Sectorul CIVES
 
 

Asociatia "21 Decembrie 1989"- sesizarea penala la

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Asociatia "21 Decembrie 1989"- sesizarea penala la

Mesajde Doru Maries » Mie Apr 20, 2005 11:03 pm

1. Asociaţia "21 Decembrie 1989" face o nouă sesizare penală la Parchetul Militar din cadrul Parchetului General de pe lingă Înalta Curte de Casaţie, nr. 27943/27 sept. 2004 (dosarul 97 - per P - 90).
2. La 28 oct. 2004, asociaţia depune completare la sesizarea din septembrie (este cea mai curajoasă plângere din ultimii 15 ani): o sesizare penală întărită ci probe privind autorii, instigatorii şi complicii celor ce au ucis în decembrie 1989 (16-27 decembrie).
3. La 7 decembrie 2004 s-a dispus începerea urmăririi penale pe capetele de acuzare 356 - propagandă pentru război, 357- genocid, 358 - tratamente neomeneşti, 359 - distrugerea unor obiective şi însuşirea unor bunuri, toate din zona imprescriptibilă a codului penal.
Plângerea este făcută împotriva Ministerului de Interne, Securităţii , Ministerului Apărării, Gărzilor Patriotice , PCR şi a unei liste de persoane importante.
Doru Maries- presedintele asociatiei "21 decembrie"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Iertare pentru revolutia ratata

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 12:23 am

http://romania-international.com/portal ... d5f015bb46
"[]
“Ne cerem iertare in fata poporului”

Cu toate ca in decembrie '89 “s-au cucerit libertatea si siguranta individuala”, revolutionarul Doru Maries, presedintele Asociatiei “21 decembrie 1989” considera acest lucru a ramas totusi un simplu deziderat. “Drepturile omului sint sugrumate de mafiile politico-financiare din structurile statului. In timp ce mamele eroilor isi pling inca ingerii care si-au pierdut viata pentru inlaturarea regimului de teroare, conducatorii musamalizeaza adevarul despre revolutie... Ei sint cei care i-au ucis si ingropat pe eroi. Cei care au cistigat ceva prin revolutie sint cei care ne conduc astazi, adica esalonul 2 al PCR... Ei sint cei care o data cu instaurarea Ceausestilor la putere au dus-o bine, pentru ca dupa revolutie sa o duca si mai bine. Ei sint victimele santajului celor care, stiind cit de murdare le sint miinile de singele copiilor morti in '89, au profitat pentru a se ridica si ei la conducere. De aici coruptia... Nu era nevoie sa piara atitia copii, era suficienta o revolutie de catifea pentru ca cei care conduc tara sa ajunga unde au visat. Revolutionarii nu vor sta cu miinile in sin, nu au facut-o niciodata. Ne cerem iertare in fata poporului ca am permis in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie '89 ca puterea sa intre in miinile acestor comunisti si vrem sa amintim ca in '94 a mai existat o revolutie...” []"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Crimele Revolutiei se prescriu in decembrie

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 12:26 am

"[]Cu 25 de zile inainte ca autoritatile sa prescrie crimele comise la Revolutie, in fata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie abia daca s-au adunat 40 de persoane cu brevet de revolutionar, care au cerut ca Ion Iliescu sa fie judecat pentru masacrul din decembrie 1989.

Adunati in fata Parchetului General, membrii organizatiei "21 decembrie 1989", dintre care unii sprijineau in carje experienta noptii din 21 spre 22, au cerut ieri autoritatilor in general si Justitiei in special ca teroristii Revolutiei sa fie condamnati pentru crimele lor. Cu lozinci precum "Criminalii nu suporta detentia, ei prospera" sau "15 ani de durere" agatate de gat, protestatarii l-au acuzat direct pe Ion Iliescu, considerat de acestia, dupa Nicolae Ceausescu, principalul vinovat de moartea a sute de oameni. "In 15 ani, nu a fost inchis nici un terorist. Mai sunt 25 de zile si criminalii care au tras in multime vor scapa basma curata", ne-a spus Doru Maries, liderul organizatiei. Potrivit generalului Dan Voinea, fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, singura sansa ca dosarele Revolutiei sa aiba drept finalitate condamnarea vinovatilor ar fi ca "Justitia sa se mobilizeze". In acelasi timp, procurorul a precizat ca, desi prescrierea faptelor se implineste peste 25 de zile, asta nu inseamna ca dosarele nu pot fi redeschise in orice moment daca apar informatii noi in legatura cu faptele din decembrie.


Interesele, mai presus de Codul Penal


Nominalizati de procurori in dosarele Revolutiei de la Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Brasov, Arad si Cluj, coordonatorii macelului au fost o singura data in 15 ani la un pas de a infunda definitiv puscariile. Pe la jumatatea anului 1992, generalul Dan Voinea s-a apucat de treaba si, de la inceputul lui 1993, a inceput deja sa arate vinovatii cu degetul.

Printre acestia s-au numarat atunci generalii Mihai Chitac, fost comandant al trupelor chimice ale Armatei, Victor Atanasie Stanculescu, fost prim-adjunct al ministrului Apararii, sau colonelul Vasile Amariucai, cunoscut drept comandantul care a ocupat Radioul si Televiziunea. Chiar daca opinia publica ii vedea deja aruncati dupa gratii in urma cu patru ani, cand Ion Iliescu a preluat Presedintia de la Emil Constantinescu, l-a demis pe Voinea si l-a transformat intr-un simplu palmas in cadrul Parchetului Militar. La scurt timp, cercetarile au fost trecute pe linie moarta, iar Chitac si Stanculescu au fost achitati in urma unui recurs in anulare formulat de fostul procuror general Tanase Joita.

