Sectorul CIVES
 
 

Doru Mărieş

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Mesajde Raven » Dum Oct 11, 2009 4:52 pm

Repostez mesajul precedent pt. ca nu am pus toate quotes unde trebuie.

alin scrie:securistii vor sa murim
sa disparem dincolo de spatiul lor vital

Sau sa devenim ca ei.

Doru Maries demonstreaza pe viu si prin repetitie ca "mai bine mort decat comunist" (sau colaborator).

alin scrie:ieri, o mica veste buna despre un roman care nu tace, nu se preface, si primeste un premiu Nobel pentru ce spune.
Herta Muller scrie in germana, dar povestea ei e romaneasca, pentru ca dupa ce ai trait printre securisti 33 de ani e greu sa mai scrii despre altceva.
In sfarsit un om care nu uita comunismul si securistii, care vede trecutul in tot ce o inconjoara.

MAE al RSR reactioneaza: "Este o recunoastere publica binemeritata pentru un talent deosebit si o creatie exceptionala".

Bineinteles, regimul fesenist nu putea sa premieze realismul dnei Muller, dar nici nu putea sa taca atunci cand asemenea persoane primesc de la altii premii internationale de renume. Si cum nu putea sa condamne gestul comitetului Nobel, atunci il lauda.
Raven
 
Mesaje: 28
Membru din: Vin Ian 02, 2009 12:20 am

un set de 154 de noi file din dosarul Revoluţiei

Mesajde administrator » Sâm Ian 16, 2010 7:49 pm

Asociaţia 21 Decembrie a primit un set de 154 de noi file din dosarul Revoluţiei, desecretizate, luni şi marţi, de Ministerul Administraţiei şi Internelor, documente care conţin prima referire oficială la existenţa unui presupus terorist.

Revoluţionarii au primit peste 150 de pagini noi din dosarul Revoluţiei, desecretizate de MAI (Imagine: Mediafax Foto)

"Am primit astăzi (miercuri - n.r.) două volume cuprinzând 154 de file, documente din dosarul Revoluţiei, întocmite de fostul comandament al grănicerilor. Nu am văzut până acum niciun ordin de secretizare şi nici vreunul de desecretizare, aşa că nu putem spune cu certitudine ce entitate a dispus ca acestea să nu mai fie secrete", a declarat, într-o conferinţă de presă de miercuri seară, liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.
Nici Mărieş, nici avocaţii organizaţiei nu au reuşit să studieze în detaliu documentele. Totuşi, la o primă lectură, aceştia au observat că într-unul din rapoartele întocmite de un colonel din respectiva unitate a grănicerilor apare o referire la un cadavru al unui terorist.
Aceleaşi documente mai conţin referiri detaliate despre cele găsite asupra jurnalistului belgian Danny Huwe, mort în zilele revoluţiei în zona Răzoare.
În plus, în acelaşi dosar mai există un document, care datează din 1994, un raport în care se arată că, potrivit legii, mai multe jurnale de cazarmă, note cuprinzând convorbiri telefonice şi alte asemenea documente au fost distruse întrucât termenul maxim de arhivare era de trei ani de la întocmirea lor.
"Practic, avem de-a face cu prima referire la un terorist într-un document oficial şi cu prima dovadă clară că au existat probe distruse de instituţii ale statului, documente care conţineau date importante despre evenimentele din decembrie 1989", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, avocatul Antonie Popescu.
Teodor Mărieş, care se află în a doua zi de grevă a foamei, a cerut, în finalul conferinţei de presă, lămuriri în legătură cu cele cuprinse în documentele recent primite, precizând că nu va înceta protestul până când instituţiile statului român nu vor respecta întocmai dispoziţia CEDO, care a impus ca asociaţiei să-i parvină o copie integrală a dosarului Revoluţiei.
Până în prezent, în urma unui protest similar, care a durat peste 70 de zile, Mărieş a obţinut aproximativ 98% din documentele aflate în dosarul Revoluţiei, el aşteptând în continuare desecretizarea unor acte întocmite de Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul de Telecomunicaţ ii Speciale.




AGERPRESS



Avocatul Antonie Popescu, surprins de atitudinea procuraturii generale

Bucureşti, 13 ian /Agerpres/ - Avocatul Asociaţiei 21 decembrie 1989 pentru dosarele de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Antonie Popescu, este surprins de grija cu care procuratura generală "i-a ocrotit vreme de 20 de ani pe cei vinovaţi" referitor la "perioada infracţională" decembrie 1989 - iunie 1990.

"Surprinde "grija" cu care procuratura generală i-a ocrotit vreme de 20 de ani pe cei vinovaţi de represiune, rele tratamente, tratamente neomenoase, asasinate - în masă, în perioada infracţională decembrie 1989 - iunie 1990", se arată într-o declaraţie de presă a lui Antonie Popescu.

El a spus că dintr-o discuţie telefonică cu procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, urmată de o scrisoare semnată de Ion Vasilache, procuror-şef al Secţiei Parchetelor Militare, a aflat de existenţa "unor documente ce ar proveni de la Ministerul de Interne, care până acum nu au mai fost în discuţie".

"Nu ştiu de ce Ion Vasilache a ţinut în mare taină acest fascicul de documente, probabil ca să poată fi acuzat, de către persoanele vătămate, în sfârşit, mult mai clar, de minciună, nu doar de rea-credinţă, gravă neglijenţă şi incompetenţă - având în vedere că a sincopat relaţia cu CEDO", se arată în declaraţia de presă.

Antonie Popescu atrage atenţia că într-un stat de drept ascunderea documentelor privind fapte infracţionale ar fi fost calificată ca tăinuire, împiedicare a înfăptuirii justiţiei, favorizarea infractorului.

"Comportamentul din partea unora ca Vasilache este tipic pentru anii '50, când statul răspundea cetăţenilor săi cu violenţă, cercetarea abuzivă şi pedepsirea celor vătămaţi, nu a infractorilor. Aşteptăm predarea integrală a documentelor, astăzi fasciculul de la Ministerul de Interne.

Procurorul general nu a răspuns încă la întrebarea cine si când a clasificat aceste documente, pentru că nu avem o lege a informaţiilor clasificate decât din 2002", a afirmat Popescu.

El a amintit că, potrivit Legii nr. 544/2001, nu pot fi clasificate informaţiile care ar conduce la ascunderea unor infracţiuni, ce rămân informaţii de interes public.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a intrat din nou în greva foamei, marţi, la sediul organizaţiei.

Mărieş protestează faţă de "tergiversarea finalizării predării integrale a documentelor din dosarele Revoluţiei şi Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, precum şi faţă de neîndeplinirea dezideratelor societăţii româneşti cerute încă din zilele Revoluţiei ca prioritate naţională".

