Sectorul CIVES
 
 

Memorialul Revoluţiei din Timişoara - ameninţat cu evacuarea

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Memorialul Revoluţiei din Timişoara - ameninţat cu evacuarea

Mesajde Marius » Sâm Feb 10, 2007 12:25 am

Articol din "Evenimentul Zilei" - ediţia de Vest:

Memorialul Revolutiei, plimbat prin tribunale
10 Februarie 2007
Daniela Ratiu

Presedintele Memorialului Revolutiei, Traian Orban, declara ca procesul care are ca obiect cladirea in care fiinteaza memorialul va ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea de Apel Timisoara a respins apelul formulat de Primaria Timisoara, astfel ca cladirea este retrocedata.

Mai mult, Orban declara ca Serviciul Juridic al Primariei nu ar fi depus la dosar cererea de expertizare a cladirii. Orban deplange faptul ca, potrivit declaratiilor sale, Primaria s-a spalat pe maini. Imputernicitii proprietarilor au trimis o notificare prin care cer punerea in executare a sentintei definitive.

La randul lor, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, si presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, declara ca statul roman este cel care trebuie sa aiba dreptul de preemtiune asupra cladirii.

Supararea lui Orban

"Este inadmisibil sa se intample asa ceva. Primaria nu trebuia sa ne dea acest spatiu daca stia ca are probleme cu el. Am primit o notificare de la proprietari de executare silita, asta va insemna in final evacuarea noastra, asta dupa ce am bagat bani foarte multi in reconsolidare, in investitii", a declarat Orban.

Acesta mai spune ca vina din cauza careia apelul a fost respins ar fi faptul ca "Serviciul Juridic al Primariei Timisoara nu a depus cererea noastra prin care ceream instantei expertizarea cladirii. Banii pe care noi i-am bagat sunt foarte multi si sunt ai statului. Cum e posibil ca sa nu ia in considerare acest lucru? Daca vom fi evacuati, eu o voi considera ca o executie a mea, o anulare a eforturilor noastre de a construi ceva".

Memorialul – Sectie de Istorie Contemporana

"Am atacat in instanta de contencios-adminstrativ. Suntem in litigiu cu proprietarii cladirii. Ceea ce noi contestam este faptul ca statul roman trebuia sa aibe drept de preemtiune asupra cladirii", a declarat prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca "in cazul in care procesul va fi castigat, noi vom face oferta de cumparare.
Pretul cladirii este public si noi ni-l putem permite. In mod sigur, consilierii vor vota pentru cumpararea sediului".

Ostaficiuc a mai precizat ca scopul este acela ca imobilul sa gazduiasca o sectie a Muzeului Banatului. "Aceasta idee este veche – si anume ca Muzeul Banatului trebuie sa aibe o sectie de istorie contemporana. Memorialul Revolutiei este foarte important atat pentru istoria orasului, dar mai ales pentru istoria romanilor. Momentul Revolutiei este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei contemporane".

http://www.evzvest.ro/article.php?artid=291565
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Sâm Mar 24, 2007 6:27 pm

La Curtea de Apel Timişoara "Memorialul Revoluiei a pierdut procesul. Articol în "Renaşterea Bănăţeană" din 21 martie:

