Sectorul CIVES
 
 

Poprire pe pensia şefului Securităţii Timiş

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Poprire pe pensia şefului Securităţii Timiş

Mesajde Marius » Sâm Dec 08, 2007 9:58 pm

Dezvălui aici o problemă personală: Am încasat primii bani de la Sima Traian, care în 1989 era şeful Securităţii Timiş.

E rezultatul unui proces început cu mai bine de 7 ani în urmă. Împreună cu Meci Dimitrie am dat în judecată pe Sima Traian, fostul şef al Securităţii Timiş, Teodorescu Filip şi Radu Tinu, în solidar cu Ministerul de Interne, cerîndu-le despăgubiri pentru arestare nelegală în timpul revoluţiei.

La Tribunalul Timiş ni s-a respins acţiunea ca netimbrată, am cîştigat apelul la Curtea de Apel Timişoara, dar numai faţă de Sima Traian, nu şi faţă de ceilalţi doi. În urma recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel, aici iar ni s-a dat dreptate dar s-a recalculat suma despăgubirilor după alte criterii, apoi a urmat un nou recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a hotărît că Sima Traian, solidar cu Ministerul de Interne, trebuie să plătească despăgubiri. Teodorescu Filip şi Radu Tinu nu au nimic de plătit. Procesul s-a finalizat în 2006, dar redactarea hotărîrii judecătoreşti a mai durat. Abia în iulie 2007 am putut formula cererea de învestire cu formulă executorie a hotărîrilor.

Deşi aveam posibilitate să cer banii şi de la Ministerul de Interne (cum a făcut Meci Dimitrie), am hotărît să recuperez aceşti bani direct de la Sima Traian, fostul şef al Securităţii Timiş. I-am pus poprire pe pensie şi luna asta am aflat că mi-au intrat în cont primii bani de la fostul şef securist.

Fiindcă legea spune că se poate popri numai maximul o treime din pensie, nu primesc decît 760 lei lunar, Sima o să aibe nevoie de vreo 3 ani ca să-şi plătească toată datoria. Adunînd ceea ce Sima plăteşte către executorul judecătoresc, rezultă că lunar i se reţine din pensie 822 lei, deci pensia sa este de 2466 lei (asta dacă nu cumva mai are şi alte popriri - puţin probabil).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Felicitari !

Mesajde Ioan Rosca » Dum Dec 09, 2007 1:51 am

Desigur, nu pentru bani.
Si nici macar pentru ca ati usurat un securist de plata suculenta a serviciilor sale. (comparati cu pensia unui cooperator)
Ci pentru ca nu v-ati lasat, demonstrind ce inseamna consecventa. La fel ca Durac.
Si mai ales, pentru ca ati stabilit un precedent. Ce bine ar fi fost daca aveau mai multi ideea si rabdarea asta.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Mesajde alin » Dum Dec 09, 2007 4:23 pm

felicitari, in sfarsit o veste buna din Romania.
poate ii ajutati si pe altii sa faca la fel.

deci daca mai pierdea un proces(cu altcineva) respectivul nu mai platea (sau se aseza la coada?) ?

deci Min de Interne este dispus sa preia obligatiile financiare ale securistilor gasiti vinovati ?
asta probabil se cheama tot "aici sunt banii d-voastra"
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Re: Felicitari !

Mesajde Nica Leon » Lun Dec 10, 2007 12:40 pm

Ioan Rosca scrie:Desigur, nu pentru bani.
Si nici macar pentru ca ati usurat un securist de plata suculenta a serviciilor sale. (comparati cu pensia unui cooperator)


Acest proces demonstrează următoarele:

1. Că România nu este încă un stat de drept;
2. Că justiţia este încă subordonată celor de la putere;
3. Că judecătorii, ca vaşnici comunişti ce sînt, nu au auziz şi deci, nu au obiceiul să apere dreptatea şi demnitatea cetăţenilor ci interesele vinovaţilor;
4. Că Legea a rămas tot o barieră, de care numai proştii se mai împiedică;
5. Că drepturile fundamentale ale oamenilor ca şi tratatele internaţionale nu valorează, pentru judecătorii din România, nici cît un petic de hîrtie igienică folosită.
În ceea ce priveşte comparaţia cu pensia unui cooperator ea nu poate fi justă atîta timp cît membrii ambelor categorii au fost tot cooperatori, dar apoi unii au sprijinit direct comuniştii-criminali, în timp ce ceilalţi doar i-au votat cu îndîrjire, pentru că lor nu le păsa nici de soarta lor şi nici de cea a nepoţilor lor, iar azi sînt nemulţumiţi de pensiile pe care le primesc, deşi votează încă cu cei mai răi.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

articol în "Evenimentul Zilei" - ediţia de Vest

Mesajde Marius » Joi Dec 13, 2007 11:08 pm

"Evenimentul ZIlei" ediţia de Vest aminteşte acest caz: http://www.evzvest.ro/article.php?artid=334163

Ziarul înfloreşte puţin declaraţiile mele. Eu le-am spus că Sima va rămîne după poprire, cu mai mulţi bani din pensie decît maică-mea, care a fost medic stomatolog şi că mai mult nu comentez. Tot ce-i în plus e înfloritură a ziarului (chiar dacă-i dată între ghilimele).

Suma totală de 31000 lei pe care Sima o are de plătit, nu e numai către mine ci include banii care se dau executorului judecătoresc.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: articol în "Evenimentul Zilei" - ediţia de Ves

Mesajde Nica Leon » Vin Dec 14, 2007 12:42 pm

Marius scrie: Eu le-am spus că Sima va rămîne după poprire, cu mai mulţi bani din pensie decît maică-mea, care a fost medic stomatolog şi că mai mult nu comentez.