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 s-a mai aflat în greva foamei timp de 74 de zile, în perioada 4 august - 16 octombrie 2009, pentru respectarea dispoziţiilor CEDO cu privire la soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. Mărieş afirma că Asociaţia 21 Decembrie 1989 a primit documente referitoare la Revoluţie în proporţie de 97% şi că, în schimb, în Dosarul Mineriadei reprezentanţii Asociaţiei au fost nevoiţi să depună concluzii la CEDO până pe 18 decembrie 2009 'fără niciun fel de document'. AGERPRES/(Iulia Petre)







Dinu GINDU
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

din nou in greva foamei

Mesajde administrator » Mie Ian 20, 2010 12:03 pm

Apel către Preşedinte şi către Primul Ministru

pentru mediere şi soluţionare



- apel semnat de 36 de organizaţii civice şi sindicale -



D-lui TRAIAN BĂSESCU - PREŞEDINTELE ROMÂNIEI



D-lui EMIL BOC - PRIM-MINISTRU



Stimate Domnule Preşedinte al României,

Stimate Domnule Prim-Ministru,



Suntem consternaţi că - după ce anul trecut a îndurat 74 de zile de grevă a foamei - Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, este acum forţat cu cinism de către conducerea Parchetului general să reînceapă calvarul.

Menţionăm că în istoria universală au existat exemple de protestatari care au murit după un număr de zile de grevă a foamei cuprins între 52 şi 74.

Medicii consideră că Teodor Mărieş este expus acum unui risc enorm având în vedere că a reînceput greva foamei nefiind restabilit decât în mică măsură. Anul trecut, când a început greva, Mărieş avea 83 kg. În 12 ianuarie a.c., când a reînceput-o, avea doar 67 kg.

Stimate Domnule Preşedinte al României,

Stimate Domnule Prim-Ministru,



Conform actului oficial de reintrare a lui Teodor Mărieş în greva foamei, primul motiv al protestului este tergiversarea finalizării predării integrale a copiei dosarului 97/P/1990 (dosarul genocidului din decembrie '89), conform dispoziţiei CEDO şi, pe acelaşi principiu, predarea integrală a copiei dosarului 75/P/1998 (dosarul fratricidului din iunie '90) către Asociaţia 21 Decembrie 1989 ca parte reclamantă la CEDO.

Avem convingerea că este inacceptabil ca documente care probează genocide şi fratricide să fie considerate secrete. Crimele terifiante din '89 şi '90 reprezintă cu certitudine cea mai mare tragedie din istoria României.

Aşa-zisa secretizare a acestor crime înseamnă o nouă şi abjectă crimă faţă de poporul român: cea de a îngropa adevărul cu scopul salvării criminalilor.

Guvernul României nu are voie să fie complice la o asemenea crimă şi nu are dreptul sfideze dispoziţia CEDO.



Cerem ca această dispoziţie a Înaltei Curţi de la Strasbourg să fie respectată integral şi imediat de către Parchetul general.

În caz contrar, cerem demiterea vinovaţilor pentru tergiversarea programatică a predării documentelor: Laura Codruţa Kovesi – procuror general, Tiberiu Niţu - prim-adjunct al procurorului general, Ion Vasilache - şeful Secţiei Parchetelor Militare, Marius Iacob - şeful secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Subliniem că vom solicita cercetarea penală a reprezentanţilor aşa-zisei justiţii care ocultează adevărul tergiversând deliberat atât predarea documentelor cât şi trimiterea în judecată a autorilor de genocide şi fratricide.



Stimate Domnule Preşedinte al României,

În actul său de reintrare în greva foamei, Teodor Mărieş a scris următoarele: „Solicit medierea de către Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, în virtutea prerogativelor constituţionale ce-i revin, a unei întâlniri între o delegaţie a Societăţii Civile şi reprezentanţii instituţiilor abilitate.”

Vă cerem, Domnule Preşedinte, să nu riscaţi viaţa lui Mărieş şi să mediaţi cât mai curând cu putinţă această întâlnire care - suntem convinşi - va face posibilă soluţionarea revendicărilor.



Stimate Domnule Preşedinte al României,

Stimate Domnule Prim-Ministru,



Al doilea motiv al protestului este neîndeplinirea dezideratelor societăţii româneşti exprimate ca priorităţi naţionale încă din zilele Revoluţiei. Considerăm că cel mai important deziderat al revoluţiei române a fost exprimat prin sloganul „FĂRĂ COMUNIŞTI!” scandat la Timişoara încă din primele zile ale revoluţiei. La Bucureşti, sloganul a fost scandat începând din 22 Decembrie 1989, imediat după fuga lui Ceauşescu. Subliniem că punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara – adevarata cartă a revoluţiei – exprimă acest deziderat.

Cerem adoptarea cât mai curând posibil a legii lustraţiei, votată de Senat încă din aprilie 2006 şi blocată de Camera Deputaţilor. În cazul neadoptării legii lustraţiei, cerem demiterea D-nei Roberta Anastase din PD-L şi din fruntea Camerei Deputaţilor.



* * *



Prezentăm din nou opiniile unor personalităţi de prestigiu faţă de principala revendicare a lui Teodor Mărieş:



Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei (oct.2009): "Copia integrală a documentelor din dosarul revoluţiei trebuie pusă la dispoziţia reclamantului - Teodor Mărieş şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 - de către autorităţile române pentru că reclamantul trebuie să aibă acces la aceste documente pentru a-şi face apărarea în faţa CEDO şi pentru că reclamantul trebuie să fie pe poziţii de egalitate cu autorităţile care au aceste documente”.



Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, profesor universitar de drept (oct.2009): "Conducerea Parchetului trebuie să dispună predarea copiei integrale a dosarului Revoluţiei către reclamanţii la CEDO - Teodor Mărieş şi Asociaţia 21 Decembrie 1989".



Ioan Stanomir, profesor universitar de drept (oct.2009): "Este nevoie, mai mult decât oricând, de intrarea în legalitate, prin acceptarea deciziei CEDO referitoare la predarea copiei integrale a dosarului Revoluţiei către reclamanţi. Gestul d-lui Mărieş nu trebuie să rămână fără consecinţe, căci nu putem ignora sacrificiul domniei sale".



Vladimir Tismăneanu (sept.2009): „Doru Mărieş şi colegii săi cer adevărul despre morţii de la revoluţie, despre ceea ce s-a petrecut în 13-15 iunie 1990. Au tot dreptul să o facă. (...) Toţi intelectualii, toţi oamenii oneşti din România trebuie să protesteze împotriva încercărilor de a eluda, de a escamota, de a bagateliza, de a oculta aceste fapte care au marcat tragic istoria românească din ultimele două decenii. Democraţia din România va ramâne una apocrifă, esenţial falsă, câtă vreme se va perpetua tăcerea din jurul acelor violenţe organizate sistematic de către deţinătorii puterii post-ceauşiste. (...) Există întotdeauna în istorie o clipă a scadenţei. Nu mă îndoiesc că ea este iminentă şi în România”.



18 ianuarie 2010




Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Carmen Alexandrescu şi Gabriel Hârtopanu – Vicepreşedinţi

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban - Preşedinte

Sorin Ilieşiu – vicepreşedintele Alianţei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi , Liviu Antonesei – Preşedinte

Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa - Preşedinte

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Romeo Mosoiu

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu - Vicepreşedinte

Romanian-American Network Inc. NGO - Chicago, SUA - Steven V. Bonica - Preşedinte

Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros - Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Consiliul Româno- American, Los Angeles , Neculai Popa - Preşedinte

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte











Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L'Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte

Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu - Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Grupul de acţiune Noii Golani

Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea - Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Federaţia sindicală “Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu - Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Teodor Mărieş continuă greva foamei

Mesajde administrator » Joi Ian 28, 2010 2:15 pm

Teodor Mărieş continuă greva foamei, de Doina Postolache

(Material propus pentru publicare la data de: 26-01-2010 de Stefan N. MAIER)
Autorităţile române continuă să nu respecte decizia CEDO. Dosarele de la M.Ap.N. sunt incomplete – cu pagini falsificate/ sustrase!

