Sectorul CIVES
 
 

Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Mesajde Marius » Mie Mai 10, 2006 11:37 pm

Înainte de revoluţia din 1989 existau în diferite oraşe ale ţării grupuri mai mici sau mai mari care organizau sau doar plănuiau să organizeze acţiuni împotriva regimului. Fac o listă incompletă a acestora, bazată pe cele auzite de mine şi apărute în presa post-revoluţionară sau cărţi. Am rugămintea ca alţi forumişti care au informaţii despre asemenea grupuri să completeze lista.

La Timişoara, au existat:
1. Grupul celor care au încercat să organizeze grevă la Uzinele Mecanice Timişoara în timpul Congresului 14 PCR (23 noiembrie 1989) - lider Sabin Poenar. Referinţe bibliografice: Titus Suciu - "Reportaj cu sufletul la gură", Editura Facla 1990; Iosif Costinaş - "Preliminarii la 16 decembrie 1989" în volumul colectiv "Întrebări cu şi fără răspuns", Editura Mirton 2001. Vreo 30-40 de persoane au ieşit pe poarta uzinei, ca să înceapă o demonstraţie anticeauşistă, dar văzînd că sînt prea puţini s-au întors la lucru gîndind să reînceapă demonstraţia la sfîrşitul lucrului. N-au mai apucat, a intrat Securitatea pe fir, unii au fost anchetaţi, bătuţi.

2. Sindicatul Fraternitatea al Muncitorilor şi Ţăranilor. Aceasta era denumirea unei formaţiuni politice din CPUN, liderii căreia pretindeau că au răspîndit manifeste anticeauşiste anterior revoluţiei. După alegerile din 1990, respectiva formaţiune politică a intrat în anonimat.

3. Grupul simpatizanţilor lui Laszlo Tokes.

4. Grupul "Adrian Kali". Acesta e un rănit în revoluţia din Timişoara (împuşcat în 17 decembrie la podul Decebal) care pretinde că a organizat înainte de revoluţie scrierea pe ziduri de lozinci anticeauşiste. Am scris şi eu despre Kali http://timisoara.com/newmioc/4.htm . În discuţia cu mine a pomenit în trecăt că "în perioada august-noiembrie 1989 am reuşit să dăm de furcă autorităţilor murdărind zidurile cu sloganuri anti-regim", dar eu n-am cerut mai multe amănunte căci mă concentram pe felul cum a fost împuşcat, asta era tema cărţii ce voiam s-o scriu. Despre "grupul Kali" mai scrie Iosif Costinaş în "Preliminarii la 16 decembrie 1989", dar nu precizează cîte persoane cuprindea acest grup.

5. Grupul baptiştilor de la biserica pastorului Dugulescu (fost deputat PNŢCD după revoluţie). Discutabil în ce măsură putem considera Biserica baptistă a lui Dugulescu (aflată relativ aproape de biserica reformată a lui Tokes) ca grup ilegalist anticomunist (pastorul Dugulescu avea oarecari frecuşuri cu Securitatea), dar în 16 decembrie 1989 au fost destui baptişti în mulţimea de lîngă casa Tokes, treaba fiind oarecum organizată, deşi nu toţi acei baptişti aveau clar drept scop răsturnarea lui Ceauşescu (lucru valabil şi pentru simpatizanţii lui Tokes).

La Bucureşti:
6. Grupul "Mansarda", pomenit de Stoenescu, care a încercat să pornească o demonstraţie anticeauşistă în 1 decembrie, adunînd însă doar 5 persoane. Îl avem pe dl. Mihăescu din acest grup pe forum, pe lista membrilor forumului am găsit şi "Yon Radoi", care nu participă la discuţii, probabil e Ion Rădoi.

7. Grupul "Vulturul Brîncovenesc" a lui Radu Chesaru.

8. În 1990 un oarecare Nicu Stăncescu îşi organizase un "Partid al Unităţii Democratice" pretinzînd că acel partid acţionase în ilegalitate în perioada Ceauşescu. A dispărut şi PUD din viaţa politică, ca şi Sindicatul Fraternitatea.

