist, dar rusii, care erau foarte suspiciosi, m-au deportat la Vorkuta, la minele de carbuni, undeva langa linia polara. Ma banuiau ca as fi spion roman. Eram acolo comunisti din toate tarile cu care se afla URSS in razboi: maghiari, germani, romani, italieni. Gardienii ne faceau fascisti, chiar daca noi eram comunisti convinsi. Am muncit la mina si la o fabrica de caramida, am stat acolo sapte ani, m-am intors in 1947. Idiotul de Vadim Tudor a scris ca eu am fost facut general in URSS. Nici pomeneala.

Cum v-ati intors in tara?
Dupa razboi mi s-a spus ca ma pot intoarce. Eu am luat-o prin Ungaria. I-am cunoscut pe toti sefii comunisti de la Budapesta. In lagar fusesem coleg cu un nepot al lui Janos Kadar, care atunci era seful organizatiei de partid din capitala Ungariei. La Budapesta l-am contactat pe Kadar, si asa am intrat in cercurile comuniste de varf, cu Mathias Rakossi si Erno Gero. Ei insistau sa raman acolo, incadrat la ei. Eu nu si nu, voiam in Romania. Am luat legatura cu profesorul Iorgu Iordan inca din URSS, sa ma repatrieze, dar profesorul nu a vrut. Rakossi personal a intervenit pana la urma sa ma intorc in Romania. In Romania am luat legatura cu partidul, mi s-a spus ca au nevoie de oameni loiali in armata. Am facut Academia Militara si studii militare in URSS. Am fost dus la Directia Politica a Armatei intr-o perioada cand Dej se rafuia cu cei care luptasera in Brigazile Internationale din Spania. Primul meu sef, foarte bun, a fost Mihail Florescu, viitorul ministru al Chimiei, care a fost matrasit, pe motiv ca luptase in Spania. Dupa asta a venit Ceausescu....

Si-a adus aminte din prima de dvs.?
Eu m-am prezentat la el la raport, dar nu am zis nimic personal. El mi-a zis ca fac pe nebunul. M-a chemat la o cafea si mi-a reprosat ca nu mi-am adus aminte de el. Eu am dat-o ca nu vreau sa-l lingusesc... In perioada aia inca se mai putea discuta cu el. Nu i se suise foarte tare la cap. Era teribil de balbait, defect pe care l-a mai corijat dupa aia. Era teribil de muncitor, dormea foarte putin si pleca foarte tarziu de la munca. Nu ne lasa nici pe noi sa plecam. O data am plecat noaptea inaintea lui si a trimis imediat dupa mine. De-al dracului m-a tinut acolo. Relatiile s-au tensionat in timp. Eu stiam de la alti comunisti ca la procesul de la Brasov din 1936 rolul lui nu a fost asa senzational. Altul era acolo liderul lotului. La comunisti, fiecare proces era un prilej de propaganda. Cel care era lider a facut scandal, judecatorul l-a evacuat. Ceausescu a inceput si el sa zbiere ca vrea sa fie evacuat. Asta a fost tot ce a facut. Cat era la DSPA, Ceausescu era foarte nationalist, pot sa spun chiar sovin. Nu avea boala atat pe evrei, cat pe unguri si pe evreii unguri. La un moment dat, cineva dintre subalterni i-a trimis o anonima de amenintare. Era o greseala de ortografie, asa ca el a dedus ca autorul e ungur. M-a chemat si mi-a spus ca vrea sa dea afara toti ofiterii unguri si evrei unguri din directie. I-am zis ca nu se poate asa ceva, ca sunt si oameni competenti, si asa am intrat in conflict cu el.

