Sectorul CIVES
 
 

De vorba D-l Constantin DOBRE

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

De vorba D-l Constantin DOBRE

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Noi 23, 2008 11:03 pm

Avand in vedere cele relatate pana acum de D-l Dobre , stiind ca este un martor care a vazut "din interior" ce s-a petrecut in momentele cheie ale "revolutiei" si mineriadelor, am propus sa deschidem pe acest forum o rubrica speciala "de vorba D-l Constantin DOBRE" As fi dorit sa o deschida administratorul situluiodar vazant ca a aparut in Gardianul, un articol de mai jos consider ca este cazul sa-i dam drumul.

http://www.gardianul.ro/2006/05/18/dezv ... 79099.html

Costica Dobre, fostul lider al minerilor grevisti din Valea Jiului din 1977, face dezvaluiri senzationale

Fostul lider al grevei minerilor din Valea Jiului, Costica Dobre, il acuza pe Virgil Magureanu ca in 1990 i-a cerut sa-l asasineze pe generalul de securitate Emil Macri, cel care a coordonat anchetarea minerilor in 1977

El mai afirma ca, dupa 1981, in vreme ce urma cursurile Academiei Stefan Gheorghiu, profesorul Virgil Magureanu l-a atras si in complotul ce viza indepartarea de la putere, cu sprijin extern, a lui Nicolae Ceausescu

Fostul director al SRI recunoaste ca a colaborat cu Dobre, care i-a fost student, dar afirma ca ulterior acesta a devenit turnator platit al generalului Macri, caruia i-ar fi furnizat detalii despre complotul anti-ceausist

Pentru a stabili adevarul asupra trecutului, Costica Dobre cere insistent CNSAS consultarea dosarului sau intocmit de fosta Securitate, desi, oficial, el a fost informat ca nu a fost agent al securitatii ca politie politica

Constantin Dobre, liderul minerilor grevisti din Valea Jiului din 1977, ii aduce in premiera acuzatii extrem de grave lui Virgil Magureanu, fostul director al SRI. Dobre il acuza pe Magureanu ca a incercat sa-l atraga ca ofiter in Serviciul Roman de Informatii, ca i-a cerut sa-l asasineze pe generalul Emil Macri sau ca i-a manipulat pe minerii din Valea Jiului in scopul sustinerii FSN. El mai dezvaluie detalii senzationale despre relatia secreta pe care a avut-o cu Magureanu, dupa 1981, la “Academia Stefan Gheorghiu“. Reactia lui Dobre vine dupa ce, la sfarsitul anului trecut, cotidianul „Gardianul“ a prezentat stenograma unei declaratii facute de Magureanu in fata Comisiei parlamentare de cercetare a Evenimentelor din Decembrie 1989, declaratie in care acesta afirma ca “Dobre era un turnator ordinar (astazi sunt si in posesia chitantelor care le incasa de la Securitate)“. Pentru a clarifica aceste aspecte, Costica Dobre ne-a transmis ca este dispus sa depuna marturie in fata institutiilor care cerceteaza evenimentele din decembrie 1989, precum si mineriada din iunie 1990.

Costica Dobre, cel care a organizat si condus greva minerilor din Valea Jiului, in perioada 1-3 august 1977, s-a adresat zilele trecute conducerii CNSAS cu rugamintea de a i se pune la dispozitie dosarul intocmit de fosta Securitate, desi, anul trecut, el a fost instiintat oficial ca nu are un astfel de dosar si i s-a eliberat chiar o adeverinta in care s-a precizat ca nu a fost agent/colaborator al Securitatii ca politie politica. Avand in vedere anchetele la care a fost supus ulterior Costica Dobre, chiar de catre fostul sef al Directiei a II-a Contraspionaj, generalul Emil Macri, cat si supravegherea continua sub care s-a aflat pana in 1990, este imposibil de crezut ca el nu a avut dosar de urmarire informativa (DUI). Prin urmare, dosarul sau a fost sustras de cineva, Dobre suspectandu-l chiar pe Magureanu de acest lucru.
Intr-un material trimis redactiei „Gardianul“, fostul lider al minerilor afirma ca dupa 1977 a fost supus la nenumarate interogatorii din partea anchetatorilor de la Securitate, dupa ce a fost mutat fortat, impreuna cu familia, intr-un apartament din Craiova. Fratele sau, maior de aviatie la Craiova, avea sa moara doi ani mai tarziu dupa ce avionul pilotat de el s-a prabusit in conditii neelucidate. In 1981, dupa mai multe incercari esuate de a-si continua studiile, a fost instiintat de Miu Dobrescu, prim secretarul PCR de Dolj, ca singura facultate la care poate fi admis este scoala de activisti comunisti „Stefan Gheorghiu“. Dobre a urmat, la fara frecventa, cursurile acestei institutii, Securitatea avand grija, in paralel,sa-l compromita definitiv in ochii ortacilor. In decembrie 1989, Dobre a fost trecut pe lista neagra a indezirabililor, cu atat mai mult, cu cat intentiona sa-i dirijeze pe mineri in alta directie decat cea aleasa de FSN. Imaginea creata de Securitate si de activistii PCR i-a determinat pe ortacii din Valea Jiului sa nu-i mai recunoasca autoritatea si chiar sa-l vaneze prin Bucuresti, cu rangi si topoare, pe 13-15 iunie 1990. In mai 1990, el a solicitat un post in MAE si a fost angajat ca arhivist. La angajare, el a primit o recomandare extrem de favorabila din partea lui Virgil Magureanu, dovada ca directorul SRI nu avea atunci date despre asa- zisul trecut de “turnator“ al lui Dobre. Cateva luni mai tarziu, in octombrie 1990, Costica Dobre a cerut si a primit azil politic in Marea Britanie. Astazi, el face dezvaluiri senzationale privind trecutul sau si arunca o noua lumina asupra implicarii lui Virgil Magureanu in evenimentele din decembrie 1989. Prezentam, mai jos, cateva fragmente din declaratia lui Costica Dobre.

In 1986, Magureanu mi-a spus ca vom conduce serviciile secrete
«Il cunosteam foarte bine pe Virgil Magureanu, incepand cu anul 1981, atunci cand am inceput studiile la „Stefan Gheorghiu“. La propunerea lui Virgil Magureanu, am facut parte din complotul contra lui Ceausescu. Magureanu mi-a oferit cartea: „Puterea politica si sistemul social“ cu urmatoarea dedicatie: „Tovarasului Constantin Dobre un modest simbol al consideratiei pe care i-o nutresc si un memento pentru idealurile noastre comune. Buc. 23.XII – 1985 „Semnat: „Virgil Magureanu“. In vara anului 1986, fara a fi prevenit, Magureanu a incercat, si a reusit, sa ma puna in contact cu doi spioni sovietici – spioni care m-au invitat in URSS. Imediat am fost arestat de catre Securitate si investigat despre acel contact. Deoarece eram nevinovat si mintind ca Magureanu mi-ar fi inlesnit acel contact cu rusii, Securitatea mi-a aratat o fotografie in care se aflau Magureanu impreuna cu cei doi spioni. Tot atunci, securistii au afirmat ca Magureanu era omul lor, dar ca „juca pe mai multe fronturi“. Daca la inceput am fost intimidat cu amenintarea, citez: „Sa nu indraznesti sa devii port–drapelul opozitiei Ruznagoo–Jidanesti din tara asta, ca tandari te facem!“, in final securistii mi-au cerut sa dau curs invitatiei spionilor rusi, iar la intoarcerea din URSS sa-i informez atat pe Magureanu, cat si pe ei – securistii. Am refuzat propunerea securistilor si niciodata nu am calatorit in URSS. Foarte alarmat, l-am contactat pe Magureanu si i-am spus tot ceea ce mi s-a intamplat la Securitate. Magureanu n-a dezmintit ce mi-au spus securistii (ca el era omul Securitatii si ca joaca pe „mai multe fronturi“) si nici n-a comentat despre fotografia in care el aparea impreuna cu cei doi spioni. In schimb, pentru a ma linisti, Magureanu mi-a promis ca voi conduce, impreuna cu el, noile Servicii Secrete din Romania.

