Sectorul CIVES
 
 

"1989" - "revistă de nivel academic"

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

"1989" - "revistă de nivel academic"

Mesajde Marius » Mie Dec 28, 2005 12:34 am

Institutul Revoluţiei Române (IRR), înfiinţat prin Legea 556/2004 şi condus de Ion Iliescu şi Claudiu Iordache, a prezentat în decembrie 2005 şi primele sale realizări editoriale. Sînt 2 publicaţii editate de IRR: "Caietele revoluţiei" şi "1989", aceasta din urmă o "revistă de nivel academic", după cum explică în "Cuvîntul inaugural" al acesteia Ioan Scurtu, responsabilul de număr şi directorul adjunct al IRR. Colegiul de redacţie al revistei e format din Ioan Scurtu, Marian Cojoc, Miodrag Milin şi Bogdan Murgescu.

Găsim în "1989" nr. 1-2/2005, un articol semnat de Ioan Scurtu (profesor universitar doctor, preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România) - "1989, an revoluţionar în istoria Europei" (pag. 15-64) şi altul de Georgiana Margareta Scurtu (lector universitar doctor la catedra de politologie a Politehnicii din Bucureşti) - "Pluripartidismul în România" (pag. 133-154). Iată cîteva dezinformări despre revoluţia din 1989 răspîndite de membrii familiei Scurtu în această "revistă de nivel academic":

1. Ioan Scurtu scrie că la revoluţia din Timişoara, în noaptea de 16/17 decembrie 1989 "au fost reţinuţi circa 180 de oameni" (pag. 45). Ca dovadă citează volumul "Armata română în revoluţia din decembrie 1989" editat de Editura Militară în 1998.

Numărul real al arestaţilor timişoreni din noaptea de 16/17 decembrie 1989 a fost mult mai mare decît 180. Volumul editurii Militare preia numărul arestaţilor existent într-un raport al miliţiei timişorene din noaptea de 16/17 decembrie 1989, ora 4,40, însă aceasta era o raportare parţială. Cum miliţia din perioada Ceauşescu nu era computerizată, la ora 4,40 probabil se putuseră finaliza listele arestaţilor aduşi pînă pe la 2 noaptea. În întreaga noapte de 16/17 decembrie cît şi în zilele următoare au fost aduşi arestaţi la miliţie, deasemeni au existat arestaţi ţinuţi la garnizoană sau la penitenciar. În total, în timpul revoluţiei din Timişoara au fost 978 arestaţi, după datele Parchetului Militar. Profesorul Scurtu preia, fără spirit critic, numărul arestaţilor înaintat de volumul "Armata română în revoluţia din 1989", fără a face nici o cercetare dacă cele scrise în acel volum reprezintă adevărul, deşi în cel puţin una din lucrările pe care le citează la bibliografie (cartea mea "Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei") este arătat că numărul de 180 arestaţi constituie o falsificare a istoriei cu scopul de a micşora amploarea represiunii. Deci, fie dl. Scurtu nu a citit cu atenţie lucrările pe care le citează şi nu a observat contradicţia dintre ele, fie a observat această contradicţie dar o trece sub tăcere, atitudine anormală pentru un istoric care pretinde că vrea să lămurească evenimentele din 1989.

S-au publicat deja sute de lucrări despre revoluţia din 1989, multe contradictorii. Care e rostul cheltuirii a zeci de miliarde lei vechi din banii contribuabililor cu acest IRR? A se publica simple compilaţii din lucrările deja existente, cum face profesorul Scurtu, sau a investiga contradicţiile existente în bogatul material bibliografic despre revoluţie şi a da un verdict referitor la ele, pentru ca opinia publică să fie în sfîrşit lămurită?

2. În 20 decembrie 1989, scrie Ioan Scurtu, Frontul Democratic Român "a formulat şi primul program al revoluţiei române, cunoscut sub numele de Proclamaţia de la Timişoara" (pag. 49). Acelaşi lucru îl scrie şi Georgiana Scurtu, la pag. 134. Se face confuzie între "Proclamaţia Frontului Democratic Român", apărută în decembrie 1989 şi "Proclamaţia de la Timişoara", apărută în martie 1990 şi alcătuită de Societatea Timişoara, două documente fără legătură între ele. Între liderii Frontului Democratic Român (comitet revoluţionar înfiinţat în balconul Operei din Timişoara în timpul revoluţiei) şi liderii Societăţii Timişoara (ONG înfiinţat în 1990, cuprinzînd participanţi la revoluţie) relaţiile au fost deseori încordate. Dacă familia Scurtu nu face aceeastă confuzie din ignoranţă, ar putea fi vorba şi de o încercare deliberată de falsificare a istoriei. Proclamaţia Societăţii Timişoara conţine vestitul punct 8 prin care se cerea interzicerea participării la alegeri a foştilor activişti comunişti, implicit a fostului preşedinte Ion Iliescu, actual preşedinte al IRR.

În acest context e de observat că timişorenii numiţi în colegiul naţional al IRR (Claudiu Iordache, care e şi director general, Lorin Fortuna, Ioan Savu, Adrian Sanda, Emil Vlădesan) sînt exclusiv foşti membri ai FDR. Unii dintre ei sînt probabil nemulţumiţi că, începînd cu 1990, au fost puşi în umbră de Societatea Timişoara. Proclamaţia de la Timişoara - a Societăţii Timişoara (din martie 1990) a fost mult mai mediatizată decît proclamaţia Frontului Democratic Român (din decembrie 1989). Liderii Societăţii Timişoara au dobîndit o notorietate mai mare şi o susţinere mai importantă din partea opiniei publice decît liderii FDR (a se vedea scorul electoral insignifiant realizat de fostul preşedinte FDR Lorin Fortuna la alegerile din Timişoara şi eşecul acelei părţi din FDR care s-a constituit după revoluţie ca partid politic).