Revolutia a fost aruncata in strada
Asociatia "Memorialul Revolutiei" are mari sanse sa ramana fara sediu, dupa ce instantele de la Timisoara au dat castig de cauza fostilor proprietari ai imbilului de pe strada Emanoil Ungureanu. Cazul este plin de aspecte curioase si lasa loc multor interpretari. Iminenta evacuare a asociatiei este cu atat mai inexplicabila cu cat Complexul "Memorialul Revolutiei" a fost declarat ansamblu de interes national si a fost realizat un impresionant centru de documentare, cercetare si informare publica. Pentru aceasta, prin Ministerul Culturii, s-au investit aproximativ 17 miliarde lei vechi, cladirea fiind renovata si realizandu-se multiple imbunatatiri. Totul a inceput in momentul in care fostele proprietare au revendicat imobilul. Lucru foarte interesant, in prima instanta, cei de la "Memorialul Revolutiei" nici nu au stiut de acest proces si de aici aveau sa se traga toate relele. Fostele proprietare s-au judecat cu Primaria Municipiului Timisoara, iar aceasta institutie nu i-a instiintat si pe revolutionari, pentru a-si putea pregati apararea. Cheia intregului proces erau documentele prin care imobilul era declarat obiectiv de interes national si a fost dat prin lege asociatiei de revolutionari, asa explicandu-se si investitiile care s-au facut. Cum cei de la primarie nu i-au instiintat pe revolutionari despre existenta procesului, actele in discutie au fost depuse de-abia la a doua instanta, dar ele nu au fost acceptate pentru ca, potrivit procedurii, acestea ar fi trebuit prezentate la prima instanta! Asa ca "Memorialul Revolutiei" a pierdut si la Curtea de Apel Timisoara, ultima speranta ramanand Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde urmeaza sa se fixeze un termen. Vicepresedintele "Memorialului Revolutiei", Gino Radu, a declarat ca are informatii conform carora s-ar fi depus cerere pentru executare, ceea ce inseamna aruncarea in strada a "Memorialului Revolutiei"! Culmea este ca fostele proprietare sunt reprezentate tocmai de un... revolutionar, care si-a deschis spatii comerciale in respectiva cladire si intentioneaza, probabil, sa se extinda. Si mai ciudat este ca nici macar investitiile realizate nu au fost luate in considerare de catre instante. SILVIU FLORESCU


http://www.renasterea.ro/main/searchvie ... age=200703

Titlul nu e corect, fiindcă încă nimeni n-a aruncat în stradă Memorialul, mai urmează recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Primăria a retrocedat imobilul Memorialului

Mesajde Marius » Lun Iul 28, 2008 7:49 pm

Articol în "Adevărul" din 28 iulie: http://www.adevarul.ro/articole/revolut ... ara/362400

Revoluţia, evacuată la Timişoara
de Malin Bot
Clădirea care adăposteşte singurul muzeu-arhivă al evenimentelor din decembrie 1989 va fi predată astăzi noilor proprietari

Imobilul în care Ministerul Culturii a investit peste jumătate de milion de euro şi în care se află mii de documente legate de crimele comise în decembrie 1989 va fi închis.

Clădirea, situată în centrul Timişoarei, a fost retrocedată în natură în urma unui litigiu în instanţă. „Muzeul Memorialul Revoluţiei funcţionează aici din 1998. Sunt peste 20.000 de documente şi mii de înregistrări audio şi video", a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.

El susţine că Primăria Timişoara nu a fost interesată să găsească o soluţie pentru ca muzeul să nu îşi închidă porţile din cauza retrocedării.

„Puteau să despăgubească în bani proprietarii. Nu au făcut nimic şi nici nu ne-au oferit alternativă", a mai spus Orban.

Noii proprietari vor chirie retroactiv

Orban a primit o adresă de la Direcţia Patrimoniu a Primăriei Timişoara în care i se cere să predea clădirea moştenitoarelor fostului proprietar, fără să i se indice ce se întâmplă cu muzeul şi arhiva acestuia.

Mandatarul celor cărora li s-a retrocedat imobilul, Petru Juravle, spune că va pune lacăt pe muzeu. Potrivit acestuia, valoarea de piaţă a clădirii este de peste şase milioane de euro. „Primarul ne-a oferit 300.000 de euro despăgubiri, după care nu a mai fost interesat să discute problema.

Memorialul ne datorează acum şi chirie pentru perioada de un an şi jumătate care s-a scurs de la retrocedarea în instanţă. E vorba de 2.500 de euro lunar", a spus Juravle. Reprezentanţii municipalităţii nu au comentat situaţia.

Multe informaţii nu au ajuns la public

Potrivit istoricului Miodrag Milin, profesor universitar, cercetător al Academiei Române, arhiva conţine informaţii foarte importante care nu au ajuns încă la public.