Cainii latra, caravana trece


Lasat in plata domnului, dosarul Revolutiei din 21 decembrie a asteptat, linistit, ca Legea prescriptiei sa-i salveze pe indivizii dintre copertele sale. In noaptea de 21, Ceausescu, membrii Comitetului Politic Executiv, generalii MApN si ai Ministerului de Interne au ordonat soldatilor ca, dupa ora 24.00, sa traga in manifestanti", ne-a spus Voinea. Procurorul a adaugat ca autoritatile s-au ferit sa-i trimita in judecata pe soldatii executanti si au avut intentia sa-i inchida numai pe cei care au ordonat efectiv comiterea crimelor. "Nimeni nu a ajuns sa fie condamnat", a adaugat magistratul care, de altfel, a fost si procurorul de sedinta la procesul sotilor Ceausescu.


Andrei Dumitrescu, Realitatea Romaneasca, 23 noiembrie 2004"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Revolutionarii cer ancheta penala ...

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 12:28 am

http://www.romanialibera.ro/editie/inde ... 004&idx=35
16 decembrie 2004
Revolutionarii cer ancheta penala si pentru cei care au manipulat prin radio si televiziune
O noua lista cu nume ale unor ofiteri din fosta militie, securitate si armata acuzati ca au actionat impotriva manifestantilor din decembrie 1989 a fost depusa la Parchetul Militar de catre reprezentantii Asociatiei "21 Decembrie 1989". De asemenea, revolutionarii le-au cerut procurorilor anchetarea celor care prin intermediul transmisiunilor radio si tv au difuzat informatii false. Sesizarea revolutionarilor este facuta chiar in pragul termenului de prescriptie (15 ani) pentru cazurile de crima. Parchetul Militar a reactionat destul de rapid, transmitand un raspuns la sesizarea revolutionarilor, prin care a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor reclamate. "Pana in prezent singurul caz finalizat cu o condamnare pentru acte de represiune in Bucuresti este cel al unui locotenent-colonel de militie, iar probele au fost aduse tot de asociatia noastra. Este curios ca, desi e cunoscuta identitatea celor care au tras in manifestanti, nimeni nu a fost tras la raspundere si nici nu a fost dispusa urmarirea penala. La fel persoanele care au intoxicat cu date false si alarmiste, ce au determinat numeroase victime in randul populatiei nu au patit nimic. Nu ne intereseaza termenul de prescriptie luat in calcul de guvernantii PSD si vom continua sa cerem restabilirea adevarului", a declarat Doru Maries, presedintele organizatiei.

Un articol de R. Cristea
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Urmarirea penala a peste 30 de tortionari....

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 12:30 am

16 Decembrie 2004

Urmarirea penala a peste 30 de tortionari, pentru crime impotriva umanitatii

Cu putin inainte de implinirea a 15 ani de la evenimentele din decembrie '89, Sectia Parchetelor Militare a inceput urmarirea penala a peste 30 de tortionari, pentru crime impotriva umanitatii. Toti sunt inalti ofiteri din Armata, Interne, fosta Securitate, PCR si garzi patriotice, dar numele nu au fost date inca publicitatii.

Sectia Parchetelor Militare a inceput saptamana trecuta urmarirea penala a peste 30 de tortionari ai Revolutiei, in majoritate generali si ofiteri ai MApN, ai Internelor si fostului Departament al Securitatii Statului, garzi patriotice si foste varfuri ale PCR, vinovati pentru uciderea si ranirea grava a circa 2000 de persoane.

La insistentele liderilor Asociatiei "21 decembrie 1989" din Bucuresti, care au acuzat Parchetul ca a "dormit" 15 ani pe dosarele crimelor de la Revolutie, pentru ca faptele tortionarilor sa se prescrie, la data de 7 decembrie 2004, prin rezolutia procurorului militar general maior, Dan Voinea, din dosarul 97/P/1990, s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva grupului descris mai sus, pentru ca prin acest act procedural termenul de prescriptie pentru cazurile de omor sa fie intrerupt si sa se prelungeasca astfel cu inca jumatate, respectiv pana la 22 de ani si sase luni.

Ce este insa exceptional in acest act de justitie este incadrarea juridica pe care procurorul militar Dan Voinea a dat-o faptelor constatate. Inceperea urmaririi penale nu a fost declansata doar pentru infractiunile de omor calificat si omor deosebit de grav (prescriptibile in 15 ani), ci si pentru o serie de infractiuni contra pacii si omenirii (imprescriptibile), respectiv pentru propaganda pentru razboi, genocid, tratamente neomenoase si distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri. Este pentru prima data cand in Romania cineva este inculpat pentru genocid, infractiune pentru care pedeapsa merge pana la inchisoare pe viata.

Deocamdata insa nu se cunosc numele invinuitilor (atat procurorii, cat si revolutionarii care au facut plangerile penale invoca secretul anchetei), insa printr-o intelegere comuna, transparenta, rezolutia prin care s-a inceput urmarirea penala a fost copiata in mai multe exemplare, care se afla atat la Parchet, cat si la asociatie si a fost mentionata si in registrul special al Sectiei Parchetului Militar, pentru a se elimina riscul disparitiei acestor probe. Atat procurorii, cat si revolutionarii se tem ca daca numele potentialilor tortionari ar fi deconspirate in aceasta faza, multi ar fi pusi in garda si ar fugi din tara, ori ar declansa presiuni infernale pentru compromiterea anchetei.

