Sectorul CIVES
 
 

Andrei Oisteanu: O amintire "despre mâncare"

Stand (nu publica decit proprietarul):
Reflecta texte publicate de Paul Goma , in spatiul http://paulgoma.free.fr/index.html
Standul are acordul autorului.

Andrei Oisteanu: O amintire "despre mâncare"

Mesajde administrator » Sâm Iul 02, 2005 7:05 pm

Andrei Oisteanu: O amintire “despre mâncare” sau Ce anume si cum (anume) functionează memoria unui holocaustolog

În Supliment cultural (al editurii Polirom) am dat peste rubrica tinută de Adriana Babeti “despre mâncare” (despre mâncăruri?). În nr. 10, din 29 ian-4 febr. 2005, la pag 4 figurează si Andrei Oisteanu: el îsi povesteste viata lui cea grea, plină de privatiuni si de ersecutii (antisemite) - prin o amintire culinară.
Reproduc aici contributia-i - apoi o voi comenta:

“M-am născut la Bucuresti, dar primii sase ani de viată (1948-1954) i-am petrecut la Cernăuti 1); compusă din cinci suflete familia mea locuia în două camere foarte modeste din cartierul evreiesc; stăteam pe ulita ceasornicarilor (…) cărei i se schimbase numele cu cel al comunistului Karl Liebknecht. Era o perioadă de după război în care Uniunea Sovietică îsi oblojea rănile. Era un amestec de mîndrie si sărăcie postbelică. Marea victorie asupra nazismului (si ocuparea Europe est-centrale) hrănea sufletele 2), dar nu si trupurile. Nu se mai găsea mai nimic de mîncare. Ca să supravietuiască cernăutenilor li se dădea în folosintă cîte o bucată de pămînt pe care o cultivau de regulă cu cartofi […]
“Devenit somer 3), tatăl meu nu putea să se reangajeze din cauza unui puternic val de antisemitism 4) declansat la începutul anului 1953 de batiusca Stalin însusi (procesul “asasinilor în halate albe”). Abia după moartea lui Stalin părintii mei au reusit să emigreze 5) în România. În octombrie 1954 lăsam în urma noastră marea Uniune Sovietică; tot ceea ce unii iubeau si urau mai mult. Fratele meu (11 ani) si-a luat putin pământ într-o pungută legată la gât. Eu (6 ani) l-am imitat. 6)
“La Bucuresti am locuit pe strada Washington, devenită Haia Lipschitz, militantă comunistă, situatie simetrică cu cea din Cernăuti Dar satutul social si starea materială s-au îmbunătătit substantial. Problema mâncării nu se mai punea în termeni de supravietuire. Şi totusi, în fiecare dimineată se derula un ritual culinar sărăcăcios. Toată familia se aduna la masă, mama punea solemn un castron aburind, plin cu cartofi fierti în coajă. Suflînd în mâini, decojeam cartofii fierbinti, îi mărunteam în farfurie si adăugam sare, ceapă tocată si untdelemn. Apoi mâncam în tăcere, ca într-o agapă mistică .
“Trecuseră multi ani de la părăsirea ghetoului 7) din Cernăutiul stalinist, dar noi continuam să practicăm ritualul săptămânal, în amintirea paradisului/infernului pierdut”.

Secretia pe hârtie a lui A. Oisteanu mi s-a arătat exemplară, definitorie pentru membrul unei familii de bolsevici (si ce familie: a sinistrului criminal de război-si-de-pace: “Leonte Răutu”) - prin:
a. neadevărurile rostite-scrise senin;
b. nesimtirea politico-socialo-etnică - prezentă si la tovarăsii săi holocaustologi: Shafir, R. Ioanid, E. Wiesel.
c. rezultatul: o inabilă, o grosolană diversiune istorică, morală, lingvistică - dar cât de eficace în spiritul tulbure al românilor analfabeti si gata-culpabilizati tot de ei, de holocaustologii atotprezenti: Big Brother - cu sapte capete.
Am să le iau în ordine:

