Sectorul CIVES
 
 

Stiri din Basarabia

Forum:
Doua state romanesti - qui prodest!?
Reflectarea discutiilor de la:
www.pro-unire.go.ro si http://groups.yahoo.com/group/Pro-Unire

Moderator: o.brega

Stiri din Basarabia

Mesajde gidromania » Sâm Mar 12, 2005 8:25 pm

[Ziua, 12 martie 2005
Teroristii din Tiraspol au atacat Basarabia
"La o zi dupa ce Traian Basescu a cerut SUA sa se implice in rezolvarea crizei transnistrene, trupe speciale transnistrene au luat cu asalt Politia moldoveneasca * Cel putin trei reprezentanti ai statului moldovenesc au fost batuti de militienii lui Igor Smirnov care au ocupat satul moldovenesc Vasilievca.

Reprezentantul Chisinaului in Comisia Unificata de Control, Ion Leahu, a confirmat pentru agentia FLUX abuzurile comise de militienii transnistreni: "Aproximativ 250 de militieni ai Batalionului cu destinatie speciala "Dnestr" al autoproclamatei republici nistrene, inarmati cu pistoale-mitraliera si cu masti pe fata, imbarcati in autobuze si o masina blindata BTR, au patruns, in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 01:00, in satul Vasilievca, aflat sub jurisdictia Republicii Moldova, si au spart usa de la intrarea in Statia de telecomunicatii din localitate".[...]

In incercarea de a explica aceasta noua actiune de destabilizare organizata de Tiraspol, presedintele raionului Dubasari (aflat sub jurisdictia Chisinaului), Grigore Policinschi, a declarat ca reprezentantii Tiraspolului au declansat joi o ampla propaganda pentru a-i convinge pe locuitorii din Vasilievca sa accepte jurisdictia regimului separatist transnistrean. "Satenii i-au alungat, spunandu-le ca sunt cetateni ai Republicii Moldova si ca nu vor nici o schimbare in acest sens. Atunci ei au revenit in cursul noptii si au incercat sa-i intimideze pe localnici. Politistii din sat au fost calcati in picioare in sensul strict al cuvantului"[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Remember "Drumul Crucii"

Mesajde gidromania » Sâm Mar 12, 2005 8:50 pm

Ziua, 9 martie 2005
Remember "Drumul Crucii"
"Drumul Crucii" din 9-27 martie 1992, debutul Reintregirii spirituale a Romaniei

In 1992, la implinirea a 74 de ani de la hotararea Sfatului Tarii, care proclama Unirea Basarabiei cu Romania, un grup de studenti (din Basarabia si din tara) strabat tara in pelerinaj, din oras in oras, purtand pe umeri o cruce, din Piata Stefan cel Mare din Chisinau pana in Piata Universitatii din Bucuresti. Basarabenii au purtat crucea cu randul, sute de kilometri, uneori in ploaie si viscol, si au fost intampinati cu onoruri militare de garnizoanele prin care a trecut marsul. Armata si Biserica au fost principalele institutii ale statului care au sprijinit "Drumul Crucii".
Procesiunea a fost insotita de sute de mii de romani, atat pe traseul din tara, cat si la de la intrarea in Capitala pana la Patriarhie si apoi in Piata Universitatii. Actiunea a fost prima operatiune de anvergura prin care s-a initiat refacerea legaturii dintre Chisinau si Bucuresti, sub semnul Crucii si a fost organizata de Liga Studentilor - Universitatea din Bucuresti, cu sprijinul a doua organizatii de tineret din Romania si Republica Moldova (Miscarea Pentru Romania si Organizatia Tineretului Crestin-Democrat din Moldova).[...]

In data de 14 septembrie 1992 a fost reactivata Mitropolia Basarabiei iar in 19 decembrie 1992, reactivarea a fost binecuvantata de catre Sinod si a fost intarita printr-un act patriarhal si sinodal. Din momentul reactivarii Mitropoliei, a inceput o lupta surda intre oamenii Moscovei invesmantati in haine preotesti si reprezentantii BOR.[...]