„Sunt înregistrări, informaţii pe DVD, filme, înregistrări audio. Numai Procesul de la Timişoara are 4500 de pagini", declară profesorul universitar Miodrag Milin, coordonator al lucrării „Procesul de la Timişoara".

Muzeul Memorialul Revoluţiei funcţionează aici din 1998. Sunt peste 20.000 de documente şi mii de înregistrări audio şi video.
Traian Orban,
preşedintele AMR

Primul revoluţionar, evacuat şi cazat la mănăstire

Primul timişorean care a scos muncitorii în stradă în decembrie 1989, fostul senator PRM Ion Marcu, a ajuns să trăiască la o mănăstire din Caraş-Severin, după ce locuinţa sa a fost retrocedată. El a cumpărat apartamentul în care a stat în baza Legii 112, şi acum dă vina pe "mafia ţigănească" care a pus mâna, prin "falsuri", pe întreaga clădire.


Cred c-o să facă IRR un muzeu al revoluţiei. Memorialul oricum a cheltuit miliarde cu consolidarea clădirii (bani primiţi de la bugetul statului), care era o ruină, ar trebui să dea în judecată proiprietarii ("îmbogăţire fără justă cauză") pentru a cere despăgubiri pentru investiţiile făcute. Un etaj a fost construit integral de către Memorialul Revoluţiei, nu exista iniţial, ar trebui ca acel etaj să rămînă al Memorialului.

Azi cînd s-a încercat preluarea de către noii proprietari Orban nu a permis accesul în clădire, dar procesul verbal de predare-primire între Primăria Timişoara şi noii proprietari s-a făcut. Articol despre asta: http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/ ... 8-04442744

Memorialului Revoluţiei din Timişoara riscă evacuarea
Timişoara - Început de săptămână cu circ la sediul Memorialului Revoluţiei din Decembrie 1989 de pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8. Imobilul în care funcţionează Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost retrocedat de către primărie urmaşilor foştilor proprietari, surorile Margareta Teodorescu şi Cristina David.
Spaţiul pe care Asociaţia l-a primit, în anul 1998, în folosinţă gratuită, pe 99 de ani, de la primărie a fost predat, luni, proprietarilor.
Asociaţia care administrează Centrul Naţional de Documentare şi Informare Publică despre Revoluţia din 1989 riscă să ajungă în stradă cu miile de documente, fotografii şi filme adunate în perioada post-decembristă, practic întreaga istorie a Revoluţiei. Margareta Teodorescu, împreună cu revoluţionarul Petre Juravle, mandatarul proprietarilor, care deţine şi el 30 la sută din clădire, şi avocatul lor, Florin Kovacs, au venit, luni, la Memorial, pentru a încheia procesul-verbal de predare-primire a imobilului. Reprezentanţii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, în calitate de chiriaşi, au refuzat să le permită accesul în clădire, ţinând cont de faptul că Asociaţia a formulat o acţiune în instanţă, prin care cere anularea dispoziţiei primarului de retrocedare în natură.