1) Stiam (din Dictionarul lui Florin Manolescu) că fratele mai mare al său, Valery s-a născut în 1943, în Karaganda, Kazahstan. Tot de acolo aflasem că Valery “îsi petrecuse copilăria la Cernăuti”. Din textul de mai sus reiese: Andrei Oisteanu se născuse la Bucuresti (în 1948), “dar primii ani din viată (1948-1954) i-am petrecut la Cernăuti”.
Întrebare:
Dacă el, Andrei s-a născut în 1948, la Bucuresti (unde se afla deja “unchiuletul” Leonea Oigenstein, zis Răutu, zis “Krokodil”, bine înfipt în “sarcinile de stat si de partid (“statul” fiind Marea Uniune Sovietică, ea ne “administra” - prin auxiliarii Ocupantului, deci si prin unchii, prin mama, Bella Iosovici, prin tatăl, Mihail-Mişa, ce căuta - la Cernăuti - familia sa începînd din anul nasterii, 1948? Să fi fost mama sa, Bella Iosovici originară din Cernăuti? Va fi fost, însă “pe vremurile acelea” nu se circula după cheful “originarilor” peste granitele noi, sovietice/ermetice - cu atât mai putin peste frontiera dintre URSS si ce mai rămăsese din România.
Apoi: sensul cvasiunic al trecerii infamei frontiere - numai pentru rusi, comunisti, evrei, numai pentru “consilieri” era: dinspre URSS spre România (dar nu veniseră ei din Raiul Sovietic să ne explice cât de fericiti suntem noi? cât de fierbinte ne iubeste pe noi Sora cea Mare?). Adevărat: mai era un sens, ne-normal, silit, avînd înteles de deportare: dinspre România spre URSS - pentru germani, însă mult înaintea lor - începînd din 24 august 1944 - basarabenii si bucovinenii, considerati “cetăteni sovietici” erau amenintati cu “repatrieria-în-Siberia”. Persoanele care, între 1944 si 1953 (moartea lui Stalin) plecau din România cu destinatia URSS erau, în acte, socotiti “repatriati”- ca unchiul meu N. Popescu - în realitate: “trădători ai Patriei Sovietice”, altfel de ce ar fi fugit de Armata Rosie cea liberatoare (cea pe care o primise cu flori, la Bucuresti, copila Lilly Marcou si ai săi din familie, din comunitate - din viitorul Aparat de Stat si de Partid?). Familia noastră a făcut denefăcutul - citeste: acte false - ca să nu fie… repatriată.

2) “Mare victorie asupra nazismului (…) hrănea sufletele, dar nu si trupurile”.
La 28 iunie 1940 (viitorii) părinti si unchi (“ Răutu ”) ai lui Andrei Oisteanu dăduseră fuga pe malul stâng al Prutului, în Teritoriile Cedate, iar până la jumătatea lunii iulie 194l, fiind komisari-voluntari, îi tăiaseră-spânzuraseră pe goi-i localnici din Basarabia si din Bucovina de Nord răpite de URSS; când fuseseră siliti să fugă din calea armatei române, ei nu altii alcătuiseră unitătile-de-distrugere a tot ce era piatră pe piatră; în afară de sufletele lor, hrănite cu ura-de-clasă bolsevică si cu nemărturisita, dar aplicata ură-de-rasă evreiască (împotriva băstinasilor neevrei), trupurile lor de caralii si de tortionari s-au hrănit până la vomă cu ceea ce zmulseseră de la gura basarabenilor si a bucovinenilor. În acel an de cosmar (28 iunie 1940 - 15 iulie 1941), pe lângă teroarea politico-etnico-politienească, pe măsură ce “indigenii” erau alungati din case, arestati, executati ori “doar” deportati - după ce fuseseră înfometati - în aceeasi măsură komisarii-voluntarii, se umflau, se lăţeau de mirare că nu explodaseră de prea-plinul exercitării puterii, de mâncare, de plăcerea vărsării sângelui oamenilor nevinovati. Bolsevicii evrei din dreapta Prutului ca si bolsevicii evrei din stânga Nistrului (“transnistrienii”) îsi hrăniseră peste măsură “trupul” de care ne vorbeste atât de frumos holocaustologul de azi si nu îsi imaginau că după festinul pe care si-l organizaseră vreme de un an pe teritoriul Basarabiei si al Bucovinei de Nord vor fi siliti să fugă în Rusia, pe care în 20 ani bolsevicii (“În frunte: komisarii!”, vorba unui cântec drag lui Isaac Babel -deci si lui R. Cosasu, cel care afirmase, rânjind, că genocidul comunist de trei sferturi de veac fusese… “o blenoragie de tinerete”) o prefăcuseră din Ţara Pâinii în Imperiul Foamei. Nu-i va fi auzit niciodată A. Oisteanu pe părinti povestind ce anume mâncaseră ei, “voluntarii” în Basarabia, după 28 iunie 1940? nici ce anume nu-mâncaseră în Kazahstan? si ce - totusi - mâncaseră între 1944-1948 în România cea secătuită de război, suptă de rusi cu ajutorul Sovromurilor (impuse în luna mai 1945!) - prin zapciii lor, evreii?