Basescu are lista tortionarilor
In pofida insistentelor jurnalistilor prezenti, liderii Asociatiei "21 Decembrie" 1989, in frunte cu Teodor Maries, nu au vrut sub nici o forma de deconspire numele ofiterilor anchetati, insa au precizat ieri la o conferinta de presa pe care au organizat-o la sediul asociatiei ca au inmanat personal un exemplar al rezolutiei si noului presedinte al Romaniei, Traian Basescu si ca acesta cunoaste in prezent aceste nume. Maries a precizat: "Printre cei peste 30 de cercetati sunt generali stiti dvs. de unde, cadre ale PCR, ofiteri de garzi patriotice, de securitate, unii care azi au firme, sunt importanti oameni de afaceri s-au si-au plasat rudele in inalte functii".

Teodor Maries l-a declarat pe fostul presedinte Ion Iliescu responsabil de crimele din decembrie 1989, aratand ca acesta a stiut si chiar: "A dat dispozitii pentru impartirea de armament inepand cu 22 decembrie orele 14.00, a facut-o chiar in televiziune. Iliescu, care se cramponeaza sa ramana la Putere, Brucan, Roman, Chitac, Magureanu si altii nu au facut altceva decat sa incite, sa omoare, sa arunce vina in ograda altor institutii si au pacalit o tara intreaga ca ei sunt emanatii Revolutiei".

Cu toate ca s-a inceput urmarirea penala, revolutionarii din Asociatia "21 Decembrie" 1989 nu sunt deloc convinsi de buna-credinta a procurorilor militari, mai ales de cea a sefului Sectiei Parchetelor Militare, generalul Samoila Joarza (botezat de presa "generalul NUP" pentru nenumaratele ingropari de dosare penale prin care s-a "remarcat"). Revolutionarii lui Maries au avut recent o intalnire cu Samoila Joarza, la sediul Parchetului General, in cadrul careia i-au reprosat acestuia, in termeni foarte duri, comportamentul procurorilor militari, care vreme de 15 ani au lasat dosarele Revolutiei sa se prafuiasca. Maries a relatat ziaristilor ca explicatiile lui Joarza au fost: "Nu s-a lucrat pentru ca nu aveam o sesizare". Pretextul nu a convins pe nimeni, revolutionarii afirmand ca in realitate ordinele politice i-au impiedicat pe procurori sa finalizeze aceste dosare si ca Joarza s-a aratat amabil doar pentru ca are de gand sa plece linistit in avocatura.
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Generalul Voinea redeschide dosarele Revolutiei

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 12:36 am

http://www.adevarulonline.ro/arhiva/200 ... 89/111438/
Generalul Voinea redeschide dosarele Revolutiei
31 dec 2004
"Dupa o tacere indelungata a organelor de ancheta, dosarele Revolutiei au ajuns din nou in atentia opiniei publice. Si nu oricum. Incepand din ianuarie 2005, o seama de personalitati ale Romaniei ultimilor 15 ani vor da cu subsemnatul in aceste dosare, fie ca invinuiti, fie ca martori. Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au redeschis cercetarile pentru a afla cine sunt vinovatii pentru evenimentele din 21 si 22 decembrie 1989. Ramase pana de curand nerezolvate, aceste dosare figureaza ca fiind cu autori necunoscuti si ele au fost redeschise ca urmare a repetatelor solicitari facute de reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989. Anchetator este deja cunoscutul procuror militar, gen. Dan Voinea, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul General, omul care a fost insarcinat cu aflarea adevarului despre Revolutie de catre responsabili ai legislaturii 1996-2000. Dat jos din functie imediat dupa reinstalarea la putere a lui Ion Iliescu, gen. Dan Voinea a fost "tras pe linie moarta", iar o serie intreaga de dosare ale Revolutiei, privind moartea a peste 1.100 de persoane, au fost solutionate cu neinceperea urmaririi penale sau chiar cu scoaterea de sub urmarire penala. Chestionat, ieri, gen. Dan Voinea a confirmat redeschiderea anchetei in urma cu doua luni. "Facem audieri. Vor fi chemati sa dea declaratie toti cei care au cunostinta de cele intamplate in 21, 22 si dupa", ne-a precizat Dan Voinea, confirmand ca este posibila audierea ca martori si a unor personalitati precum Ion Iliescu, Petre Roman, Cico Dumitrescu, gen. Victor Atanasie Stanculescu. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a declarat, pentru Adevarul: "In urma numeroaselor noastre solicitari, ancheta a fost redeschisa prin rezolutia din 7 decembrie 2004, dispusa in dosarul 97/P/90, prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru omor si omor deosebit de grav, rele tratamente, infractiuni contra pacii si omenirii, precum si pentru instigare la infractiunile de mai sus, fapte comise de catre reprezentanti ai unor institutii precum Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Garzile Patriotice, organizatii PCR - care detineau propriii luptatori - si chiar departamente ale Securitatii Statului". Teodor Maries a aratat ca, prin aceasta rezolutie, s-ar fi inceput urmarirea penala fata de 30 de persoane apartinand de institutiile enumerate. "In dreptul fiecarui minister sau institutie sunt trecute nume. 30 de persoane, dar mai este loc pentru inca cel putin o caruta", a subliniat Teodor Maries, refuzand insa sa precizeze vreun nume. "Chiar daca eu cred ca ei sunt niste criminali, las justitia sa se pronunte. Nu va pot spune nici un nume, dar va pot spune ca unii sunt imbogatiti rau de tot, pe unii i-am vazut pe posturi de televiziune chiar zilele trecute, iar unii au copii si nepoti in functii mari, care i-au protejat in toti cei 15 ani. Audierile vor avea loc la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, pentru ca sunt foarte multe persoane si, daca mergem la Parchet, bulversam institutia. Va pot spune insa ca aceasta lista cu cele 30 de nume este stiuta doar de trei oameni: eu, curajosul general Dan Voinea si presedintele Traian Basescu". Evolutia anchetelor in dosarul Revolutiei, in functie de succedarea la putere a partidelor politice, demonstreaza faptul ca justitia romana mai are cale lunga de strabatut pe drumul independentei. "
Violeta FOTACHE
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Ion Iliescu va fi audiat in dosarul “Revolutia&