Duminică, 24 ianuarie 2010, ziua aniversării Unirii Principatelor Române, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a organizat conferinţa săptămânală de presă privitoare la dosarele Revoluţiei şi la noul protest prin greva foamei. Au participat, alături de dl. Mărieş, dl. Ion Ioan – Preşedinte al Sindicatului ALRO Slatina şi al Federaţiei sindicale „Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România; poetul şi jurnalistul Nicolae Prelipceanu, dl. Romeo Moşoiu, membru senior al Ligii Studenţilor şi dl. Antonie Popescu, unul dintre cei doi avocaţi ai Asociaţiei.
Conferinţa a început cu prezentarea analizelor (momentan) săptămânale ale d-lui Mărieş, care îi atestă starea bună de sănătate pentru a trece apoi la problemele legate de preluarea volumelor „secretizate” din dosarul Revoluţiei şi, mai ales, starea acestora. În continuare hotărât să meargă „până la capăt” cu protestul, Teodor Mărieş a vorbit despre tactica autorităţilor de a preda documentele „cu ţârâita”, dovadă tot mai clară de rea-voinţă în condiţiile în care din decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului reiese clar că pentru aceasta „nu există documente secretizate”. Până acum, în săptămâna tocmai încheiată s-au mai luat două tranşe de documente – luni şi vineri – şi rămân două instituţii ale caror documente sunt refuzate a fi predate de catre Parchet– M.Ap.N. şi STS. Membrii delegaţiei care a luat cea de-a doua tranşă de documente de la Secţia Parchetelor Militare au povestit despre neregulile şi falsificările flagrante întâlnite la verificarea copiilor.

Astfel, dl. Marin Jianu – revolutionar dintr-o alta asociatie sustinatoare a protestului s-a alăturat delegaţiei ce a mers la Parchet si a relatat discrepanţele descoperite între copia după originalul de la Piteşti al dosarului nr. 1 şi cea predată Asociaţiei – ce conţinea, la paginile 60-80, în locul jurnalului de luptă de la Bucureşti, unul de la Râmnicu Sărat. Dl. Jianu a povestit şi cum, întrebaţi de neregulă, cei de la SPM au replicat că „probabil s-a greşit de la birouri” şi că sunt probleme cu xerox-ul care este vechi şi funcţionează prost! Dl. Petre Gheorghe, tot de la „Decembrie 1989 – Metrou” România, de asemenea participant la verificarea dosarelor, a prezentat situaţia vol. 7, în care, conform opis-ului ar fi trebuit să figureze la pp. 66-91 jurnalul acţiunilor de luptă ale UM 01258, dar, în fapt, acestea lipseau, fiind înlocuite de acţiunile de luptă ale regimentului mecanizat 132, care se regăsesc şi în vol. 10. Apoi dl. Grigore Gheorghe, membru al Asociaţiei, a citit un pasaj din vol. 3, pg. 13, conţinând un ordin de zi din 3 ianuarie 1990 al UM 02490S din subordinea M.Ap.N. prin care se cerea distrugerea unei serii de documente ale unităţii din perioada Revoluţiei şi apoi se detalia procedura. Dl. Raymond Puşcaşu a citit din vol. 9, din jurnalul regimentului 68 tancuri, note ale maiorului Bălăşoiu Leontin, care transmitea, în perioada 17-30 decembrie 1989, ordinele comandantului armatei a 3-a şi din care rezultă că, după ce pe 22.12 la prânz se hotărâse retragerea în garnizoane, netragerea nici unui foc de armă şi predarea muniţiei, seara s-a decis punerea în stare de alarmă a unităţii şi ca până la finalul zilei toate unităţile să fie gata de luptă. Acelaşi volum, conţinea, pentru 24.12, relatarea intrării trupelor în oraşul Alexandria şi a unui accident „stupid”, soldat cu moartea unui soldat, precum şi menţiunea capturării unui terorist pe Str. Antiaeriană în Bucureşti, dar fără a indica vreun nume ori vreo altă precizare privitoare la urmările capturii.

Teodor Mărieş a sintetizat apoi concluziile desprinse din volumele primite până acum de la M.Ap.N. (din care asteapta sa mai primeasca inca 93 de volume), exemplificând cu cazul gen. Gheorghe Carp, avansat, ca şi principalul responsabil de incendierea Bibliotecii Naţionale, Mircea Mureşan la gradul de generali de catre Ion Iliescu şi posesori in prezent de certificate de revoluţionari.

Avocatul Antonie Popescu a dat apoi citire unui fragment din vol. 8 – raportul de luptă nr. 4 din dimineaţa zilei de 22.12.1989, semnat de comandantul diviziei nr. 1 mecanizate, (pe atunci) maiorul Carp Gheorghe, unde acesta relatează că „trupele au dat dovadă de elan revoluţionar şi au acţionat cu abnegaţie pentru a îndeplini ordinele comandantului suprem” din ziua precedentă [i.e. ale lui Nicolae Ceauşescu], precum şi despre entuziasmul aceloraşi trupe. Acelaşi raport conţine şi detaliile dispunerii trupelor în 21.12 şi ale efectivelor, precum şi o anexă privind totalul muniţiei – incluzând cartuşe şi grenade. Dl. avocat a explicat că nu există anexe post-22.12 pentru a se afla exact cât din muniţie s-a consumat, iar dl. Mărieş a subliniat că raportul arată, pentru prima dată, că armata a folosit şi pistoale.

Următorul punct pe agenda Conferinţei a fost amintirea faptului că cei menţionaţi au fost cercetaţi în dosarul Revoluţiei, dar Parchetul nu a spus niciodată de ce s-a renunţat la respectivele cercetări. S-a revenit apoi la situaţia curentă, în care d-na Procuror General al României, Laura Codruţa Kövesi şi adjunctul ei, Niţu Tiberiu Flaviu, despre care s-a descoperit deja din dosarele obţinute de Asociaţie până acum, că a tras în manifestanţi decembrie 1989 (şi care e posesor de certificat de revoluţionar!) continuă să tergiverseze şi sa dezinformeze – inclusiv pe Preşedintele ţării. S-a lansat astfel un apel către dl. Traina Băsescu, rugat să meargă, în dubla calitate de Preşedinte şi conducător al CSAT, la Piteşti pentru a se asigura de păstrarea şi preluarea documentelor privitoare la istoria recentă a ţării, pentru a confirma sau infirma o dată pentru totdeauna o spusă mai veche a procurorului-militar-şef al Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache – că Preşedintele ar şti tot ce fac ei la SPM.