Complotistii erau ghidati din exterior
Aproape de sfarsitul anului 1987, Magureanu mi-a facut cateva confesiuni extraordinare, anume: complotistii se aflau cu un pas inaintea „Securitatii, loiala lui Ceausescu“; erau semnale certe de simpatie si dorinta de actiune, la cauza complotistilor, din partea „acelor ofiteri ai Securitatii“ care erau la curent cu „situatia geo-politica si strategica a noilor realitati“; complotistii erau „ghidati si sprijiniti“ din afara; se hotarase deja, „la porti inalte“, ca cuplul Ceausescu sa fie executat, iar membrii CPEx si „varfurile Securitatii“ sa fie bagati la puscarie; complotistii vor organiza prinderea Ceausestilor, iar Magureanu, personal, va asista la executia cuplului Ceausescu; „pretul“ care trebuia platit pentru preluarea puterii se rezuma „doar“ la transmiterea celor mai senzitive documente catre „cei din exterior“ si desfiintarea imediata a acelor structuri ale Securitatii care „ingreunau“ colaborarea cu cei ce ofereau „ajutorul“; se hotarase cine vor fi noii conducatori ai Romaniei, anume: Ion Iliescu – presedintele Romaniei, Nicolae Militaru – ministrul fortelor armate, un cadru universitar cu numele de Roman – prim-ministru al Romaniei, Virgil Magureanu – noul sef al Serviciilor Secrete din Romania; „lucrurile erau atat de avansate“, incat complotistii nu trebuiau sa faca nimic altceva decat sa stea linistiti si sa astepte „semnalul“ sprijinului extern pentru a prelua puterea. Pana la „semnalul“ din exterior, Magureanu m-a sfatuit sa-i tin „ocupati“ pe securisti si sa astept „linistit“ in Craiova „semnalul“ extern si intre timp sa „strang in brate cate-o fatuca“. Inca din iarna anului 1986, Magureanu a insistat sa cer sa fiu incadrat in Securitate sau in Consiliul Central de Control Muncitoresc – „acolo unde noi (citeste: complotistii - nota mea) credem ca ai putea servi cauza noastra“ – imi zicea atunci Magureanu.

Reintalnirea cu Magureanu
(...)Pe 22 aprilie 1990 am fost chemat prin telefon de catre o doamna din Bucuresti (...) si mi s-a spus ca eram invitat la discutii cu Virgil Magureanu, la data de 25 aprilie 1990. Intalnirea a fost fixata, dimineata, la Consiliul FSN din Dealul Mitropoliei, camera 39, etaj 1. (...)Pe 25 aprilie 1990, dupa aprox. 20 de minute de asteptare, am fost poftit in biroul lui Magureanu. El a vrut sa dea mana cu mine si sa ma imbratiseze ca pe un vechi prieten, insa eu i-am refuzat salutul lui „fratesc“. Ma rog, Magureanu a continuat sa-mi spuna ca era la curent cu situatia mea inclusiv „altercatiile mele cu minerii din Valea Jiului“ si ca va incerca sa ma ajute. I-am taiat vorba si l-am intrebat brusc de unde imi cunostea numarul meu de telefon din Craiova si despre „altercatiile“ mele cu minerii din Valea Jiului. Virgil Magureanu mi-a zambit si chiar a ras, spunandu-mi direct ca ar fi fost o mare greseala daca un om ca mine, cu atata capital politic anticeausist, ar fi ramas nesupravegheat indeaproape, dat fiind faptul ca el cunostea foarte bine despre priza mea la masele de mineri, dar mai ales aversiunea mea, de neinteles pentru el, fata de FSN. L-am acuzat deschis pe Magureanu despre manipularea fara scrupule a minerilor din Valea Jiului in scopuri politice si de putere. Magureanu a devenit grav si usor incruntat, amenintandu-ma, fara ocolisuri, ca nu-mi va permite sub nici o forma reinstalarea mea in fruntea minerilor din Valea Jiului. Magureanu a tinut sa-mi precizeze si sa nu uit ca era o perioada fierbinte, de lupta „care pe care“ si cand se putea „muri usor“. Magureanu a mai adaugat ca el ii cunoastea pe noii lideri de sindicat ai minerilor din Valea Jiului si ca dupa parerea lui acestia actionau cu adevarat pentru binele minerilor. Magureanu mi-a spus textual ca „minerii din Valea Jiului sunt pe maini bune“ – o foarte cunoscuta fraza de sorginte KGB-ista. Am ramas pur si simplu perplex si chiar in fata lui mi-am facut semnul crucii. Dupa semnul meu cu crucea, Magureanu a izbucnit pur si simplu in hohote de ras isteric. Avea lacrimi in ochi! Eram incremenit!

Dosarele complotistilor, predate lui Ion Iliescu

Spre sfarsitul intalnirii, Magureanu m-a luat dupa umeri si mi-a propus, dintr-o data, sa devin ofiter SRI, justificand astfel oferta ce
mi-o facuse, la „Stefan Gheorghiu“, in timpul legaturilor noastre conspirative. I-am spus lui Magureanu ca eram gata sa accept, dar cu conditia ca mai intai sa vad dosarul meu, al lui si ale celorlalti complotisti – dosare intocmite de catre Securitate. Magureanu mi-a spus ca nu puteam vedea dosarul lui si ale celorlalti complotisti deoarece le predase lui Ion Iliescu si ca nici dosarul meu nu-l puteam vedea, „deocamdata“. Magureanu m-a asigurat ca dosarul meu era „unul dintre cele mai voluminoase“ si ca din dosarul lui si al meu „rezulta“ ca adevaratii nostri „satrapi“ au fost Nicolae Ceausescu si generalul de Securitate Macri Emil.

Magureanu: «Poti sa faci ce vrei cu Macri»
Probabil convins ca voi accepta sa intru in SRI, Magureanu mi-a cerut sa-l asasinez pe Macri Emil, citez: „Poti sa faci cu el ce vrei!“ Stupefiat si furios ca eram invitat sa comit un asasinat politic, am replicat astfel: „Eu nu pot si nici nu vreau sa-l impusc pe Macri, asa cum ai facut tu cu Ceausescu. Lasa justitia sa faca dreptate.“ Zambind, Magureanu mi-a zis, citez: „Draga, Macri stie prea multe. Este in interesul nostru sa nu vorbeasca. Eu nu ti-am cerut sa-l impusti. Ii tai medicamentele si daca nu cedeaza atunci il gazezi in duba care-l plimba pe ruta inchisoare - tribunal“.
Furios, i-am spus lui Magureanu ca mie nu mi-era teama de potentialele dezvaluiri ale lui Macri pentru ca eu nu m-am aflat in serviciul nici-unui serviciu secret din aceasta lume. Refuzand categoric sa-l omor pe generalul Macri Emil, i-am cerut lui Magureanu sa lamurim pe loc relatiile noastre din perioada conspirativitatii. Magureanu m-a dezarmat, pur si simplu, cu urmatorul raspuns, citez: „Eu mai stiu, draga, ce spuneam la acea vreme?!“ La despartire, Magureanu n-a uitat sa-mi aduca din nou aminte ca erau „vremuri foarte tulburi“ in care se dadea o lupta apriga, „care pe care“, si ca „se poate muri foarte usor“. In aceeasi zi, seara, l-am sunat pe Magureanu, din Gara de Nord Bucuresti, si l-am informat despre refuzul meu de a intra in SRI. Magureanu mi-a spus ca nu se astepta la un raspuns negativ din partea mea, adaugand in final ca nu aveam caracter».