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 10:36 am

http://www.expres.ro/politica/?news_id=175343
Evenimentul Zilei, 31 dec. 2004

Ion Iliescu va fi audiat in dosarul “Revolutia”

Fostul sef al statului “va dialoga” cu procurorii in calitate de martor.
El este acuzat de revolutionari ca s-a opus difuzarii la TVR a executiei cuplului Ceausescu
Senatorul PSD Ion Iliescu va fi audiat ca martor in Dosarul “Revolutia din decembrie 1989”, o cauza penala care a stat in sertarele procurorilor timp de 15 ani. Dosarul a fost redeschis in baza unei plingeri a Asociatiei 21 Decembrie, condusa de Doru Maries, si i-a fost repartizat generalului magistrat Dan Voinea.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Iliescu va fi audiat alaturi de alti demnitari cu care a participat la evenimentele de la Radio, Televiziune si de la Comitetul Central al PCR in decembrie 1989. Fostul presedinte al Romaniei nu a fost audiat niciodata de procurori in legatura cu vreun dosar legat de revolutie. Pina acum, unica lui prezenta la Parchetul General in calitate de martor s-a consumat pe vremea cind se afla in opozitie, in perioada 1996-2000, in “Dosarul Costea - Albumul “Frumoasa si fascinanta Romanie””.
Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, ne-a declarat ca in plingerea adresata Parchetului General au fost aduse noi probe. Asociatia 21 Decembrie a cerut inceperea urmaririi penale a celor vinovati de crimele din decembrie 1989, pentru instigare la razboi, genocid si tratamente inumane. “Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 30 de persoane din mai multe ministere ale statului socialist, dar si pentru fosti membri PCR”, a precizat Doru Maries. El a explicat ca ultimele probe care le-au parvenit anchetatorilor sint doua casete video cu intregistrari din decembrie 1989. Casetele au imagini de la Televiziune, din culisele studioului de filmare si din Comitetul Central al PCR. “O noutate ar fi inregistrarea momentului cind Ion Iliescu refuza sa fie adusa caseta cu procesul si impuscarea familiei Ceausescu la TVR pentru a fi data pe post. E inregistrat cum s-a dus Sergiu Nicolaescu, a discutat cu el si l-a convins sa difuzeze caseta, sa fie vizionata la Televiziunea Romana Libera”, spune Doru Maries.
Acesta insista ca procurorii Parchetului General au datoria morala fata de martirii revolutiei si fata de cei aproape 1.200 de morti sa faca lumina in acest caz controversat din istoria contemporana a Romaniei.
“Anul acesta am facut numeroase demersuri pentru redeschiderea dosarelor revolutiei. Am facut peste zece mitinguri in fata Parchetului General, am avut numeroase intilniri cu procurorii militari. Ancheta nu a fost niciodata atit de avansata cum este astazi”, ne-a marturisit presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries.

45 de dosare ale revolutiei

Reprezentantii Parchetului General ne-au declarat ca Sectia Parchetelor Militare are in lucru 45 de dosare ale revolutiei, iar senatorul Ion Iliescu nu este cercetat in nici unul dintre ele. Magistratul Simona Frolu, de la Biroul de Presa al Parchetului General, afirma ca 42 din aceste dosare sint cu autor necunoscut. “Alte doua dosare au fost restituite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru completarea urmaririi penale, iar unul a fost redeschis. Este vorba despre cel referitor la moartea generalului Vasile Milea, fostul ministru al apararii”, a precizat Simona Frolu.

Robert Caragea
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Ion Iliescu la Parchet

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:20 pm

http://www.ziua.ro/display.php?id=36470&data=2004-12-31
Ziua, 31 dec. 2004

"Ion Iliescu la Parchet

Fostul sef al statului va fi audiat in dosarul "Decembrie 1989" * Dupa 15 ani, "emanatii" FSN vor intra in interogatorii la Parchetul Inaltei Curti in dosarul deschis de generalul Dan Voinea in urma plangerii penale formulata de membrii Asociatiei "21 Decembrie '89"

Generalul Dan Voinea, procuror inspector la Sectia Parchetelor Militare si fost sef al acestei institutii a continuat, ieri, audierea unora dintre membrii Asociatiei "21 Decembrie '89" in dosarul redeschis in urma cu cateva saptamani. Procurorul Voinea ne-a declarat ca, in cursul anchetei, vor fi audiate toate persoanele care au participat, sub diferite forme, la aceste evenimente, "inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu, in calitate de martor".

