Sectorul CIVES
 
 

Propunere

Dedicat discutiilor despre "Organizarea sistemului de comunicare , organizare, propagare" si lansarii unor proiecte de tip stand de prezentare, sinteza problematica sau forum

Propunere

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Mar 23, 2008 7:12 pm

Buna ziua tuturor,

Va propun sa dezvoltam o actiune mai consistenta pentru a face presiuni asupra institutiilor statului roman, in vederea garantarii dreptului la vot pentru toti romanii din strainatate oriunde s-ar afla acestia;

Actiunea consta: in a trimite petitii catre toate institutiile care ar putea sa aiba o incidenta in rezolvarea acesteia;

In petitie trebuie sa aratam mai multe institutii ale statului (Parlamentul si guvernul Romaniei)incalca prevederile Constitutiei.

-Este vorba in primul rand de legea alegerilor care a fost votata in Parlament si care nu asigura conditiile respectarii prevederilor Constitutiei astfel incat fiecare cetatean roman sa poata sa participe neingradit la procesul alegerior si in al doilea rand de regulamentele, procedurile administrative si organizatorice promovate de guvern, prin care de asemenea se incalca mai multe principii si prevederi constitutionale.

Nota: fiecarei autoritati careia ne adresam ii reamintim baza legala si constitutionala in temeiul careia o facem.

ex: Presedintelui ii scriem in baza articolului din Constitutie "rolul Presedintelui" prin care el are obligatia constitutionala de a fi un mediator intre societate si institutiile statului; II cerem astfel sa prezinte doleantele noastre in plenul parlamentului, catrea Guvern si catre toate celelalte institutii; de asemenea ii cerem sa se exprime public cu privire la aceste probleme.

Fiind vorba de o situatie exceptionala cerem ca:

* inainte de alegeri institutiile statului sa faca o recensare a tuturor alegatorilor care sunt susceptibili sa ca in perioada alegerilor parlamentare sa aiba domiciliu sau sa fie in strainatate.
* institutiile statului sa informeze fiecare alegator despre modalitatea in care poate sa isi exercite dreptul de vot acolo unde el va fi la acel moment;
* La inceperea campaniei electorale fiecare alegator va primi in scris informatii oficiale legate de importanta si caracterul alegerilor si modul in care acesta trebuie sa procedeze pentru exercitarea dreptului de vot; informatii sa fie neutre si corecte.
* In functie de proportia in care romanii vor fi in acel moment in diverse tari, statul va informa cetatenii prin mass media din acele tari in asa fel incat sa nu existe discriminare intre romanii care sunt in tara si cei care sunt in strainatate. ...Este vorba de informatii oficiale pe care statul trebuie sa si le asume si nu de cele ale partidelor care isi fac campanie electorala.
* Institutiile statului sa se ingrijeasca ca distanta pe care trebuie sa o parcurga fiecare cetatean pana la locul unde acesta trebuie sa isi exercite dreptu de vot sa nu depaseasca 80 de Km
* In cazul in care nu este posibila punerea la dispozitie a unor cabine pentru cetatenii aflati la distante foarte mari sa se asigure pentru acestia posibiitatea votului prin corespondenta sau vot electronic.
* Pentru limitarea posibilitatilor de fraudare sa se asigure un sistem prin care fiecare cetatean sa aiba acces la informatiile personale si posibiitatea ca acestia sa confirme sau sa infirme inregistrarile. Este vorba de inregistrarile despre locul unde acesta a votat.


Articolele care sunt incalcate:

* Art. 15: Universalitatea;

1. Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie ............

* Practica organizarii alegerilor pentru romanii din strainatate dovedeste ca acestia sunt impiedicati sa beneficieze de toate drepturile inscrise in Constitutie.

* Art. 16: Egalitatea in drepturi:

1. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

* Prin modul in care sunt organizate alegerile pentru romanii din strainatate, acestia sunt discriminati in mod evident.

* Art. 17: Cetatenii romani din strainatate

1. Cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român şi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.

* Exercitarea votului este o datorie civica pe care romanii din strainatate nu au posibilitatea sa si-o exercite intr-un mod corespunzator.

* Art. 31: Dreptul la informatie

1. Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

* Romanii din strainatate au un acces limitat la informatiile cu privire la data, modul de organizare a alegerilor si miza acestor alegeri. Acestea sunt informatii de interes public si este in datoria statului sa informeze fiecare corect cetatean.

1. Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

* Cu toate ca asigurarea unei informari corecte este o obligatie ce revine institutiilor statului, practica alegerilor precedente a dovedit ca acestea nu au facut aproape nimic pentru ca fiecare cetatean roman aflat in afara granitelor tarii sa aiba informatiile necesare pentru ca sa poata sa isi exercite dreptul de vot.

* Art. 52: Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica:

1. Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei.

* Prin faptul ca milioane de romani, cu o larga deschidere, care, impotriva vointei lor nu reusesc sa isi manifesta optiunile in alegeri libere, se creaza o stare in care interesul legitim al cetatenilor este afectat. Limitarea accesului la urne si la o informare corecta induce o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale cetatenior romani din strainatate.


Institutii vizate:

Presedintele Romaniei
fiecare dintre reprezentantii din Parlament (deputati, senatori)
Primul ministru si institutiile din cadrul Guvern care pot sa influienteaze asupra aplicarii legii si asupra modului in care sunt organizate alegerile in strainatate.
Avocatul Poporului care de fapt este institutia abilitata sa faca intermedierea intre cetateni si institutiile statului pentru acest gen probleme.

