Sectorul CIVES
 
 

A murit Petre Dugulescu

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

A murit Petre Dugulescu

Mesajde Marius » Sâm Ian 05, 2008 3:40 am

La scurt timp după ce săptămînalul "Bănăţeanul" a dezvăluit că Petre Dugulescu a fost informator al Securităţii (în perioada 1980-1982), acesta a murit.
Dugulescu a fost preot la biserica baptistă de la care în 16 decembrie 1989 au venit enoriaşi care s-au alăturat mulţimii aflate lîngă casa lui Laszlo Tokes, contribuind astfel la creşterea numerică a acelei mulţimi şi înlesnind izbucnirea revoluţiei.

Articol în "Gîndul": http://www.gandul.info/actualitatea/pet ... 27;2323116

După ce a citit în presă că a fost turnător al Securităţii,
Petru Dugulescu, preşedintele baptiştilor din România, a murit de inimă
de Dragoş BOŢA | 05 IANUARIE 2008

Petru Dugulescu, preşedintele baptiştilor din România, a murit de inimă
Preşedintele comunităţii baptiste din România, pastorul timişorean Petru Dugulescu, a încetat din viaţă, joi seara, în urma unui atac de cord. Dugulescu a fost deputat de Timiş din partea PNŢCD în perioada 1992-2000 şi preşedintele Asociaţiei Evanghelistice şi de Caritate „Iisus Speranţa României”. Pastorul a fost printre primii timişoreni care s-au alăturat în 16 decembrie 1989 protestului din faţa casei lui Laszlo Tokes. Petru Dugulescu era unul dintre invitaţii permanenţi ai „Micului dejun cu rugăciune” organizat în fiecare an la Casa Albă.

Săptămânalul „Bănăţeanul” a dezvăluit săptămâna trecută faptul că Dugulescu a fost colaborator al Securităţii cu acte în regulă. Conform documentelor prezentate de săptămânal, pastorul şi-a turnat fraţii de credinţă în perioada 1980-1982, el fiiind „agăţat” la colaborare când a cerut eliberarea unui paşaport pentru a merge să studieze în Elveţia şi să meargă în excursie în SUA. După ce a acceptat „pactul cu diavolul”, Dugulescu a scris mai multe note informative despre un alt pastor baptist, cât şi despre cetăţenii străini cu care se întâlnea în cadrul bisericii.

Numele de cod folosit pentru redactarea turnătoriilor era „Daniel Ştefan”. În aprilie 1982, Securitatea a decis să nu-l mai folosească pe pastor pe motiv că „a continuat să ascundă aspecte din preocupările sale şi ale emisarilor străini cu care a intrat în contact adoptând o poziţie duplicitară”. Într-o declaraţie acordată săptămânalului „Bănăţeanul”, Dugulescu a recunoscut că „am dat informaţii la Securitate ca pastor. Dar numai un an şi jumătate. (...)Am spus că a venit cutare, că a prezentat textul cutare. Atât am spus. Eu am fost 15 ani persecutat, n-am colaborat”. Petru Dugulescu va fi înmormântat luni.


Amănunte despre dosarul de informator al pastorului Dugulescu se află la http://realiatealuipetria.blogspot.com/ ... nt-al.html

Ştiu că Dugulescu a publicat şi o carte autobiografică, pe care n-am citit-o.

"Evenimentul Zilei" spune că în acea carte ar fi recunoscut relaţiile cu Securitatea: http://www.evz.ro/article.php?artid=336191

Soc si durere in comunitatea baptista
5 Ianuarie 2008
Malin Bot

Pastorul Petru Dugulescu a incetat din viata in urma unui atac cerebral.

Lider al comunitatii baptiste pe plan regional, Petru Dugulescu a fost si primul baptist care a facut parte din Parlamentul Romaniei. S-a remarcat prin deschiderea mai multor fundatii de caritate si initierea Marsului Invierii de la Timisoara, la care paricipa toate cultele si confesiunile crestine din oras. Ultimele zile i-au fost marcate de prezentarea relatiilor cu Securitatea, situatie pe care o recunoscuse de mult timp in fata apropiatiilor si intr-o carte.