A vorbit apoi dl. Romeo Moşoiu din parte Ligii Studenţilor, care a lansat un apel moral către Procurorul General şi Ministrul Justiţiei – să nu-l lase pe Teodor Mărieş să se ducă din această lume fără să afle adevărul despre Revoluţie, subliniind faptul că cele 13 zile din actuala grevă, adunate cu cele 74 ale precedentei, încheiate cu mai puţin de 2 luni înainte de re-începere, crează un caz unic şi un nou posibil record trist pentru România.
Spre final, dl. Ioan Ion a ţinut să exprime solidaritatea sindicatului ALRO Slatina şi al Federaţiei Solidaritatea „Virgil Săhleanu” cu dl. Mărieş şi a cerut la rândul său preşedintelui Traian Băsescu, Guvernului şi Ministerului Justiţiei să facă măcar acum presiuni pentru punerea de urgenţă în aplicare a deciziei CEDO de predare a copiei integrale după dosar, fără alte falsificări ori sustrageri de documente. Dl. Ioan Ion le-a reamintit celor prezenţi şi faptul că crimele de la Revoluţie se prescriu în 2 ani şi jumătate, ceea ce face cu atât mai grave tergiversările.

Teodor Mărieş i-a dat apoi cuvântul jurnalistului Nicolae Prelipceanu, care şi-a exprimat susţinerea în continuare pentru protest, dar şi tristeţea că uneori în România pare necesar ca „un om să-şi dea viaţa pentru ca instituţiile statului să funcţioneze.”

În final, dl. Mărieş a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au transmis mesaje de susţinere în cursul săptămânii pentru sprijinul moral şi a reiterat faptul că nu renunţă la cea de-a doua revendicare a protestului său: medierea de către preşedintele Traian Băsescu, în virtutea prerogativelor constituţionale, a unei întâlniri între o delegaţie a societăţii civile şi reprezentanţii instituţiilor abilitate. Amintind că, la 20 de ani de la Revoluţie, nu au fost lustraţi nici criminalii din decembrie 1989, nici complicii lor, dl. Mărieş a încheiat prin a-i cere Preşedintelui mai multă implicare pe ambele fronturi – al dosarelor şi al Legii lustraţiei.

COMUNICAT

Joi 28.01.2010, ora 13.30, Conferinta de Presa la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 din strada Batistei nr.24A.
Subiectele Conferintei :

1. Curtea Europeana a Drepturilor Omului isi respecta Principiile – “arme egale”.

2. Operatiunea “un glonte pentru fiecare bucurestean “!

3. 15 volume de provenienta militara vor fi prezentate presei.

4. Procurorii Parchetului Militar incearca intimidari, pentru ca probele crimelor sa nu ajunga la cunostinta opiniei publice.

5. Guvernul Roman, prin procurorii sai acoperiti musamalizeaza dosarele crimelor din Decembrie 1989.

Departamentul de Presa
Asociatia 21 Decembrie 1989
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm


Re: Doru Mărieş

Mesajde Ioan Rosca » Lun Feb 08, 2010 6:42 pm

Imi vine in continuare extrem de greu sa reactionez adecvat in acest dosar.

Pentru ca , pe de o parte:
- consider cererile lui Maries justificate si importante
- consider inisitenta lui laudabila si sacrificiul sau eroic
- cred ca are nevoie de sustinatori din societatea civila, deci nu poate refuza nici un sprijin

Pe de alta parte insa:
- sint convins ca Iliesiu, Tismaneanu si Basescu joaca un rol confiscator si diversionist, lucrind pentru interese straine si nici intr-un caz pentru cauza jsutitiarismului anticomunist
- observ ca in numele sprijinirii lui Maries, Iliesiu pune mina si pe aceasta cauza, livrind-o Tismanenilor
- observ ca in numele implicarii lui Basescu, intreaga campanie pentru dosarele 1989/1990 se transforma intr-un instrument de propaganda si presiune a acestuia, folosit contra adversarilor sai vremelnici, fara nici cea mai mica intentie justitiara reala

Nu pot sa nu subscriu la apeluri , lansate de oricine , care cer deblocarea justitiei, eliberarea adevarului si tratarea corecta a cererii lui Maries.
Dar atrag inca o data atentia justitiarilor autentici ca se produce o confiscare a cauzei noastre, de catre falsi reprezentanti ai ei, de genul Iliesiu/ Tismaneanu etc. Si pe de alta parte, ca e absolut anormal sa i se semneze cecuri in alb unui om ca Basescu, in speranta cu totul nejustificata ca va lovi in sistemul care l-a ridicat si care-l sustine.
Daca "civicii" propulsati in arena parasita de adevaratii luptatori vor cu adevarat dreptate, de ce nu-l SOMEAZA ultimativ pe Basescu sa realizeze obiectivele adecvate, dindu-i pentru asta un termen precis? Mai crede cineva ca Tovarasii sint sensibili la rugaminti? Sau ar trebui sa ne facem ca mai credem, ca sa reuseasca noua emanatie?

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Doru Mărieş

Mesajde administrator » Sâm Mar 13, 2010 1:10 am

Maries: Procurorii care au ascuns crimele din '89 trebuie trimisi la puscarie!
Miercuri, 10 Martie 2010 16:51
Scris de Razvan SAVALIUC


Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, Teodor Maries, a fost prezent miercuri in redactia ziuaveche.ro unde a povestit despre lupta sa cu sistemul ticalosit, care s-a inversunat sa ascunda vreme de 20 de ani Adevarul despre crimele din decembrie 1989. Relatarile lui Maries sunt deosebit de interesante si reprezinta un exemplu al modului prin care un om determinat si tenace, poate invinge institutii care ii sunt ostile. Daca Romania ar avea mai multi Mariesi, cu siguranta ne-ar fi mult mai bine.



Cum va simtiti dupa 58 de zile de greva foamei? Multi inca pun la indoiala protestul dvs...

Avand in vedere prima etapa a grevei, de data aceasta nu am mai refuzat glucoza, vitala pentru celula creierului. As putea sa spun ca sunt mai limpede la minte acum decat eram la primul protest din toamna anului trecut, cand am avut o serie 74 de zile de refuz de hrana. Inclusiv vederea, cu care am avut probleme, e ok. Singurul lucru care ma deranjeaza de trei, patru zile este respiratia. Si nu din cauza tigarilor la care nu am renuntat, ci din cauza faptului ca organismul a inceput sa consume resursele din muschii intercostali. Cei multi, care pun la indoiala capacitatea cuiva de a supravietui atatea zile, sunt totusi extrem de putini, iar din pacate unii dintre ei contesta totul de 20 ani.

Cu ce v-ati alimentat in toate aceste zile?

Glucoza, apa minerala, apa plata si mult, mult ceai fierbinte de tei, de capsuni, de ce-mi gasea secretara. Este singurul fel in care m-am incalzit iarna asta, cand temperatura corpului oscileaza de peste 25 de zile, intre 34,8 grade – 35, 5 grade, iar tensiunea nu mi-a depasit in ultimele saptamani 9 cu 6. De multe ori a fost chiar mai mica, chiar si 8 cu 5. O tensiune oricum mai buna decat cea care am avut-o la greva foamei din 1990. Putini cunosc ca am mai facut si in 1990 o greva a foamei, dupa ce m-au arestat la Piata Universitatii si m-au incarcerat la Rahova. Atunci, dupa un refuz total de hrana si apa de 10 – 11 zile, tensiunea imi coborase la 7 cu 3. Medicii au intrat atunci in panica si m-au transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Nu ati simtit fizic nevoia sa intrerupeti protestul, zeci de prieteni v-au cerut insistent s-o faceti si i-ati refuzat pe toti?!