3) “Devenit şomer , tatăl meu nu putea să se reangajeze…” (subl. mea, P.G.)…
“Somer” Misa Oigenstein?, komisarul bolsevic, cel care… “dăduse dovadă” cu asupra de măsură, atât în Teritoriile Românesti Ocupate, cât si în Armata Rosie, în Polonia, în Germania - ca politruk sub comanda suprapolitrukului…umanist - altfel criminalul Ilia Ehrenburg?
Iată cum se joacă - acum - A. Oisteanu cu termenii, mintind, mintind, mintind, ametindu-i pe cititori, fiind sigur că nimeni dintre goi nu va îndrăzni să-i atragă atentia (de teamă că «Ordonanta!-Ordonanta!» cu care îi tot amenintă Tesu îi va băga în puscărie, asa cum părintii lor fuseseră băgati în puscărie de părintii lui Tesu) că în limba sovietică, cea din fier-beton si în Raiul Sovietic - cel din Oţel Necălit - cuvântul “ somer” nu exista si nu se aplica decât atunci când era aspru condamnat “iadul capitalist”.

4) Asadar Mihail Oigenstein devenise “somer (…) din cauza unui puternic val de antisemitism declansat la începutul anului 1953 de batiuşca Stalin…” - fiul sărmanului şomer îsi continuă si în acest text culinar dezinformatia-meseria-sa.
Recapitulare: familia lui Mihail Oigenstein, venită din “refugiu” din Kazahstan, după o sedere de 4 ani (1944-1948) în România - membrii ei avînd statut de ocupanti-colonizatori-bolsevizatori - sunt detasati la Cernăutiul re-resovietizat.
De ce? A. Oisteanu cel care stie atâtea nu ne dezvăluie taina “transferării”. În ciuda afirmatiilor holocaustologilor că românii, în 1941, exterminaseră elita evreiască, toti acei evrei care semănaseră teroarea în Basarabia si în Bucovina începînd din 28 iunie 1940 - în iulie 1941 fuseseră evacuati cu grijă, ei alcătuind pretioasele cadre de stat si de partid - sovietice, dar si viitoarele cadre sovietizatoare, Stalin fiind sigur că Rusia va învinge si se va revărsă-lăţi spre Apus, adânc, în Europa. Începînd din 1944, când România capitulase, sovieticii aveau nevoie de auxiliari în conducerea noilor politii: Aparatul Terorii, a noilor ministere, directii, posturi de comandă ale tării îngenuncheate. Înainte de 23 august 1944 fusese parasutat Bodnăras, dezertorul. “Pe tancurile sovietice care liberaseră Bucurestiul”, cum povesteste tovarăsa-noastră Lilly Marcou, autoarea preferata a lui Liiceanu, ne venise din Rusia “avangarda” alcătuită din viitorii sefi, suprasefi: Ana Pauker, Valter Roman, Bârlădeanu, Perahim, Roller, L. Răutu, Sorin Toma, Celac… Fratele lui “Leonte Răutu”, Mihail Oigenstein (tatăl lui Andrei Oisteanu) făcea parte din esalonul doi sau trei si este de presupus că în Bucuresti - “pe strada Washington, devenită Haia Lipschitz” familia căpătase măcar un apartament confortabil, dacă nu întreg imobilul din care fuseseră alungati proprietarii goi, acei odiosi burjui fascisto-antonesciano-antisemiti.
