Sectorul CIVES
 
 

Revoluţia din 1989 pe scurt, autor Marius Mic

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Revoluţia din 1989 pe scurt, autor Marius Mic

Mesajde Nica Leon » Joi Noi 15, 2007 1:07 pm

Domnule Marius,

Am răsfoit cartea aceasta şi am citit la pag. 39, în care relataţi ceea ce a fost la Bucureşti, următoarele:

"Unii participanţi au început să antidictatoriale" cu referire la participanţii la mitingul oficial. Îmi puteţi spune de unde aţi primit o asemenea informaţie total neadevărată şi dacă mai înainte de a o colporta aţi avut şi curiozitatea de a o verifica?

Aţi mai scris la pag. 40 că: " sute de mii de bucureşteni se îndreptau spre clădire..." (C.C.). Aş fi curios să îmi spuneţi de unde a reieşit că au fost sute de mii, unde s-au dus, pentru că în faţa clădirii C.C. nu au fost, la un moment dat, cînd nu era nici un pericol, decît cîteva mii de spectatori şi gură cască. Atît şi nimic mai mult.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Revoluţia din 1989 pe scurt, autor Marius Mic

Mesajde Marius » Joi Noi 15, 2007 8:51 pm

Nica Leon scrie:Domnule Marius,

Am răsfoit cartea aceasta şi am citit la pag. 39, în care relataţi ceea ce a fost la Bucureşti, următoarele:

"Unii participanţi au început să [strige lozinci] antidictatoriale" cu referire la participanţii la mitingul oficial. Îmi puteţi spune de unde aţi primit o asemenea informaţie total neadevărată şi dacă mai înainte de a o colporta aţi avut şi curiozitatea de a o verifica?


N-am făcut cercetări proprii despre revoluţia din Bucureşti, doar despre revoluţia din Timişoara, dar cam asta e evoluţia evenimentelor pe care am reţinut-o din cele citite. De pildă, relatarea despre mitingul lui Ceauşescu din cartea coordonată de Ioan Scurtu - "Sfîrşitul dictaturii", Editura Clio, Craiova 1990, pag. 25: "În acest moment se aud voci din mulţime, care nu erau cele obişnuite de aclamare a dictatorului. În faţa balconului, un grup de tineri de la întreprinderea Turbomecanica aşteptau momentul potrivit pentru a sparge adunarea. Cînd Ceauşescu a terminat fraza, Pompiliu Militaru a strigat "Timişoara! Timişoara!" Cornel Ardeleanu a ridicat steagul, agitîndu-l în dreapta şi în stînga, strigînd: "Timişoara! Ai omorît copii nevinovaţi!". Un alt grup, de la I.A.C.E.R.D. plasat între blocul care adăpostea Atlantic bar şi intrarea C a comitetului central se agită şi el. Nica Leon a strigat cu glas puternic: Timişoara! Jos călăul!".

Cartea la care vă referiţi este o sinteză pe scurt a revoluţiei - doar 80 pagini format mic, anume ca să nu solicite intelectual prea mult tînăra generaţie şi să fie la un preţ final foarte mic (5 lei), de aceea nu se intră în prea multe amănunte. Descrierea la care vă referiţi corespunde în rezumat felului cum sînt descrise evenimentele în multe cărţi, "Sfîrşitul dictaturii" l-am dat ca exemplu.

Nica Leon scrie:Aţi mai scris la pag. 40 că: " sute de mii de bucureşteni se îndreptau spre clădire..." (C.C.). Aş fi curios să îmi spuneţi de unde a reieşit că au fost sute de mii, unde s-au dus, pentru că în faţa clădirii C.C. nu au fost, la un moment dat, cînd nu era nici un pericol, decît cîteva mii de spectatori şi gură cască. Atît şi nimic mai mult.


Estimarea de sute de mii de demonstranţi se referă la data de 22 decembrie 1989 (Bucureşti), ceea ce corespunde inclusiv cu imagini filmate care au fost difuzate despre acea zi. Nu ştiu la care moment vă referiţi cînd spuneţi că au fost doar cîteva mii de manifestanţi.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

România încă se află în imperiul minciunii!