Cum ati ajuns sa complotati impotriva lui?
Atunci cand a ajuns secretar general al partidului mi-am dat seama ca o sa fie de rau. In 1970 mi-am depus carnetul de partid si am protestat impotriva cultului personalitatii. Atunci m-au dat afara din armata si din general-maior am ajuns simplu soldat, printr-o masura ilegala, luata impotriva oricarui regulament militar. Mi-au dat domiciliu obligatoriu pe patru ani la Curtea de Arges, unde m-au pus sa lucrez ca functionar la o fabrica de cherestea. Am incercat sa iau legatura cu mai multi militari care puteau sa faca ceva. Ion Ionita fusese subordonatul meu si ajunsese ministru al Apararii. Dupa ce Ceausescu l-a trecut in rezerva a luat si el o atitudine mai hotarata. Militaru avea si el ceva influenta in armata. Incet-incet am inceput sa ne intalnim, sa facem planuri. Mergeam acasa la Ionita. Fiindca sotia mea era cetatean sovietic, eu aveam acces la Ambasada. Am luat legatura si cu rusii si le-am spus ca intentionam sa-l dam jos pe Ceausescu. Stiam ca el e foarte fricos, ca intra in panica. Stiam ca sistemul fara el e paralizat. Cand a fost cutremurul din 1977, el era plecat. Vreme de mai multe ore nu s-a luat nici o masura, fiindca astia de aici nu au stiut cum sa-i spuna ca a fost dezastrul. Am inceput sa planuim sa-l rasturnam cand e plecat din tara, undeva intr-o calatorie mai lunga. Facusem un plan ca oameni putini si hotarati sa-l dam jos. Mai cooptasem si alti ofiteri activi, pe generalul Hortopan, comandantul diviziei mecanizate din Bucuresti, care trebuia sa aiba un rol esential. Aveam si niste marinari cu noi, capitanii de rangul intai Anton Bejan si Radu Nicolae, un contraamiral.

Stiati ca Militaru a fost agent GRU?
Militaru a fost la fel de agent ca si mine. Aveam legaturi cu sovieticii, e adevarat. Eu tineam legatura cu Ambasada, am anuntat din prima clipa formarea grupului. Ne hotarasem sa actionam in 1984, cand Ceausescu era plecat in vizita in Canada. Trebuia ca Hortopan sa scoata tancurile in strada, sa ocupam CC-ul. Se facusera planuri detaliate, eu trebuia sa-i arestez pe Bobu si pe alti apropiati si sa-i inchid la Targoviste. Stiam ca sunt filat si tocmai de aia ii frecventam pe sovietici, sa arat ca am protectie. Ma duceam des la Ambasada si la sediul Aeroflot.

Stiati de existenta grupului disident din partid? De grupul Iliescu-Magureanu?
Da, noi eram cu totii militari. Nu puteam sa luam chiar noi puterea, trebuia un grup politic, din partid. Prin Nicolae Militaru am luat legatura cu Ion Iliescu. Omul care pendula intre grupul civil si cel militar era Virgil Magureanu, pe atunci profesor la "Stefan Gheorghiu". Insista sa se intalneasca insa cu mine sa afle detaliile complotului. Voia sa-l ajut sa mearga si el la sovietici, sa-i fac intrarea. Stabilisem de doua ori sa-l duc la Ambasada, dar nu a venit. Cred ca el ne-a turnat. Eu sunt aproape convins ca el lucra si cu Securitatea si ca el a avut un rol major in dejucarea miscarii noastre si in arestarea mea. Grupul lui Ion Iliescu era foarte ezitant. Mi se parea ca trag de timp. Noi voiam actiune, iar ei tot ezitau. Ne tot intalneam prin parcuri si vorbeam steril. Contam pe Iliescu drept portdrapel pentru grupul nostru, iar el se tot dadea la fund. Cand a plecat Ceausescu in Canada eu asteptam semnalul de la Ionita sa trec la actiune. In ultimul moment, unitatea lui Hortopan, care trebuia sa intre in actiune, a fost trimisa la munci agricole. Am tot asteptat si nu a venit nici un semnal. Au dat inapoi cu totii. Eu anuntasem sovieticii ca la data de, ora de, il dam jos pe Ceausescu. Le-am spus ca e o miscare favorabila lor si Pactului de la Varsovia. Practic ne-am facut de ras. M-am perpelit dupa aia toata noaptea de furie. Parca intrasera-n pamant toti vitejii. Cred ca Iliescu a fost cel care a dat tonul, s-a retras.