Încă o dată: de ce se (sic) mutase familia lui Misa Oigenstein de la Bucuresti la Cernăuti?
Imediat ce frontul s-a îndepărtat de Bucovina de Nord, la Cernăuti sovieticii au organizat acolo un fel de… “Academie ” ce pregătea cadrele conducătoare necesare României sovietizate. Mihail Oigenstein va fi fost trimis cu omisiunea - din partea rusilor, doar era ofiter (si cetătean) sovietic - de măcar instructor, dacă nu de chiar director al acestei prime uzine producătoare de capete pătrate (a doua fiind celebra “Stefan Gheorghiu” din Bucuresti). Că “familia locuia în două camere modeste din cartierul evreiesc” - perfect posibil: Cernăutiul fusese devastat (desigur, nu atât de distrus precum
Chisinăul…) o primă oară, în iulie 1941, la retragerea sovieticilor care dinamitaseră-incendiaseră tot ce putuseră, a doua oară în 1944, când rusii re-veniseră. Însă cele două camere modeste vor fi constituit un lux de care cernăutenii nu aveau parte - atât din pricina distrugerilor, cât mai ales din pricina evacuărilor din casele încă locuibile de către noii stăpâni: bolsevicii si uneltele lor.
Revin la citat: “devenit somer (!), tatăl meu nu putea să se reangajeze (în ce “ramură” reangajarea?) din cauza unui puternic val de antisemitism declansat la începutul anului 1953 de (…) Stalin”…
“Antisemitismul” - ce bun este el în explicarea a orice!
Oigenstein Andrei nu este primul evreu care deformează, falsifică Istoria reducînd-o la : evreu-goi; la: cine nu este cu noi este antisemit. Asa au făcut-o nerusinati ca Perahim, Bruhmann (“Roger”, “Holban”), Cristina Marcusohn-Luca-Boico, Sorin Toma, Tertulian, Maria Banus, Nina Cassian, R. Ioanid, Isaac Chiva, Moscovici, Reichman… care, după ce au făcut tot răul posibil în România sub Stalin (si în numele lui Stalin) au sters-o în Orient (Israel), cu precădere în Occident, unde s-au plâns de “persecutii - chiar pogromuri - anticomuniste si antisemite”!
Andrei Oisteanu, după ce minte fără a clipi din ochi, scontînd pe analfabetismul cititorului român (dar si pe teama redactorilor de a-i tempera-corecta delirurile holocaustice, sade prost cu logica, cu cronologia:
într-adevăr “antisemitismul” fusese declansat de Stalin, însă încetase imediat după moartea tiranului (martie 1953), deci nu putea constitui motivul… plecării familiei bolsevice Oigenstein din URSS în… octombrie 1954.

