Sectorul CIVES
 
 

Moştenirea lui Ceauşescu, revendicată fără acte

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Moştenirea lui Ceauşescu, revendicată fără acte

Mesajde Marius » Dum Aug 10, 2008 11:54 pm

Articol în "Gardianul": http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -acte.html

Mostenirea lui Ceausescu, revendicata fara acte
11-08-2008

♦ Valentin Ceausescu a cerut instantelor sa ii retrocedeze o serie de bunuri de patrimoniu si se afla aproape de momentul castigarii a 43 de tablouri. Cu toate acestea, nici un judecator nu i-a cerut sa dovedeasca modul in care aceste opere de arta au intrat in proprietatea sa ori a tatalui sau. Magistratilor le-a fost suficient ca bunurile se aflau la revolutie in domiciliul fratilor Ceausescu, fara a-si mai pune intrebari cu privire la fundamentul legal al acestui fapt. Nici un judecator nu s-a intrebat de unde aveau Ceausestii lucrari ale unor mari maestri

♦ “Gardianul” a descoperit insa ca fostul dictator a incalcat Legea patrimoni-ului, promulgata de el insusi in 1974. Conform acesteia, era obligat sa declare posesiunea bunurilor de patrimoniu, sub sanctiunea confiscarii lor. Somnolenta judecatorilor poate face ca unele tablouri ale celor mai mari maestri romani sa intre in posesia urmasilor “cele-brului colectionar”. Chiar daca ar fi fost proprietarul operelor, Ceausescu ar fi trebuit sa le declare. Nefacand-o, ele au trecut in proprietatea statului

♦ Expertii consultati de noi au apreciat ca valoarea tablourilor revendicate de Valentin Ceausescu s-ar cifra la 500.000 de euro, tinandu-se cont de pozitia fiecarui autor pe piata lucrarilor de arta. Statistic insa nu este un fapt neobisnuit ca o opera valoroasa sa fie vanduta la dublul valorii sale de catalog, sau chiar mai scump. In aceasta perspectiva, valoarea celor 43 de tablouri poate depasi milionul de euro. Din punctul de vedere al patrimoniului national, valoarea acestor opere de arta este inestimabila

Nicolae Ceausescu pare sa fi fost un mare iubitor de arta, si, mai mult decat atat, un colectionar exigent. Concluzia vine de la sine studiind lista tablourilor revendicate de urmasii sai. “Fin” cunoscator, Ceausescu adunase in colectia sa picturi ale unor maestri celebri, dar si xilogravuri japoneze ori obiecte de arta precolumbiana. Pretentiile lui Valentin Ceausescu, care solicita in instanta restituirea acestor bunuri, se bazeaza pe procesele-verbale intocmite de procurori, care, in 1990, au confiscat bunurile in cauza de la domiciliul lui Nicusor Ceausescu. Instantele au dat pana acum castig de cauza urmasilor “marelui colectionar”, uitand sa solicite acestora prezentarea unor documente care sa justifice posesia asupra operelor de arta disputate. Aparent, singurul temei juridic acceptat in justitie a fost acela ca, aflandu-se in casa lui Ceausescu, obiectele de patrimoniu in discutie apartineau acestuia. Conform investigatiilor noastre insa, Nicolae Ceausescu nu era proprietarul bunurilor respective, prin urmare, nu putea transmite proprietatea acestora urmasilor sai.

Tablourile au fost date in folosinta

Prin decizia 689 din 29 iunie 1966 a Muzeului de Arta a Republicii Socialiste Romania, o serie de opere de arta (nominalizate intr-o anexa a documentului) au fost transmise din patrimoniul acestei institutii “fara plata, in folosinta fara termen Gospodariei de Partid a Comitetului Central al PCR”. Gospodaria de Partid este precursoarea mai cunoscutei astazi Regii Autonome a Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat(RAAPPS), institutia care asigura protocolul demnitarilor. Din documentul mentionat reiese ca tablourie si celelalte opere de arta puteau fi folosite de catre Gospodaria de Partid, inclusiv in scopul decorarii locuintelor demnitarilor, si poate constitui o explicatie pentru prezenta acestor obiecte la domiciliul familiei Ceausescu. Insa, dreptul de folosinta este una, iar dreptul de proprietate este cu totul altceva.