Mesajde Nica Leon » Vin Noi 16, 2007 11:14 am

Consider că oameni fără ruşine şi respect pentru adevăr îşi permit, chiar şi azi, să scrie baliverne despre un eveniment istoric atît de important, petrecut în timpul vieţii lor. Din păcate educaţia comunistă îşi arată încă roadele, care sînt mai puternice decît voinţa multora.
Nu mă miră deloc fabulaţiile unui comunist ca Scurtu, care a trăit şi a pus umărul la greu pentru sprijinirea dictaturii comuniste - criminale, timp în care astfel de scribi mîncau căcat cu polonicul. Despre un astfel de individ mi-am făcut deja cunoscută părerea şi nu cred că mai este cazul să insaist.
Ceea ce însă mă întristează este preluarea şi perpetuarea aceluiaş stil păgubos, mincinos şi, cred eu, intolerabil de a scrie astfel de minciuni, despre ceva petrecut recent, fără să fie întrebaţi şi, pentru rigoarea ştiinţifică necesară, ca urmare a importanţei momentulu, dar şi de dragul adevărului şi răspunderea pentru informarea corectă a viitorimii, cred că mai trebuia şi confruntaţi cei care povestesc diverse lucruri, care de cele mai multe ori se bat cap în cap, aşa cum sînt şi relatările acestui comunist care scrie numai după ureche sau transmite minciuni luate din alte mîzgălituri.
Sînt sigur şi pot dovedi oricui că sfîrşitul dictaturii nu este decît o dovadă de iresponsabilitate şi o probă a risipirii inutile a aurului verde, ajuns hîrtie nu pentru a fi pîngărită de fel de fel de tembeli "coordonaţi" de acest Scurtu.
La fel de sigur sînt că nici unul dintre scribălăii care au vrut să verifice dacă zicala aia cu numele proştilor e pe toate gardurile se aplică şi celor care îşi pun numele pe astfel de coperţi şi, după cum constat este la fel de valabilă, altfel unii care nu au fost nici măcar la miting şi nici nu au vorbit direct cu nici unul dintre cei de care pomeneşte nu poate fi, în opinia mea decît o mostzră de vită.
Că aşa este o dovedesc următoarele:
1. De unde ştie Scurtu sau scribălăii lui şi pe ce s-a bazat cînd a scris că:
". În faţa balconului, un grup de tineri de la întreprinderea Turbomecanica.."
2. Ştie unde fusese aşezată, în piaţă, coloana de la Turbomecanica?
3. În ce momend, despre care moment e vorba?
4. De care frază este vorba, pentru că au fost rostite mai multe?
5. Ce moment aşteptau timerii şi de unde ştie că respectivii ar fi aşteptat un
anumit moment?
6. Pe ce se bazează şi ce dovadă are că "Pompiliu Militaru a strigat "Timişoara!
Timişoara!" Cornel Ardeleanu a ridicat steagul, agitîndu-l în dreapta şi în
stînga, strigînd: "Timişoara! Ai omorît copii nevinovaţi!" ?
7. Pe ce se bazează şi de unde ştie că "Un alt grup, de la I.A.C.E.R.D. plasat
între blocul care adăpostea Atlantic bar şi intrarea C a comitetului central
se agită şi el."
Şi pentru a dovedi şi celor mai cîrcotaşi că aşa stau lucrurile, eu sînt gata să particip la o emisiune, în direct, la televiziunea naţională, cu Scurtu şi cu scribălăii lui, pentru a-i desfiinţa astfel şi a îi lămuri pe toţi cîte minciuni s-au scris de asemena activişti ai răului şi minciunii.