5) “părintii mei au reusit să emigreze (subl. mea) în România”…
Iată, în sfârsit!, un adevăr inconstient iesit din gura lui A.
Oisteanu: a emigra semnifică a pleca din patria ta, (Rusia-URSS), pentru a te stabili în altă tară (detestata, antisemita Românie…) - unde esti imigrant.
Dovadă că patria familiei Oigenstein a fost-este-va fi Rusia : mărturisirea înlăcrimată a holocaustologului de azi:

6) “În octombrie 1954 lăsam în urma noastră marea Uniune Sovietică (…). Fratele meu (…) si-a luat putin pământ într-o pungută legată la gât. Eu (…) l-am imitat”.
Observatii:
a) Iei pământ din… pământul tău, al patriei tale. Concluzie provizorie: Patria familiei Oigenstein este Rusia - nu România;
b) Pământul Cernăutiului - din care luaseră ei, emigrantii în pungute - nu era/nu este/nu va fi rusesc - ci românesc-ocupat-vremelnic, Bucovina de Nord, ca si Basarabia, fiind teritorii răpite de Rusia Sovietică si “administrate” cu ajutorul entuziast (si complice la crimă) si al evreilor.

7) “Trecuseră multi ani de la părăsirea ghetoului din Cernăutiul stalinist (subl. mea), dar noi…”
Cum să dialoghezi cu un ins din categoria lui A. Oisteanu? Am mai spus-o, o repet: nu poti comunica cu el si cu ai lui. Fiindcă:
a) El nu dă cuvintelor (termenilor) semnificatia împărtăsită de majoritatea comunitătii de limbă română: somer, antisemitism, emigratie, gheto, stalinist; ci una ideologico-etnicistă;
b) El nu este consecvent în “optiuni”:
- ascunde cu o încrâncenare suspectă adevărurile biografice ale familiei sale si ale comunitătii sale evreiesti din/în Basarabia, refuzînd cu îndârjire să-si asume si păcatele ei - încă o dată; nu este vorba despre vinovătia lui Andrei Oisteanu, ci de asumarea mostenirii criminale a familiei, a clanului, a categoriei din care face el parte - dimpreună cu verisoara sa, Anca Răutu, fiica lui Leonte…
- … pentru a fi respectată simetria (si justitia): el si cu ai săi holocaustologi învinovătesc pe toti românii de a fi masacrat evrei în timpul celui de al doilea război mondial, însă le interzic acelorasi români argumentele:
- vinovatii români de crime împotriva evreilor au fost judecati, condamnati, de acum o jumătate de secol - ceea ce nu s-a întâmplat cu un singur evreu vinovat, dovedit de crime împotriva românilor;
- chiar dacă eu nu sunt de acord cu argumentul: “nu eram născut în timpul evenimentului - sau crimei - cutare”, nu sunt de acord nici cu nesimtirea etnică cu care urmasii (si profitorii) unor criminali dovediti ca cei din familia Oigenstein/“Răutu” refuză a mărturisi în public, nu vina - ci rusinea si oroarea pentru faptele părintilor lor.
Andrei Oisteanu rămâne Monumentul Nesimtirii Etnice si al Dezinformării-fără-frontiere.


La 28 iunie 1940 au fost produse:

Tabelul nr. 1
Membri ai P.C. din România, basarabeni si bucovineni, recomandati de CC. al PCR pentru a li se acorda calitatea de membri ai P.C. b. din Toată Rusia
1. Bruhis (Kofman) Srul Pinhusovici /Mihai Bruhis/ 2. Faierstein Raia. 3.Kofman Iakov 4. Djureak Dmitri Mihailovici (Vladimirovici) 5. Morghenstern Izrail Markovici 6. Zighelbaum Srul 7. Burlacenko Serghei Danilovici 8. Luca Laslo /Laszlo/ 9. Korotkov Iuri Aleksandrovic 10. Skvortov Mihail Iakovlevici: Leibovici Srul Abramovici 11. Oighensein Lev Nicolaevici /Leonte Răutu/ 12. Goldforb Abram Isakovici 13. Petrov Piotr Ivanovici (Guzun) 14. Roitman Fanea Isaakovna 15. Tarandas Malea 16. Korotkova Natalia Isakovna 17. Satovskaia Roza 18. Rabinovici Fanea Iakovlevna 19. Revici Iakov Moiseevici 20. Visecautan Polea Efimovici 21. Budestiskaia (? Budesti?) Ester 22. Cioclo Mordko 23. Kolpakci Iakov Aronovici 24. Şteinberg Froim 25. Boguslavskaia Polea Iakovlevna 26. Romanenko Nickolai Nikolaevici 27. Pastir Zasea Leibov 28. Gudis Lev Smulevici 29. Rabinovici Soil Oizerovici 30. Orlih Mark Semionovici 31. Boguslavski Iakov Tovici 32. Zighelbaum Abram 33. Voloh Abram 34. Limon Srul Gresovici [Ghersovici?] 35. Grinman IsaakIosifovici 36. Bujor [?] Iosif Aronovici 37. Weisman Sara Iosifovna (Seindel)