Ceausescu a incalcat propria lege

Chiar acceptand o teorie conform careia Nicolae Ceausescu a strans banut langa banut, inca de pe vremea cand era ajutor de cizmar (iar mai tarziu din veniturile aferente inaltelor functii in stat detinute), in scopul achizitionarii operelor de arta in discutie, apare o noua problema juridica. Nicolae Ceausescu nu a respectat o lege data de Marea Adunare Nationala si promulgata de el insusi. Sau, cel putin, urmasii sai nu au putut produce in instanta o proba contrara acestei afirmatii. Este vorba de Legea nr. 63 din 1974 privind ocrotirea patrimoniului cultural national al RSR. Conform acesteia, “toti detinatorii de bunuri culturale din categoriile prevazute la art. 1 si 2 din prezenta lege – organizatii obstesti, culte religioase sau persoane fizice - au obligatia sa le declare in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii sau, dupa caz, de 15 zile de la dobandire, in vederea inscrierii lor in evidenta centralizata de stat. Aprecierea importantei bunurilor culturale in vederea incadrarii lor in patrimoniul cultural national si inscrierii in evidenta centralizata de stat se face de catre organele competente, potrivit prevederilor prezentei legi. Organizatiile socialiste de stat vor depune, in termenele prevazute la alin.1, extrase din inventarele lor, referitoare la aceste bunuri”.
Pana una-alta, nu exista nici o dovada din care sa reiasa ca Nicolae Ceausescu (sau alt membru al familiei sale) ar fi declarat ca detine operele de arta pretinse de catre urmasii sai. Nerespectare legii atragea dupa sine si sanctiuni: articolul 28 al legii: “Constituie contraventii urmatoarele fapte daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
a) nedeclararea bunurilor din patrimoniul cultural national in termenele prevazute de lege;
b) nedepunerea in custodie a bunurilor din patrimoniul cultural national de catre detinatori;
Urmatorul articol al legii specifica spune ca in situatia savarsirii contraventiei de a nu declara in termenul legal posesia operelor de arta, se dispune confiscarea acestora.

Zece ani de procese pentru 43 de tablouri

Valentin Ceausescu, fiul fostului cuplu dictatorial, a obtinut în instanta, la capatul unui lung sir de procese, care au durat mai bine de zece ani, decizii favorabile în vederea restituirii tuturor bunurilor care i-au fost confiscate imediat dupa Revolutie. Demersurile juridice ale lui Valentin Ceausescu au început imediat dupa ce procurorii l-au scos de sub urmarirea penala pentru acuzatiile de subminare a economiei nationale si genocid, în baza carora Parchetul General dispusese, în 1990, confiscarea tuturor bunurilor acestuia. Din procesele-verbale întocmite de procurori la acea data, rezulta ca au fost ridicate, din locuinta lui Valentin Ceausescu, de la piese de mobilier pâna la bijuterii si de la covoare pâna la pixuri, insa cele mai importante sunt cele 43 de lucrari de arta, majoritatea picturi în ulei semnate de autori precum Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu sau Nicolae Tonitza. Aceste lucrari au fost confiscate de catre procurori si au fost depuse în custodia Muzeului National de Arta al României. De asemenea, procurorii au confiscat întreaga biblioteca a fiului fostilor dictatori comunisti, formata, printre altele, din 353 de volume, majoritatea enciclopedii, albume de arta, esee sau tratate de arta plastica.

Ceausescu il citea pe Eliade in franceza

Dintre acestea se remarca lucrarea lui Mircea Eliade „Le sacre et le profane”, editata la Editura Gallimard, care a fost tradusa in romaneste abia dupa Revolutie. Chiar daca Mircea Eliade nu a fost cenzurat in totalitate in perioada comunista, unele dintre operele sale, cum este si „Sacrul si profanul”, erau accesibile cititorilor doar in franceza. O alta carte semnata de Mircea Eliade, pe care Ceausescu a fost obligat sa o citeasca in limba franceza, datorita cenzurii acelor vremuri, este „Aspects du mythe”, publicata la aceeasi editura.

