Sectorul CIVES
 
 

Unirea Basarabiei cu Romania

Forum:
Doua state romanesti - qui prodest!?
Reflectarea discutiilor de la:
www.pro-unire.go.ro si http://groups.yahoo.com/group/Pro-Unire

Moderator: o.brega

Unirea Basarabiei cu Romania

Mesajde Elena Andronache » Vin Apr 08, 2005 11:52 pm

Ziua, 29 martie 2005
Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii
"Autoritatile noii Romanii au datoria sa extinda libertatea deasupra romanilor din Basarabia, Bucovina si Tintul Herta
La aniversarea a 87 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, Prea Fericitul Patriarh Teoctist a binecuvantat o initiativa a tinerilor romani preocupati de reintregirea Romaniei, un proiect care consta in declansarea unei miscari nationale si internationale dedicate Unirii. La Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-au aflat Vlad Ceremus, fondatorul Organizatiei Tinerilor Crestin Democrati din Basarabia, Victor Roncea, coordonator al Asociatiei Civic Media si George Roncea, reprezentant al ProComunitate, organizatie creatoare a CivicNet, un centru retelar consacrat democratizarii regionale.

Pe 27 martie s-au implinit si 13 ani de la Drumul Crucii, Parintele Patriarh binecuvantandu-l pentru aceasta actiune pe Vlad Ceremus, basarabeanul care a purtat crucea de la picioarele statuii lui Stefan cel Mare din Chisinau pana pe dealul Patriarhiei Romane si apoi in Piata Universitatii, in fruntea unei echipe de tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Sute de mii de romani au intampinat atunci marsul alb al purtatorilor Crucii Basarabiei, care au strabatut pe jos, cu crucea in spate, un traseu care a pornit din Moldova, a ajuns in Ardeal si apoi la Bucuresti, la Patriarhie si in Piata Universitatii. [...]

Impreuna cu cei prezenti, George Roncea, initiator si coordonator al marsului Drumului Crucii, a constatat ca este necesara continuarea actiunii menite a deschide calea recuperarii institutionale, prin Biserica, a teritoriului romanesc rapit de Uniunea Sovietica prin intelegerea cu Germania socialista. Cea mai mare biruinta diplomatica a Romaniei ramane in acesti ani reintoarcerea Mitropoliei Basarabiei la Biserica Ortodoxa Romana, cu toate consecintele juridice ce decurg din acest act. Mitropolia si-a recapatat statutul legal in urma deciziei Tribunalului CEDO de la Strasbourg, dupa mai bine de un deceniu de procese, si ca urmare a staruintei deputatului PPCD din Moldova, Vlad Cubreacov, sprijinit de conservatori vest-europeni si americani. Victor Roncea a constat ca dupa ce 15 ani, fosta conducere a tarii a deservit interese straine, prin abandonarea totala a romanilor din Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta, noile autoritati ale unei Romanii democratice au datoria sa contribuie la reconturarea Proiectului Unirea si extinderea libertatii in aceste tinuturi istorice romanesti. Civic Media a propus totodata lansarea unei dezbateri publice cu tema "Cum pregatim reintregirea in granitele Uniunii Europene".

Amintind cei 87 de ani scursi de la actul Unirii, dintre care 61 de ani cu o incarcatura tragica, Patriarhul a binecuvantat ideea continuarii actiunii declansate in 1992, indrumandu-i pe cei trei tineri sa intemeieze un proiect de amploare menit sa redea demnitatea si libertatea romanilor basarabeni, captivi inca ai unei asa zise "ordini mondiale" nedrepte si tributara "razboiului rece". Biruinta va veni prin staruinta credinciosilor, a subliniat Patriarhul Romaniei. (A.C.M.)
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Lobby romanesc in SUA pentru unirea cu Basarabia

Mesajde Elena Andronache » Sâm Apr 09, 2005 12:03 am

Ziua, 5 martie 2005
Lobby romanesc in SUA pentru unirea cu Basarabia
"Un grup de intelectuali romani din Statele Unite a decis sa demareze o campanie de informare a autoritatilor si opiniei publice americane despre identitatea romaneasca a Basarabiei.[...]

