Sectorul CIVES
 
 

Misterul Milea: S-a sinucis din gresala sau a fost omorat?

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Misterul Milea: S-a sinucis din gresala sau a fost omorat?

Mesajde Cristian » Joi Noi 05, 2009 7:57 am

Ziarul Adevarul are o teorie despre moartea lui Milea si anume sinuciderea.
Eu zic ca a fost impuscat.
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Vad ca nu are nimeni nicio opinie !

Mesajde Cristian » Vin Noi 06, 2009 9:32 am

Dupa ce am sa ma consult cu dl.Rosca am sa va spun mai multe detalii legate de acest subiect!
Din cele scrise de dl. Mioc, Milea are o foarte mare vina ptr. cele intamplate la Timisoara, dar la Bucuresti pe data 22 Decembrie a platit cu víata deoarece nu a vrut sa traga in demonstrantii care veneau spre centru.
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Mesajde nastasache » Vin Noi 06, 2009 4:13 pm

Din cate am citit pana acum, sinuciderea nu e deloc plauzibila.

Ceva mai multe informatii decat in Adevarul, am gasit la: http://2005.informatia.ro/Un_martor_rup ... rdin-98759

Nu stiu daca informatiile de acolo sunt corecte (de ex. nu mi se pare plauzibila povestea cu strangularea), ar trebui vazute dovezile de la Parchet.
nastasache
 
Mesaje: 11
Membru din: Joi Mar 26, 2009 3:41 pm
Localitate: Bucuresti

Toti care erau in CC in dimineata zilei de 22 Dec. 1989

Mesajde Cristian » Dum Noi 08, 2009 2:31 pm

stiu cine la impuscat pe Milea. Mai ales gen.Stanculescu si implicit Iliescu.
Ce stiu securistii din garda lui Ceausescu ????
Erau toti acolo.
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Citez din "Jurnalul National"

Mesajde Cristian » Mar Noi 10, 2009 8:19 am

Noaptea de 21 spre 22 decembrie, ultima noapte a generalului Milea. Potrivit declaratiilor aflate la dosar, seara, in jurul orei 21:00, ministrul Apararii este chemat la Ceausescu impreuna cu Postelnicu, Parcalabescu si cu Iulian Vlad. Generalul Iulian Vlad a declarat in momentul anchetei, ca Milea era foarte agitat in acea zi.

"Mi-a spus ca a fost numit comandant al actiunii de imprastiere a demonstrantilor."

La ora 7:00, Nicolae Ceausescu l-a convocat pe generalul Milea la el in cabinet pentru a-i ordona inca o data sa traga in multime

Ofiterul de securitate Ion Vatamanescu, insotitorul personal al lui Milea, declara in timpul anchetei ca, in dimineata de 22 decembrie, "in jurul orei 7:00 s-a primit telefon prin care i se ordona generalului Milea sa se prezinte la Cabinetul 1. L-am trezit, i-am raportat ordinul si l-am ajutat sa se echipeze.

La sedinta fulger au participat Constantin Dascalescu, Emil Bobu, Vasile Milea, Iulian Vlad si Tudor Postelnicu. Maiorul Alexandru Rafailescu declara ca dupa sedinta: "Generalul Milea a iesit desfigurat. (...) A strigat sa nu se traga in multime. Sa nu se raspunda la provocari, militarii sa ramana grupati langa tehnica".

Corneliu Parcalabescu este ultima persoana care l-a vazut pe generalul Milea in viata. Dupa ce Vatamanescu a parasit biroul, seful Garzilor Patriotice sustine ca Milea i-ar fi spus: "Cornele, vreau sa imi fac cateva insemnari pentru a putea merge apoi jos la unitati sa vad care este situatia.

Inainte de asta vreau spun cateva cuvinte pe care te rog foarte mult sa le transmiti familiei mele, sotiei si copiilor mei, in cazul in care mi se intampla ceva. Am primit ordin de la Ceausescu sa trag in popor, bineinteles, sa dau ordin Armatei sa traga in popor. Ei bine, nu pot sa fac asa ceva.

" Potrivit lui Parcalabescu, in anticamera biroului a stat tot timpul plutonierul Iulian Manole, furrier-sef la Garzile Patriotice. Acesta confirma ca Milea era singur in birou cand s-a auzit o impuscatura infundata, la aproximativ 3 minute dupa ce Parcalabescu plecase din cabinet.

Parcalabescu descrie momentul: "Am auzit o impuscatura care parea sa vina dinspre biroul meu si am strigat la Vatamanescu sa vada despre ce este vorba. A intrat in biroul meu si imediat am intrat eu si ceilalti ofiteri de pe sala".

Medicilor – chemati de urgenta de la Spitalul Elias pentru a-i da primul ajutor pacientului – li s-a recomandat sa nu plece imediat si sa acopere fata generalului

Primii care au deschis usa biroului au fost Vatamanescu si Iulian Manole. Scena din birou este descrisa de toti, aproximativ la fel. Generalul Milea era intins pe canapea pe spate, cu picioarele spre usa si cu capul spre fereastra. Mana si piciorul drept atarnau pe podea, iar generalul Milea gemea. In dreptul pieptului avea o pata de sange pe camasa.