Dosarul in care s-a inceput deja urmarirea penala "in rem" si priveste, pentru inceput, 30 de persoane ale caror nume s-a stabilit cu membrii asociatiei sa nu fie date, deocamdata, publicitatii si despre care exista indicii clare de participare activa la evenimente, fusese inchis in 1995 prin solutia de neincepere a urmaririi penale data de catre fostul procuror militar al Parchetului de pe langa Curtea Militara de Apel, Alic Saiciuc. De altfel, majoritatea cauzelor referitoare la asasinii din decembrie 1989 au avut aceeasi soarta, mai putin cele in care a lucrat generalul Voinea, unul dintre acestea, care priveste evenimnetele de la Cluj fiind realizat cu trimitere in instanta chiar si cu actualul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, la acea vreme procuror la Cluj.


Infractiuni fara prescriptie
Redeschiderea dosarului "Decembrie 1989-Bucuresti" a fost facuta in urma plangerii penale depusa de catre membrii Asociatiei "21 Decembrie '89", care detin si o caseta de care opinia publica nu a luat niciodata cunostinta si care reprezinta astazi o proba materiala forte in dosar. Teodor Maries, presedintele Asociatiei, ne-a declarat, ieri, ca nu va mai face nici o declaratie sau comentariu pana ce ancheta nu va fi finalizata.

Conform datelor existente, dar si a "contributiei" fiecaruia dintre emanatii din decembrie '89, Ion Iliescu are, cu certitudine, calitatea de martor (n.red.-cel putin pentru inceput, stiindu-se ca aceasta calitate de martor poate fi schimbata oricand intr-un dosar, functie de elementele ce apar pe parcursul anchetei), el fiind cel care a preluat puterea cu grupul format in studioul 4 al Televiziunii Romane, unde au avut loc diversiunile si marea manipulare de la orele pranzului ale zilei de 22 si pana dupa difuzarea casetei cu procesul-simulacru de la Targoviste). Asadar, in cursul acestei anchete, unde acuzatiile privesc, de aceasta data si infractiuni fara prescriptie (n.red.- cum ar fi tratamentele neomenoase, instigarea la razboi si distrugerea de obiective) toti cei care au fost cap de lista in formarea Frontului Salvarii Nationale, inclusiv ultimul de pe aceasta lista "cu voia dumneavoastra" Ion Iliescu, precum si cei care au emis ordine sau au jucat in "Noaptea generalilor", vor fi audiati si confruntati. Mai putin cei care au decedat - multi dintre ei in mod suspect (gen. Stefan Gusa sau fostul sef al USLA gen. Ardeleanu etc) si care au dus adevarul stiut in lumea de dincolo.


"A dat dispozitii pentru impartirea armelor"
Teodor Maries l-a declarat pe fostul presedinte Ion Iliescu responsabil de crimele din decembrie 1989, aratand ca acesta a stiut si chiar: "A dat dispozitii pentru impartirea de armament incepand cu 22 decembrie orele 14.00, a facut-o chiar in televiziune. Iliescu, care se cramponeaza sa ramana la Putere, Brucan, Roman, Chitac, Magureanu si altii nu au facut altceva decat sa incite, sa omoare, sa arunce vina in ograda altor institutii si au pacalit o tara intreaga ca ei sunt emanatii Revolutiei".

Cu toate ca s-a inceput urmarirea penala, revolutionarii din Asociatia "21 Decembrie" 1989 nu erau deloc convinsi la jumatatea lunii de buna-credinta a procurorilor militari, mai ales de cea a sefului Sectiei Parchetelor Militare, generalul Samoila Joarza (botezat de presa "generalul NUP" pentru nenumaratele ingropari de dosare penale prin care s-a "remarcat"). Revolutionarii lui Maries avusesera anterior o intalnire cu Samoila Joarza, la sediul Parchetului General, in cadrul careia i-au reprosat acestuia, in termeni foarte duri, comportamentul procurorilor militari, care vreme de 15 ani au lasat dosarele Revolutiei sa se prafuiasca. Maries a relatat ziaristilor ca explicatiile lui Joarza au fost: "Nu s-a lucrat pentru ca nu aveam o sesizare". Pretextul nu a convins pe nimeni, revolutionarii afirmand ca in realitate ordinele politice i-au impiedicat pe procurori sa finalizeze aceste dosare si ca Joarza s-a aratat amabil doar pentru ca are de gand sa plece linistit in avocatura.


Adina ANGHELESCU "
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Asociatiile de revolutionari se opun redeschiderii dosarelor

