Sectorul CIVES
 
 

Misterele revolutiei din Timisoara, din 1990

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

Misterele revolutiei din Timisoara, din 1990

Mesajde Ioan Rosca » Lun Iun 02, 2008 11:46 pm

Am publicat mai multe relatari privind anumite episoade din framintarea anului 1990, la care am participat, care ridica intrebari privind implicarea unor timisoreni. Se vorbeste mult despre revolutia initiata de ei in decembrie si prea putin despre lupta Timisoarei cu Contrarevolutia, desfasurata pe toata perioada anului 1990 si presarata cu momente importante, initiative faste- alternind cu retrageri ciudate, as zice suspecte.

Organizind documentatia de presa dedicata demonstrarii crimelor Contrarevolutiei din 1990, am revazut siragul de intimplari majore (dar uneori obscure), care au legatura cu lupta Timisoarei:

1 Episodul 12 ianuarie 1990, stirnit si de vizita lui Mazilu la Timisoara- dar fara urmarile firesti, macar la Timisoara. In aprilie, mai multi membri ai asociatiilor anti-fsniste din oras se aratau dezolati de faptul ca o parte semnificativa din populatie nu impartaseste idealurile Proclamatiei, ci simpatizeaza calea lui Iliescu !

2 Creerea si activitatea CADA, principala formatiune a luptei anului 1990, care a avut centrul la Timisoara si a evoluat sinuos, intre momente superbe de curaj, demnitate, patriotism si rigoare si momente de confuzie si chiar dezertare. Ar fi bine ca macar liderii consecventi ai acestei miscaari (ca ofiterul Durac- din Timisoara) sa ne explice ce s-a intimplat de fapt

3 Proclamatia de la 11 martie, program al revolutiei din 1990, uitata insa ciudat- chiar de autorii ei, care au renuntat in mai '90 la contestarea candidaturii lui Iliescu pe baza semnaturilor pentru punctul 8 in urma unor intelegeri de neinteles facute cu aceasta.

4 Congresul pentru constituirea ANPT din 28-29 aprilie, in care organizatorii au frinat avintul miscarii anticomuniste, spre deceptia celor care venisem acolo cu speranta organizarii rezistentei eficace la nivel national. ANPT care de altfel nu s-a mai reunit niciodata, murind in fasa din motive necunoscute (mie).

5 Implicarea delegatilor ANPT in mitingul din Piata Universitatii, mai putin benefica decit a perceput publicul neavizat (printre altele si ei au sustinut renuntarea catastrofala la cererea de denuntare si aminare a "alegerilor") . In acea perioada, am fost insa martorul oferirii unor burse de studiu in strainatate, la GDS, unora dintre liderii societatii Timisoara. Nu stiu daca au si plecat, dar pareau tentati.

6 Neparticiparea Timisorenilor la efortul de unificare a opozitiei in FDA, congresul de la Cluj din 24-25 octombrie 1990 fiind boicotat de participantii la Conferinta pentru Drepturile Omului - tinuta la Timisoara dupa numai o zi. Cred ca sint printre putinii care am intervenit la amindoua, sesizind cu aceasta ocazie ca aparitia Aliantei Civice, la care timisorenii au contribuit din plin, contreaza eforturile de implicare politica a intelectualilor- in FDA. Am avut o contradictie atunci cu domnul Vasile Popovici, intr-o emisiune pentru BBC ,el opinind ca securistii nu trebuie epurati sau pedepsiti , ci lasati sa-si faca singuri un proces de constiinta...

6 Relansarea revolutiei in decembrie 1990, cind Timisoara a fost lasata absolut singura, de partidele "de opozitie" . de studentii din restul tarii, de Alianta Civica, de sindicatele din Bucuresti. Se culegeau roadele unei supecte desincronizari, proaste strategii si slabei organizari a opozitiei.

7 Ciudatul epilog al izolarii lui Silviu Popescu, initiator marcant CADA, condamnat sub regim CDR... pentru ca a indemnat minerii in 1991 sa-l rastoarne pe Petre Roman si pe Ion Iliescu !

