Sectorul CIVES
 
 

Alegerile din Basarabia

Forum:
Doua state romanesti - qui prodest!?
Reflectarea discutiilor de la:
www.pro-unire.go.ro si http://groups.yahoo.com/group/Pro-Unire

Moderator: o.brega


NOI VREM SA VOTAM!

Mesajde gidromania » Mar Mar 01, 2005 12:50 am

Romanian Global News, 28 februarie
Studentii basarabeni se adreseaza oficialitatilor moldovene, romanesti dar si europene

"SCRISOARE DESCHISA

Ambasadei Republicii Moldova in Romania,
Ministerului Afacerilor Externe din Romania
Curtii Europene a Drepturilor Omului

Noi, elevii si studentii basarabeni, aflati la studii in Romania, intruniti in mai multe organizatii de tineret din Bucuresti, Iasi, Brasov, Consanta, Cluj, Timisoara, sustintuti de organizatii de tineri din Romania si Comitetul de Solidaritate si Monitorizare Roman din Paris, protestam impotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, conform careia pe teritoriul Romaniei va fi deschisa doar o sectie de votare pentru alegerile din 6 martie din Republica Moldova.

Mentionam ca in Romania, in prezent, se afla peste 15.000 de elevi si studenti precum si zeci de mii de cetateni moldoveni aflati la munca.

Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, o sectie de votare poate sa deserveasca doar cel mult 3.000 de persoane. Pana in prezent, autoritatile de la Chisinau incalca grav dreptul constitutional al cetatenilor statului moldovean, plecati peste hotare, in ceea ce priveste libertatea de a alege. Consideram ca in mod intentionat, guvernarea comunista de la Chisinau nu a dorit sa ofere conditii de vot electoratului din Romania.

NOI VREM SA VOTAM!

Cerem de urgenta sprijin in vederea deschiderii sectiilor de votare la Iasi, Galati, Brasov, Constanta, Cluj, Timisoara si deschiderea a doua sectii de votare in Bucuresti - cu suplimentarea urnelor de vot in aceste sectii.

Totodata atentionam organismele europene in drept asupra acestor incercari - asumate de catre puterea comunista de la Chisinau - de fraudare a unui drept fundamental al cetatenilor din R.Moldova, aflati in Romania. In cazul in care, nu vom primi un raspuns solicitarilor noastre, ne rezervam dreptul de a continua demersurile la alte niveluri, pana la solutionarea de drept a acestei situatii.

Organizatia Studentilor Basarabeni – Timisoara
Liga Studentilor din Universitatea “Dunarea de jos” Galati
Liga Studentilor si Elevilor Romani din Basarabia si Bucovina
Asociatia Culturala “Basarabia-Bucovina”
Asociatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni Craiova
Miscarea Tinerilor Europeni - Romania
Comitetul de Solidaritate si Monitorizare Roman – Franta"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

PPCD ar putea sa nu recunoasca rezultatele alegerilor

Mesajde gidromania » Mar Mar 01, 2005 12:57 am

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 28 Februarie
PPCD ar putea sa nu recunoasca rezultatele alegerilor din 6 martie

"Conducerea PPCD va fi in drept sa nu recunoasca valabilitatea rezultatelor scrutinului din 6 martie 2005 "daca mostrele de terorism mediatic la adresa PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca, nu vor fi reprimate din start de CEC", informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.[...]"
Ultima oară modificat de gidromania pe Mar Mar 01, 2005 1:08 am, modificat 1 dată în total.
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Jos dictatura, Nu ne inchideti gura!

Mesajde gidromania » Mar Mar 01, 2005 1:02 am

Ziua, 1 martie 2005
Basarabenii din Romania, descurajati sa voteze

"Jos dictatura, Nu ne inchideti gura!", "Vrem sa votam!", "Tu, Voronin, nu uita, ca Moldova nu-i a ta!", "Comunismul in cadere/Opozitia la putere!"
... Au scandat studentii basarabeni din Bucuresti si Timisoara, care au protestat fata de decizia Chisinaului de a deschide o singura sectie de votare - la Bucuresti - in Romania.
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Agenda electorala. 2 martie 2005.