Declaratiile devin insa confuze si contradictorii cu privire la pozitia armei. "Avea vestonul descheiat si avea o pata mare de sange in zona toracelui. Era inca in viata si respira cu greutate. La circa 30 de centimetri de canapea se afla un scaun cu spatar dispus in zona picioarelor generalului.

Scaunul avea pe spatar, in partea de sus, o gaura care parea sa fie produsa de trecerea unui proiectil. Nu am sesizat unde era pistolul, dar ceilalti mi-au spus ca se afla pe masa in zona scaunului."

Plutonierul Iulian Manole a sunat imediat la ofiterul de serviciu, caruia i-a transmis sa cheme o Salvare sub pretextul ca ministrul Apararii a suferit un atac de cord. Venisera doua doctorite, i-au facut injectii si a fost transportat de urgenta la Spitalul Elias.

"In jurul orei 9:00-9:15 am primit un telefon si o voce de barbat m-a chemat la camera 621 pentru ca s-a impuscat un ministru." Petra Tudor a ajuns dupa cateva minute impreuna cu asistenta Aneta Popovici pentru a-i acorda generalului Milea primul ajutor.

"Barbatul era asezat in decubit dorsal (pe spate), cu capul usor in hipertensie, in afara spatiului canapelei, cu membrele superioare si inferioare intinse. In camera se afla o femeie in jurul varstei de 50 de ani care se lamenta spunand: «Ce om bun a fost!», sustine medicul Petra Tudor.

Singurul aspect din care rezulta ca mai era in viata era un geamat si cateva miscari involuntare ale mainii drepte. Intercostal avea un orificiu de intrare de dimensiuni mici. Am cerut asistentei sa-i faca urgent intravenos o injectie cu hemisuccinat de hidrocortizon", isi aminteste medicul. Imediat a aparut in decor si o targa.

Asistenta Aneta Popovici este cea care a si identificat persoana care a dat aceste indicatii: "Silviu Curticeanu a aparut agitat si ne-a spus sa nu plecam imediat. Tot Curticeanu este cel care ne-a spus sa acoperim foarte bine pacientul si mai ales fata".

A fost dus de urgenta la reanimare si s-a incercat, fara succes, resuscitarea lui.

Intre timp, la etajul 6 al CC Parcalabescu si ceilalti ofiteri au inceput sa stranga lucrurile ministrului. "Tubul cartusului se afla la piciorul mesei in partea stanga, cum te uiti la masa, la circa 10 centimetri de picior sub masa", sustine armurierul Dumitrescu. Arma si cele doua sau trei carnetele ale generalului au fost sigilate in plicuri.

Carnetelele pe care ministrul Apararii a scris lucrurile cele mai importante in acele zile si, poate, si ultimele cuvinte, inainte sa moara, nu se gasesc la dosar. Ele nu au fost vazute nici macar de procurorul care a instrumentat dosarul, Vasile Pantea, asa cum ne-a declarat chiar domnia sa.

Conform raportului de autopsie, s-a tras de sus in jos, de la circa 10 centimetri, iar glontul a iesit din corp prin spate

Raportul intocmit de medicii legisti, in urma unei autopsii facute la patru zile de la deces, nu aduce nici el mai multa lumina cu privire la ce s-ar fi putut intampla cu generalul Milea. Concluziile medicilor arunca asupra ipotezei sinuciderii inca si mai multe intrebari si nu lamuresc in nici un fel posibilitatea omorului.

In prima parte a documentului legistii insemneaza faptul ca nici una din datele absolut necesare pentru concluziile unei autopsii nu le-a fost adusa la cunostinta. Ei au cercetat practic o moarte despre care nu stiau nici macar cand se petrecuse, desi era obligatia autoritatilor sa le furnizeze toate datele necesare pentru cunoasterea cat mai clara a circumstantelor.

Data mortii este trecuta cu sintagma "probabil 22 decembrie". Potrivit raportului de autopsie, glontul a patruns in corp prin fata. Nu s-a tras cu arma lipita de corp, nici de la distanta mare, ci in limita factorilor secundari de tragere (aproximativ 10 centimetri).

Pozitia de tragere a fost de sus in jos si glontul a iesit din corp prin spate, care era cel mai probabil lipit de o suprafata dura. Medicii legisti remarca insa un aspect extrem de curios: pe mana dreapta a lui Vasile Milea, in care ar fi tinut pistolul, in ipoteza sinuciderii, nu s-au gasit nitrati si nitriti, urme suplimentare obligatorii pe mana tragatorului.

Raportul nu stabileste, de asemenea, ce ar putea insemna cantitatea foarte mica de urme suplimentare specifice tragerii, lasate pe piele, camasa si captuseala vestonului. Nu s-a luat in calcul ipoteza unui amortizor fixat pe arma, care ar fi oprit o cantitate din urmele secundare pe teava.