Exista vreo conexiune si la Ministerul de Interne?
Cred ca da. Nu m-ar fi mirat sa fi fost implicat chiar si generalul Vlad. Asa cum grupul Iliescu avea legaturi cu noi, cei de la Aparare, cred ca avea si la Interne. Magureanu stie exact cine era in zona aia. Exista si un alt plan, pe care Magureanu i-l spusese generalului Ionita, cu o actiune de la MI in urma careia sa ni-l dea legat pe Ceausescu. Probabil ca Vlad s-a razgandit si s-a retras, nu a mai vrut sa aiba legaturi cu ezitantul Ion Iliescu.

Ce s-a intamplat dupa ce Ceausescu s-a intors din Canada?
Pe Ionita l-a chemat Emil Bobu. I-a spus ca eu sunt agent maghiar si ca vreau sa dau Ardealul Ungariei. I-a impus sa taie legaturile cu mine, l-a amenintat. Dupa aia, la cateva saptamani au aparut la mine acasa un caloriferist pe care-l cunosteam, care a zis ca-mi da mita un casetofon daca ii bag copilul la un liceu militar. Era o inscenare ordinara la care nu am percutat, dar mi-am dat seama ca vor sa ma infunde pe drept comun. Dupa aia au venit doi la usa care au zis ca sunt de la electricitate. Mi-au spus ca am umblat la contor si ca fur curent. Au facut o perchezitie si au gasit si cateva ruble si leva din colectia de monede a fiului meu. Asa am devenit si "traficant de valuta". M-au luat si m-au dus la Securitate, undeva pe Batistei. M-au judecat si m-au condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare. Am facut jumatate de pedeapsa, datorita varstei si faptului ca eram bolnav de cancer la colon... mi-au dat drumul. Dupa ce m-au eliberat m-au obligat sa merg zilnic la Securitate, ca la serviciu. Ma hartuiau. Ma tineau intr-o camera ore-n sir, cu un plutonier care se uita fix la mine. M-au mai arestat pe termen ceva mai lung, ultima oara, in iulie 1989. Mi-au propus sa devin informatorul lor, dar i-am refuzat constant.

Generalul Ionita a murit de moarte buna?
Era bolnav, dar s-ar putea sa-l fi ajutat putin sa moara. Ceausescu nu a vrut tapaj. Voia pur si simplu sa nu se afle ca are opozitie in sistem, asa ca represiunea a fost discreta, lui ii era foarte frica de scandal extern. Si pe mine au vrut sa ma ajute sa mor, fusesem operat la colon si m-au tinut in conditii grele la puscarie. E adevarat, nu m-au agresat fizic.

Pe Ion Iliescu cand l-ati revazut?

