Sectorul CIVES
 
 

Romania e condusa de la Budapesta?

Forum
Pe marginea activitatii consumate a grupului GID si a celei curente, cordonate in situl www.gid-romania.com

Moderator: gidromania

Romania e condusa de la Budapesta?

Mesajde gidromania » Lun Mai 23, 2005 11:01 pm

Bacau, Romania/Romanian Global News, 23 May 2005
Intr-o mare de verde-alb-rosu, tricolorul Romaniei interzis la Racaciuni
"Autoritatile maghiare au inaugurat de curand o scoala maghiara in comuna bacauna Racaciuni, manifestare ce a dat ocazia unor reale conflicte intre romani si ... romani.

Evenimentul, la care au participat sotia presedintelui maghiar Madl Dalma, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Janos Tereny, presedintele excutiv al UDMR, Csaba Takacs, presedintele Asociatiei Ceangailor Maghiari din Moldova, Tinka Nistor, etc. s-a desfasurat duminica, 16 mai, nu fara incidente si controverse. Un grup de tineri catolici, angajati ai Fundatiei „Sfantul Ioan Calabria” a fost oprit de la a instala, intr-o comuna romaneasca, de altfel, un steag al Romaniei si de a purta un banner cu inscriptia „Noi suntem romani”. [...]

Scoala cu predare in limba maghiara din Racaciuni este o initiativa a Asociatiei Ceangailor din Romania, care de altfel a ales si sediul pentru institutia de invatamant: unul situat in camp, in mijlocul unui lan de grau, fiind cumparat contra sumei de 87.000 de euro de la o persoana particulara. Terenul este, de fapt, o bucata de pamant in extravilan, trecuta, fara aprobarea Consiliului Local, in intravilan. O constructie pe acel teren nu beneficiaza, in nici nu caz, de vreo aprobare din partea Consiliului Local. Cu toate acestea autoritatile locale romane nu s-au sfiit sa apara la ceremonia de inaugurare a scolii, in frunte chiar cu primarul din Racaciuni, Vasile Ichim. La ceremonie au mai vrut, insa, sa participe, un grup de tineri romani, cu un steag al Romaniei si un banner pe care era insriptionat „Noi suntem romani”. „Noi am pornit de la niste principii serioase. Am considerat ca o asemenea scoala nu-si are locul intr-o comuna unde populatia majoritara este alcatuita din romani” spun membrii grupului.[...]

Pe fondul prezentei permanente la guvernare a UDMR s-a intensificat in zona romano-catolicilor din Moldova ofensiva de maghiarizare a acestora. Burse acordate copiilor care vor sa invete in maghiara, ajutor alimentar pentru familiile sarace care contra acestuia se declara maghiari, excursii in Ungaria, toate acestea pentru a cumpara identitatea a cat mai multor romani din zona. Cu toate semnalele trase atat de Episcopia Romano Catolica de la Iasi cat si de Asociatia „Dumitru Martinas” sau de Academia Romana „statul ticalosit” baga capul in nisip si se face ca nu vede evolutiile din zona Bacaului.
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Dezvoltarea învätämîntului maghiar printre ceangäi

Mesajde Marius » Sâm Iun 18, 2005 6:44 pm

In 2003 erau deja 7 sate din Moldova în care se preda limba maghiarä:
http://www.ceangai.ro/ro/cultura/cultura5.htm
E vorba însä de lectii de limbä maghiarä tinute în scoli în care restul obiectelor se predau în românä.
N-am înteles dacä scoala la care se face referire în mesajul precedent e integral maghiarä, sau doar se predau niste lectii de maghiarä.
Nu trebuie însä exageratä "primejdia maghiarä" pentru România. Iredentism maghiar nu existä si nu va exista la ceangäii din Moldova, iar dacä pe lîngä miile de scoli unguresti din Ardeal mai apar cîteva prin Moldova situatia nu se va schimba prea mult. Nu trebuie sä aplicäm fatä de ceangäi politica pe care sîrbii si bulgarii o duc fatä de vlahii din Valea Timocului.
Sä fim încrezätori în fortele noastre, sä nu ne speriem din orice.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde colegu » Vin Iul 01, 2005 1:43 pm

în slovenia sunt 3 limbi oficiale şi nu-şi dau în cap italienii cu maghiarii pe principii etnice.
la noi se găsesc tot timpu vadimi să sară de cur în sus..big dil.
limba română conţine diacritice.dacă nu crezi caută cu gugăl.
colegu
 
Mesaje: 22
Membru din: Joi Iun 16, 2005 5:38 pm
Localitate: whois 127.0.0.1


Înapoi la gid-romania.com

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009