Sectorul CIVES
 
 

Generalul Topliceanu - arestat

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Generalul Topliceanu - arestat

Mesajde Marius » Sâm Mai 20, 2006 12:08 pm

O ştire despre hotărîrea judecătorească în cazul revoluţiei din Cluj: http://stiri.rol.ro/detaliere.php?id=315385

Doar plevusca a platit
05 mai 2006

La 16 ani de la Revolutie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pedepsele definitive pentru militarii gasiti vinovati de moartea, in 21 decembrie 1989, a 26 de clujeni si ranirea altor 51. Numerosi militari implicati in reprimarea Revolutiei sunt insa liberi, bucurandu-se de pensii.

Sentinta judecatorilor totalizeaza 51 de ani de inchisoare, impartiti intre fostul comandant al Armatei a IV-a Transilvania (actualmente Corpul 4 Armata Teritorial), Iulian Topliceanu, prim-secretarul PCR Cluj, Ioachim Moga, si ofiterii de armata Valeriu Burtea, Ilie Dicu si Laurentiu Cocan.

Sentinta a fost pusa in executare in 4 aprilie, Dicu si Cocan fiind incarcerati la penitenciarul de la Gherla, iar Valeriu Burtea si Iulian Topliceanu la cel din Bucuresti. Fostul prim-secretar Ioachim Moga nu a putut fi inchis, deoarece, potrivit unor apropiati ai sai, s-ar afla in Germania la una dintre fiicele lui. El este dat in urmarire generala.

In sentinta nu se regasesc nume sonore, cum ar fi cel al generalului Florian Caba sau al lt. col. Carp Dando, care acum au iesit la pensie. Sentinta este considerata de revolutionarii clujeni echilibrata, desi ar mai trebui cercetati si alti militari: "Partea penala este foarte aproape de adevar. Obligatoriu mai trebuie cercetati si militari care acum sunt liberi si in 1989 au tras in plin in manifestanti.

Ma refer aici la capitanul Carp Dando, comandantul dispozitivului din Piata Unirii unde au murit 13 clujeni si au fost raniti alti 28", spune vicepresedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din Cluj, Aurel Coltor.

Pedepse si capete de acuzare*

Lt. col. Ilie Dicu – comandant de regiment la UM 01278 Someseni - 15 ani de inchisoare pentru omor calificat

General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav

Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj – 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav

Col. Valeriu Burtea – comandant UM 01215 Floresti – 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav

Lt. col. Laurentiu Cocan – comandant de regiment UM 01278 Someseni - 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav

Fruntas Augustin Bolbos – achitat din lipsa de probe, acuzat de uciderea unei persoane * Au fost folosite gradele detinute in momentul pronuntarii sentintei

Ilie Dicu: "Florian Caba ar trebui sa fie aici"

La Revolutie, Ilie Dicu avea 33 de ani. Peste 10 ani ar putea fi eliberat pentru buna purtare, iar toate faptele legate de Revolutie vor fi fost prescrise. "Evenimentul zilei" a stat de vorba cu el in Penitenciarul Gherla. Ofiterul spune ca dupa gratii ar trebui sa se afle inclusiv generalul de patru stele Mihail Popescu, sef al artileriei pe Armata a IV-a Transilvania in 1989, care in perioada 2000-2004 a ajuns in varful armatei romane, ca sef al Statului Major General.

Cand ati banuit ca trebuie sa inabusiti revolta populatiei? In data de 21 am primit ordin sa merg in Piata Mihai Viteazul, din Cluj. Pana atunci s-au stabilit subunitatile care sa actioneze in oras pentru situatii similare ca la Timisoara, pentru a preveni distrugeri, aglomerari de persoane etc. Dupa regulament, eu aveam o singura obligatie: sa fac totul sa indeplinesc misiunea. Eram pregatiti de razboi, nu de balet.

Cat de sigur sunteti ca din dispozitivul condus de dvs. nu s-a tras direct asupra oamenilor? Am avut nesansa sa fiu in locul cel mai nefast. Nu pot sa fiu sigur suta la suta, dar nici nu am cum sa nominalizez pe cineva, pentru ca nu am vazut nici un mort. Cat am stat acolo, cu exceptia unei persoane care era ranita, nu a existat nici un mort.

Cand s-a tras? O femeie, Sanda Capan, a aruncat o sticla de amoniac inspre noi. Atunci militarii care erau cu mine s-au speriat si au deschis foc de avertizare. Dupa acest episod, a venit grosul de muncitori. I-am somat sa se opreasca, dar nu au vrut. S-a tras in aer, iar dupa un timp, oamenii s-au imprastiat.

Procuratura militara aminteste de patru morti Daca este asa, de ce nu au facut expertiza balistica pentru a se afla cine este vinovat? Am cerut acest test, dar am fost refuzat. Aici am gresit eu, ca am crezut in justitie. In ’89 am primit ordin pe linie ierarhica si nu am putut sa zic ca nu execut. Pentru asta platesc acum.