La Iaşi:
9. Frontul Popular Român (lideri Ştefan Prutianu şi Casian Spiridon) care a vrut să organizeze o demonstraţie anticeauşistă în 14 decembrie 1989. Pomeneşte despre ei Stoenescu şi mulţi alţii. Casian Spiridon a publicat 2 cărţi cu titlul "Iaşi 14 decembrie 1989 - începutul revoluţiei române" în care vorbeşte amănunţit despre FPR. Vreo 4-5 oameni din FPR au fost arestaţi şi li se pregătea dosar penal.

Probabil asemenea grupuri ilegaliste au fost mai multe. Au existat şi persoane care au acţionat singuratic contra lui Ceauşescu - cazul cel mai cunoscut Radu Filipescu, care împărţea manifeste prin cutiile poştale. L-am auzit odată (la o aniversare a revoluţiei în Timişoara) şi pe Marian Munteanu zicînd că a făcut manifeste înainte de revoluţie, nu-mi mai amintesc dacă zicea că a făcut singur sau avea un grup.
În presă s-a mai vorbit de "grupul de la restaurantul Cina din Timişoara" (din care ar fi făcut parte Ion Monoran), acesta nefiind însă un grup ilegalist constituit, ci un grup de prieteni care se întîlneau la restaurantul amintit la vreo bere şi care s-au hotărît pe moment, în 16 decembrie 1989, să participe la manifestaţia de lîngă casa lui Tokes.

Am scris mai multe despre Timişoara căci situaţia de aici o cunosc mai bine. Aştept completări pe acest subiect.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Octavian Mihaescu » Joi Mai 11, 2006 8:29 pm

Felicitari pentru aceste precizari si as aduaga eu;

Grupul Aurora (o revista clandestina) din Transilvania, lideri, un batrân si un tânar, iesti de la securitate, batuti, hartuiti, ajunsi în Ambasada USA în Noimebrie 89, unde i-am întâlnit si discutat cu ei. Au fost dati afara din Ambasada, insitând sa fie protejati, vor fii inregistrati, luati sub protectie asigurare data del MarK Sulivan. Dupa revolutie nu am mai amauzit nimic de ei!

Confirm adresa Yon Radoi, este a lui Ion Radoi, nu prea este deschis pierde vremea pe forumuri, nici pe listele mele nu activeaza doar citeste. Am vorbit de curând cu Radoi!
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Mesajde Marius » Mar Mai 08, 2007 6:59 pm

Un articol despre grupul "Vulturul Brîncovenesc" despre care pomeneam anterior: http://ro.altermedia.info/antisistem/vu ... _6961.html

Expresia "singurul element autentic şi puternic, neperturbat de interferenţe din exterior (...) al evenimentelor din decembrie 1989, numite atât de pompos, şi derutant faţă de adevăr, “Revoluţia Română!” mi se pare exagerată.

Din păcate, nu aflăm din articol cît de dezvoltată era organizaţia asta "Vulturul Brîncovenesc", cîţi oameni făceau parte din ea, cu ce au contribuit concret la revoluţie.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Precizări

Mesajde Nica Leon » Mie Mai 09, 2007 1:23 pm

Deşi l-am cunoscut pe Ion Rădoi, după Revoluţie, el părăsind ţara chiar din biroul meu, în perioada cînd am putut să-l ajut nu mi-a pomenit absolut nimic de grupul Mansarda.
În privinţa lui Nicu Stăncescu acesta a fost un inginer, comunist, căruia i-a plecat fiica în Olanda, unde s-a căsătorit. Pentru că nu a fost lăsată soţia acestuia să meargă la nuntă, Nicu Stăncescu a scris o scrisoare lui Ceauşescu.
După Revoluţie era în graţiile comunistului-criminal Iliescu, care fără nici un drept, l-a numit preşedinte la o importantă comisie a C.P.U.N.
Radu Chesaru nu a avut absolut nici o contribuţie la Revoluţie şi pentru că atunci era arestat.
Sindicatul despre care vorbiţi a fost creat din oamenii lui Iliescu, care l-au şi sprijinit în C.P.U.N., unde de fapt au fost introduşi abuyiv chiar de tătucul lor comunist-criminal.
În ceea ce priveşte aberaţiile lui Stoenescu, cred că mi-am spus deja părerea.
Eu am auzit că ar fi fost mai mulţi la balamuc, care visau mult mai frumos şi, poate, mai concret decît cei despre care pomeneşte, la vrăjeală, acest dubios individ.
Radu Filipescu, nepot al lui Petru Groza, a împărţit manifeste în anul 1982, cînd a fost prins şi a fost arestat. La Revoluţie nu avea deci cum să fluture manifeste decît în cine ştie ce celulă, pentru că fusese din nou încarcerat. Marian Munteanu nu cred că a vorbit ceva despre acest subiect sau despre Revoluţie pentru că el nu a participat.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Cazul Viorel Roventiu