Ceea ce reprezintă o realitate ruşinoasă, dureroasă, o dovadă vie că această ţară nu are popor.
Dacă ar fi avut măcar mulţi tineri, (nu mă refer la cei născuţi deja plictisiţi şi prea obosiţi să gîndească şi să trăiască) situaţia cruntă prezentată şi de Marius ar fi trebuit, în opinia mea, să fie exact invers.
Numai un popor tembel îşi mai poate plăti călăii, gardienii şi paznicii bestialei dictaturi comuniste - criminale.
Dacă m-aţi fi votat pe mine la 20 mai 1990 şi nu pe criminalul nomenclaturist Iliescu Ion, această nedreptate nu ar fi existat, bestiile fiind "plătite", în cazul în care ar fi fost în libertate, cu o sumă echivalentă cu cea mai mică pensie plătită pe timpul lor românilor, cărora le promiseseră un trai decent, civilizat.
Eu cred că ar fi cazul deschiderii unui alt proces în care să fie chemat în judecată chiar statul român.
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Lun Dec 17, 2007 1:53 pm, modificat 1 dată în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: articol în "Evenimentul Zilei" - ediţia de Ves

Mesajde dariusv » Sâm Dec 15, 2007 9:39 am

Nica Leon scrie:Dacă m-aţi fi votat pe mine la 20 mai 1990 şi nu pe criminalul nomenclaturist Iliescu Ion, această nedreptate nu ar fi existat, bestiile fiind "plătite", în cazul în care ar fi fost în libertate, cu o sumă echivalentă cu cea mai mică pensie plătită pe timpul lor românilor, cărora le promiseseră un trai decent, civilizat.


Din cate stiu nu ati candidat la 20 mai 1990 contra lui Ion Iliescu, deci nu aveam cum sa va votam.

Darius
dariusv
 
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 9:35 am

Domnul Leon a facut mult... si a si candidat

Mesajde Ioan Rosca » Sâm Dec 15, 2007 12:19 pm

Domnul Leon a facut eforturi singulare pentru a bara "alegerea" lui Iliescu in mai 1990. A avut dreptate pe fond si a luptat pentru ea. De aceea eu nu ma leg de stilul sau agresiv si provocator si de pozitiile sale- uneori pripite si nedrepte (rezultind din informare superficiala)

In documentatia pe care o voi difuza curind despre 1990 rezulta clar lupta dirza a domnului Leon-si in CPUN- pentru combaterea Contrarevolutiei, apararea adevaratilor revolutionari si a Pietei Universitatii, eliminarea activistilor si securistilor din pozitii de conducere (inclusiv punctul 8), coagularea unei opozitii unite pentru a face fata Tovarasilor (in jurul unei platforme anticomuniste limpezi)- prin actiuni curajoase, necolaborationiste.

Tot el este acela care a sustinut punctul 8 cu adevarata consecventa- cerind continuu aminarea alegerilor- o conditie absolut necesara pentru ca sa se poata intr-adevar opera curatirea puterii, eliberarea televiziunii. accesarea arhivelor. Desi realizarea practica a punctului 8 impunea aminarea, in mod cu totul ilogic - si suspect- majoritatea "opozantilor" au renuntat la aceasta cerinta, legitimind alegerile. Eu fiind printre aceia care am denuntat - din 3 mai 1990- aceste "alegeri" - retragaindu-ma diin ele- apreciez luciditatea si coerenta dlui Leon in acel moment (regretind numai ca nu a dat si el un comunicat in care sa le denunte nulitatea, inainte de 20 mai 1990)

Prin partidul si publicatia sa, dl Leon a facut tot ce putut pentru a trezi constiinta alegatorilor. A fost printre putinii care, la congresul ANPT din 28 aprilie, au semnat plingerea (redactata de mine si de Nicolae Cerveni)- depusa la Comisia Electorala, impotriva candidaturii lui Iliescu- in baza punctului 8 (chiar organizatorii congresului de la Timisoara si a stringerii de semnaturi , renuntind la aceasta plingere, in urma unor tratative cu Ion Iliescu). Pe toata durata congresului Leon a incercat sa determine o atitudine mai ferma si mai activa din partea opozitiei, care se reunea in ANPT....pentru a nu se mai intilni niciodata

In fine, el a incercat sa obtina semnaturile necesare pentru a candida la presedintie- fiind la un moment dat sprijinit de "gruparea partidelor de centru" - la a carei sudare a contribuit. Dar nu au reusit sa stringa 100 000 de semnaturi. Ceea ce era perfect logic (a se analiza si minciuna celor 3,5 milioane de semnatari pentru punctul 8) , in contextul controlului mediatic si institutional total pe care FSN l-a avut atunci. De retinut ca Mariana Botez- "disidenta" membra GDS, a fost cea care a cerut, in CFSN ca limita pentru candidatura sa urce la o suta de mii. Ii era frica sa nu apara prea multi candidati... N-au mai putut apare. Decit cei doi care, pentru a li se "ierta" ca vin din exil, au negociat cu Ion Iliescu renuntarea la epurarea activistilor si securistilor. Pentru ca apoi sa semneze pentru punctul 8. Pentru ca apoi sa renunte la aminarea alegerior. Pentru ca apoi sa legitimieze farsa electorala. Pentru ca apoi sa se infrateasca cu o putere care a distrus Romania.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Un portret al dlui Leon din Dimineata 23 apr 1990

Mesajde Ioan Rosca » Dum Dec 16, 2007 2:26 am

In intarirea explicatilor date mai sus privind situatia lui Nica Leon in 1990- inclusiv candidatura, va prezint un articol de eopca.

