Sectorul CIVES
 
 

Conflictul Mazilu - Nica Leon? Stie cineva amänunte?

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Conflictul Mazilu - Nica Leon? Stie cineva amänunte?

Mesajde Marius » Vin Mar 31, 2006 11:04 am

Imi amintesc faptul cä prin 1990 am auzit cä Nica Leon a fost arestat în decembrie 1989 sub acuzatia de "terorism", si parcä se spunea cä ar fi fost la ordinele lui Mazilu.
Are cineva amänunte? D-le Sîngeorzan, väd cä sînteti bine informat pe subiectul Mazilu, poate puteti afla ceva despre aceasta.
D-le Rosca, i-ati deschis lui Nica Leon un loc special pe forumul nostru, dar väd cä nu-l prea foloseste. Luati vä rog legätura cu el si rugati-l sä ne povesteascä cum a fost cu acel episod.
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Arestarea lui Leon ca terorist

Mesajde Ioan Rosca » Vin Mar 31, 2006 1:14 pm

Am facut mai multe incercari de a-l convinge pe Leon sa participe la discutii.
Ultima data am stat cu el de vorba pina dimineata si am aflat lucruri extrem de interesante. Nu e insa genul de om care sa piarda timp cu scrisul. Ca si altii (Dinca etc) este silit sa-si cistige existenta si sa depaseasca enorma dezamagire si insingurare.Daca Leon nu va interveni, am sa incerc sa rezum eu ce mi-a spus , sau sa gasesc si public aici un text de 200 pagini in care el a povestit deja ce stie.

Acum , telegrafic: Da Leon a fost arestat pe 24 decembrie , la ordinul lui Iliescu in revansa- pentru ca i se impotrivise in 22 decembrie (cind Leon a arestat guvernul Iliescu - in jurul orei 18- dar Tovarasii au fost eliberati de Militaru, de sub escorta lasata de paza de Leon) . Leon A fost dus la Jilava intre ceialalti teroristi cu care a impartit celula pina la 30 decembrie. A fost teroristul no 69 din cite imi amintesc - si stie MULTE despre cei inchisi acolo, din care unii executati si altii eliberati!! L-a scapat ambasada Americii , cu care intertinea de citiva ani relatii (voi posta in curind textul anti-sistem publicat de Leon in canada inainte de 22 decembrie).

Dupa care batalia lui Leon cu Iliescu continua, feroce. Din pacate, ca si altii a ramas cu impresia ca e singurul care a pornit si dus aceasta batalie. Este incredbil ca putinilor romani care au avut curajul unei intrari frontale in batalie atunci, nu le trece prin cap ca au fost totusi mai multi, nesincronizati si ca evolutia evenimentelor a avut o multitudine de micro-cauze. Ce bine ar fi daca ar trece peste vanitati si orgolii si s-ar percepe ca parti ale unui proces mai vast, simtindu-se nu diminuati ci intariti de camarazii de lupta cunoscuti sau necunoscuti..

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Mesajde Octavian Mihaescu » Vin Mar 31, 2006 2:00 pm

Subscriu sieu la cele spuse de Dl Ioan Rosca, asa este! Vanitatile dezbina cumplit pe totii participanti , autentici luptatori, dând câstig de cauza intrusilor, camelonilor singuri care au profitat si continua bucura de privilegi.

Cred totusi ca acest seit a reusit strange cât de cât participanti, cu siguranta ca vor mai adera si alti, eu sper sa iladuc pe Horia Ivan, Radoi (este inscris), convinge implica, cum de altfel este necesar sa îsi faca aparitia si Dinca, Nica Leon si multi, multi alti, autentici luptatori, care sa îsi expuna punctul de vedere, fie si subiectiv, iar moderatorul cu dimplomatie incerce convinge autorul sa lepede din legenda, sau aduce dovezi. Dupa care interesant ar fii ca cineva sa se ocupe de redactarea unei carti-marturi, ptr a lasa istoricilor de mâine material. Cred ca este ideala o carte care sa adune toate marturiile celor implicati in perioada Dec 89-Iunie 90. Dupa expunerea marturiei personale, un specialist in cazul care sesizeaza leganda fie sa o taie, fie sa faca aprecierile de rigoare. Este o munca foarte grea, riscanta insa merita!