Mesajde Ioan Rosca » Mie Mai 09, 2007 2:57 pm

Pe mine cazul Roventiu m-a impresionat cel mai tare:
http://www.punctecardinale.ro/mar_2006/mar_2006_1.html
Daca e adevarat ca acest om, singurul care a mers pina la capat - a fost inchis dupa 1989 din aceasta cauza, nu mai este nimic de spus despre Tranzitie...
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Filipescu

Mesajde Marius » Mie Mai 09, 2007 11:15 pm

Nica Leon scrie:Radu Filipescu, nepot al lui Petru Groza, a împărţit manifeste în anul 1982, cînd a fost prins şi a fost arestat. La Revoluţie nu avea deci cum să fluture manifeste decît în cine ştie ce celulă, pentru că fusese din nou încarcerat.


Din declaraţiile lui Radu Filipescu, acesta a fost arestat din 1983 pînă în 1986, apoi 10 zile în 1987 iar în 1989 a fost arestat în dimineaţa de 22 decembrie şi eliberat după-masa: http://www.revista22.ro/html/index.php? ... 2004-01-28

Nu cred că Filipescu poate fi considerat răspunzător pentru faptele unchiului.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Cazul Viorel Roventiu

Mesajde Marius » Mie Mai 09, 2007 11:45 pm

Ioan Rosca scrie:Pe mine cazul Roventiu m-a impresionat cel mai tare:
http://www.punctecardinale.ro/mar_2006/mar_2006_1.html
Daca e adevarat ca acest om, singurul care a mers pina la capat - a fost inchis dupa 1989 din aceasta cauza, nu mai este nimic de spus despre Tranzitie...


Interesant articolul. Văd pomenit printre complotiştii care ar fi pus la cale omorîrea lui Ceauşescu pe Teodor Bugnariu (fără să se spună concret în ce a constat participarea sa la complot). Numele mi-e cunoscut din cartea "Maghiarii din România (1945-1955)" scoasă în 2002 de Centrul de resurse pentru Diversitate Etnoculturală (coordonator Lucian Năstasă) cu diferite documente de arhivă despre minoritatea maghiară. Bugnariu este pomenit ca membru al "guvernului Transilvaniei de Nord" însărcinat cu instrucţia publică (pag. 55). Era perioada cînd nu se ştia limpede care va fi viitorul Ardealului de Nord. La pagina 54 i se dă şi o mică biografie - fost deţinut politic antifascist din 1940, după 1948 decan, prorector la Cluj, în 1956 adjunct al ministrului învăţămîntului, în 1957 recăsătorit cu fiica lui Lucian Blaga. Un document al ambasadei Ungariei din 1949 publicat la pag. 673-674 spune că Bugnariu şi altă persoană (Vescan) "în problema Transilvaniei susţineau principiul separatismului, din care cauză de mult timp nu mai ocupau nici o funcţie" - ceea ce e inexact, căci Bugnariu a ocupat funcţii importante şi după 1949.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Mesajde Nica Leon » Mar Oct 16, 2007 11:47 am

Marius scrie:Înainte de revoluţia din 1989 existau în diferite oraşe ale ţării grupuri mai mici sau mai mari care organizau sau doar plănuiau să organizeze acţiuni împotriva regimului. Fac o listă incompletă a acestora, bazată pe cele auzite de mine şi apărute în presa post-revoluţionară sau cărţi. Am rugămintea ca alţi forumişti care au informaţii despre asemenea grupuri să completeze lista.

La Timişoara, au existat:
1. Grupul celor care au încercat să organizeze grevă la Uzinele Mecanice Timişoara în timpul Congresului 14 PCR (23 noiembrie 1989) - lider Sabin Poenar. Referinţe bibliografice: Titus Suciu - "Reportaj cu sufletul la gură", Editura Facla 1990; Iosif Costinaş - "Preliminarii la 16 decembrie 1989" în volumul colectiv "Întrebări cu şi fără răspuns", Editura Mirton 2001. Vreo 30-40 de persoane au ieşit pe poarta uzinei, ca să înceapă o demonstraţie anticeauşistă, dar văzînd că sînt prea puţini s-au întors la lucru gîndind să reînceapă demonstraţia la sfîrşitul lucrului. N-au mai apucat, a intrat Securitatea pe fir, unii au fost anchetaţi, bătuţi.