Cazul Mitropoliei Basarabiei a fost considerat drept unul dintre primele trei cazuri importante din lume derulate pe parcursul anului 2002. Pentru prima oara Rusiei i se da peste mana. Ca urmare a hotararii CEDO Mitropolia Basarabiei a fost recunoscuta si admisa in legalitate la 30 iulie 2002. In momentul de fata se afla pe rol deschiderea litigiului privind patrimoniul care trebuie recuperat de Mitropolia Basarabiei ca succesoare de drept a vechii Mitropolii. (D.E.)".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Basarabia Online

Mesajde Elena Andronache » Mie Mar 16, 2005 10:52 pm

A aparut portalul Basarabia Online
Basarabia Online
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Basarabia - tot sub cizma ruseasca

Mesajde gidromania » Vin Mar 18, 2005 11:24 pm

Chisinau, Basarabia / Romanian Global News, 18 March 2005
Rusia vrea sa pedepseasca Moldova pentru "comportament neprietenesc"
" "Guvernul Federatiei Ruse examineaza posibilitatea introducerii unor sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova, in legatura cu comportamentul neprietenesc al acesteia", au declarat, vineri, pentru "Interfax" responsabili din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Anterior, MAE rus a declarat ca autoritatile moldovenesti tensioneaza intentionat relatiile bilaterale. Diplomatii rusi au subliniat ca declaratiile provocatoare la adresa Moscovei din partea Chisinaului trezesc ingrijorari.[...]".
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

CSI - Prohodul?

Mesajde gidromania » Vin Mar 18, 2005 11:26 pm

Chisinau, Basarabia / Romanian Global News, 18 March 2005
Reformarea sau moartea CSI?
"Ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Eugenia Chistruga, a plecat vineri, 18 martie, la Minsk (Belarus), unde va avea loc reuniunea Consiliului ministrilor de Externe al CSI.
Potrivit publicatiei rusesti "Vremya novostei", in cadrul reuniunii va fi discutata problema reformarii comunitatii. Ministrii vor examina initiativa presedintelui Kazahstanului, care a propus reducerea aparatului de conducere al CSI, in vederea eficientizarii lui. Acesta a mai propus eliminarea unor structuri ale CSI,
inclusiv a staff-ului pentru coordonarea colaborarii militare si formarea unui consiliu al securitatii, compus din sefii principalelor ministere din tarile membre ale CSI.
Reprezentantul MAE rus, Alexandr Iakovenko, a declarat ca Moscova "a pregatit un document special la tema reformarii CSI, care contine pozitia coordonata a statelor membre".[...]"
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

In Basarabia, presa nu e libera

Mesajde Elena Andronache » Lun Mar 21, 2005 10:32 pm

Chisinau, Basarabia / Romanian Global News, 21 March 2005
In Republica Moldova puterea continua sa controleze presa
""Dupa 13 ani de la proclamarea independentei, Republica Moldova sufera din cauza guvernarii corupte, comuniste, a declinului economic si a conflictului cu Transnistria.
In societatea in care gruparile criminale s-au contopit cu guvernarea si businessul, coruptia s-a extins in toate domeniile", se arata in raportul anual "Atacuri asupra presei - 2004" ("Attacks on the Press"), efectuat de Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (Committee to Protect Journalists), informeaza agentia "Monitor Media". Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), in Republica Moldova sursele de informare independente si cele de opozitie incearca sa supravietuiasca intr-un mediu afectat de saracie si faradelegi, situatie care obliga redactiile sa faca jocul unui sau altui partid politic. Puterea continua sa controleze presa prin intermediul diferitor institutii. [..]

Sub presiunea Consiliului Europei exercitata in 2002, Parlamentul a legiferat initiativa transformarii "Teleradio-Moldova" in institutie publica. Insa, conform analistilor, legea respectiva care a intrat in vigoare in 2004 nu a facut aceasta institutie mai independenta.[..]

