Sectorul CIVES
 
 

Falsificator în 1989, sef la Evidenta Populatiei în 2005

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Falsificator în 1989, sef la Evidenta Populatiei în 2005

Mesajde Marius » Lun Oct 17, 2005 4:16 pm

Fostul falsificator de buletine de identitate, Traian Cozma, este noul sef al Directiei de Evidentä Informatizatä a persoanelor din judetul Timis

Recent, presa timisoreanä a anuntat cä în functia de sef al Directiei de Evidentä Informatizatä a persoanelor din judetul Timis a fost numit domnul Traian Cozma, pensionar. Folosesc acest prilej pentru a aminti un episod din trecutul domnului Traian Cozma: falsificarea a 6 buletine de identitate pentru generali si ofiteri superiori din Ministerul de Interne care fuseserä implicati în reprimarea revolutiei din decembrie 1989 la Timisoara.

Prin Sentinta nr. 24 din 26 februarie 1990, Tribunalul Militar Timisoara l-a condamnat pe inculpatul cäpitan de militie Cozma Traian Gavril la 3 ani si 6 luni închisoare pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale si alti 3 ani si 6 luni închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale. Totodatä, Tribunalul a constatat cä în temeiul art. 1 din Decretul-Lege 23/1990 pedepsele sînt gratiate în întregime, conditionat, si a atras atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectärii art. 4 din Decretul-Lege.

Pentru a ajunge la aceastä solutie, instanta a constatat:

"În perioada 17-22 decembrie 1989, fostii generali Nutä Constantin, Mihalea Velicu si Macri Emil, cît si fostii colonei Ghircoias Nicolae si Dehelean Ion, au fäcut parte cu alte cadre ale fostului Minister de Interne din Comandamentul constituit în municipiul Timisoara pentru reprimarea revolutiei anticomuniste si anticeausiste.

Väzînd amploarea acestor manifestatii si rezultatul lor, cäderea iminentä a regimului totalitar, pentru a-si ascunde identitatea, Nutä Constantin si Mihalea Velicu, seful fostului Inspectorat General al Militiei si, respectiv, loctiitorul säu, au hotärît ca lor si celorlalte 3 persoane, si unei alte persoane care a rämas neidentificatä, înalti functionari ai M.I., sä li se pläsmuiascä buletine de identitate false. (...)

Inculpatul Cozma Traian Gavril s-a deplasat la biroul evidenta populatiei de la Militia municipiului Timisoara, unde le-a determinat pe lt. Cîmpean Aurica, p.m.c. Pop Olivia si Predescu Ecaterina de la acest birou sä întocmeascä în "3 minute" trei buletine de identitate, înmînîndu-le pozele si datele de stare civilä false. (...)

Dupä mai mult de jumätate de orä, inculpatul le-a determinat din nou pe cele trei functionare sä mai întocmeascä în aceleasi conditii si celelalte trei buletine de identitate false, pe care de asemenea le-a înmînat înaltilor functionari ai Ministerului de Interne.

De fiecare datä, pentru a da si mai multä veridicitate actelor de identitate pläsmuite, inculpatul a semnat în locul comandantului unitätii pe toate cele 6 buletine falsificate."


Instanta a mai consemnat si cä. în ultimul cuvînt, inculpatul "regretä comiterea faptelor". Din cele 6 buletine de identitate falsificate, doar unul a fost recuperat - pe numele Negrilä Constantin, folosit în 22 decembrie 1989 de generalul Nutä Constantin la hotel Parc din Arad.

Prin Decizia nr. 120 din 28 mai 1990, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a respins recursul înaintat de inculpatul Cozma Traian Gavril.

Felicit Consiliul Judetean Timis pentru alegerea unui falsificator de acte de identitate în functia de sef al serviciului care se va ocupa cu emiterea actelor de identitate. Omul potrivit la locul potrivit!

Mentionez cä despre procesul în care a fost implicat Cozma Traian s-a scris si în cartea "Curtea Supremä de Justitie - Procesele revolutiei din Timisoara (1989), adunate si comentate de Marius Mioc", Editura Artpress 2004, pag. 343
http://procesulcomunismului.com/marturi ... altpro.htm
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Consiliul Judetean Timis îi ia apärarea lui Traian Cozma

