Sectorul CIVES
 
 

Revolutionari sau contrarevolutionari?

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Ioan Rosca » Joi Apr 03, 2008 3:26 pm

Am mai scris despre acest subiect la:
http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... onth=1.htm
http://www.piatauniversitatii.com/news/ ... onth=2.htm

Cine doreste sa fie considerat erou revolutionar, pentru ce a facut in decembrie 89 - si nu un simplu aventurier iesit in strada ca sa se agite (ca un microbist dupa o partida de fotbal), trebuie sa poata preciza la ce revolutie a participat, la una de rasturnare a oligarhiei securicomuniste sau de aparare a intereselor ei?
O revolutie nu poate dura citeva ore sau citeva zile. Calitatea de revolutionar anticomunist trebuia dovedita prin participarea la lupta impotriva continuatorilor exploatarii, represiunii , manipularii, alienarii si jafului comunist.
Un adevarat revolutionar anticomunist nu avea ce cauta in tabara activistilor de partid care au realizat diversiunea si agresiunea din 1990, sub flamura FSN. Soldatii (agentii, slujitorii) lui Iliescu nu pot avea decit certificat de contrarevolutionar.
Nu exista nici o justificare valida pentru parasirea frontului anticomunist pe 22 decembrie la ora 12 sau pe 26 decembrie etc. Cine nu a continuat lupta impotriva ariegarzii securicomuniste (FSN) macar pina la 13 iunie 1990 (daca nu pina azi) sau chiar a colaborat cu FSN-ul contrarevolutionar- nu are NICI o legitimitate de revolutionar anticomunist ci, in cel mai bun caz - de victima a unei mascarade politice singeroase. Desigur mortii si ranitii grav din decembrie - pusi in imposibilitate de a-si continua lupta , nu intra in categoria de pseudo-combatanti la care ma refer.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Mesajde Marius » Vin Apr 04, 2008 4:29 am

Eu văd situaţia mai nuanţat. Cine a participat la lupta contra lui Ceauşescu cînd Ceauşescu mai era la putere (înainte de 22 decembrie 1989 ora 12) nu se poate compara cu un microbist de la un meci de fotbal, microbistul nu-şi riscă libertatea sau viaţa.

Accept posibilitatea ca oameni de bună credinţă să fi colaborat cu FSN-ul, mai grav e dacă au continuat colaborarea după ce s-a vădit caracterul antidemocratic al FSN şi complicitatea acestuia cu criminalii din 1989.

Lipsa de legitimitate a lui Iliescu nu provine atît din faptul că a fost nomenclaturist PCR, ci din măsurile antidemocratice luate sub conducerea sa, în primul rînd mascarada teroriştilor, violenţele contra opoziţiei, manipularea prin televiziune, minciunile grosolane ale propagandei.

Faptul că în ianuarie 1990, TVR refuza să prezinte un miting al opoziţiei sub pretext că ar fi ceaţă e mai grav şi caracterizează FSN ca formaţiune contrarevoluţionară mai mult decît faptul că Iliescu a fost nomenclaturist PCR.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Ioan DRIMUS » Sâm Apr 05, 2008 9:20 am

Se poate face si o altfel de nuantare: in '89 au fost declansate doua revolutii: una condusa de nomenclatura comunista si cu participarea masiva a serviciilor secutitatii si una populara condusa de dizidenti ai regimului.
cele doua miscari revolutionare au conlucrat la inlaturareaprincipalului reprezentanr al dictatorii comuniste; pe urma, fiecare si-au urmat drumul separat.
Revolutia nomenclaturistilor avea ca scop inlaturarea lui Ceausescu si trecerea la un capitalism in care puterea economica si politica sa fie in continuare in mainile clasei de nomenclaturisti (activisti din partide si lucratori ai serviciilor aservite precum securitatea si mass media manipulativa); pentru a da o aparentza democratica, ei au acceptat si ideea multipartidismului insa au avut grija ca aservitii fostului PCR sa se infiltreze in toate partidele politice si sa manimpuleze dupa bunul lor plac.
Ei, in frunte cu mentorul Iliescu, si-au reusit "revolutia". Pentru a stapani puterea economica au trecut la capitalismul de cumetrie formandu-si asa zisii capitalisti rosii improprietariti peste noapte cu averi provenite din bunul public. Din cate se vede, revolutia lor a avut ca scop crearea unei societati oligarhice (este poate ceea ce intelegeau atunci cand au anuntat ca vor instaura o "democratie originala"). Oligarhii au instaurat un capitalism al jafului, al hotiei, a minciunii si manipularii, al cinismului afisat, al lipsei de transparenta, a unui totalitarism mascat. Desigur ca "revolutionarii" care si-au reusit revolutia lor au fost rasplatiti cu averi si privilegii de care nu se mai satura.
Cea de-a doua revolutie, revolutia care viza o democratie autentica, un capitalism bazat pe initiativa privata si libera concurenta, un capitalisma bazat pe acumulare de capital prin mijloace cinstite, un capitalism al libertatii si demnitatii umane, a fost blocata uneori chiar cu mijloace de violenta extrema tocmai de "revolutionarii" care au capturat puterea.
Aceasta este o revolutie care a inceput, care nu a reusit dar, daca dorim ca romania sa intre pe fagasul unei societati civilizate, ea trebuie sa continue.
Din nefericire revolutionarii celei de-a doua revolutii au ramas cu niste idealuri zdrobite, cu un gust amar, iar "privilegiile" de care beneficiaza sunt izolarea si cu pumnul in gura.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Marius » Dum Apr 06, 2008 3:38 am