Chirie sau evacuare
"Clădirea aceasta a fost cumpărată pe munca bunicului meu, nu este luată cu japca. Noi am trimis o notificare prin care am spus că suntem de acord ca Memorialul să rămână în chirie, dar nu ni s-a răspuns", a declarat Margareta Teodorescu. Iniţial, proprietarii au fost de acord cu despăgubirile băneşti, dar ulterior au cerut restituirea în natură. "S-a ajuns într-o situaţie hilară. Noi am consolidat clădirea, s-au investit 16 miliarde de lei vechi, şi să plătim, acum, chirie? Nu putem pleca nicăieri, nu avem unde! Noi nu vrem decât să ne continuăm activitatea în această clădire. Statul român ar trebui să o cumpere şi să ne-o dea în folosinţă. Am impresia că se doreşte desfiinţarea acestui Memorial, care este al tuturor românilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban. Reprezentantul proprietarilor susţine că imobilul ar fi fost evaluat la nici mai mult nici mai puţin de şase milioane de euro.
Proprietarii au rezolvat problema în favoarea lor la primărie: "Instanţa ne-a obligat să emitem dispoziţia de retrocedare, iar astăzi trebuia să se facă predarea imobilului. Domnul Orban nu a permis accesul înăuntru, drept pentru care proprietarii au venit aici, au fost de acord să preia clădirea fără să o viziteze, şi s-a făcut un alt proces-verbal prin care au preluat imobilul", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flavius Boncea. Ce se întâmplă acum cu Memorialul? "Primăria ne-a pus în posesie, dar nu îi scoate nimeni afară pe chiriaşi acum, cinci ani stau acolo, după cum prevede legea, dar cu condiţia să plătească o chirie de 2.500 de euro pe lună. Există o hotărâre de guvern care prevede cum se calculează această chirie", spune avocatul Florin Kovacs.
Interesantă este şi poziţia administraţiei oraşului din care a pornit Revoluţia în acest scandal. Sediul este disputat în instanţă încă de mai mulţi ani, se ştia care va fi finalitatea, dar nu s-a oferit nicio alternativă, de exemplu un alt spaţiu. Purtătorul de cuvânt al primăriei pune că, pentru aceasta, Asociaţia ar fi trebuit să solicite să primească un alt imobil, lucru pe care nu l-ar fi făcut. Boncea susţine că, de-acum, "nu mai e treaba primăriei, ci a proprietarilor şi a Memorialului" şi că, fiind obiectiv de interes naţional, guvernul ar trebui să rezolve problema. Şeful Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, spune că, oricum, municipalitatea nu are spaţiu disponibil pentru Memorial.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Lun Aug 18, 2008 3:57 pm

Memorialul îşi continuă activitatea în aceeaşi clădire, primăria zice că o să plătească ea chiria. Articol în "Evenimentul Zilei": http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... evolutiei/

Ciuhandu vrea să cumpere Memorialul Revoluţiei

Georgeta Petrovici
Sâmbătă, 16 August 2008

Asociaţia Memorialul Revoluţiei, din Timişoara, va putea funcţiona în continuare în clădirea de pe strada Emanoil Ungureanu, nr. 8, chiar dacă imobilul a fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar.

Asta pentru că asociaţia va ocupa clădirea respectivă în calitate de chiriaş, iar autorităţile locale au promis că vor suporta chiria cerută de proprietari. Mai mult decât atât, primarul Gheorghe Ciuhandu şi-a manifestat intenţia de a cumpăra imobilul de la actualii proprietari.

„Aştept de la doamna Margareta Teodorescu să permită Consiliului Local Timişoara să facă uz de dreptul de preempţiune. Voi propune consiliului să răscumpere acea clădire la preţul pieţei. Voi intra cu această propunere în consiliu chiar dacă va trebui să rectific bugetul“, susţine primarul Ciuhandu. În acest sens, edilul a transmis deja proprietarei o scrisoare de intenţie.

„Ne îngrijorează acest provizorat, însă avem speranţe mari din partea municipalităţii care ne-a asigurat de tot sprijinul. Primarul a promis că ne va sprijini cu plata chiriei, considerând că autoritatea publică e obligată să facă acest gest, după ce ne-a concesionat clădirea cu drept de folosinţă gratuită pe o perioadă de 99 de ani, clădire care acum a fost retrocedată“, spune Traian Orban, preşedintele asociaţiei.
Chiria lunară pentru imobilul ce găzduieşte Memorialul Revoluţiei este de 2.500 de euro, iar banii ar trebui achitaţi retroactiv, din mai 2007, luna următoare celei în care s-a emis sentinţa definitivă şi executorie prin care imobilul din centrul Timişoarei a fost retrocedat. Potrivit legii, Memorialul Revoluţiei va putea funcţiona aici până în 2012, după acest termen asociaţia fiind obligată să elibereze clădirea.

Clădirea de pe strada Emanoil Ungureanu are o valoare pe piaţa imobiliară de cel puţin 1,36 milioane de euro, potrivit agenţilor imobiliari.