În privinţa aşazisei "Estimarea de sute de mii de demonstranţi se referă la data de 22 decembrie 1989 (Bucureşti), ceea ce corespunde inclusiv cu imagini filmate care au fost difuzate despre acea zi." sînt la fel de convins că nici măcar pe 22 decembrie 1989 nu au fost sutele de mii de manifestanţi care se tot invocă fără ca măcar să fi fost cineva curios şi serios, în cei aproape 18 ani cît au trecut de atunci, pentru a-i număra, pentru că există, slavă Domnului, toate mijloacele tehnice necesare.
Concluzia este că nu se poate crede absolut nimic din toată istoria lumii, din moment ce despre un eveniment istoric contemporan fel de fel de tembeli îşi dau cu presupusul, povestind, uneori pe sute de pagini, ceea ce le-a trecut prim mintea lor rătăcită sau pervertită.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde alin » Mie Dec 31, 2008 3:58 pm

D-le Mioc,
remarc din cele postate de d-voastra pe ste-ul cinemarts.net ca nu cunoasteti nici la 19 ani elemetele desfasurarii evenimentelor din Bucuresti din 21 dec. 89:

"mariusmioc says:
December 14th, 2008 at 5:25 am
Am nişte întrebări despre emisiunea asta:
- Asta este exact ceea ce s-a dat pe TVR în 21 decembrie 1989?
- A fost sau nu trucată emisiunea? Adică: După ce apare tulburarea aia în mulţime şi Ceauşescu zice “aşezaţi-vă liniştiţi”, într-adevăr a izbutit să preia iar controlul asupra mulţimii cum se vede în filmele astea, sau s-a trucat emisiunea, ca să nu se vadă situaţia reală?"

sunt destul de dezamagit sa constat asta, in special prin prisma efortului care il faceti pe acest site (Pta Universitaii) de a documenta evenimentele.
si nu in ultimul rand avand in vedere ca ati publicat carti, inclusiv acea "Revolutia romana pe scurt', care spuneti ca se adreseaza in special elevilor...

mi-ati mai raspuns de cateva ori ca d-voastra nu ati facut / faceti cercetari asupra evenimentelor din Bucuresti..
nu credeti ca este lipsa de profesionalism sa publicati carti espre aceste evenimente si in acelasi timp sa afirmati public ca nu va intereseaza ?

de ce va mirati daca tinerii de azi sau parintii lor nu stiu mare lucru despre ce s-a intamplat pe 21 dec 89, daca d-voastra contribuiti direct la aceasta ignoranta ?


referitor la felul in care istoriografia consemneaza caderea lui Ceausescu, foarte multe surse sustin ca Ceausescu a fost oprit di cuvantare de lozinci anti-ceausiste.
Aceste lozinci nu au fost auzite nici la radio, nici la TV si nici de Ceausescu
daca au fost, ele s-au pierdut in vacarmul generat de invalmaseala a amii de oameni care s-au calcat in picioare sa paraseasca Pta Palatului.

din cate am citit, nu am auzit de cineva care sa fi fost arestat pentru ca a strigat lozinci anti-sistem in timpul mitingului.

in acest timp ( sa zicem minutul 9 al inregistrarii) ma aflam in fata hoteluilui Intercontinental si am strigat 'Libertate' si 'Timisoara', iar aceasta a fost consemnat in dosarul care mi-a fost pus in fata la primul interogatoriu de la Circa 1 Militie in seara de 21, dupa ce fusesem arestat in jurul orei 12:45-13:00.
asta pentru ca se incearca a se acredita ideea ca incepand de pe 17-18 dec, militia si securitatea nu isi mai facea constiincios treaba.
Poate in Timisoara sau in provincie, dar in Bucuresti, in special in zona centrala, erau mai multi securisti decat civili in acele zile.

de aceea toate povestile cu turisti care se plimbau de capul lor cu misiuni secrete si intrau cum voiau in zona mitingului mi se pare cel putin deplasata.
daca cineva a penetrat sistemul de securitate din zona mitingului a fost pentru ca a fost din sistem sau a fost lasat.
Erau arestati deci cei care nu erau pe "lista' lor.