Magureanu: Costica Dobre ne-a turnat la generalul Macri

Contactat telefonic, Virgil Magureanu a negat acuzatiile formulate de Costica Dobre. “Din punct de vedere legal, Costica Dobre este un infractor, zice Magureanu. Ia intrebati-l daca a furat 15.000 de lire de la ambasada noastra din Anglia, ca stiu toti acest lucru. A fugit cu banii! In legatura cu Macri, va pot spune ca el era omul lui Macri. Eu l-am contactat pe Dobre, prin 1981, la «Stefan Gheorghiu» cu gandul sa-l fac colaboratorul nostru, al grupului din care faceam parte. Asa a devenit Dobre studentul meu. Ulterior am avut probleme, si eu, si Iliescu, si ceilalti din grup si am aflat ca el ne turnase la generalul Macri. Am intrat in posesia unor crampeie de documente care dovedesc turnatoria asta, ca el turna de mama focului la Securitate.
Cereti SRI sa va puna datele la dispozitie si o sa va convingeti“ – a mai spus Magureanu.

Costica Dobre: Referitor la «devalizarea» ambasadei, Magureanu minte

Contactat telefonic in Marea Britanie, Costica Dobre a tinut sa faca precizari referitoare la ultimele afirmatii ale lui Magureanu, atat privind devalizarea ambasadei de la Londra, cat si colaborarea cu generalul Macri. „Cu privire la „devalizarea“ Ambasadei romane de la Londra, Magureanu MINTE. Voi pune la dispozitia mass-media urmatoarele date: la 22 noiembrie 1992 – am fost condamnat in Romania la 5 ani inchisoare pe baza art. 223 al. 2 Cod penal, facand aplicare si art. 71-64 cod penal (Dosar Nr. 5001/1992; Judecatoria Sectorului 2, Municipiul Bucuresti; Sentinta penala nr. 875 data in Sedinta Publica de la 27 Noiembrie 1992). Adaug doar faptul ca dosarul acela a fost instrumentat de catre haidamacii lui Magureanu.
Orice dovada impotriva mea trebuie sa fie facuta publica, sa se indice sursa de la care a provenit si sa se raspunda persistent la intrebarea: de ce nu s-a gasit dosarul meu de Securitate. Se afla acel dosar in mainile lui Magureanu? Si daca da, de ce si pe ce baza legala l-a sustras? Daca l-am „turnat“, cum se explica recomandarea pe care mi-a dat-o in mai 1990? Sa lasam sa vorbeasca documentele din dosarele Securitatii - documente care ar trebui sa fie la locul lor, daca nu au fost curatate de catre „dom. prof.“ Magureanu. Si daca documentele vitale au fost sustrase sau distruse, raman in picioare marturiile ofiterilor de Securitate, pe care ii voi invoca in marturiile mele, plus foarte multe amanunte despre complot, complotisti, si „ajutorul extern“ – declara Costica Dobre.
Dan Badea
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde Ioan DRIMUS » Dum Noi 23, 2008 11:12 pm

D-le Dobre; este pacat ca nu le-ai spus celora de la Gardianul ceea ce ne-ai spus noua pe acest forum: ....si anume cum au programt sa acorde recompensele materiale pentru organizatorii complitului. ...si cum a justificat Brucan necesitatea acordarii acestor recompense.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde C. Dobre » Lun Noi 24, 2008 1:22 am

Ioan Drimus a scris:
D-le Dobre; este pacat ca nu le-ai spus celora de la Gardianul ceea ce ne-ai spus noua pe acest forum: ....si anume cum au programt sa acorde recompensele materiale pentru organizatorii complitului. ...si cum a justificat Brucan necesitatea acordarii acestor recompense.


Cele afirmate in articolul din "Gardianul" a fost doar replica mea la atacul lui Magureanu, in fata comisiei parlamentare din anul 1994 (constant publicat in paginile "Gardianului", prima oara vazuta de mine in anul 2005, pe internet), la adresa mea.

Si apropo de acel articol, singurul repros adus dlui Badea a fost urmatorul (transmis la 4 zile dupa publicarea articolului, adica la data de 22 mai 2006):

"IN ATENTIA DOMNULUI DAN BADEA SI A REDACTORULUI - SEF

Domnule Badea,

In articolul dv. intitulat: "Magureanu mi-a cerut sa-l asasinez pe generalul Macri", "cap de afis" in "Gardianul" din 18 Mai 2006, este facuta urmatoarea afirmatie, citez: "..., el (eu - nota mea) a primit o recomandare extrem de favorabila din partea lui Virgil Mafureanu, dovada ca directorul SRI nu avea atunci date despre asa - zisul trecut de "turnator" al lui Dobre" (sublinierea si ingrosarea cuvintelor imi apartin).
Intreb: de unde ati tras dv. concluzia ca recomandarea lui Magureanu este "dovada" ca directorul SRI nu avea date despre trecutul meu de "turnator"? Afirmatia dv. s-a bazat, exclusiv, pe ceea ce v-a spus Magureanu si NU ati tinut cont de ceea ce v-am spus eu la telefon, la data de miercuri, 17 Mai 2006, anume: ca la intalnirea mea cu Magureanu in aprilie 1990 am fost hotarat sa-l bat pentru ca secretara lui afirmase ca eu il turnasem pe Magureanu la Macri si ca l-a intalnirea mea cu Iosif Boda (fostul consilierul al lui Iliescu) acesta repetase acelasi lucru cu "turnatul". Cu alte cuvinte, va reprosez faptul ca dv. nu ati fost impartial cand ati publicat infamul statement, citat mai sus. Faptul ca l-ati crezut pe Magureanu si pe mine nu, sunt indreptatit sa cer explicatii din partea dumneavoastra.

C. Dobre"

Si inca ceva: amintesc ceea ce deja am spus pe acest forum. Anume, atunci cand s-a anuntat public ca Magureanu, Iliescu si altii au fost instiintati ca au avut statut de invinuiti in dosarul conectat "Revolutie - Mineriada" de catre Voinea, mi-am manifestat dorinta sa depun marturie, dar, din nefericire, Voinea a ales sa ma ignore.
De retinut ca Magureanu a fost pus sub invinuire la data de 12 iunie 2006, chiar in ziua cand a aparut al doilea articol a lui Badea, tot in "Gardianul", cu date furnizate da mine. Tot la acea data, Voinea mi-a transmis ca dorea sa ne vedem pentru ami lua o declaratie scrisa; am consimtit dar Voinea s-a eschivat permanent (pe parcursul a citorva luni de zile) sa ma intalneasca.
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde C. Dobre » Lun Noi 24, 2008 1:45 am

De retinut ca Magureanu a fost pus sub invinuire la data de 12 iunie 2006, chiar in ziua cand a aparut al doilea articol a lui Badea, tot in "Gardianul", cu date furnizate da mine.