Dimineata 27 apr 1990 CINE NE APĂRĂ DE NICA LEON? Adrian Stefan. " Deşi este la modă, nu am fi aşternut aceste rînduri pe hîrtie despre o persoană oficială ca Nica Leon, dacă vehementa ultimelor sale intervenţii parlamentare n-ar fi surprins pe foarte multă lume. Irevenţiozitatea „ieşirii" sale ne-a reamintit de faptul că dl. Nica Leon este cel care, la procesul din 16 februarie a.c. al celor patru ofiţeri din corpul de gardă al fostului dictator, după ce şi-a împărţit cu generozitate cărţile de vizită familiilor celor inculpaţi, i-a bătut încurajator — familiar pe umăr pe unul dintre ei, maiorul Aurel David : „Lasă, băiete, că scapi tu" (ceea ce s-a şi întîmplat). Şi tot domnia sa este (vă aduceţi aminte ?) cel care, depistat fiind în clădirea fostului Comitet Central al P.C.R., cu o staţie de emisie recepţie (ştim noi cine avea acces la asemenea aparatură), a fost arestat din dispoziţia d-lui Dumitru Mazilu de către colonelul Rădulescu. Ce fire văzut-nevăzute îl leagă pe Nica Leon de fosta Direcţie a 5-a din Ministerul de Interne ? Întrebarea aceasta, pe care o punem doar din exces de retorism, are în vedere un context confuz, dar periculos, în care personajul nostru de astăzi pare implicat. [IR Nu avem de ce da credit acestor "aluzii". Dar chiar daca asa ar fi, sa observam ca FSN lucreaza fara probleme cu sute de mii de securisti si informatori. Deranjant e insa Nica Leon- care-l infrunta pe Iliescu, vrea aminarea alegerilor, vrea unitate a opozitiei, apara mitingul etc]
Oricum, tribulaţiile evoluţiei sale de pînă acum nu-l scutesc de atari ataşamente anarhice, fie la un revoluţionarism demagogic, fie la o structură cu idealuri destabilizatoare, activînd din umbră. Biografia dată publicităţii este excesiv selectivă. Nica Leon, poreclit adesea şi Mama Leone, s-a născut in 1955 şi a absolvit, probabil la seral, Facultatea de Utilaj Tehnologic de la Institutul de Construcţii Bucureşti. În nota de întreprinderi la care a lucrat, a omis întreprinderea de Cinescoape. Omisiunea ne-ar fi lăsat indiferenţi dacă nu ne-ar fi parvenit o scrisoare a unui mare grup de salariaţi ai acestei întreprinderi. Foştii colegi ai lui Nica Leon il descriu pe fostul electronist ca un element anarhic, recalcitrant, veşnic pus pe harţă, superficial, cu relaţii suspecte fie în lumea interlopă, fie în aceea a organelor de supraveghere şi anchetă. Din răzbunare, a adus procuratura să cerceteze presupuse nereguli din fabrică. [IR Deci Leon nu numai ca nu era un element disciplinat, un om al muncii bine domesticit, dar mai si facea nazuri cind tovarasii se apucau de furat ]
Interesul nostru a crescut, aşa că am socotit necesar să cunoaştem şi opiniile colegilor de muncă de la I.A.C.E.R.D, unde figurează ca angajat, fiindcă n-am putea spune unde lucrează, sintagma respectivă nepotrivindu-se modului în care înţelege Nica Leon să-şi exercite meseria de inginer. Cei de Ia Antrepriza nr. 2. unde a fost încadrat, în unanimitate, ne-au descris acelaşi ins dubios şi lipsit de elementare concepţii morale, „stilul" lui fiind de a produce în permanentă scandal, de a se feri să muncească. Inginerul, ca atare, a fost inexistent, neimplicîndu-se în nici o activitate care să-i exprime capacitatea profesională. La fel a procedat şi pe aşa zisul Şantier al Tineretului, unde a fost transferat : nimeni nu contează pe el. Merceolog fiind, în toate relaţiile cu diverşi furnizori a stîrnit doar animozităţi, gafînd intenţionat, pentru ca, în acest fel, să fie lăsat de capul lui, ceea ce a şi obţinut. [IR Incet, incet se creeza un portet credibil de om revoltat]
Colegi care îl cunosc bine pe preşedintele Partidului Liber Democrat, par contrariaţi că acest partid poate avea un program care să exprime cumva, concepţiile politice şi sociale ale lui Nica Leon, fiindcă acesta este, evident, o inteligenţă mediocră, un om fără cultură, un temperament irascibil. Insul este complet lipsit de idei personale, singurul lui comandament fiind opoziţia cu orice preţ, fiecare expresie a puterii legale iritîndu-l. [IR Au si anarhistii rostul lor- macar in fata unui stat putred, uzurpat de paraziti ]
Culmea este că. la un moment dat, a devenit publică intenţia dumnealui de a candida la funcţia de preşedinte, expresia cea mal înaltă a puterii de stat. Noroc că lipsa celor o sută de mii de semnături i-au refuzat şansei electorale. [IR Sa-I multumim Marianei Botez pentru grija de a nu avea alti candidati decit Iliescu, Ratiu si Cimpeanu] ]
Dacă încercările de aliere în partide de centru sînt normale, în plină campanie electorală, pretenţiile lui Nica Leon de a se distinge ca personalitate care să determine un curs nou sînt cel puţin ilare. Comicul de situaţii provoacă, în general, rîsul sănătos. Comicul situaţiilor în care parodicul personaj se pune cu insistentă, nouă nu ni se pare aşa, rîsul nostru fiind amar, trist. Sîntem convinşi că medicul psihiatru care i-a dat certificatul de sănătate psihică nu si-a făcut datoria, comportamentul parlamentarului Nica Leon fiind, la vederea ţării întregi, paranoic. Nica Leon, într-un eventual film, ar putea fi prototipul real al tînărului Ceauşescu din 1945-1946, de exemplu.Trecerea cu uşurinţă peste activitatea turbulentă şi intenţionat împăciuitoristă cu organizaţiile care îşi exacerbează protestele în Piaţa Universităţii ar fi greşită, ba chiar condamnabilă. Datoria fată de cititorii noştri (care ne-au cerut în număr mare să luăm atitudine fermă) ne obligă să-i conturăm silueta (i) morală, puţinătatea convingerilor politice, dar e de văzut eu exactitate pericolul unui element decavat, setos de ieşire în fată, setos de putere, de afişarea numelui său peste tot, toate acestea exercitate fără scrupule. Nica Leon, personaj dubios şi fraudulos al Revoluţiei , continuă să deturneze spre sinele său maladiv-emfatic atenţia şi interesul unor inşi care-i seamănă, care nu înţeleg că democraţia este o eliberare a spiritului generos, nu al instinctului primitiv.Cit se poate de firesc, ne întrebăm : Cine ne apără de Nica Leon ?"