Motivul principal al acestei situaţii a fost că înşişi liderii FDR au renunţat la propria lor proclamaţie cînd au anunţat aderarea necondiţionată la Frontul Salvării Naţionale de la Bucureşti. La 12 ianuarie 1990, printr-o manifestaţie populară, FDR a fost înlăturat de la conducerea Timişorii.

Acum, prin atribuirea numelui binecunoscut de "proclamaţia de la Timişoara" destul de puţin cunoscutei "proclamaţii a Frontului Democratic Român", e posibil să se dorească ştergerea din memoria publicului a faptului că a existat o proclamaţie de la Timişoara care a cerut eliminarea din viaţa politică a foştilor activişti comunişti. Principalul iniţiator al proclamaţiei de la Timişoara, George Şerban, e acum mort, nu mai poate protesta.

Independent de articolele lui Ioan şi Georgiana Scurtu, la paginile 194-195 ale revistei se prezintă integral proclamaţia Frontului Democratic Român. E bine că se publică aceasta, dar, din păcate, găsim aici o nouă falsificare - se pretinde că documentul a fost publicat în ziarul "Victoria" din 20 decembrie 1989. Nu a existat nici un ziar "Victoria" în 20 decembrie 1989 (cînd Ceauşescu mai era la putere), primul număr al acestui ziar a apărut abia la 27 decembrie 1989. Proclamaţia FDR a fost tipărită prima oară în manifestul "A căzut tirania!" din 22 decembrie 1989, iar apoi şi în "Victoria", dar abia după căderea lui Ceauşescu.

Însăşi datarea proclamaţiei FDR pe 20 decembrie 1989 e un fals. Autorul acesteia, Lorin Fortuna, în revista "Politica Naţională" nr. 1/2004 pe care a editat-o, la pag. 61, arată că proclamaţia FDR este "din data de 21.12.1989, dimineaţa". Între Ioan sau Georgiana Scurtu şi Lorin Fortuna, cel care ştie cel mai bine data proclamaţiei FDR e Lorin Fortuna, autorul ei, care nu are nici un interes să prezinte o dată mai tîrzie. Prin ceea ce a scris în "Politica Naţională", Lorin Fortuna dezvăluie o altă greşeală din articolele familiei Scurtu: primul program scris al revoluţiei române nu este proclamaţia lui Lorin Fortuna, ci lista de revendicări înaintată primului ministru Constantin Dăscălescu în 20 decembrie 1989 la Consiliul Judeţean Timiş. Această listă de revendicări nu a avut niciodată numele de "proclamaţie".

3. "În acea zi de 20 decembrie, Timişoara a devenit primul oraş liber din România. Vechile autorităţi, aparţinînd PCR, nu mai aveau nici o putere. Însuşi primul secretar al Comitetului judeţean de partid, Radu Bălan, s-a solidarizat cu revoluţionarii", mai scrie Ioan Scurtu (pag. 49). Ca persoană care am fost ţinută în arest pînă în 22 decembrie 1989 inclusiv, nu sînt convins că în 20 decembrie vechile autorităţi îşi pierduseră complet puterea. Solidarizarea lui Radu Bălan cu revoluţionarii s-a întîmplat abia în 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, nu în 20 decembrie.

4. Referindu-se la începerea aşa-zisei lupte cu teroriştii, Ioan Scurtu scrie: "Apelul actorului Ion Caramitru - care urcat pe un TAB îndeplinea rolul de comandant militar - nu a fost ascultat" (pag. 61). Ion Caramitru a fost una din minţile lucide care şi-a dat seama, în 22 decembrie 1989, că se trage fără rost şi a lansat apelul "opriţi focul!". Nu a îndeplinit însă rolul de comandant militar, căci cei care trăgeau nu l-au ascultat, după cum scrie chiar Scurtu. IRR ar trebui să-i identifice pe criminalii care în 22 decembrie 1989 au dat ordinul "porniţi focul", nu să lanseze insinuări diversioniste tocmai la adresa celor care încercau să oprească focul.

5. Georgiana Scurtu se ocupă în articolul ei şi de perioada post-revoluţionară. După ce descrie înfiinţarea PNŢCD, PNL, PSD (Sergiu Cunescu) şi UDMR (pag. 135-143), continuă: "Chiar înainte de a se înregistra legal, aceste formaţiuni politice au declanşat acţiunile de contestare a FSN, pe care-l acuzau că ar fi monopolizat puterea politică, fiind continuatorul PCR. Primul moment de tensiune în viaţa societăţii româneşti postdictatoriale a fost cel din 12 ianuarie 1990" (pag. 143). Aici sînt 3 inexactităţi:

- UDMR nu a fost printre forţele politice care au contestat FSN în ianuarie 1990. Abia după evenimentele de la Tîrgu Mureş din martie 1990 a început UDMR opoziţia faţă de FSN.