Articolul lui Badea, publicat in "Gardianul" la data de 12 iunie 2006, il gasiti aici:

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... tului.html
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Mesajde Marius » Mie Noi 26, 2008 8:44 pm

C. Dobre scrie:Si inca ceva: amintesc ceea ce deja am spus pe acest forum. Anume, atunci cand s-a anuntat public ca Magureanu, Iliescu si altii au fost instiintati ca au avut statut de invinuiti in dosarul conectat "Revolutie - Mineriada" de catre Voinea, mi-am manifestat dorinta sa depun marturie, dar, din nefericire, Voinea a ales sa ma ignore.
De retinut ca Magureanu a fost pus sub invinuire la data de 12 iunie 2006, chiar in ziua cand a aparut al doilea articol a lui Badea, tot in "Gardianul", cu date furnizate da mine. Tot la acea data, Voinea mi-a transmis ca dorea sa ne vedem pentru ami lua o declaratie scrisa; am consimtit dar Voinea s-a eschivat permanent (pe parcursul a citorva luni de zile) sa ma intalneasca.


Nu există un dosar conectat "Revoluţie-mineriadă", există dosare separate pentru revoluţie şi pentru mineriade.
Legat de revoluţie, dl. Dobre nu pare să cunoască fapte relevante pentru o anchetă penală. Dînsul ne-a povestit că a fost în 22 decembrie 1989 la Petroşani unde a participat la FSN-ul constituit după fuga lui Ceauşescu. Cum la Petroşani în decembrie 1989 nu s-a tras, nu a fost nimeni omorît, rănit sau arestat (cu excepţia securistului ăla de care povestea Dobre, dar şi ăla eliberat repede), nu există fapte penale care să intereseze parchetul. Relatările domnului Dobre sînt interesante pentru un forum ca al nostru, eventual pentru un articol de ziar sau o carte, dar ancheta penală se referă doar la fapte penale concrete.
Legat de mineriade, dl. Dobre spune că a fost căutat de nişte mineri însoţiţi de civili care au vrut să-l ucidă (puşi de Măgureanu, spune dl. Dobre), pentru mine rămîne neclar care sînt faptele anti-FSN săvîrşite pînă la acea dată (14 iunie 1990) de dl. Dobre care ar fi determinat regimul FSN la o faptă atît de radicală împotriva sa. Să fi fost considerat refuzul de a intra în SRI un lucru atît de grav?
Se cunosc cazuri asemănătoare, de pildă s-a încercat omorîrea lui Marian Munteanu (a fost chiar identificat şi condamnat minerul care a vrut să-l omoare http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1222 ... nteanu.htm ), dar în cazul lui Marian Munteanu se cunosc acţiuni concrete ale acestuia împotriva FSN.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Nica Leon » Mie Noi 26, 2008 9:18 pm

Marius scrie: ...Se cunosc cazuri asemănătoare, de pildă s-a încercat omorîrea lui Marian Munteanu (a fost chiar identificat şi condamnat minerul care a vrut să-l omoare http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1222 ... nteanu.htm ), dar în cazul lui Marian Munteanu se cunosc acţiuni concrete ale acestuia împotriva FSN.


Ce nu se cunoaste este ca minerul respectiv, un tirtan zurbagiu, s-a bagat intr-un scenariu pe care era gata, gata sa-l stice, motiv pentru care a si fost condamnat, pentru ca astfel sa nu mai indrazneasca si altii sa le strice socotelile.

Imi amintesc ca Munteanu a fost dus la Spitalul de Urgenta, unde medicii, dupa consult, au decis si chiar i-au pus o mina si un picior in ghips.
A doua zi a fost transferat la spitalul Penitenciarului Jilava, unde tot niste medici au decis sa i se scoata imediat ghipsul, pentru ca se terminase sesiunea de filmare. Original, nu?
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Mie Ian 12, 2011 8:22 am, modificat 1 dată în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Ioan DRIMUS » Vin Noi 28, 2008 6:44 pm

Marius scrie:Legat de mineriade, dl. Dobre spune că a fost căutat de nişte mineri însoţiţi de civili care au vrut să-l ucidă (puşi de Măgureanu, spune dl. Dobre), pentru mine rămîne neclar care sînt faptele anti-FSN săvîrşite pînă la acea dată (14 iunie 1990) de dl. Dobre care ar fi determinat regimul FSN la o faptă atît de radicală împotriva sa. Să fi fost considerat refuzul de a intra în SRI un lucru atît de grav?

Personal nu am vazut nicaieri ca D-l Dobre ar fi declarat ca a activat impotriva FSN...si nici ca totul i se trage de la refuzul de a intra in SRI; in schimb am vazut ca a declarat ca Magureanu ar fi incercat sa il anihileze pentru ca ar fi un martor incomod; (a vazut prea multe)
Faptul ca in timpul invalmaselilor au disparut in conditii suspecte atatia cilinei este un argument in favoarea credibilitatii spuselor D-lui Dobre.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde Ene Viorel » Vin Noi 28, 2008 10:32 pm

Domnule Nica
sustineti neadevaruri despre ranile lui Marian Munteanu.
Asa cum bine stiiti am fost internat de urgenta in data de 14.06.1990 la spitalul de urgenta fiind grav ranit.La etajul 1 intr-un salon erau mai multi studenti raniti, printre ei si fratii Bogdan si Marinan Munteanu. Am vazut cu ochii mei ranile lui Marian Munteanu. El a fost arestat din spital in 17.06.1990.
Stiu ca ati fost arestat ilegal din ordinul personal al lui Ion Iliescu pentru pozitia corecta pe care o aveati impotriva K.G.B.-istului ion iliescu. Dar nu face-ti afirmatii ,,din auzite''.
Ca ulterior Munteanu s-a dezis de P.U. este alta poveste.
Ene Viorel
 
Mesaje: 135
Membru din: Lun Dec 24, 2007 1:18 pm

Mesajde Nica Leon » Sâm Noi 29, 2008 9:47 am

Ceea ce am afirmat este absolut corect. Altfel s-ar pune problema, care doctori au gresit si de ce, cei de la Spitalul de Urgenta sau cei de la Jilava?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Intrebari pt D-l Dobre

Mesajde Ioan DRIMUS » Sâm Noi 29, 2008 1:15 pm

D-le Dobre,
Legat de lucratura kgb - istilor (asa zisul complot) ne-ati spus lucruri interensante; ati amintit despre acea discutie in care s-a stabilit ca participantii la debarcarea lui Ceausescu, dupa ce vor castiga puterea sa isi asigure o situatie materiala confortabila pt ca sa reziste unor eventuale atacuri; spuneti ca Brucan a fost sustinatorul cel mai fervent si ca acesta ar fi afirmat ca "daca se descopera adevarul ne mananca astia"

Din asta rezulta ca in acea perioada s-au organizat reuniuni in cadrul nucleului pucist; .....ne puteti spune si cum reuseau sa se adune si sa discute atat de deschis fara ca aceasta sa ajunga la urechile lui Ceausescu ?