Intervine costurile publicari, pai, daca stau bine sa ma gândesc vom fii foarte multi, cred ca va depsi una suta de persoane, care pot eventual (inc azul care nu gasim sponosrizare) sa participam cu sume dupa puterile noastre. In fapt, un Dictionar al Revolutiei din 89, nu strica sa fie conceput-publicat!

O.M
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Interventia domnului Nica Leon

Mesajde administrator » Dum Apr 02, 2006 9:45 pm

A fost pusa de administrator ca mesaj separat.
viewtopic.php?t=262
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Manevrele de curăţare ale lui Iliescu

Mesajde Emil Sangeorzan » Lun Apr 03, 2006 2:00 pm

Dle Marius,

La întrebarea dvoastră cred că aţi primit deja răspuns, chiar de la Dl. Nica Leon. Informatia Dlui Ioan Roşca este de altfel corectă. Nica Leon a fost arestat din ordinele lui Iliescu. Din ceea ce ştiu eu, nu cred să fi existat vreodată vreun conflict între Mazilu şi Nica Leon. Cel mai bine este să-l întrebaţi pe el.

Iar profesorul Mazilu a rămas de partea revoluţionarilor în Comandamentul civil din C.C. până în ziua de 26 decembrie, când sediul Puterii a fost transferat la Palatul Victoria şi a avut loc prima şedinţă CFSN.

Singura acţiune în forţă ordonată de Mazilu a fost aceea a arestării oamenilor lui Guşe care erau pe punctul de a da o lovitură de stat militară în noaptea de 23 decembrie. Mulţi se aflau chiar în biroul lui Mazilu, înarmaţi şi gata de trecere la acte, adică la lichidarea tuturor revoluţionarilor din C.C., şi mai ales a liderului lor, Dumitru Mazilu (care asigura Comandamentul civil al Revoluţiei), precum şi a altor persoane "incomode" din capitală şi de la Timişoara. În sediul C.C., în noaptea de 23 decembrie, garda apropiată a Vice-prim-Preşedintelui a fost alertată de Mazilu, informat la timp de oamenii lui de încredere asupra situaţiei critice în care se aflau cu toţii, iar Mazilu a ordonat arestarea imediată a oamenilor lui Guşe (în frunte cu Mihai Valeriu) de oamenii gărzii apropiate şi de revoluţionarii înarmaţi devotaţi lui Mazilu (precum Nicolae Teodoreanu, student la Institutul de teologie din Bucureşti, şi Iordan Rădulescu, retras din armată sub regimul lui Ceauşescu).

Nu ştiu dacă Iliescu a avut vreo contribuţie la această tentativă de decapitare a CFSN-ului. Ştiut este faptul că se afla în acel moment la MApN ... Curios este totuşi că prea puţini ştiu de această tentativă de lovitură de stat militară, şi cu atât mai puţin de organizatorii ei sau de intenţiile ulterioare ale acestora.

Cu stimă,
Emil Sângeorzan
Timişoara
Emil Sangeorzan
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Mar 09, 2006 4:48 pm
Localitate: Timisoara

Leon Nica despre Mazilu, în cartea Angelei Băcescu

Mesajde Marius » Joi Mai 04, 2006 2:50 pm

Citez din interviul cu Leon Nica publicat de Angela Băcescu în cartea "România'89, din nou în calea năvălirilor barbare", Editura Tempus, Bucureşti 1995.
Îl rog pe domnul Nica să autentifice pasajele respective din interviu ca fiind cu adevărat spusele sale, să ne semnaleze dacă cele publicate nu i-au respectat spusele şi să facă orice alte completări consideră cuvenite la cele publicate.