Ioan DRIMUS scrie:Se poate face si o altfel de nuantare: in '89 au fost declansate doua revolutii: una condusa de nomenclatura comunista si cu participarea masiva a serviciilor secutitatii si una populara condusa de dizidenti ai regimului.
cele doua miscari revolutionare au conlucrat la inlaturareaprincipalului reprezentanr al dictatorii comuniste; pe urma, fiecare si-au urmat drumul separat.


Nomenclatura comunistă a devenit revoluţionară abia pe 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu. N-a prea contribuit la această fugă, doar la umplerea "vidului de putere" care a urmat.

La şedinţele C.P.Ex. Ceauşescu a foist susţinut unanim. În Bulgaria a mai fost un Petăr Mladenov, în RDG un Egon Krenz, în România nimic.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Apr 06, 2008 10:33 am

Nomenclatura comunistă a devenit revoluţionară abia pe 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu. N-a prea contribuit la această fugă, doar la umplerea "vidului de putere" care a urmat.

La şedinţele C.P.Ex. Ceauşescu a foist susţinut unanim. În Bulgaria a mai fost un Petăr Mladenov, în RDG un Egon Krenz, în România nimic.


Chiar crezi ceea ce spui ? Cei zece comunisti (printre care si Brucan) care au trimis scrisoarea la Europa Libera vrei sa spui ca nu au fost nomenclaturisti?
Crezi ca toti nomenclaturistii si toti securistii au fost trup si suflet cu Ceausescu ?
In realitate lucrurile au stat altfel; erau multi nemultumiti dar aproape nimeni nu avea curajul sa se manifeste deschis; Putinii care nu respectau linia de conduita impusa erau repede pedepsiti iar uneori chiar executati.
In schimb au existat unele lucraturi subterane, ascunse.
Daca eu care nici macar nu eram membru de partid, in 1986, am aflat de la directorul firmei la care lucram ca Iliescu este pregatit pentru ca sa-l inlocuiasca pe Ceausescu, atunci ce sa mai spun de altii care erau implicati mai indeaproape ? Primarul localitatii unde locuiam a fost inlocuit disciplinar pentru ca era prea popular; fostul prim secretar de la Bistrita (Marina) care a facut ca bistritenii sa traiasca mai bine decat in alte judete a fost lichidat de Ceausescu.
Faptul ca Ceausescu a impus un regim de teroare in randurile nomanclaturii a facut sa existe multi nemultumiti in randurile acesteia. Stand acum si analizand la rece cred ca si in cadrul securitatii era cam la fel;
Dintre acesti "nemultumiti" a fost "selectata" echipa care a lucrat la debarcarea lui Ceausescu. S-a facut jonctiunea intre unii dizidenti sinceri si "dizidentii" care lucrau sub acoperire intara si in strainatate. (Vezi Radu Campeanu)
Gorbaciov a dat si el o puternica mana de ajutor la debarcarea lui Ceausescu. Incepand din 17 Decembrie a parcus tara "in turneu" o trupa de "sportivi olimpici" (probabil moldoveni), toti unul si unul. Circulau in coloana cu autoturisme Lada. In 17 au fost la Iasi, in 19 au ajuns la Timisoara. Pe 17 in Iasi a fost o mica miscare inabusita (probabil o diversiune) iar pe 19 cand baietii au ajuns la Timisoara stim cu totii ce s-a intamplat acolo.
In caz de esec Gorbaciov era gata sa intervina in Romania cu armata iar discutiile dintre Iliescu si Gorbaciov din acele momente reflecta acest fapt.
Altfel spus, debarcarea lui Ceausescu a fost pregatita minutios atat de serviciile din est cat si de cele din vest. ..Si aceste servicii aveau "corespondentii" lor in tara atat dintre dizidenti reali cat si dintre securistii si nomenclaturistii care faceau joc dublu.
Este adevarati ca acestia din urma au iesit la lumina doar la 22 decembrie insa au lucrat dupa niste planuri de mult pregatite.
A crede ca nomenclaturistii si securistii s-au trezit peste noapte si au trecut spontan de cealalta parte a barierei este sa te imbeti cu apa rece.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Marius » Dum Apr 06, 2008 5:22 pm