- Nu putem spune că abia în 12 ianuarie 1990 ar fi fost "primul moment de tensiune în viaţa societăţii româneşti postdictatoriale", cîtă vreme după fuga lui Ceauşescu a existat acea luptă cu teroriştii în care au murit 942 de români şi care a creat şi niţică tensiune. Prima încercare de înlăturare a FSN de la putere nu a fost în 12 ianuarie 1990 ci în 26 decembrie 1989, cînd bucureştenii au fost chemaţi la un miting anti-FSN (vezi "Cum a fost suspendat de către guvern primul miting anticomunist" de Crina Nedelcu, în "Zig-Zag" nr. 13/1990). Respectiva încercare a fost contracarată de FSN prin anunţarea faptului că mitingul reprezintă o provocare a teroriştilor.

- Acţiunile de contestare a FSN nu au fost declanşate de formaţiunile politice, ci de participanţi la revoluţie neînregimentaţi politic. Printre lozincile scandate la primele mitinguri anti-FSN era şi "Nu sîntem partide!" (în colecţia din 1990 a ziarului "România Liberă" se găseşte consemnat aceasta). Partidele istorice doar au aderat ulterior la această contestaţie, în căutare de capital politic. Mai apoi, unii dintre contestatarii neînregimentaţi politic din 1990 au aderat la partide politice. Exemplu: George Şerban, iniţiatorul Proclamaţiei de la Timişoara, a aderat la PNŢCD în decembrie 1994; ar fi însă o greşeală de a atribui PNŢCD-ului acţiunile lui George Şerban din 1990. Alţi lideri ai protestelor din 1990, precum Marian Munteanu, Leon Nica sau Dumitru Dincă n-au făcut niciodată parte din formaţiunile politice enumerate de Georgiana Scurtu (Dumitru Dincă a fost chiar implicat într-o acţiune anti-PNŢCD în 1990). Este o falsificare a istoriei să se prezinte contestaţia anti-FSN din 1990 ca fiind declanşată de partidele istorice, chiar dacă atît FSN-iştii, cît şi aceste partide, au avut şi poate mai au interesul să prezinte astfel lucrurile (FSN-iştii pentru a spune că protestatarii "n-au mîncat salam cu soia" şi "n-au fost cu noi, în 21-22"; ţărăniştii şi liberalii pentru a-şi atribui capitalul politic de unici contestatari ai FSN).

Ignoranţă, neglijenţă sau falsificare deliberată - oricare din acestea sînt inacceptabile într-o revistă "de nivel academic" cum se pretinde "1989".
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Lun Ian 09, 2006 11:19 am

Incä o loviturä cu bîta în baltä a lui Ioan Scurtu, în revista "1989":

"În ziua de 19 decembrie, la Timişoara nu au mai avut loc incidente majore", mai scrie Ioan Scurtu (pag. 48). Au fost totuşi 2 morţi (Curic Veronica şi Reiter Edita Irina) şi cel puţin 8 răniţi (din care 6 prin împuşcare) în acea zi, ceea ce cred că se încadrează la "incidente majore".
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mihai Iacobescu - Revolutia de la Suceava

Mesajde Marius » Lun Ian 09, 2006 11:20 am

In revista "1989" nr. 1-2/2005 gäsim un articol despre revolutia din Suceava, semnat de Mihai Iacobescu, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie-Geografie a Universitätii Stefan cel Mare din Suceava, membru în Colegiul Stiintific al IRR si fost presedinte al Consiliului judetean FSN Suceava în decembrie 1989 şi al CPUN Suceava în 1990.

2 lucruri mi-au retinut atentia la articolul lui Iacobescu:
- în noaptea de 11/12 decembrie 1989 la Suceava s-au împrästiat manifeste anticeausiste, dar populatia nu a reactionat la acestea (pag. 112). Abia în 22 decembrie, la amiazä (deci: cînd a fugit Ceausescu), aveau sucevenii sä iasä în stradä.
Se chinuie Alex Stoenescu sä convingä lumea cä revolutia nu a început la Timisoara, ci la Iasi în 14 decembrie 1989. Ei bine, acum avem o nouä variantä: revolutia a început la Suceava în 11 decembrie! Dar, ca si la Iasi, manifestele de la Suceava n-au avut nici un efect. Iacobescu identificä si autorul manifestelor: "suceveanul Stratu Severin". E bine cä acesta e identificat, altfel se zicea cä agentii KGB au organizat totul.
- Referitor la iesirea în stradä a sucevenilor, Iacobescu spune cä a fost vorba de "actiunea spontanä a maselor" (pag. 114). Distractiv e faptul cä, pentru a întäri aceastä observatie, face o trimitere bibliograficä la cartea "Revolutia românä" a lui Ion Iliescu.
Mä întreb: Iacobescu afirmä cä iesirea sucevenilor în stradä a fost o actiune spontanä fiindcä asa a constatat el, ca martor ocular, sau fiindcä asa a citit în cartea lui Ion Iliescu? Trimiterea bibliograficä pe care o face se potriveste ca nuca-n perete. Ion Iliescu n-a fost prezent la Suceava în timpul revolutiei, afirmatia lui Iacobescu nu capätä o credibilitate mai mare fiindcä îl citeazä pe Iliescu. Normal ar fi ca Ion Iliescu, dacä scrie ceva despre revolutia de la Suceava, sä-l citeze pe martorul ocular Iacobescu, nu invers.
Aceastä trimitere bibliograficä a lui Iacobescu aratä niste deprinderi din vechiul regim. Nu-l cunosc pe profesorul Iacobescu, acesta e prima scriere a sa pe care am citit-o, dar pun rämäsag cä înainte de 1989 scria articole cu trimiteri bibliografice la Nicolae Ceausescu. Dacä cineva dintre forumisti cunoaste activitatea lui Mihai Iacobescu (membru în Consiliul Stiintific al IRR) de dinainte de revolutie, sä scrie aici.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Octavian Mihaescu » Lun Ian 09, 2006 6:41 pm