Nica despre evenimentele din clădirea C.C.:
"A fost un moment cînd Mazilu a dat un ordin, prin intermediul unei staţii de emisie-recepţie, să se stingă lumina, să se tragă în tot ce mişcă şi să arunce cu grenade în CC. S-a stins lumina şi s-a creat o panică aşa de mare încît toţi trăgeau în toţi. Din cei 10 soldaţi de la armată şi trupe de securitate care erau în faţa uşii noastre au rămas în viaţă doar un soldat şi un căpitan (...) Cînd am văzut atîţia morţi şi răniţi (...) am pus mîna pe staţia la care auzisem cele relatate şi am intrat în discuţie cu dl. Dumitru Mazilu, care se afla într-o cameră alăturată şi i-am zis să nu se mai bage să-mi dea ordine prosteşti, dacă nu se pricepe. Era ora 2 fără 10 din noaptea de 23/24. După ce i-am spus aceste lucruri lui Mazilu, m-am intitulat CENTRUL şi am ordonat la staţie, tuturor celor ce recepţionează să înceteze imediat şi necondiţionat focul, să aprindă luminile şi nimeni să nu mai arunce cu grenade. La sediul CC se trăsese inclusiv cu AG-ul, au dărîmat pereţi, au fost omorîţi oameni" (pag. 205-206).

Tot Nica confirmă că Mazilu era o concurenţă pentru Iliescu, nu numai pentru că era susţinut de unii revoluţionari, dar şi fiindcă avea ambiţii proprii de a prelua conducerea României: "Cel mai mare atunci în CC rămăsese Dumitru Mazilu, care se autointitula conducătorul revoluţiei şi care-l contesta pe Ion Iliescu. Dumitru Mazilu spunea că el este şeful, încercînd să-şi subordoneze conducerea militară din CC comandată de generalul Codrescu după ce plecaseră generalii Guşe şi Vlad" (pag. 206). "Mazilu mai contesta atunci poziţia de lider a lui Ion Iliescu, apoi s-au acceptat, unindu-se" (pag. 227).

Despre arestarea sa Nica spune: "În dimineaţa de 24 decembrie 1989 am auzit la staţia de radio-emisie un apel ciudat în care o voce spunea că este Rîma-31 şi făcea apel la Scutul-30, întrebîndu-l care e situaţia la ei. Am întrebat pe cei din conducerea militară dacă au cunoştinţe de asemenea indicativ. Mi-au spus că ei nu ştiu şi m-au sfătuit să-i întreb pe Nae şi Lăzărescu de la Direcţia a 5-a. Cu staţia am plecat în camera unde cei 2 se aflau arestaţi într-un grup de vreo 20 de persoane. M-am apropiat de cei 2 şi i-am întrebat dacă au cunoştinţe de acele indicative. Mi-au spus că nu cunosc indicativele. În acest moment Dumitru Mazilu a spus că eu sînt terorist şi i-a dat ordin colonelului Iordan Rădulescu să mă aresteze. I-am reproşat lui Dumitru Mazilu reamintindu-i că mă cunoaşte foarte bine, pentru că eu l-am lăsat să intre în Comandamentul Militar. Iordan Rădulescu a urlat la mine, să le ordon imediat teroriştilor cu care stau de vorbă prin staţie, să se predea imediat şi să oprească focul, repezindu-se să-mi dea în gură cu patul automatului. Iordan Rădulescu era un om nebun. M-a lovit cu automatul în piept. A ordonat unor tineri care mă cunoşteau foarte bine din timpul celor două nopţi şi două zile petrtecute împreună să mă lege. Trei s-au repezit şi mi-au pus ţeava automatelor în ceafă, somîndu-mă că dacă nu mă culc pe burtă mă împuşcă" (pag. 228).
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Procuratura militară

Mesajde Emil Sangeorzan » Joi Mai 04, 2006 3:48 pm

Procuratura pe cazul Nica Leon

Din câte ştiu eu, Nica Leon a fost arestat prin intermediul Procuraturii tocmai pentru că era singurul din C.C. care dispunea de o staţie de emisie-recepţie şi se folosea de ea pentru a comunica cu exteriorul clădirii, în momentul, nu uitaţi, când se trăgea în clădire. Vă amintiţi poate că pe acea vreme doar oamenii Securităţii dispuneau de asemenea staţii.

Aş avea şi eu deci o întrebare pentru Dl. Nica Leon : De unde avea această staţie şi cu cine comunica din clădirea C.C. ?

Ideal ar fi să puteţi consulta arhiva Procuraturii, pentru a afla exact cum s-a petrecut arestarea lui Nica Leon şi pe ce motive.