Cum explicati ca d-voastra ati fost arestat pe strada pe 16 si nimeni din balconul Operei nu a fost arestat pe 20 ??
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Marius » Mie Dec 31, 2008 10:43 pm

alin scrie:D-le Mioc,
mi-ati mai raspuns de cateva ori ca d-voastra nu ati facut / faceti cercetari asupra evenimentelor din Bucuresti..
nu credeti ca este lipsa de profesionalism sa publicati carti espre aceste evenimente si in acelasi timp sa afirmati public ca nu va intereseaza ?


Am spus că n-am făcut cercetări proprii asupra evenimentelor din Bucureşti, adică n-am căutat personal martori şi documente despre ele. N-am spus însă niciodată că nu mă interesează aceste evenimente, m-am documentat din alte cărţi publicate.
Cartea "Revoluţia pe scurt" e o broşurică de 80 pagini format mic. Alături de broşurelele în engleză şi franceză despre revoluţie pe care le-am publicat, este cea mai lipsită de pretenţii ştiinţifice carte a mea. Felul cum înfăţişez evenimentele din Bucureşti corespunde cu cele scrise de Ioan Scurtu, director al Institutului de istorie "Nicolae Iorga" (la momentul publicării cărţii din care am citat mai sus) iar azi director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române, cît şi Raportului Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste conduse de Tismăneanu (varianta de pe saitul preşedinţiei, că în aia publicată la Humanitas s-a scos capitolul despre 1989). Poate am fost lipsit de profesionalism tratînd revoluţia din Bucureşti, dar lipsa mea de profesionalism nu depăşeşte pe cea a unor Ioan Scurtu sau Vladimir Tismăneanu, care exact ca mine au înfăţişat mitingul din 21 decembrie de la Bucureşti. Cu diferenţa că ei au condus Institute şi Comisii oficiale ale statului român, finanţate cu zeci de miliarde de la buget, şi au publicat lucrări cu pretenţii academice, pe cînd eu am publicat prin eforturi proprii o broşurică în care chiar din titlu am anunţat că problemele sînt tratate "pe scurt" (adică superficial). Nu cred că am greşit cu ceva în broşurica mea, se pune problema dacă nu am lăsat anumite aspecte pe dinafară, ceea ce la o carte care anunţă din titlu că tratează evenimentele "pe scurt" nu este o greşeală.
Tocmai pentru a lămuri eventuale aspecte care le-am lăsat pe dinafară am deschis pe acest forum tema cu lucrarea lui Rich Hall.

alin scrie:referitor la felul in care istoriografia consemneaza caderea lui Ceausescu, foarte multe surse sustin ca Ceausescu a fost oprit di cuvantare de lozinci anti-ceausiste.
Aceste lozinci nu au fost auzite nici la radio, nici la TV si nici de Ceausescu
daca au fost, ele s-au pierdut in vacarmul generat de invalmaseala a a mii de oameni care s-au calcat in picioare sa paraseasca Pta Palatului.


În înregistrarea video se aude într-adevăr vacarm dar nu lozinci anticeauşiste.

alin scrie:din cate am citit, nu am auzit de cineva care sa fi fost arestat pentru ca a strigat lozinci anti-sistem in timpul mitingului.

in acest timp ( sa zicem minutul 9 al inregistrarii) ma aflam in fata hoteluilui Intercontinental si am strigat 'Libertate' si 'Timisoara', iar aceasta a fost consemnat in dosarul care mi-a fost pus in fata la primul interogatoriu de la Circa 1 Militie in seara de 21, dupa ce fusesem arestat in jurul orei 12:45-13:00.