8 Ciudata intimplare de la Paris, din toamna anului 2004, cind manifestatia de solidarizare cu alungarea lui Ion Iliescu din Piata Romaniei din Montreal, tinuta in fata consulatului, a fost intimpinata de reprezentantul cultural la Paris al regimului Iliescu... Vasile Popovici, care a explicat reprezentantilor manifestatiei perimarea atitudinii revolutionare si a propriei Proclamatii.

Rog timisorenii care pot aduce lamuriri privind aceste episoade sa -si aduca contributia la acest fir de discutie.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Scrisoare deschisa dupa doi ani

Mesajde Ioan Rosca » Mar Iun 03, 2008 12:58 am

Pe linga alte demersuri (fata de domnii Mioc, Orban, Durac) am trimis la 13 decembrie 2006 domnului Daniel Vighi urmatoarea scrisoare, pe care o deschid acum retroactiv, in speranta ca voi primi raspunsul promis de el sau va interveni altcineva:

" Domnule Vighi,
Ma numesc Ioan Rosca []
Am o mare rugaminte.
Dv.fiind (daca nu ma insel) unul dintre cei ce au lansat proclamatia de la Timisoara si au organizat congresul (prim si ultim) al ANPT din 28-29 aprilie 1990- stiti cumva cum au ajuns organizatorii congresului la decizia de a nu depune semnaturile pentru punctul 8 (aduse de noi pe caiete- din toata tara) la comisia electorala centrala - ca forma de contestare masiva a candidaturii lui Ion Iliescu? Sau la orientarea prudenta pe care au imprimat-o discutiilor?

Nu am fost singurul surprins de pozitia timisorenilor la acel congres. Eu m-am zbatut atunci ca sa-l contestam pe Iliescu ca nomenclaturist, nu numai pentru motivele invocate in plingerea semnata a doua zi de cei din Piata Operei. Respins de prezidiu (va amintiti?) , nu am putut insa decit redacta o contestatie separata, formulata in sensul punctului 8, de mine si de domnul Cerveni,- care, dupa ce a circulat si a primit semnaturi din sala a fost inminata totus prezidiului pentru a fi depusa la Comisia Electorala, alaturi de cealalta, chiar fara semnaturile din caiete. Aveti idee ce s-a intimplat cu aceasta contestatie secundara (semnata de mine, Doina Cornea, Nica Leon etc)? A mai fost depusa?

In seara de 29 aprilie, noi, cei patru reprezentanti ai Neamtului (care organizasem manifestarile din Piatra Neamt de solidarizare cu Timisoara si cu Proclamatia si transmisesem in seara precedenta relatarea pentru Europa Libera despre congres am fost primiti cu caldura de grupul organizatorilor- cu care am ciocnit un pahar cu vin (poate am trait impreuna acel moment?). Ei bine, cu aceasta ocazie am aflat un lucru care ne-a stupefiat (nu a fost o halucinatie, toti patru musafiri de atunci ne amintim scena): ni s-a spus ca avusese loc un dialog intre initiatorii Proclamatiei si Ion Iliescu , care ii convisese cumva sa renunte la contestarea juridica conforma punctului 8, promitindu-le ca se va ocupa chiar el de lustratie- pentru ca le impartaseste vederile etc. etc

Am gasit si in ziare referiri cel putin 2 dialoguri (apareti si dv ca participant intr-unul) primul in 18 martie si al doilea in 5 mai. Ce s-a intimplat de fapt? Ce s-a discutat acolo? Cine a decis tactica menajarii juridice a lui Iliescu? Au impus aceasta repliere partidele aderente la ANPT (cele care v-au mintit CRAS privind numarul de membri- facindu-va sa supraestimati numarul aderentilor, cele care semnasera odioasa lege electorala si care au mers in alegeri... desi nu respectau punctul 8)? Ceva nu e in regula in povestea asta.