TESTAMENT
"Daca mi se intampla ceva, iti ordon sa se asigure ca familiei sa-i parvina niste cecuri aflate la mine in birou. Iar alor mei sa le spui sa uite tot"


NESUPUNERE
"Am primit ordin de la Ceausescu sa trag in popor, bineinteles, sa dau ordin Armatei sa traga in popor. Ei bine, nu pot sa fac asa ceva" - Vasile Milea, potrivit declaratiilor lui Corneliu Parcalabescu


NELINISTE
"Ceausescu s-a apropiat de mine si m-a intrebat: «A lasat ceva scris?». Am raspuns foarte scurt: Nu. «Tie ti-a spus ceva?» Am raspuns din nou, nu" - Corneliu Parcalabescu, seful Garzilor Patriotice


VICTIMA
"Ministrul se afla pe canapea, fiind impuscat in piept, insa nu am vazut arma corp delict in apropierea acestuia" - Gheorghe Hateganu, ofiter de Securitate


"Am auzit moartea sotului meu la telefon"

DURERE. Nicoleta Milea, sotia generalului, la funeralii
Despre asa-zisa sinucidere a generalului Milea, Nicoleta Milea a vorbit cu noduri in gat. Nu crede ca acesta a fost finalul generalului si considera ca va mai trece inca un deceniu pana ce lucrurile vor fi lamurite. Sotia generalului sustine ca ancheta care a fost facuta a avut si are inca o miza politica.

Jurnalul National: In ce relatii era cu Ceausescu?
Erau in relatii de serviciu, ca intre subordonat si sef, Ceausescu fiind Comandantul suprem al Armatei. Dar nu vorbea acasa despre asta. A vrut intotdeauna sa ne protejeze. Mai venea suparat cateodata, nici nu manca, dar nu comenta nimic. Cred ca asta ne-a ferit pe toti de multe probleme. Si s-a ferit sa fie un tip foarte popular.

Mi-aduc minte ca a fost odata la Sibiu la un meci impreuna cu Ilie Ceausescu. Toata lumea din tribune l-a aplaudat cand si-a facut aparitia. A venit acasa socat. Mi-a spus: "Daca afla Ceausescu treaba asta, sunt terminat".

In decembrie 1989 a izbucnit Revolutia. Aveati o explicatie pentru ceea ce se intampla in strada?
Sigur ca acum lucrurile sunt mult mai usor de explicat. Ne era frica. Zgomotele din strada... multimea de oameni adunata in Bucuresti. El n-a mai venit acasa din 15 decembrie. Si eu, si copiii ne intrebam ce face. In 17 a venit acasa fara sa ne anunte. Mi-a spus sa iau nepotii si sa ma mut de urgenta la Predeal. N-am putut lua legatura nici cu el, nici cu copii.

Au intrerupt curentul electric si n-am mai putut face nimic. Nici la televizor nu ma puteam uita. Nu stiam ce se intampla si imi era ingrozitor de frica. Fetele au auzit la radio ca tatal lor este tradator. Pentru mine, asta a fost momentul suprem. Adica puteau sa spuna orice, dar nu asta.

De ce credeti ca a fost facut tradator?
Probabil pentru ca nu a vrut sa respecte ordinul lui Ceausescu. Nu a vrut sa traga in populatie. Cel mai usor era sa-si puna piciorul in ghips. In momentul in care a fost sedinta CPEx-ului i s-a spus: "Te asteapta Curtea Martiala!". Ma intreb prin ce a putut sa treaca...

In 22 decembrie ati primit vreun telefon de la generalul Milea?
Da, pe la noua fara ceva, dimineata. Eu eram tot la Predeal. Banuiesc ca era sotul meu, nu am auzit nici o voce in telefon. El era cu siguranta, pentru ca il cunosteam dupa respiratie. Respira foarte greu. Eu tipam la telefon disperata, nu stiam ce se intampla. Am intrebat: "Val, tu esti?". Apoi a fost un moment de liniste, pe urma o lupta si un zgomot de lovituri.

Dupa care s-a auzit o impuscatura. Pana la urma, cineva a preluat telefonul si mi-a spus: "Doamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada". Si a inchis telefonul. N-am apucat sa spun nimic, eram socata. Si nici nu am recunoscut vocea aceea. Am auzit moartea sotului meu la telefon.

Cand ati ajuns in Bucuresti? Ati reusit sa vedeti cadavrul?
Am ajuns in aceeasi zi. Nu stiam unde este cadavrul, pentru ca nimeni nu-mi spunea nimic. Dupa doua zile de la eveniment mi s-a spus ca este dus la morga, dar ca nu pot sa-l vad pentru ca este pazit. Apoi l-au dus la Spitalul Militar, la morga de-acolo.

Vi s-a dat certificatul de deces? Ce scria acolo?
A fost inmormantat fara certificat de deces, n-au vrut sa mi-l dea. Am vorbit cu medicul care l-a autopsiat si mi-a spus: "Doamna, noi am facut tot ce ne-a stat in putinta". Mi-a spus ca inima a fost doar atinsa si ca, daca se intervenea, putea fi salvat. In fine, m-am dus sa fac galagie sa-mi dea certificatul de deces. Si mi-a spus ca nu stie ce sa scrie pe el.

I-am spus ca, daca-i vine mai usor, sa spuna ca a murit langa sotie in pat. Mi-a eliberat un document pe care scria: "Mort prin impuscare".

Ati primit de la Corneliu Parcalabescu carnetele pe care generalul Milea le avea in veston? Ce stiti despre aceste carnetele?
Nu, nu am primit nimic, iar daca Parcalabescu a spus vreodata ca a vorbit cu noi, minte cu nerusinare. Intotdeauna s-a eschivat.

S-a sinucis generalul Milea sau a fost asasinat?
Ambele variante sunt posibile. Dar el nu era genul de om care sa se sinucida. A iubit viata, a iubit oamenii... Noi avem parerea noastra, dar parerea noastra nu conteaza.