Pe problema Memorialului, şi Prefectura Timiş a pierdut 48000 RON cheltuieli de judecată. Eu zic că era de aşteptat să piardă (suma cheltuielilor de judecată pare însă umflată) fiindcă, orice ar zice prefectul Drăgănescu, clădirea aia, chiar dacă e veche, nu e monument istoric. Clădirea era o ruină în momentul în care a fost preluată de Memorial, nicidecum un monument istoric. Văd că nimeni (nici măcar conducerea Memorialului) nu încearcă să recupereze banii care s-au investit acolo, şi pentru care există acte. Articol în "Bănăţeanul": http://www.banateanul.ro/ultima-ora/pre ... el-2920616

Prefectura Timiş, băgată în faliment de o decizie a Curţii de Apel
de Horaţiu Ardelean | 13 august 2008
Singura instituţie care a atacat în instanţă retrocedarea Memorialului Revoluţiei, Prefectura, a pierdut printr-o hotărâre a Curţii de Apel Timişoara, astfel încât instanţa nu numai că a hotărât că vânzarea clădirii s-a făcut în deplină legalitate, dar a şi pus Prefectura la plata a aproape 50.000 de lei cheltuieli de judecată. "Nişte judecători care nu sunt străini de fenomenul retrocedărilor dubioase în Timişoara au hotărât să plătim onorarii în valoare de o jumătate de miliard de lei vechi. Prefectura nu are aceşti bani şi vreau să arăt că aceşti judecători nu numai că şi-au arătat dispreţul faţă de Prefectură şi instituţiile statului, dar au lansat şi un avertisment să nu mai contestăm şi vânzările altor imobile cum sunt de exemplu, cele de pe bulevardul C.D. Loga", a declarat miercuri, prefectul judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu.

Prefectul nu s-a oprit aici cu acuzaţiile, amintind şi "manevrele" care au stat în spatele acelei decizii de vânzare a Memorialului Revoluţiei. "Lucrul cel mai murdar este un document care a stat la baza hotărârii instanţei. Este vorba despre un aviz al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional al judeţului Timiş, aviz care nu prezintă nici o semnătură sau ştampilă a persoanelor care l-ar fi eliberat, şi în care se spune că acea clădire nu este monument istoric", a adăugat Drăgănescu. Cum Prefectura nu dispune de o sumă atât de mare (48.000 de lei), consilierii juridici vor face recurs pentru a contesta suma enormă la care este pusă la plată instituţia. "Prin această decizie se urmăreşte desfinţarea Prefecturii. Bine că nu au cerut 100 de miliarde de lei despăgubire că ar fi desfiinţat şi Ministerul Administraţiei şi Internelor", a spus Drăgănescu.


Observ disponibilitatea politicienilor de a bifa faptul că au grijă faţă de ideile revoluţiei prin alocarea de bani din bugetul statului în acest scop, dar şi disponibilitatea Memorialului de a se complace în starea de dependenţă faţă de politicieni. Cînd era Iliescu preşedinte Orban l-a primit la Memorial şi i-a cerut sponsorizare, apoi a colaborat cu Institutul Revoluţiei tot pentru sponsorizare. Pentru Traian Orban, prioritatea principală a devenit să asigure salariile celor 11 angajaţi ai Memorialului (unii cu jumătate de normă), nu idealurile revoluţiei. Cînd Memorialul nu era finanţat de stat, nu avea salariaţi cu carnet de muncă ci doar entuziaşti, funcţiona mai bine şi avea sprijin în opinia publică. Acum are sprijin de la politicieni, chiar şi bani, dar opinia publică e în general nepăsătoare.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Mar Dec 16, 2008 3:32 am

Alt articol despre Memorial, în "Opinia Timişorii": http://opiniatimisoarei.ro/articles/550 ... ariat.html

