Sectorul CIVES
 
 

Apel pentru un comitet de reprezentare a victimelor

Reflecta actiuni care concretizeaza Procesul si rezultatele lor.

Apel pentru un comitet de reprezentare a victimelor

Mesajde Ioan Rosca » Lun Mai 08, 2006 1:55 pm

Apel pentru înfiintarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului

Zi de zi dispar dintre noi, fara a li se face dreptate, neconsolati, oripilati de indiferenta generala, ultimii detinuti politici, supravietuitori ai fazei de exterminare în masa a regimului comunist. Pier, neconsultati, martorii unei crime monumentale împotriva umanitatii din România.
Se retrag din scena netulburati si calaii, lasând mostenire averi fabuloase, realizate fraudulos ca prada a spolierii poporului român întemnitat.
Ramîne o otrava care sufoca România.
Se etaleaza înca miturile vechilor luptatori "ilegalisti" si ale comunismului "national". Noile generatii sunt intoxicate, degradate, tinute departe de adevarul care le-ar permite sa înteleaga destinul tarii lor. De 16 ani, regimul post-comunist nu face nimic pentru a corecta aceasta situatie, dovedind continuitatea acapararii statului român, folosit ca principal instrument pentru gestiunea lagarului de munca, exterminare si alienare. Nu putem acorda acestui stat, înca neeliberat de reteaua securisto-comunista, un cec în alb pentru a analiza (judeca) singur crimele comise cu ajutorul sau, pe care le-a acoperit pina acum. El nu poate fi si judecator si acuzat- un evident conflict de interese.
Luind act de initiative ca înfiintarea "Institutului de investigare a crimelor comunismului" si "Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din România", ramînem lucizi si vigilenti fata de previzibilele încercari de minimizare, escamotare si confiscare a cauzei justitiare anti-comuniste, de catre orice institutie înfiintata si controlata de acest stat român. Rezultatele analizelor facute de institutiile sale nu vor avea legitimitate istorica, mai ales daca nu opereaza total transparent. Ele vor trebui validate de un numar suficent de mare de reprezentanti legitimi ai nazuintelor si intereselor reale ale victimelor, organizati într-un comitet independent- nu numai fata de stat ci si fata de orice grupari si interese doctrinare, propagandistice, economice. Va trebui sa evitam compromiterea cauzei rezistentei nationale din Romania cu o actiune de genul celei comise de Comisia Wiesel in 2004.
Nu putem acorda credit moral absolut nici persoanelor si agentiilor finantate din exterior, pentru ca sînt conduse de alte agende (interese comerciale, dorinta de a nu perturba mediul de afaceri, ascunderea unor participari la instalarea comunismului si colaborari cu regimul Ceausescu, recuperarea unor proprietati pentru cetateni emigrati, deschiderea subiectului incomod al raportului dintre cetateni si stat etc).
Semnalam si conflictul de interese produs de problema reparatiilor pentru daune, care genereaza o situatie concurentiala intre diversele categorii de pretendenti fata de statul român: rudelele celor asasinati, fostii detinuti politici, vechii proprietari deposedati, muncitorii prost platiti în lagarul comunist, tinerii jefuiti în ultimii 16 ani, victimele unor abuzuri mai vechi (dinainte de 1944 etc.).
Nimeni nu-si poate aroga dreptul de a reduce pretentiile celor carora le-a fost distrusa viata si sa arunce urmasilor lor scuze formale sau despagubiri simbolice de un ban. Numai fostele victime pot decide daca sînt sau nu satisfacute de gesturile reparatorii ale statului român.
Distributia echitabila a reparatiilor va trebui stabilita prin dezbateri publice, nu prin tratative de culise.
Nu putem tolera ca, în timp ce unii isi recupereaza palate sau salarii de tortionari cu dobînzi cu tot, taranii deposedati de un pogon, de o caruta si de o viata decenta sa fie spoliati din nou, la adapostul legii 18 (care nu a denuntat criminalitatea cooperativizarii)

Semnalam deja insuficenta obiectivelor si mandatului actualelor Institute si Comisii.
Nu putem accepta eludarea fazei interbelice a activitatii PCR (în care s-a pregatit crima) sau a fazei post-decembriste (în care s-a fructificat copios , acoperindu-se urmele). Nici "discretia" pe problema crucificarii Basarabiei, pe consideratii "geopolitice" .
Semnalam si rezerve fata de compozitia ciudata a comisiilor.
Nu credem ca s-ar fi tolerat prezenta fiului unui activist nazist in comisia pentru studiul Holocaustului.
Dar cea mai grava deriva (diversiune) este tratarea exclusiv "istorica" a unui subiect care trebuia abordat de mult in registru politic (dîndu-se legile corespunzatoare) si juridic (facîndu-se corectiile de rigoare în baza lor). Adevarul istoric e deja cunoscut- de oricine a vrut sa scoata capul din nisip.
Unde sint juristii care sa propuna mecanismul reparatiilor?
Afirmatia ca nu ar exista deja suficente dovezi este o minciuna stupefianta si ca nu ar exista istorici români credibili pentru a spirijini cercetarile juridice- o insulta si un semn de umilinta coloniala.
Toate acestea ne fac sa lansam azi, 8 mai 2006, un Apel pentru înfiintarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului. El va analiza si exprima dorintele reale ale victimelor si le va reprezenta în raportul cu institutiile statului român.

8 mai 2006 Grupul de initiativa pentru constituirea Comitetului de repezentare a victimelor comunismului:

Dan Culcer, redactorul revistei Asymetria (http://www.asymetria.org/html/index.php)
Paul Goma (http://paulgoma.free.fr/)
Cicerone Ioanitoiu, fost detinut politic, autorul a numeroase carti de analize si marturii si a unui rechizitoriu facut pe baza lor (http://www.procesulcomunismului.com/mar ... lt.asp.htm),
Serban Radulescu-Zoner,fost detinut politic si istoric
Ioan Rosca, militant pentru Procesul comunismului (http://www.piatauniversitatii.com/ico/default.asp.htm)

- in asteptarea semnaturilor de sustinere pe adresa: mesaje@procesulcomunismului.com
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Înapoi la Actiuni si rezultate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009