Prin actiunea lor, grupul de romani din SUA urmareste "reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statelor Unite ale Americii, ca si informarea si angajarea liderilor politici americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia". Grupul de romani din diaspora care a propus aceasta initiativa este reprezentat de parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, doctorul Nicholas Dima, inginerul Valentin Tepordei si doctorul Silviu Ziscovici, toti patru reprezentanti de marca ai comunitatii romanesti din Statele Unite. De remarcat ca in comunicatul trimis redactiei cei patru mentioneaza ca initiativa lor beneficiaza de sprijinul a peste 2 milioane de romani din Statele Unite.

"Daca generatia de Romani de azi renunta la Basarabia, nimic nu va impiedica generatia de maine sa renunte la Transilvania ori la alte provincii romanesti. Este datoria noastra, a tuturor Romanilor, sa militam pentru un stat national romanesc, democrat, tolerant, si intregit cu Basarabia", argumenteaza grupul de romani din SUA intitulat "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia". "Fosta republica Sovietica Moldova este un stat creat articial, fara identitate proprie, fara natiune, fara istorie, fara resurse si fara viitor. "Moldova de rasarit" exista doar ca sa faca jocul Moscovei intre Romania si Ucraina si sa incurce treburile Europei. In aceasta lumina, Romanii si conducatorii tarii au obligatia sa gaseasca curajul necesar enuntarii adevarului si remedierii imfamului pact Ribbentrop-Molotov", mentioneaza "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia". [...]

In continuare, "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia" mentioneza ca a trimis luna trecuta o scrisoare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care solicita noilor autoritati de la Bucuresti sa participe si ele la acest efort: "Romanii dispersati in lume trebuie sa se puna de acord cu cei din tara si din Basarabia si impreuna cu autoritatile de la Bucuresti sa-si sustina ferm si demn drepturile". "Comitetul nostru urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de pactul Ribbentrop-Molotov, si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile americane, cat si opinia publica din Statele Unite despre situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii Romano-Americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu Dvs. si cu Guvernul pe care il conduceti", mentioneaza grupul de romani din SUA in scrisoarea transmisa lui Traian Basescu."
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Proiectul Unirii si reformarea Romaniei

Mesajde Elena Andronache » Sâm Apr 09, 2005 12:13 am

Ziua, 28 martie 2005
Proiectul Unirii si reformarea Romaniei
"1918. Un an de referinta din istoria Romaniei si a neamului romanesc. Sub indrumarea nationalistilor liberali ai lui Ion I. C. Bratianu, Romania lui 1918 se reintregea cu tinuturile sale istorice. Dupa ani in care marele politician si patriot roman negociase atent cu principalele puteri ale momentului reunirea si faurirea unei Romanii cu acelasi rol geopolitic ca si azi: pol de stabilitate la poarta Europei. In urma cu 87 de ani, la 27 martie, sfanta Basarabie revenea la tara sa, urmata de Bucovina, la 28 noiembrie si Transilvania, la 1 decembrie. Ultima zi a anului 1918 consemneaza Decretul-lege privitor la unirea Bucovinei cu Romania: "Bucovina, in cuprinsul granitelor sale istorice, este si ramane de-a pururi unita cu Regatul Romaniei". Semna Regele Ferdinand I si Ion I. C. Bratianu, presedintele Consiliului de ministri si ministru al Afacerilor Externe. Regatul Romaniei de-a pururi unit a luat sfarsit insa brutal si sangeros printr-un pact care si astazi isi asteapta denuntarea din partea Germaniei si a Rusiei. Denuntare pe care o mai cer cu vehementa tarile baltice, chiar prin presedintii lor - care vor refuza sa participe la aniversarea de la Moscova a 60 de ani de la "marea victorie antifascista" - , societatea civila din Polonia si un dram din cea romaneasca.