În altă ordine de idei, nu văd cum Mazilu l-ar fi putut contesta pe Iliescu şi în ce fel, când Iliescu se afla bine merci la MApN, împreună cu Stănculescu, Roman şi Militaru. Înţeleg doar, din spusele lui Nica Leon, că mai curând el însuşi râvnea la funcţia de comandant în C.C. şi avea toate motivele, din acel moment, să-l considere pe Mazilu ca un rival ... Nu văd cum s-ar explica altfel faptul că Nica Leon s-a auto-intitulat, cum o spune chiar el, "CENTRUL". Centrul cui, vă rog ?

Iar în ceea ce priveşte afirmaţia cu care Nica Leon îşi începe relatarea, rămâne de văzut :

1. În primul rând, dacă Mazilu s-a folosit vreodată personal în C.C. de o staţie de emisie-recepţie.

2. Dacă a dat vreodată un ordin ca acela de care pomeneşte Nica Leon. Şi dacă da, cui ?

3. Cum ar fi putut Mazilu să ordone să se arunce cu grenade în C.C., cănd el însuşi se afla în clădire ?

4. Înfine, dacă nu era recunoscut de nimeni, aşa cum lasă să se înţeleagă Dl. Leon, cine îi executa totuşi ordinele despre care vorbeşte tot dumnealui ?
Ultima oară modificat de Emil Sangeorzan pe Vin Mai 19, 2006 1:40 pm, modificat de 2 ori în total.
Emil Sangeorzan
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Mar 09, 2006 4:48 pm
Localitate: Timisoara

Mesajde Marius » Joi Mai 04, 2006 3:58 pm

Eu aştept întîi recunoaşterea lui Nica că textul publicat îi reflectă exact spusele, pînă atunci comentariile sînt premature.
Despre posesia unei staţii de emisie-recepţie, nu mi se pare un lucru atît de anormal. Au ajuns atunci şi arme în posesia civililor, ce mare lucru o staţie de emisie-recepţie?
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Re: Manevrele de curăţare ale lui Iliescu

Mesajde Nica Leon » Mar Iun 20, 2006 5:41 pm

Emil Sangeorzan scrie:Dle Marius,

[La întrebarea dvoastră cred că aţi primit deja răspuns, chiar de la Dl. Nica Leon. Informatia Dlui Ioan Roşca este de altfel corectă. Nica Leon a fost arestat din ordinele lui Iliescu. Din ceea ce ştiu eu, nu cred să fi existat vreodată vreun conflict între Mazilu şi Nica Leon. Cel mai bine este să-l întrebaţi pe el.]

[/Eu i-am reclamat la Parchetul General atit pe Iliescu Ion cit si pe Mazilu Dumitru.In prezent sint in proces cu ei la I.C.C.J. - Sectia Penala.N.L.]

Iar profesorul Mazilu a rămas de partea revoluţionarilor în Comandamentul civil din C.C. până în ziua de 26 decembrie, când sediul Puterii a fost transferat la Palatul Victoria şi a avut loc prima şedinţă CFSN.

[/Nimic mai fals, Mazilu nu a fost niciodata de partea revolutionarilor, el nefiind revolutionar, ci doar un profitor al Revolutiei.N.L.]