La aproape 20 de ani de la Revoluţie mai sunt documente de inventariat
Autor: Aurora Margeanu
Memorialul Revoluţiei din Timişoara este depozitarul celor mai multe mărturii directe ale evenimentelor din decembrie 1989. Preşedintele instituţiei, dr. Traian Orban spune că documentele pe suport de hârtie se află într-un dulap şi urmează să fie inventariate. Multe mărturii de atunci au fost împrumutate de la posesori şi stocate în memoria computerului. Ele urmează să fie copiate pe suport de hârtie şi puse la dispoziţia cercetătorilor.
Tot în memoria computerului se află şi cele 1.354 de articole din presa vremii, care nu au fost încă inventariate în totalitate. Memorialul are însă şi câteva mii de ziare şi reviste din care vor fi selectate materialele despre revoluţia de la Timişoara şi tot ceea ce s-a scris, în ani.
La capitolul materiale video totul este mai bine pus la punct. Există o bază de date care conţine documentare, emisiuni televizate, interviuri, reportaje, filme artistice, după cum urmează: 28 în limba engleză, 41 în limba franceză, 38 în germană, 8 în olandeză, 23 în rusă, 12 în sârbă şi câte două în italiană şi rusă. În limba română sunt 134 de astfel de materiale.
Multe din documentele filmate în limbi străine au fost traduse. Cele netraduse sunt oferite spre vizionare vizitatorilor din ţările respective. Mai există şi 58 de casete audio cu mărturii ale participanţilor direcţi la revoluţie şi ale rudelor celor decedaţi.
Un sector separat îl ocupă procesele de după revoluţie: procesul de la Timişoara numără 300 de casete audio, iar cel de la Sibiu este stocat pe 50 de casete. Biblioteca cuprinde şi ea aproape 800 de volume (un inventar recent nu a fost făcut şi nu au fost înregistrate ultimele intrări).
Doctorul Orban spune că există şi o pagină pe internet dar incompletă şi prost realizată, din cauza lipsei colaboratorilor. Oricum, pentru viitor şi-au anunţat intenţia de colaborare câţiva specialişti de la Muzeul Banatului, dar şi două cadre didactice de la Universitate.
Cu câteva zile înainte de comemorarea evenimentelor din decembrie ’89, noul proprietar al imobilului a solicitat o chirie de 30 de euro pe metru pătrat, inclusiv pe spaţiile construite de cei de la Memorial cu fonduri obţinute, în cea mai mare parte, de la Ministerul Culturii. Traian Orban nu are idee cât va fi chiria: „Nu este treaba mea să calculez. Oricum proprietarul nu mi-a prezentat nimic scris. El poate cere oricât, dar nu este treaba mea să negociez. Mie imobilul mi-a fost concesionat de Consiliul Local pe 99 de ani cu condiţia să-l repar. Aşa că cei de la primărie să negocieze chiria şi tot ei să o plătească. De fapt, recent am avut o întrevedere cu primarul şi mi-a promis că va iniţia un proiect de hotărâre pentru plata chiriei la Memorialul Revoluţiei”.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Primăria despre clădirea Memorialului Revoluţiei

Mesajde Marius » Joi Feb 12, 2009 2:58 pm

De pe saitul Primăriei Timişoara:

Informare privind imobilul din Timisoara, str. Ungureanu nr. 8 (Memorialul Revoluţiei)
25.01.2008