Da fff ciudat! Eu personal aveam cunostinta de miscarea Iasi (in sept 89, aflasem), grup mazilit de securitate de care nu mai fusesm informati in 89, noi stiam ca este activ (oare de ce?). De Suceava nu am auzit, dealtfel daca analizam corect, nu avea cum izbucni ceva la Suceava ci cel mult la Iasi.

Sutinerea lui Stoenescu cum ca la Iasi ar fii pornit este trasa de par, Timisoara a reusit da scânteia, la care trebuie spus, nu prea ne gândeam in acea vreme, ptr ca atentia ne fusese atrasa spre Iasi. sa fie la mijloc o diversiune, posibil.

Dealtfel, observam ca la Timisoara nu au existat grupuri organizate, este si acesta un punct interesant, la Timisoara a pornit totul spontan, organizat foarte rapid, care au reusit da scânteia. Nu stiu daca grupul nostru reusea as ceva in Bucuresti, ma indoiesc!
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Reacţia lui Ioan Scurtu

Mesajde Marius » Mar Ian 10, 2006 4:49 pm

Am trimis şi Institutului Revoluţiei observaţiile mele despre revista "1989" şi am cerut oficial să fie publicate în viitorul număr al revistei dezminţirile necesare.

Iată răspunsul primit de la Ioan Scurtu:

Date: Mon Jan 9 08:06:34 2006
From: <ioan.scurtu@irrd.ro>
To: <marius_mioc@excite.com>
Subject: Raspuns la mail-ul din 28 decembrie 2005



Stimate domnule Mioc,

Deoarece m-am ocupat de primul număr (dublu) al revistei “Clio – 1989”,
vă răspund la observaţiile făcute.
În primul rând, vă mulţumesc pentru grija pe care mi-o purtaţi,
urmărindu-mi activitatea pas cu pas.
Cu unele observaţii sunt de acord şi, în eventualitatea că voi reveni
asupra temei, voi ţine seama de ele. Cu altele nu am cum să fiu de acord,
pentru bunul motiv că nu vă consider posesorul adevărului absolut, astfel
că am utilizat şi alte surse, pe care le apreciz drept credibile. Este
dreptul dvs. să le contestaţi şi să folosiţi orice calificative doriţi.
Am totuşi rugămintea să nu-mi faceţi procese de intenţie.
Regret că în ziua de 16 decembrie 2005, când am fost la Timişoara, nu
v-aţi găsit timp să schimbăm câteva cuvinte.
Ştiu că dvs. v-aţi antepronunţat, contestând necesitatea şi utilitatea
Institutului Revoluţiei Române, înainte ca acestea să-şi înceapă
activitatea.
Vă invit să veniţi la acest Institut, să-i cunoaşteţi programele şi
acţiunile concrete, eventual să participaţi la dezbaterile noastre
lunare şi atunci, poate, vă veţi schimba ideile preconcepute pe care le
aveţi.


Ioan Scurtu
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

IRR îmi cere colaborarea

Mesajde Marius » Joi Feb 09, 2006 6:26 pm

Am primit din partea d-lui Bogdan Murgescu, membru în colegiul de redactie al revistei "1989", un e-mail prin care mä invitä sä trimit si eu articole pentru viitorul numär al revistei.
Am fost îndemnat sä recenzez o carte dintre cele apärute despre revolutie, cu precizarea cä pe Alex Stoenescu îl va recenza Murgescu personal (recenzia mea la cartea lui Alex Stoenescu - vol. 1 - a fost publicatä în cartea "Revolutia din 1989 si minciunile din Jurnalul National", pe care Murgescu o are). Mi s-a dat de înteles cä revista IRR este dispusä sä publice articole ale mele.
Am räspuns cä as fi interesat de publicarea criticilor mele la primul numär al revistei "1989", respectiv la articolele lui Ioan si Georgiana Scurtu (critici care le-am prezentat si aici pe forum), si cä n-am nimic împotrivä dacä lîngä textul meu apare si o replicä a d-lui Scurtu în care sä-si apere punctul de vedere.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Ioan Scurtu?