Tabelul nr. 2
Membri ai PCR, basarabeni, bucovineni a căror apartenentă de partid este necesar să fie înregistrată la locul de muncă

Judetul Chisinău
1. Safran Raisa Semionovna 2. Leib Nahman (Noiman Leibovici) 3. Diner Eti Iakovlevna [celebra] 4. Protodiakonov Vsevolod Mihailovici 5. Maler(p) Maria Kiselevna 6. Voinberg Niuka Markovici 7. Sor Lev Ilici 8. Zaru Ivan Ilici 9. Oirik Avram Moiseevici 10. Derevici Ippolit Gheorghevici [celebrul] 11. Sandrovskaia Ita Beniaminovna 12. Golfdfabrb Zeilik Borisovici 13. Kuperman Isaak Moiseevici 14. Svartman 15. Konstaninov Konstantin Stepanovici 16.Glikman Gitlea 17. Sinitivker (kver?) Fritz 18. Grinberg Ida Izrailevna 19.Sehter Roza Borisovna 20. Zislis Vonver Lvovici 21. Izu Fruhtman 22. Lupan Andrei Pavlovici [viitorul pres. al U. Scriitorilor] 23. Bravar Liuba S. 24. Svet[d]skaia 25. Makler Ciaka Isakovna 26. Avramescu Ida 27.
Hresonskaia [Hersonskaia?] Etea Iosifovna 28. Rubinstein Alexander 29. Geboveter Riva Simonovna 30. Gofman [Hoffmann] Mordko Iakovlevici 31. Silvestrov Ivan Antonovici 32. Kemelmaher Bliuma Naunovna 33. Goldstein Iosif Pinkusovici 34. Gherenburg Roza 35. Ihilovici Maier 36. Sikorski Gheorghi 37. Iancu Janetta 38. Tukerman Mark Borisovici 39. Tudoraki Lena Aronovna

Judetul Soroca
40. Cemortanu Matvei Grigorevici 41. Soimu Ivan Samoilovici 42. Kolokolnikov Evgheni 43. Pavlov Mihail 44. Gutul Kon-stantin 45. Leahovski Mihail 46. Gutul Pavel 47. Gruzin Alexander 48. Zaidman Leib 49. Zelter Rahil Ihilovna 50. Golovati Ivan 51. Ghersman Srul Beirelovici 52. Dolear Malea Ihilovna 53. Akkerman Leib Iankelevici 54. Harmi Eva Iankelevna 55. Soimu Samuil 56. Livsit Haim 57. Klimov Ivan Ivanovici 58. Mer Leib 59. Doktorovici Anna (Enea) 60.Abramovici Abram 61. Cehover (Tarasov) Oba Rahimilovici

Judetul Bălti
62. Reidenboim Rahil Isaakovna 63. Masisi Moisei Iosifovici 64. Erji Leibil Nahmanovici 65. Voitman Berko Iakovlevici 66. Reidel Rahil. 67. Palaria Riva Davidovna 68. Rab Eva Isaakovna 69. Rab Ivan 70. Oighenstein Niunea Iakovlevna [din familia “Răutu”] 71. Goldman Bela Abramovna 72. Goldman (Baciu) Ida Mironovna 73. Iampolski Buka 74. Oighenstein Mihail Mişa, tatăl fratilor Valery si Andrei Oisteanu 75. Kotlear Lev

