Sectorul CIVES
 
 

Gloanţe explozive la revoluţie?

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Gloanţe explozive la revoluţie?

Mesajde Marius » Dum Iun 14, 2009 5:50 pm

Profesorul american Rich Andrew Hall scrie pe blogul său propriu despre posibila folosire a unor gloanţe explozive (dum-dum) în perioada revoluţiei.
Vezi de pildă http://romanianrevolutionofdecember1989 ... -si-uslac/ , dar mai are şi alte articole, în care-l acuză şi pe procurorul Dan Voinea că a ascuns acest aspect.
Este o temă care ar merita comentată.
O întrebare pe care mi-o pun este în ce măsură un glonţ care s-a deformat din cauza ricoşării (din caldarîm sau din ziduri), iar apoi a lovit un om, nu poate provoca răni mai grave decît un glonţ obişnuit care şi-a păstrat forma aerodinamică. Răni care ar putea fi considerate de martori de bună credinţă ca provenind de la gloanţe explozive.
Deci, problema de analizat ar fi dacă s-au folosit gloanţe explozive în 1989 (iar acum procuratura sau alte forţe interesate ascund acest lucru) sau este doar o confuzie a unor martori care au văzut răni într-adevăr grave, dar provocate de gloanţe obişnuite în anumite împrejurări (deformare prin ricoşare, un anume unghi de pătrundere).
O problemă adiacentă ar fi cine avea în înzestrare gloanţe explozive. Rich Hall sugerează că folosirea lor este o dovadă a implicării securităţii, dar e posibil ca şi alte structuri militare să fi avut asemenea gloanţe. Cînd mi-am făcut stagiul militar n-am auzit de ele, dar eu am fost un simplu militar în termen, care în cele 9 luni de armată (la M.Ap.N.) am primit în mînă exact 9 gloanţe, la care a trebuit să predau căpăcelele după folosire (ca dovadă că am tras cu gloanţele alea şi nu le-am furat).
Nişte păreri ale unor specialişti ar fi de folos.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Lucian Alexandrescu » Dum Iun 14, 2009 7:38 pm

Stimate domn Mihoc, un glont poate deveni ezploziv prin simpla retezare, cu o pila sau o panza de fierastrau, a varfului. essre foarte corecta idea ricoseului, care deformeaza glontul. Mai trebuie tinut cont ca glontul de kalashnikov este cam moale fapt care-i poate produce deformarea un cazul loviri oaselor ,de exemplu.
aetziu
Lucian Alexandrescu
 
Mesaje: 16
Membru din: Mie Feb 20, 2008 6:19 pm

Mesajde Marius » Dum Iun 14, 2009 9:12 pm

Mai dau cîteva articole de pe blogul domnului Hall, pe acelaşi subiect:
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... -22-decem/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... brie-1989/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... brie-1989/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... body-blow/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... eroristii/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... iei-a-v-a/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... u-medicii/
- http://romanianrevolutionofdecember1989 ... e-dum-dum/


A se observa că, alături de problema gloanţelor explozive, este şi problema gloanţelor cu cap "vidia". Mie nu mi-e foarte clar ce sînt gloanţele astea, dar ştiu că vidia e un material dur (mai dur decît oţelul, folosit la ace de trasat la confecţii metalice, de pildă) şi deduc că ar fi gloanţe penetrante.
Putem discuta şi despre gloanţele vidia tot la această temă.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Nu e ca-n filme

Mesajde nastasache » Lun Iun 15, 2009 12:20 pm

Dupa parerea mea, cele mai multe stiri despre folosirea gloantelor dum-dum si cu cap widia nu au nici o valoare.

Mai mult, nu cred ca poate prezenta cineva o dovada care sa nu poata fi pusa la indoiala, in afara propriei impresiei, la cald si neavizata, ca glontul vazut de el, sau cel care l-a lovit, era de acest tip.

Am obosit cautand la Braila ani in sir urmele unor asemenea gloante cu care cativa dintre cei raniti acolo credeau ca au fost impuscati. Daca n-as fi imapartit saloanele cu ei poate credeam si eu in dum-dum-uri si alte de acest fel.

Orice rana urata musai era facuta de dum-dum. Nu conta balistica si efectul foarte variat pe care il poate avea un glont in functie de ce si cum loveste in exterior si in interior.

Dl. Lucian a punctat bine.