Foarte apreciat in comunitate

Moartea pastorului Dugulescu, la 62 de ani, a luat prin surprindere comunitatea baptista pentru ca acesta era extrem de activ. Apropiatii spun ca joi, in jurul orei 20, i se facuse rau in masina, ultima persoana cu care a vorbit fiind sotia, pe care a sunat-o sa-i spuna ca nu se simte bine. In jurul orei 20,30 a decedat, cauza mortii fiind un accident cerebral.

Presedintele „Comunitatii Baptiste din Banat”, Ionel Tutac, spune ca Dugulescu a fost unul dintre cei mai importanti lideri baptisti. „A fost un luptator pentru drepturile religioase. Un om care a adunat in jurul sau valori. Unul dintre liderii marcanti ai comunitatii baptiste, iar prin relatiile pe care le-a creat in Statele Unite a facut ca imaginea Romaniei sa fie promovata”, a declarat Tutac.

Pastorul baptist a fost apreciat si de reprezentantii altor biserici. „A fost un om de buna credinta, atasat valorilor bunei intelegeri si fratietatii intre toate cultele si confesiunile din zona Banatului”, spune preotul ortodox Andrei Andreescu pe unul dintre blogurile membrilor comunitatii baptiste, pe care au fost postate sute de mesaje de la persoane care l-au cunoscut de aproape pe pastorul baptist.

Obosit si suparat

Tutac a mai declarat ca Dugulescu era foarte obosit din cauza implicarii in mai multe proiecte caritabile si bisericesti. „In plus, era si foarte preocupat de realizarea unui film. Semnase contractul cu o casa de productie din SUA pentru un film care urma sa apara in 2009. Era un film despre viata lui si Revolutia de la Timisoara”.

Tutac a mai spus insa ca Dugulescu era si afectat de publicarea luni, in saptamanalul Banateanul, a unui articol in care se prezenta colaborarea acestuia cu Securitatea. „Am vorbit mult cu el in mod special pe tema aceasta, era foarte suparat. Eu cred insa ca toti liderii bisericilor in perioada regimului comunist au trecut prin situatii extrem de dificile. El recunoscuse ca o perioada de timp, pentru a putea pleca in SUA, a semnat un angajament. A recunoscut asta in fata comunitatii si a spus asta in cartea sa «Democratie si persecutie»„.

„Indiferent de ce vor zice unii sau altii, cei ce l-au cunoscut stiu exact cine a fost Petru Dugulescu. Comentariile sunt de prisos”, spune Steven V. Bonica, redactor-sef al publicatiei Romanian Tribune News din Chicago, unul dintre apropiatii pastorului Dugulescu. Trupul neinsufletit al pastorului Dugulescu este depus pana maine la biserica Eclesia din Timisoara, urmand ca duminica dupa pranz sa fie dus la biserica Betel, unde acesta a servit ca pastor in perioada 1987-2005. Inmormantarea va avea loc luni.

CV

Deputat in doua mandate

Pastorul baptist Petru Dugulescu a incetat din viata la varsta de 62 de ani. S-a nascut in 18 noiembrie 1945 in localitatea Chelmac din judetul Arad, fiind casatorit si tata a patru copii. A absolvit Institutul Teologic Baptist din Bucuresti.

In legislaturile din perioada 1992-2000 a fost deputat PNTCD de Timis. Este fondator al Liceului Crestin Baptist din Timisoara si al Asociatiei Evanghelice si de Caritate Isus- Speranta Romaniei. A tinut cursuri in mai multe universitati din SUA, in special prin intermediul organizatiei Rotary, primind din partea acestei organizatii medalia „Paul Harris Fellow“.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009