Mesajde Marius » Joi Noi 03, 2005 9:05 pm

http://www.cjtimis.ro/phpBB/viewtopic.php?t=62

Condamnarea Dlui Cozma Traian prin Sentinţa penală nr.24/1990 a Tribunalului Militar Timişoara s-a făcut sub presiunea evenimentelor şi prin ignorarea evidentă a Ordinului M.I. nr.01900/1981 care stipula expres că „actele de identitate se pot întocmi şi în alte situaţii decât cele prevăzute în Legea nr.5/1971 cu aprobarea şefului IGM”. Ordinul respectiv avea caracter „secret”, iar actele de identitate eliberate aveau caracterul de acte operative pentru activitatea Ministerului de Interne.
Din acest punct de vedere susnumitul în calitate de ofiţer şi şef al formaţiunii judeţene de evidenţă a populaţiei avea obligaţia legală şi regulamentară să execute dispoziţiile şefilor ierarhici, în speţă, a generalului Nuţă Constantin care îndeplinea funcţia de adjunct al ministrului de interne şi şef al IGM care s-a prevalat de prevederile Ordinului M.I. nr.01900/1981 (abrogat abia în anul 2000, prin Ordinul M.I. nr.1190).
Toate aceste aspecte au fost cunoscute în anul 1990 de conducerea M.I., respectiv Inspectoratul General al Poliţiei şi Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, care au dispus menţinerea Dlui Cozma Traian în funcţia de şef serviciu evidenţa populaţiei până în anul 2001 când a îndeplinit condiţiile de pensionare la limită de vârstă şi a fost trecut în rezervă.
Mai mult, pedeapsa aplicată în 1990 a fost graţiată în întregime prin Decretul-Lege nr.23/1990, iar Dl. Cozma Traian a fost reabilitat prin sentinţa Tribunalului Militar Timişoara, încetând toate interdicţiile, incapacităţiile şi decăderile rezultate din condamnare şi care, în fapt, nici nu au existat pentru motivele susmenţionate.
În aceste împrejurări, Dl. Cozma Traian a participat, îndeplinând condiţiile legale, la examenul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru funcţia de director executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timiş fiind declarat admis, iar Consiliul judeţean Timiş a aprobat prin hotărâre numirea în această funcţie.

PREŞEDINTE,
Constantin OSTAFICIUC

SECRETAR GENERAL,
Petrişor NĂDĂŞTEAN

Comentarii ale mele -
Dl. Cozma a cîstigat examenul pentru Directia de Evidentä a Populatiei, asta dovedeste cä cunoaste legislatia din domeniu, nu cä nu e vinovat de acele falsuri.
Reabilitarea este o procedurä stabilitä de legislatie prin care orice infractor poate obtine, la cerere, dupä trecerea unei anumite perioade în care nu a mai recidivat, stergerea din cazier a condamnärii sale. Reabilitarea nu înseamnä cä vinovätia respectivului nu a exista ci cä justitia considerä cä respectivul s-a îndreptat. In cazul particular a lui Traian Cozma, tinînd seamä de lipsa cäintei, doveditä prin faptul cä continuä sä sustinä cä a fost victima unei erori judiciare, cred cä reabilitarea e o eroare judiciarä.
Faptul cä Traian Cozma a fost vinovat de falsificarea buletinelor de identitate pentru unii sefi ai represiunii de la Timisoara are autoritate de lucru judecat, iar faptul cä regimurile Iliescu si Constantinescu l-au pästrat în functie aratä doar caracterul contrarevolutionar al acestor regimuri politice.
Vorbesc unii politicieni, inclusiv de la Consiliul Judetean Timis, de Legea lustratiei, prin care sä se interzicä ocuparea de posturi fostilor activisti PCR. De ce nu vorbesc si de interzicerea ocupärii posturilor pentru fosti falsificatori de acte în folosul criminalilor din 1989? Ce împiedicä CJT sä adopte niste norme interne pe aceastä temä?
Deocamdatä, în conceptia sefilor CJT, vinovati sînt judecätorii care l-au condamnat pe Cozma T., numai Cozma e nevinovat.
"Susnumitul în calitate de ofiţer şi şef al formaţiunii judeţene de evidenţă a populaţiei avea obligaţia legală şi regulamentară să execute dispoziţiile şefilor ierarhici" - asta spune nu numai Traian Cozma sau Constantin Ostaficiuc, ci toti cei care au omorît în decembrie 1989.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Revista "Bänäteanul" prezintä cazul Cozma T