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:24 pm

http://www.adevarulonline.ro/arhiva/200 ... 92/111860/
Adevarul, 5 Ianuarie 2005

"Asociatiile de revolutionari se opun redeschiderii dosarelor Revolutiei

Teodor Maries, presedintele "Asociatiei 21 decembrie 1989", si generalul Dan Voinea, fostul avocat din oficiu al sotilor Ceausescu, sunt in aceste zile cele mai hulite personaje din lumea revolutionarilor. In urma demersurilor acestora, dosarele Revolutiei au fost redeschise, iar la audieri vor fi chemati toti cei care stiu ceva semnificativ despre evenimentele petrecute acum 15 ani. Pe lista celor care vor fi audiati figureaza nume grele, precum Ion Iliescu, Petre Roman sau generalul Victor Atanasie Stanculescu. Redeschiderea oficiala a acestui dosar care a primit nenumarate NUP-uri s-a produs imediat dupa ce Ion Iliescu a plecat de la Cotroceni. Vestea redeschiderii cercetarilor a starnit un val de proteste in randul asociatiilor de revolutionari din toata tara. Teodor Maries, omul aflat in spatele acestei actiuni, nu este nici macar revolutionar cu acte-n regula. El este presedinte al unei asociatii in care doar 125 de membri au certificate de revolutionar, insa el sustine ca : "Eu, de la criminalul Ion Iliescu am refuzat sa iau certificat!". Pe langa faptul ca nu este revolutionar, asociatiile il acuza pe Maries ca nu face altceva decat sa redeschida un circ politic. Presedintele Asociatiei Club 22, fostul secretar de stat Emil Cutean, sustine ca "cei 15 ani, cat au trecut de la Revolutie, au fost suficienti pentru ca oricine sa vina cu probe pentru aflarea adevarului. Nici factorul politic nu a fost acelasi, dar nici pe vremea CDR-ului personajele care afirma acum ca vor face dezvaluiri de senzatie nu au scos capul. Este clar pentru toti ca aceasta asociatie obscura nu doreste altceva decat sa intre pe sub pielea noii puteri, in speranta ca vor trage niscaiva foloase". Din acest motiv, asociatiile de revolutionari sunt gata sa iasa in strada pentru a protesta impotriva gestului "colegilor" de la "21 decembrie". "
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Seful SPP, facut revolutionar de fostul presedinte

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:29 pm

http://www.ziua.ro/display.php?id=353&d ... d=savaliuc
Ziua, 5 ianuarie 2005

"Seful SPP, facut revolutionar de fostul presedinte

Seful Serviciului de Paza si Protectie, Gabriel Naghi, a fost uns revolutionar, desi nu s-a auzit de el la Revolutie * In timp ce revolutionarii autentici care l-au acuzat pe Iliescu de lovitura de stat din decembrie 1989 au fost "omisi" de la medaliere, cei care i-au stat mereu in preajma lui Iliescu au fost coplesiti cu onoruri
[]
Iliescu va fi chemat la Parchetul Militar
Revolutionarii asociatiilor de traditie din Capitala, in frunte cu cei din "Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti" sunt indignati de "promisiunile nerespectate" facute anul trecut de Emil Cutean, in calitate de sef al SSPR. Potrivit acestora, Cutean a promis de mai multe ori la Colegiul Revolutionarilor ca pana in decembrie 2004 vor fi finalizate, spre a fi aprobate de Ion Iliescu, listele cu revolutionarii care, potrivit noii Legi 341/2004 vor dobandi noile certificate de revolutionar - singurele acte care dau dreptul la avantajele materiale conferite de lege - cu prioritate pentru categoriile "urmasi ai celor decedati" si "raniti". SSPR-ul lui Cutean nu a finalizat listele cu toti urmasii celor decedati si cu cei raniti (multi invalizi de ultimul grad), in schimb a avut mare grija de "remarcatii" lui Ion Iliescu, pana cand acesta a plecat de la Cotroceni.

Potrivit Legii 341/2004: "de prevederile legii nu beneficiaza persoanele care au instigat si au luptat, sub orice forma, impotriva Revolutiei". Autorii loviturii de stat, daca vor fi identificati ca atare de magistrati, isi vor pierde automat drepturile conferite de lege, daca detin titluri de revolutionari. Ca urmare a demersurilor insistente facute de "Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti" la Sectia Parchetelor Militare, procurorii au inceput luna trecuta, dupa 15 ani de musamalizari, urmarirea penala a peste 30 de persoane raspunzatoare de cei peste 1000 de morti din decembrie 1898. Amintim ca peste 80% din mortii Revolutiei au fost ucisi dupa fuga si arestarea Ceausestilor, de persoane ramase necunoscute datorita controlului politic exercitat asupra parchetelor militare. Revolutionarii de la "21 Decembrie 1989", care cunosc numele celor 30 de urmariti penal, care inca nu au fost date publicitatii de Parchet, ne-au declarat ca Ion Iliescu va fi chemat in curand la audieri.

Razvan SAVALIUC"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Audieri în dosarul "21 decembrie '89"

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:31 pm

"Audieri în dosarul "21 decembrie '89"

Procurorii militari au reînceput, după 15 ani, audierile în dosarul evenimentelor petrecute la Bucureşti în timpul revoluţiei din 1989 în zilele de 21-22 decembrie.
Potrivit generalului Dan Voinea, sunt audiate toate persoanele care vor să depună mărturie sau să se constituie părţi civile în dosar. „Toţi cei care au cunoştinţă despre ce s-a întâmplat în acele zile pot depune mărturie. Vor fi audiate şi persoanele care au preluat conducerea în acele zile. Cred că este datoria lor morală să spună ce decizii s-au luat atunci pentru a putea înţelege ce s-a întâmplat", ne-a declarat procurorul Voinea.
Miruna Pasa
Jurnalul Naţional, 07.01.2005"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Patriarhul Teoctist, martor în dosarul Revoluţiei

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:34 pm

Libertatea, 8 ianuarie 2005

"Patriarhul Teoctist, martor în dosarul Revoluţiei

În urma numeroaselor solicitări ale Asociaţiei "21 Decembrie", ancheta cu privire la Revoluţia română a fost redeschisă după o lungă perioadă în care dosarul a fost mângâiat de praful sertarelor. Printre cei invitaţi la Parchet în calitate de martori sau învinuiţi se află nume sonore ale vieţii politice româneşti, foşti sau actuali funcţionari în ministere importante. (Claudiu Vălimăreanu)