Ce ziceti domnule Leon de articol? Adrian Stefan nu v-a neglijat, ca altii, din opozitie. Sper ca v-am stirnit amintiri... de 16 decembrie.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Domnul Leon a facut mult... si a si candidat

Mesajde Nica Leon » Lun Dec 17, 2007 1:34 pm

Ioan Rosca scrie:De aceea eu nu ma leg de stilul sau agresiv si provocator si de pozitiile sale- uneori pripite si nedrepte (rezultind din informare superficiala)

Cred că ar fi culmea ca după ce am luptat, de unul singur contra comuniştilor-criminali (pentru că atunci, deşi am căutat chiar şi cu lupa, nimeni nu avea curajul să semneze ceea ce scriam şi semnam eu; cei care nu cred îl pot întreba chiar şi pe Mircea Dinescu sau pe Sorin Alexandresacu - profesorul din Olanda, ce apoi se dădea mare patriot şi dizident), acum după ce lupta mea a fost victorioasă, dăruindu-vă libertatea, să vă apucaţi şi dvs. să mă cenzuraţi sau, cine ştie, să copiaţi bestiile comuniste şi să mă călcaţi cu maşina.
Ceea ce ar trebui să ştiţi este că eu am mai trecut de foarte multe ori prin astfel de situaţii şi dacă nu m-am speriat atunci nu mă voi speria nici acum şi, vorba poetului, bucuroşi le-om duce toate de-o fi pace...
Ceea ce mă intrigă însă este că "nu mă leg de stilul său agresiv". Păi, nu cumva stilul este ca gustul? Dacă nu vă place sînteţi liber să nu mai citiţi răspunsurile sau poziţiile mele.
Ar mai fi şi posibilitatea de a reinstitui şi dvs. cenzura, care însă de la Revoluţie este interzisă în România, tot ca urmnare a victoriei sale, reflectată şi în art. 30 alin. 2 din pîngărita Constituţie a României.
Ar mai fi şi posibilitatea autocenzurii, avînd în vedere stadiul avansat al bolii de care sufăr, dar şi vîrsta celor pentru care eu m-am sacrificat ca prostul, ce peste cîteva zile va ajunge la majorat,18 ani de "democraţie", după care eu nu voi mai face nimic, pentru această gloată cretinoidă, dar fudulă nevoie mare, pentru că, nu-i aşa, un major ar trebui să aibă capacitatea să se apere şi singur.
În ceea ce priveşte afirmaţia privind: "uneori pripite si nedrepte (rezultind din informare superficiala)" nu ştiu pe ce vă bazaţi cînd aţi tras o astfel de concluzie "profundă", avînd în vedere că nu aveţi încă informaţiile temeinice pe care le deţin eu, care mă conduc la a trage concluziile pe care nu numai că le exprim, în scris, dar pe care, atunci cînd va fi cazul, le voi putea chiar şi dovedi, acesta fiind şi motivul pentru care cei pe care îi atac, premeditat, nu au curajul să mă cheme în judecată, fiind conştienţi că încă nu am pierdut nici un proces de insultă sau colomnie în justiţie.

Din păcate, însă, trebuie să constat că sînteţi contradictoriu, desigur nu pentru aţi fi "pripit si nedrept (rezultind din informare superficiala)" pentru că dvs. chiar în textul pe care l-aţi scris "apreciez luciditatea si coerenta dlui Leon in acel moment (regretind numai ca nu a dat si el un comunicat in care sa le denunte nulitatea, inainte de 20 mai 1990)" cînd pretindeţi că aş fi pripit şi nedrept, cînd afirmaţi contrariul.
Mă întreb, nu cumva personajul în discuţie o fi ceva mai complex decît lasă să se vadă sau ceea ce spune o fi cumva cu adresă, pentru cei care ştiu bine şi chiar pot să şi înţeleagă cu exactitate ceea ce scriu eu. Aţi uitat cumva de vorba aia înţeleaptă care spune să baţi şaua să priceapă iapa?!

În privinăţa comunicatului nu trebuie să regretaţi, pentru că aşa cum v-am mai spus, el a fost dat, dar nu a fost publicat. O cercetare a arhivei de la Rompres vă va putea confirma acest adevăr. El mai poate fi regăsit şi la Ambasadele S.U.A. şi ţărilor mari din Europa. Dar îmi amintesc că la acele alegeri au fost desemnaţi să participe şi doi senatori americani, Lery Presler şi încă unul, a cărui nume îmi scapă acum, cărora le-am transmis şi un raport pentru a înţelege cele săvîrşita atunci în ţara pîngărită de comunişti, în care am făcut o paralelă şi cu alegerile din 1946.
Că aceste lucruri făcute efectiv de mine nu se cunosc nu este vina mea, eu trimiţînt atunci copia în limba engleză şi Asociaţiei Pro Democraţia, care avea sediul la Piaţa Izvor, chiar lîngă fosta piaţă agro-alimentară.

Dar, oricum ar fi, vă mulţumesc că încercaţi să schimbaţi un om care, prin efortul său dezinteresat, într-o vreme în care nimeni nu avea curajul să scrie şi mai ales să semneze ceea ce am scris şi am semnat eu, puse apoi în practică, pe propria piele, pentru a dovedi că am gîndit şi am înţeles corect viaţa şi epoca, dăruind atîta bine acestui original, ingrat şi imatur bobor.