In ce priveste planul rasturnarii lui Ceausescu eu presupun ca au existat decat foarte putine persoane care aveau acces la totalitatea acestui plan; Dumneavoastra, D-le Dobre, nefiind piesa centrala in acest angrenaj, puteati sa aveti acces doar la o parte din acest plan ; doar atat cat era necesar ca sa intelegi ca este bine sa accepti sa va implicati in anumite actiuni. Totusi, ati refuzat sa va implicati in actiuni cu un risc prea mare; (agent de legatura cu spionii rusi si eventual o vizita de instructaj in URSS)

Se pare ca multe elemente din acest plan au avut chiar o larga raspandire; cred ca au fost in majoritatea oraselor persoane care erau la curent cu iminenta caderii lui Ceausescu; unii, probabil ca au primit consemne cu privire la modul cum trebuie sa actioneze in ziua caderii lui Ceausescu; astfel, simultan, in aproape toate orasele tarii s-a actionat in acelasi mod: s-au ocupat primariile, de la balconul primariilor s-au tinut cam aceleasi cuvantari si s-a aruncat pe ferestre tablourile cu Ceausescu si cartile sau brosurile legate de acesta. Ce ne puteti spune concret despre aceasta? Erati la curent de aceste proceduri ?

Ar mai fi interesant de stiut cum s-a procedat pentru a avea controlul asupre retelei de comunicare radio si TV; se stie ca releele de radio si televiziune constituiau niste puncte strategice bine pazite de securitate; lucratorii care intretineau aceste relee erau sub control secu; daca s-ar fi dorit, securitatea lui Ceausescu, ar fi putut foarte usor sa blocheze transmisiile; ori se stie ca nici o statie, nici un releu de transmisie nu a fost scos din uz; toate au functionat perfect; este o performanta !

Concluzia mea este ca in planul de capturare a puterii un element esential a fost preluarea controlului asupra intregii retele de telecomunicatii; sarcina dificila din moment ce aceste retele erau sub supravegherea atenta a oamenilor lui Ceausescu.
Stiati ceva despre acest subiect ? Cum s-a realizat transferul controlului de la oamenii lui Ceausescu inspre pucisti ?
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde Ioan DRIMUS » Sâm Noi 29, 2008 3:49 pm

Fiind vorba de marturii importante ale D-lui Dobre cu privire la puncte cheie din cadrul revolutiei copiez aici cele declarate pe: viewtopic.php?t=993

MesajTrimis: Lun 08 18, 2008 11:21 am Titlul subiectului: Kaghebistii securisti la televiziune in decembrie 1989
......
Afirm cu certitudine ca inca din iarna anului 1985 ofiterul de Securitate care s-a "ocupat" de Virgil Magureanu, alias Imre Aztalos, a fost lt. col. Stan, unul din adjunctii gen. Emil Macri la comanda fostei Directii a II-a a Securitatii. Ceea ce ma m-a surprins atunci la Magureanu a fost bucuria acestuia ca chiar Stan se "ocupa" de el. Ce nu stiam eu era ca Stan era deja agent KGB, recrutat chiar de gen. Nicolae Militaru, alt KGB-ist notoriu (Militaru si Stan erau vecini, locuiau in aceeasi vila).
Interesant, in dec. 1989 dupa "fuga" cuplului Ceausescu, Magureanu impreuna cu Stan au aparut pe sticla de mai multe in numele FSN, timp in care Stan cerea securistilor sa depuna armele.

Rog pe cei care detin filmoteca, sau fragmente din ea, din dec. 1989 sa afiseze aici secventele cu iesirile lui Magureanu la televiziune.

Cu multumiri,
Constantin Dobre

Tot legat de Magureanu, va asigur ca la data de 22 dec 1989 se afla in Bucuresti iar in seara urmatoarei zile (23 dec) a aparut la TVR impreuna cu cativa securisti din fosta Directie a II-a a Securitatii (acestia erau subordonatii lui Stan care ramasese la comanda Diviziei in lipsa sefului acelei Divizii, gen Macri, care se afla la Timisoara) - securist care au inceput sa traga in demonstranti.
Daca aveti indoieli, vedeti si link-urile de mai jos: (cel din "Ziua", Cristoiu, vecin de bloc cu Magureanu) afirma ca la data de 22 dec 1989 Magureanu a fost luat de acasa, din Bucuresti, cu un TAB; iar in cel din "Adevarul", este un interviu luat lui Dan Voinea de catre Andrei Badin, unde Voinea confirma cele spuse de mine)
http://www.adevarul.ro/articole/m-x103- ... n-x163-i/2

http://www.ro/display.php?data=2008-07-22&id=240522

In rest sunt de acord cu cele afirmate de Dvs.
Sus


Rog sa mergeti la arhiva "Adevarul" si sa accesati data de 13 decembrie 2006 unde ve-ti gasi articolul cu titlul: "Magureanu a adus la TVR securisti care au tras in manifestanti".
La fel, in arhiva "ZIUA", din data de 22 iulie 2008 se gaseste articolul "Magureanu inca ii ameteste pe greii presei" unde Cristoiu afirma ce-au scris despre Magureanu.

alin

articolul din Adevarul (interviul cu Dan Voinea)
pentru prima oara cand aud/citesc de implicarea lui Mircea Diaconu in legatura securitatea si actiunile ei dupa plecarea lui Ceausescu.
avand in vedere ca vine de la Dan Voinea, rezulta ca Diaconu 'avea sanse' sa apara ca martor sau chiar mai mult, ca acuzat, daca Voinea ar fi continuat.

Special

"Măgureanu a adus la TVR securişti care au tras în manifestanţi"
de Andrei Badin (2006-12-13)

