Sectorul CIVES
 
 

Ioan Talpes la PNTCD. Pe cînd si Ion Iliescu?

Forum: Dedicat relatarilor , discutiilor si actiunilor legate de revolutia sufocata in 1990 de catre Contrarevolutie (12 ianuarie, 24-30 ianuarie, 12-19 februarie, 11 martie, 22 aprilie-13 iunie, 15 noiembrie, 16-22 decembrie etc. )

Ioan Talpes la PNTCD. Pe cînd si Ion Iliescu?

Mesajde Marius » Mie Mar 01, 2006 5:32 pm

Cu sustinerea primarului Gheorghe Ciuhandu si a lui Viorel Sasca, Ioan Talpes, fost sef al SIE si om de încredere a lui Ion Iliescu, este deja cu un picior în PNTCD. Ioan Talpes este unul dintre cei numiti de Ion Iliescu la conducerea Institutului Revolutiei Române (IRR), problemä discutatä deja aici pe forum.
viewtopic.php?t=202
Zice Ciuhandu cä e de apreciat cä acest om vrea în PNTCD într-un moment cînd acest partid are doar 1-2% în sondaje, deci n-are mult de oferit noilor adepti.
O întrebare mä främîntä: cît va mai trece pînä cînd si Ion Iliescu va deveni membru PNTCD? Ideea nu e nouä, a fost enuntatä încä din 1994 de fostul secretar general al PNTCD Valentin Gabrielescu, la audierea lui Ion Iliescu de cätre Comisia Senatorialä „Decembrie 1989”. Am mai discutat pe forum si problema asta.
viewtopic.php?t=66
Poate asta e solutia lui Ciuhandu pentru ca PNTCD sä treacä pragul electoral de 5%, singura problemä care-l preocupä pe politicianul Ciuhandu (cä idealuri sau principii, n-a avut omul niciodatä asa ceva).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Talpeş – iar în emisiunea lui Doru Braia

Mesajde Marius » Lun Mar 27, 2006 1:28 pm

Talpeş – iar în emisiunea lui Doru Braia

În ultima vreme, emisiunea lui Doru Braia de la National TV (Talk Şoc) îl are ca abonat pe Ioan Talpeş. Se pare că Doru Braia vrea să-l înfăţişeze pe Talpeş ca pe un urmaş spiritual a lui Corneliu Coposu.
Ceea ce a fost interesant în emisiunea din 23 martie 2006 a fost confirmarea (şi) de către sora răposatului Corneliu Coposu, a faptului că în 1990 Coposu i-a propus lui Iliescu să candideze în alegeri pe lista PNŢCD. Chestia se întîmpla cînd încă nu era limpede că FSN se va preface în partid politic.
Eu am făcut referire la acest episod pe acest forum viewtopic.php?t=66, pe baza declaraţiei lui Iliescu de la Comisia Senatorial㠄Decembrie 1989” (necontestată de secretarul general al PNŢCD din acea vreme, Valentin Gabrielescu), acum avem o confirmare şi din familia Coposu că aşa s-au petrecut lucrurile.
Printre miturile care i-au fost servite poporului român după revoluţie este şi acela al lui Corneliu Coposu. E cazul ca poporul român să nu se mai lase manipulat de presă şi să-l conştientizeze pe Coposu la adevărata sa valoare: o mediocritate a politicii româneşti, şovăielnic, incapabil să cîştige vreo bătălie politică, om care a eliminat din PNŢCD oamenii cu adevărat valoroşi (aripa Ion Puiu) şi care a creat un partid care s-a dovedit un dezastru pentru ţară cînd a ajuns la guvernare (după moartea lui Coposu, dar cu cadrele promovate de dînsul).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde alin » Lun Mar 27, 2006 6:45 pm

am parasit Romania in 1990 in timpul alegerilor, votand astfel in singurul fel care mi se parea in acord cu ce gandeam atunci:

ca toate partidele si candidatii care se opuneau FSN erau prezente in alegeri pentru ca fusesera 'selectionate' in acest scop, 'lasate' sa participe, dupa o analiza minutioasa care dovedise ca nu prezentau nici un pericol pentru FSN.

erau acolo de forma

Romania post-NC avea nevoie de alegeri libere si democratice iar securitatea hotarase sa se reinventeze complet pentru a pune un aplicare planul de afaceri care cu si sub NC nu putea fi aplicat.

anii care s-au scurs de atunci n-au facut decat sa-mi confirme acea analiza a realitatiii romanesti de la inceputul lui 1990 si sa o completeze cu noi elemente care sustin faptul ca asa-zisele partide istorice au fost infiltrate si controlate de securitate din primele zile de dupa caderea lui NC, poate cu mult inainte.