BIROCRATIE
"A fost inmormantat fara certificat de deces, n-au vrut sa mi-l dea. Am vorbit cu medicul care l-a autopsiat si mi-a spus: «Doamna, noi am facut tot ce ne-a stat in putinta». Mi-a spus ca inima a fost doar atinsa si ca, daca se intervenea, putea fi salvat"


ANCHETA
"Ancheta a fost facuta poate nu de persoanele cele mai potrivite si a fost facuta sub presiune politica. Si oamenii aceia care ar trebui sa vorbeasca inca nu au ajuns la o varsta atat de inaintata ca sa poata sa spuna ce s-a intamplat cu adevarat"


MOARTEA
"Am intrebat: «Val, tu esti?». Apoi a fost un moment de liniste, pe urma o lupta si un zgomot de lovituri. Dupa care s-a auzit o impuscatura. Pana la urma, cineva a preluat telefonul si mi-a spus: «Doamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada»" - Nicoleta Milea
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Re: Misterul Milea: S-a sinucis din gresala sau a fost omora

Mesajde Nica Leon » Mar Noi 10, 2009 11:59 am

Cristian scrie:Eu zic ca a fost impuscat.


De ce? Pe ce te bazezi?

Am citit si textul lung. La moto-ul scris raspunsul este foarte simplu - de prosti!
Am convingerea ca din acelas motiv se tot bate apa in piua despre Milea, care a fost un criminal ca si ceasca.
De ce se tot spune ca respectivul ar fi refuzat sa dea ordin sa se traga in popor, in ziua de 22 12 1989, cind el daduse cu nonsalanta respectivul ordin in seara de 21 12 1989, orele 17,40, in urma caruia armata a deschis focul in plin centrul Bucurestiului.
Cumva atunci nu era vorba tot de citiva dintre locuitorii Romaniei?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Citez din "Jurnalul National"

Mesajde Cristian » Mar Noi 10, 2009 1:39 pm

"La sedinta fulger au participat Constantin Dascalescu, Emil Bobu, Vasile Milea, Iulian Vlad si Tudor Postelnicu. Maiorul Alexandru Rafailescu declara ca dupa sedinta: "Generalul Milea a iesit desfigurat. (...) A strigat sa nu se traga in multime. Sa nu se raspunda la provocari, militarii sa ramana grupati langa tehnica.

"Corneliu Parcalabescu este ultima persoana care l-a vazut pe generalul Milea in viata. decor si o targa.


Conform spuselor lui Sergiu Nicolaescu la emisiunea "Nasul" a lui Moraru, in incinta fostului sediu CC se mai afla si gen. ILIE CEAUSESCU.

De acest personaj nu se spune nimic in declaratii. DE CE?
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Re: Citez din "Jurnalul National"

Mesajde Raven » Mar Noi 10, 2009 5:02 pm

Cristian scrie:Noaptea de 21 spre 22 decembrie, ultima noapte a generalului Milea. Potrivit declaratiilor aflate la dosar, seara, in jurul orei 21:00, ministrul Apararii este chemat la Ceausescu impreuna cu Postelnicu, Parcalabescu si cu Iulian Vlad. Generalul Iulian Vlad a declarat in momentul anchetei, ca Milea era foarte agitat in acea zi.

"Mi-a spus ca a fost numit comandant al actiunii de imprastiere a demonstrantilor."

La ora 7:00, Nicolae Ceausescu l-a convocat pe generalul Milea la el in cabinet pentru a-i ordona inca o data sa traga in multime

Ofiterul de securitate Ion Vatamanescu, insotitorul personal al lui Milea, declara in timpul anchetei ca, in dimineata de 22 decembrie, "in jurul orei 7:00 s-a primit telefon prin care i se ordona generalului Milea sa se prezinte la Cabinetul 1. L-am trezit, i-am raportat ordinul si l-am ajutat sa se echipeze.

La sedinta fulger au participat Constantin Dascalescu, Emil Bobu, Vasile Milea, Iulian Vlad si Tudor Postelnicu. Maiorul Alexandru Rafailescu declara ca dupa sedinta: "Generalul Milea a iesit desfigurat. (...) A strigat sa nu se traga in multime. Sa nu se raspunda la provocari, militarii sa ramana grupati langa tehnica".

Corneliu Parcalabescu este ultima persoana care l-a vazut pe generalul Milea in viata. Dupa ce Vatamanescu a parasit biroul, seful Garzilor Patriotice sustine ca Milea i-ar fi spus: "Cornele, vreau sa imi fac cateva insemnari pentru a putea merge apoi jos la unitati sa vad care este situatia.

Inainte de asta vreau spun cateva cuvinte pe care te rog foarte mult sa le transmiti familiei mele, sotiei si copiilor mei, in cazul in care mi se intampla ceva. Am primit ordin de la Ceausescu sa trag in popor, bineinteles, sa dau ordin Armatei sa traga in popor. Ei bine, nu pot sa fac asa ceva.

" Potrivit lui Parcalabescu, in anticamera biroului a stat tot timpul plutonierul Iulian Manole, furrier-sef la Garzile Patriotice. Acesta confirma ca Milea era singur in birou cand s-a auzit o impuscatura infundata, la aproximativ 3 minute dupa ce Parcalabescu plecase din cabinet.