2. Sindicatul Fraternitatea al Muncitorilor şi Ţăranilor. Aceasta era denumirea unei formaţiuni politice din CPUN, liderii căreia pretindeau că au răspîndit manifeste anticeauşiste anterior revoluţiei. După alegerile din 1990, respectiva formaţiune politică a intrat în anonimat.

3. Grupul simpatizanţilor lui Laszlo Tokes.

4. Grupul "Adrian Kali". Acesta e un rănit în revoluţia din Timişoara (împuşcat în 17 decembrie la podul Decebal) care pretinde că a organizat înainte de revoluţie scrierea pe ziduri de lozinci anticeauşiste. Am scris şi eu despre Kali http://timisoara.com/newmioc/4.htm . În discuţia cu mine a pomenit în trecăt că "în perioada august-noiembrie 1989 am reuşit să dăm de furcă autorităţilor murdărind zidurile cu sloganuri anti-regim", dar eu n-am cerut mai multe amănunte căci mă concentram pe felul cum a fost împuşcat, asta era tema cărţii ce voiam s-o scriu. Despre "grupul Kali" mai scrie Iosif Costinaş în "Preliminarii la 16 decembrie 1989", dar nu precizează cîte persoane cuprindea acest grup.

5. Grupul baptiştilor de la biserica pastorului Dugulescu (fost deputat PNŢCD după revoluţie). Discutabil în ce măsură putem considera Biserica baptistă a lui Dugulescu (aflată relativ aproape de biserica reformată a lui Tokes) ca grup ilegalist anticomunist (pastorul Dugulescu avea oarecari frecuşuri cu Securitatea), dar în 16 decembrie 1989 au fost destui baptişti în mulţimea de lîngă casa Tokes, treaba fiind oarecum organizată, deşi nu toţi acei baptişti aveau clar drept scop răsturnarea lui Ceauşescu (lucru valabil şi pentru simpatizanţii lui Tokes).

La Bucureşti:
6. Grupul "Mansarda", pomenit de Stoenescu, care a încercat să pornească o demonstraţie anticeauşistă în 1 decembrie, adunînd însă doar 5 persoane. Îl avem pe dl. Mihăescu din acest grup pe forum, pe lista membrilor forumului am găsit şi "Yon Radoi", care nu participă la discuţii, probabil e Ion Rădoi.

7. Grupul "Vulturul Brîncovenesc" a lui Radu Chesaru.

8. În 1990 un oarecare Nicu Stăncescu îşi organizase un "Partid al Unităţii Democratice" pretinzînd că acel partid acţionase în ilegalitate în perioada Ceauşescu. A dispărut şi PUD din viaţa politică, ca şi Sindicatul Fraternitatea.

Nica Leon Poate că au fost aceste grupuri, dar ele au fost înfrînte şi controlate de slugile comuniste-criminale. Cred că, de la Revoluţie şi pînă azi, prea mulţi vorbesc şi dau amploare unor perdanţi şi, de multe ori şi în multe cazuri, unor foşti mîncător de rahat, care iniţial ori au sprijinit cu credinţă bestiile comuniste, ori au avut legături de rudenie cu asemena bestii.
Şi Nicu Stăncescu, pe care l-am cunoscut, fusese un comunist, care la un moment dat, după ce fata lui s-a măritat în Olanda, a început să mîrîie, fără nici un succes, pentru că era un om slab, ca şi majoritatea celorlalţi, de care se tot pomeneşte şi pe care criminalii comunişti Iliescu, Constantinescu şi Băsescu i-a şi decorat, iar ei, pentru a de dovedi că nu sînt decît nişte neisprăviţi, au acceptat tiniclelele din mîinile lor pătate cu sînge.
Mi-e aşa o greaţă că îmi vine să vărs.