Începând de săptămâna viitoare, mai multe personalităţi din viaţa publică postdecembristă vor trece pragul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a da cu subsemnatul, în calitate de martori sau învinuiţi în dosarul intitulat sugestiv "21 Decembrie". Ancheta a fost redeschisă prin rezoluţia din 7 decembrie 2004 şi va fi condusă de generalul Dan Voinea, fost şef al Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General, însărcinat să afle adevărul despre Revoluţie încă din timpul guvernării cederiste.
Lista cu cei care vor fi chemaţi pentru declaraţii a fost întocmită, iar printre personalităţile care vor trece pragul Parchetului sunt: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Teoctist Toader Arăpaşu (în calitate de martor), Ion Iliescu (învinuit), Victor Athanasie Stănculescu, Petre Roman, Dan Iosif. În legătură cu surprinzătoarea citaţie adresată Patriarhului, preşedintele "Asociaţiei 21 Decembrie", Doru Mărieş, a ţinut să precizeze: " Am avut un prim contact cu domnia sa la mijlocul acestei săptămâni. Împreună cu domnul general Dan Voinea am discutat cu preafericitul Teoctist chiar la Patriarhie, timp de câteva minute. Urmează ca luni sau marţi să se stabilească modalitatea în care domnia sa va da declaraţii". Revoluţionarul a evitat să ne dea un răspuns clar în legătură cu întrebările la care urmează să răspundă Patrairhul, rezumându-se la a spune doar că "micile adevăruri le fac pe cele mari".
În acest timp, audierile în dosarul Revoluţiei continuă la sediul Asociaţiei "21 Decembrie", unde sunt chestionaţi toţi cei care au participat la Revoluţie, dar nu au dat până acum declaraţii. Nici unul dintre ei nu a fost citat, iar mărturiile sunt oferite din proprie iniţiativă. Miercuri, generalul Voinea a expediat primele citaţii pentru martorii sau învinuiţii din "grupul personalităţilor", unele dintre ele, ca şi în cazul Patriarhului, înmânându-le personal."
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Dumitru Dincă audiat în dosarul Revoluţiei

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:39 pm

http://www.independent-al.ro/art.phtml? ... ditie=1199
Independent, 10 ianuarie 2005

"Dumitru Dincă audiat în dosarul Revoluţiei

Anchetatorii dosarului "21 Decembrie 1989" l-au audiat, sâmbătă, la sediul Asociaţiei "21 Decembrie" pe revoluţionarul Dumitru Dincă, nume sonor al zilei în care mitingul convocat la Bucureşti de Nicolae Ceauşescu s-a transformat în unul anticomunist. "Pelerinajul" martorilor la locul în care se desfăşoară audierile, a continuat şi în zilele de la sfârşitul săptămânii, când Dumitru Dincă a răspuns timp de mai bine de patru ore întrebărilor procurorului, generalul Dan Voinea, timp în care nu au fost relatate decât întâmplările din ziua de 21 decembrie, urmând ca interogatoriul să continue zilele următoare. Un alt personaj care va fi audiat este actualul şef al Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, acuzat de revoluţionarii arădeni că în timpul evenimentelor din decembrie 1989, fiind maior la Garnizoana Arad, ar fi dat ordine şi ar fi participat la reprimarea celor care protestau pe străzile oraşului înaintea zilei de 22 decembrie 1989, când a fugit Nicolae Ceauşescu. Preşedintele Asociaţiei "21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, este mulţumit de felul în care se desfăşoară ancheta, de la redeschiderea dosarului, în 7 decembrie 2004, şi-l acuză pe generalul Samoilă Joarză, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ, că "nu se astâmpără" şi că "vrea să mai ţină dosarele revoluţiei la întuneric şi să pună piedici urgentării anchetei". Nici adjunctul procurorului general al României, Marcel Sâmpetru, nu scapă de acest gen de acuzaţii pentru că "îşi permite să obstrucţioneze această anchetă, nu lipsit de interes şi în strânsă legătură cu Eugen Bădălan", spune Teodor Mărieş. Dorinţa Asociaţiei este de a fi audiate toate persoanele care au avut un rol în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 şi în evenimentele ce au urmat. "Mergem până la audierea lui George Bush şi a lui Mihail Gorbaciov pentru aflarea adevărului", a precizat Mărieş. După 15 ani de la evenimente, nu se ştie cine a tras în civili şi la comanda cui. "
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Gen. Dan Voinea a reînceput audierile în dosarele Revoluţiei