Judetul Bender
76. Simkov Ivan Fiodorovici 77. Sisimov Mendel 78. Revenealî [lă?] Serghei 79. Reddenboim Smil 80. Dikler Ester 81. Dvoiritz Aron Matveevici

Judetul Orhei
82. Ciornaia Natasa (Burlacenko) 83. Krasnopolski Monea Iakovlevici 84. Malcic Riva Favelevna 85. Averbuh Jena Livovna 86. Vainstok Nuhin Rubinovici 87. Munder Lev Abramovici 88. Kojusneanu [de la Cojusna?] Abram Iakovlevici

Judetul Hotin
89. Kusnir Semion Ilici 90. Kovalciuk Vasili Mihailovici 91. Botosanski [?] Avram Itikovici

Judetul Ismail
92. Gherskovici [Herscovici] Silea 93. Gherskovici Jenea (după sot, Georgescu) 94. Sabin An[d]rei

Judetul Cernăuti
95. Finkel Evghenia (Vais Anna] 96. Kurtman Mozes 97. Vittner Eva 98. Vittner Norbert Leonovici 99. Kraitzler Naftalii Userovici 100. Slomiuk Reia Aronovna 101. Gheigher Artur Irevici 102. Gadiak Anton Iakovlevici 103. Rainer Racella [Rasela?] Natalovna 104. Magkovski Vasili Onufrievici 105. Srefiuk Evghen-Lev

Tabelul nr. 3
Membrii PCR care trebuie lăsati cu dreptul membrilor partidelor comuniste frătesti (…)

Orasul Chisinău
1. Spektor Ester Peisovna 2. Ber[n]stein Simha Pinkusovici 3. Gherstein Haim Srulevici 4. Mirza Evghenia Borisovna 5. Feldman Riva Isakovna 6. Stei[n]berg Etea 7. Goldberg Iosif Davidovici 8. Bubis Isaak Markovici 9. Bubis Isaak Markovici [se repetă: greseală? omonimie?] 10. Smulevici Liza Aronovna 11. Beloterkovici V. S. 12. Torban Iosif Iakovlevici 13. Grecov Stepan Danilovici14. Kaselnik Ivan Ivanovici 15. Lazar Izabela Iosifovna 16. Vinberg Isaak Leizerovici [“Gr. Vindeleanu”?] 17. Barenboim Iose Iankelevici
18. Bukur Ghenea Miniminovna [?] 19. Ohstat Ghenea 20. Blekher Lev Meerovici 21. Reider Mosei Lvovici 22. Sprinten Fanea Lipovna 23. Rubinstein Berta Vladimirovna 24. Lifsitz Zfimovici 25. Ghilman Froim Moise-evici 26. Bleher Iakov Moiseevici 27. Solomovici Fanea [o rudă a lui Tesu Solomovici?] 28. Vasilenco Vladimir Sergheevici 29. Nisenblat Vitea Naumova 30. Abraham Sonia Grigorievna 31. Kaufman Fanea Isidorovna

