Sectorul CIVES
 
 

Miodrag Milin acuză cenzura de la Institutul Revoluţiei

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Miodrag Milin acuză cenzura de la Institutul Revoluţiei

Mesajde Marius » Vin Aug 24, 2007 6:11 pm

În 23 august 2007 la televiziunea locală timişoreană "Analog" a fost o emisiune (în reluare) de o oră cu Miodrag Milin, fost membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Revoluţiei, demisionat din decembrie 2006, după cum a explicat la emisiune.

Milin a acuzat Institutul de cenzură spunînd că deşi a apărut ca responsabil de număr la două numere din "Caietele Revoluţiei", în aceste numere s-au introdus schimbări fără acordul său, respectiv: s-au scurtat sau eliminat unele texte, s-au adăugat altele despre care el nu ştia nimic deşi era responsabil de număr, s-au adăugat fotografii fără să fi fost întrebat şi s-a refuzat publicarea fotografiilor unor revoluţionari timişoreni, deşi el alesese anume doar fotografii ale unor persoane dispărute (George Şerban - cel cu Proclamaţia de la Timişoara; Ion Monoran), ca să nu fie discuţii de ce apar unele fotografii şi nu altele.

După spusele lui Milin, IRR încearcă să manipuleze istoria revoluţiei. În ceea ce priveşte Timişoara se încearcă eliminarea anumitor documente precum Proclamaţia de la Timişoara din martie 1990 şi ascunderea disensiunilor care au existat în cadrul Frontului Democratic Român de la Timişoara (s-ar fi cenzurat o intervenţie a lui Ioan Chiş la un simpozion despre FDR, se încearcă minimalizarea unuia dintre cele două balcoane ale revoluţiei timişorene - desigur e vorba de balconul Comitetului Judeţean PCR - actuala Prefectură - căci la balconul Operei au activat Claudiu Iordache şi Lorin Fortuna, membri în conducerea IRR).

Milin a fost nemulţumit şi de scandalul făcut la Lugoj de unii revoluţionari cînd a fost prin decembrie 2005 să prezinte n-am înţeles bine ce, un simpozion sau o expoziţie despre revoluţie. Nu s-a gîndit însă că această contestare a sa vine tocmai de la calitatea de reprezentant IRR pe care o avea atunci, şi care nu inspira încredere. El acum vorbeşte despre cenzura de la IRR, alţii n-au avut nevoie de atîta timp ca să pună la îndoială instituţia numită IRR.

S-a discutat şi despre volumul "Revoluţia din 1989. Istorie şi memorie" editat la Polirom, care face subiectul altei teme pe acest forum. Din spusele lui Milin, era vorba ca după revista "Clio 1989" pregătită de Murgescu al treilea număr să-l pregătească el. După ce s-a respins varianta de revistă a lui Murgescu a fost presat să propună el o variantă pentru numărul al doilea din "Clio 1989" dar n-a vrut să-l şunteze pe Murgescu.

N-am văzut în întregime emisiunea, am pierdut prima jumătate (şi era în reluare, deci a mai fost difuzată odată, nu ştiu cînd), cine a văzut-o în întregime să adauge comentarii. S-a difuzat în cadrul seriei "Ora 21 cu Adrian Adam".
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Vin Aug 31, 2007 8:13 pm

Ieri 30 august am fost pe la IRR să procur ultimele lucrări editate de institut. Iliescu tocmai pleca cînd am ajuns eu acolo, erau 2 maşini cu girofar iar Gelu Voican l-a condus la maşină. Am stat retras, am aşteptat să plece, că nu voiam să discut cu nimeni din coducerea IRR, am vorbit doar cu arhivarul de la care am luat cărţile. Am vorbit şi despre Milin, arhivarul zice că Milin s-a retras de la IRR că avea mult de lucru, şi la universitate, şi la "Memorialul Revoluţiei", nu mai făcea faţă la atîta treabă şi de aia s-a retras. Consemnez aici ca să se ştie cum se prezintă la IRR retragerea lui Milin. Despre Murgescu, acelaşi arhivar zice că e urît ceea ce a făcut, a luat materiale de la Institut şi le-a dus la Polirom şi critică institutul deşi a mîncat atîta vreme pîine de la IRR şi încă o pîine foarte albă. I-am zis arhivarului că şi eu am vrut să public în revista IRR nişte critici la adresa revistei "Clio 1989" şi nu s-a acceptat (materialul apărut în volumul lui Murgescu) de unde deduc că are dreptate Murgescu cînd vorbeşte de cenzură la IRR. Arhivarul zice că ei la IRR ştiu mai bine istoria decît mine iar profesorul Scurtu nu a răspuns la criticile mele fiindcă nu vrea să intre în polemică cu diletanţi. În final am izbutit să procur ultimele apariţii, dar n-am mai primit nimic gratis (cum primisem pînă acum), a trebuit să plătesc - 15 RON pentru "Clio 1989" numerotat 1-2/2006 dar apărut de fapt în 2007 (şmecherie a IRR ca să nu se observe că în 2006 n-au editat nici un "Clio") şi cîte 5 RON pentru fiecare număr din "Caietele Revoluţiei".
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Joi Sep 20, 2007 7:49 pm

M-am întîlnit cu Milin şi am discutat despre IRR. I-am zis de discrepanţa dintre ce a explicat el la emisiunea TV şi ce se pretinde la IRR despre demisia lui. Mi-a explicat că, la cererea lui Claudiu iordache, în demisia scrisă depusă la IRR nu a pomenit problemele de cenzură despre care a pomenit la emisiune, ci a alcătuit textul demisiei într-un mod mai elegant, invocînd că are mult de lucru.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Pe cea din ţară cine să o mai vadă?