Singura acţiune în forţă ordonată de Mazilu a fost aceea a arestării oamenilor lui Guşe care erau pe punctul de a da o lovitură de stat militară în noaptea de 23 decembrie. Mulţi se aflau chiar în biroul lui Mazilu, înarmaţi şi gata de trecere la acte, adică la lichidarea tuturor revoluţionarilor din C.C., şi mai ales a liderului lor, Dumitru Mazilu (care asigura Comandamentul civil al Revoluţiei), precum şi a altor persoane "incomode" din capitală şi de la Timişoara. În sediul C.C., în noaptea de 23 decembrie, garda apropiată a Vice-prim-Preşedintelui a fost alertată de Mazilu, informat la timp de oamenii lui de încredere asupra situaţiei critice în care se aflau cu toţii, iar Mazilu a ordonat arestarea imediată a oamenilor lui Guşe (în frunte cu Mihai Valeriu) de oamenii gărzii apropiate şi de revoluţionarii înarmaţi devotaţi lui Mazilu (precum Nicolae Teodoreanu, student la Institutul de teologie din Bucureşti, şi Iordan Rădulescu, retras din armată sub regimul lui Ceauşescu).
[/Emile, ma fortezi sa iti spun ca nu ai inteles nimic din ceea ce probabil ai vazut si trait. Mazilu a fost un impostor, care, cu de la sine putere sau datorita trecutului sau, de slujitor credincios al militiei si securitatii comuniste, care, pentru faptele sale de daruire si devotament, cit si pentru originea sa, l-au inaintat pina la gradul de colonel, apoi l-au facut ambasador si l-au trimis in diplomatie, cu avizul Gizelei Vas - sefa de sectie a CC al. P.C.R. 35 de ani - bunica lui Bogdan Olteanu -sef la Camera Deputatilor acum, in strainatate, ca fidel si de mare incredere. Citiva dintre "oamenii lui Guse" erau in realitate cei care au declansat revolutia, iar gen. Guse era de fapt prizonierul lor. Ei conduceau Revolutia, prin ceea ce il puneau pe Guse sa faca. Mazilu era un neica nimeni, dar cu un formidabila dorinta de a profita de ceva ce nici nu cunostea si nici nu intelegea. Ar fi multe de spus, dar nu am timp sa stric orzul pe giste!]
[ /Iordan Radulescu, care este un criminal, inainte de revolutie fusese dat afara din armata pentru ca dovedise ca este bolnav mintal. Se angajase la Fabrica de Lapte Militari ca lucrator comercial. La revolutie era un parvenit cu pretentii criminale, care au produs victime. Acest aspect l-am demonstrat, in public, la TVR, in direct, cu el de fata]

Nu ştiu dacă Iliescu a avut vreo contribuţie la această tentativă de decapitare a CFSN-ului. Ştiut este faptul că se afla în acel moment la MApN ... Curios este totuşi că prea puţini ştiu de această tentativă de lovitură de stat militară, şi cu atât mai puţin de organizatorii ei sau de intenţiile ulterioare ale acestora.

[/Bati cimpii draguta si e pacat de singele varsat si de stradania unora. N.L]
Cu stimă,
Emil Sângeorzan
Timişoara
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Procuratura militară

Mesajde Nica Leon » Mar Iun 20, 2006 6:23 pm

Din câte ştiu eu, Nica Leon a fost arestat prin intermediul Procuraturii tocmai pentru că era singurul din C.C. care dispunea de o staţie de emisie-recepţie şi se folosea de ea pentru a comunica cu exteriorul clădirii, în momentul, nu uitaţi, când se trăgea în clădire. Vă amintiţi poate că pe acea vreme doar oamenii Securităţii dispuneau de asemenea staţii.

Desi stii putine, ca orice roman iti dai cu presupusul despre situatii si imprejurari pe care nu le cunosti, dar la comentezi. Ma convingi ca trebuie sa imi para rau pentru ca v-am dat libertate, pe care nu o pretuiti si nu o intelegeti.N.L.


Aş avea şi eu deci o întrebare pentru Dl. Nica Leon : De unde avea această staţie şi cu cine comunica din clădirea C.C. ?

Ia ghici? N.L.

Ideal ar fi să puteţi consulta arhiva Procuraturii, pentru a afla exact cum s-a petrecut arestarea lui Nica Leon şi pe ce motive.

În altă ordine de idei, nu văd cum Mazilu l-ar fi putut contesta pe Iliescu şi în ce fel, când Iliescu se afla bine merci la MApN, împreună cu Stănculescu, Roman şi Militaru. Înţeleg doar, din spusele lui Nica Leon, că mai curând el însuşi râvnea la funcţia de comandant în C.C. şi avea toate motivele, din acel moment, să-l considere pe Mazilu ca un rival ... Nu văd cum s-ar explica altfel faptul că Nica Leon s-a auto-intitulat, cum o spune chiar el, "CENTRUL". Centrul cui, vă rog ?

Pe Mazilu il consideram ceea ce era, un nebun oportunist, care isi slujea, asa cum facuse toata viata sa, pe stapinii sai, de pe urma carora ar fi putut profita. Acesta fiind motivul pentru care l-am dat afara din comandament.N.L.