Statul roman, cu toate institutiile sale care au obligatia sa apere istoria, prezentul si viitorul natiunii, este complet la pamant. Anul acesta, de exemplu, desi traim sub o guvernare liberala, actele de eroism politic ale inaintasului Partidului National Liberal Ion I.C. Bratianu au fost ignorate pana la necinste, cu sau fara stirea conducatorilor noii Romanii, printre prioritatile carora se numara si soarta Basarabiei.

La Parlament si Senat, ex-comunistii, nomenclaturistii PSD Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, au refuzat din scurt propunerea unei sesiuni solemne dedicate Unirii. Nu stiu daca stirea a ajuns la timp si pe deal ca sa afle si presedintele Traian Basescu cum isi bat joc de tara oamenii lui Ion Iliescu, pentru ca si la Cotroceni, ca si la Palatul Victoria, au inceput sa-si scoata capul virusii plantati de structurile anti-romanesti in toate straturile societatii, inclusiv partidele politice aflate la putere si, mai ales, serviciile de informatii. Ca un magar ce sunt, o sa-i atrag atentia lui Ion Iliescu ca vremea domniei sale a apus, cu tot cu intelectualitatea sa criminal-proletara careia ii duce dorul, desi este reprezentata saptamanal in spatiul public de vecinul sau de cartier, Silviu Brucan.

Dupa 15 ani in care Ion Iliescu si filiera KGB din jurul sau au ingropat, adanc, visul Unirii, este momentul, cred eu, ca nationalismul liberal sa-l reinvie. Cu responsabilitate, dedicatie si profesionalism, asemenea lui Ion I.C. Bratianu. Nu este de uitat ca, in acesti ani, o singura institutie a reusit sa faca un prim pas spre unire: Biserica Ortodoxa Romana, care, prin Patriarhul Teoctist si un grup activ de patrioti basarabeni, a implinit cel mai mare act diplomatic intern (NATO si UE sunt proiecte externe): reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei ca eparhie a Patriarhiei Romane. Si aceasta dupa o lupta dura dusa cu Rusia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde atat de hulita Biserica ortodoxa - de catre "intelectualitatea" cuplului Iliescu-Brucan - a fost sustinuta in rasaritul romanesc numai de catre conservatori vest-europeni si americani. Revenirea la conservatorism este o prioritate inclusiv pentru clasa politica romaneasca. Daca in Statele Unite, de exemplu, se infrunta in sanul puterii doua tendinte - traditionalismul si neoconservatorismul - in Romania, spre detrimentul natiunii, avem de a face cu agnosticismul si materialismul celor care au pretentia ca manevreaza puterea.

Insa pana la responsabilizarea actualei clase politice, care sa se apuce serios de Proiectul Unirii in cadrul Uniunii Europene, Basescu trebuie sa dreneze si mizeria din institutiile principale ale statului, care au datoria sa conceapa acest Proiect alaturi de societatea civila. Cel mai infectat si totodata vital minister al tarii ramane cel al Afacerilor Externe, care imbraca de fapt serviciul de informatii externe si care incepe sa arate ca o clona mai mica a fostului KGB. Punctul 8 de la Timisoara - fara comunisti securisti sau securisti comunisti - ar trebuie sa fie criteriu de angajare, pe langa "profesionalizarea" diplomatica mult trambitata pe la Bucuresti. Ar trebui ca noii diplomati ai Romaniei, care cu ochii prea mult atintiti spre avantajele occidentale nu au mai avut timp de Unire, sa nu uite ca, la Bruxelles sau peste ocean, in spatele politetii de forma sau a imbarbatarilor glaciare din ultimii ani stau de fapt datele concrete ale democratiilor occidentale privind viesparul kaghebist si mentalitatea prosovietica din centrala MAE si diferitele reprezentante ale Romaniei in spatiul euro-atlantic. Fara dezintoxicare nu va exista niciodata un real si necesar Proiect al Unirii. Si atunci, inaintasii liberali si eroii tarii chiar au trait si murit degeaba. Pentru triumful anti-romanilor in Romania.
Victor Roncea"
Elena Andronache
 
Mesaje: 26
Membru din: Lun Feb 28, 2005 2:10 pm

Degringolada in tabara unionistilor la Chisinau

Mesajde gidromania » Mie Mai 04, 2005 11:07 pm

Moldova.org, 4 mai 2005
Degringolada in tabara unionistilor la Chisinau
"Constantin CHEIANU // Ziua alegerilor presedintelui Republicii Moldova, 4 aprilie, a marcat, in politica basarabeana, un moment pe care multi il considera iesit din comun, monstruos chiar.