Mesajde Elena Andronache » Mie Mar 02, 2005 2:21 pm

Moldova.org / Politicom, 2 martie
Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova a anunţat ca va număra in paralel voturile exprimate in alegerile de duminica, 6 martie.
"La numararea paralela a voturilor iniţiată de LADOM vor participa 2300 de persoane, observatorii LADOM vor fi prezenţi in fiecare secţie de votare deschisă în ziua alegerilor, si vor culege datele primare. La Chisinau un grup de experti, va insuma aceste date, rezultatul numaratorii paralale, urmind sa devina prin comparatie cu cel oficial o garantie a faptului ca votul cetatenilor nu a fost falsificat.[...]".

APCE VA OBSERVA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN MOLDOVA
"INTERLIC. O delegaţie din treizeci de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă deputatul Andre Kvakkestad va observa desfăşurarea alegerilor parlamentare în Moldova la 6 martie 2005. Precum transmite agenţia INTERLIC, cu referire la un comunicat al Biroului de Informare a Consiliului Europei în Moldova, parlamentarii vor sosi la Chişinău la 3 martie pentru a se întâlni cu reprezentanţii partidelor politice, Preşedintele Comisiei electorale centrale, jurnalişti şi reprezentanţi ai ONG.[...]".

Chisinau, Basarabia/Romanian Global News, 2 martie
Jucand de partea comunistilor CEC refuza dreptul la replica al PPCD
"Comisia Electorala Centrala a refuzat marti sa oblige TV "Moldova 1" sa ofere Partidului Popular Crestin Democrat dreptul la replica in contextul difuzarii, de catre acest post TV, a filmului "Opriti Extremismul", care denigreaza imaginea liderului PPCD, Iurie Rosca.[...]".
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Agenda electorala 3 martie 2005.

Mesajde gidromania » Joi Mar 03, 2005 12:34 am

Ziua, 3 martie
Americanii, cu ochii pe alegerile basarabene
" "Continui sa sper ca se va ingadui un proces electoral mai deschis, care va fi judecat liber si corect de catre grupurile de observatori la fata locului, dar, sincer vorbind, pana acum, semnele n-au fost bune", a declarat intr-un interviu postului de radio "Europa Libera", senatorul american John McCain, co-autorul rezolutiei senatoriale de la 18 februarie care a cerut "corectitudine si transparenta" in alegerile parlamentare din Republica Moldova, informeaza AP FLUX.[...]"

"Scenariu ucrainean" la Chisinau
"Opozitia din Republica Moldova nu exclude posibilitatea unui "scenariu ucrainean" care sa fie aplicat dupa alegerile legislative de la 6 martie, relateaza agentia ITAR-Tass, preluata de Mediafax. "In tara noastra este o dictatura comunista si, prin urmare, sunt intrunite conditiile unei revolutii", a declarat liderul Partidului Popular Crestin-Democrat, Iurie Rosca. Partidul sau a initiat in trecut ample demonstratii studentesti la Chisinau si a pavoazat capitala Republicii Moldova in portocaliu, lipind postere care il infatiseaza pe Rosca alaturi de Viktor Iuscenko. PPCD "a inchiriat" piata centrala a capitalei pentru un miting de doua saptamani, programat sa aiba loc dupa alegeri, noteaza ITAR-Tass.[...]"


Evenimentul zilei, 3 martie
"Moldova, o pata rosie intr-o mare portocalie"
"R.P. M.F. Joi, 03 Martie 2005
“The Economist” analizeaza sansele unor schimbari politice in spatiul ex-sovietic
Cind Viktor Iuscenko a cistigat alegerile din Ucraina, numerosi rusi au spus ca Rusia “a pierdut” fosta republica sovietica din cauza amestecului occidental. Cu toate acestea, in Republica Moldova, Rusia dovedeste ca mai poate pierde un aliat chiar si fara interventia Occidentului, comenteaza revista britanica “The Economist”. [...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basarabia: ultima batalie romaneasca pentru Europa

Mesajde gidromania » Sâm Mar 05, 2005 10:39 am

Ziua, 5 martie
Basarabia: ultima batalie romaneasca pentru Europa
"Peste 2.300.000 de cetateni ai Republicii Moldova sunt asteptati maine la urne, pentru a stabili daca cel de-al doilea stat romanesc va ramane in urmatorii ani sub dominatia Rusiei sau daca se va reorienta spre comunitatea euro-atlantica. Dintre cele trei formatiuni politice favorite pentru alegerile parlamentare de duminica, doua dintre ele - Partidul Comunistilor al lui Vladimir Voronin si Blocul Moldova Democrata al lui Serafim Urechean - sunt sprijinite si apropiate de Moscova. Singura formatiune care sprijina cu adevarat apropierea Basarabiei de Europa si indepartarea de Rusia este Partidul Popular Crestin Democrat, condus de Iurie Rosca, noua atitudine aparent pro-europeana a comunistilor si a BMD fiind evident o spoiala electorala.[...]