Mesajde Ioan Rosca » Vin Feb 10, 2006 5:36 pm

Daca Ioan Scurtu e cine stiu eu, nu vad ce cauta in postura de explicator al revolutiei.
alt ioan.....
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Mihai Iacobescu - Revolutia de la Suceava

Mesajde severin » Sâm Sep 16, 2006 3:22 pm

Ma adresez dumneavoastra cu toata recunostinta si rugamintea de a asculta cele relatate de mine ca fapte care au avut loc in nov-dec '89, la care eu am participat si va rog sa ma sustineti asa cum credeti de cuviinta pentru stabilirea adevarului in scopul de a nu fi luate in deradere faptele la care am luat parte.
Ma numesc Stratu Severin, sunt din Suceava, Bdl George Enescu, Nr.13, Bl.T32, Ap 15, tel:0230/212031 si 0740587224 si va spun cu toata responsabilitatea ca sunt autorul acelor manifeste (fluturasi) aparuti la Suceava despre care se face referire in articolul Domnului Prof.univ.dr. Iacobescu Mihai.
Desigur am perceput ironia din articolul dumneavoastra si vreau sa va spun ca ,nici intr-un caz, nu cred ca trebuie sa ne luam la intrecere:"cine a fost primu' la revolutie".
Acestea, cred, sunt doar reflexe ale trecutului(cand se raporta cine a inceput primu secerisul, culesul porumbului, etc etc).
Parerea mea e ca aceste lucruri sunt doar farime si fapte asa cum ne-a dictat constiinta atunci cand aveam idealuri si credeam ca izgonirea fostului regim si a dictatorului vor fi bune pentru noi toti.
Cum am actionat?
Intr-adevar adunasem destula ura pentru fostul dictator ca de altfel marea parte a acestui popor oropsit atunci, poate si acum.
De ce sa nu spun ca mare influneta aveau si informatiile ce le ascultam la Europa Libera,auzeam ce se intampla in tarile in jurul nostru si desigur cei care au orchestrat evenimentele din exterior(pentru ca e cert ca aveam nevoie de sprijinul lor ,ce or fi fost ei:"rasariteni sau apuseni") domniile lor asteptau motive sa se intample ceva in Romania pentru declansarea evenimentelor.
Desigur nu aveam perceptia evidenta dar m-am gandit ca e bine sa tiparesc si sa imprastii aceste manifeste in speranta ca imi aduc aportul la caderea regimului.
Probabil as fi continuat cat as fi putut de mult sa fac acest lucru avand credinta ca intr-o zi regimul va cadea iar in tara se va instaura democratia asa cum auzeam la postul de radio care ne transmitea cu "paraziti si purici" ca exista calea libertatii.
Avand aceste convingeri in ziua in care se deschidea ultimul Congres PCR am tiparit si raspandit in parcul Institutului de Invatamant Superior foarte aproape
de sediul Militiei Judetene(zona foarte circulata si "riscanta") manifeste (fluturasi) cu textul "JOS CEAUSESCU" aceasta fiind o data apox. mijlocul lunii nov. Dupa o luna(dimineata zilei de 12 dec '89) in acceasi zona, de aceasta data intr-o cantitate mult mai mare,(cca. 1500 de bucati)am aruncat fluturasi cu inscriptionarea "JOS DICTATURA CEAUSESCU" ,fiind o cantitate mare,iar unii cazand relativ la un loc banuiesc ca au fost culesi si astfel au aparut si la Iasi in acceasi perioada dar nu am certitudinea acestui lucru( in acea perioada studenti din Suceava circulau adesea de la Suceava la Iasi si astfel intuiesc ca s-ar fi intamplat acest lucru).
Din aceasta a doua editie am raspandit in ziua de 22 dec la pranz si in zona fostului sediu al PCR Suceava(centrul orasului).In acest fel implusionand manifestantii sa luam cu asalt "judeteana de partid".Eu personal fiind primul care am patruns la fostul prim sercretar pe care l-am pus de-a devaratalea cu fata la zid intr-un colt din propriul birou si am luat tabloul fostului dictator si l-am aruncat in strada.
Drept dovada pe Portalui Revolutiei (pe site-ul www.sspr.ro) la sectiunea Documente cu titlul Fluturasi anticomunisti, veti gasi o fotocopie dupa un astfel de manifest, inclusiv fotografia matritei cu care au fost tiparite, pe care le pastrez in original si ma pot pune cu ele la dispozitia dumnoavoastra pentru a stabili veridicitatea acestor fapte.
Repet ca nici o clipa nu doresc o cronologie in care sa fiu mentionat ca am fost primul sau al doilea,ci doar as vrea sa stiti ca aceste lucruri s-au intamplat cu adevarat si imi asum intreaga responsabilitate pentru ce am facut si ce va relatez acum.Imi dau seama ca dumneavoastra ca si contemporan cu acele vremuri si evenimete veti acorda adevarata atentie acestor lucruri.
Domnul istoric prof.univ.dr. Mihai Iacobescu relateaza si mentioneaza numele meu deoarece a trait acele evenimente "la cald". In acea perioada fiind cadru didactic la Institutul de Invatamant Superior Suceava( actuala Universitate "Stefan cel Mare") si care a fost locatia in care s-au raspandit acele manifeste, deci dumnealui are certitudinea a ceea ce spune in articol fara intentia de a remarca ca Revolutia a debutat la Suceava sau Iasi.



Va stau la dispozitie cu informatii despre tot ce stiu.Adresa de mail severin_stratu@yahoo.com si numerele de telefon 0230/212031 si 0740587224
severin
 
Mesaje: 4
Membru din: Vin Sep 15, 2006 5:40 pm
Localitate: suceava

Mesajde Marius » Dum Sep 17, 2006 1:08 am

Mulţumesc domnule Severin pentru informaţii. Voi reciti articolul lui Iacobescu, apoi voi avea cîteva întrebări pentru dv. Nu vă voi scrie pe e-mail, căci cred că acest forum este locul potrivit pentru întrebări şi răspunsuri legate de decembrie 1989.