Parcalabescu descrie momentul: "Am auzit o impuscatura care parea sa vina dinspre biroul meu si am strigat la Vatamanescu sa vada despre ce este vorba. A intrat in biroul meu si imediat am intrat eu si ceilalti ofiteri de pe sala".

Medicilor – chemati de urgenta de la Spitalul Elias pentru a-i da primul ajutor pacientului – li s-a recomandat sa nu plece imediat si sa acopere fata generalului

Primii care au deschis usa biroului au fost Vatamanescu si Iulian Manole. Scena din birou este descrisa de toti, aproximativ la fel. Generalul Milea era intins pe canapea pe spate, cu picioarele spre usa si cu capul spre fereastra. Mana si piciorul drept atarnau pe podea, iar generalul Milea gemea. In dreptul pieptului avea o pata de sange pe camasa.

Din declaratiile de fatza reiese ca Milea era in biroul lui Parcalabescu cand s-a/a fost impuscat.

Ce birou a parasit Vatamanescu?

In ce birou se afla Milea cand Parcalabescu declara ca a auzit "o impuscatura care parea sa vina dinspre biroul" lui?
Raven
 
Mesaje: 28
Membru din: Vin Ian 02, 2009 12:20 am

Am mai gasit ceva , care arata ca Ilie Ceausescu era acolo.

Mesajde Cristian » Mie Noi 11, 2009 8:35 am

"PROPUNERILE. Constantin Manea, seful de cabinet, a precizat ca Nicolae Ceausescu, afland ca Stanculescu n-a sosit, l-a chemat pe fratele sau, Ilie Ceausescu, dar acesta nu a fost gasit. Este o minciuna. Ilie Ceausescu se afla in cladirea CC si a fost in biroul lui Nicolae Ceausescu.

Dimineata, inainte de sedinta de la ora 8:00, Ilie Ceausescu i-a spus fratelui sau: “Situatia este deosebit de critica. Vin coloane de muncitori. Trebuie facut ceva. Trebuie destituit guvernul”. Atunci, Nicolae Ceausescu a reactionat brutal: “Vezi-ti de treaba ta, avem acum sedinta de Consiliu Politic. Executam si vom vedea ce facem”.

Tot Eugen Florescu arata ca dialogul lui Ilie Ceausescu cu Nicolae Ceausescu, petrecut mai intai in jurul orei 6:00, a avut aspecte mult mai dramatice: “Ilie incerca sa-i atraga atentia ca vin muncitorii de pe platformele industriale, iar Ceausescu ii raspundea vesel: “Lasa, ca in Piata Tien An men au fost un milion si i-au pus la punct de nu s-au vazut”.

Ilie a plecat pentru ca era imposibil sa se discute cu el. Elena Ceausescu dirija totul si el, ca frate, nu o mai suporta. Aparuse, il ataca: “Nu-l mai speria pe tovarasul!”. A plecat de gura ei”.

Acum, dupa ce Milea s-a sinucis, Nicolae i-a propus lui Ilie sa preia conducerea Armatei, dar fratele a refuzat, reprosandu-i totodata ca nu l-a ascultat nici in iulie 1989, cand i-a propus formarea unui nou guvern condus de Ion Iliescu si compus din personalitati rusofile, asa cum cerea Moscova. Elena Ceausescu a reactionat si de aceasta data violent, iar Ilie a plecat la minister.

Aici, Ilie Ceausescu s-a instalat in biroul ministrului Apararii, unde a compus o lista de guvern – conform unei marturii, cu Ion Iliescu prim- ministru si a cerut sefului DIA convocarea atasatilor militari ai URSS si ai Chinei. Fara alta solutie, Nicolae Ceausescu cere din nou sa-i fie adus Stanculescu."


http://ceausescunicolae.wordpress.com/2 ... on-iliesc/

"In iulie 1989, Ilie Ceausescu i-a propus lui Nicolae Ceausescu formarea unui nou guvern condus de Ion Iliescu si compus din personalitati rusofile, asa cum cerea Moscova. – la congresul al XIV-lea, Marin Ceausescu, l-a sfatuit pe Nicolae Ceausescu sa-l numeasca ca succesor pe Ion Iliescu"
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Se pare ca Milea i-a refuzat pe cei care organizau Lovitura

Mesajde Cristian » Mie Noi 11, 2009 10:46 am

de Stat.