Iar în ceea ce priveşte afirmaţia cu care Nica Leon îşi începe relatarea, rămâne de văzut :

1. În primul rând, dacă Mazilu s-a folosit vreodată personal în C.C. de o staţie de emisie-recepţie.

2. Dacă a dat vreodată un ordin ca acela de care pomeneşte Nica Leon. Şi dacă da, cui ?

3. Cum ar fi putut Mazilu să ordone să se arunce cu grenade în C.C., cănd el însuşi se afla în clădire ?

4. Înfine, dacă nu era recunoscut de nimeni, aşa cum lasă să se înţeleagă Dl. Leon, cine îi executa totuşi ordinele despre care vorbeşte tot dumnealui ?[/quote]

Daca te referi la comunisti si la slugile lor, pe care ii numesti "nimeni" afla ca si ei aveau o mare teama de mine. M-au ascultat cei care m-au ajutat sa va daruim libertatea, de care v-ati batut joc, votind toate leprele si toti comunistii hoti si tradatori. Daca ati fi oameni, ar trebui sa va fie rusine.[/quote]
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Leon Nica despre Mazilu, în cartea Angelei Băcescu

Mesajde Nica Leon » Mar Iun 20, 2006 6:44 pm

Marius scrie:Citez din interviul cu Leon Nica publicat de Angela Băcescu în cartea "România'89, din nou în calea năvălirilor barbare", Editura Tempus, Bucureşti 1995.
Îl rog pe domnul Nica să autentifice pasajele respective din interviu ca fiind cu adevărat spusele sale, să ne semnaleze dacă cele publicate nu i-au respectat spusele şi să facă orice alte completări consideră cuvenite la cele publicate.

Nica despre evenimentele din clădirea C.C.:
"A fost un moment cînd Mazilu a dat un ordin, prin intermediul unei staţii de emisie-recepţie, să se stingă lumina, să se tragă în tot ce mişcă şi să arunce cu grenade în CC. S-a stins lumina şi s-a creat o panică aşa de mare încît toţi trăgeau în toţi. Din cei 10 soldaţi de la armată şi trupe de securitate care erau în faţa uşii noastre au rămas în viaţă doar un soldat şi un căpitan (...) Cînd am văzut atîţia morţi şi răniţi (...) am pus mîna pe staţia la care auzisem cele relatate şi am intrat în discuţie cu dl. Dumitru Mazilu, care se afla într-o cameră alăturată şi i-am zis să nu se mai bage să-mi dea ordine prosteşti, dacă nu se pricepe. Era ora 2 fără 10 din noaptea de 23/24. După ce i-am spus aceste lucruri lui Mazilu, m-am intitulat CENTRUL şi am ordonat la staţie, tuturor celor ce recepţionează să înceteze imediat şi necondiţionat focul, să aprindă luminile şi nimeni să nu mai arunce cu grenade. La sediul CC se trăsese inclusiv cu AG-ul, au dărîmat pereţi, au fost omorîţi oameni" (pag. 205-206).

Asa a fost si asa am declarat.N.L.

Tot Nica confirmă că Mazilu era o concurenţă pentru Iliescu, nu numai pentru că era susţinut de unii revoluţionari, dar şi fiindcă avea ambiţii proprii de a prelua conducerea României: "Cel mai mare atunci în CC rămăsese Dumitru Mazilu, care se autointitula conducătorul revoluţiei şi care-l contesta pe Ion Iliescu. Dumitru Mazilu spunea că el este şeful, încercînd să-şi subordoneze conducerea militară din CC comandată de generalul Codrescu după ce plecaseră generalii Guşe şi Vlad" (pag. 206). "Mazilu mai contesta atunci poziţia de lider a lui Ion Iliescu, apoi s-au acceptat, unindu-se" (pag. 227).

Ati inteles gresit. Mazilu, ca si Iliescu, vroia sa ajunga la putere fara drept si fara merite, fiindca asa promisesera ei stapinilor lor, care ii sprijinisera. "Revolutionarii" care ii sprijineau erau de aceiasi teapa ca si ei - impostori, oportunisti si profitori.N.L.