Analizati comunicatele initiale ale asociatiilor revolutionare si veti vedea : punctul 8 si aminarea alegerilor. Dupa 1 Mai insa : Jos comunismul dar STOP contestarii "alegerilor". Asociata Dialog Piatra Neamt a ramas singura pe aceasta baricada in Piata Universitatii.... Cum de au acceptat alegerile nomenclaturii partidele aderente la ANPT, iar in comunicatul comitetului de reprezentare al ANPT , purtatorul de cuvint - Ticu Dumitrescu precizeaza clar pe 18 mai " Noi nu contestam alegerile din 20 mai!" Serios?? Atunci la ce se referea punctul 8?

Voi fi franc. Sint un incapatinat neiesit inca din transeul 1990, la fel ca domnul Mioc (care publica si pe situl meu). Nu sint ziarist. Nu sint istoric. Vreau sa inteleg modul in care am fost inselati si dezbinati atunci. Pe 28-29 aprile s-a pierdut o mare ocazie de coagulare a rezistentei anticomuniste. Nepricepere sau confiscare?Nu va cunosc. E posibil ca acest mesaj sa va irite. Dar inainte de a-mi formula concluziile, as vrea sa va cunosc privat punctul de
vedere.

Ioan Rosca"
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Comunicat- societatea Timisoara

Mesajde administrator » Lun Iun 09, 2008 2:11 pm

C o m u n i c a t

Societatea TIMISOARA a constatat ca protocolul dintre PNTCD, PNL si PSD incheiat luni, 2 iunie 2008, a deturnat vointa electoratului din Timisoara si din judetul Timis, exprimata fara echivoc la alegerile din 1 iunie, cand populatia a votat partidele declarate a face parte din dreapta spectrului politic. In urma acestui protocol, PSD are pentru prima data un vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis si un viceprimar al municipiului Timisoara.
Prin acest gest pur politic (intre partide nu poate fi vorba despre un "pact administrativ" )au fost grav incalcate principiile Proclamatiei de la Timisoara.
De aceea, de acum inainte vom considera ca orice referire facuta de catre partile semnatare ale acestui protocol la Proclamatia de la Timisoara este demagogica, rusinoasa si imorala.

Societatea TIMISOARA
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Mesajde Marius » Mar Iun 10, 2008 2:51 pm

Parc-ar fi prima oară cînd PNŢCD-ul lui Ciuhandu face pact cu PSD-ul! A mai făcut pact şi în 2000, cînd PSD-ul a avut nu vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Timiş ci ditamai preşedintele.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Octavian Mihaescu » Mar Iun 10, 2008 4:40 pm

Ciuhandu asta este cea mai malefica fiinta din România dupa Constantinescu, tradatorii, bolsevici curati. PNT-ul Ciuhandu la distrus definitiv, acest mincinos, pervers care nu merita decât scuipat in ochii. Rahat de primar, iesit cu 42.000 de voturii, acum tradeaza, vinde si pe masa, asta o fi tigan?
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Mesajde Marius » Mar Iun 10, 2008 7:17 pm

Octavian Mihaescu scrie:Ciuhandu asta este cea mai malefica fiinta din România dupa Constantinescu, tradatorii, bolsevici curati. PNT-ul Ciuhandu la distrus definitiv, acest mincinos, pervers care nu merita decât scuipat in ochii. Rahat de primar, iesit cu 42.000 de voturii, acum tradeaza, vinde si pe masa, asta o fi tigan?


Ciuhandu are aceeaşi mentalitate care e dominantă în clasa politică românească de azi, nu străluceşte prin nimic, nici măcar prin caracter malefic. Nu e ţigan, a apărut la Timişoara o carte despre bunicu-său (tot Gheorghe Ciuhandu), care ar fi fost protopop ortodox şi membru al Partidului Naţional pe vremea Austro-Ungariei.

În calitate de primar al Timişoarei, oraşul de început al revoluţiei, Ciuhandu putea să imprime PNŢCD o orientare fermă de apărare a ideilor revoluţiei. Fiind singurul primar important pe care-l mai are PNŢCD-ul, nu ar fi fost nimeni în partid care să i se opună şi ar fi avut şi credibilitate. Din păcate, este un om al compromisurilor, după ce ministrul PNŢCD Constantin Dudu Ionescu propusese amnistierea criminalilor din decembrie 1989 (visul lui Iliescu) Ciuhandu era dintre cei care-l susţinea pe Dudu Ionescu la şefia partidului. Problema revoluţiei din 1989 e pur şi simplu absentă dintre preocupările lui Ciuhandu, cu excepţia alocării unor bani către asociaţiile de revoluţionari la fiecare aniversare a revoluţiei (de fapt, cam ăsta-i modul în care toţi politicienii tratează revoluţia din 1989).