"Controversatul puci, incercat de Securitate

Atacata si dinspre Est si dinspre Vest de servicii de informatii, Securitatea, care actiona ca un monolit in jurul generalului Vlad, putea sa se mai salveze numai luand initiativa in rasturnarea lui Ceausescu. Generalul Vlad a afirmat ca a avut tentative in acest sens, dar s-a lovit de frica generalului Milea in fata lui Ceausescu - care, viclean, a stiut sa-l tina pana in ultimele momente intr-o mare tensiune nervoasa si deruta - de solidaritatea lasa a inaltului aparat politic si de apatia totala a structurilor inferioare ale partidului. Proiectat eroic dupa revolutie, numarul unu al armatei, generalul Vasile Milea, este descris de ofiteri de varste diferite ca un alcoolic ordinar in stare sa execute orice ordin, chiar si aberant, din partea lui Ceausescu, deci, daca i s-a pus problema unei lovituri de stat, acesta nu era in stare sa o dea. Interesanta este relatarea generalului Vlad in fata Comisiei senatoriale (Gabrielescu). Seful Securitatii sustine ca in noaptea de 21 spre 22 decembrie, pe la ora 3.OO, de la un obiectiv de pe strada Onesti, unde erau si forte ale scolii de Ofiteri de Securitate de la Baneasa (la proces afirmand ca a fost si la baricada de la Inter), a intrat in sediul fostului Comitet Central. Dupa ce s-a intors generalul Milea, a urcat impreuna cu acesta la etajul 1, unde era Statul Major. Cand au iesit pe culoar, luand loc pe fotolii, ministrul apararii „a inceput sa planga si spunea ca nu crede ca sanatatea ii va mai ingadui sa spuna sotiei si fetelor ce s-a intamplat, ca nu a fost pregatit sa intampine asa ceva”. Generalul Vlad declara in continuare: „I-am spus ca nu puteam lasa lucrurile asa, ca de fapt forta este in mana lui si a mea. Eu stapaneam lucrurile in sediu, iar el afara. Mi-a spus clar, dragul meu, nu pot, nu mai sunt in stare”. Din pacate, singurul martor care putea confirma sau infirma discutia respectiva, generalul Milea, s-a sinucis la ora 9.35, in jurul mortii sale facandu-se multe speculatii."


http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2008_649.html

Se pare ca Milea trebuia sa fie fortat sa execute ordinul lui Ceausescu , dat in aceea dimineata. Iar el refuzand, a fost eliminat facand loc lui Iliescu si ai lui.

Am o intrebare.
Cine stie ce a facut Ilie Ceausescu dupa Contrarevolutie??
Din cate am aflat sotia acestuia mai locuieste si acum in apartament RA-APPS.

"Cumnata dictatorului Nicolae Ceausescu, vaduva lui Ilie Ceausescu, sta cu chirie intr-o casa a RA-APPS din Bucuresti, atribuita familiei in 1973, la fel si unii ministri din perioada comunista - Paul Niculescu
Mizil sau Stefan Andrei, relateaza NewsIn.

Vaduva lui Ilie Ceausescu are acelasi nume ca sotia fostului dictator, Elena. Ea este chiriasa unui imobil RA-APPS de pe strada Bruxelles nr. 3. Contractul a fost preluat de la primarie de RA-APPS si este valabil pana in anul 2009, dupa ce a fost prelungit in 2004 pentru inca cinci ani."

http://www.ziare.com/actual/dezvaluiri/ ... pps-195012
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Re: Am mai gasit ceva , care arata ca Ilie Ceausescu era aco

Mesajde Marius » Joi Noi 12, 2009 12:56 am

Cristian scrie:http://ceausescunicolae.wordpress.com/2009/07/06/lovitura-de-stat-ion-iliesc/


Sursa pe care o citezi aparţine tipului ăla care a vrut să-mi şteargă blogul. Un securist care vrea să-l reabiliteze pe Stănculescu, admirator şi a lui Ceauşescu, capabil de orice minciuni (cum s-a văzut cînd a încercat să-mi şteargă blogul). În general copiază articole din alte surse securiste, care le prezintă pe blogurile sale (are o mulţime).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Poate ca aveti dreptate.

Mesajde Cristian » Joi Noi 12, 2009 7:26 am

Astazi nu mai sti cine, ce a fost. Dar daca spuneti dv. va cred.
Totusi ce am vrut sa evidentiez este faptul ca Ilie Ceausescu era in CC in dimineata zilei de 22 Dec. 1989.

Ceea ce spun Parcalabescu si Vatamanescu nu dau doi bani.

S-ar puteasa fi fost si ei in birou atunci cand a fost impuscat Milea.

Nu inteleg de ce dupa atata timp se ascunde inca faptul ca Milea a fost impuscat.

Ce ratiuni sunt in spatele acestei mnciuni ?????

Cu ce îi ajuta asta pe cei care au furat Revolutia??
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

Am mai gasit ceva pe "HOTNEWS"

Mesajde Cristian » Joi Noi 12, 2009 9:26 am

"Am auzit moartea sotului meu"

Intr-un interviu acordat Jurnalului National, vaduva generalului Milea marturiseste ca sotul sau a fost impuscat in timp ce vorbea cu ea la telefon. La 22 decembrie, la ora 9:00, Nicoleta Milea, sotia generalului Milea, a primit acest telefon cel putin ciudat. "Eram la Predeal. Banuiesc ca era sotul meu, nu am auzit nici o voce in telefon.

El era cu siguranta, pentru ca il cunosteam dupa respiratie. Respira foarte greu. Eu tipam la telefon disperata, nu stiam ce se intampla. Am intrebat: "Val, tu esti?". Apoi a fost un moment de liniste, pe urma o lupta si un zgomot de lovituri. Dupa care s-a auzit o impuscatura.

Pana la urma, cineva a preluat telefonul si mi-a spus: "Doamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada". Si a inchis telefonul. N-am apucat sa spun nimic, eram socata. Si nici nu am recunoscut vocea aceea.

Am auzit moartea sotului meu la telefon." Vaduva Milea mai spune ca sotul sau a fost inmormantat fara certificat de deces si ca medicul care a facut autopsia i-a spus ca inima a "fost doar atinsa si ca, daca se intervenea, putea fi salvat". "Mi-a eliberat un document pe care scria: "Mort prin impuscare". Nici asa, nici asa. Cred ca dupa zece ani o sa se spuna adevarul.