Bineînţeles, şi ceilalţi forumişti pot pune întrebări (chiar mă deranjează că prea multe discuţii trebuie să le conduc eu).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde severin » Dum Sep 17, 2006 9:33 am

Domnule Marius, aveti cumva Revista "Clio-1989" pentru ca eu am citit documentarul domnului Iacobescu doar o parte aparuta in ziarul local.Daca nu cer prea mult m-ar interesa o copie xeroxata a acestui articol in intregul lui.
Va multumesc
severin
 
Mesaje: 4
Membru din: Vin Sep 15, 2006 5:40 pm
Localitate: suceava

Mesajde Marius » Lun Sep 18, 2006 2:42 am

Am revista, dar de ce nu cereţi un exemplar de revistă concitadinului dv. Mihai Iacobescu, membru în Consiliul Ştiinţific al IRR? Sau să vă adresaţi direct Institutului Revoluţiei Române, din Bucureşti, str. C.A. Rosseti nr. 33 sector 2, cod 02001 Bucureşti (mergînd din Piaţa Romană spre Piaţa Universităţii se coteşte la stînga), telefon 0213118706?

Eu am primit gratis această revistă, n-am văzut-o niciunde pusă în vînzare (nici măcar în Bucureşti), cred că, fiind tipărită cu bani de la buget, se distribuie gratuit. În cel mai rău caz vi se va cere să plătiţi costul.

Am o bibliotecă bogată cu cărţi despre revoluţie, dar nu-mi surîde ideea să fiu asaltat cu cereri de a trimite copii după diferite cărţi pe care le am în bibliotecă.

V-aş trimite o copie a articolului ca un caz excepţional, doar dacă aţi făcut demersurile amintite pentru a obţine revista şi n-aţi izbutit.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde alin » Mar Sep 19, 2006 7:34 pm

interesanta relatarea d-lui Severin Stratu.

referitor la contributiile profesorului Iacobescu din Suceava la studierea evenimentelor din decembrie 1989, dupa ce am citit extrasul de la http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2005_229.html am rezerve serioase:

1. IRR ca si SSPR sunt organisme create de FSN si urmasii sai in frunte cu tovarasul Iliescu.
2. aceste institutii si organisme nu au ca scop decat demostrarea povestii FSN, iar cei care fac parte din ele isi pierd automat credibilitatea atunci cand prin prezenta lor acolo legimeaza constient sau nu demersul lor.

cateva pasaje din acest articol scris la 16 ani dupa evenimente arata superficialitatea documentarii autorului ca si apartenenta sa la filonul de gandire fesenist (chiar si dupa 16 ani..):

"Este vorba de entuziasmul declanşat şi la Suceava, când, la 22 decembrie 1989, Adunarea populară din Piaţa Palatului l-a huiduit şi silit pe Ceauşescu să se refugieze în sediul C.C. al P.C.R. şi să decoleze, de pe acoperişul clădirii, într-un elicopter supraîncărcat, spre o direcţie necunoscută."

(adunarea populara a avut loc pe 21 dec.)

"Astfel, între prioritatile de la începutul lunii ianuarie 1990 se aflau: • mentinerea în functie, pe cât posibil, a vechilor primari.."

curat murdar.


D-le Severin, salut curajul de a tipari si raspandi manifestele.
Dar nu cred ca merita sa-l sustineti pe acest Iacobescu sau pe altii din IRRul lui Iliescu.

a.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Mesajde severin » Mar Sep 19, 2006 10:24 pm

Domnule Alin, intr-adevar in text sunt unele inavertente dar unele lucruri chiar asa s-au intamplat. Eu nu as fi putut sa scot din text doar o parte, unde se face referire la mine, dar repet ca cele intamplate vis-a-vis de persoana mea sunt adevarate. Desi mi-ar fi placut sa fi fost retinut si "amanuntul": ca au mai existat o serie de manifeste la Congresul fostului PCR.Insa ar fi fost "prea mult si prea tare". Vom vedea cine tine cont de aceste lucruri si daca nu cumva voi avea probleme din nou cum au mai facut-o cand m-au pierdut din evidente si altii au luat Certificate,Brevete,Drepturi si pe mine m-au purtat pe drumuri.
Eu nu pot sa tin partea nimanui doar ca acest domn prin amintirea numelui meu, macar atat cat a facut-o, a stabilit o parte din adevar.
severin
 