Procurorii au gafat in favoarea lui Valentin

In data de 4 octombrie 2006 magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus restituirea tuturor bunurilor confiscate fratilor Ceausescu imediat dupa Revolutie, instanta constatand ca Valentin Ceausescu nu se face vinovat de nici una din faptele retinute in sarcina sa. In 26 ianuarie 2007, la 89 de ani de la nasterea liderului comunist, fiul sau Valentin a castigat procesul cu statul roman la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii au respins recursul parchetului, mentinand decizia Tribunalului Bucuresti si au dispus restituirea tuturor bunurilor care i-au fost confiscate lui Valentin Ceausescu. Sentinta Curtii de Apel Bucuresti este una definitiva din cauza unei gafe a procurorilor care, la vremea respectiva, au atacat direct cu recurs decizia Tribunalului Bucuresti, trecand peste faza de apel. Dosarul a ajuns pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde procurorii au incercat... „sa dreaga busuiocul”, cerand magistratilor trimiterea dosarului spre rejudecare la instanta ierarhic inferioara. Procurorul de sedinta a explicat magistratilor ca, dintr-o greseala, parchetul a declarat recurs in loc de apel impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, astfel incat decizia Curtii de Apel este una definitiva si irevocabila, contestabila doar printr-o cale extraordinara de atac, cum este cea a contestatiei in anulare.
Magistratii Curtii Supreme nu au fost convinsi de argumentele procurorului si au respins ca inadmisibil recursul parchetului, astfel incat Valentin Ceausescu a ramas cu decizia favorabila a Curtii de Apel Bucuresti.

Batalia pentru patrimoniu continua

Decizia din procesul penal i-a folosit lui Valentin Ceausescu in procesul civil. Acesta a chemat in instanta Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), solicitand restituirea tablourilor confiscate de procurori si daune de peste 100.000 lei, adica 30 de lei pe zi de la momentul introducerii actiunii, respectiv din 1996 . Pe tot parcursul procesului, pozitia reprezentantului MNAR a fost una constanta, acesta sustinand ca institutia este custodele lucrarilor de arta, iar acestea nu pot fi restituite, conform legii, decat celui care le-a depus, in acest caz, Parchetul General. Reprezentantul MNAR a fost de parere ca, intr-o astfel de situatie, Valentin Ceausescu ar fi trebuit sa isi indrepte actiunea impotriva Parchetului General, nu impotriva muzeului. In data de 9 octombrie 2007, magistratii Tribunalului Bucuresti au solutionat acest dosar civil mentinand decizia din cel penal. Ei au considerat ca Valentin Ceausescu a intentat degeaba un proces Muzeului National de Arta, deoarece exista hotararea Curtii Supreme care a decis restituirea bunurilor confiscate. Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de catre avocatul lui Valentin Ceausescu, pe motiv ca instanta nu s-a pronuntat in legatura cu daunele solicitate. Curtea de Apel Bucuresti a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti, insa reprezentantul MNAR a atacat cu recurs decizia, astfel incat discutiile privind retrocedarea tablourilor confiscate lui Valentin Ceausescu se vor relua in toamna acestui an la Curtea Suprema.
(Cristian Stanescu, Ionut Muresan)