Cred ca sunt 20-30 pe zi care imi tot cer sa ies din greva, dar promisiunea de onoare pe care mi-am facut-o – aceea ca voi inceta protestul doar atunci cand vom avea la sediul asociatiei actele integrale din dosarul 97/P/1990 privind crimeledin decembrie 1989 – de indata voi inceta. Omeneste este sa simti fizic, in fiecare zi, sa renunti. Simpla recunoastere a oamenilor, care intorceau capul dupa mine pe strada, socati de cum arat, mai ales, ca sa glumesc, de 1 – 8 martie, cand m-am intalnit cu multe doamne si domnisoare care s-au speriat de mine, ar fi fost motive suficiente ca sa renunt. Dar nu au putut cantari nici pe departe in balanta promisiunii de onoare pe care mi-am facut-o. Si am facut-o.

De unde atata determinare. Ce v-a impulsionat sa fiti atat de indarjit, incat sa va riscati viata pentru un ideal, oricat de nobil ar fi acesta?



Cei cazuti pe caldaram in seara de 21 decembrie 1989 la Sala Dalles, precum betele de chibrit, impuscati de criminali a fost primul motiv pentru care m-am indarjit inca din ultimele zile ale anului 1989, si am iesit in strada inca din primele zile ale lui 1990 pentru a cere pedepsirea criminalilor. Toata minciuna perioadei 14 decembrie 1989 – 15 iunie 1990 (mineriadele), inchisoarea pe care am facut-o pe nedrept pentru simplul fapt ca am fost incriminat pentru calitatea de “golan” al Pietei Universitatii, m-au cladit pentru aceasta lupta lunga si acest protest extrem. De fapt greva foamei in sine are o motivatie acoperita de o dispozitie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, incluviv azi cand vorbim avem din nou termen la Curte, ca pana la 18 martie 2010 sa depunem, noi Asociatia 21 Decembrie 1989 acte in completarea apararii in dosarul 21 Decembrie – I – Revolutie de la Strasbourg.



V-ati intalnit de multe ori cu reprezentantii institutiilor statului, care stiau ca dvs. puteti sa muriti, si v-au tratat cu nepasare, amanand la nesfarsit predarea dosarele. Adica incalcand dispozitiile CEDO. Ce episod de acest gen v-a marcat cel mai mult?



Daca functia de Procuror General al Romaniei era detinuta de un barbat, pana azi erau rezolvate toate lucrurile. Va relatez un fapt real: Eram in ziua a 47-a agrevei foamei, de anul trecut. Eram invitat de Laura Codruta Kovesi la sala de consiliu a Parchetului General sa vad modul in care se derula activitatea de copiere si autentificare a dosarelor Revolutiei ce urmau sa ne fie predate. La intrare, a existat acel incident cu un jandarm, care mi-a dat cu un spray lacrimogen in ochi. Am cazut pe jos. Dupa ce mi-am revenit, si am putut sa vad, mi-a aparut Kovesi in capul scarilor alaturi de avocatul asociatiei, rugandu-ma sa intru. Avocatul se afla deja in sediu, si i-a reprosat lui Kovesi incidentul: “E posibil, ne-ati chemat aici si ne dati cu spray in fata?”. Am intrat pana la urma, am urcat scarile si cand am vazut-o pe Kovesi cu lacrimi in ochi – speriata de ce au facut jandarmii – brusc am uitat orice suparare, i-am sarutat mana si i-am spus: “De data aceasta nu sunteti dvs. vinovata”. Si am urcat restul scarilor impreuna, tinandu-ne de maini ca la gradinita.



Mi-ati dat un exemplu cu happy-end. Dar stiu ca ati avut parte de expertiente si mai urate...



Ne-am intalnit de multe ori cu generalul Ion Vasilache, seful Parchetelor Militare, unde erau tinute dosarele Revolutiei. Cel putin de trei ori l-am vazut pe Vasilache transfigurat in disperarea lui de a tainui crimele, urland si gesticuland catre mine precum Hitler cu mana sus: “Ne-am saturat de Maries!”. Iar intr-o discutie avuta cu generalul Dan Voinea, acelasi Vasilache i-a zis lui Voinea: “Sa stea in strada, sa moara acolo!”. Se referea la mine. Se infuriase pentru ca imi urase la multi ani, iar eu ii replicasem “La multi ani, dar nu pe functia asta!”. Mai tarziu, dupa plecarea mea, am aflat ca Vasilache l-a mustruluit pe Voinea, fata de mai multi subordonati, ca nu i-a luat apararea si trebuia sa ma arunce pe geamuri.



Credeti ca acesti procurori militari, care au musamalizat dosarele Revolutiei si i-au scapat pe criminali mai pot sta pe functii? N-ar trebui trasi la raspundere?



Din punct de vedere al vinovatiei, pentru tergiversare, acestia au savarsit infractiunea de favorizare si chiar complicitate cu criminalii. Miercurea si joia trecuta am pichetat Ministerul Justitiei, si, daca nu se vor lua masuri, vom continua pichetarile. In discutia purtata cu consilierul Gabriel Tanasescu al ministrului Catalin Predoiu, evaluand ce s-a lucrat in cei doi ani si cinci luni cat generalul Dan Voinea a lucrat liber in dosarele Revolutiei si a girat functia de sef a Parchetelor Militare, in comparatie cu alti doi ani si jumatate scursi de mandat ai generalului Ion Vasilache, s-a ajuns la concluzia ca nu s-a mai facut nimic relevant in ultima perioada comparata. I-am solicitat consilierului Tanasescu sa-i transmita ministrului Justitiei evaluarea rapida, din punct de vedere al managementului pe aceste dosare a trei procurori ce au raspuns de dosare in ultimii doi ani si jumatate: Marius Iacob - seful Sectiei de Urmarire Penala; Ion Vasilache - seful Sectiei Parchetelor Militare si Nitu Tiberiu Flaviu - prim adjunct la Procurorul General. Am cerut si demiterea imediata a celor trei si am sesizat inclusiv CSM despre inactiunile acestora. Din punctul meu de vedere, cei trei si nu numai ei, de fapt toti procurorii militari de la Revolutie si pana in prezent, cu exceptia catorva printre care si Dan Voinea, ar trebuie de indata sa li se faca dosare penale. In Polonia, dupa infiintarea institutului pentru memoria natiunii poloneze, primii trimisi in judecata au fost procurorii care au musamalizat dosarele despre crimele din perioada comunista.



Cat mai stati in greva aceasta?



Vreau sa incetez chiar azi, dar lipsa de incredere in autoritati ma face sa nu renut.



Deci nu renuntati, chiar daca Guvernul, in sfarsit, a dat marti o lege de desecretizare a dosarelor Revolutiei?



Guvernul a dat de fapt o a doua decizie de acest gen, in interval de trei saptamani. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, m-a asigurat de tot sprijinul in aflarea Adevarului. Dar predarea documentelor nu o face Armata, ci tot parchetul, pentru ca asta este procedura. Ori in Nitu, Vasilache si Iacob sa aiba incredere dracu'! Iar in comunisti precum Vasilache si Iacob, sau in tragatori de elita in 21 – 22 decembrie 1989 ca Nitu, sa aiba incredere mama dracului! Eu si Asociatia 21 Decembrie 1989 nu putem avea incredere.