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:41 pm

Evenimentul Zilei

"Gen. Dan Voinea a reînceput audierile în dosarele Revoluţiei

In decembrie s-a declanşat deja urmărirea penală pentru 30 de persoane

Mult-controversatul dosar al Revoluţiei din 1989, cunoscut sub numele de "21 Decembrie", a fost redeschis şi conţine câteva mii de pagini, conform procurorului militar care se ocupă de această anchetă, generalul Dan Voinea. Este vorba de dosarul 97/P/90 şi după numai o lună de la redeschiderea acestuia au fost audiate câteva zeci de persoane, în principal membri ai Asociaţiei 21 Decembrie, conduse de Teodor Mărieş. Cele mai recente audieri au avut loc chiar ieri, la sediul asociaţiei amintite, unde vor trebui să se prezinte mai multe zeci de persoane "cu rang". De fapt, ieri s-au distribuit primele "bonuri de ordine" pentru personalităţile implicate în evenimentele din decembrie 1989 şi care au fost "invitate" să dea cu subsemnatul în anchetă. Nu se pot face însă publice numele acestora, întrucât Legea privind statutul magistraţilor nu permite divulgarea, de către procuror, a unor informaţii care ar putea perturba desfăşurarea anchetei. Am aflat însă că opt persoane venite din ţară au fost audiate, ieri, depăşindu-se astfel numărul de 70 de intervievaţi care au răspuns întrebărilor anchetatorilor, care au intrat în posesia măi multor mărturii ale participanţilor la revoluţie şi a două casete video predate deja generalului Dan Voinea. La începutul lunii decembrie, s-a declanşat urmărirea penală pentru aproximativ 30 de persoane, a declarat Teodor Mărieş. Infracţiunile sunt: instigare la război, genocid şi tratamente neomenoase; pentru cele de omor şi omor deosebit de grav a intervenit prescrierea întrucât s-au scurs 15 ani. Este vorba de demnitari din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi chiar din fostul PCR. Alte personalităţi care ar putea fi audiate sunt, potrivit unor surse, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, Petre Roman şi Victor Atanasie Stănculescu. Totodată, lista cu numele sonore ce vor trebui să răspundă întrebărilor anchetatorilor este cunoscută doar de trei persoane: Teodor Mărieş, generalul Dan Voinea şi preşedintele Traian Băsescu. Conform statisticilor întocmite ulterior de organele de anchetă, în zilele şi nopţile Revoluţiei din decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 1.104 persoane, iar alte 3.352 au fost rănite. Numai între 17 şi 22 decembrie, în toată ţara au murit 162 de oameni şi alţi 1.107 au fost răniţi.
Georgiana Baciu, Evenimentul Zilei"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Mortii nerevendicati pot schimba "adevarul judiciar&quo

Mesajde Doru Maries » Joi Apr 21, 2005 2:44 pm

http://www.romanialibera.ro/editie/inde ... 005&idx=22
Romania Libera, 11 ianuarie 2005

"Mortii nerevendicati pot schimba "adevarul judiciar" al Revolutiei
Generalul Dan Voinea, procuror al Sectiei Militare din Parchetul General, a inceput reinstrumentarea dosarelor Revolutiei prin investigatii speciale in lumea clericala, adica printre preotii care au oficiat slujbele de inmormantare in zilele lui decembrie 1989 si ianuarie 1990.

O insemnata parte din cele aproape 1800 de victime ale Revolutiei din 1989 sunt tinerii anticomunisti ucisi in Bucuresti. Din aceasta parte, o serie de oameni asasinati in diverse forme (impuscare, tortura, accidentari etc.) este reprezentata de persoane inmormantate rapid in gropi comune - care nu au fost identificate sau revendicate de parinti, rude sau prieteni. Pentru cei ucisi in anumite imprejurari cunoscute, procurorii care au instrumentat dosarele Revolutiei din Bucuresti au putut audia martori (proba testimoniala in procesul generat de rechizitoriile Parchetului General). Pentru decedatii fara apartinatori inregistrati la Morga sau la Parchet, ingroparea lor de catre preotii Bisericii a fost singura urma... penala a mortii acestor eroi-martori. Cam asa se configureaza "zona" necercetata de criminalisti, asupra careia procurorii coordonati de Dan Voinea isi indreapta acum investigatiile, dupa 15 ani de urmarire penala si procese bazate de probe partiale.

Vor fi audiati preotii

Generalul Dan Voinea a dat semne ca stie ce sa caute si unde sa caute "urme" si "probe". Patriarhia BOR si clericii implicati "in oficierea slujbelor de inmormantare a celor fara apartinatori pot oferi date, unele chiar precise, referitoare la numarul persoanelor ingropate, la imprejurarile in care au decedat acestea si la starea mortilor adusi la inmormantare". Marturiile respectivilor clerici oficianti - sustin surse neoficiale din Ministerul Public - pot determina indicii si chiar probatorii care sa modifice semnificativ numarul "consacrat" al celor ucisi in Bucuresti, de pilda. Potrivit altor surse judiciare, se va putea ajunge cu noua ancheta criminalistica chiar si la deshumari, impuse de aparitia unor indicii despre gropi comune inca necunoscute in care au fost inmormantati decedatii fara apartinatori. Expertize balistice, in cazurile celor ucisi prin impuscare, vor putea releva chiar asasinate comise prin "secerarea multimii" sau prin clasicul "glont in ceafa" tras, in stil NKVD, de securistii lui Ceausescu. Asupra altor cadavre, deshumate in urma indiciilor stabilite de ancheta lui Voinea, se vor putea descoperi, cu ajutorul expertizelor criminalistice, probele torturii asupra respectivelor victime (sfaramari de oase, fracturi pe scaunul de tortura al IGM sau al Securitatii etc.).

Ierarhia bisericeasca, o piedica

Numai ca generalul Dan Voinea stie ca, in ierarhia clerica, preotii vorbesc liber doar daca au consimtamantul superiorilor bisericesti. Anumite "secrete" ale inmormantarilor oficiate atunci, in Decembrie 1989, ar putea fi pastrate de anumiti clerici (si dascali, cantareti bisericesti). O "dezlegare ierarhic superioara", data de Patriarhul Teoctist acelor clerici, la solicitarea expresa a procurorului Dan Voinea, constituie un ajutor exceptional, dar si o "surpriza" pentru adevaratii criminali ai Revolutiei din Decembrie 1989.
Crimele si genocidul generate de evenimente "tipice" celor din Decembrie 1989 nu se prescriu, deoarece sunt atentate impotriva umanitatii. Voinea, prin intuitia si experienta sa, poate schimba "adevarul judiciar" despre mortii Revolutiei.

Un articol de Silviu Alupei"
Doru Maries
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Apr 20, 2005 10:59 pm

Următorul

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009