Vândute la licitatie, tablourile ar putea valora peste un milion de euro

Ilustrarea prezentului material a fost facuta cu imagini reprezentand opere ale unora dintre autorii prezenti pe “lista lui Ceausescu”. In conditiile in care obiectele de arta in cauza au fost, mai intai, in posesia familiei Ceausescu, iar mai apoi in custodia Muzeului National de Arta al Romaniei, imagini ale acestora nu au putut fi gasite. Expertii consultati de noi au apreciat ca valoarea cumulata a tablourilor revendicate de Valentin Ceausescu s-ar cifra la aproximativ 500.000 euro. Opinia acestora a fost formulata tinandu-se cont de pozitia fiecarui autor pe piata lucrarilor de arta.
Spre exemplu, la licitatia din 18 martie 2007 de la Casa de licitatii Alis, tabloul „Nud cu esarfa galbena“ de Theodor Pallady (1871-1956) s-a vandut cu 250.000 de lei (peste 75.000 de euro). Tabloul lui Francisc Sirato (1877-1953) intitulat „Balcic – Tatarie“ a fost vandut, in cadrul licitatiilor casei Alis, la 52.500 RON. Tablourile respective nu pot fi vazute pana cand nu se stabileste regimul lor juridic. In cadrul licitatiilor nu este neobisnuit ca valoarea de vanzare a a unui obiect sa depaseasca dublul valorii de catalog. Prin urmare, estimarea valorii acestor tablouri poate fi la jumatatea valorii la care ele s-ar putea vinde. Iar din punctul de vedere al patrimoniului national, valoarea acestor opere de arta este, fara indoiala, inestimabila.
(Patricia Marinescu)

Lucrarile de arta cerute de fiul fostului dictator

Lista obiectelor apartinând lui Valentin Ceausescu aflate în custodia Muzeului National de Arta al României

Pictura-grafica

Ion Gheorghiu – „Compozitie” - tempera pe carton – 51 x 70 cm
Vladimir Zamfirescu – „Logodna” – ulei pe pânza – 52 x 44,5 cm
Constantin Piliuta – „Natura statica cu flori” – ulei pe carton – 64 x 52 cm
Ion Pacea – „Natura statica cu cana galbena” – ulei pe carton – 47 x 51 cm
Ion Pacea – „Natura statica cu mandolina” – tempera pe carton – 48 x 68 cm
Semproniu Iclozan – „Compozitie” (Evolutie) – ulei pe pânza – 92 x 73 cm
Ion Pacea – „Compozitie” – tempera pe carton – 67 x 47 cm
Ion Pacea – „Pasare” – tempera pe hârtie lipita pe carton – 46 x 64 cm
Grigore Vasile – „Armonie în rosu si negru” – ulei pe pânza – 58 x 70 cm
Vladimir Zamfirescu – „Vas cu flori” – ulei pe pânza – 59 x 48 cm
Theodor Pallady – „Natura statica cu ceas” – ulei pe carton – 60 x 48 cm
Alexandru Ciucurencu – „Natura statica cu pere” – ulei pe pânza – 60 x 79 cm
Henri Catargi – „Natura statica” (Ceapa) – ulei pe carton – 31 x 41 cm
Francisc Sirato – „Peisaj urban” – ulei pe carton – 28 x 39 cm
Grigore Vasile – „Natura statica” (Pesti) – ulei pe pânza – 52 x 71 cm
Corneliu Baba – „Peisaj venetian” – ulei pe carton – 26 x 29 cm
Semproniu Iclozan – „Mimetism” – ulei pe pânza lipita pe placaj – 23 x 20 cm
Stefan Stirbu – „Hram în Bucovina” – ulei pe placa de pal – 50 x 40 cm
Tia Peltz – „Compozitie” – tehnica mixta pe carton – 41 x 29,5 cm
Ion Gheorghiu – „Vas cu flori pe fond de peisaj” – tempera pe carton - 37 x 29 cm
Corneliu Baba – „Portret de barbat” – tehnica mixta pe hârtie – 18,5 x 16,5 cm
Theodor Pallady – „Café de Paix” – acuarela si penita pe hârtie – 25,5 x 20,5 cm
Theodor Pallady – „Portret de femeie în profil” – creion, carbune, acuarela pe hârtie – 21 x 12,5cm
Nicolae Constantin – „Compozitie” – carbune pe hârtie – 29,5 x 38,5 cm
Autor necunoscut – „Acvarium” – gravura (oval) rama metalica – 26 x 28,5 cm inscriptie: E.A. Aquaruim
T. Harolt – „Compozitie” – tus pe hârtie – 31 x 23,5 cm
Autor necunoscut – „Compozitie” – inscriptie: Arizona Indian Sandpainting – 30 x 30 cm
Mirea – „Vas cu flori” – 21 x 16,5 cm
Autor necunoscut – „Trompetist” – acuarela pe hârtie – 29 x 22 cm
Autor necunoscut – „Profil” – tus pe hârtie – 23 x 31 cm
E.O.P. – „Cap de fata” (Dana) – penita pe hârtie – 25 x 19 cm
E.O.P. – „Cap de fata” (Dana) – penita pe hârtie – 26,5 x 21 cm
E.O.P. – „Portret de fata” (Dana) – creion pe hârtie – 27 x19 cm
Toyokuni – „Personaje în barca” – xilogravura colorata – 36 x 24 cm
Victor Brauner – „Compozitie – “Position avantageuse” – acuarela pe hârtie – 47 x 64 cm
Iosif Iser – „Balerina în repaos” – ulei pe pânza – rama aurie – 55 x 70 cm
Alexandru Ciucurencu – „Natura statica donite” – ulei pe pânza – rama aurie – 65 x 80 cm
Alexandru Ciucurencu – „Case” (peisaj urban pe fond oranj) – ulei pe pânza – rama aurie – 50 x 30 cm
D. Ghiata – „Natura statica flori” – ulei pe pânza – rama aurie – 50 x 30 cm
D. Ghiata – „Peisaj rural”- ulei pe pânza – rama aurie – 40 x 30 cm
Nicolae Tonitza – „Natura statica vas cu flori” – ulei pe pânza – rama aurie – 40 x 30 cm
Alexandru Ciucurencu – „Spalatoreasa” – pe fond gri – ulei pe pânza – rama aurie
S. Ilfoveanu – „Compozitie cu trei personaje” – laviu pe carton – 67 x 55 cm