La randul sau, Uniunea Europeana a intins un brat simbolic catre Republica Moldova, incurajand aspiratiile pro-europene ale romanilor basarabeni. Astfel, saptamana trecuta, Parlamentul Europen a adoptat o rezolutie in care a anuntat deschiderea in curand a unei Delegatii a Comisiei Europene la Chisinau, ca si trimiterea unui Reprezentant Special al Uniunii Europene in Republica Moldova. In acelasi document, Bruxelles-ul a avertizat Chisinaul sa permita desfasurarea unor alegeri democratice in Basarabia si mai ales sa permita moldovenilor aflati in statele UE sa isi exprime dreptul la vot.[...]

Ce spun sondajele?
Asa cum arata recente sondaje de opinie, alegerile parlamentare vor reflecta, cu mici modificari, urmatoarea configuratie: Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) - circa 38 % din intentiile de vot, Blocul Moldova Democrata (BMD) 15% si Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) circa 10%. Procentele se pot modifica in masura in care unul din cele trei partide va reusi sa atraga un segment important: cel al indecisilor (aproximativ o treime din populatia cu drept de vot). De asemenea, aproximativ 800.000 de basarabeni plecati la munca in strainatate se pare ca nu-si vor putea exprima optiunile, ceea ce ii va avantaja pe comunisti.[...]

UE si NATO, manusi de catifea pentru menajarea intereselor rusesti
Ce se va intampla insa cu Transnistria in urma alegerilor? In mediile politice pro-europene si in randul analistilor de la Chisinau s-a vehiculat scenariul ca
Moscova ar viza transformarea Transnistriei intr-un "cap de pod" geostrategic, militar, economic si social, ca reactie a extinderii NATO si UE spre estul Europei.

In coasta NATO isi face de cap ultimul regim sovietic de tip politienesc, Transnistria fiind practic singurul caz din Europa in care dicteaza un regim minoritar (in opinia unor analisti, doar 25% din populatie este de origine rusa). In problema transnistreana, Federatia Rusa a dictat de fiecare data.

Si de fiecare data Occidentul a menajat interesele rusesti in zona.

La un pas de granita NATO, cateva mii de militari rusi pazesc linia de demarcatie intre transnistreni si moldoveni, altii fiind parte a Grupului Operational de Trupe Ruse (GOTR), subordonat Ministerului Apararii Ruse, plus serviciile de securitate din zona.
[...]"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Raport alarmant

Mesajde gidromania » Sâm Mar 05, 2005 10:43 am

Romani Libera, 5 martie
[url=http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z05032005&idx=23]Raport alarmant
Campania electorala de peste Prut, afectata de nereguli grave[/url]
"Un raport de monitorizare a procesului electoral din Republica Moldova trage un semnal de alarma vizand numeroasele nereguli si incalcari ale principiilor alegerilor libere si corecte. Monitorizarea este efectuata de un grup de lucru format din Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) si Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT). Raportul semnaleaza faptul ca intr-un numar de localitati studentii si cetatenii moldoveni aflati peste hotare au fost exclusi din listele electorale de baza si au fost insuficient informati asupra modului in care pot sa participe la alegeri. Mai mult, listele electorale nu au fost afisate in toate localitatile cu cel putin 10 zile inainte de data alegerilor si nu au fost identificate modalitati de deschidere a unor sectii de votare suplimentare peste hotare sau macar in statele in care cetatenii moldoveni sunt prezenti in numar mare. Observatorii au sesizat cazuri de abuz asupra agentilor economici care desfasoara activitati poligrafice, de editare si tiparire a materialelor publicitare la comanda unor concurenti electorali.[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Moldova - ultima reduta a Razboiului Rece