Intrebari de la cititori

Raul: Sunteti multumit de decizia Guvernului de marti?

Niciodata nu e prea tarziu. La americani omorul nu se prescrie niciodata omorul, iar la evrei se stie pozitia pe care o au in a-i urmari pe criminalii poporului lor pana la sfarsitul vietii. Acelasi lucru trebuie facut si in Romania. Luptatorii anticomunisti au fost cei care au tinut si redat demnitatea poporului roman.

Sofocle: Credeti ca pana la urma adevarul despre Revolutie va iesi la iveala?

Avand in vedere ultimele hotarari de Guvern pe aceasta chestiune, recenta intalnire de la Praga a reprezentantilor statelor ex-comuniste unde au hotarat infiintarea unui tribunal penal international, dar si ultimele evolutii ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului – am convingerea ca finalizarea dosarelor va avea sorti de izbanda. De fapt, Adevarul se cunoaste in cea mai mare parte, doar trebuie finalizata bucataria procedurala, iar vinovatii trimisi in judecata.

Bonianschi:De ce nu v-ati ascultat prietenii si colegii cand v-au spus sa incetati greva foamei si ati continuat?

Eu le multumesc tuturor pentru grija, dar adevarul este ca in subconstient cu totii doresc eliberarea intregului volum de dosare, deci in realitate sunt de acord in sinea lor cu ceea ce fac.

Bonianschi: Care este impresia pe care v-au creat-o Laura Kovesi si Ion Vasilache la discutiile pe care le-ati purtat? Dar despre Marcel Opris?

Profesional, primii doi sunt niste nulitati. Nu cunosc drept international. Pe deasupra sunt si rau intentionati. Dl. Opris de la STS, nici dansul nu cunoaste drept international, dar are o scuza, nu este jurist. Rau intentionat ar parea ca nu este, doar orgolios, si deci nu-i place sa fie ingenunchiat. Noi n-am urmarit sa-i ingenunchiem sau sa-i umilim. Ori cum ne spuneau procurorii militari: “Ati invins un sistem”. Am vrut doar sa-i determinam sa respecte dispozitia Curtii Europene. Iar, prin ceea ce am obtinut, am creat un precedent in ultimii 70 de ani in Romania – instrumentarea dosarelor la vedere.

Gigi Duru: Pe cine credeti ca mai intereseaza adevarul despre revolutie? Tinerii din ziua de azi au alte preocupari...

In primul rand pe urmasii celor ucisi. Pe acesti eroi martiri ii consider cei mai importanti. Orice om constient despre ce inseamna adevarul si istoria reala trebuie sa fie interesat.

Gigi Duru: Ce inseamna pentru dvs "adevarul" despre revolutie? Credeti ca veti putea publica o lista cu cei care au dat ordin si cei care au apasat pe tragaci in decembrie '89? Veti putea face o harta cat mai completa a locurilor de unde s-a tras si unde s-a murit in toata tara in decembrie '89? Si o harta a ordinelor date?

Toate aceste detalii se regasesc in dosarele tinute pana acum. Chiar glumeam, dar s-ar putea sa iau in serios si sa trecem pe panze imense, care sa le afisam in Piata Universitatii, numele celor care au dat ordine criminale, au tras, au fost ulterior si premiati cu bani si grade pentru asta.

Gigi Duru: Credeti ca veti putea face o harta asemanatoare a ordinelor si faptelor pentru mineriade care sa explice mortii din acele zile?

Avocatii asociatiei cer cu insistenta de mai bine de doua saptamani sa ne fie copiat dosarul mineriadei, aflat in acest moment la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din pacate, se invoca lipsa resurselor materiale, a aparatului si oamenilor necesare pentru cele 302 volume ale dosarului. Sper in aceasta saptamana sa gasim o solutie.

Gigi Duru: Mai sunt dosare care nu v-au fost date? Preferati sa muriti si sa lasati treaba neterminata? Cine credeti ca va continua?

Orice lucru finalizat este un lucru bine facut. Asta daca ai principii. Cu orice risc, pana la capat.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

fotocopiere a dosarului Mineriadei

Mesajde administrator » Sâm Mar 20, 2010 10:39 pm

ÎCCJ a admis cererea de fotocopiere a dosarului Mineriadei din iunie 1990, făcută de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, în cadrul procesului referitor la plângerea împotriva deciziei procurorilor de scoatere de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu şi a altor persoane.

În acest dosar sunt implicaţi şi foştii generali Chiţac şi Stănculescu, precum şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu pentru faptele din dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990.

Potrivit unui comunicat remis presei de Parchetul General, ca urmare a admiterii acestei cereri de către Înalta Curte, instanţa supremă a solicitat Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie desemnarea unei persoane care să asiste la desigilarea şi sigilarea dosarului "Mineriadei", care conţine 302 volume, în vederea fotocopierii.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Re: Doru Mărieş

Mesajde administrator » Mar Mar 23, 2010 9:59 am

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie", Teodor Maries, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca la Revolutie s-ar fi tras 13 milioane de gloante, o declaratie de martor dovedind ca Ion Iliescu ar fi ordonat inarmarea populatiei, informeaza realitatea.net. Maries a afirmat ca noile informatii descoperite dupa studierea actelor din dosarul Revolutiei l-au determinat sa trimita la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) o completare la plangerea depusa initial in care ii acuza pe fostul presedinte Ion Iliescu si pe fostul premier Petre Roman de tradare de tara si subminarea economiei nationale. "O sa fac o completare la plangerea depusa la CEDO unde o sa adaug un nou capat de acuzare, respectiv tradare de tara si subminarea economiei nationale, impotriva lui Ion Iliescu si Petre Roman. In acuzatiile mele ma bazez pe ce stiu doi oameni foarte importanti: Cornel Dinu, care a fost prieten cu Iliescu, si Sergiu Nicolaescu, dar mai sunt si declaratii si filme, astea nu se pierd", a spus presedintele Asociatiei "21 Decembrie".