Cine ar mai trebui sa fie aici, la Gherla, cu dvs.? Fostul sef de stat major al Armatei IV, general locotenent Dorin Gheorghiu, colonelul Pralea Pantelimon, seful pregatirii de lupta de la Armata IV, general maior Florian Caba, generalul de patru stele Mihail Popescu si multi altii. Acesti ofiteri au stiut ca de pe platformele industriale vin oameni si nu trebuiau sa ne scoata pe noi.

Cum considerati pedeapsa primita? Aberanta. Daca seful Armatei IV, generalul Topliceanu, a primit 10 ani si eu 15 ani, inseamna ca eu am fost si secretar de partid, si seful armatei, si seful securitatii. A fost un simulacru de proces.

"Impuscati-i ca nu-s oameni" - Cronica zilei de 21 decembrie 1989 la Cluj-Napoca

In Cluj-Napoca, armata a actionat cu brutalitate doar in data de 21 decembrie 1989. Primul loc unde au murit oameni care nu doreau decat sa traiasca mai bine a fost Piata Unirii din centrul Clujului. In acest loc au actionat militarii de la UM 1215 Floresti condusi de capitanii Carp Dando si Gheorghe Iacob.

In jurul orei 16.00, militarii au tras asupra sutelor de clujeni adunati in piata. Dupa cateva rafale scurte de pistol-mitraliera, pe caldaram erau intinsi 13 morti si 28 de raniti. Desi cei doi ofiteri au fost cercetati penal, ei nu au fost trimisi in judecata, deoarece procurorii militari au considerat ca militarii au fost agresati de catre manifestanti.

"Dicule, te fac tradator de tara!"

In alta parte a Clujului, la unitatea militara de la Someseni, capitanul Ilie Dicu primea ordin sa deplaseze in zona Hotelului "Astoria“ (acum sediul Camerei de Comert) un impresionant dispozitiv de lupta: noua MLI-uri (masini de lupta ale infanteriei) si 30 de militari inarmati pana in dinti.

La ultimul raport al unitatii, lt. col. Florian Caba i-a spus capitanului Dicu: "Daca trece cineva de tine, te fac tradator de tara! Te deferesc tribunalului militar". Misiunea ofiterului era de a impiedica muncitorii de pe platforma industriala a Clujului sa ajunga in centrul orasului. La sfarsitul zilei, in zona erau patru morti si niciunul dintre muncitori nu trecuse de dispozitivul lui Dicu.

La intoarcerea in cazarma, ofiterul a fost premiat de Florian Caba - ajuns dupa 1989 general-maior - cu suma de 1.000 de lei. Procurorii militari spun ca Ilie Dicu a fost cel care i-a omorat pe Emil Ciortea si Ioan Inclezan.

Mortii de la Fabrica de Bere

Locuitorii din cel mai mare cartier al Clujului, Manastur, care numara in jur de 100.000 de persoane, s-au rasculat in seara zilei de 21 decembrie. Pentru a ajunge in centrul orasului trebuiau sa treaca pe la Fabrica de Bere. Numai ca acolo erau maiorii Laurentiu Cocan si Valeriu Burtea cu militarii din subordine. In total au existat trei incercari esuate de a sparge barajul militarilor. La sfarsitul zilei, dupa cateva mii de gloante trase, bilantul era de noua morti si 13 raniti.

Tot in aceeasi zi, militarii au mai impuscat un clujean in zona Pietei Marasti. De mentionat ca, la plecarea din unitate, Valeriu Burtea si-a imbarbatat trupele cu indemnul: "Impuscati-i ca nu-s oameni". Dupa evenimentele din 21 decembrie 1989, ofiterul s-a mutat la Bucuresti, motivand ca nu poate suporta tensiunea din Cluj.

Dupa evenimentele din 21 decembrie, toti cei implicati in reprimarea manifestatilor au fost inaintati in grad. Trei dintre ei, respectiv Florian Caba, Carp Dando si Gheorghe Iacob nu au fost gasiti vinovati de justitie, fiind acum la pensie.

"Maiorul Cocan a venit intre noi si ne spunea: "Care mai e? Lasa-mi-l mie", si tragea cate un glont cu pistolul“. Ionita Vasile, soldat in 1989

"L-am vazut pe capitanul Dicu impuscandu-l pe Emil Ciortea si apoi, la reprosurile mele, a tras cu pistolul in directia in care ma aflam.“ Sanda Capan, martor in proces

"La plecarea din unitate, maiorul Burtea Valeriu a dat ordin clar de a se trage in oameni.“ Laurentiu Cocan, condamnat

315385
Sursa: Evenimentul Zilei
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009