Ioan DRIMUS scrie:Chiar crezi ceea ce spui ? Cei zece comunisti (printre care si Brucan) care au trimis scrisoarea la Europa Libera vrei sa spui ca nu au fost nomenclaturisti?


Cei 10 comunişti cu scrisoarea de la Europa Liberă erau 6 şi au apărut la revoluţie abia în 22 decembrie 1989 (inclusiv Brucan), după fuga lui Ceauşescu, fiind chemaţi acolo în mod explicit de Ion Iliescu. Nici nu ştiu dacă toţi aceşti 6 au răspuns la chemarea lui Ion Iliescu şi s-au prezentat la CC în 22 decembrie.

Ioan DRIMUS scrie:Crezi ca toti nomenclaturistii si toti securistii au fost trup si suflet cu Ceausescu ?


Nu, dar pui problema într-un mod nerelevant. Între a nu fi trup şi suflet pentru Ceauşescu şi a face ceva concret pentru răsturnarea lui Ceauşescu e o mare diferenţă. O mulţime de oameni care nu erau trup şi suflet pentru Ceauşescu ba chiar îl antipatizau au stat la revoluţie ascunşi după perdele, neavînd curajul vreunei acţiuni concrete.

Ioan DRIMUS scrie:In realitate lucrurile au stat altfel; erau multi nemultumiti dar aproape nimeni nu avea curajul sa se manifeste deschis; Putinii care nu respectau linia de conduita impusa erau repede pedepsiti iar uneori chiar executati.


Ar fi bine de cunoscut cazuri concrete de oameni executaţi de Ceauşescu (înainte de revoluţie). Am auzit de multe ori teoria asta "nu puteam face nimic că mă omora tiranul", aştept şi dovezi.

Ioan DRIMUS scrie:fostul prim secretar de la Bistrita (Marina) care a facut ca bistritenii sa traiasca mai bine decat in alte judete a fost lichidat de Ceausescu.


Ăsta ar fi un caz concret, poţi da amănunte? În afară de dumneata, mai ştie şi altcineva (de pildă familia respectivului) că omul a fost lichidat de Ceauşescu?

Ioan DRIMUS scrie:Faptul ca Ceausescu a impus un regim de teroare in randurile nomanclaturii a facut sa existe multi nemultumiti in randurile acesteia. Stand acum si analizand la rece cred ca si in cadrul securitatii era cam la fel;
Dintre acesti "nemultumiti" a fost "selectata" echipa care a lucrat la debarcarea lui Ceausescu.


Săracii nomenclaturişti şi securişti, cum au îndurat ei teroarea şi au pregătit eroic debarcarea lui Ceauşescu! Adevăraţi eroi ai neamului!

Ioan DRIMUS scrie:S-a facut jonctiunea intre unii dizidenti sinceri si "dizidentii" care lucrau sub acoperire intara si in strainatate. (Vezi Radu Campeanu)
Gorbaciov a dat si el o puternica mana de ajutor la debarcarea lui Ceausescu. Incepand din 17 Decembrie a parcus tara "in turneu" o trupa de "sportivi olimpici" (probabil moldoveni), toti unul si unul. Circulau in coloana cu autoturisme Lada. In 17 au fost la Iasi, in 19 au ajuns la Timisoara. Pe 17 in Iasi a fost o mica miscare inabusita (probabil o diversiune) iar pe 19 cand baietii au ajuns la Timisoara stim cu totii ce s-a intamplat acolo.
In caz de esec Gorbaciov era gata sa intervina in Romania cu armata iar discutiile dintre Iliescu si Gorbaciov din acele momente reflecta acest fapt.
Altfel spus, debarcarea lui Ceausescu a fost pregatita minutios atat de serviciile din est cat si de cele din vest. ..Si aceste servicii aveau "corespondentii" lor in tara atat dintre dizidenti reali cat si dintre securistii si nomenclaturistii care faceau joc dublu.
Este adevarati ca acestia din urma au iesit la lumina doar la 22 decembrie insa au lucrat dupa niste planuri de mult pregatite.
A crede ca nomenclaturistii si securistii s-au trezit peste noapte si au trecut spontan de cealalta parte a barierei este sa te imbeti cu apa rece.