La Revolutie. La 22 decembrie de dimineata, am plecat la Ministerul Apararii in Drumul Taberei. Acolo era sef generalul Stanculescu, cu un picior in ghips. Intr-un birou langa el era generalul Ilie Ceausescu, care bea cafea, linistit, cu un colonel. Stanculescu se facea ca nu-l vede, ii era inca frica de el. I-am spus sa-l aresteze si a pretextat ca are piciorul in ghips, nu poate sa se miste. Eu l-am arestat. Am sunat la Televiziune si i-am spus lui Iliescu ca-s la minister. A aparut si el falnic, ca Napoleon cand a plecat de pe Insula Elba, flancat de Lupoi, Voican si Roman. Roman era foarte agitat, am crezut ca e un cascador ceva. A tipat la mine si eu l-am lipit de un perete. Atunci Iliescu mi-a spus: "Lasa-l in pace, ca e omul meu". Am avut senzatia ca Iliescu vrea sa scape de mine. L-am arestat tot eu si pe Nicolae Andruta Ceausescu, la Baneasa, dupa care m-am dus sa coordonez Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului. Sa va zic ceva interesant. Luasem cu mine-n masina spre CAAT si doi foarte tineri revolutionari. Unul dintre ei era Victor Ponta. Eu fusesem la un moment dat loctiitor al comandantului CAAT, cunosteam ofiterii de acolo si am crezut ca pot sa ajut. Cat timp am stat acolo am vazut ca unii dintre generalii care ii fusesera extrem de obedienti lui Ceausescu se regrupasera foarte bine, aveau pozitii-cheie in minister. M-a apucat scarba. I-am spus lui Militaru, devenit ministru, ca ar trebui sa-i mai scuturam pe aia care si-au lipit cururile de scaune, si el nu a avut nici o reactie. M-am dus acasa si nu am mai vrut sa ma bag cu astia in nimic. Singurul lucru pe l-am obtinut a fost sa mi se redea, in 1990, gradul de general-maior in rezerva si o pensie ceva mai mare. Dar chiar si asa am avut niste probleme. Pensia care mi se cuvenea intre anii 1970, cand am fost degradat ilegal, si 1990 nu mi-a fost returnata niciodata.

http://www.jurnalul.ro/articol_74754/_m ... tate_.html

Părerea mea: Apar tot felul de bătrînei care explică cum complotau de vreo 20 de ani contra lui Ceauşescu. Dacă n-ar fi venit revoluţia ar fi continuat încă 20 de ani să comploteze fără să facă nimic.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde alin » Mar Mar 20, 2007 2:34 pm

o lovitura de stat in 84 ar fi aratat complet diferit de cea din 89

sigur ca Magureanu, Stanculescu si Iliescu s-au folosit de rascoala de la Timisoara si Bucuresti.

dar evenimentele arata ca tot nu erau pregatiti: Ceausescu pleaca pe luni 18 dec. in Iran si se intoarce pe 20 dupa amiaza: ce putea fi mai nimerit pentru o lovitura de stat ?

revin la faptul ca pe 22 dim. rascoala de la Inter era terminata si strada spalata.
La Timisoara Piata Operei nu era goala. Asta arata importanta tactica si strategica a celor 2 obiective.
cei care au venit in Piata Palatului pe 22 erau altfel decat cei de pe 21.
pe 21 toti au fugit din Piata, desi nu tragea nimeni in ei.
cei care au inceput la Inter nu erau )majoritatea) dintre cei adusi la miting (cum se afirma gresit de atatea ori de asa-zisi cercetatori/istorici/autori de povesti)

Marius Mioc este foarte concentrat pe ce s-a intamplat la Timsoara, Nica Leon pe ce s-a intamplat la Bucuresti (fara sa dea prea multe detalii, probabil ca nici nu le are) si noi continuam sa comentam Jurnalul National al securistului Felix.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Nica Leon » Joi Apr 05, 2007 12:32 pm

Alin a scris: Marius Mioc este foarte concentrat pe ce s-a intamplat la Timsoara, Nica Leon pe ce s-a intamplat la Bucuresti (fara sa dea prea multe detalii, probabil ca nici nu le are) si noi continuam sa comentam Jurnalul National al securistului Felix.


Aline, pe mine nu mă miră că scrii despre ceva ce nu ai înţeles şi nici nu vei înţelege vreodată. Ciudat este însă că îţi dai cu presupusul despre ceea ce ar putea şti ceilalţi. Dacă ai fi fost deştept şi interesat de un anume moment, cred că ar fi fost mai bine să întrebi. Aşa însă nu meriţi să afli, iar eu nu vă luminez pentru că ştiu că nu am pe cine. Dovada se află chiar în textul tău. [/quote]
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde alin » Joi Apr 05, 2007 4:47 pm