PNTCD/Coposu este doar un exemplu.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Da, dar putea fi altfel..

Mesajde Ioan Rosca » Mar Mar 28, 2006 1:01 am

In mare, sint de acord cu mesajul anterior. El rezuma situatia la care s-a ajuns.
Dar putea fi si altfel. Era suficent ca romanii sa nu se comporte cum s-au comportat. Din fiecare punct al prezentului, in functie de atitudinea tuturor celor ce compun sistemul-proces, se desprind multe viitoruri potentiale- dar traim unul singur. Nu stiu daca Romania putea evolua mai rau. Dar tot nu trag concluzia ca ne-am inselat incercind atunci. Noi am impins trenul in directia buna. A plecat insa terasamentul in partea cealalta- impins de poporul roman. Pe cei care au dirijat acest proces ar trebui sa-i judecam. Tranzitia a fost mai devastatoare ca regimul comunist- pe care l-a acoperit si fructificat.
Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Mesajde alin » Mar Mar 28, 2006 9:54 pm

Personal, am crezut naiv si idealist ca odata frica invinsa si usa catre libertate intredeschisa, 'masele largi populare' vor urma firesc ideile de curatare si inoire a Romaniei puse in fata lor, a maselor.

primele luni ale lui 90 m-au dezamagit profund nu atat la nivelul reactiei populare la oferta de idei de schimbare a Romaniei cat mai ales in privinta insasi a acestor idei/programe, in mare parte usor de absorbit in declaratiile de intentii ale FSN si prea putin sustinute in planul comunicarii prin personalitati puternice, cu care se putea usor identifica omul de pe strada.

Trebuie spus ca partida securista si pionii de putere folositi a dovedit o mai solida intelegere a populatiei si capacitatii acesteia de a reactiona la diferiti stimuli.
Romanii, ca orice popoare in dealtfel, au (re)actionat in directia supravietuirii, cel putin la nivel instinctiv.

Una din gafele primelor luni si saptamani a fost folosirea alternativei restaurarii monarhiei in mod excesiv si total neinspirat, un exemplu de stimul care a stimulat in sens negativ.
Desigur ca si aici, partida securista a dovedit ca si-a cunoscut 'adversarul' pe care tot ea l-a lasat sa urce in ring dupa ce i-a controlat munitia. Securistii stiau foarte bine ca o oferta bazata pe monarhie si 'mosieri' era usor de contracarat.

Sigur ca anii care au urmat au oferit prilejul unor noi inceputuri, si am sperat si eu (asemeni lui Ticu Dumitrescu, scriu acum sub influenta celor intamplate azi) ca cei care au ajuns mai aproape sau chiar la butoanele puterii zburand intr-o forma sau alta sub radarul securist, vor reusi sa faca pasul cel mare in directia curatirii Romaniei, DE SUS in JOS, pasul care va restabili increderea populatiei in institutii, in dreptate si adevar, in lege si ordine si va amorsa procesul lung si dificil de asanare morala a tarii, o vindecare a unor rani vechi de sute de ani, mult mai vechi decat comunismul.

Nu se putea intampla mai rau ?
Depinde cum definim raul, dar cred ca un scenariu iugoslav era foarte simplu de obtinut;
partida securista nu are desigur nici un merit, a actionat in propriul interes, si acesta era desigur conservarea 'mijloacelor de productie' si a mijloacelor fixe care trebuiau recuperate (citeste privatizate securist) cu pierderi minime pentru noul business plan, post-ceausist.

Acest remake radical al securitatii intr-o retea de noduri economice-politice a zapacit pe multi, de la omul din caruta la intelectualul umblat.

Securistii au aruncat jos toata recuzita, inclusiv numele si o parte din personalul auxiliar, plutoanele de incompetenti care nu mai faceau fata noilor exigente.
Unde a fost nevoie (adica cam peste tot) s-a recrutat masiv.

Cum spuneam, populatia a reactionat in sensul supravietuirii in datul post-ceausist, in conditiile in care alternativa la FSN era un simulacru de opozitie.

Lipsa unei elite contestatare care sa poata sa genereze alternative si schimbare a incremenit populatia in nemiscare si deznadejde, iar apoi dezinteres.

Deci vinovati se fac in primul rand cei care au manipulat constient sau nu populatia in directia dorita de partida securista, aflata sau nu oficial la guvernare.

