Sectorul CIVES
 
 

Scrisoare deschisă ministrului de externe al României

Forum:
Doua state romanesti - qui prodest!?
Reflectarea discutiilor de la:
www.pro-unire.go.ro si http://groups.yahoo.com/group/Pro-Unire

Moderator: o.brega

Scrisoare deschisă ministrului de externe al României

Mesajde o.brega » Vin Ian 14, 2005 12:05 am

Scrisoare deschisă către ministrul de externe al României,
dl Mihai Răzvan UNGUREANU
de la Asociaţia HYDE PARK, Chişinău

Stimate dle ministru,

Vrem să vă semnalăm o stare de lucruri regretabilă constatată de noi la Ambasada României de la Chişinău şi ne adresăm Dvs cu rugămintea de a realiza unele modificări în regimul de funcţionare al reprezentanţei României în Republica Moldova.

Prima adresare faţă de reprezentanţa diplomatică a României în Republica Moldova a fost făcută imediat după fondarea asociaţiei HP, în vara anului 2003. Fiind o asociaţie care promovează libertatea cuvîntului, speram să găsim la Ambasadă informaţii despre organizaţii similare de peste Prut, care ar putea să ne ajute în anevoiosul proces de afirmare ca ONG, de cristalizare a societăţii civile într-un stat post-sovietic aflat în tranziţie. Totuşi, demersurile noastre au rămas fără răspuns. Mai receptive s-au dovedit a fi Ambasadele SUA din Chişinău şi a Norvegiei de la Bucureşti, care ne-au ascultat şi cu care am început o colaborare fructuoasă, fiind sponsorizate primele noastre proiecte care aveau ca obiectiv major democratizarea societăţii moldoveneşti.

Am fi vrut să fim primiţi măcar cu petiţii...

În vara anului trecut, alături de alte cîteva organizaţii civice importante din Republica Moldova, am înregistrat la Ambasadă un demers către conducerea de vîrf a României, în care reclamam procedura insuportabilă de redobândire a cetăţeniei române pentru etnicii români-basarabeni. Un consilier ne-a primit şi încerca să ne convingă că nu e bine să facem astfel de demersuri, spunându-ne că „nu e momentul”. Nu ştim dacă memoriul nostru a fost trimis mai departe, deoarece nici până astăzi n-am primit vreun raspuns de la Preşedinţie sau Guvern.

Am mai ajuns pe la Ambasadă pentru a depune scrisori oficiale, petiţii referitoare la soarta românilor de aici. Cel mai des eram priviţi cu suspiciune, fiind trataţi ca pe străini. E semnificativă imaginea cum transmitem printre gratiile porţii Ambasadei României la Chişinău scrisorile noastre semnate de lideri de asociaţii importante ale românilor-basarabeni. Funcţionarul de acolo abia dacă accepta să semneze indescifrabil actele noastre. Din pacate, şi acele luări de atitudine - despre federalizare, copiii din Transnistria, canalul Bâstroe etc. - au rămas fără răspuns.

La ultimele alegeri din România sunam la Ambasadă să aflăm cum se poate vota, cine şi cum se poate înregistra ca observator. De fiecare dată ni se răspundea evaziv, iritat, inexact. Basarabenii n-au ştiut nici în ziua votării că se poate vota şi cu paşapoartele expirate. Iar cei care au mers la vot au trebuit să aştepte la coadă câte 3-5 ore. Şi de vină nu era doar legea care permitea deschiderea la Chişinău a numai 2 secţii de votare, ci şi atitudinea iresponsabilă şi lipsa de operativitate a celor implicaţi în proces.

Un eventiment de dată recentă ne-a confirmat presupunerea că cei din Ambasadă nu-şi fac datoria şi nu apără interesele cetăţenilor români şi a românilor-basarabeni de pe teritoriul Republicii Moldova. În data de 5 ianuarie 2005 urma să pichetăm sediul acestei Ambasade, în semn de protest faţă de tărăgănarea soluţionării problemelor semnalate de tinerii etnici români din Basarabia care-şi fac studiile în România. Birocraţii politizaţi de la Chişinău au refuzat în ultima zi autorizarea protestului, încălcând astfel drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi legi importante, acorduri internaţionale ratificate de ţara noastră. În ciuda acestui fapt - deoarece nu aveam posibilitatea să-i anunţăm pe toţi cei interesaţi - am decis să mergem la Ambasadă pentru a explica tinerilor situaţia şi refuzul primăriei. Cei câţiva studenţi care au venit în acea zi la Ambasadă au solicitat o întrevedere cu dl Teodorescu sau cu vreun consilier. Li s-a răspuns (prin interfon) că nu se poate, iar petiţia să fie lăsată în cutia poştală de după gratii, fiind asiguraţi că va fi înregistrată după ridicare. În cîteva minute a apărut vice-comisarul oraşului cu un grup de carabinieri, care au înconjurat Ambasada şi i-au somat pe tineri să plece. Au spus că au fost anunţaţi telefonic din Ambasadă „că vrem să luăm cu asalt clădirea”. Studenţii n-au ştiut cum să procedeze, cui să dea petiţia semnată de cei pezenţi ca să fie siguri că va ajunge la premierul Tariceanu. Au plecat umiliţi, simţindu-se abandonaţi şi marginalizaţi, unii dintre ei fiind cetăţeni români cu acte în regulă.
Considerăm această stare de lucruri îngrijorătoare şi vă rugăm să întreprindeţi toate măsurile pentru a o redresa.

Am avut speranţa că actuala Ambasadă a Ţării în Basarabia va deveni un centru cultural, acum însă ne-am dori să fie măcar o instituţie unde românii-basarabeni şi cetăţenii României să poată merge ca acasă.