Mesaje: 4
Membru din: Vin Sep 15, 2006 5:40 pm
Localitate: suceava

Re: Mihai Iacobescu - Revolutia de la Suceava

Mesajde Marius » Joi Sep 21, 2006 12:20 pm

Domnule Severin, vă felicit pentru gestul dv. de a răspîndi manifeste la Suceava. N-am pus la îndoială existenţa acestui gest, dar nu-l consider încadrabil în ceea ce se numeşte "istoria revoluţiei". Tocmai fiindcă acele manifeste n-au declanşat vreo reacţie semnificativă a sucevenilor, nu au fost urmate de vreo revoltă populară care să se dezvolte în mişcarea care l-a dat jos pe Ceauşescu, nu se pot încadra la "revoluţie". Pe acest forum am deschis o temă de discuţie despre acţiuni premergătoare revoluţiei viewtopic.php?t=289, dv. nu aţi avut tocmai un "grup", se pare că aţi acţionat de unul singur (vă rog confirmaţi sau infirmaţi), dar cred că acolo se încadrează acţiunea dv. Mai cred că au fost multe asemenea grupuri care au realizat mici acţiuni anti-Ceauşescu, căci nemulţumirea populară era generală, unele au fost descoperite de Securitate, altele nu, în unele cazuri Securitatea însăşi nu raporta asemenea lucruri căci însemna să recunoască că nu stăpîneşte situaţia. Singura acţiune de acest fel care a izbutit să dezvolte un protest de masă care să ducă la răsturnarea lui Ceauşescu a fost cea de la Timişoara. Chiar şi cei de la Bucureşti, cînd au acţionat, au făcut-o fiindcă aflaseră veşti despre Timişoara. Deci, spun că începutul revoluţiei a fost la TImişoara nu ca să fac întrecere cine a fost primul, ci fiindcă ăsta e adevărul istoric - de la TImişoara a pornit mişcarea care l-a răsturnat pe Ceauşescu, relaţia cauză-efect se poate stabili doar referitor la mişcarea de la Timişoara. Nu înseamnă că cei de la Timişoara au fost mai curajoşi decît cei care au acţionat în alte părţi (de fapt, a acţiona de unul singur presupune mai mult curaj decît a acţiona într-o mulţime), poate au avut mai mult noroc, poate au ştiut să acţioneze mai eficient. Încercarea de a contesta rolul Timişorii are şi un substrat politic - persoane care au reprimat revoluţia la Timişoara au ajuns în funcţii importante în FSN după 22 decembrie 1989 şi au interesul să ascundă ce a fost la Timişoara, să pretindă că n-a fost acolo nimic important.

severin scrie:Cum am actionat?
Intr-adevar adunasem destula ura pentru fostul dictator ca de altfel marea parte a acestui popor oropsit atunci, poate si acum.
De ce sa nu spun ca mare influneta aveau si informatiile ce le ascultam la Europa Libera,auzeam ce se intampla in tarile in jurul nostru si desigur cei care au orchestrat evenimentele din exterior(pentru ca e cert ca aveam nevoie de sprijinul lor ,ce or fi fost ei:"rasariteni sau apuseni") domniile lor asteptau motive sa se intample ceva in Romania pentru declansarea evenimentelor.


O întrebare de rutină: dv. aţi avut vreo legătură cu "cei care au orchestrat evenimentele din exterior" despre a căror existenţă pomeniţi?

severin scrie:Avand aceste convingeri in ziua in care se deschidea ultimul Congres PCR am tiparit si raspandit in parcul Institutului de Invatamant Superior foarte aproape
de sediul Militiei Judetene(zona foarte circulata si "riscanta") manifeste (fluturasi) cu textul "JOS CEAUSESCU" aceasta fiind o data apox. mijlocul lunii nov. Dupa o luna(dimineata zilei de 12 dec '89) in acceasi zona, de aceasta data intr-o cantitate mult mai mare,(cca. 1500 de bucati)am aruncat fluturasi cu inscriptionarea "JOS DICTATURA CEAUSESCU" ,fiind o cantitate mare,iar unii cazand relativ la un loc banuiesc ca au fost culesi si astfel au aparut si la Iasi in acceasi perioada dar nu am certitudinea acestui lucru( in acea perioada studenti din Suceava circulau adesea de la Suceava la Iasi si astfel intuiesc ca s-ar fi intamplat acest lucru).


Iacobescu pomeneşte doar despre fluturaşii din 12 decembrie, despre cei din noiembrie - Congresul 14 nu scrie nimic. E bună precizarea dv. că au existat fluturaşi şi în noiembrie.
Despre apariţia manifestelor de la Suceava şi la Iaşi dv. "bănuiţi", Iacobescu afirmă ca o certitudine că "Manifeste identice s-au semnalat în scurtă vreme şi în centrul universitar Iaşi" (1989 - pag. 112), dar nu explică cum şi-a format această certitudine, nu indică nici o sursă (o metodă nu tocmai ştiinţifică pentru o revistă ce se doreşte de nivel academic).
Cărţile scrise despre întîmplările din Iaşi (Casian Maria Spiridon - "Iaşi 14 decembrie 1989 - începutul revoluţiei române") arată că manifestele de la Iaşi aveau cu totul alt text decît cele de la Suceava (adică "Veniţi în 14 decembrie în Piaţa Unirii" şi nu "Jos dictatura Ceauşescu"). Ca o ipoteză se poate presupune că manifestedin Suceava au ajuns şi la Iaşi dar asta trebuie demonstrat. Oricum, nu mi se pare o problemă esenţială, mai ales că nici la Iaşi populaţia nu s-a revoltat pîână în 22 decembrie.

severin scrie:Din aceasta a doua editie am raspandit in ziua de 22 dec la pranz si in zona fostului sediu al PCR Suceava(centrul orasului).In acest fel implusionand manifestantii sa luam cu asalt "judeteana de partid".Eu personal fiind primul care am patruns la fostul prim sercretar pe care l-am pus de-a devaratalea cu fata la zid intr-un colt din propriul birou si am luat tabloul fostului dictator si l-am aruncat in strada.