Un exemplu este scrisoarea semnata in noiembrie 2000 de floarea intelighentiei romanesti , scrisoare care cerea romanilor sa voteze Iliescu, de frica lui Vadim.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Tot mai de acord cu dv...

Mesajde Ioan Rosca » Mie Mar 29, 2006 6:06 pm

... cu deosebiri inevitabile care tin de temelia sistemlor de valori individuale. Din cauza acestora v-ar putea soca opinia mea ca scenariul romanesc e mai rau decit cel yugoslav...

Decit 20 de milioane de umbre domesticite, prizoniere generatii la rind dominatiilor,meschinariei, manipularii, degradarii, jafului si turpitudinii- nu stiu daca, la nivelul destinului unui neam, nu e preferabila uneori o jertfa eliberatoare. Nu cunosc revolutii, revolte, smulgeri din lat- fara infruntari, risc, violenta si singe.
Noi insa, contestatarii nu am vrut (putut) sa luptam si ne-am retras de pe teren. Daca nu faceam asta, razboiul civil instigat de Tovarasi ar fi facut ravagii ... Poate fertile, poate inutile, sigur cumplite. In orice caz insa retragerea noastra nu ii disculpa pe cei care au facut totul pentru ca acest conflict sa aiba loc.

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Re: Tot mai de acord cu dv...

Mesajde Nica Leon » Mar Aug 01, 2006 10:03 am

Ioan Rosca scrie:... cu deosebiri inevitabile care tin de temelia sistemlor de valori individuale. Din cauza acestora v-ar putea soca opinia mea ca scenariul romanesc e mai rau decit cel yugoslav...

Decit 20 de milioane de umbre domesticite, prizoniere generatii la rind dominatiilor,meschinariei, manipularii, degradarii, jafului si turpitudinii- nu stiu daca, la nivelul destinului unui neam, nu e preferabila uneori o jertfa eliberatoare. Nu cunosc revolutii, revolte, smulgeri din lat- fara infruntari, risc, violenta si singe.
Noi insa, contestatarii nu am vrut (putut) sa luptam si ne-am retras de pe teren. Daca nu faceam asta, razboiul civil instigat de Tovarasi ar fi facut ravagii ... Poate fertile, poate inutile, sigur cumplite. In orice caz insa retragerea noastra nu ii disculpa pe cei care au facut totul pentru ca acest conflict sa aiba loc.

Ioan Rosca


[quote=Nica Leon] Adevaratii revolutionari, patrioti, nu s-au retras si au continuat lupta pentru dreptate, adevar, democratie, demnitate si prosperitate, ce ar fi trebuit sa fie obtinuta numai prin munca, cinste si organizare.
Poporul roman insa a dorit altfel, votindu-i la 20 mai 1990, tocmai pe cei care le distrusesera viata, le omorisera bunicii si parintii la canal si in puscarii, dar si copiii si nepotii, fara ocolisiuri si prejudecati, in plina strada,chiar si in direct la televizor, pentru ca tot ei, comunistii, sa triumfe si sa-si conserve statutul si privilegiile.
Astazi sintem in plin razboi, care devasteaza cumplit Romania, in timp ce populatia sa doarme somnul pierzaniei si, cind rar se mai trezeste, este nemultumita, dar fudula.
Noi, contestatarii patrioti, am luptat si luptam, dar putini si singuri, de parca am trai intr-un desert sau, cred unii, ca o facem pentru noi, nu si pentru ei, cei multi si foarte prosti, dar cu pretentii cretinoide si aere de superioritate intelectuala.
Daca am fi facut pentru un alt popor ceea ce am facut pentru acesta, am fi fost declarati demult eroi, dar la noi sintem huliti si acuzati tocmai de ei, care sint lasi, prosti, dar si multi. Pentru ca Platini a dat un gol, a fost declarat erou al natiei franceze, cinstit si venerat, iar noi, care prin lupta noastra, a citorva doar, am daruit locuitorilor Romaniei libertate si dreptul de a deveni oameni, sintem renegati, contestati, insultati atunci cind nu sintem condamnati si mereu invaluiti de conspiratia tacerii. Asa popor, asa situatie! [/quote]
Ultima oară modificat de Nica Leon pe Joi Aug 03, 2006 2:18 pm, modificat de 2 ori în total.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Octavian Mihaescu » Mar Aug 01, 2006 10:46 am

Hala sa fie si va D-le!
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm


Înapoi la Revolutia si Contrarevolutia din 1990

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009