Maries a prezentat o declaratie de martor din dosarul Revolutiei, din care ar reiesi ca Ion Iliescu ar fi dispus, in timpul evenimentelor din 1989, sa se imparta arme militarilor si civililor aflati la Televiziunea Romana. "Dupa lansarea primului atac asupra Televiziunii, am distribuit pe baza de semnatura armament si munitie unor cadre militare din MApN si Ministerul de Interne, precum si unor persoane civile carora le-am retinut documentele de legitimare. Distribuirea armamentului s-a facut la apelul domnului Ion Iliescu. Au fost de fata, si pot confirma cele spuse de mine, domnul Petre Constantin, Mihai Lupoi, Rosoga Vladimir, Negruti Paul, colonelul Tache Sorin, domnul Alexandru Stark, avocatul Opait si alti membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale", se arata in declaratia de martor, prezentata in cadrul conferintei de presa de Teodor Maries, care a precizat ca marturia face parte din volumul 12 "Rapoarte Cadre" al Ministerului de Interne. La randul sau, avocatul Asociatiei 21 Decembrie, Ionut Matei, a spus ca filele care contineau aceasta declaratie nu se regaseau in copia initiala transmisa de Parchetul General si ca, in urma verificarilor, a cerut sa i se dea o copie a acestor acte.
Teodor Maries a mai spus ca din actele aflate la dosarul Revolutiei ar reiesi ca, in perioada 22 decembrie- 27 decembrie 1989, militarii ar fi tras peste 13 milioane de gloante. "Aceasta este statistica doar pentru militarii din Ministerul Apararii, dar au mai tras si Garzile Patriotice, Securitatea si asa mai departe. Am avut cel putin un glont pe cap de locuitor impartit de Armata populatiei, indiferent ca era sugar sau batran. Nu mai zic ca doar in Capitala s-au tras doua milioane de gloante", a mai spus Maries.
Maries a anuntat ca, luni, un grup de 15-20 de revolutionari din Timisoara va picheta Parchetul General si Ministerul Justitiei in semn de protest fata de tergiversarea anchetei din dosarul Revolutiei. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a prelungit, in mod exceptional, pana pe 7 aprilie termenul pana la care Asociatia "21 Decembrie" mai poate depune observatii suplimentare la dosarul Revolutiei, desi acordase alte trei termene de la inceputul anului.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Re: Doru Mărieş

Mesajde administrator » Mar Apr 06, 2010 6:46 pm

Comunicat de presă al Asociaţiei 21 Decembrie 1989
Astăzi, 30 martie 2010, începând de la orele 9:30, a avut loc la Palatul Parlamentului întâlnirea dintre preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi reprezentanţii societăţii civile Florian Mihalcea – preşedintele Societăţii Timişoara, Daniel Vighi – vicepreşedinte, Sorin Ilieşiu, Valeriu Stoica şi Viorel Oancea (iniţiator al legii lustraţiei) – membri ai Societăţii Timişoara şi Teodor Mărieş – preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, întâlnire cerută recent la Timişoara cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara care cerea prin punctul 8 adoptarea lustraţiei anticomuniste. La întrevedere au mai participat deputatul PNL Eugen Nicolăescu – iniţiator al legii lustraţiei, şi deputaţii PD-L Daniel Buda, Marius Dugulescu şi Florin Postolachi. Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că este de acord cu ambele solicitări ale lui Teodor Mărieş, aflat în a 78-a zi de grevă a foamei pentru pentru adoptarea lustraţiei anticomuniste, precum şi pentru adevărul despre genocidul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990: Supunerea la vot deschis (nesecret, cu apel nominal) a Legii lustraţiei astfel încât poporul român să ştie clar cine ar putea fi împotriva îndepărtării din înaltele instituţii ale statului a foştilor activişti comunişti şi securişti responsabili direct sau indirect de înfăptuirea crimelor şi fărădelelgilor comuniste condamnate de şeful statului român. Stabilirea datei de 20 Mai 2010 ca dată limită la care va fi votată legea lustraţiei (menţionăm că la 20 mai 2010 se împlinesc 20 de ani de la alegerile fraudate moral de cei care au deturnat revoluţia antocomunistă prin genocidul neocomunist din 22-28 decembrie 1989). Ca urmare a angajamentelor asumate de Roberta Anastase – preşedintele Camerei Deputaţilor, Teodor Mărieş a declarat că iese din greva foamei având în vedere şi faptul că, în urma deciziei CEDO din toamna anului 2008, a primit recent ultimele documente desecretizate din dosarul Revoluţiei care însumează peste 800.000 de file (cu excepţia câtorva documente provenind de la STS), precum şi faptul că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Lidia Bărbulescu, i-a garantat în scris faptul că peste câteva zile va primi copia integrală a dosarului Mineriadei din iunie 1990 cuprinzând circa 100.000 de file. Roberta Anastase – preşedintele Camerei Deputaţilor a fost de acord cu solicitarea de a invita posturile de radio şi de televiziune să transmită în direct şi integral şedinţa Camerei Deputaţilor în care va fi votată deschis (nesecret, cu apel nominal) legea lustraţiei, întrucât adoptarea lustraţiei anticomuniste va constitui un moment de răscruce în istoria României postcomuniste. Participanţii la întâlnirea de la Palatul Parlamentului au considerat că există în prezent o largă majoritate parlamentară care va vota deschis (nesecret, cu apel nominal) legea lustraţiei, ţinând cont de angajamentele asumate de reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PNL, PD-L, UDMR, PC şi al minorităţilor naţionale care au afirmat la ultima întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile că sunt mandataţi să declare public că partidele şi grupurile pe care le reprezintă vor vota legea lustraţiei. Liderii PNL Varujan Vosganian şi Eugen Nicolăescu, precum şi deputaţii PD-L Daniel Buda, Marius Dugulescu şi Florin Postolachi, au reafirmat azi că membrii partidelor lor vor vota în unanimitate legea lustraţiei.
Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a cerut ca reprezentanţii societăţii civile să participe la dezbaterile parlamentare pentru ca legea lustraţiei votată de Senat în aprilie 2006 să fie ameliorată de Camera Deputaţilor pentru a se evita unele exagerări şi pentru a respecta spiritul punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Ambele părţi au convenit ca aceste lucrări să fie demarate în prima zi de lucru după vacanţa de Paşti (13 aprilie). Participanţii la întâlnire au subliniat că cele convenite astăzi garantează votarea legii lustraţiei de o majoritate parlamentară compatibilă cu un stat democratic, care se delimitează de responsabilii crimelor şi fărădelegilor comise în timpul regimului comunist, precum reprimarea şi arestarea studenţilor antitotalitari în anii 1956, 1957 şi 1968, de către activistul comunist Ion Iliescu care este cercetat penal pentru genocidul din decembrie 1989 conform declaraţiei din ianuarie 2010 a Procurorului general al României.
Sorin Ilieşiu, membru GDS din 1990, autorul apelului pentru condamnarea comunismului, a felicitat-o pe Roberta Anastase – preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru că va intra în istoria benefică a României prin rolul ei decisiv în adoptarea celei mai importante legi a epocii postcomuniste, lege cerută cu insistenţă timp de 20 de ani de societatea civilă, dar şi de Raportul Tismăneanu. Reprezentanţii societăţii civile i-au cerut astăzi, prin intermediul Televiziunii naţionale, noului preşedinte al PSD, Victor Ponta, să declare oficial că deputaţii PSD vor vota în unanimitate legea lustraţiei pentru a demonstra că PSD este un veritabil partid antitotalitar care se reformează dezavuând crimele şi fărădelegile comise în timpul regimului comunist de PCR şi de Securitate, al căror principal moştenitor este. În această situaţie legea lustraţiei ar fi votată în unanimitate.
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Re: Doru Mărieş

Mesajde Marius » Vin Dec 10, 2010 9:04 am

O dezvăluire dubioasă: Pretinsa anulare a condamnării la moarte a lui Ceauşescu. Explicaţii pe care asociaţia "21 Decembrie" le datorează http://mariusmioc.wordpress.com/2010/12 ... datoreaza/
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Doru Mărieş

Mesajde alin » Vin Dec 10, 2010 9:54 pm

dubios este faptul ca de 20 de ani, toate "dezvaluirile", povestirile, marturiile, apar in decembrie, de parca in restul anului e un moratoriu pe memorie si pe interes.

asta macar il avantajeaza pe un Iliescu, care are timp sa se odihneasca si sa faca vocalize tot anul si sa fie pregatit si in forma pe la jumatea lui decembrie, cand apar "dezvaluirile".

personal raman la parerea ca stim inca foarte putin si doar chestii periferice despre lovitura de stat de acum 21 de ani.
in ciuda sutelor de pagini ale lui Stoenescu sau mai nou Cartianu, care nu fac decat sa recicleze maculatura securista scoasa pe piata acum 20 de ani.
usor, usor, aceasta maculartura a devenit bibliografie obligatorie si este citata in orice se scrie despre dec 1989, in romaneste sau in alte limbi.