Nica Leon,
cred ca zecile de mesaje care le-ati postat aici pana acum m-au lamurit suficient in privinta d-voastra:
sunteti din aceeasi categorie cu Sergiu Nicolaescu


tot am aflat ceva.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Nica Leon » Vin Apr 06, 2007 3:47 pm

Daca nu îţi cer prea mult, poţi să îmi spui cum de ai ajuns la această interesantă concluzie.
Oare atît ai reuşit să înţelegi din penultimul mesaj pe care l-am scris, ca raspuns la întrebările tale?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Marius » Vin Apr 06, 2007 7:44 pm

alin scrie:cei care au inceput la Inter nu erau )majoritatea) dintre cei adusi la miting


E un punct de vedere interesant, care ar merita studiat şi aduse argumente. Şi din declaraţia lui Mihăescu am înţeles că acesta nu participase la miting dar se alăturase mişcării de la Inter.

Chiar dacă unii - poate majoritatea, cum zice Alin, dintre revoluţionarii de la Inter n-au fost la mitingul lui Ceauşescu, efectul psihologic al destrămării mitingului cred a contat. Oameni nehotărîţi au putut fi convinşi să participe anume după ce au aflat ce se întîmplase la miting.

alin scrie:Marius Mioc este foarte concentrat pe ce s-a intamplat la Timisoara


Mă concentrez pe ce ştiu mai bine. Aştept să aflu de la bucureşteni ce au făcut ei.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde alin » Mar Apr 10, 2007 8:22 pm

[quote="Marius"]

E un punct de vedere interesant, care ar merita studiat şi aduse argumente. Şi din declaraţia lui Mihăescu am înţeles că acesta nu participase la miting dar se alăturase mişcării de la Inter.

Chiar dacă unii - poate majoritatea, cum zice Alin, dintre revoluţionarii de la Inter n-au fost la mitingul lui Ceauşescu, efectul psihologic al destrămării mitingului cred a contat. Oameni nehotărîţi au putut fi convinşi să participe anume după ce au aflat ce se întîmplase la miting.

[/quote]

cei care au inceput sa scandeze la Inter in jurul orei 12:30--13:00 erau tineri, intre 17-25 ani, pareau studenti, elevi, la miting fusesera adusi oameni maturi din diferite intreprinderi si institutii bucurestene.
in general nu am observat ca s-a facut o cercetare serioasa a ceea ce s-a intamplat in Bucuresti pe 21.
(exemplu: cati din cei arestati pe 21 (axista liste oficiale, dar incomplete) au participat la miting)

sigur ca efectul psihologic a fost puternic, mitingul era transmis la radio si TV; dar toata tara privea/asculta, teoretic si la Timisoara s-a vazut intreruperea mitingului, acolo care a fost efectul psihologic ?
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Marius » Joi Apr 12, 2007 7:30 am

alin scrie:sigur ca efectul psihologic a fost puternic, mitingul era transmis la radio si TV; dar toata tara privea/asculta, teoretic si la Timisoara s-a vazut intreruperea mitingului, acolo care a fost efectul psihologic ?


Personal eram la închisoare şi n-am ştiut nimic despre întreruperea mitingului. Am observat totuşi că în noaptea de 21/22 decembrie 1989 cînd am fost scos la anchetă n-am mai fost bătut.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Vin Mai 04, 2007 2:29 pm


Personal eram la închisoare şi n-am ştiut nimic despre întreruperea mitingului. Am observat totuşi că în noaptea de 21/22 decembrie 1989 cînd am fost scos la anchetă n-am mai fost bătut.


Aţi înţeles cît bine am făcut eu acestei ţări şi locuitorilor săi, unii aflaţi chiar şi în mîinilor unor brute, care şi astăzi mai primesc pensii consistente, pentru "meritul"de a-l fi bătut pe Marius.
Sînt curios să aflu cîţi dintre cei care au scăpat de bătaie şi cu viaţă s-au gîndit vreodată, măcar o clipă, la noi, cei cîţiva care am pornit Revoluţia?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009