Arta decorativa

♦ dulapior japonez cu sertare – lemn lacuit cu metal – dim. 26 x 31 x 19 cm
♦ ceas rustic

Sculptura

Autor neidentificat – „Prometeu” – bronz – h=68 cm – soclu de marmura semnat pe baza Stursa

Arta precolumbiana – „Divinitate” – piatra – h=27 cm

Arta precolumbiana – „Divinitate” – piatra – h=35 cm

Carte
Un numar de 353 de volume.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Arestarea Zoiei Ceauşescu

Mesajde Marius » Lun Aug 18, 2008 3:01 pm

Legat de acest subiect, e interesant de revăzut cum prezenta TVR în decembrie 1989 arestarea Zoiei Ceauşescu şi bunurile găsite la casa acesteia. Am încărcat înregistrarea pe trilulilu: http://www.trilulilu.ro/MiocMarius/f6df36542e2da4
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Sâm Noi 29, 2008 11:05 am

Pentru a se reconfirma ca aceasta tara nu este libera, cererea mea de interventie, pe care am depus-o in aceasta cauza, nici nu a fost luata macar in discutie de catre judecatorii fara coloana vertebrala desemnati sa se faca ca lucreaza.
In loc ca presa, in cazul in care ar fi existat, sa faca mare tambalau tocmai pentru ca judecatorii refuza sa respecte prevederile Codului de procedura civila, aceasta atunci cind a facut citeva comentarii, le-a facut anume pentru a bagateliza solicitarea mea temeinica si legala, in care ceream ca mostenitorii dictatorului Ceausescu sa dovedeasca cu acte provenienta tablourilor, iar "judecatorii" sa nu indrazneasca sa pronunte o hotarire prin care sa fie anulat un act revolutionar, rezultat in timpul Revolutiei romane, situatie in premiera mondiala, care ar compromite definitiv si irevocabil originalul sistem judiciar din aceasta tara blestemata si napastuita de astfel de specimene.
Dar, ce sa fac, aceasta este tara in care Dumnezeu a vrut sa fiu nascut.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009