Mesajde Nica Leon » Mie Oct 10, 2007 2:27 pm

O vorbă veche spune că de la o anumită vîrstă nu mai vedem pădurea de copaci.
Dup Revoluţie, cenzura care este, în România, interzisă (art. 30 alin. 2 din pîngărita Constituţie a României) a prins adînci rădăcini şi a devenit o practică curentă în mass+media, în justiţie şi în viaţa noastră cotidiană, fără ca nouă să ne pese.
Păcat de idealuri şi de sîngele vărsat, vărsat ... pe gîşte, nu credeţi!
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Marius » Sâm Mar 08, 2008 3:28 am

Am găsit pe net şi o relatare despre acuzaţiile lui Milin faţă de IRR: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21 ... olutie.htm

Institutul lui Iliescu, acuzat ca mistifica si cenzureaza cercetarile despre Revolutie
de Liana Anghelescu HotNews.ro
Joi, 20 decembrie 2007, 20:35 Actualitate | Esenţial

Orban a acuzat ca Institutul Revolutiei Romane incearca sa ii acopere pe vinovati." Se inventeaza tot felul de chichite, ca au fost agenti, ca au fost straini – sa se ia atentia de la acest aspect al crimelor si al responsabilitatilor. Vina acestor morti o atribui celor care au venit dupa Ceausescu, care si-a asumat puterea dar nu si-a asusumat responsabilitatile", ne-a declarat Traian Orban.

Revolutionarul spune ca "Atribuim lui Ceausescu aproape 2.000 de morti, insa numai o optime dintre ei au murit inainte de de 22 decembrie. Restul sunt responsabilitatea celor care i-au succedat lui Ceausescu" .

Orban demisionase acum trei ani din structura de conducere a Institutului Revolutiei fiinndca nu era de acord cu o parte a colegilor sai. "Nu puteam sa stau la masa de discutii cu generalul Stanculescu - in opinia mea nu poate sa scrie istoria revolutiei. Ca vorba aia, ii iei pe aia care lucreaza la fabrica de armament si ii le dai piese sa faca biciclete. Tot mitraliere o sa le iasa".

Un istoric acuza IRR de cenzura

Si istoricul Miodrag Milin a plecat din Institutul Revolutiei Romane si s-a intors sa incheie cercetarea la Timisoara. "Unele dintre activitatile pe care le faceam acolo se considera ca <<nu sunt prioritatea Institutului>>. E vorba de acele volume de documente in legatura cu procesul de la Timisoara - primul proces intentat celor vinovati de represiune. s-au oferit sa publice aceste volume care sunt de mare importanta pentru noi. Insa, la un moment dat, aceasta colaborare a cam trenat. Chiar s-a facut o declaratie ca <<procesul de la Timisoara nu constituie o prioritate pentru noi>>.
La Bucuresti n-a fost considerat o prioritate, ca erau implicati generalii Chitac, Stanculescu", a spus istoricul.

Milin spune ca unul dintre motivele plecarii sale ar fi cenzura de la Institutul Revolutiei Romane: "A fost un gen de cenzura pe ideea supralicitarii Frontului Democrat Roman, al carui presedinte a fost Lorin Fortuna, si vicepresedinte Claudiu Iordache. A fost din editare: s-au scos pasaje s-au modificat altele. Am douazeci si ceva de ani experienta in cercetare, istoria e un proces cu o cursivitate, sa mi se intre in text pe motiv ca <<nu serveste cauzei institutului>>... "

Ion Iliescu: "Astea sunt fabulatii"

Iliescu spune ca e multumit de activitatea Institutului pe care il conduce de simpozioane si publicatii, dar nu e de acord cu acuzatiile de cenzura si cu opinia revolutionarului Traian Orban: "Astea sunt niste fabulatii care dovedesc unele nemultumiri personale. Domnul Orban, in ultima vreme s-a apropiat din nou, a apelat la mine pentru ca sunt probleme cu sediul muzeului de la Timisoara, de care raspunde si care trebuie retrocedat" Intrebat daca l-a ajutat pe Orban sa pastreze muzeul in sediul actual Ion Iliescu a raspuns:
"Am incercat, incercam, pentru ca e o cladire revendicata... judecatile astea, actele de proprietate savarsesc multe lucruri care afecteaza institutiile"

13 miliarde pe an de la buget pentru simpozioane si cateva compilatii

Institutul Revolutia Romana organizeaza, vineri simpozionul: "Revolutia din Decembrie 1989 si deschiderea Romaniei spre Uniunea Europeana". Cu ocazia evenimentului, va fi lansat si noul numar al revistei "Clio 1989" . - Am rezumat deja activitatea Institutului pe jumatate de an. Viorel Domenico - reprezentantul Colegiului Editorial al IRR ne-a spus ce a facut in acest an institutul si pe cati bani: "Bugetul pe 2007 a fost de 13 miliarde. Am organizat un simpozion la Targoviste, intalniri, am editat un nou unar al revistei Clio 1989, si patru editii ale revistei "Caietele Revolutiei"".
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009