- Al apărării civile?
- Da, al apărării civile.
- şi a jucat vreun rol în revoluţie?
- A jucat, bineînţeles. Avea biroul chiar în Comitetul Central. Păi nu el zicea că sunt tunele cu terorişti?
- A fost unul dintre cei care au participat la diversiune?
- Da, iar soacra dlui Geoană n-aţi văzut că şi ea a participat la revoluţie la televiziune? S-a rănit la picior că a aruncat cu sticle incendiare. Ce-a căutat dna Costea la televiziune? Eu zic că este teroristă, pentru că a arunca cu sticle incendiare la televiziune este un act terorist. Ce motive a avut doamna Costea să arunce cu sticle incendiare după 22 la televiziune? Decât să provoace teamă…
Procesul lui Ceauşescu, cacealma
- În plan local cum a fost?
- Da. Asta a fost. În primării au rămas reprezentanţii gărzilor patriotice, ofiţeri, reprezentanţii altora, securişti în civil şi a început... închideţi uşile, cum s-a întâmplat şi la CC, se fură, se sparge... Adevărul despre revoluţie e, de fapt, o mare minciună.
-Înseamnă că a fost ceva totuşi pregătit…
- Păi da, peste tot a fost la fel.
- Putea să pună la cale această diversiune de mare amploare Ion Iliescu...
- Era reprezentantul partidului.
- Planul ăsta viza şi împuşcarea rapidă a Ceauşeştilor?
- Iliescu, Roman, Voican şi Stăn-culescu la Ministerul Apărării au hotărât executarea lor. Nu ne-a spus nouă. Cu mine nu a discutat nimeni niciodată că îl împuşcă pe Ceauşescu. Nu aveam cum să fiu de acord. Că nu poţi. La primul termen de judecată să împuşti un om?
- Era normal apel şi recurs…
- Nu ca să fiu eu Dan Voinea procuror sau Popa Gică, Dumnezeu să-l ierte, judecător. Deci, puteai să iei un student, să-l pui să judece şi îţi spunea că nu se poate. Juridic, n-ai cum faci... Execuţia nu a fost chestiunea pe care să o discute cu noi. Nici la plecare...
Postelnicu şi Dincă, bătuţi de revoluţionari
- L-aţi arestat în 23 decembrie pe Postelnicu?
- Da, în sediul CC.
- Avea bani la el, cum se spune?
- Nu, nu avea nimic la el. S-a ascuns cu Dincă într-un birou pe acolo la etajul 6 şi l-au luat la bătută.
- L-au bătut revoluţionarii?
- Da.
- De cine au fost executaţi Ceauşeştii?
- Stănculescu venise şi cu plutonul de execuţie, de la Boteni.
- De la unitatea specială?
- Da, paraşutiştii de acolo.
- Cine a decis împuşcarea lor?
- La Ministerul Apărării Naţionale. Petre Roman, Iliescu, nu ştiţi că s-au întâlnit ei toţi în wc şi au hotărât să îi execute ? A fost un proces ratat din punct de vedere procedural şi juridic. Dar Ceauşescu a fost o teroare, dacă nu era executat atunci nu cred că îl mai executa cineva vreodată. Cred că nici nu mai puteai să obţii de la el informaţii. Atunci l-am cunoscut prima dată şi era un tip foarte afectat, probabil şi de diabetul pe care îl avea. Atunci nu mai ştia nimic, iar dacă nu îi spunea ea ce să zică, el nu ştia ce să spună.
Ceauşescu era bolnav de diabet în ultimul grad
- Era bolnav? Se confirmă infor-maţia asta?
- Era bolnav de diabet. Eu am avut o pungă de insulină. Dacă aţi văzut, ea ţinea în poşetă şi o pungă albă. Era o pungă de insulină, el era dependent şi era în ultimul grad. Punga aia de insulină, după ce i-a luat şi i-a dus, a rămas pe masă. Un colonel de pe acolo era bolnav de diabet şi îmi zice: "Domne, nu am avut parte de atâta insulină". Am luat punga şi i-am zis: "Ia-o mă, zi bogdaproste, să-ţi faci mata insulină că lui ăsta nu-i mai trebuie acum".
- Vreau să mai lămurim un aspect. E adevărat că cei care au fost omorâţi în decembrie '89 nu li s-au făcut autopsii ori dacă li s-au făcut au fost distruse după aceea?
- Da, este adevărat. Avem o dată exemplul celor de la Timişoara care au fost aduşi în Bucureşti arşi, 42 de cadavre, cărora nu li s-a făcut autopsie. A mai existat şi o adresă făcută la Institutul Medico-Legal ca să nu se facă autopsie, una semnată de Gheorghe Diaconescu.
- Cel care a fost apoi procuror general?
- Da, cel care a fost procuror general. Nefăcându-se autopsia nu poţi să tragi concluzia că omul ăla a murit împuşcat şi atunci nu poţi să acuzi pe cineva că a tras la revoluţie.

"Organizatorii represiunii din decembrie 1989, aceiaşi şi la mineriada din 13-15 iunie"
- Cum de v-a venit ideea să corelaţi dosarul revoluţiei cu cel al evenimentelor din iunie '90?
- Aceiaşi reprezentanţi ai represiunii din decembrie 1989 îi regăsim la mineriadă. Conduc represiunea de la mineriadă. Un Stănculescu, un Chiţac, un Diamandescu, un Voican Voiculescu, un Petre Roman, un Iliescu, un Măgureanu.
- Măgureanu (n.red. - şef al SRI în perioada 1990-1997) era implicat deja şi în revoluţie?
- Virgil Măgureanu a venit pe 23 decembrie la Televiziune şi s-a implicat prin faptul că a adus securişti de la Direcţia a 2-a, ofiţeri înarmaţi, i-a dus la Televiziune, îi lasă în curte şi ăia trag. Trag până eliberează curtea de manifestanţi. În 23, în 24, asta face Măgureanu. Terorişti erau consideraţi manifestanţii. Lupta celor de la Armată, de la Miliţie, de la Securitate, de la Gărzi era împotriva manifestanţilor. Să nu intre în Televiziune, să nu intre în Radio. Pai radioul a devenit liber în 22? Radioul a fost militarizat de jos şi până la etajul nu ştiu care, au fost militari pe toate etajele, să nu mai intre nimeni. Ocupau manifestanţii radioul? Nu l-au ocupat. Aşa, şi acolo unde nu au înţeles că trebuie să plece acasă, s-a tras. Ideea cu teroriştii apare prima dată, o găsim în discursurile lui Ceauşescu, când îi califică pe manifestanţii de la Timişoara huligani, iredentişti şi terorişti. Această idee a fost răspândită de fratele lui Ilie, la Cluj. şi deci după 22 decembrie… teroriştii. Ne apăram de teroristi. De fapt, când îi întrebi: "De ce ai pus tu mâna pe armă, cine nu trebuia să intre?", răspunsul vine: "Să nu intre persoane străine, manifestanţii, cine să nu intre în instituţie?"

"S-a tras pur şi simplu în populaţie"
- Dacă Ceauşescu a plecat pe 22 la ora 12 şi câteva minute cu elicopterul, când s-a constituit nucleul celor care au deturnat caracterul anticomunist al revoluţiei?
- Nucleul ăsta începe să acţioneze de la Timişoara, nu în 22. Când ajung în Bucureşti, ăştia vin cu lecţia învăţată. Guşă a fost un circar. şi el, şi Vlad. Guşă la CC nu a mai putut fi găsit de ni-meni. şi aceste unităţi militare le-a vânturat Sergiu Nicolaescu, le-au condus actorii nu ştiu care. Mă înţelegeţi? Åia de la Băneasa i-a adus Diaconu, Mircea Diaconu, el a adus trupele de Securitate de la CC. Pe cei de la regimentul de gardă, regimentul mecanizat de la Ploieşti al lui Niculescu, i-a dus Sergiu Nicolaescu, nu? Actorii conduc foarte bine operaţiunile astea la revoluţie. Nu mai conduce generalul Guşă, nu conduce generalul Vlad. Ei se fac că vorbesc la telefon cu ăla, cu ăla, dar nu dau niciun ordin, dacă observaţi pe casete. Ei nu dau niciun ordin! Doar Vlad mai spune câteodată, vorbeşte, nu ştim, vorbeşte, nu vorbeşte: bă, v-am zis să nu luaţi armele de la rastel sau nu ştiu ce. Dar el nu dă niciun ordin expres, prin televiziune, sunt generalul Vlad, vă rog să depuneţi armele, să nu acţioneze niciun securist împotriva populaţiei. O spune Vlad? N-o spune. şi Guşă se duce la Televiziune să spună să nu se tragă împotriva populaţiei? Nu. Sunt ticăloşi. Pentru că există nişte reguli de purtare a războiului. Când îi dau arma în mâna soldatului trebuie să îi spun cine este inamicul. Deci, domnul Guşă trebuia să spună cine este inamicul. Să comunice armatei române: avem de luptat din momentul ăsta cu inamicul cutare. şi să-l descrie.
- Cum a fost posibil?
- În România s-au încălcat toate legile posibile. S-a tras pur şi simplu în populaţie. În populaţia noastră. Aproape toate victimele noastre sunt români plus câţiva ziarişti străini. Atât.
- Unul dintre jurnalişti a murit, britanic parcă, atunci când se afla într-un avion?
- S-a tras de la Titu în el cu artileria.
- Câte persoane ar urma să fie învinuite în dosarul revoluţiei din decembrie?
- Aici sunt mulţi.
- De ordinul? Peste o sută?
- Nu ştiu dacă ajung la 100 aici. Nu poţi să pui soldaţi pe cruce şi să spui: au tras ăştia pe la întreprinderi, Gărzi Patriotice... Eu trebuie să fiu în stare să răspund şi cu privire la cei reţinuţi ca suspecţi şi cu privire la răniţi, şi cu privire la morţi. Altfel, nu are credibilitate actul ăsta de cercetare. Nu pot să îmi permit să las vreun semn de întrebare, pentru că este suficient ca să trezesc suspiciuni. De aceea, am hotărât să facem pe zone. Am făcut, de exemplu, Constanţa. Am dus toată echipa la Constanţa. Am audiat acolo vreo 800 şi ceva de oa-meni... şi s-a stabilit în concret pentru fiecare victimă autorul. Deci, am terminat Constanţa. Acum i-am dus la Braşov. Toţi membrii asociaţiilor sunt chemaţi să dea cu subsemnatul. Avem evidenţa celor implicaţi în revoluţie, că s-au dus după certificate.