Ne putem astepta ca o parte dintre aceste institutii sa reactioneze pozitiv.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Intrebare

Mesajde Ioan Rosca » Lun Mar 24, 2008 4:00 pm

Inteleg sau intuiesc argumentele pentru aceasta initiativa si le consider, in mare, legitime si oportune. Votul romanilor plecati ar putea contribui la ameliorarea cadrului politic. Stiu si ca ei trimit bani acasa, sprijinind supravietuirea rudelor ramase inauntru. Am doar o singura intrebare de principiu. Este democratic ca regulile de organizare ale unei comunitati sa fie stabilite si de persoane care nu participa la viata ei curenta? E firesc ca sa-si spuna cuvintul depsre probleme bugetare, persoane care nu contribuie la buget? Am mai semnalat o data aceasta problema domnului Popescu din SUA care propunea parlamentari ai diasporei.Nu am fost multumit de raspuns. Ar trebui ca cererea de participare la viata politica sa fie insotita si de o oferta, justificind efortul colectarii acestor voturi.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Intrebare

Mesajde Ioan DRIMUS » Lun Mar 24, 2008 6:10 pm

Ioan Rosca scrie: Este democratic ca regulile de organizare ale unei comunitati sa fie stabilite si de persoane care nu participa la viata ei curenta? E firesc ca sa-si spuna cuvintul depsre probleme bugetare, persoane care nu contribuie la buget?


Este o intrebare care si-o pune multa lume si si-au pus-o cam toti teoreticienii democratiei. Se poate discuta enorm de mult pe acest subiect; cred ca s-au scris deja fluvii de argumente pro si contra.
Cert este ca in cazul nostru, participarea la vot a celor patru milioane de romani care sunt plecati in strainatate, ar avea un efect hotarator pentru insanatosirea climatului politica din tara. Astazi, speranta multor romani ramasi in tara se indreapta spre cei din afara.
Si in nici un caz nu se poate afirma ca romanii din strainatate participa mai putin la viata ccetatii decat cei din tara. Asta atat financiar cat si pe alte planuri.
Comunitatea romanilor din strainatate reprezinta la aceasta ora un potential enorm; un potential care daca ar fi valorificat ar putea schimba mersul lucrurilor din Romania.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Votanti mai sint, dar nu au ce vota

Mesajde Ioan Rosca » Mar Mar 25, 2008 12:41 am

Problema principala e ca romanii nu au ce vota, fie ca au domiciliul in tara, sau afara. Diaspora ar trebui sa intervina in primul rind pentru a initia/sprijini/impulsiona/ aparitia unor formatiuni politice care sa reprezinte si interesele victimelor retelei parazite care uzurpa statul roman. Daca nu poate interveni altfel, atunci macar sa enunte limpede acea platforma politica de emancipare, pe care partidele din Romania se fac a nu reusi sa o formuleze, mentinind cetatenii in capcana unor "alternative" trucate sau confiscate. Atunci cind va apare si un partid al romanilor jefuiti, care sa formuleze net cerinta anchetarii jefuitorilor si confiscarii prazii acumulate de ei in dauna populatiei pauperizate- vor avea si romanii din diaspora de ce (pe cine) vota, de ce participa de la distanta, de ce (la ce) sa se intoarca.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Votanti mai sint, dar nu au ce vota

Mesajde Ioan DRIMUS » Mar Mar 25, 2008 6:05 pm

Ioan Rosca scrie:Problema principala e ca romanii nu au ce vota, fie ca au domiciliul in tara, sau afara.


Aveti perfecta dreptate, partidele care isi propun candidatii pentru a fi votati nu sunt credibile, nu se poate conta pe ele. Stim de la bun inceput ca scopul principal al politrucilor este isi insele electoratul si sa ocupe niste pozitii de unde sa abuzeze.
Totusi trebuie sa avem in vedere un lucru: oligarhii care manipuleaza viata politica mizeaza pe apatia civica si pe capacitatile lor de a manipula electoratul; ori daca stam sa analizam, romanii din strainatate au mai invatat cate ceva despre dreptul de a cere socoteala si de asemenea sunt si mai putin manipulabili decat cei care zi de zi se uita la posturile de televiziune romanesti.
Electoratul care nu este sub influienta manipulatorie reprezinta o forta de presiune considerabila.

Diaspora ar trebui sa intervina in primul rind pentru a initia/sprijini/impulsiona/ aparitia unor formatiuni politice care sa reprezinte si interesele victimelor retelei parazite care uzurpa statul roman.


Ne gandim prea mult la formatiunile politice si prea preaputin la grupurile de presiune civica. Formatiunile politice trebuie sa raspunda unor "cerinte de pe piata" Daca cetatenii sunt apatici, nepasatori, dezorganizati, formatiunile politice care vor apare si chiar risca sa aiba succes sunt cele care practica demagogia, minciuna, hotia, etc. In schimb daca societatea civila si intreg electoratul devine responsabil si emite pretentii pentru politicieni, atunci vor apare si acele formatiuni politice responsabile si cu respect fata de cetateni.

Atunci cind va apare si un partid al romanilor jefuiti, care sa formuleze net cerinta anchetarii jefuitorilor si confiscarii prazii acumulate de ei in dauna populatiei pauperizate...


Exista tot mai mlte voci care vorbesc pe aceasta limba; sper ca ziua cand se va forma si acest partid nu este prea indepartata.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta


Înapoi la Discutii generale, probleme semnalate, incubator de proiecte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009