Sectorul CIVES
 
 

La 18 ani J.N. porneşte o nouă campanie de dezinformare

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

La 18 ani J.N. porneşte o nouă campanie de dezinformare

Mesajde Nica Leon » Mar Dec 11, 2007 10:37 am

Aşa cum ne-a obişnuit, în preajma comemorării Revoluţiei române, scribălăii de la Jurnalul Naţional declanşează, fără pic de ruşine, o nouă campanie de dezinformare, nefiind capabili să facă şi o analiză lucidă a acelor excepţionale zile.
Pentru că o vorbă veche spune că pe lumea asta cel mai uşor este să fi prost, să încearcă să se bage pe gît fraierilor, prostii produse de activistul Stoenescu, aflat dintotdeauna în slujba cuiva.
De aici se vede că ruşinea încă se află în exil, bunul simţ a fost îngropat iar dreptatea şi adevărul încă umblă cu capul spart.
Poate că aşa ne trebuie şi asta merităm!


Documentele Revoluţiei
2007 12 11| de Alex Mihai Stoenescu

Începând de astăzi, publicăm în serial documente semnificative pentru Decembrie ’89. Unele sunt inedite, altele au fost uitate. După 18 ani, aceste documente pun într-o lumină mai clară fapte majore ale Revoluţiei.


Regimul documentelor folosite de istorici pentru analiza evenimentelor din decembrie 1989 este unul special. Marea majoritate a intrat mai întâi în posesia unor redacţii de ziare, fără a se putea efectua o verificare a autenticităţii. Pe de altă parte, ele nu au fost contestate, dezbaterile publice asupra conţinutului lor purtându-se în primul rând în jurul felului cum au fost interpretate de jurnalişti şi politicieni. Comisia guvernamentală iniţiată de Petre Roman în 1990 şi Comisia senatorială pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 au acumulat documente în două faze distincte:


Comisia Roman a reuşit să colecteze documente autentice, în principal acte emise de unităţile militare din Timişoara şi din judeţul Timiş, care, aduse la Bucureşti, au fost predate Ministerului Apărării Naţionale. Întrucât aceste documente atestau identitatea unităţilor şi comandanţilor militari autori ai represiunii, ele au fost trecute în arhivă sub regimul secretului de stat, iar Comisia a fost desfiinţată. Prezenţa unor jurnalişti şi reprezentanţi ai revoluţionarilor timişoreni în Comisie a permis copierea unora dintre documente şi publicarea lor ulterioară, cum este cazul ordinului ministrului Apărării de la 17 decembrie 1989.

Comisia senatorială a avut un caracter preponderent politic, membrii săi fiind interesaţi să incrimineze sau să ascundă faptele cu ajutorul documentelor trimise de diferite instituţii implicate. Există suficiente mărturii calificate (de regulă ofiţeri superiori ai Armatei), că, după desfiinţarea Comisiei Roman, MApN a operat distrugeri, rescrieri şi secretizări ale documentelor, pentru a evita inculparea unor cadre implicate în represiune. Publicarea unora dintre ele de către membri ai Comisiei s-a făcut selectiv, inclusiv cu date falsificate sau cu interpretări politizate.


Documentele pe care le publicăm aici se înscriu pe o cronologie stabilită prin cercetare istorică fundamentală, sprijinită pe verificarea surselor, a provenienţei şi autenticităţii textelor. Ele reprezintă suportul informaţional suficient pentru identificarea începutului fenomenului revoluţionar la Iaşi, dar şi pentru reconstituirea condiţiilor în care s-a produs răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu şi preluarea puterii de către CFSN, furnizând inclusiv detalii asupra loviturii militare iniţiate de gen. Stănculescu în clădirea CC al PCR, asupra mesajelor cu impact acţional transmise prin Televiziune şi a actelor emise în vederea judecării şi execuţiei cuplului Ceauşescu. Telegramele MApN şi radiograma MAI, recunoscute şi autentificate de emitenţii lor, certifică decizia de abandonare a lui Nicolae Ceauşescu cu multe ore înainte de evacuarea sa din clădirea CC al PCR, iar alte documente certifică existenţa denumirii de Front al Salvării Naţionale înainte de 22 decembrie 1989.