În privinţa celor scrise în "Dimineaţa" - care reflecta întunericul din scăfîrliile celor preferaţi, ba chiar şi votaţi de locuitorii acestor nefericite meleaguri, la vremea respectivă i-am chemat în judecată.
Confirm însă că au fost reale expresiile de nemulţumire ale "colectivelor de vite încălţate, pardon, oameni ai muncii" care m-au înfierat cu mînie proletară pentru că eu nu eram cretin ca ei, că îmi cunoşteam rostul şi rolul în această societate, nepermiţînd nimănui să mă calce pe bombeuri, indiferent cum se cheme el. Desigur că respectivii, care nici măcar nu ştiau să muncească la nivelul pe care îl dovedeam eu concret, cînd nu mă pizmuiau, pentru că eu eram mereu plin de bani, iar ei, cu funcţii la partid, veneau în permanenţă să îi împrumut, unii, dintre semnatari, uitînd pînă astăzi să-mi restituie banii pe care mi-i datorau, iar alţii, dintre care fac parte şi cei care mă turnau la securitate şi la partid, mărturie fiind dosarele de urmărit de la secu (CNSAS), mă invidiau că aveam de toate, ba chiar şi un autoturism Mercedes, fără să fiu abonat la iaurturi sau să am datorii la C.A.R.
Dar, ce să-i fac, dacă în ţara asta ar fi fost şi oameni, nu ajungeam ca eu să fac ceea ce am fost nevoit să o fac pentru tîmpiţii care, desigur, nu pot lăsa niciodată nepedepsită o faptă bună.
Ceea ce consider însă că ar putea fi paradoxal este că nici unul dintre "intelectualii" ce se băteau şi se mai bat cu cărămida în piept, nu a avut curiozitatea să întrebe respectiva redacţie de ce a publicat un articol fără să îmi fi cerut şi punctul meu de vedere şi, desigur fără să existe nici o dovadă concretă, care să probeze că ar fi fost aşa cum a scris, în vaşnica manieră comunistă, acest scribălău Adrian Ştefan - care este un pseudonim.
Am uitat să menţionez că la Cinescoape, de unde am fost mutat la I.M.G.B. pentru reeducare, în urma unui decret nepublicat, dat de Ceauşescu, după plecarea mea a fost dat afară directorul general Serbănescu Ctin., care era membru al C.C., în anchetă fiind implicat apoi şi fratele său, primar în Voluntari atunci.
Desigur că şi la I.A.C.E.R.D. eram vărut ca duşman al poporului, pentru că i-am prins că declarau lucrări fictive, pe care le decontau ca executate, că vindeau materiale de construcţii, piese de schimb auto şi anvelope, la şoferii turci de pe TIR-uri, că făcuseră cu materiale, bani şi oameni din şantier case de "protocol" pentru şefii miliţiei, dar şi vînduseră mari cantităţi de motorină, fapte pentru care a fost anchetat şi tovarăşul Costin Georgescu, ce se plimba atunci la braţ cu dictatorul, devenind, în "democraţie", la propunerea comunistului-criminal Constantinescu Emil, directorul S.R.I.
Dar, ce să-i fac, pripit cum sînt, mi-au scăpat aceste informaţii superficiale,pe care ar trebuim să nu le credeţi, ci să le verificaţi, dacă sînteţi în stare. Măcar atît.
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Mie Dec 19, 2007 1:38 pm, modificat 1 dată în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Nimeni nu e perfect...probabil

Mesajde Ioan Rosca » Lun Dec 17, 2007 9:30 pm

Domnule Leon,

Nimeni nu stie tot. Nici eu. Nici dv. E una din propozitiile cu caracter general- paradoxal, validabile. In general insa cuantificatorul universal "oricare" trebuie evitat. Produce propozitii nedemonstrabile, probabil false. Tocmai pentru ca realitatea e complexa si pluri-interpretabila. Nu poti acoperi toate cazurile si toate situatiile. Si nici nu merita.

De aceea afirmatiii de genul : "Nu exista cineva care sa mai fi incercat cu curaj (inteligenta), sa mai fi rezistat, sa se mai fi jertfit etc- trebuie evitate. Expun autorul- inutil - la contestare. Cind se poate spune foarte bine : "foarte putini au facut" " mai nimeni" "poate ca nimeni" etc- adica afirma acelasi lucru pe fond- cu prudenta de a lasa loc la exceptii- care nu schimba esenta (statistica) a respectivei afirmatii.

Fiind categoric, fara rezerve, dv pareti a crede- de exemplu- ca nu va pripiti niiciodata, ca nu emiteti si judecati- fara a fi informat perfect si complet.
Voi parasi generalitatile pentru a va spune ca remarca mea a fost provocata de constatarea ca replicile dv pe acest forum au tradat uneori -fapt usor demonstrabil- ca nu ati citit atent mesajul la care replicati- probabil din criza de timp.

Dar nu are rost sa va dau exemple, care v-ar irita inutil. Pentru ca, intentia mea era sa semnalez si altora ce am descoperit in analiza de fond privind anul 1990: ca activitatea dv a fost absolut laudabila si singulara - in sensul cel mai bun. Ori... raspunsul dv la acest demers reparator nu ma convinge ca ati sesizat asta. Aproape ca pareti decis sa va alienati ultimii sustinatori, ca sa va descarcati furia. Descarcati-o pe cine trebuie. Nu va aduce nimic sa nu recunoasteti si meritele altora, momentele lor de inspiratie. Doar un exces de singuratate.

Aceeasi pripa (furie) va face sa afirmati, pe linga sentintele taioase dar juste despre tradarile "elitelor" si ale "maselor" citeva asertiuni ce pot fi contrazise de fapte. Una din ele este ca in Romania , la Timisoara, nu a fost- pina la urma- o adevarata insurectie, eroica, admirabila. Nu diminuez importanta gestului dv din 21 decembrie. Nici nu neg ca Timisoara a fost salvata de rasturnarea mitingului de la Bucuresti - ca si de cei citiva care au continuat eroic protestul. Dar e bine sa luati si dv nota ca au fost mai multe localitati din Transilvania , unde revolta s-a intins, chiar inaintea lui 21- ora 12 !. Pot da detalii. Si apoi, daca romanii, atitia cit au iesit, o minoritate, nu o faceau totusi, pe 21, in atitea locuri din tara (Brasov, Sibiu, Cluj etc), Tovarasii ar fi pacificat poate si Bucurestiul- pe 22 dimineata.
Istoria e rodul unei aventuri colective.