Actionand prin Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), structura ce reglementeaza activitatea institutiilor audiovizuale, autoritatile au recurs la inchiderea mediilor de informare care le-au criticat politica. In februarie, CCA le-a suspendat licentele de emisie statiei de radio "Antena C" si canalului de televiziune Euro-TV Chisinau, drept motiv servind niste nereguli neesentiale, comise la inregistrarea acestora.[..]

Deseori, jurnalistii care incearca sa realizeze investigatii in domenii delicate sunt impiedicati sa-si faca lucrul sau sunt amenintati. Jurnalistilor le este limitat accesul la informatiile de interes public. Reporterilor de la mediile de informare de opozitie li se refuza acreditarea la sedintele Parlamentului si la conferintele de presa. Politia ignora plangerile frecvente ale jurnalistilor cu privire la amenintarile pe care le primesc la telefon.[...]"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Alegerila prezidentiale

Mesajde Elena Andronache » Sâm Mar 26, 2005 2:06 am

Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News, 25 March 2005
Parlamentul din Basarabia a stabilit data alegerilor prezidentiale
"Parlamentul legislaturii a XVI, intrunit, joi, in prima sedinta, a stabilit, pentru 4 aprilie 2005, data alegerii presedintelui Republicii Moldova si a acceptat demisia primului ministru Vasile Tarlev si a intregului cabinet de ministri.

Totodata, legislatorii au stabilit ca, pana la investirea in functie a noului guvern, actualul Executiv va exercita functii de administrare a treburilor publice. Din considerente de timp, premierul Tarlev nu a prezentat raportul de activitate al Guvernul, acesta fiind distribuit deputatilor. Parlamentarii au desemnat componenta comisiei pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, care urmeaza sa monitorizeze corectitudinea votului.[...]"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

27 martie 1918 - UNIREA

Mesajde Elena Andronache » Sâm Mar 26, 2005 2:10 am

27 martie 1918 - Unirea BASARABIEI CU TARA-MAMA!!!
Toronto, Canada/Romanian Global News, 25 March 2005
Ziua unirii Basarabiei cu patria mama se celebreaza si la Toronto
"Consiliul Parohial al bisericii ortodoxe romane "Sfintul Gheorghe" din Toronto va organiza duminica, 27 martie, la Sala Culturala Dacia, o masa festiva cu ocazia aniversarii zilei in care s-a infaptuit Unirea Basarabiei cu patria mama.[...]
Programul aniversarii va include o scurta prezentare a acestui important eveniment istoric, in care se va rememora actiunea din 27 martie 1918, informeaza pagina de web a parohiei. Tot aici se poate gasi si un material despre actul unirii dintre Basarabia si patria mama, act cu caracter democratic si plebiscitar."
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

27 martie - unirea BASARABIEI cu Romania

Mesajde Elena Andronache » Sâm Mar 26, 2005 2:25 am

Ziua, 27 martie, 2005
Unirea Basarabiei, ignorata de autoritati
Doar studentii basarabeni din Timisoara organizeaza Festivalul Zilele Basarabiei si dezbaterea "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei"


"Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara organizeaza cu ocazia aniversarii a 87 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania de la 1918, o serie de activitati dedicate Zilei Basarabiei. Initiativa studentilor vine intr-un moment in care - in ciuda politicii presedintelui Traian Basescu - autoritatile romane denota un dezinteres cras fata de aceasta data. Doar bisericile ortodoxe vor celebra la slujba de duminica, in toata tara, acest moment de referinta al tarii si natiunii.[...]