Ai asimilat temeinic varianta securistă a istoriei revoluţiei, atît de prezentă în mass-media românească. În unele amănunte varianta şchioapătă, ceea ce arată că nu te-ai pregătit bine. De pildă, în Timişoara manifestaţiile anticeauşiste au cuprins oraşul deja în 16 decembrie (după ce în 15 fuseseră manifestaţii de mică amploare lîngă casa lui Tokes), în 19 decembrie, cînd zici dumneata că a ajuns coloana cu autoturisme Lada, revoluţia începuse de mult. Oricum, amănuntele astea n-au importanţă, varianta securistă a istoriei se impune nu prin coerenţa informaţiilor ci prin repetare stăruitoare.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Apr 06, 2008 7:12 pm

... şi au apărut la revoluţie abia în 22 decembrie 1989 (inclusiv Brucan), după fuga lui Ceauşescu, fiind chemaţi acolo în mod explicit de Ion Iliescu. Nici nu ştiu dacă toţi aceşti 6 au răspuns la chemarea lui Ion Iliescu şi s-au prezentat la CC în 22 decembrie.


La urma urmei ei si-au asumat in acele vremuri niste riscuri. Probabil ca acesti tovarasi nu erau chiar atat de prosti si stiau ce faceau; probabil ca stiau deja ca zilele lui Ceausescu sunt numarate; probabil ca ei cunosteau deja scenariul si stiau ca riscurile care si le asuma sunt minore.

O mulţime de oameni care nu erau trup şi suflet pentru Ceauşescu ba chiar îl antipatizau au stat la revoluţie ascunşi după perdele, neavînd curajul vreunei acţiuni concrete.

Probabil ca la "revolutie" unii dintre ei stateau bine dupa "perdele" si luau in vizorul karasnikovului oameni nevinovati din gloata excitata de TVR si de trupa de actori care lucrau de zor la marea manipulare.
Iar altii dintre ei trageau sforile tot in spatele perdelelor. Ce motive ar fi avut sa se expuna ?

Ar fi bine de cunoscut cazuri concrete de oameni executaţi de Ceauşescu (înainte de revoluţie). Am auzit de multe ori teoria asta "nu puteam face nimic că mă omora tiranul", aştept şi dovezi.


Toti cei care au trait in acele vremuri cunosc faptul ca activistii si securistii tremurau de frica atuncii cand venea Ceausescu un zona lor; ...si asta nu chiar degeaba; Ceausescu si ai lui erau deosebit de cruzi cu cei care nu se aratau total supusi. Daca ai timp cauta sa te interesezi ce s-a intamplat cu fostul prim secretar Marina de la Bistrita.

Un alt exemplu: Am Cunoscut la Paris un tip, "refugiat politic" ajuns aici prin anul 1988; Lucrase in Romania in comert exterior; venea regulat la Biserica Greco Catolica; era foarte interesat de batranii care veneau la Biserica si mai ales de cei cu renume de dizidenti; pe unii dintre ei chiar i-a escrocat cerandu-le bani imprumut si nerestituindu-i niciodata. Isi povestea istoria; se dadea mare anticomunist; se lamenta precum ca securitatea i-a ucis sotia. Insa niciodata nu a povestit cum a reusit sa paraseasca Romania si sa plece direct in Franta in conditiile un simplu muritor nu ar fi reusit sa iasa nici in Ungaria. Se dadea avocat de profesie insa se vedea de departe ca este o nulitate in domeniu; Nu este exclus sa fi absolvit dreptul dar nu este de mirare stiind cum unii lucratori obtineau diplomele de juristi; in acele vremuri chiar si niste banali militienii erau facuti cu diplome de drept.
Ei bine ce credeti ca a devenit "omul" dupa linistirea problemelor cu "revolutia romana" ? S-a intors in tara, a reluat legaturile cu fostii "colegi" si s-a facut mare proprietar si "om de afaceri". I-am vazut intr-o zi, inscris numele pe internet, pe lista debitorilor Bancorex cu o suma frumusica.
Personal cred ca a fost atunci "pedepsit" de oamenii lui Ceausescu pentru mai stiu eiu ce nesupunere si mai departe, a fost trimis sa-si spele pacatele lucrand in strainatate pe post de dizident cu rol dublu.