E pacat ca, in loc sa vi se dea dreptate pentru 99% de adevar, sa va diluati singur credibilitatea, pretinzind imposibilul 100%. De de? Pentru ca ma deranjeaza ca unul dintre foarte putinii luptatori consecventi si curajosi pentru justitie- care nu-si acopera lasitatea cu speculatii-- sa piarda teren, pentru imprecizii si insuficenta stapinire de sine. Dar nu e o lectie. Asa cum v-am spus si direct, lasitatea mea pina pe 22 decembrie nu-mi permite sa va iau la rost.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Nimeni nu e perfect...probabil

Mesajde Nica Leon » Mar Dec 18, 2007 12:29 pm

Ioan Rosca scrie: Nimeni nu stie tot. Nici eu. Nici dv. E una din propozitiile cu caracter general- paradoxal, validabile. In general insa cuantificatorul universal "oricare" trebuie evitat. Produce propozitii nedemonstrabile, probabil false. Tocmai pentru ca realitatea e complexa si pluri-interpretabila. Nu poti acoperi toate cazurile si toate situatiile. Si nici nu merita.


Sînt întru totul de acored cu dvs. Tocmai de aceea nu îmi amintesc să fi pretins altceva. Ceea ce am afirmat însă voi putea oricînd dovedi, cu probe inbatabile, în faţa unor oameni informaţi, necomplexaţi şi nepărtinitori.

Ioan Rosca scrie: De aceea afirmatiii de genul : "Nu exista cineva care sa mai fi incercat cu curaj (inteligenta), sa mai fi rezistat, sa se mai fi jertfit etc- trebuie evitate. Expun autorul- inutil - la contestare. Cind se poate spune foarte bine : "foarte putini au facut" " mai nimeni" "poate ca nimeni" etc- adica afirma acelasi lucru pe fond- cu prudenta de a lasa loc la exceptii- care nu schimba esenta (statistica) a respectivei afirmatii.


De asemena, nu îmi amintesc nici cînd am putut scrie că nu există cineva care să mai fi încercat, afară de cazul în care în context mă refeream la metoda mea, care a fost singulară, imprevizibilă deşi anunţată, motiv pentru care a fost şi imparabilă, dînd astfel roadele cunoscute, dar din păcate încă contestate de unii dintre spectatori.
Nu puteam scrie aşa pentru că ştiam bine cazul Stamatin, care în 1975 a încercat, în timpul Zilei Marinei, să scufunde vasul în care se afla Ceauşescu, lansînd o rachetă de luptă. Din păcate s-a aflat şi a fost arestat. Aşa că acel om într-adevăr s-a jertfit, pentru unii care nici astăzi nu s-au învrednicit să-i cunoască măcar faptele sale eroice.


Ioan Rosca scrie: Dar nu are rost sa va dau exemple, care v-ar irita inutil. Pentru ca, intentia mea era sa semnalez si altora ce am descoperit in analiza de fond privind anul 1990: ca activitatea dv a fost absolut laudabila si singulara - in sensul cel mai bun. Ori... raspunsul dv la acest demers reparator nu ma convinge ca ati sesizat asta. Aproape ca pareti decis sa va alienati ultimii sustinatori, ca sa va descarcati furia. Descarcati-o pe cine trebuie. Nu va aduce nimic sa nu recunoasteti si meritele altora, momentele lor de inspiratie. Doar un exces de singuratate.


Cred că aveţi o părere deformată despre mine. Eu nu sînt iritat sau furios decît rareori. Vă mărturisesc că nici unul dintre mesajele acestui site nu m-au iritat niciodată. Eventual unele mi-au atras compasiunea.Vă mărturisesc că atunci cînd mi-am ales drumul în viaţă am făcut-o cu convingerea că şi ceilalţi au dreptul la opinie, indiferent care ar fi ea. Şi pentru materializarea acestei convingeri am preferat să fiu printre gloanţe.
Am sesizat intenţia dvs. dar nu avea nici un rost să relev ceva despre care eu ştiu foarte bine. De aliat însă nu văd de ce aş fi făcut-o.
Abia astept să am prilejul să recunosc şi meritele altora, unele fiind, cred, deja recunoscute, atunci cînd am acceptat imediat să-mi pun semnătura alături de ei, pe acte pe care puţini ar fi avit curajul să le semneze. Dar de aici pînă la a recunoaşte elanul "revoluţionar" al unora care la o analiză atentă, viitoare, nu ar rezista, este cale lungă.
Din păcate, deşi poate că ar trebui, nu mă simt niciodată singur.

Ioan Rosca scrie: Aceeasi pripa (furie) va face sa afirmati, pe linga sentintele taioase dar juste despre tradarile "elitelor" si ale "maselor" citeva asertiuni ce pot fi contrazise de fapte. Una din ele este ca in Romania , la Timisoara, nu a fost- pina la urma- o adevarata insurectie, eroica, admirabila.


Nu cred să fi afirmat vreodată că la Timişoara nu ar fi avut loc o revoltă, absolut justificată, după părerea mea, motiv pentru care atunci cînd Ceauşescu şi-a permis să condamne oraşul Timişoara eu chiar am luat atitudine.

Ioan Rosca scrie: Nu diminuez importanta gestului dv din 21 decembrie. Nici nu neg ca Timisoara a fost salvata de rasturnarea mitingului de la Bucuresti - ca si de cei citiva care au continuat eroic protestul. Dar e bine sa luati si dv nota ca au fost mai multe localitati din Transilvania , unde revolta s-a intins, chiar inaintea lui 21- ora 12 !. Pot da detalii. Si apoi, daca romanii, atitia cit au iesit, o minoritate, nu o faceau totusi, pe 21, in atitea locuri din tara (Brasov, Sibiu, Cluj etc), Tovarasii ar fi pacificat poate si Bucurestiul- pe 22 dimineata.