Mesajde gidromania » Sâm Mar 05, 2005 1:32 pm

Ziua, 5 martie
[url=http://www.ziua.net/display.php?id=5859&data=2005-03-05]Moldova - ultima reduta a Razboiului Rece
Guvernarea PSD a sustinut financiar si politic partenerii Moscovei la Chisinau
[/url]
"Maine au loc alegerile din Republica Moldova, "urmatoarea statie pe ruta Libertatii" dupa Georgia si Ucraina, dupa cum afirma plastic presedintele Poloniei, Alexander Kwasniewski, in prestigioasul Wall Street Journal. Alegeri dominate de problemetica transnistreana si rolul Noii Rusii la granita cu Noua Europa, reintregita. Inca in urma cu patru ani, ziarul ZIUA tragea un semnal de alarma cu privire la dinamica "miscarilor de trupe" de la granita rasariteana a Romaniei. Contextul alegerilor parlamentare din Republica Moldova configura o perspectiva sumbra. Un studiu documentar intitulat "Basarabia la rascruce" realizat de un grup de expertiza si analiza geopolitica - IntelMedia - arata atunci ca "alegerile parlamentare din primavara anului 2001 reprezinta cel mai important eveniment din ultimul deceniu de existenta al statului independent Republica Moldova", atentionand opinia publica si clasa politica de la Bucuresti ca "valul frontierei rusesti, comunistii lui Voronin si celelalte unelte ale Moscovei din varful ierarhiei politice de la Chisinau, vor aduce curand frigul Razboiului Rece si in casele romanilor din Romania."

Asa s-a si intamplat, inregistrandu-se in perioada imediat urmatoare cea mai joasa cota a relatiilor romano-"moldovenesti". Comunistii rusofili au asigurat un respiro prelungit al Moscovei, care se afla la termenul final de evacuare a armamentului si trupelor sale de pe teritoriul Moldovei ca urmare a conventiei OSCE de la Istanbul din 1999. Intre timp, Romania a devenit membra cu drepturi depline a NATO. Strategia Rusiei s-a adaptat. Drept urmare, astazi, parte a unei operatiuni de dezinformare strategica perfectate la Moscova, numeroase personaje politice de la Chisinau, cu un trecut anti-romanesc devastator pentru etnicii romani din Basarabia si statul roman de la Bucuresti, pozeaza in filo-romani, filo-europeni si chiar filo-americani. Supunem azi atentiei opiniei publice si forurilor responsabile romane si straine o analiza-ancheta asupra filierelor transnationale anti-romanesti, anti-euro-atlantice si anti-americane.
Victor RONCEA[...]

Razboiul din Kosovo si izgonirea Rusiei din regiunea sud-est europeana a determinat Kremlinul sa caute masuri de contracarare a puterii hegemonice a Statelor Unite. Incheierea unor aliante cu China si cu Iranul, restabilirea relatiilor sale cu Coreea de Nord si cu Vietnamul, "imprietenirea" cu Uniunea Europeana in speranta ca aceasta noua entitate va intra, cum s-a si intamplat deja, in coliziune cu anumite interese economice si politice al Statelor Unite, au fost masuri la scara globala. Rusia urmarea crearea unor parghii de presiune asupra Vestului in regiuni de importanta globala: Golful Persic, triunghiul China-Coreea-Japonia si de-a lungul rutelor navale din sud-estul Asiei. In plan regional, pe continentul european, Rusia a reusit crearea si mentinerea unor enclave pe linia fundamentala de demarcatie geopolitica a istmului ponto-baltic, in Kaliningrad si in sud, pe teritoriul Republicii Moldova, in Transnistria.[...]

Avertismentul lui Bukovski
La Bucuresti, partidul lui Ion Iliescu a mers pe aceeasi directie constanta, antiromaneasca, ca si in 1991, cand s-a angajat in fata Noii Rusii sa abandoneze Basarabia si milioanele de romani basarabeni sau, in 1992, cand a realizat protocolul secret cu Partidul Socialist din Grecia, lasand minoritatea romaneasca prada unei politici de ignorare si asimilare fortata, sau asa cum a procedat si cu romanii din Serbia lasati de izbeliste tot ca urmare a unei intelegeri tainice, perfectate cu partidul lui Slobodan Milosevici sau, negociind cu tovarasul sau, Leonid Kucima, tradarea comunitatilor romanesti din Bucovina, Tinutul Herta si Basarabia de Sud, o data cu pamanturile sfinte romanesti. Mergand pana in anii din urma, la canalul Bastroe, o bresa in apararea Europei la Gurile Dunarii.