Ăsta ar fi un caz concret, poţi da amănunte? În afară de dumneata, mai ştie şi altcineva (de pildă familia respectivului) că omul a fost lichidat de Ceauşescu?


Probabil ca as reusi daca as incerca sa fac investigatii; dar eu ma ocup de cu totul altceva; deja timpul nu imi ajunge pentru a realiza proiectele care le am in cap; cum sa mai umblu dupa potcoave de cai morti ?

[/quote]Săracii nomenclaturişti şi securişti, cum au îndurat ei teroarea şi au pregătit eroic debarcarea lui Ceauşescu! Adevăraţi eroi ai neamului![/quote]

Da, din nefericire aceasta este cruda realitate; multi dintre ei au ajuns "eroi ai neamului" ; ...dar cei mai multi dintre ei au ajuns prosperi "oameni de afaceri" Chiar ei sunt cei care au avut de castigat cel mai mult din inlaturarea sefului lor suprem.

.....ceea ce arată că nu te-ai pregătit bine.

Sincer sa fiu, eu nu m-am pregatit de loc; este doar o chestiune de logica, de bun simt elementar.

[/quote] În unele amănunte varianta şchioapătă, De pildă, în Timişoara manifestaţiile anticeauşiste au cuprins oraşul deja în 16 decembrie (după ce în 15 fuseseră manifestaţii de mică amploare lîngă casa lui Tokes), în 19 decembrie, cînd zici dumneata că a ajuns coloana cu autoturisme Lada, revoluţia începuse de mult. [/quote]
Este lipsit de importanta faptul ca miscarile din Timisoara au inceput inaintea venirii baietilor din Est. Probabil ca ei aveau alte misiuni decat aceea de a declansa miscarea; probabil ca erau dintre cei care spargeau vitrinele sau mai trageau cate o rafala pentru ca sa faca sa curga sange si sa incite lumea.

[/quote]Oricum, amănuntele astea n-au importanţă, varianta securistă a istoriei se impune nu prin coerenţa informaţiilor ci prin repetare stăruitoare.[/quote]

Probabil ca acei securisti stiu ce vorbesc. Probabil ca multi dintre fostii securisti stiu cine au fost "teroristii" sau lunetistii de pe cladiri. Si mai mult ca sigur ca unii dintre acesti fosti securisti fac astazi parte astazi dintre eroii "revolutiei" lui Iliescu
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Re: Revolutionari sau contrarevolutionari?

Mesajde Marius » Lun Apr 07, 2008 11:04 pm

Ioan DRIMUS scrie:La urma urmei ei si-au asumat in acele vremuri niste riscuri. Probabil ca acesti tovarasi nu erau chiar atat de prosti si stiau ce faceau; probabil ca stiau deja ca zilele lui Ceausescu sunt numarate; probabil ca ei cunosteau deja scenariul si stiau ca riscurile care si le asuma sunt minore.

Ar fi bine de cunoscut cazuri concrete de oameni executaţi de Ceauşescu (înainte de revoluţie).


Toti cei care au trait in acele vremuri cunosc faptul ca activistii si securistii tremurau de frica atuncii cand venea Ceausescu un zona lor; ...si asta nu chiar degeaba; Ceausescu si ai lui erau deosebit de cruzi cu cei care nu se aratau total supusi. Daca ai timp cauta sa te interesezi ce s-a intamplat cu fostul prim secretar Marina de la Bistrita.
Probabil ca as reusi daca as incerca sa fac investigatii; dar eu ma ocup de cu totul altceva; deja timpul nu imi ajunge pentru a realiza proiectele care le am in cap; cum sa mai umblu dupa potcoave de cai morti ?


Concepţiile domnului Drimuş, pe scurt: Ei, securiştii şi nomenclaturiştii, şi-au asumat riscuri luptînd pentru înlăturarea lui Ceauşescu. Ceauşescu era extrem de crud, omora nomenclaturişti, cum e cazul prim-secretarului Marina de la Bistriţa. Nu există dovezi legate de acest caz şi dl. Drimuş nici nu le caută, căci nu umblă după potcoave de cai morţi, însă răspîndeşte aceste zvonuri cu nomenclaturiştii jertfiţi pe altarul patriei. Să mă interesez eu de acest caz (adică mă trimite pe mine după potcoave de cai morţi).
În acest tablou general zugrăvit de dl. Drimuş nu prea îşi au locul faptele concrete. De pildă Ion Iliescu nu a fost omorît de Ceauşescu, şi nici nu s-a încercat vreodată omorîrea sa, ci doar a fost retrogradat în funcţia de director de editură. Dacă nomenclaturiştii tremurau la vizitele lui Ceauşescu, eu cred că o făceau pentru funcţia lor pe care o puteau pierde dacă vizita ieşea prost. În 18 ani de la revoluţie nu au apărut dovezi că nomenclaturiştii aveau motive să tremure pentru viaţa lor.