Despre arestarea sa Nica spune: "În dimineaţa de 24 decembrie 1989 am auzit la staţia de radio-emisie un apel ciudat în care o voce spunea că este Rîma-31 şi făcea apel la Scutul-30, întrebîndu-l care e situaţia la ei. Am întrebat pe cei din conducerea militară dacă au cunoştinţe de asemenea indicativ. Mi-au spus că ei nu ştiu şi m-au sfătuit să-i întreb pe Nae şi Lăzărescu de la Direcţia a 5-a. Cu staţia am plecat în camera unde cei 2 se aflau arestaţi într-un grup de vreo 20 de persoane. M-am apropiat de cei 2 şi i-am întrebat dacă au cunoştinţe de acele indicative. Mi-au spus că nu cunosc indicativele. În acest moment Dumitru Mazilu a spus că eu sînt terorist şi i-a dat ordin colonelului Iordan Rădulescu să mă aresteze. I-am reproşat lui Dumitru Mazilu reamintindu-i că mă cunoaşte foarte bine, pentru că eu l-am lăsat să intre în Comandamentul Militar. Iordan Rădulescu a urlat la mine, să le ordon imediat teroriştilor cu care stau de vorbă prin staţie, să se predea imediat şi să oprească focul, repezindu-se să-mi dea în gură cu patul automatului. Iordan Rădulescu era un om nebun. M-a lovit cu automatul în piept. A ordonat unor tineri care mă cunoşteau foarte bine din timpul celor două nopţi şi două zile petrtecute împreună să mă lege. Trei s-au repezit şi mi-au pus ţeava automatelor în ceafă, somîndu-mă că dacă nu mă culc pe burtă mă împuşcă" (pag. 228).


Asa a fost, de unde se poate trage concluzia ca Iliescu a ajuns la putere pentru ca in cladirea CC-ului erau prea multi prosti, dornici sa pupe in cur pe oriceine numai ca si ei sa parvina, slujindu-i orbeste. Comportamentul lui Mazilu demonstreaza cele spuse de mine. N.L.
Nica Leon
 
Mesaje: 820
Membru din: Lun Apr 17, 2006 3:57 pm
Localitate: Bucuresti

CC 22-23 decembrie

Mesajde alin » Mie Iun 21, 2006 9:58 pm

- in legatura cu episodul stigerii luminii in interiorul CC si macelul care a urmat, m-am aflat in noaptea de 22/23 in CC dupa miezul noptii si imi amintesc acele clipe. Luminile s-au stins si soldatii au inceput sa traga de pe scariile din foaier inspre exterior prin usile de la intrarea principala, pentru ca asa li se ordonase, intr-o panica generala.

Nica Leon vorbeste de noaptea urmatoare: 23/24.

as dori sa clarificam in care noapte s-a petrecut acest episod si daca au fost mai multe.
alin
 
Mesaje: 212
Membru din: Mie Iun 15, 2005 5:10 pm

Re: Leon Nica despre Mazilu, în cartea Angelei Băcescu

Mesajde Marius » Joi Iun 22, 2006 12:30 am

Nica Leon scrie:Mazilu, ca si Iliescu, vroia sa ajunga la putere fara drept si fara merite, fiindca asa promisesera ei stapinilor lor, care ii sprijinisera. "Revolutionarii" care ii sprijineau erau de aceiasi teapa ca si ei - impostori, oportunisti si profitori.


Ce stăpîni credeţi că avea Dumitru Mazilu?
Cred că anumite merite a avut totuşi Mazilu, era unul din dizidenţii cunoscuţi în 1989, îşi sacrificase cariera excelentă din timpul regimului comunist pentru a critica acest regim. Spre deosebire de Iliescu, care nu-şi pusese iscălitura pe nimic anti-Ceauşescu înainte de 22 decembrie 1989 (nici măcar pe "scrisoarea celor 6").

Nica Leon scrie:Iliescu a ajuns la putere pentru ca in cladirea CC-ului erau prea multi prosti, dornici sa pupe in cur pe oriceine numai ca si ei sa parvina, slujindu-i orbeste. Comportamentul lui Mazilu demonstreaza cele spuse de mine. N.L.