Cazul Basarabia este cel mai pregnant, deoarece aici, incepand cu 1991, dupa cum releva stenogramele secrete Cotroceni-Kremlin publicate de celebrul disident Vladimir Bukovski in ZIUA, miza principala a partidului si a lui Ion Iliescu a fost asocierea cu Rusia, in vederea anihilarii adevaratei opozitii romanesti basarabene. Din pacate si in zilele noastre, dupa cum se vede, aceasta politica a fost perpetuata, ceea ce ridica foarte serioase intrebari despre loialitatea capilor serviciilor secrete, care au stiut, cu siguranta, mai multe decat am putut publica noi. Romania a fost, incepand din 1989, timp de 15 ani, dupa cum releva si analistul american Janusz Bugajski in a sa lucrare "Pacea Rece - Noul Imperialism al Rusiei", dominata de structurile speciale rusesti.

Semnalele de alarma trase de ZIUA de-a lungul timpul, cand atentionam autoritatile romanesti ca Moscova ne pregateste ceva, s-au dovedit a avea o functionalitate pe dos, avand in vedere ca reprezentantii Guvernului Romaniei si ai serviciilor secrete aservite politic s-au repezit sa devina suporterii grupului moscovit de la Chisinau. Sa speram ca nu se va repeta scenariul si cu actuala guvernare. Alegerile de maine vor dovedi oricum cacialmaua ruseasca. Asteptam victoria "revolutiilor democratice", dupa cum a anuntat presedintele SUA, George Bush, inainte de a se intalni cu concurentul sau in spatiul european, Vladimir Putin, la Summitul de la Bratislava, desfasurat la 60 de ani de la Ialta.
Luca ILIESCU"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basarabia ramane rosie

Mesajde gidromania » Lun Mar 07, 2005 9:45 pm

Basarabia ramane rosie si sub cisma ruseasca. Romania nu este libera!

"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiunii rusesti. Numele Basarab si Basarabeni exista cu mult inaintea vremii in care acest pamant devenise romanesc; acest nume singur este o istorie intreaga."
(Mihai Eminescu, Basarabia, 3 martie 1878, Timpul, apud Mihai Eminescu, Opere, vol X, Ed.Academiei, 1989)
Ultima oară modificat de gidromania pe Joi Mar 10, 2005 1:43 pm, modificat 1 dată în total.
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basarabia dupa alegeri

Mesajde gidromania » Mie Mar 09, 2005 10:50 pm

Romania Libera, 9 martie 2005
[url=http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z10032005&idx=75]Politologul Andrei Brezianu:
Pentru Republica Moldova "nu vad o alta cale decat calea spre Europa"[/url]
"Cel mai important factor care a influentat rezultatul este ignoranta unei parti a electoratului, sau de partea pozitiva si buna a lucrurilor, buna cunoastere a situatiei de catre cei care-si depun buletinele in urne.
Presedintele Kennedy a avut o vorba la un moment dat cu referire la alegeri si ignoranta: ãignoranta unui alegator intr-o alegere democratica poate sa puna in primejdie securitatea tuturor alegatorilor. Rolul pe care-l joaca ignoranta, necunoasterea situatiei este mai important decat retorica pe care o difuzeaza un centru de putere sau altul.[...]".


Ziua, 9 martie 2005
Basarabia se indreapta spre alegeri anticipate
"Nici una din cele doua formatiuni de opozitie anti-comunista care au intrat in noul Parlament al Republicii Moldova in urma alegerilor parlamentare, Blocul "Moldova Democrata" si Partidul Popular Crestin Democrat, nu intentioneaza sa formeze o alianta cu Partidul Comunistilor. Prin urmare, in prezent exista o posibilitate destul de mare ca Republica Moldova sa se indrepte catre alegeri anticipate.[...]
In cazul in care comunistii condusi de Vladimir Voronin nu vor reusi sa faca o alianta post-electorala nici cu PPCD si nici cu BMD, Partidul Comunistilor nu poate obtine majoritatea de 61 de mandate necesara stabilirii presedintelui, iar in cazul a trei esecuri consectitive de stabilire a presedintelui legislatia obliga la alegeri parlamentare anticipate.[...]