Maine dimineata va fi oficiata la Catedrala Mitropolitana din Timisoara slujba de pomenire a Marii Uniri din 1918. Ziua de 27 martie va fi marcata si printr-o dezbatere la nivel national intre jurnalisti de renume din presa romaneasca cu titlul "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei". Dezbaterea va fi moderata de catre Eugen Tomac - presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, fiind invitati sa participe Dinu Cocea - regizor, Paris, Marian Voicu (TVR1), Victor Roncea (ZIUA), Petru Bogatu, jurnalist - editorialist (Flux, ZIUA), Costel Oprea (Romania libera), Veronica Guzun (Jurnalul National), Igor Burciu (redactor-sef Flux, Chisinau), Vitalie Calugareanu (Corespondent Deutsche Welle, Chisinau) Marcel Tolcea, scriitor, jurnalist, sef catedra jurnalistica Universitatea de Vest, Adrian Dinu Rachieru, jurnalist, critic literar, Dinu Turcanu (cursant Centrul de Studii NATO, Bucuresti), Marioara Pasaila (Academia Diplomatica, Bucuresti) si Mihai Gheorghiu, secretar de stat, Departamentul Romanilor de Pretutineni, MAE. Victor Roncea, care coordoneaza si Asociatia Civic Media, cu membri asociati in Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Ungaria si alte tari din Sud Estul Europei, va sustine prelegerea: "Cum pregatim reintregirea in granitele Uniunii Europene".[...]
In lipsa unui interes al autoritatilor romane, festivalul amintit reprezinta unul din putinele mijloace de informare si sensibilizare a societatii civile romanesti asupra chestiunii basarabene. [...]"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 08, 2005 11:55 pm

Ziua, 29 martie 2005
"Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei"
"Basarabenii cer o ancheta privind deturnarea fondurilor pentru romanii de pretutindeni
Mai multi ziaristi din Republica Moldova au solicitat autoritatilor romane sa verifice destinatia si scopul in care sunt folosite fondurile speciale pe care Executivul de la Bucuresti le aloca pentru mass-media din Basarabia, deoarece, de multe ori, banii respectivi sunt folositi chiar impotriva populatiei romanesti de dincolo de Prut, informeaza Rompres. Solicitarea a venit din partea lui Valentin Calugareanu, corespondent Deutsche Welle la Chisinau, in cadrul mesei rotunde care a avut loc la Timisoara, cu tema "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei". Manifestarea a fost initiata de Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara, cu prilejul implinirii a 87 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu Tara-Mama, la 27 martie 1918.[...]
La randul sau, Igor Burciu, de la ziarul Flux din Chisinau, a exprimat o nemultumire impartasita de toti colegii sai prezenti la intalnire, legata de faptul ca "unii gazetari din Romania trateaza spinoasa problema a Basarabiei cu prea multa detasare si nonsalanta, facand afirmatii iresponsabile, atitudine pe care actuala putere o foloseste in cel mai josnic mod impotriva fortelor romanesti din Basarabia, anihiland factorul romanesc de dincolo de Prut".

Pe de alta parte, tinerii gazetari din Moldova si-au manifestat regretul pentru faptul ca, de cele mai multe ori, conducerile institutiilor media din Romania le refuza materialele care se refera in special la momente din viata spirituala ori culturala de dincolo de Prut, pe motiv ca nu sunt interesante pentru publicul romanesc, in schimb, li se solicita subiecte care trateaza acte de violenta.[...]

O propunere salutara a venit din partea realizatorului postului public de televiziune, TVR1, Marian Voicu. Acesta le-a propus jurnalistilor moldoveni sa adreseze o scrisoare Parlamentului Romaniei care sa oblige TVR1 sa livreze reportaje, documentare, buletine de stiri personalizate pentru romanii din jurul granitelor, pentru ca demersul initiativei acestora sa aiba o finalitate concreta. El a conchis: "In primul rand, trebuie sa eliminam distanta afectiva dintre romanii din stanga si cei din dreapta Prutului, astfel incat cei din Romania sa fie interesati de ceea ce se intampla in Basarabia nu doar o data la 4 ani cand primim vestea ca, din nou, comunistii au castigat alegerile".
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm


Înapoi la Basarabia si Bucovina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009