Ar fi interesant de ştiut dacă aţi fost implicat în politică după 22 decembrie 1989, dacă aţi ajuns în vreun organism revoluţionar al vremii.
Iacobescu nu pomeneşte de manifeste aruncate în 22 decembrie, şi atribuie ieşirea în stradă a sucevenilor veştilor despre fuga lui Ceauşescu. Probabil au fost evenimente apropiate în timp - aruncarea manifestelor şi fuga lui Ceauşescu, înclin şi eu să cred că sucevenii au ieşit masiv în stradă abia după ce au aflat de fuga dictatorului.

severin scrie:Drept dovada pe Portalui Revolutiei (pe site-ul www.sspr.ro) la sectiunea Documente cu titlul Fluturasi anticomunisti, veti gasi o fotocopie dupa un astfel de manifest, inclusiv fotografia matritei cu care au fost tiparite, pe care le pastrez in original si ma pot pune cu ele la dispozitia dumnoavoastra pentru a stabili veridicitatea acestor fapte.


N-am găsit secţiunea Documente la situl SSPR, poate mă ajutaţi cu un linc direct.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Mihai Iacobescu - Revolutia de la Suceava

Mesajde severin » Vin Sep 22, 2006 9:24 pm

Domnule Marius, voi incerca sa va raspund in ordinea in care dumneavoastra ati pus problemele.
Desigur nu am avut atunci nici o legatura cu cineva din exterior, singura legatura era unidirectionala dinspre antena Europa Libera spre urechile mele, spre creierul meu, spre discernamantul meu.
Este adevarat ca manifestele pe care le-am raspandit nu au avut efect asupra populatiei (stii cum era in acele vremuri lumea se inspaimanta la astfel de “gesturi”).
Dar,cu siguranta au avut reactie la organe de securitat , militie, activisti de partid, care au stiut de ele si care in acest fel au primit o palma peste “obrazul lor de cherestea”. Si care stiau ce se intampla in tarile din jur si isi dadeau seama ca nu pot sta in calea tavalucului schimbarii . Aceasta zona a lumii era atunci ca un butoi de pulbere peste care eu, poate tu, poate altii, incercam sa aprindem chibrituri si sa facem sa explodeze mamaliga .Cat despre grupuri ,ce sa spun…atunci ,ca si acum, daca grupul are doi indivizi apar suspiciuni ,tradari, ca asa-I romanu’!Ca o concluzie nu am facut parte din nici un grup.
Cat despre Timisoara …Nu exista in mintea mea nici o indoiala. Voi ,indiferent ce de vor scrie istoricii acum sau altadata, v-ati daltuit locul in istorie prin jertfa domniilor voastre.
Domnul Iacobescu ca un bun “meserias” in ale istoriei, scrie doar despre fapte asupra carora are certitudine. Dumnealui a pipait cu propriile maini acest manifest si matrita cu care au fost multiplicate atunci cand eu i le-am prezentat(prin luna oct sau nov anul trecut).
Nu scrie despre manifestele din nov de la Congresul PCR ,dar daca ar fi sapat putin prin “gradina securitatii” ,in mod sigur gasea fluturasi pe care scria “JOS CEAUSESCU” .
Personal din prea multa modestie, in acesti ani m-am miscat putin cu aceste probleme, dar in mod sigur pot gasi un “fost baiat cu ochi albastrii” mai flamand care a participat la “aspirarea“ manifestelor din parc.
Despre manifestele din 22 dec, marturii sunt in dosarul de la SSPR ,oameni care au participat atunci ,au vazut , au fost mobilizati si au prins curaj cand, fiecare sau multi din ei, au avut pe mana lor aceste manifeste.
E adevarat …Evenimentele atunci se precipitau .Nu stiu cand am distribuit manifestele(ora), plecase sau nu Ceausescu, repet :eu nu am facut revolutie la televizor, nu stiu ce parere au altii sau vor avea, dar eu zic ca am inceput aceasta treaba in nov cand Ceausescu voia reales la al XIV lea Congres.
Poate te intrebi cum am pastrat un astfel de manifest.
Chiar atunci in 22 dec cand am ajuns la usa “judetenei de partid” chiar la intrare, unde am ajuns fugind,unde erau forte de ordine(militari inarmati) si pe care i-am redus la tacere am avut surpriza ,in momentul in care m-am intors spre un grup de tineri cu care mai apoi am intrat in sediu PCR ,ca un unul din ei sa-mi intinda un manifest, pentru ca toata lumea ,sau marea majoritate, avea in mainile ridicate acesti fluturasi pe care scria “JOS DICTATURA CEAUSESCU”. Sigur … mi-am dat seama atunci de rezultatul muncii mele, dar cui sa spui acum? Parca ma laud si nu-mi convine.
Asa cum iti dai seama, sunt multi cei care stiu de manifestele din nov-dec Suceava. Spui ca nu le-ai gasit la Documente ?.
Pe site-ul www.sspr.ro ,pe Portalul revolutiei, la sectiunea Documente, randul doisprezece de sus in jos titlul : Fluturasi anticomunisti.(http://www.portalulrevolutiei.ro/docume ... urase.html)
Asa cum ti-am spus nu am facut parte din organismele revolutiei, am ramas tot “palmas” cum m-a prins revoutia, ba mai mult din diferite motive m-au tot marginalizat, m-au purtat pe drumuri : ba imi greseau numele, ba nu apaream in Monitorul Oficial, brevetul mi l-au dat foarte tarziu dupa cateva drumuri la SSPR, cat despre drepturi ce sa mai vorbesc…ma apuca amaraciunea poate si lehamitea dar nu stiu daca aceste lucruri te intereseaza .
Va multumesc pentru rabdare.
severin
 
Mesaje: 4
Membru din: Vin Sep 15, 2006 5:40 pm
Localitate: suceava

Următorul

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009