Sectorul CIVES
 
 

Medeleţ, Ziman - O cronică a revoluţiei din Timişoara

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Medeleţ, Ziman - O cronică a revoluţiei din Timişoara

Mesajde Marius » Lun Mar 02, 2009 7:03 am

La începutul lui 1990 doi istorici de la Muzeul Banatului, Florin Medeleţ şi Mihai Ziman, au publicat “O cronică a revoluţiei din Timişoara 16-22 decembrie 1989″. Este o broşură de 32 de pagini şi probabil prima încercare de a sintetiza informaţiile despre revoluţia timişoreană.

“Redactarea textului a fost încheiată în 25 ianuarie 1990, orele 15″ se precizează la sfîrşitul lucrării. Broşura se bizuie pe analiza a “aproape 100 de mărturii”, care însă nu sînt individualizate în text. Mărturiile respective au fost strînse pînă în 20 ianuarie 1990. “Deşi înregistrarea mărturiilor mai continuă, se constată, o dată cu trecerea zilelor, o estompare a amintirilor (confuzii de zile, omisiuni de mare întindere), care este firească şi omenească. De aceea consemnările mărturiilor după data de 20 ianuarie 1990 le considerăm importante dar mai puţin relevante decît cele de dinainte de această dată pe care am stabilit-o arbitrar”, explică autorii (pag. 3). Pe lîngă mărturii, în unele locuri s-au folosit şi articole publicate în presa timişoreană imediat după revoluţie (”Orizont”, “Luptătorul Bănăţean”, “Timişoara”).

Autorii dau o defăşurare cronologică, pe ore, a revoluţiei timişorene. Evenimentele sînt relatate ca un conflict militar. Ziua de 17 decembrie 1989, cînd s-au înregistrat cei mai mulţi morţi, este numită “ziua celor opt bătălii ale timişorenilor cu dictatura” (de la judeţeana de partid, din zona Pieţii Traian, din Piaţa Vasile Roaită, din Piaţa Libertăţii, din centrul oraşului, de la Băile Neptun, de pe Calea Girocului, din Calea Buziaşului; observ că lipseşte bătălia din Calea Lipovei). Pentru zilele de 18 şi 19 decembrie evenimentele sînt iarăşi împărţite în “bătălii”.

Cronica se încheie vineri la prînz, în 22 decembrie, cînd “s-a proclamat Republica România. Era şi republica noastră, a timişorenilor (…) La Timişoara, sub cerul albastru, oamenii plîngeau de bucurie şi durere. Poporul a învins”, explică autorii, adăugînd: “Considerăm că evenimentele ce au urmat în oraşul nostru după această dată aparţin procesului de făurire a noii Românii” (pag. 26-27).

E vorba, cum am amintit, de o broşură subţire, fără mari pretenţii. Valoarea broşurii constă în faptul că se bizuie pe mărturii culese “la cald”, imediat după desfăşurarea evenimentelor.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009