Imobilul din Timisoara, str. Ungureanu nr.8, inscris in CF nr.118 Timisoara, nr.top.309 a trecut in proprietatea Statului Roman in folosinta Sfatului Popular al Orasului Timisoara, in baza Decretului nr.92/1950 cu titlu de nationalizare.
In anul 1990 cladirea a fost inchiriata la Societatea caritativa HILFE FUR RUMENIEN cu destinatia de centru de indrumare, documentare si biblioteca care a inceput lucrarile de consolidare a imobilului si care au fost sistate, valoarea acestora fiind foarte redusa. In data de 19.05.1993 societatea a predat imobilul reziliindu-se contractul de inchiriere.
In anul 1993 incaperi in suprafata de pana la 50 mp. au fost repartizate si inchiriate beneficiarilor Legii nr.42/1990: Juravle Petre, Motateanu Eugen, Birladeanu Petrache, Mustata Constantin, Tonenchi Mircea.
Consiliul Local al Municipiului Timisoara, prin HCL nr. 62/31.03.1998 a avizat includerea imobilului din Timisoara, str. E. Ungureanu nr. 8 in lista monumentelor de valoare nationala Categoria B.
Consiliul Local al Municipiului Timisoara, prin HCL nr.63/31.03.1998, atribuie in folosinta gratuita imobilul din Timisoara, str. Ungureanu nr.8, Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989, pe o perioada de 99 de ani (cu exceptia spatiilor ce au fost atribuite in baza Legii 42/1990) cu conditia executarii lucrarilor de consolidare, restaurare, reparatii si amenajari ale imobilului.
Guvernul Romaniei prin ORDONANTA nr.46/30.01.2000 declara ansamblu de interes national, sub denumirea de "Memorialul Revolutiei - Decembrie 1989", complexul format din 12 monumente, complexul memorial din Cimitirul Eroilor precum si Centrul National de Documentare, Cercetare si Informare Publica despre Revolutia din Romania, situat in municipiul Timisoara, judetul Timis. Finantarea activitatilor de punere in valoare, de cercetare , de studii si de personal al ansamblului "Memorialul Revolutiei - Decembrie 1989" se asigura prin bugetul Ministerului Culturii, precum si din fondurile Asociatiei "Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989", constituite potrivit legii.
Imobilul a fost revendicat in baza Legii nr.10/2001, dosar administrativ nr.1298, care a fost solutionat prin DISPOZITIA NR.2122 din data de 07.10.2004 privind notificarea referitoare la imobilul situat in Timisoara, str. Emanuil Ungureanu, nr.8.
Prin DISPOZITIA NR.2122/07.10.2004 s-au retrocedat in natura cele 4 spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta situate la parterul cladirii iar pentru restul cladirii ocupate de catre Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 s-au acordat despagubiri in valoare de 12.127.221.000 lei din care 9.274.574.000 lei - constructii si 2.852.647.000 lei - teren.
Primaria Municipiului Timisoara a pus in aplicare DISPOZITIA nr.2122/07.10.2004 predand la data de 15.11.2004 proprietarelor Teodorescu Margareta Alexandra si David Cristina Anca cele 4 spatii cu alta destinatie situate la parterul cladirii impreuna cu chiriasii: Juravle Petre, Birladeanu Petrache, Tonenchi Mircea si Motateanu Eugen.
De asemenea, pentru al cincilea spaţiu (SAD 5) s-a dispus acordarea de despagubiri catre cele doua revendicatoare, suma acestora fiind de 12.127.221.000 lei.
Dupa emiterea dispozitiilor revendicatoarele au solicitat anularea partiala a Dispozitiei nr.2122/07.10.2004 în sensul restituirii în natura si a celui de-al cincilea spaţiu (SAD 5) pentru care au fost acordate despagubiri.
Pe rolul Tribunalului Timis, cauza a fost înregistrata în Dosar nr.1103/C/2006.
Instanta de judecata a pus în vedere reprezentantului institutiei noastre sa depuna întâmpinare si copie de pe dosarul administrativ depus în baza Legii 10/2001 de catre cele doua revendicatoare.
La termenul din 11.04.2006 reprezentantul institutiei noastre a depus întâmpinare la contestatia formulata de catre reclamante, prin care am solicitat respingerea actiunii ca fiind neîntemeiata si nelegala, întrucât SAD-ul 5 din imobilul situat în Timisoara, str. Ungureanu nr.8 fiind declarat ansamblu de interes national, sub denumirea de "Memorialul Revolutiei - Decembrie 1989" - Centrul National de Documentare Cercetare si Informare Publica despre Revolutia din România, asa cum prevede OG nr.46/2000, nu poate fi restituit în natura, motiv pentru care s-au acordat despagubiri.