Cu deosebit respect,
Oleg Brega, preşedinte ONG Hyde Park
o.brega
 
Mesaje: 7
Membru din: Dum Ian 02, 2005 6:52 pm
Localitate: Chişinău, MD

Ambasade care vegheaza scindarea tarii

Mesajde administrator » Sâm Ian 15, 2005 5:50 am

Domnule Brega ,

Aveti de a face cu forte rauvoitoare si tradatoare. Nu va umiliti pe la portile ambasadei unei tari plasate ... pe propriul teritoriu. Guvernul de la Bucuresti e si mai tradator ca Tovarasii sai din Chisinau. Nu-i mai intereseaza decit sa roada oasele poporului roman, cu acordul Europei.
Sa incercam sa trezim solidaritatea fratilor de pe cele doua parti ale Prutului.
Ioan Rosca
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Mesajde gidromania » Dum Ian 30, 2005 11:33 pm

Domnule Brega,

La prima vedere, actuala tragedie a romanilor basarabeni pare desprinsa din teatrul absurdului. Numai la noi pot exista ambasada Romaniei in Romania, dictionar roman-roman, numai la noi, doi presedinti, comunisti, pot discuta cu translator roman-roman; ca sa nu mai vorbim de "Republica Moldova", stat in stat. Sa ne mai miram ca secuii vor sa-si faca si ei republica sau teritoriu autonom?

Va adresati cu sperante si respect autoritatilor romanesti. Noi, in Tara, nu avem asemenea sentimente fata de oligarhia securisto-comunista, care a dezlantuit razboaie civile si a inabusit in sange orice incercare de eliberare, care a facut orice pentru subminarea si distrugerea Romaniei. De 60 de ani, nu a existat, in conducerea Romaniei, o singura persoana care sa aiba un minim respect si intelegere pentru aceasta tara si pentru romani; reciprocitatea s-a creat in mod natural. "Acum nu e momentul" - numai asa ceva aud romanii; conducatorii lor au mereu ceva mai important de facut - ei sunt "carmaci", "despot luminat" sau "lider regional", daca nu cumva chiar Cuza Voda; sunt ocupati cu plecaciuni la Moscova, vizite tovarasesti, vanatori regale sau, pur si simplu, numara oua!! Trimisi de Lenin, Trotki, Stalin, NKVD sau KGB, comunistii au avut un singur scop de la infiltrarea lor in aceasta tara: sa extermine poporul roman si sa desfiinteze "Romania Regala", "boiereasca", "fascista". De la alungarea M.S. Regele Mihai, toti conducatorii Romaniei au fost "educati " la Moscova in spiritul urii nestinse fata de acest neam, care de atatea sute de ani se incapataneaza sa stea in mijlocul oceanului slav, precum cuiul lui Pepelea.

Frati basarabeni, sa nu va credeti discriminati! Dispretul si dezinteresul conducatorilor Romaniei sunt fata de totii romanii, de pretutindeni. In ultimii 15 ani, am fost cu totii, de ambele maluri ale Prutului si ale Nistrului, victimele razboaielor, cu arme de foc si cu armele propagandei. Noi, cei din tara, impuscati de Ceausescu 16-22 si de inca-nu-stim-cine dupa 22 decembrie 1989, batuti de scutieri, casapiti de mineri - in cel mai oribil masacru din istoria Romaniei - vanduti sau tradati de neocomunisti, de securisti, de disidenti, de elite, de gazetari, de partide anticomuniste, de occident, de americani, de NATO, am ajuns la o singura concluzie: nu ne putem baza decat pe noi, plebea, si pe Dumnezeu.

Are dreptate domnul Rosca: trebuie trezita solidaritatea romanilor de pe ambele parti ale Prutului. Pana acum, romanii s-au dovedit solidari numai in ura si mizerie; ar fi timpul s-o faca si pentru cauza nationala. Nu suntem putini cei care privim catre Basarabia cu speranta ca o vom vedea curand readusa in familie, realipita la Tara - mama vitrega si denaturata care a lepadat-o la prima incruntare a lui Stalin. A trecut vremea podului de flori, a trecut vremea resemnarilor mioritice.

Domnule Brega, pe noi ne intereseaza ce gesturi venite din partea noastra, a romanilor din tara (nu a guvernantilor) ar putea ajunge la sufletele, inimile si, in final, la constiintele romanilor de dincolo de Prut? Credem ca dvs sunteti persoana potrivita sa ne ajutati in acest sens.

Am auzit si citit despre bucurii, marunte la prima vedere, dar care pot re-trezi sentimentul apartenentei la aceeasi cultura: burse; turnee de teatru, muzica; carti; presa; transmisii radio, TV, dar suntem convinsi ca sunt multe alte aspecte. Trebuie inceput de jos, de la lucrurile simple, de la gesturile naturale, sincere si firesti.

Elena Andronache, Grupul Independent pentru Democratie (GID)
gidromania
 
Mesaje: 76
Membru din: Vin Dec 31, 2004 5:32 am
Localitate: Bucuresti

Despre alegerile din Basarabia

Mesajde o.brega » Dum Feb 06, 2005 10:03 pm

Multumesc pentru poziţia Dvs, cît despre alegeri puteţi afla totul de pe situl www.alegeri2005.md sau la ştiri pe www.azi.md .
Mai multe adrese şi informaţii utile găsiţi la www.curaj.net
o.brega
 
Mesaje: 7
Membru din: Dum Ian 02, 2005 6:52 pm
Localitate: Chişinău, MD


Înapoi la Basarabia si Bucovina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009