Bucuresti, Romania/Romanian Global News, 9 martie 2005
Observatorii internationali acuza, diplomat, campania electorala din Basarabia
"Alegerile parlamentare de duminica, 6 martie, din Republica Moldova au incalcat conditii importante in ceea ce priveste desfasurarea campaniei electorale si accesul mass-media, chiar daca, in general, ele s-au desfasurat in conformitate cu majoritatea angajamentelor OSCE, Consiliului Europei si altor standarde europene.
Aceasta este concluzia Misiunii Internationale de Observare a Alegerilor data publicitatii la inceputul acestei saptamani.[...]".


Bucuresti, Basarabia/Romanian Global News, 9 martie 2005
OCIDO avertizeaza asupra neregulilor scrutinului basarabean
"Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului de la Bucuresti considera ca alegerile parlametare din 6 martie, din Republica Modova, in urma carora a fost desemnat castigator Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin, nu au fost esentialmente democratice si nici suficient de reprezentative.
In acest sens, Oficiul mentioneaza situatia numarului mare de cetateni basarabeni din Romania, autoproclamata republica Transnistria, sau a celor aflati in Occident, care nu si-au putut exprima optiunile electorale.[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Urechean, agentul Rusiei in Republica Moldova

Mesajde gidromania » Sâm Mar 12, 2005 8:32 pm

Ziua, 12 martie 2005
Urechean, agentul Rusiei in Republica Moldova
"Liderul Blocului "Moldova Democrata" a recunoscut oficial ca a cerut sprijinul Federatiei Ruse pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova * Serafim Urechen regreta ca Rusia isi pierde influenta in regiunea Republicii Moldova!
[...]Potrivit lui Urechean, "daca Voronin ramane presedinte, relatiile cu Rusia se vor inrautati. Moldova nu poate sa ramana mult timp in zona de conflict dintre NATO si Rusia, iar Voronin va duce tara nu numai in UE, dar si in NATO". Referindu-se la criza transnistreana, Urechean este de parere ca aceasta poate fi solutionata prin negocieri cu Transnistria si Rusia. "Nu trebuie sa uitam ca in Transnistria, pe langa diferendul politic, mai exista si problema depozitelor de munitii rusesti. Cererea lui Voronin de evacuare imediata a trupelor si munitiilor ar putea avea consecinte negative", adauga politicianul moldovean. "Va imaginati ce poate sa se intample daca Rusia va lasa totul balta si isi va retrage contingentul militar care se ocupa cu paza depozitelor? Vor exploda si va avea de suferit intreaga Europa, pentru ca sunt mai multe munitii decat se presupune", atrage atentia Urechean. (G.D.)"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Situatia post-electorala in Basarabia

Mesajde gidromania » Sâm Mar 12, 2005 8:47 pm

Paris, Franta / Romanian Global News, 12 March 2005
"Le Monde" apreciaza ca Basarabia se afla in fata unor evolutii spectaculoase
"In pofida faptului ca "revolutia orange" a ocolit Republica Moldova, iar alegerile parlamentare au fost castigate de comunisti, acest spatiu se afla in pragul unor evolutii spectaculoase, in contextul modificarilor rapide in spatiul riveran Marii Negre", noteaza expertii de la ziarul francez "Le Monde".

Potrivit publicatiei, Republica Moldova, Ucraina si Georgia pasesc, in premiera, pe fagasul cooperarii regionale - situatie improprie spatiului postsovietic, pentru componentele caruia era obisnuit sa discute "tet-a-tet" cu Moscova. Liderii celor trei state urmeaza sa se intruneasca la Chisinau, la 22 aprilie, in cadrul summit-ului GUUAM, pentru a se opune hegemoniei Federatiei Ruse asupra "periferiilor", care, practic, deja nu functioneaza.[...]