Pe baza chiar a interviului dv. deduc că Mazilu nu era un "pupător în cur" a lui Iliescu, ci a fost în primele zile un concurent a lui Iliescu, care avea atît ambiţia de a ocupa el prima funcţie în stat cît şi o oarecare susţinere din partea unor revoluţionari (fie ei şi proşti) pentru atingerea acestui scop.

Domnule Nica, aţi fost şi dv. unul dintre cei care aţi dorit să ocupaţi funcţia de preşedinte al României în 22 decembrie?
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Mesajde Octavian Mihaescu » Mie Iun 28, 2006 2:14 pm

Da, ciudat si prea se leaga multe, ca sa nu...!

Am o întreabre!

Sa confirmat faptul ca Dl Nica Leon la arestat pe Iliescu? Este foarte important acest aspect!

Revolta Dl Leon N, impotriva lui Maziuliu este de asemeni un punct fierbinte care se leaga într-un fel cu alte puncte intersante. Astfel arestarea sa din 24 Dec 89 se justifica. Faptul ca pe totii ne ponegreste, injura ca la usa cortului releva alte probleme pe care nu le vom dezbate acum.

Eventuali cercetatori onesti ai evenimetelor, cred eu trebuie sa tina cont de un aspect foarte important!

1) Filiera USA cu exceptia Maziuliu nu fusese aceptata intra în CC, unde daca Dl Nica Leon a facut parte din aceasta legatura, nu putea actiona in modul brutal specific revolutinarilor de profesie.

2) Prin urmare in CC s-a instaurat o miscare asa zis revolutinara, calpod bosevic, in care actiuni îl recunaostem si pe N.L. Unde Maziliu nu asa ceva urmarea, orce va spune N.L.

3) Sa nu se omita faptul ca s-a insitat pentru non-violenta, inclusiv la Timisoara! Prin urmare un comandamnet sângeros calpod 1789 si 1917 era o adevarata nebunie. Cusiguranta Dl N. L, daca ajungea sa conduca România, mult sânge curgea, mai ales al nostru, se stie ca revolutiile îsi devoreaza fiii, spirit pe care îl constatam si la N.L. In acel moment de aparent haos, era posibil sa ajunga si un descreierat la putere, din fericire nu a fost asa!
Verein Christliche Europa für Kunst - Kultur - Social und Politik. e.V

http://europacrestina.zweipage.de/
Octavian Mihaescu
 
Mesaje: 375
Membru din: Vin Ian 07, 2005 6:34 pm

Revolutia simbolica?

Mesajde Ioan Rosca » Vin Iun 30, 2006 9:18 am

Am avut si am cu totul alta opinie fata de:

3) Sa nu se omita faptul ca s-a insitat pentru non-violenta, inclusiv la Timisoara! Prin urmare un comandamnet sângeros calpod 1789 si 1917 era o adevarata nebunie. Cusiguranta Dl N. L, daca ajungea sa conduca România, mult sânge curgea, mai ales al nostru, se stie ca revolutiile îsi devoreaza fiii, spirit pe care îl constatam si la N.L. In acel moment de aparent haos, era posibil sa ajunga si un descreierat la putere, din fericire nu a fost asa!


Revolutia simbolica , non-violenta este o UTOPIE, o MINCIUNA IPOCRITA si o DEZERATARE. Nu asa se poate elibera tara de imperiul securist. Toti cei care au sustinut acest curent in 1989- sint responsabili de rezultat: o catastrofa absoluta. Romania trebuia aparata- barbateste. Comunistii au cucerit-o in forta si au mentinut-o prin forta. Noi am fugit din fata lor, dupa 22 decembrie. Poeziile sint pentru cenacluri literare si pozele patetice si sterile, pentru cartea de istorie masluita. Am fost LASI. Aici domnul Leon a avut intotdeauna dreptate. Inteleg dezamagirea sa pentru ca aproape toata lumea a parasit linia frontului real. Din pacate insa, impulsivitatea si desconsideratia cu care trateaza pe cei de alta parere (pe care eu, chiar daca ii contrazic, ii consider la fel de legitimi)- il impiedica sa-si explice pozitia si sa-si convinga interlocutorii .

Ioan Rosca
Ioan Rosca
 
Mesaje: 589
Membru din: Vin Ian 07, 2005 8:30 pm

Următorul

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009