Prima proclamaţie a Revoluţiei
Proclamaţia Frontului Popular Român de la Iaşi de la 10 decembrie 1989, semnată iniţial (la 28 noiembrie 1989) Frontul de Salvare Naţională. Documentul iniţial, pe care îl publicăm aici, conţinea informaţia eronată că demonstraţia de protest va avea loc la 16 decembrie. Pentru a corecta această eroare, liderii Frontului Popular Român de la Iaşi au difuzat un manifest-fluturaş prin care manifestaţia era convocată la 14 decembrie 1989, în Piaţa Unirii.


Chemare către toţi românii de bunăcredinţă

A sosit ceasul descătuşării noastre.

Să punem capăt foamei, frigului, fricii şi întunericului care ne stăpâneşte de 25 de ani.

Să punem capăt terorii dezlănţuite de dictatura ceauşistă care a adus poporul întreg în pragul desnădejdii.

Am rămas ultima ţară din Europa în care mai persistă coşmarul stalinist amplificat de o conducere incompetentă şi răuvoitoare.
Să arătăm că noi, cei din urmă, vom fi cei dintâi.

Stă în puterea noastră şi numai a noastră să ne eliberăm de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodată ţara noastră.

Pentru aceasta chemăm toţi cetăţenii de bunăcredinţă sâmbătă, 16 decembrie, ora 18:00, la demonstraţia de protest care va avea loc în Piaţa Unirii.

Dorim ca demonstraţia să se desfăşoare într-o tăcere deplină, iar la ora 19:00 să pornim cu toţii către Piaţa Palatului Culturii, unde va avea loc sfârşitul demonstraţiei, urmând să ne întâlnim sâmbătă, 23 decembrie, la aceeaşi oră, în acelaşi loc. Ultima demonstraţie va avea loc la 30 decembrie, ora 18:00, când vom cere înlăturarea de la conducerea statului a lui Ceauşescu şi a familiei sale.

Facem apel la armată, miliţie şi securitate să dea dovadă de curaj, patriotism şi clarviziune politică şi să sprijine acţiunea noastră de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.
Frontul de Salvare Naţională

Ordinul ministrului Apărării Naţionale din 17 decembrie 1989
Ordinul dat de generalul Vasile Milea forţelor militare de la Timişoara şi transmis de adjunctul şefului Marelui Stat Major, generalul Eftimescu, prin Armata 3 de la Craiova. Ordinul prevedea distribuirea muniţiei de război, folosirea tancurilor şi dreptul de foc.


Ordinul Ministerului Apărării Naţionale
Transmis de Generalul Eftimescu
Retransmis de lt.col. Ilie Marin.
17 decembrie 1989

Muniţia se ţine pe companii centralizat, nu pe soldaţi.
Ofiţerii poartă pistoalele cu unitatea de foc.
Când sunt chemaţi la eşaloanele superioare sau organele de partid şi de stat se deplasează înarmate.
Se cheamă cadrele din concedii.
Funcţiile unicat se cheamă în cazarmă, chiar dacă sunt în economia naţională.
La compania cu 3 plutoane să se asigure 4 ofiţeri.
Comandantul de unitate se cheamă la unitate chiar dacă sunt în economie.
Subunităţile de intervenţie să aibă mijloace de legătură.
Pe fiecare tanc să fie asiguraţi
3-4 pistolari ca desant pe tanc – înarmaţi – în măsură să răspundă la provocări.
n Mecanicii conductori să fie mai activi.
T.A.B.-ul să aibă strictul necesar pentru a fi mai mobil.
Militarii care sunt numiţi în acţiuni să aibă hrană rece pentru 1-2 zile.
Demonstranţii să fie serios avertizaţi şi apoi să se tragă la picioare.
Sunt unii dintre demonstranţi care împing bătrâni şi copii în faţă, mijloacele noastre să-i ferească pe aceştia.
Subunităţile de arme să fie pregătite ca infanterişti.
Patrulele în oraş să fie formate dintr-un cadru + 4 militari în termen înarmaţi.

Primit: Ajutorul ofiţerului de serviciu principal
ss/ Maior Vlăduţu Gheorghe.

Pentru conformitate
p. COMANDANTUL U.M. 01204
Lt.col. Balasz Ştefan
(semnătura şi ştampila unităţii)

A doua proclamaţie a Revoluţiei
Proclamaţia Frontului Democrat Român din Timişoara a fost compusă în noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989 şi citită în dimineaţa zilei de 21 decembrie din balconul Operei din Timişoara.