Subiectul e inca sensibil. Au fost multe declaratii ale medicilor care l-au consultat. Asta nu se spune si nu se ia in seama", ne-a mai declarat Nicoleta Milea.

In acelasi interviu, aceasta marturiseste ca nu a primit niciodata carnetelele pe care generalul Milea le purta in veston, documente care contineau probabil secrete militare si care, pe parcursul audierii de martori, au fost trecute in posesia Nicoletei Milea.

GENERALUL. O alta declaratie incendiara surprinsa in interviul nostru este cea in care doamna Milea afirma ca, dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a intalnit cu unul dintre capitanii care s-au aflat in Comitetul Central la momentul impuscarii sotului sau.

"Mi-a spus ca nu poate sa-mi povesteasca ce s-a intamplat atunci, dar ca un general va plati pentru asta." Doamna Milea a refuzat sa faca public numele acestui general. Dupa ce a trait o viata langa sotul sau, ea considera ca generalul nu era genul de om care sa se sinucida
.

Dupa parerea mea au fost mai multe persoane in camera , atunci cand gen. Milea a fost impuscat.
Dupa cele spuse de sotia lui gen. Milea a fost impuscat de un general.
Ilie Ceausescu era atunci general.
“De ce noi, ca societati, cream o lume, de care noi, ca indivizi, avem oroare?”
Frances Moore Lappe
Cristian
 
Mesaje: 34
Membru din: Mie Oct 28, 2009 8:02 am

O ipoteză

Mesajde Emil Sangeorzan » Vin Noi 13, 2009 7:37 pm

Ce mi se pare ciudat în articolul din ziarul Adevărul din 4 noiembrie 2009 ("Misterul morţii generalului Milea"), este că nu se ia în considerare o a patra ipoteză, la fel de plauzibilă ca şi celelalte enumerate. Este, desigur, doar o ipoteză şi nimic mai mult. Deocamdată, cel puţin. Dacă voi avea timp, voi aduna documente pentru a clarifica acest episod.

Ipoteza pe care o propun ar fi următoarea :

- După ce Milea a executat ordinele lui Ceauşescu, atât la Timişoara cât şi la Bucureşti, până în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, fiind deci responsabil de masacrul represiunii, într-un ultim gest, înainte de a-şi curma viaţa (sau de a fi asasinat), decide să-l saboteze pe Ceauşescu şi dă ordinul de retragere în cazărmi. În starea în care se afla, nici nu mai conta teama de a-l nemulţumi pe dictator, mai ales dacă avea de gând să se sinucidă imediat după ordinul dat.

Surprinzător este faptul că până şi lui Stoenescu îi vine foarte greu, în nenumăratele sale pledoarii la adresa lui Stănculescu, să-l facă pe acesta responsabil de "lovitura de stat" militară, adică să facă din el, implicit, un erou al Revoluţiei.

Ce scrie Stoenescu ?

"Fără altă soluţie, Nicolae Ceauşescu cere din nou să-i fie adus Stănculescu. Constantin Manea arată că, informat asupra "accidentului" lui Stănculescu, Nicolae Ceauşescu i-a strigat: "Cu picioarele rupte să vină şi să vină în 5 minute, să nu se joace că-l aduc arestat!". Stănculescu a sosit în aproximativ un sfert de oră îmbrăcat cu haine civile. Simula că e accidentat şi că îl doare piciorul. Ceauşescu i-a dat atunci un ordin: "Stănculescule, preiei conducerea armatei în urma sinuciderii lui Milea şi execuţi ordinul. Mergeţi şi opriţi" şi a cerut să-i cheme pe Voinea şi pe Eftimescu."
(Alex Mihai Stoenescu, Istoria loviturilor de stat în România, vol. IV, 2, Editura Rao, 2005, p. 376)

Ce mai povesteşte Stoenescu?

"Ordinul de a nu se trage în oameni. Acest ordin a fost dat de generalul Stănculescu. După ce a ieşit de la Ceauşescu - înainte de ora 10.00 -, în calitate de nou ministru al Apărării, el s-a deplasat la grupa operativă, unde i-a întâlnit pe generalii Eftimescu şi Voinea. Le-a cerut acestora să-l informeze "cum este realizat dispozitivul de apărare din prejma CC şi de ce forţe dispune". Astfel, ca urmare a raportului pe care i l-au dat generalii - deci, recunoscându-i autoritatea -, Stănculescu a aflat şi că se află în deplasare spre centrul oraşului încă trei regimente. Generalul Stănculescu a afirmat imediat după revoluţie că a lăsat "în mod deliberat evenimentele să curgă pentru a câştiga timp şi pentru a acţiona în folosul Revoluţiei". În realitate, la câteva minute după ora 10.00, generalul Stănculescu va transmite primul său ordin în calitate de ministru al Apărării:

(Ora) 10.07. Col. Negrea.
Rondoul - ind MApN transmite: "Nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare - să se parlamenteze".

