Sectorul CIVES
 
 

PROIECT de ACŢIUNE Mihai Marcu- Nicolae Videnie

Forum dedicat pledoariilor pentru Procesul Comunismului si gasirii strategiilor optime pentru materializarea lui

PROIECT de ACŢIUNE Mihai Marcu- Nicolae Videnie

Mesajde administrator » Joi Noi 15, 2007 12:46 am

PROIECT de ACŢIUNE în cadrul PROCESULUI COMUNISMULUI

(Iniţiat de Mihai Marcu (fost primar la Todireni în anii 1975-1979; vezi detalii în Cincinalul unui primar comunist, Bucureşti, INST, 2005, 316 p.) şi lansat de Nicolae Videnie (cercetător, IRIR), astăzi, 7 noiembrie 2007, la 90 de ani după izbucnirea în Rusia ţaristă a „Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie”. []

Încetarea [simbolică a] activităţii organizaţiei comunale
a Partidului Comunist Român Todireni, judeţul Botoşani

Organizaţia comunală de partid era condusă, conform prevederilor Statutului Partidului Comunist Român, de Comitetul Comunal (care avea ca organ executiv Biroul de partid). În subordinea Comitetului Comunal erau Comitetele de partid din Cooperativele Agricole de Producţie Todireni şi Iureşti.
Comitetul de partid din C.A.P. Todireni avea în subordine Organizaţiile de bază Ferma nr. l sat Todireni şi Ferma nr. 2 sat Todireni. Comitetul de partid din C.A.P. Iureşti avea în subordine Organizaţiile de bază sat Cerneşti, Gârbeşti şi Iureşti.

Organizarea unei acţiuni simbolice care să semnifice încetarea oficială şi publică a activităţii organizaţiei comunale de partid ar trebui să ţină seama de următoarele fapte:
- în conformitate cu prevederile statutare de partid, organizaţia comunală ar trebui să se adreseze Comitetului judeţean de partid Botoşani pentru aprobarea acţiunii;
- ar trebui convocate o plenară a Comitetului comunal de partid, şedinţe ale Birourilor Organizaţiilor de Bază, adunări generale ale Organizaţiilor de Bază, o conferinţă comunală. În acest sens, este necesară o aprobare din partea Consiliului Local şi a Primăriei comunei Todireni pentru desfăşurarea acţiunii. Printre altele, aceasta presupune convocarea de către primar a unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local care să analizeze şi să aprobe printr-o hotărâre solicitarea organizatorilor acţiunii. Hotarârea Consiliului Local ar urma să fie făcută publică locuitorilor comunei şi mediatizată prin toate mijloacele.

Cronologic şi etapizat, acţiunea în sine ar consta în următoarele activităţi:
- în prima zi a evenimentului ar trebui să se întrunească Plenara Comitetului Comunal de partid, care să-şi asume răspunderea politică a organizării acţiunii şi să stabilească, printr-o ,,hotărâre”, graficul desfăşurării adunărilor generale ale Organizaţiilor de Bază şi a conferinţei comunale, precum şi norma de reprezentare a delegaţilor la conferinţă;
- după o săptămână ar trebui să se desfăşoare simultan adunările generale ale Organizaţiilor de Bază, care îşi vor desemna delegaţii pentru conferinţa comunală. Pe ordinea de zi va fi un unic punct: încetarea activităţii Organizaţiei de Bază. Membrii de partid (foşti) vor trebui să-şi exprime punctul de vedere asupra subiectului aflat pe ordinea de zi, precum şi a altora legate de comunism şi de consecinţele lui pentru fiecare sat în parte. În final, se va supune la vot propunerea de încetare a activităţii Oganizaţiei de Bază şi se va comunica participanţilor că hotârârea luată prin vot urmează să fie confirmată de conferinţa comunală;
- finalizarea acestei acţiiuni locale se va face prin Conferinţa comunală, care va avea aceeaşi ordine de zi şi se va desfăşura în acelaşi mod ca adunările generale. Conferinţa va adopta hotărârea de încetare oficială a activităţii de partid şi se va adresa în scris Comitetului Judeţean de partid Botoşani, pentru confirmarea hotărârii conferinţei. La finalul dezbaterilor, Comitetul Comunal de partid va adresa în scris, prin presă (radio, TV) un apel către toate comitetele de partid comunale şi orăşeneşti din judeţul Botoşani şi din ţară să organizeze acţiuni asemănătoare, cu aceeaşi finalitate.

A doua etapă a proiectului este reprezentată de convocarea unei conferinţe judeţene la Botoşani, apoi în toate judeţele.
Finalul acţiunii este reprezentat de convocarea unui nou congres al P.C.R., care să declare încetarea oficială a activităţii fostului partid-stat şi să revendice moştenirea materială a acestuia şi a fostelor structuri politice subordonate (Uniunea Tineretului Comunist, Frontul Unităţii Socialiste, Organizaţia Pionierilor etc.), adică bunuri materiale imobiliare, fondurile financiare, edituri/tipografii, arhive etc., confiscate ilegal după „revoluţie”.
Modelul ar putea fi „exportat” şi în celelalte foste „ţări frăţeşti”.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Pledoarii si strategii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009