Mesajde Marius » Mar Noi 08, 2005 3:21 am

Revista "Bănăţeanul" din 7-13 noiembrie 2005 prezintă cazul Cozma Traian (vezi http://www.banateanul.ro/ - linkul e valabil doar säptämîna asta). Puteţi citi aici inclusiv punctul de vedere a lui Cozma Traian.
Să revenim însă la comunicatul prezentat pe forumul internet al CJT de cuplul Ostaficiuc - Nădăştean. Iată cîteva observaţii:
1. D-nii Ostaficiuc şi Nădăştean afirmă că osîndirea lui Traian Cozma, pentru falsificarea a 6 buletine de identitate, s-a făcut "sub presiunea evenimentelor". Din cîte cunosc procesul d-lui Cozma T. s-a desfăşurat în 1990 într-o totală ignoranţă a presei şi opiniei publice, preocupate atunci doar de procesul "celor 25" (Ion Coman, Radu Bălan, Ilie Matei ş.a.) şi de aşa zisul complot a lui Ion Iliescu. Cer ca domnii Ostaficiuc şi Nădăştean să explice concret în ce au constat presiunile la care se referă. Pot domniile lor să dea măcar un singur exemplu de ziar care să fi amintit de procesul Traian Cozma în perioada desfăşurării sale?
2. Hotărîrile judecătoreşti de condamnare a lui Traian Cozma sînt irevocabile şi au autoritate de lucru judecat în ceea ce priveşte faptele şi vinovăţia d-lui Cozma. Hotărîrea de reabilitare din 2005 nu înseamnă inexistenţa faptelor sau lipsa vinovăţiei, ci doar atestă că dl. Cozma nu a mai recidivat de atunci. În 1990, în faţa Tribunalului Militar Timiş, dl. Cozma nu a invocat acel ordin secret nr. 1900/1981 pomenit de Ostaficiuc ci, din contră, a pretins că regretă săvîrşirea faptelor. Fiindcă Ostaficiuc spune că acţiunile lui Cozma au fost legale, cer să se dea publicităţii textul ordinului 1900/1981, pentru a vedea dacă acesta îi dădea dreptul lui Cozma T. să semneze pe buletine în locul comandantului unităţii. Deasemeni, trebuie urmărit dacă ordinul respectiv nu prevedea întocmirea unei evidenţe a buletinelor de identitate emise pe nume false, evidenţă ce nu s-a întocmit, căci Sentinţa nr. 24/1990 pomeneşte de faptul că unul dintre cele 6 buletinele false nu se ştie pentru cine a fost întocmit.
3. Graţierea de care a beneficiat dl. Cozma a însemnat netrimiterea sa la puşcărie dar nu ar fi trebuit să împiedice analizarea oportunităţii angajării sale în funcţii de conducere. Unii politicieni, inclusiv de la CJT, cer interzicerea ocupării unor funcţii de către foşti activişti PCR, de ce nu cer interziceri şi pentru foşti falsificatori care au sprijinit criminali din decembrie 1989?
4. Teoria privind "obligaţia legală şi regulamentară de a executa dispoziţiile şefilor ierarhici" este împărtăşită nu numai de Constantin Ostaficiuc sau Traian Cozma, ci de absolut toate persoanele implicate în crimele din decembrie 1989, sau de şefii nazişti judecaţi la Nurenberg. Practica judiciară constantă din România, întemeiată pe cărţi de doctrină juridică publicate chiar în perioada Ceauşescu, a fost de a considera că doar ordinele cu conţinut şi formă legală trebuiesc executate, executarea unor ordine nelegale (fie şi cu caracter "secret") atrăgînd răspunderea penală a executantului.
5. Lipsa căinţei manifestată acum de dl. Cozma ne face să punem la îndoială corectitudinea hotărîrii de reabilitare din 2005.
6. Votul dat de CJT pentru angajarea d-lui Cozma nu exclude dreptul cetăţenilor de a critica felul cum votează aleşii locali. Chiar dacă Cozma T. a fost "recomandat" de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cum zice Ostaficiuc în "Bănăţeanul", "recomandarea" nu obliga membrii CJT să voteze pentru confirmarea sa în funcţie. Puterea de decizie a aparţinut, aşa cum e democratic, aleşilor poporului din CJT.
7. Legea 7/2004 a funcţionarilor publici consideră "integritatea morală" o condiţie pentru ocuparea postului de funcţionar public. Faptul că dl. Cozma T., cînd şi-a prezentat CV-ul în faţa aleşilor poporului din CJT, a omis să povestească despre condamnarea pe care a suferit-o, înseamnă inducerea în eroare a acestora şi poate fi motivul unei noi hotărîri a CJT de concediere a d-lui Cozma. Spre comparaţie, autorităţile americane chiar după zeci de ani au retras cetăţenia americană şi au hotărît expulzarea unor foşti nazişti (inclusiv foşti cetăţeni români), care, în momentul dobîndirii cetăţeniei americane, au omis să informeze autorităţile despre fosta lor apartenenţă la partidul nazist.
8. Ar fi necesară o decizie politică prin care s-ar adopta, la nivelul CJT, nişte norme interne prin care să se interzică celor care au desfăşurat activităţi împotriva revoluţiei din 1989 să fie angajaţi în subordinea acestui consiliu. O asemenea decizie, care n-ar viza aspectul penal al faptelor (care poate fi influenţat de graţiere, amnistie, reabilitare, prescripţie) şi care s-ar referi la faptele concrete ale indivizilor şi nu la tagma socială din care aceştia făceau parte, ar corespunde idealurilor revoluţiei din 1989.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori

<<< Piata Universitatii 2009