Proclamaţia Frontului Democrat Român din Timişoara
Frontul Democrat Român este o organizaţie politică constituită la Timişoara pentru a realiza un dialog cu Guvernul Român în scopul democratizării ţării. Frontul Democratic Român condiţionează începerea acestui dialog cu demisionarea tiranului Ceauşescu.

Propunem Guvernului României ca bază de discuţii următoarele revendicări:

Organizarea de alegeri libere;
Libertatea cuvântului, presei, radioului şi televiziunii;
Deschiderea imediată a graniţelor de stat;
Integrarea României în rândul statelor care îi garantează şi respectă drepturile fundamentale ale omului;
Eliberarea neîntârziată a tuturor deţinuţilor şi disidenţilor politici din România;
Revitalizarea economiei naţionale;
Reforma învăţământului în spirit democratic;
Dreptul de a manifesta liber;
Libertatea reală a cultelor religioase;
Îmbunătăţirea asistenţei medicale şi a alimentaţiei publice;

Referitor la evenimentele din Timişoara:

Cerem cu fermitate să fie traşi la răspundere cei care au dat ordin să se tragă în popor;
Cerem restituirea decedaţilor pentru a fi îngropaţi după datină, cu doliu naţional;
Cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestaţi în urma manifestaţiilor;
Cerem autorităţilor recunoaşterea oficială a Comitetului de Acţiune a Frontului Democratic Român înfiinţat la Timişoara.
Mulţumim tuturor celor care s-au ridicat împotriva tiraniei, precum şi colectivului Teatrului Naţional din Timişoara pentru sprijinul acordat.

Lista negociatorilor timişoreni la întâlnirea cu Dăscălescu
Documentul a fost pierdut timp de 5 ani, apoi regăsit de timişoreanul Ioan Trapşa şi pus la dispoziţia cotidianului Ziua. Este o filă de agendă-memorator ("Nu uita") pe care se pot identifica câteva nume scrise în grabă, cu greşeli, cu emoţii, unele nume devenind foarte cunoscute între timp: Savu Ioan, Marcu Ioan, Petre Petrişor, Curuţui Ion, Hurezan Petru, Eustaţiu Cornel, Pisică Marin, Oprea Sorin, Boroşoiu Petre, Săsăran, Vasoi Victoria, Barna, Stiura Rodica. Lista, scrisă pe o foaie volantă, conţinea 14 puncte:

"
0. Demisia Guvernului.
1. Cine a dat ordin să se tragă.
2. Numărul morţilor.
3. Numărul răniţilor.
4. Câţi sunt arestaţi.
5. Unde sunt morţii, să-i înmormântăm.
6. Transmisiune în direct la radio.
7. (De emoţie cifra 7 a fost scrisă, dar nu a conţinut nici o revendicare, – n.a.).
8. Lista Comitetului cetăţenesc să fie publicată la Radio ( mai este ceva greu descifrabil care pare a fi «... şi la Consulatul Yug.», dar nu putem fi siguri, – n.a.).
9. (Lista să fie publicată) şi în presă.
10. Copiii de la Catedrală.
11. Doliu naţional.
Demisia... (probabil demisia lui Nicolae Ceauşescu, dar nu au avut curajul să o scrie, – n.a.). Televiziune, radio".

A treia proclamaţie a Revoluţiei
Proclamaţia a fost întocmită de Petre Roman (foto) şi Mihail Montanu în sediul CC al PCR (studioul TV), semnată Frontul Unităţii Poporului şi citită din balconul clădirii, apoi la Televiziunea Română Liberă, înainte de constituirea Frontului Salvării Naţionale.

Declaraţia poporului
Compatrioţi, fraţilor!
Astăzi, 22 decembrie 1989, prin unitatea poporului şi cu sprijinul direct al armatei noastre naţionale, dictatorul Ceauşescu a fost înlăturat.

În acest moment, poporul, alături de armată, cere ca puterea politică să fie preluată de instituţii democratice alese de poporul liber.

În numele populaţiei Bucureştiului, care în aceste clipe ma-nifestează în Piaţa Palatului şi deţine controlul asupra clădirii Comitetului Central, facem apel întregului popor să menţină calmul şi ordinea publică pentru a permite organizarea vieţii libere şi democratice.


http://www.jurnalul.ro/articole/111582/ ... revolutiei
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009