Tin minte că am contestat faptul că Revoluţia a început şi se datorează acţiunilor de la Timişoara. Eu am mai spus-o şi am convingerea că aşa ar fi fost, chiar dacă se revolta toată populaţia din toate celelalte oraşe ale ţării, mai puţin cea din Bucureşti, protestele ar fi fost înecate în sînge cu mare viteză, cu consecinţa că pentru mult timp eu să nu mai găsesc pe nimeni dispus să facă ceva contra bestialei dictaturi comuniste-criminale.
Ştiu că în cazul în care mitingul din 21 s-ar fi terminat aşa cum începuse, astfel s-ar fi petrecut tragedia, armata şi celelalte structuri fiind deja pregătite să acţioneze astfel. Precedente existau, aşa că de milă sau de apartenenţa la acelaş popor nici nu ar fi fost vorba.
Nu aveţi dreptate nici cînd spuneţi că Bucureştiul ar fi putut fi pacificat pe 22, cînd au şi încercat să facă asta, chiar din noaptea de 21, dar nu au reuşit pentru că pe 22 s-a pus la cale o acţiune total neaşteptată, care i-a luat prin surprindere, provocîndu-le panică,acţionînd apoi în pripă. Aşa că destabilizarea totală, ireversibilă, a fost în dimineaţa de 22 Decembrie 1989.
Aşa că şi din acest motiv eu susţin că nu au contat deloc reacţiile locuitorilor din alte oraşe.


Istoria e rodul unei aventuri colective, determinate însă, nu de puţine ori, doar şi de un singur om.

Ioan Rosca scrie: E pacat ca, in loc sa vi se dea dreptate pentru 99% de adevar, sa va diluati singur credibilitatea, pretinzind imposibilul 100%. De ce? Pentru ca ma deranjeaza ca unul dintre foarte putinii luptatori consecventi si curajosi pentru justitie- care nu-si acopera lasitatea cu speculatii-- sa piarda teren, pentru imprecizii si insuficenta stapinire de sine.


Trist este că eu nu am vrut şi nici nu vreau să mi se dea dreptate. Eu vreau să fiu contrazis de reprezentanţii statului de drept, care cu probe să dovedească că nu a fost aşa cum susţin eu, în cadrul unei cercetări serioase sau în timpul unei cercetări judecătoreşti, unde mărturiile mincinoase se pedepsesc chiar cu închisoarea.
În ceea ce priveşte celălalt aspect vă mărturisesc că sînt pe deplin de acord cu dvs. Şi pe mine mă deranjează că eu, la 18 ani după Revoluţie trebuie să fac singur atîtea plîngeri penale şi acţiuni judecătoreşti, cînd, de fapt, în această ţară mai sînt şi alţi ştiutori de carte, care poate că ar trebui să fie conştienţi de obligaţia lor de a apăra drepturile, libertăţile şi interesele legitime, perene, ale locuitorilor tembeli ai acestor frumoase meleaguri.


Ioan Rosca scrie: Dar nu e o lectie. Asa cum v-am spus si direct, lasitatea mea pina pe 22 decembrie nu-mi permite sa va iau la rost.


Chiar dacă ar fi fost o lecţie, tot nu m-ar fi deranjat, atîta timp cît un om deschis ca mine este oricînd gata să primească lecţii chiar şi de la copii.
În privinţa acestei ultime fraze însă nu sînt de acord. Dacă ea ar fi fost adevărată ar fi însemnat că eu chiar am fost un nătărău, care a preferat să se sacrifice pentru vreo 23 de milioane de laşi, în loc să-şi vadă de viaţa prosperă pe care mi-am făurit-o în ţara cuprinsă de atîta minciună, nedreptate, mizerie, prostie şi deznădejde.
Aşa că eu am convingerea că nu aveţi de ce să vă consideraţi laş şi pentru că în loc să faceţi apoi, ca toţi ceilalţi, eu fiind considerat atunci, ca şi acum, un răzvrătit, un nebun şi un antisocial, aţi acţionat constant, nu în interesul direct al dvs. şi al familiei dvs., încercînd să coagulaţi o mişcare, în jurul unor idei, fără să vă fi plătit nimeni pentru aceasta, ba dimpotrivă.
Din acest motiv am acceptat să ne întîlnim şi apoi să scriu pe acest site.
De ticăloşie îi acuz pe cei care pînă pe 14 Decembrie 1989 şi-au plătit cotizaţia la partid, mîncînd căcat cu polonicul, după care s-au declarat "revoluţionari", pentru fapte închipuite.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Comut discutia despre 1990 pe alt forum

Mesajde Ioan Rosca » Mar Dec 18, 2007 1:46 pm

Domnule Leon,
Va multumesc pentru raspuns, care dovedeste - si altora- ca stiti sa folositi un ton calm, ferm si constructiv. Mi-ar place sa-l folositi cit mai des pe acest forum, pentru a nu indeparta putinii care mai au chef sa vorbeasca- orice ar avea de spus. Pe standul dv- va puteti oricum descarca furia si amaraciunea- justificate- fata de injustitiile cu care va bateti, insingurat.
Stiti multe lucruri - pe care ar trebui sa le stie si altii. Sa nu va retrageti din aceste discutii (mai ales daca nu va apucati sa scrieti totul -intr-o carte).
Apropo de punctul de plecare a discutiei- faptul ca nu ati candidat in mai 90- la presedintie. Am pregatit niste intrebari , care rezulta din cercetarile si analiza mea. Fiind insa vorba de Contrarevolutia din 1990- le voi plasa in forumul respectiv.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Comut discutia despre 1990 pe alt forum

Mesajde Nica Leon » Mie Dec 19, 2007 1:38 pm

Ioan Rosca scrie: Domnule Leon,
Va multumesc pentru raspuns, care dovedeste - si altora- ca stiti sa folositi un ton calm, ferm si constructiv.