Iurie Rosca, liderul crestin-democratilor, cel care si-a convins colegii de partid sa voteze impreuna cu comunistii pentru realegerea lui Vladimir Voronin, a provocat o noua escaladare a contradictiilor din sanul partidei unioniste de la Chisinau. Nu lipsesc, este adevarat, nici vocile care considera miscarea lui Rosca, desi fortata si nefireasca, totusi, logica si justificata in contextul evolutiei din ultimii doi ani a comunistilor.

Urmarind presa romaneasca si posturile de televiziune de la Bucuresti te convingi ca nu intotdeauna in Romania situatia din Basarabia este perceputa in complexitatea si nuantele ei. La Bucuresti s-a crezut si se mai crede de multe ori ca unionistii de la Chisinau alcatuiesc un detasament compact in fruntea caruia sta liderul PPCD Iurie Rosca, omul care reprezinta stindardul unionismului in Basarabia. Este ignorat faptul ca in Republica Moldova exista destui unionisti, care nu il agreeaza pe Rosca si care au optat mereu pentru alte formatiuni pe care le cred, oricum, pro-romanesti.

Alegatorii unionisti din Moldova au votat impreuna doar o singura data, in deja indepartatul an 1990, la primele alegeri libere din Basarabia, atunci cind fortele unioniste alcatuiau impreuna Frontul Popular din Moldova. O data cu alegerile din 1994, insa, la care au invins agrarienii, in sanul taberei unioniste s-a produs sciziunea, a carei cauza multi o vad in luptele pentru suprematie dintre fruntasii FPM.

O tentativa de recoagulare a fortelor pro-romanesti s-a produs la scrutinul parlamentar din anul 1998, atunci cand a luat nastere Conventia Democrata. Prezenta pe acelasi afis electoral a trei lideri politici si intelectuali, care, in constiinta multora, reprezentau cele trei brate ale unionismului basarabean - Iurie Rosca, Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor, si Mircea Snegur, avea pentru multi un sens simbolic. Peste un an, insa, Iurie Rosca va fi acela care va sparge alianta, votand impreuna cu comunistii pentru debarcarea guvernului Sturza.

Faptul ca PPCD stagneaza de-a lungul unui deceniu la aceeasi cota de 7- 9% din sufragiile electoratului basarabean este privit de multi ca o consecinta a incapacitatii liderului partidului de a spori prestigiul PPCD si de a face atractiva ideea Unirii, el fiind preocupat, in principal, sa-si pastreze pozitia de lider. [..]
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

...o Romanie mare

Mesajde gidromania » Dum Iun 05, 2005 7:10 pm

Poporul, ochi'n lacrimi, jura in ceasul sant
C'o Romanie una esista pe pamant
Si au facut Credinta, Vointa lor cea tare
Din doua tari mici, slabe, o Romanie mare.

Cand oasele-mi albite, destul-is si ajung
Ca sa destepte-o tara din somnul ei cel lung,
Ce poate face-atuncia sufletul meu cel mare
Care din noaptea mortii infiorat apare,
Sufletul meu de flacari, de veacuri desmierdat?

.......Stefan - de Mihai Eminescu
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Re: Unirea Basarabiei cu Romania

Mesajde romanbasarab » Sâm Dec 12, 2009 7:55 pm

Va intereseaza unirea Barabiei cu Romania? Voteaza si tu si da mai departe. Un click conteaza. http://www.petitieonline.ro/sondaj-s56460047.html
romanbasarab
 
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Dec 12, 2009 7:52 pm


Înapoi la Basarabia si Bucovina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009