Caderea lui Ceausescu nu este material de Wikileaks si nu cred ca o sa aflam mare lucru nici in urmatorii 20 de ani.
este surprinzator si dezgustator in acelasi timp sa privesti lipsa de interes, de curiozitate si chiar de logica elementara cu care societatea romaneasca imbratiseaza acest subiect atat de intim legat de insasi realitatea in care traieste in prezent.

Felul in care romanii accepta sa-si inteleaga istoria poate ca are legatura cu felul in care se accepta pe ei insisi si cum isi planuiesc viitorul. Fara nici o pretentie sau vreun orizont.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Re: Doru Mărieş

Mesajde Nica Leon » Dum Dec 19, 2010 7:07 am

Din textele publicate mai sus se poate trage concluzia, fara sa gresesc, ca traim intr-o lume nebuna, care nu de mult a acceptat ca Romania sa primeasca, fara nici un merit, calificativul de stat de drept, desi era mai mult decit evident ca in aceasta tara se aflau la putere tot criminalii-comunisti, care isi ascundeau cu grija faptele lor bestiale.
Ca atare, vina este impartita intre boborul roman, ce si-a votat calaii, la 20 mai si de atunci incoace, slugoii celor pe care i-au ajutat sa ajunga la putere. aflati in presa, care ne-au pedepsit cu conspiratia tacerii, pe noi, citiva, care ne tot luptam pentru a scoate la lumina adevarul si dreptatea si mai marii lumii, care i-au incurajat sa se manifeste astfel, de unde se poate trage concluzia ca experimentul comunist a fost unul bine studiat si chiar aprobat si de cei ce au primit in lada cu mere ale Europei si marul stricat Romania.
Daca nu ar fi fost asa nu am fi asistat si astazi la mascarada rapoartelor pe justitie, produse de Comisia europeana, ci am fi vazut masuri concrede de sanctionare a unei tari, ce si-a pus in frunte pe cei mai reprezentativi criminali si tilhari, expresie clara a tembelismului unor votanti fudului, dar cu pretentii.
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Joi Dec 23, 2010 4:25 pm, modificat 1 dată în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Doru Mărieş

Mesajde Raven » Lun Dec 20, 2010 10:49 pm

alin scrie:este surprinzator si dezgustator in acelasi timp sa privesti lipsa de interes, de curiozitate si chiar de logica elementara cu care societatea romaneasca imbratiseaza acest subiect atat de intim legat de insasi realitatea in care traieste in prezent.

Realitatea este ca nu s-a schimbat nimic fundamental in functionarea societatii romanesti dupa '89.
Schimbarea majora care s-a intamplat a fost "integrarea in Europa". Adica securismul a fost exportat prin parteneriat in UE.

Badea (din consortiul Dinca & ginerii) e ala care in anii '90 a dat permisiunea (in numele conducerii cazinoului RO) pt. France Telecom si Air Touch sa intre in RO. Contra cost, bineinteles.
France Telecom a intrat in RO prin Mobil-Rom (azi Orange Romania), iar Air Touch (de fapt un consortiu in care Air Touch era dominant) a intrat in RO prin Mobifon (acum Vodafone Romania).

In prezent France Telecom (adica statul francez) e cotizant (prin Orange Romania) la cazinoul RO, cum e si Vodafone (prin fostul Mobifon).

Fiecare abonament, fiecare minut de air-time, fiecare text msg sau foto care circula in/dinspre/inspre retelele Orange si Vodafone Romania are cotizatiile pt. cazinoul RO incluse in pret, la fel ca pay-per-click pt. Google.

In timp ce romanii vorbeau fericiti la mobil (ca s-a ieftinit), Dinca era inmormantat cu onoruri nationale (salvele incluse) fix cu 2 saptamani inainte de condamnarea basesciana a comunismului in Dec. 2006 (bineinteles, presedintele RO nu stia nimic). Iar Badea (adica Dinca & Co, adica CC-ul, CPEx-ul, DSS-ul si restul structurilor care l-au infrant pe Constantinescu) incaseaza cotizatiile platite constiincios de, ahm, cei care vorbesc fericiti la mobil.

Pt. populatia RO comunismul e un fel de legenda, intereseaza mai putin decat Greuceanu de Aur si restul povestilor repovestite de P. Ispirescu.
Daca Valentin Ceausescu ar candida la presedintie sau deputatie ar fi ales cu brio.


alin scrie:Felul in care romanii accepta sa-si inteleaga istoria poate ca are legatura cu felul in care se accepta pe ei insisi si cum isi planuiesc viitorul. Fara nici o pretentie sau vreun orizont.

Romanii inca asteapta sa li se dea, sa fie mereu cineva, un tatuc ceva care sa le dea. Sau eventual sa le pice din cer brusc o solutie generala care sa le rezolve toate problemele fara ca ei sa faca nimic pt. asta.

Traiectoria RO, a populatiei ei ca si a romanilor care au fost candva localizati geografic in interiorul granitelor ei e legata prin fire invizibile de tortionarii lor si de coruperea caracterelor devenita marca culturala.

Romanii de pretutindeni poarta in ei amprenta acestui rau globalizat al securismului planetar, societatea romaneasca e una plina de metastaze comunist-securiste.

Nu demult (cca. 2008), Ioana Ene de la Ziare.com a avut ocazia sa-l auda vorbind despre patriotism pe Gh. Pavaloiu, fost aghiotant al lui Manea Manescu, actualmente pensionar SRI si proprietar de viloi pe langa Bucuresti.

Discursurile securistilor pe teme de patriotism (v. si deputatul-securist Merce), ale stalinistilor pe teme de democratie (v. Brucan la ProTV) sunt o emblema, de fapt sunt reactualizarea discursurilor emblematice ale lui Ceausescu (si la el patriotismul era piesa centrala).

Este emblematica pt. RO aceasta imagine pe care tara si populatia o poarta ca pe o insigna la rever (si cine n-o poarta e automat trecut in categoria elemente reactionare).

Securistii ca Merce n-au ajuns parlamentari prin efractie, nici din intamplare. Au fost alesi de populatie.

Imaginea societatii RO e imaginea caracterelor care care o formeaza.
Raven
 
Mesaje: 28
Membru din: Vin Ian 02, 2009 12:20 am

Re: Doru Mărieş

Mesajde Nica Leon » Joi Dec 23, 2010 4:21 pm

Mare dreptate are Raven. Subscriu.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009