De oameni dispuşi la compromisuri sau neinteresaţi de revoluţia din 1989 e plină politica românească, dar PNŢCD-ul, dacă vrea să supravieţuiască ca partid trebuie să arate că este ALTCEVA decît restul partidelor. Eu cred că societatea românească simte nevoia de ALTCEVA pe plan politic, dovadă numărul mare a celor care nu votează (la Timişoara mai mare decît în restul ţării, cred că Timişoara e recordmenă la neprezentare la vot). La ora actuală eu nu văd nimic care să deosebească PNŢCD-ul de PNL (se aseamănă inclusiv în disponibilitatea de a conlucra cu PSD), cred că vor fuziona pînă la urmă.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde alin » Mar Iun 10, 2008 7:56 pm

sunt dezamagit de nivelul discutiei despre Timisoara si Ciuhandu:
prea repede cadem in derizoriu si irelevant: deci problema lui Ciuhandu, a PNTCD si a Timisoarei este ca acesta este... tigan !!!

remarc ca si la Nica Leon aceeasi propensitate pentru expedierea rapida a unei probleme in etnic, in asa zisele cauze exogene ale necazurilor poporului roman.

necazuri pe care nici nu sunt sigur ca poporul majoritar le percepe ca atare, dar asta-i alta discutie.
Ce importanta are daca Ciuhandu este tigan ?

daca PNTCD l-a gasit cel mai competent, poate sa fie si papuas.
propblem este a PNTCD care a cazut in derizoriu promovand astfel de oameni, indiferent de conditia etnica.


nu e de mirare ca ne invartim in cerc daca discutam la modul asta.
de fapt remarc o usoara disperare in a gasi repere credibile, niscaiva modele de curaj si demnitate in istoria recenta a Romaniei si ne agatam cu infrigurare de tot ce gasim (vezi abnegatia d-lui Sangeorzan vis-a-vis Mazilu).
iar cand oameni carora le-am acordat ceva incredere ne lasa in drum, ii scoatem repede tigani, evrei, bulgari, unguri...

pana la urma oamenii astia nu au ajuns acolo de capul lor, am fost fiecare parte din traseul lor.
important e sa-i dam cat mai repede jos de pe soclul pe care tot noi i-am urcat, dar sa invatam ceva din asta:
si sa nu mai repetam aceleasi greseli.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde Octavian Mihaescu » Mie Iun 11, 2008 2:03 pm

Cred ca dl Marius Mihoc la caracterizat fff bine pe Ciuhandu.

Sigur nu de etnie ne luam, nu are importanta etnia, eu am spus ca este tigan ptr faptul ca o vinde si pe masa.

Ciuhandu avea sansa revigora PNT-ul, era ultima speranta, eu chiar am sutinut sa il puna pe el inca de prin 98-99, dat fiind ca era singurul lider taranist cu suces si stabil, in plus; se cuvenea sa mai renuntam la ragateni si sa ne orientam si spre vestul tari care este din alt aluat,cu atât mai mult fiind vorba si de Timisoara.

Totul a fost Ok, insa minunea nu a durat decât 3 luni de zile,dupa care tov Ciuhandu s-a pus cu toporul pe PNT, lui se datoreaza actuala stare de fapt din partid, jalnica, de se rasceuste Maniu si Coposu in mormânt. Pentru taranisti Ciuahndu este un vis tare urât precum Constantinescu pentru o tara intreaga. Nu la votat timisoreni ci abia 42.000 , daca nu ma insel nici 7%, datortia absentesimului (justificat). Prin urmare daca Ciuhandu este injurat singur a cautato cu lumânarea, ramâne o figura sinistra ca totii bolsevici de dupa 89
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm


Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009