"Rondoul" era indicativul ministrului Apărării Naţionale şi va fi indicativul prin care va conduce şi va da ordine noul ministru, general Victor A. Stănculescu."
(Ibidem, p. 378)

În afara multelor confuzii cu care Stoenescu îşi îmbrobodeşte cititorii, două elemente ies în evidenţă :

1. ordinul de retragere în cazărmi (între 9.20 şi 10.10) va fi semnat mult mai târziu de Stănculescu, de teamă, dacă situaţia devenea favorabilă lui Ceauşescu, să nu fie învinuit, fie de insubordonare, fie de confirmare al ultimului ordin dat de "trădătorul" Milea;

2. în momentul în care Stănculescu preia conducerea armatei, Piaţa Palatului se umplea deja de revoluţionari. Chiar Stoenescu relatează, imediat după pasajul cu sosirea lui Stănculescu în biroul lui Ceauşescu:
"Manea mai afirmă că el, imediat după numirea lui Stănculescu, acesta fiind în anticamera cabinetului, s-a uitat pe fereastră şi i-a spus generalului: "Uite că deja se umple (piaţa)" - intraseră primele grupuri de muncitori". (Ibidem, p. 376)

Câteva pagini mai târziu, avem o relatare a lui Mihai Montanu:

"Momentul retragerii trupelor din oraş spre cazărmi a fost surprins de revoluţionarul Mihai Montanu. Pe 22 decembrie dimineaţă el găseşte baraje de TAB-uri pe strada care coboară spre hotelul Athénée Palace, la Piaţa Cosmonauţilor, un alt baraj la Hotel Ambasador, iar între Ambasador şi Inter era liber. La Inter era baraj şi se strânsese deja lume. "La un moment dat (în jurul orei 10.00, precizată de martor la o altă pagină, n.a.), unul la care mă uitam mai mult, un locotenent-major, a început să zâmbească. Şi atunci am spus la lume: "Gata. Armata e cu noi". L-am întrebat: "Ce ordin ai primit?". Mi-a răspuns: "Să ne retragem în unitate".(...)"." (Ibidem, p. 385)

Din relatarea celor două momente, nu ne putem împiedica să ne punem întrebarea : Cum putuseră muncitorii să intre în Piaţa Palatului, în momentul în care lui Stănculescu tocmai i se preda conducerea armatei, dacă nu ar fi existat deja un ordin de degajare a barajelor care încercuiau sediul CC ?

Devine foarte plauzibil din acest moment ca nu Stănculescu, ci chiar Milea să fi dat, înainte de moarte, ordinul retragerii în cazărmi, poate pentru a muri cu conştiinţa, dacă nu curată (pentru că nu mai putea fi, după masacrul de la Timişoara şi Bucureşti) cel puţin împăcată, că ultimul său gest să fie în favoarea poporului pe care ar fi trbuit să-l slujească cu cinste (şi n-o făcuse).

Nu pretind în vreun fel că aş avea documente certe care să probeze această ipoteză. Consider doar că merită luată în calcul.

Înţeleg că nimănui nu-i mai pasă de Milea, mai ales că a fost dovedit responsabil pentru represiune. Dar poate că istoria îi este datoare măcar cu o clarificare a ultimului gest pe care poate că l-a făcut şi care îi poate salva o parte din onoare, atât cât îi mai rămâne.

Pe de altă parte, mărturisesc că şi eu mă număr printre cei care au înghiţit (prea) multă vreme gogoaşa prin care Stoenescu era promovat drept un fel de "salvator" in extremis al insurecţiei populare din decembrie. Cu timpul însă, îmi dau seama că nimic nu-l recomanda la vreun statut de erou : 1) la Timişoara, se eschivează, evitând să ia parte la evenimente (pro sau contra), când ar fi putut, chiar atunci, să întoarcă armele, dacă ar fi avut într-însul măcar un gram din eroismul cu care a fost acreditat ulterior; 2) la Bucureşti, pentru a scăpa de responabilităţi, îşi pune piciorul în ghips; 3) iar astăzi, scos din închisoare pe caz de boală, joacă păcănele în cazinourile din Bucureşti...

Nici Milea nici Stănculescu nu sunt eroi, dar măcar memoria poate măcar să restabilească adevărul. Şi Stănculescu nu prea cred că ar merita să i-l servim pe tavă pe Milea drept ţapul ispăşitor, fără a-i acorda măcar circumstanţe atenuante şi un dram de onoare, cât de mică sau - aparent - neînsemnată.

Ar mai fi multe de spus, dar nu era în intenţia mea să merg prea departe.

Îi invit pe ceilalţi colaboratori să aducă noi elemente, în favoarea sau defavoarea acestei ipoteze. Subiectul merită, cred eu, toată atenţia, fiind punctul cheie al răsturnării dictaturii comuniste.

Emil Sângeorzan
Timişoara
Emil Sangeorzan
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Mar 09, 2006 4:48 pm
Localitate: Timisoara

Corectare

Mesajde Emil Sangeorzan » Vin Noi 13, 2009 8:57 pm

Corectare

În mesajul anterior, în loc de :
"Pe de altă parte, mărturisesc că şi eu mă număr printre cei care au înghiţit (prea) multă vreme gogoaşa prin care Stoenescu era promovat drept un fel de "salvator" in extremis al insurecţiei populare din decembrie."

trebuie citit, desigur :
"Pe de altă parte, mărturisesc că şi eu mă număr printre cei care au înghiţit (prea) multă vreme gogoaşa prin care Stănculescu era promovat drept un fel de "salvator" in extremis al insurecţiei populare din decembrie."
Emil Sangeorzan
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Mar 09, 2006 4:48 pm
Localitate: Timisoara

Următorul

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009