În întâmpinarea formulata am aratat faptul ca, în mod corect s-a dispus restituirea în natura doar a SAD-urilor 1, 2, 3 si 4, iar pentru SAD-ul 5 s-au acordat despagubiri în suma de 12.127.221.000 lei în temeiul Legii 10/2001.
Odata cu modificarea Legii 10/2001 prin Legea 247/2005, art.16 din vechea Legea 10/2001 a fost modificat în sensul ca s-au instituit masuri de restituire a întregilor spatii aflate în proprietatea Statului Român sau a unitatilor administrativ teritoriale catre revendicatori conditionat însa de mentinerea afectiunii imobilului pe o perioada de pâna la 3 ani, în cazul celor enumerate la pct.3 si 4 din anexa 2 lit.a, sau de 5 ani în cazul celor aratate la pct.1 si 2 din anexa 2 lit.a.
Prin Sentinţa civilă nr. 1234/PI/23.05.2006 pronunţată de Tribunalul Timiş în Dosar nr. 1103/C/2006 s-a admis cererea formulată de revendicatoarele Teodorescu Margareta Alexandra şi David Cristina Anca, s-a dispus anularea parţială a Dispoziţiei nr. 2122/07.10.2004 emisă de Primarul Municipiului Timişoara în sensul anulării art.5 din dispoziţia amintită şi a obligat instituţia noastră la restituirea în natură a spaţiului SAD nr., evidenţiat în C.F. nr. 118 Timişoara, nr.top 309.
Instituţia noastră a formulat apel împotriva acestei hotărâri formându-se pe rolul Curţii de Apel Timişoara Dosarul nr. 5903/59/2006.
Prin Decizia civilă nr. 503/23.11.2006 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în Dosar nr. 5903/59/2006 s-a respins apelul formulat de instituţia noastră şi cererile de intervenţie formulate în interesul instituţiei noastre de către intervenienţii Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16 - 22 decembrie 1989 şi de către Ministerul Culturii şi Cultelor Bucureşti.
Împotriva acestei decizii instituţia noastră a formulat recurs formându-se pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti Dosarul nr. 5903/59/2006. Instanţa de recurs, prin Decizia civilă nr. 3175/19.04.2007 a respins recursul instituţiei noastre.
Prin somatia transmisa de catre cabinet avocat Florin Kovacs si inregistrata la Primaria Municipiului Timisoara, se solicita punerea in executare a sentintei civile nr. 1234/PI/23.05.06 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 1103/C/2006 si emiterea Dispozitiei de retrocedare a imobilului, invederându-ne faptul că pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Milici Gheorghe se află Dosarul de Executare nr. 13/EX/2007. Împotriva acestei somaţii instituţia noastră a formulat contestaţie la executare care a fost soluţionată prin Sentinţa civilă nr. 3654/11.04.2007, instanţa de judecată respingându-ne contestaţia la executare.
Prin Dispozitia Primarului Municipiului Timisoara nr. 1246/05.04.2007 s-a dispus restituirea in natura către revendicatoare a SAD 5, inscris in CF colectiv nr.118 Timisoara, nr.top.309, aflat in folosinta gratuita a Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989, cu menţiunea că la art.2 titularilor drepturilor de proprietate le revine obligaţia de a menţine afectaţiunea de interes public - Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16 - 22 decembrie 1989 pe o perioadă de 5 ani de la emiterea dispoziţiei conform prevederilor art.16 şi anexei nr.2 lit.a pct.4 din Legea nr. 10/2001 modificată şi completată.
Împotriva Deciziei civile nr. 3175/19.04.2007 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti am formulat contestaţie în anulare, formându-se pe rolul acestei instanţe Dosarul nr. 4574/1/2007 care a avut două termene de judecată, 18.09.2007 şi respectiv 22.01.2008. La termenul din 22.01.2008 cauza a rămas în pronunţare astfel că urmează să ni se comunice decizia instanţei supreme.
Prin adresa noastra nr. SC2008 - 1347/2008 am solicitat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara eliberarea unui extras de carte funciara in extenso pentru imobilul din str. Ungureanu nr. 8, impreuna cu o copie a documentelor care au stat la baza operatiunilor efectuate in Cartea Funciara nr. 118, dupa anul 2000. Urmează ca în funcţie de datele pe care le vom obţine, în situaţia în care imobilul s-a înstrăinat fără respectarea dreptului de preemţiune al Consiliului Local al Municipiului Timişoara să solicităm anularea acestui contract de vânzare-cumpărare în baza Legii nr. 10/2001 modificată şi completată.

Biroul Relaţii Publice
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009