alin



poate cea mai interesanta inregistrare, poate si pentru ca nu am mai vazut-o si este inedita.
deci securistii care scriau rapoarte pentru Ceausescu erau "ingineri".

foarte interesant profilul lui Stan asta, de fapt profilul tipic de securist care invata din mers in 22-23 dec, se descurca chiar mai bine decat Dinescu sau PM Bacanu

n-am inteles de ce ii era totusi asa de teama de colegii / subalternii sai ca ar putea sa faca varsare de sange, de monent ce acesti ingineri erau foarte la curent cu situatia poporului si foarte suparati pe Ceausescu.
era securistul Stan singurul care aprecia "evolutia favorabila" ca favorabila ??


in definitiv perestroika lui Gorby nu se desfasura fara contributia si in afara strategiei KGBiste.
la fel si caderea Zidului, doar nu avea loc in timp ce KGBul (Putin) dormea.

iar razmerita de la Timisoara si Bucuresti se intampla in lagarul sovietic, cu stirea si aprobarea sa si a ``aliatilor`inamici de la Washington:

``...in an NBC broadcast of 24 December 1989, US Secretary of State James Baker expressed American support for Soviet intervention in Romania during the then-occurring revolution that overthrew Nicolae Ceausescu. `

https://www.cia.gov/library/center-for- ... i1a02p.htm

deci americanii considerau situatia din Romania in 24.12.89 (cu o zi ianinte de executie lui Ceausescu, instrumentata (si) de Magureanu) o chestiune sovietica. pentru ca si caderea Zidului cu o luna jumate inainte fusese tot opera lor (macar prin acceptare, vezi alternativa de scenariu din 1968).

executia lui Ceausescu avea desigur loc si cu stirea (si probabil si consimtamantul rusilor si americanilor, macar la nivel de agentii de intelligence.

erau actorii acestor evenimente de dupa "fuga" lui Ceausescu niste necunoscuti abia veniti din vacanta de la Zalau ??? despre care Moskwa habar nu avea ?

e greu de crezut ca Militaru-KGB care locuia in acelasi bloc cu Cristoiu deci si cu Imre Aszlalos nu avusese nici o discutie la ghena de gunoi cu Magureanu pe tema apropiatei caderi a lui Ceausescu de care Magureanu vorbea cu cativa ani buni inainte cu C. Dobre.

C. Dobre

Militaru-KGB nu a locuit la bloc si nu a fost vecin cu Cristoiu. Cristoiu a fost vecin de bloc cu Magureanu.
Militaru a locuit intr-o vila iar in anul 1983 s-a mutat in aceeasi vila lt. col Stan (cel de care am facut eu vorbire, ramanind la comanda Diviziei a II-a de fiecare data cand gen. Emil Macri lipsea). Militaru si Stan au ramas vecini de vila pana in anul 1990.
Veriga tare kaghebista si complotista (in special dupa venirea la putere a lui Gorbaciov in anul 1985) era: Militaru-Stan-Magureanu-Iliescu.
Ca elemente de noutate, trebuie retinut ca:
1) Stan (adjunctul la comanda Diviziei a II-a) era seful unitatii de "Dezinformare si Diversiune";
2) Stan a fost atras in KGB de catre Militaru;
3) Prin Stan, via Militaru si Magureanu, KGB-ul a penetrat structura la varf a Securitatii;
4) Securistii cu care s-a deplasat Magureanu la TVR in seara zilei de 23 decembrie 1989 si care au tras in demonstranti faceau parte din unitatea de "Dezinformare si Diversiune" si al carei sef era Stan;
5) In timpul represiunii din dec 1989, la iesirea din unitatea Securitatii (vis-a-vis de fostul sediu al Ministerului de Interne) asupra lui Stan s-a gasit suma de 1 000 000 lei, furati din seifurile fostei Securitati.
6) Ca element de dezinformare crasa a populatiei, asa cum am spus mai sus, Magureanu impreuna cu Stan au iesit la TVR lansand, chipurile, apeluri la incetarea focului.

Desi am slabe sperante, rog, din nou, pe cei care detin filmoteca din timpul represiunii din dec. 1989 sa dea inregistrarile cu iesirea kaghebistilor, Magureanu si Stan, pe sticla TVR.
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde C. Dobre » Sâm Noi 29, 2008 4:20 pm

Ioan Drimus a scris:
ne puteti spune si cum reuseau sa se adune si sa discute atat de deschis fara ca aceasta sa ajunga la urechile lui Ceausescu ?


Ceausescu a fost informat si a stiut tot. Vis-a-vis de ceea ce stia a existat si un raport secret a gen Macri Emil, catre Ceausescu, de contra-masuri care-l urgenta pe cel din urma sa dispuna masuri politice (limitarea si stoparea cultului ceausist) paralele cu cele economice si financiare care sa usureze viata de zi-cu-zi a romanilor. Lipsa de masuri ferme si decisive la costat viata.

Se pare ca multe elemente din acest plan au avut chiar o larga raspandire; cred ca au fost in majoritatea oraselor persoane care erau la curent cu iminenta caderii lui Ceausescu; unii, probabil ca au primit consemne cu privire la modul cum trebuie sa actioneze in ziua caderii lui Ceausescu; astfel, simultan, in aproape toate orasele tarii s-a actionat in acelasi mod: s-au ocupat primariile, de la balconul primariilor s-au tinut cam aceleasi cuvantari si s-a aruncat pe ferestre tablourile cu Ceausescu si cartile sau brosurile legate de acesta. Ce ne puteti spune concret despre aceasta? Erati la curent de aceste proceduri ?


Sper sa nu radeti daca va spun ca in in seara zilei de 22 dec. 1989, in unul din sertarele biroului lui Ioan Traian Stefanescu (la acea vreme era prim-secretar al comitetului judetean de partid al judetului Dolj) au fost gasite o multime de banderole tricolore, 'revolutionare' (asa cum a explicat Nenoiu Ion, seful de cabinet al lui Stefanescu). O asemenea banderola tricolora a purtat si Virgil Magureanu in timpul 'procesului' Ceausestilor de la Tirgoviste.

