Sectorul CIVES
 
 

Adjunctul directorului SRI, cercetat in dosarul Revolutiei

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Adjunctul directorului SRI, cercetat in dosarul Revolutiei

Mesajde Marius » Joi Feb 02, 2006 7:26 pm

articol în Evenimentul Zilei:
http://www.evz.ro/article.php?artid=210419

Adjunctul directorului SRI, cercetat in dosarul Revolutiei

Calin Cosmaciuc

Generalul Ionel Marin, care raporta ca a tras 10.000 de gloante impotriva revolutionarilor in 21 decembrie 1989, a lipsit de la audieri anul trecut, spunandu-le procurorilor ca e implicat in operatiunea de eliberare a ziaristilor rapiti in Irak
Generalul SRI Ionel Marin, unul dintre adjunctii lui Radu Timofte, este cercetat penal in dosarul Revolutiei, ne-au declarat surse judiciare. EVZ a relatat, ieri, ca Marin s-a aflat printre militarii care au incercat sa opreasca revolta de la Intercontinental, din 21 decembrie 1989.
Cu acea ocazie, capitanul Marin raporta ca a tras 10.000 de gloante. In zona Universitatii, inclusiv Intercontinental, au fost ucisi 56 de oameni (iar 463 raniti), in ziua si in noaptea dinaintea fugii sotilor Ceausescu.

Invitat degeaba la audieri

In ultimul timp, Ionel Marin a fost chemat de mai multe ori la audieri de procurorii militari, dar a invocat diverse motive pentru a nu se prezenta. Sursele citate spun ca, anul trecut, generalul SRI a lipsit de la o intalnire cu procurorii spunand ca este implicat in operatiunea de eliberare a celor trei ziaristi romani rapiti in Irak.
Adjunctul directorului SRI este cercetat in acest dosar in urma sesizarii facute de Asociatia „21 Decembrie”, care vizeaza mai multe personaje implicate in reprimarea manifestatiilor. Ionel Marin nu a dat nicio declaratie ieri, dar a promis ca va lamuri acest lucru zilele viitoare. Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a adaugat: „Serviciul Roman de Informatii nu are nicio pozitie” in acest caz.

Lipit de Timofte

Pana la numirea unui prim-adjunct, Ionel Marin a fost mana dreapta a lui Radu Timofte. Cel putin asa spun parlamentarii din Comisia de Control al SRI. Radu Stroe, seful comisiei, ne-a declarat ca, in perioada in care nu avea oficial un „numar doi”, Timofte venea la parlament insotit intotdeauna de Ionel Marin. Conform specialistilor, adjunctii din serviciile secrete - proveniti, in general, din sistem - sunt cotati cu mai multa forta decat directorii. Acestia din urma au fost numiti pe criterii politice, asa cum a fost si cazul lui Radu Timofte, propulsat de PDSR.

Cazuri celebre

Cazul lui Ionel Marin nu este singular. Pe langa cazurile celebre ale generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, mai multi oficiali militari, unii detinand si acum pozitii-cheie in stat, sunt suspectati de implicarea in represiune
> Generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei. Dosarul sau se afla pe masa procurorilor, fiind acuzat de implicare in reprimarea Revolutiei la Arad. Era sef de stat major al Diviziei 11
> Generalul Constantin Degeratu, consilier la Cotroceni. A fost acuzat de revolutionari ca a intocmit hartile dispozitivului de lupta la Cluj-Napoca. Procurorii au decis sa nu inceapa urmarirea penala
> Generalii Gabriel Naghi si Dumitru Iliescu, fosti sefi SPP. Revolutionarii din Asociatia „21 Decembrie” sustin ca Naghi si Iliescu au facut parte din unitatea care a spart baricada de la Universitate, alaturi de Ionel Marin. Cei doi, apropiati ai lui Ion Iliescu, au sustinut ca nu au fost implicati in represiune.

Acuzat de revolutionari ca a fost „un element activ”

„Ionel Marin este unul dintre generalii pe care revolutionarii ii considera teroristi. Au participat la represiune pe 21 decembrie, e posibil sa se fi implicat apoi in diversiunea condusa de Iliescu, apoi au fost recompensati”, spune seful Asociatiei „21 Decembrie”, Doru Maries. „Cum a putut ajunge un capitan de TAB-uri general si, ulterior, omul doi in SRI? Oare nu cumva primise si el ordin sa tina ascuns dosarul 97/P/1990 (n.r. - primul dosar al Revolutiei) in vederea prescrierii?”. Marin se incadreaza in categoria elementelor active, „care fie au tras in plin, fie au dat ordin sa se traga”, spune Maries. (Bogdan Nicolai)
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009