Speram că trebuia să fie de la sine înţeles că cel care a provocat şi a determinat răsturnarea inumanei dictaturi comuniste-criminale ştie multe, aşa că nu cred că mai trebuia să dovedim "şi altora" ceea ce era mai mult decît evident.

Ioan Rosca scrie: Mi-ar place sa-l folositi cit mai des pe acest forum, pentru a nu indeparta putinii care mai au chef sa vorbeasca- orice ar avea de spus.


O vorbă veche spune aşa: ce-i bun nu-i mult! Aşa că dacă sînt puţini, da buni, nu-i nici o pagubă. Oricum nu ar putea să fie mulţi pentru că subiectele sînt de strictă specialitate, la care, cred că numai cîteva persoane în această lume ar putea avea cunoştinţele necesare pentru a le susţine.
În rest multe gospodine, chibiţi şi limbuţi, atît şi nimic mai mult, care îşi dau cu presupusul, pentru a încerca să mă "convingă" pe mine cît de puţine ştiu, susţinîndu-le cu o înfocare demnă de o cauză mai bună.

Ioan Rosca scrie: Stiti multe lucruri - pe care ar trebui sa le stie si altii.


Odinioară era un om, pe numa Diogene, care căuta, ziua, în amiaza mare, cu un felinar aprins, un om şi adevărul. Astăzi, originali cum sîntem aşteptăm, cînd nu dăm "lecţii", să vină adevărul la noi.

Voi răspunde la întrebările dvs. dacă mă veţi anunţa la ce adresă le-aţi postat.
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Lun Ian 07, 2008 5:47 pm, modificat de 2 ori în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

fineţuri juridice

Mesajde Marius » Lun Dec 31, 2007 3:21 am

alin scrie:felicitari, in sfarsit o veste buna din Romania.
poate ii ajutati si pe altii sa faca la fel.

deci daca mai pierdea un proces(cu altcineva) respectivul nu mai platea (sau se aseza la coada?) ?

deci Min de Interne este dispus sa preia obligatiile financiare ale securistilor gasiti vinovati ?
asta probabil se cheama tot "aici sunt banii d-voastra"


În acest proces Ministerul de Interne a făcut tot posibilul să evite răspunderea. A susţinut teoriile ceorlalţi pîrîţi legate de prescripţie, iar în plus a susţinut că nu are calitate procesuală deoarece în decembrie 1989 FSN a dat un decret de trecere a fostei Securităţi în subordinea Armatei, cu tot activul şi pasivul, prin urmare M.Ap.N. trebuie să plătească, nu M.I. Deasemenea, a mai susţinut că Securitatea era un departament autonom în cadrul MI şi Ministerul nu avea posibilitate de îndrumare şi control asupra Securităţii. N-a ţinut figura fiindcă la momentul săvîrşirii faptelor Sima era angajat al M.I., iar după actele normative în vigoare în 1989 Securitatea se subordona Ministerului de Interne. Deasemeni, Ministerul de interne a încercat să arunce responsabilitatea şi pe Serviciul Român de Informaţii, la care am replicat că această instituţie, conform actului de înfiinţare, e o instituţie complet nouă, fără legături juridice cu fosta Securitate.

Legat de prescripţie, eu ştiam că există o problemă cu prescripţia de 3 ani, de aia am introdus acţiunea în 2 iunie 2000, cu 4 zile înainte de a se împlini 3 ani de la rămînerea definitivă a condamnării lui Sima (acesta a fost condamnat în 6 iunie 1997). Pîrîţii au pretins că prescripţia se socoteşte din 1989, dar eu am replicat că înainte de isprăvirea procesului penal în care au fost implicaţi pîrîţii nu se poate spune că eu "ştiam sau trebuia să ştiu" (asta e formularea din lege) cine e vinovat de arestarea mea. Sima a avut condamnare şi pentru arestare nelegală şi am invocat autoritatea de lucru judecat. Ceilalţi fuseseră achitaţi la procesul penal, de aia n-au mai fost consideraţi responsabili nici la procesul civil, deşi eu am adus copia agendei personale a pîrîtului Tinu Radu unde este notat numele meu. El n-a contestat că agenda îi aparţine dar a spus că însemnarea aia nu are legătură cu arestarea mea. N-am avut cum să dovedesc contrariul.

S-a mai invocat şi prescripţia specială de 1 an pentru cazuri de arestare nelegală, dar aia funcţionează doar în cazul dării în judecată a Ministerului Finanţelor. Ori, eu n-am dat în judecată Ministerul Finanţelor ci pe persoanele direct vinovate şi Ministerul de Interne, în calitate de comitent (angajator) al acestora, întemeindu-mi acţiunea pe răspunderea civilă delictuală.

De la datul în judecată pînă la primirea primilor bani au trecut mai mult de 7 ani. Deci, cine mai vrea să înceapă o acţiune de acest fel, dacă o începe acum nu va izbîndi înainte de a termina eu de primit toată suma, deci nu va trebui să stea la coadă. Ar putea avea probleme cu prescripţia de 3 ani, eu am arătat cum am evitat problemele astea. Lucrurile sînt interpretabile, legea zice că prescripţia curge din momentul cînd "ştiai sau trebuia să ştii" pe cel vinovat, eu am invocat că înainte de rămînerea definitivă a condamnării lui Sima funcţionează prezumţia de nevinovăţie şi nu puteam să ştiu că el e vinovat de arestarea mea. Cred că de fapt nici în momentul rămînerii definitive a sentinţei nu se poate spune despre vreo persoană care n-a fost parte în acel proces că "trebuia să ştie" ce s-a hotărît acolo. Lucrurile sînt interpretabile, nu pot prevedea cum ar acţiona judecătorii în cazul unei alte acţiuni în justiţie de acest fel.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009