Ar mai fi interesant de stiut cum s-a procedat pentru a avea controlul asupre retelei de comunicare radio si TV; se stie ca releele de radio si televiziune constituiau niste puncte strategice bine pazite de securitate; lucratorii care intretineau aceste relee erau sub control secu; daca s-ar fi dorit, securitatea lui Ceausescu, ar fi putut foarte usor sa blocheze transmisiile; ori se stie ca nici o statie, nici un releu de transmisie nu a fost scos din uz; toate au functionat perfect; este o performanta !

Concluzia mea este ca in planul de capturare a puterii un element esential a fost preluarea controlului asupra intregii retele de telecomunicatii; sarcina dificila din moment ce aceste retele erau sub supravegherea atenta a oamenilor lui Ceausescu.


Abia dupa 'fuga' lui Ceausescu cu elicopterul, TVR a devenit "TVR 'Libera'". Cred ca dl Nica Leon ar fi in mai mare masura sa va raspunda.
C. Dobre
 
Mesaje: 130
Membru din: Lun Mar 03, 2008 11:04 am

Re: Intrebari pt D-l Dobre

Mesajde Nica Leon » Sâm Noi 29, 2008 5:20 pm

Ioan DRIMUS scrie:D-le Dobre,
Ar mai fi interesant de stiut cum s-a procedat pentru a avea controlul asupre retelei de comunicare radio si TV; se stie ca releele de radio si televiziune constituiau niste puncte strategice bine pazite de securitate; lucratorii care intretineau aceste relee erau sub control secu; daca s-ar fi dorit, securitatea lui Ceausescu, ar fi putut foarte usor sa blocheze transmisiile; ori se stie ca nici o statie, nici un releu de transmisie nu a fost scos din uz; toate au functionat perfect; este o performanta !

Concluzia mea este ca in planul de capturare a puterii un element esential a fost preluarea controlului asupra intregii retele de telecomunicatii; sarcina dificila din moment ce aceste retele erau sub supravegherea atenta a oamenilor lui Ceausescu.
Stiati ceva despre acest subiect ? Cum s-a realizat transferul controlului de la oamenii lui Ceausescu inspre pucisti ?


Nu inteleg pentru cine ar fi interesant. Stiu ca de atunci au trecut cam 19 ani si nu am vazut pina acum vreo ancheta oficala, jurnalistica sau a istoricilor care sa doreasca sa scoata la lumina adevarul ori macar sa caute sa inteleaga cam 10 % din ceea ce stiu eu. Vad si pe Net ca sint multe filme despre Revolutie, toate prelucrate, care mistifica adevarul, de ti se face greata nu alta.
Daca ar fi fost intr-adevar interesant, poate ca pina acum, cu atitia "jurnalisti" si atitea retele de televiziune "independente" si cu pretentii, s-ar fi facut ceva serios in acest timp. Probabil ca se asteapta sa moara martorii ca abia apoi sa se nasca cine stie ce eminenta fabricata, care sa dea lectii posteritatii despre ce am realizat noi, citiva romani patrioti, pentru binele si libertatea multora.

Pentru ca sinteti unul din numarul mare de romani educati si cu deprinderi fixate in perioada de trista amintire, dvs. faceti aceeasi greseala si trageti concluzii pripite, fara vreo baza solida, ancorata in realitate.
Am constatat ca acest iobicei este atit de extins, incit sint unii ce se cred istorici, care mizgalesc tomuri de hirtie cu fel de fel de ineptii, pe care alti fraieri le iau drept adevaruri de necontestat.
Pacat, nu?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Intrebari pt D-l Dobre

Mesajde Ioan DRIMUS » Sâm Noi 29, 2008 6:04 pm

Nica Leon scrie:..... ori macar sa caute sa inteleaga cam 10 % din ceea ce stiu eu.
Pacat, nu?

Intr-adevar este pacat; .....D-le Nica, oare ce va impiedica sa spuneti adecarurile $e care le stiti asa pe sleau ? inteleg ca stiti multe si le pastrati doar pentru dumneavoastra: .....spuneti ca ceilalti nu merita si mai bine sa moara prosti !

Nu inteleg, .....Oare daca ati spune adevarul, viata v-ar fa pusa in pericol ?

Trebuie sa emigrati ca sa va permiteti sa va exprimati liber ?

Totusi, va simpt ca fiind un om curajos! .....vad ca din cand in cand mai puneti la punct tonomatele care nu contenesc sa repete povestea revolutionarilor inventata de Ilici
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Mesajde Ioan DRIMUS » Sâm Noi 29, 2008 8:00 pm

C. Dobre scrie:Ceausescu a fost informat si a stiut tot. Vis-a-vis de ceea ce stia a existat si un raport secret a gen Macri Emil, catre Ceausescu, de contra-masuri care-l urgenta pe cel din urma sa dispuna masuri politice (limitarea si stoparea cultului ceausist) paralele cu cele economice si financiare care sa usureze viata de zi-cu-zi a romanilor. Lipsa de masuri ferme si decisive la costat viata.

Se vede ca la acea data Ceausescu nu mai era decat umbra a ceea ce a fost inainte; ...un biet senil incapabil sa gandeasca si sa ia masuri cu propria-i capatzâna: s-a vazut asta si la "proces"


Sper sa nu radeti daca va spun ca in in seara zilei de 22 dec. 1989, in unul din sertarele biroului lui Ioan Traian Stefanescu (la acea vreme era prim-secretar al comitetului judetean de partid al judetului Dolj) au fost gasite o multime de banderole tricolore, 'revolutionare' (asa cum a explicat Nenoiu Ion, seful de cabinet al lui Stefanescu). O asemenea banderola tricolora a purtat si Virgil Magureanu in timpul 'procesului' Ceausestilor de la Tirgoviste.

Nu ma surprinde de loc; toate aceste persoane erau avizate; stiau de mult ca va veni momentul oportun pt ca sa prinda noul tren; ei nu au riscat nimic; au fost doar informati ca in caz de schimbare sa stie cum trebuie sa procedeze; au asteptat cuminti momentul potrivit si au iesit in fata;

Abia dupa 'fuga' lui Ceausescu cu elicopterul, TVR a devenit "TVR 'Libera'". .

Da, insa a existat o retea de relee care putea fi foarte usor blocata daca existau "forte" care ar fi dorit sa-l salveze pe Ceausescu; asta dovedeste ca la acea ora Ceausescu era abandonat de toti sustinatorii si sacrificat de cei care au pus stapanire pe fraiele pyuterii.

Am gasit un comentariu interesant pe aceasta tema; va rog sa imi spuneti ce credeti despre acesta:

Poate a sosit vremea sa deschida gura si fostul sef al Departamentului Securitatii Statului,generalul Iulian Vlad.Este singura persoana aflata in viata care cunoaste adevarul.Eu unul nu cred in ce a publicat Imre Astalos.Poate ne spune dl. general cine a dat ordin col.Stelian Pintilie sa nu opreasca transmisia televiziunii in ziua de 22 decembrie 1989.(poate aceasi persoana care a dat ordin de oprire a transmisiei in 13 iunie 1990)Pentru aceste fapte de "arme" col. Pintilie a fost avansat general.
sursa:

http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... 240&st=252

Precizez ca pe forumul softpedia sunt niste dezbateri foarte interesante pe tema "revolutiei" ...se vede ca printre forumistii de acolo sunt oameni inteligenti si bine informati.

[/quote]
Ioan DRIMUS
 
Mesaje: 164
Membru din: Dum Mar 23, 2008 11:36 am
Localitate: Paris Franta

Următorul

Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009