Ioan DRIMUS scrie:
Săracii nomenclaturişti şi securişti, cum au îndurat ei teroarea şi au pregătit eroic debarcarea lui Ceauşescu! Adevăraţi eroi ai neamului!


Da, din nefericire aceasta este cruda realitate; multi dintre ei au ajuns "eroi ai neamului" ; ...dar cei mai multi dintre ei au ajuns prosperi "oameni de afaceri" Chiar ei sunt cei care au avut de castigat cel mai mult din inlaturarea sefului lor suprem.


Eu ironizasem ideea că securiştii şi nomenclaturiştii sînt eroii neamului care l-au răsturnat pe Ceauşescu, dar dl. Drimuş o ia foarte în serios. De neînţeles totuşi nemulţumirea acestuia că securiştii şi nomenclaturiştii au cîştigat cel mai mult din înlăturarea lui Ceauşescu. Păi dacă ei au înlăturat cruda dictatură, asumîndu-şi riscurile, cîştigurile sînt meritate!

Ioan DRIMUS scrie:Este lipsit de importanta faptul ca miscarile din Timisoara au inceput inaintea venirii baietilor din Est. Probabil ca ei aveau alte misiuni decat aceea de a declansa miscarea; probabil ca erau dintre cei care spargeau vitrinele sau mai trageau cate o rafala pentru ca sa faca sa curga sange si sa incite lumea.

Probabil ca acei securisti stiu ce vorbesc. Probabil ca multi dintre fostii securisti stiu cine au fost "teroristii" sau lunetistii de pe cladiri. Si mai mult ca sigur ca unii dintre acesti fosti securisti fac astazi parte astazi dintre eroii "revolutiei" lui Iliescu


Ideile securiştilor sînt de necontestat. Securiştii deţin adevărul despre revoluţie, numai de la ei se poate afla acesta. Ceea ce spun securiştii despre "venirea băieţilor din Est" este un adevăr incontestabil care n-are nevoie de dovezi. Neconcordanţele cronologice care contrazic aceste teorii sînt lipsite de importanţă.

Ioan DRIMUS scrie:Un alt exemplu: Am Cunoscut la Paris un tip, "refugiat politic" ajuns aici prin anul 1988; Lucrase in Romania in comert exterior; venea regulat la Biserica Greco Catolica; era foarte interesat de batranii care veneau la Biserica si mai ales de cei cu renume de dizidenti; pe unii dintre ei chiar i-a escrocat cerandu-le bani imprumut si nerestituindu-i niciodata. Isi povestea istoria; se dadea mare anticomunist; se lamenta precum ca securitatea i-a ucis sotia. Insa niciodata nu a povestit cum a reusit sa paraseasca Romania si sa plece direct in Franta in conditiile un simplu muritor nu ar fi reusit sa iasa nici in Ungaria. Se dadea avocat de profesie insa se vedea de departe ca este o nulitate in domeniu; Nu este exclus sa fi absolvit dreptul dar nu este de mirare stiind cum unii lucratori obtineau diplomele de juristi; in acele vremuri chiar si niste banali militienii erau facuti cu diplome de drept.
Ei bine ce credeti ca a devenit "omul" dupa linistirea problemelor cu "revolutia romana" ? S-a intors in tara, a reluat legaturile cu fostii "colegi" si s-a facut mare proprietar si "om de afaceri". I-am vazut intr-o zi, inscris numele pe internet, pe lista debitorilor Bancorex cu o suma frumusica.
Personal cred ca a fost atunci "pedepsit" de oamenii lui Ceausescu pentru mai stiu eiu ce nesupunere si mai departe, a fost trimis sa-si spele pacatele lucrand in strainatate pe post de dizident cu rol dublu.


Nu înţeleg relevanţa acestui exemplu în contextul discuţiilor despre revoluţia din 1989. Tipul respectiv s-a pretins vreodată revoluţionar?
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009