Sectorul CIVES
 
 

Grupul Ilaşcu - eroi martiri?

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Grupul Ilaşcu - eroi martiri?

Mesajde Marius » Mie Apr 09, 2008 1:46 am

Articol în "Cotidianul":

Deputatii s-au certat pe eroismul grupului Ilascu

Fratele liderului PRM, Marcu Tudor, si liberalul Gheorghe Gabor au facut spectacol in prima de zi de plen a Camerei, dupa summitul NATO.

Nici nu si-au reluat bine activitatea parlamentarii ca au si inceput sa se certe. Intorsi probabil cu forte proaspete dupa vacanta de doua saptamini prilejuita de summitul NATO de la Bucuresti, deputatul Marcu Tudor, fratele presedintelui PRM si liberalul Gheorghe Gabor s-au contrat dur in plenul Camerei Deputatilor pe tema initiativei legislative prin care membrii grupului Ilascu ar fi urmat sa fie declarati eroi-martiri. Conform proiectului cei trei ar fi urmat sa beneficieze de toate drepturile de care se bucura revolutionarii din 1989.

Tonul l-a dat Tudor care s-a declarat nemultumit de avizul negativ dat de Comisia Juridica a Camerei. Publicitate

Membrii grupului Ilascu „sunt mai eroi decit zecile de mii de asa-zisi eroi”, a afirmat Tudor, care a adaugat ca textul ar trebui retrimis totusi la comisie, pentru ca „este prost conceput". Apoi i-a luat in colimator pe membrii Comisiei Juridice, pe care i-a acuzat ca erau pe holuri atunci cind au decis adoptarea unui raport de respingere a proiectului de lege.

Replica deputatilor-juristi a venit din partea lui Gabor. „Ciudatii de la Juridica chiar au studiat dreptul si au considerat ca acest proiect de lege nu se justifica si nu poate fi adoptat in forma in care a fost formulat", a spus liberalul. A fost momentul in care Tudor a inceput sa vocifereze, pentru a obtine un drept la replica, fiind potolit cu greu de presedintele de sedinta, pesedistul Valer Dorneanu, care l-a amenintat cu interventia chestorilor.

In disputa dintre cei doi a intervenit un alt social-democrat Emil Cutean, care a avut obiectii fata de punerea pe picior de egalitate a grupului Ilascu cu cei ucisi in timpul Revolutiei din 1989.

Liberalul Mircea Pusca a avut insa o problema cu expresia „eroi-martiri”. In opinia sa, pentru a fi declarati martiri, cei trei membri ai grupului: Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, ar fi trebuit sa fie morti, or, nu e cazul.
In cele din urma, cearta s-a terminat la vot acolo unde majoritatea deputatilor au decis retrimiterea proiectului de lege inapoi la comisie.

Proiectul semnat de pesedistii Ion Chelaru, Adrian Paunescu, Ilie Sirbu, peremistii Nicolae Iorga si Mihai Ungheanu, pedelistul Dorel Onaca si conservatorii Gavrila Vasilescu si Marius Marinescu, a trecut deja tacit de Senat.

Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco au fost arestati in 1992 si incarcerati la Tiraspol, fiind acuzati de terorism la adresa Transnistriei. Ilascu a fost condamnat la moarte, dar eliberat in 2001, devenind senator al Romaniei pe listele PRM. Lesco a iesit din puscarie dupa 12 ani, in 2004, in timp ce Ivantoc si Popa au fost eliberati, dupa executarea unei pedepse de 15 ani, in vara anului trecut.


http://cotidianul.ro/deputatii_s_au_cer ... 43025.html

Sînt de acord cu tipul care spunea că membri grupului Ilaşcu nu pot fi declaraţi eroi-martiri deoarece nu sînt morţi. S-a pierdut simţul ridicolului. Proiectul de lege îl pune pe Ilaşcu într-o situaţie jenantă, nu merita săracul om aşa ceva.

Proiectul a fost deja adoptat tacit în Senat - chestia cu adoptarea tacită este una din aberaţiile Constituţiei actuale.

Nu văd legătura între grupul Ilaşcu şi revoluţia din 1989, dar e tipic pentru politicieni să facă un talmeş-balmeş din toate, nu contează logica, nu contează nici limba română (care zice că o condiţie necesară pentru ca cineva să fie martir e să fi murit apărîndu-şi credinţa).

Este tipic pentru mentalitatea multor români, inclusiv a multor politicieni, de a-şi dovedi patriotismul nu prin fapte care să folosească concret interesului naţional ci prin declaraţii găunoase de susţinere a unor simboluri naţionale. Decît declaraţii de admiraţie faţă de Ilaşcu care nu costă nimic pe cei care le fac, mai bune ar fi nişte fapte concrete în folosul românilor asupriţi din Transnistria.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009