Nu sunt specialist, dar am facut suficienta armata si cred ca prin ricosaj, deformare, unghi si zone lovite ,un glont obisnuit 7,62 chiar si neretezat, poate sa produca rani foarte urate.

Devine frustant sa vezi cat de mult se palavrageste pe un subiect care a pornit de la diversiunea ca se trage cu arme sau munitie atipice.

Se insista pe declaratii ale nespecialistilor. De ex. pe cele ale personalului medical civil. Medicul care m-a operat pe mine nu stia sa faca diferenta dintre orificiul de intrare si cel de iesire pentru simplul motiv ca nu mai avusese de-a face cu asa ceva.

Cu toate acestea, parerea unor medici civili despre modul cum gloantele actioneaza asupra organismului uman in functie de tipul lor este considerata o dovada credibila a existentei gloantelor speciale.

Nu pot sa sustin cu certititudine absoluta ca nu au existat asemenea gloante in nici unul din cazurile de raniti sau ucisi, dar articolele d-lui Hall si imaginile vizionate nu m-au convins catusi de putin.

Totusi exista o pista demna de luat in considerare pornind de pe site-ul d-lui Hall: http://marianmanescu.com/2007/12/21/a-i ... zambeasca/ .

Dl. Alexandru Tudor crede ca a fost impuscat cu 'gloanţe crestate' pe care sustine ca inca le pastreaza. In acceptiunea d-lui Hall, e vorba de gloante dum-dum (in orice caz, speciale). Hai sa vedem daca gloantele care l-au lovit pe dl. Tudor erau dum-dum, sau crestarea lor era doar turtirea la impactul cu oasele.

Multi spun ca au vazut gloante dum--dum, dar odata cu predarea acestora catre Parchet s-au evaporat. O discutie cu dl. Tudor, care sa arate gloantele cuiva care chiar se pricepe, ar putea fi mai utila decat o suta de marturii-impresii subiective.

Poate ca subiectul acesta au existat / n-au existat gloantele speciale n-ar fi atat de important, daca n-ar avea o miza mare: cei de la armata sau cei de la securitate au fost vinovati de macel?
nastasache
 
Mesaje: 11
Membru din: Joi Mar 26, 2009 3:41 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Nu e ca-n filme

Mesajde Marius » Lun Iun 15, 2009 9:10 pm

nastasache scrie:Poate ca subiectul acesta au existat / n-au existat gloantele speciale n-ar fi atat de important, daca n-ar avea o miza mare: cei de la armata sau cei de la securitate au fost vinovati de macel?


Nu cred că miza e chiar aşa de mare. Dl. Hall a strîns vreo 20 de cazuri în care se afirmă că au fost gloanţe explozive, dar avem în revoluţie peste 3000 de răniţi şi peste 1000 de morţi. Presupinînd că au fost folosite gloanţe explozive, acestea au apărut în vreo 2-3% din cazuri. În marea majoritate a cazurilor avem gloanţe obişnuite.
În plus, chiar dacă Direcţia a 5-a a Securităţii avea gloanţe explozive, nu avem dovada că ar fi singura unitate înzestrată cu aşa ceva. Poate şi armata avea asemenea gloanţe.
După părerea mea, chiar dacă se dovedeşte că au fost folosite gloanţe explozive asta nu îngăduie o concluzie fermă cu privire la cine a fost implicat în represiune. Rămîn majoritatea cazurilor, unde au fost gloanţe obişnuite.
Consider că toate forţele armate - armată, miliţie, securitate, au fost implicate în represiune (ordine de represiune este cert că au primit toţi), se discută doar despre partea care revine fiecăruia. La un moment dat, ca urmare a dezvoltării mişcării populare, în toate aceste componente militare au apărut "defecţiuni" faţă de ideea de a continua reprimarea.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Lucian Alexandrescu » Lun Iun 22, 2009 6:03 pm

Toata vorbaraia, cu gloantedum-dum si cu cap vidia, nu are decat rolul de a mai adauga un vreasc la rugul, pe care trebuie pus dl. grl. Dan Voinea, pentru ca a comis erezia de a demonta legendele alcatuite de diversi regizori si in plus a indraznit sa mai comita si blasfemia de a cerceta penal pe marele edec
aetziu
Lucian Alexandrescu
 
Mesaje: 16
Membru din: Mie Feb 20, 2008 6:19 pm


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009