În ceea ce priveşte grupul de la Iaşi nu mă pronunţ pentru că nu îl cunosc şi nici nu am auzit de ei, decît la foarte mult timp după Revoluţie. Chiar dacă a existat şi au avut curajul să se şi manifeste contra dictaturii ruşinii, nu au avut nici un ecou şi nici o importanţă în ceea ce a urmat, eliberarea României de călăii comunişti fiind realizarea majoră a locuitorilor din Bucureşti.
Nu uitaţi, dacă ei ar fi dormit şi ar fi aplaudat perpetuu, după cum îi învăţaseră bunicii şi părinţii lor şi, cum de altfel şi începuseră chiar şi la mitingul din 21, nici astăzi nu sînt sigur că am fi scăpat de Ceauşescu, că de oamenii lui nu avem nici o şansă, atîta timp cît ţara asta elte locuită de aşa de mulţi tîmpiţi şi laşi, dar fuduli nevoie mare.

La Iaşi:
9. Frontul Popular Român (lideri Ştefan Prutianu şi Casian Spiridon) care a vrut să organizeze o demonstraţie anticeauşistă în 14 decembrie 1989. Pomeneşte despre ei Stoenescu şi mulţi alţii. Casian Spiridon a publicat 2 cărţi cu titlul "Iaşi 14 decembrie 1989 - începutul revoluţiei române" în care vorbeşte amănunţit despre FPR. Vreo 4-5 oameni din FPR au fost arestaţi şi li se pregătea dosar penal.

Probabil asemenea grupuri ilegaliste au fost mai multe. Au existat şi persoane care au acţionat singuratic contra lui Ceauşescu - cazul cel mai cunoscut Radu Filipescu, care împărţea manifeste prin cutiile poştale. L-am auzit odată (la o aniversare a revoluţiei în Timişoara) şi pe Marian Munteanu zicînd că a făcut manifeste înainte de revoluţie, nu-mi mai amintesc dacă zicea că a făcut singur sau avea un grup.
În presă s-a mai vorbit de "grupul de la restaurantul Cina din Timişoara" (din care ar fi făcut parte Ion Monoran), acesta nefiind însă un grup ilegalist constituit, ci un grup de prieteni care se întîlneau la restaurantul amintit la vreo bere şi care s-au hotărît pe moment, în 16 decembrie 1989, să participe la manifestaţia de lîngă casa lui Tokes.

Am scris mai multe despre Timişoara căci situaţia de aici o cunosc mai bine. Aştept completări pe acest subiect.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Mesajde rusinekali » Sâm Feb 05, 2011 9:04 pm

Acest domn Kali Adrian traieste intr-o lume proprie formata doar de el.Tot ceea ce afirma despre participarea sa la revolutie nu are absolut nici o proba.Sentimentul revolutionar i-a tresarit atunci cand a fost impuscat,fapt pentru care il admir si ii multumesc ca a avut curajul sa se afle afara in acel moment.DAR a pretinde ca el a fost unul din pilonii de baza datorita caruia revolta masei populare a inceput in Timisoara este mult prea exagerat!Il rog sa prezinte argumente la tot ceea ce afirma pentru ca fara acestea,tot ceea ce dansul spune pare un basm frumos.Am destul de multe tangente cu acesta,iar intre declaratiile sale privind revolutia se afla dese ori mult prea multe discrepante.Odata e alba,odata e neagra.Povestirile sale privind modul in care el a participat la revolutia decembrista(cum s-a suit pe o masina de pompieri in plina miscare prinzandu-se de manerul usii sau cum a scapat un nevinovat din ghearele securistilor pretinzand ca si el este unul de-al lor) seamana mai degraba cu un Rambo 4,nicidecum cu niste intamplari plauzibile macar ,daca nu bine argumentate!Deci,domnule Kali,va rugam respectati-i pe cei care au luptat cu adevarat si nu va patati in continuare imaginea personala!
rusinekali
 
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Feb 05, 2011 8:52 pm

Re: Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Mesajde Marius » Lun Iul 22, 2013 2:45 am

Fragmente din rezoluţia parchetului din dosarul 97/P/1990, partea cu privire la evenimentele din Bucureşti:

1017. Parte vătămată Ionescu Cristian (Jilava-Vol. 121) – reţinut
1018. Parte vătămată Martie Sabin (Jilava-Vol. 121) – reţinut
1019. Parte vătămată Oprea Robert (Jilava-Vol. 121) – reţinut
1020. Parte vătămată Daravoinea Emanuel (Jilava-Vol. 121) – reţinut
Minorii Ionescu Cristian, Martie Sabin, Oprea Robert şi Dravoinea Emanuel, la data de 23.12.1989
[mi se pare o greşeală această datare – ar putea fi 23 noiembrie, căci greu de crezut că după fuga lui Ceauşescu mai puteau fi arestaţi pentru asemenea fapte, petrecute în noiembrie] au fost reţinuţi de către lucrători de securitate, întrucât au confecţionat în cursul lunii noiembrie 1989, mai multe manifeste cu mesaj anticomunist, pe care le-au răspândit în zona Piaţa Romană.
Prin rechizitoriul cu nr.13/P/1991 din data de 12.05.1994 al Parchetului Militar Bucureşti s-a dispus trimiterea în judecată a inc. col. (rez) Morariu Pătru pentru săv. infr. de lipsire de libertate în mod ilegal prev. de art. 189 alin .2 C.pen., constând în aceea că în calitate de şef al Direcţiei Cercetări Penale din fostul Departament al Securităţii Statului (DSS) a ordonat, la data de 23.11.1989, reţinerea ilegală a minorilor Ionescu Cristian, Martie Sabin, Oprea Robert şi Daravoinea Emanuel.
(...)
1038. Parte vătămată Caprariu Schlachter Dan (Jilava-vol. 124) – reţinut
1039. Parte vătămată Vulpe Ioan Graţian (Jilava-vol. 124) – reţinut
1040. Parte vătămată Petre Sorin (Jilava-vol. 124) – reţinut
1041. Parte vătămată Viasu Alexandru Dragoş (Jilava-vol. 124) – reţinut
1042. Parte vătămată Paraschivescu Mihnea (Jilava-vol. 124) – reţinut
Numiţii Caprariu Schlachter Dan,Vulpe Ioan Graţian, Petre Sorin,Viasu Alexandru Dragoş şi Paraschivescu Mihnea, la data de 11.11.1989 au confecţionat două lozinci cu un conţinut anticomunist, pe care le-au expus în zona str. Brezoianu – Constantin Mile, fiind reţinuți de organele de miliţie pentru săv. infr. prev. de art. 166 alin. 2 C.pen şi apoi arestaţi pe o perioadă de 5 zile.
Prin ordonanța cu nr 456/P/1989, din data de 11.01.1990, Direcţia Procuraturilor Militare a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestora.
1043. Parte vătămată Cocoş Radu (Jilava-vol. 124) – reţinut
1044. Parte vătămată Coman Horaţiu Tiberiu (Jilava-vol. 124) – reţinut
1045. Parte vătămată Tompi Vasile (Jilava-vol. 124) – reţinut
La data de 11.12.1989 numiţii Cocoş Radu, Coman Horaţiu Tiberiu şi Tompi Vasile au fost arestaţi pentru o perioada de 30 zile întrucât au confecţionat 60 de manifeste cu un conţinut anticomunist pe care le-au distribuit prin poştă în Braşov, Câmpina Bucureşti, Sibiu, Ploieşti.
Prin ordonanța nr.475/P/1989, din data de 11.01.1990, Direcţia Procuraturilor Militare a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestora sub aspectul infr. prev. de art. 166 alin. 2 C.pen.
1046. Parte vătămată Gorea Iulian (Jilava-vol. 124) – reţinut
Numitul Gorea Iulian, la data de 18.12.1989 a confecţionat şi răspândit înscrisuri cu caracter ostil orânduirii socialiste. Ulterior a fost arestat pe o perioadă de 30 zile pentru săvârşirea infr. prev. de art. 166 alin. 2 C.pen.
Prin ordonanța nr. 512/P/1989, din data de 21.01.1990, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestuia.


http://mariusmioc.wordpress.com/2013/07 ... -si-altii/
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Grupuri anticeauşiste premergătoare Revoluţiei

Mesajde Nica Leon » Lun Noi 17, 2014 6:28 pm

Nu pot să reuşesc să înţeleg ce au făcut respectivii concret, efectiv şi eficient, pentru a mă ajuta să gîndesc planul şi să găsesc metodele pentru a putea să răstorn de la putere bestiala dictatură comunistă. ici după ce am pus singur, acel plan în practică tot nu am simţit sprijinul lor, cum nu l-am simţit nici după. Aşa că, la ce erau bune acele grupuri, grupări şi grupuleţe?
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 10 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009