Sectorul CIVES
 
 

Curtea constitutionala versus CNSAS

Forum dedicat pledoariilor pentru Procesul Comunismului si gasirii strategiilor optime pentru materializarea lui

Curtea constitutionala versus CNSAS

Mesajde Ioan Rosca » Dum Feb 03, 2008 1:09 am

Curtea constitutionala versus CNSAS

Cine studiaza atent jurisprudenta acestor ani, va observa ca justitia romana a ramas un instrument securicomunist: fidel, retrograd, eficace. In tribunalele romanesti, prezumtiile nu au trecut pragul anului 1990, au ramas de partea cealalta, sustinind sistematic interesele Contrarevolutiei. Cooperativizarea, de exemplu, este considerata (in instantele noastre rosii conduse de cugete negre) ca o decizie libera a taranilor, perfect valida- ca izvor de drept. In general, incriminarea politica (demagogica) a crimelor comunismului nu a avut repercursiuni legale. Restauratia s-a bazat pe "continuitatea juridica". Justitia nu a sustinut revolutia din 1990, printr-o activitate adaptata unei epoci de tranzitie. Ea a impiedicat judecarea vinovatilor pentru abuzurile din timpul comunismului sau post-comunismului. S-a tras de timp fara rusine, pina la implinirea termenelor de prescriptie. Se spera ca romanii se vor resemna, ca nu vor forta supendarea prescriptiilor, desi raminerea la putere a vinovatilor- dovedita si prin paralizarea proceselor necesare- este un caz evident de forta majora.

Victoria minciunii si nedreptatii este totala. De ce s-a intimplat asa? Pentru ca Tovarasii nu au permis deparazitarea aparatului judiciar, protejind mercenarii injustitiei securicomuniste, in numele "autonomiei" justitiei. Nici macar judecatorii informatori nu au putut fi impiedicati sa mai faca rau, aplicind strimb legi strimbe facute de marionetele politice ale securitatii, diseminate in diverse partide. Legi plamadite cit mai nedrept, prost, ilogic, contradictoriu, ambiguu, arbitrar- incit sa se lase plaja necesara de manevra benzii "oamenilor legii", ramasa la posturi prin politii, procuraturi si tribunale. Fluviul incontinent si incoerent de legi, hotariri si ordonante creaza o anomie stufoasa, labirintica, halucinanta, o instabilitate normativa perena, un cadru ideal pentru "coruptie". Prezumtia cunoasterii legii de catre cetatean este o cinica aberatie. Nici macar organismele de control nu dispun de un ghid determinist, ele putind actiona arbitrar, ca hartuitori (jefuitori) numiti de stat, care amendeaza pe cine au chef, pentru a scoate din cursa firmele si persoanele care nu convin mafiei la putere. Caile prin care cetateanul se poate apara de abuzuri (cum ar fi contenciosul administrativ) sint reduse la minimul necesar creerii unei iluzii de democratie. In schimb, arbitrariul juridic, acoperit cu formalisme gaunoase- este folosit pentru apararea intereselor marilor uzurpatori si esrcoci, beneficiarii… respectarii drepturilor omului,

Teoretic, degenerarea juridica putea fi combatuta invocind constitutia, apelind la avocatul poporului etc. Dar cine analizeaza modul in care a tratat Curtea Constitutionala exceptiile ridicate in ultimii ani, pentru a denunta multitudinea de prevederi abuzive si absurde impuse romanilor- are un soc. Intr-un limbaj de lemn (care nu poate ascunde marginirea, reaua intentie si nerusinarea) tovarasii juristi ramasi de veghe in C.C. -acest organ fidel al fostului PCR- au proclamat, in flux continuu, fara jena, constitutionalitatea celor mai cras anticonstitutionale prevederi; cu sprijinul odios al "avocatului poporului", care apara cetatenii cam cum isi aparau avocatii epocii staliniste clientii acuzati de subminarea ordinii sociale… "Argumentul" invocat (in spirit comunist) in apararea intereselor parazitilor care sufoca Romania, este tautologic : legiuitorul stie ce face, prostimea nu-i poate intelege sau contesta intelepciunea.

Dar iata ca masina de validat constitutionalitatea faradelegii, dupa ce a legitimat mecanic un lung sir de legi neconstitutionale… s-a oprit, facindu-ne o surpriza. Dupa noua ani, CC descopera neconstitutionalitatea legii pe care se baza functionarea CNSAS. Nu e vorba insa de inconsecventa, sau reorientare, dimpotriva. Vigilenta trezita brusc, e la fel de pro-securista ca si miile de respingeri nejustifiate, a contestatiilor precedente. Cine compara argumentele invocate in cele doua situatii (convenabile si suparatore pentru securisti) - va putea demonstra riguros pentru cine lucreaza de atitia ani judecatorii CC, arbitrii supremi ai societatii noastre. E de mirare ca o banda atit de versata argumentativ, s-a expus acum unei analize comparative, care poate revela carcaterul ei criminal. Au deschis cutia Pandorei, acceptind ca legiuitorul poate incalca spiritul constitutiei, ceea ce era pina acum declarat imposibil, in principiu. Cit de mare sa fi fost frica Tovarasilor de potentiala deconspirare a securistilor ramasi la cirma tarii - ca sa creeze un astfel de precedent periculos?

Oricum, au facut-o. Sa folosim ocazia creata, relansind revolutia, juridic. In loc sa negam masura luata, sa plecam de la ea pentru a cere anularea tuturor legilor neconstitutionale prin care Romania a fost pagubita si desfigurata, in 18 ani de "tranzitie".

Revolta societatii civile fata de ultima lovitura a restauratiei este absolut fireasca. Ea nu trebuie insa sa faca jocul puterii, contestate neinspirat. Legea de functionare a CNSAS era imperfecta, criticabila, poate chiar neconstitutionala, in sens strict. Nu trebuie denuntat faptul ca, in sfirsit, CC observa neconstitutionalitatea unor prevederi ci doar ca o face NUMAI atunci cind ele nu convin securicomunistilor. Defectiunile legii deconspirarii se pot corecta usor, ameliorind functionarea CNSAS (care nu e un scop in sine, ci un mijloc, putin eficace, pentru a asigura transparenta arhivelor Securitatii). Decit sa ne lamentam ca nu vom mai avea acces la dosare, mai bine am folosi prilejul creat pentru a impune o versiune mai ferma si mai completa a legii, si a redeschide subiectul lustratiei. Si daca Tovarasii se prevaleaza de prezumtia de nevinovatie si de egalitatea civica a celor necondamnati, atunci sa declansam procesele necesare stabilirii responsabilitatilor si vinovatilor, incit sa putem face , constitutional, curatirea institutiilor, repararea nedreptatilor si pedepsirea gardienilor lagarului comunist (macar confiscindu-le averile acaparate ilicit si reducindu-le pensiile- platite din contributia fostilor prizonieri).

Ioan Rosca, 2 februarie 2008
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Înapoi la Pledoarii si strategii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009