"Le Monde" considera ca reanimarea GUUAM in calitate de contrabalanta a CSI are dimensiuni economice si, in primul rand, energetice. Potrivit reprezentantului Institutului Democratiei Nationale (NDI) din SUA, Alex Grigorievs, primordial pentru aceasta structura este diversificarea cailor de transportare a materiilor prime energetice din Asia Centrala. "Ucraina, Moldova si Georgia sunt legate de o serie de elemente comune, toate trei fiind dependente de livrarile rusesti, fiind presate si santajate de Moscova", continua Grigorievs. El considera ca, pe viitor, zona riverana Marii Negre ar putea deveni un element de legatura intre statele Baltice si Marea Mediterana, deoarece Georgia si Ucraina reprezinta niste verigi importante pentru transportarea petrolului caspic in Europa, dupa ce, in anul 2005, va fi dat in exploatare gazoductul Bacu-Tbilisi-Djeihan, destinat transportarii petrolului caspic pe Marea Mediterana.[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basarabia - Alegerile continua

Mesajde gidromania » Mar Mar 15, 2005 1:02 am

Ziua, 14 martie 2005
Mica pensie comunista si viitorul Basarabiei
"[...]Cu prastia impotriva tunurilor
In primul rand, alegerile parlamentare din Republica Moldova si asa nu s-au constituit intr-o competitie onesta. A fost doar un simulacru de scrutin. Este imposibil, de buna seama, sa lupti cu prastia impotriva armelor de foc. Comunistii au pus tunurile pe opozitie, hartuind-o constant de-a lungul ultimilor ani. Mii de oameni au fost intimidati, santajati, batuti. Atat timp cat nu exista televiziune cu adevarat publica si Justitie efectiv independenta, alegerile libere si corecte la noi sunt, practic, imposibile. In aceste imprejurari, mesajele electorale, indiferent de canalul de comunicare, n-au cum sa ajunga la destinatar.

In al doilea rand, alegerile au fost fraudate. Conteaza mai putin cand s-a furat mai mult: in timpul campaniei electorale sau in ziua votarii. Oricum, rezultatul a fost viciat de putere, lipsind de sens orisice tehnici si mesaje electorale.

In al treilea rand, la noi nu mai are, de fapt, cine emigra. Ne-a parasit aproape o jumatate de tara. Cea mai buna parte a societatii. Oamenii de actiune. Votantii fideli ai opozitiei democratice, la urma urmei. Cei care au ramas nu au plecat inca pentru ca din varii motive nu pot s-o faca. Unii dintre ei sunt prea batrani, altii prea mici, restul nu are fie bani, fie curaj pentru a pune coada intre picioare si a ajunge pe alte meridiane.

In al patrulea rand, opozitia democratica s-a confruntat in aceasta campanie electorala nu numai cu Partidul Comunistilor din Republica Moldova, ci si cu un mare stat strain. Rusia a savarsit, de fapt, de-a lungul intregii curse pentru alegerile parlamentare, o agresiune politica si mediatica monstruoasa impotriva poporului nostru. E la mintea oricui ca o biata initiativa particulara nu avea cum stavili aceasta invazie.

Alegerile continua
Ce-i de facut in aceasta situatie? Din doua una. Ori nu ne impacam cu conditia jalnica de victime ale terorii bolsevice, ori acceptam sa imbatranim incet pentru a incasa cu vremea o pensie comunista mica, dar sigura. Guvernantii ne-o vor majora de doua ori pe an. De ziua lui Lenin si de aniversarea marii revolutii socialiste din octombrie. Ei vor face asta ca sa nu murim cu totii intr-o zi de foame. Nu unul cate unul, ci de-a valma. Asta le-ar crea mari probleme. Groparii ar ramane fara locuri de munca, iar comunistii - fara votanti.

Mai pe scurt, n-avem incotro. Trebuie sa alegem din nou. Ori ne resemnam. Ori nu ne dam batuti. Tertul este exclus. Oricum ai da-o, deci, in Republica Moldova alegerile continua.

Petru Bogatu este editorialist al ziarului basarabean FLUX"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Alegerile - dezinformare

Mesajde Elena Andronache » Mie Mar 16, 2005 10:50 pm

Chisinau, Basarabia / Romanian Global News, 16 March 2005
Masiva infrastructura mediatica rusa ce emite in Basarabia implicata in dezinformarea alegatorilor
"Presedintele CCA Ion Mihailo considera comportamentul tuturor posturilor de TV si radio din Federatia Rusa in campania electorala 2005 drept brutal - "nu este o problema pentru canalele TV care sunt retransmise prin intermediul operatorilor de cablu sau prin satelit, dar cand un post TV sau radio foloseste patrimoniul tarii pentru a defaima aceasta tara, este ceva iesit din comun", informeaza AP FLUX.[...]".
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Următorul

Înapoi la Basarabia si Bucovina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009