Asta corespunde cu cele scrise în teza de doctorat a lui Rich Hall despre care am pomenit pe forum http://piatauniversitatii.com/forum/vie ... php?t=1062 (dar nu vă pot obişnui să respectaţi temele de discuţie), că au existat grupuri de protestatari anticeauşişti în afara Pieţii Palatului, în perioada cînd mitingul lui Ceauşescu era în desfăşurare. Mai rămîne de stabilit dacă nu cumva vreun astfel de grup a încercat să pătrundă în Piaţa Palatului (tocmai cu ideea de a tulbura mitingul lui Ceauşescu, ştiindu-se că acesta e transmis la TV), moment în care forţele de ordine s-ar fi opus, ceea ce a determinat vacarmul şi zgomotul care au tulburat adunarea lui Ceauşescu, oferind şi unora din interiorul Pieţii Palatului (de pildă Nica Leon) oportunitatea de a scanda contra lui Ceauşescu.

alin scrie:asta pentru ca se incearca a se acredita ideea ca incepand de pe 17-18 dec, militia si securitatea nu isi mai facea constiincios treaba.
Poate in Timisoara sau in provincie, dar in Bucuresti, in special in zona centrala, erau mai multi securisti decat civili in acele zile.

de aceea toate povestile cu turisti care se plimbau de capul lor cu misiuni secrete si intrau cum voiau in zona mitingului mi se pare cel putin deplasata.
daca cineva a penetrat sistemul de securitate din zona mitingului a fost pentru ca a fost din sistem sau a fost lasat.
Erau arestati deci cei care nu erau pe "lista' lor.

Cum explicati ca d-voastra ati fost arestat pe strada pe 16 si nimeni din balconul Operei nu a fost arestat pe 20 ??


În nici un caz nu sînt eu care acreditează ideea că miliţia şi securitatea nu-şi mai făceau treaba din 17. Chiar am combătut această teză la tema "Minciuni proaspete pentru reabilitarea lui Iulian Vlad" http://piatauniversitatii.com/forum/vie ... php?t=1060 . Eu personal am fost anchetat inclusiv în noaptea de 21/22 decembrie, cum am şi relatat într-una din cărţile mele.
Cei din balconul Operei n-au fost arestaţi fiindcă securiştilor şi miliţienilor le era frică, după ce ieşiseră sute de mii de oameni în stradă la Timişoara, la care să adăugăm faptul că revoluţionarii din balconul Operei aveau şi cîteva arme - cine ar fi încercat să-i aresteze şi-ar fi riscat viaţa.
Eu am mai discutat despre frica care îi cuprinsese pe sprijinitorii regimului în faţa ieşirii masive în stradă a mulţimii, ca element esenţial al izbînzii revoluţiei (vezi tema despre Cugir - care l-a supărat atît de mult pe Dobre http://piatauniversitatii.com/forum/vie ... php?t=1016 ). Dar nu se doreşte analizarea acestui aspect, ci se preferă lansarea de teorii despre conspiraţii care durau de nu ştiu cîţi ani şi care ar fi dus la o pretinsă bunăvoinţă a forţelor de ordine faţă de revoluţionari.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Joi Ian 01, 2009 9:57 am

Dle Marius, constat ca va complaceti sa fiti inca un produs tipic al societati socialiste multilateral dezvoltate, adica un om de tit nou, victorie a... stiti cum se spunea odinioara.
Spun asta pentru ca observ cit de usor sinteti influentat de niste vome de activisti comunisti, care numai pentru ca au fost cadorisiti cu fel de fel de titluri in urma carora si-au odihnit tuhasul pe scaunele unor institutii nu mai cu o eticheta pompoasa, loc in care au fost propulsati numai dupa ce se minjisera din cap pina-n picioare cu cacatul mincat in sustinerea abominabilei cauze si nu pentru ca ar fi iubit, sustinut si aparart adevarul.
Astazi dvs. coboriti atit de mult sau, ma rog, poate ca asta va este nivelul si va complaceti in a colporta fara sa si ginditi, delirurile produse de astfel de fecale.
Ar mai fi multe de zis, dar mi-e prea greata sa mai continui si pentru ca, sint nevoit sa constat, acum la inceput de 2009, ca adevarul este inca un dusman mult prea mare pentru locuitorii acestor frumoase, dar napastuite meleaguri.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009