Orasul si judetul Soroca
32. Oleinik Maxim Stepanovici 33. Timofei Grigore Mihailovici 34. Melisen Ivan Nikolaevici 35. Navrotkaia Anna Panteleevna 36. Navrotki Mihail Iosifovici 37. Misisin Alexander Antonovici 38. Navrotki Andrei Iosifovici 39. Navrotki Piotr Filippovici 40. Mesisen Vladimir Mihailovici 41. Mesisen Nikolai Grigorevici 42.
Kordebanovski Frantz Iosifovici 43. Boico Ivan Makarovici [din familia Boico, devenit sotul Cristinei Marcusohn, mătusa lui V. Tismăneanu si general de grăniceri în R.PR.? - eu stiam că “Boico” este pseudonume, iar acela avea prenumele “Mihail”] 44. Mocindcea Vassili Markovici 45. Resednik Dionisii Ignat 46. Bordeniuk Mihail Vassilevici 47. Bihovski Vassili Abramovici 48. Takii Diordii [Tache Gheorghe?] Fiodorovici 49. Tokmeak Ivan Vasilevici 50. Saragov Semen Fiodorovici 51. Weisberg Isaak 52. Oleinik Petr Fedoseevici 53. Kolesnik Afanasii Ivanovici 54. Ghebedniuk Timofei Fiodorovici 55. Morgun Pantelei Fedotovici 56. Tisminetki Buzea [din familia “Tismăneanu”?] 57.
Sarogradski David Sesomov 58. Goldenberg Abram 59. Buhman [Bruhmann?] Lazar Abramovici 60. Ciumak Mihail 61. Roitman Iakov 62. Stolear Hana Sruleva 63. Cerkbz [?] Vsevolod Arkadievici 64. Goldstern Sismon 65. Dumbravă Anatolii. 66. Bilkis Ilia Isaakovici 67. Steinbuk Smil 68. Faierstein Ianku Aronovici 69. Goresnic Itzik Meerovici 70. Sulman Froim 71. Magazinik Riva Leibovna 72. Magazinik Ghers Leibovici 73. Milman Moise74. Makogon Sonea 75. Kotlear Hanakii Iankelevici 76. Kotlear Mendeii Iankelevici 77. Kotlear Smerl Itzicovici 78. Palii Vasilii 79. Balan Isake [?] 80. Ghilas Haralambie 81. Staris Silvestr 82. Gogu Profirii 83. Kofteneak Vladimir 84. Deaur [Ghiaur?] Dimitri 85. Harkovei Afanasii 86. Lefter Dionisii 87. Tihotki Valentin 88. Kolker Boruh 89. Kravtov Ivan 90. Naumov Alexei 91. Ghersenzon Sulea Moiseevici 92. Trahtman Idel 93. Pastusenko Grigore 94. Derkautan Aizik 95. Sehtman ˘alik 96. Gluhovski Petr 97. Karpis Ivan 98. Lisov Ivan Antonovici 99. Soltuz Nikolai 100. Gologorski David 101. Kriger Ianik 102. Davidovici Liubov 103. Pînzaru Ivan 104. Pînzaru Pavel Vasilevici 105. Kazak Demian Stepanovici 106. Tivnik 107. Tomak Ghiorghii Pavlovici 108. Iasinski Vasilii Ivanovici 109. Kalmatui Stefan 110. Kozman Timku 111. Haralamb Buhor 112. Ciporneak Vanea 113. Ciporneak Haralamb 114. Zelter Zolea 115. Postolake Vasilii 116. Bezbeda 117. Maceak Ivan 118. Eriomenko Grigorii Fiodorovici 119. Svet Dimitrii Mihailovici 120. Politiuk Sisma [am dat de o atletă americană: Komisareva - dacă nu chiar: Politruknaia…] 121. Strahov Kalinik 122. Samanaki Alexandr Ivanovici 123. Ciobanu Marcu 124. Gutu Dimitrii 125. Kvatkovski 126. Strahman Sunea 127. Bruma Semion 128. Halkin Sima 129. Buris Sima 130. Nedelea Ambrozis 131. Smunis Itzik 132. Revulet Grigorii 133. Spivak Slik 134. Ţentis Pavel 135. Drobnika Fedor 136. Savka Efim Dmitrievici 137. Kaplan Mioka 138. Hoiut Iosif 139. Sosna Haim 140. Kaplan Avoris 141. Ţîmbaliuk Kuzma 142. Ciumak Semion

Judetul Orhei
143. Sakara Evghenia Vasilevna 144. Brizma Cearma Aronovna 145. Snir Ghenea Livovna 146. Lener Frima Iakovlevna 147. Lefter Roza Avseevna 148. Lerner Opsip Kipelovici 149. Saparina Pelagheia Isakovna 150. Zamislovskaia Peloaghelia [?] Moiseevna 151. Saposnik Izrail Rubinovici 152. Lerner Venea Markovna 153. Rakul Constantin Gheorghievici 154. Tartovski Solomon Moiseevici 155. Ghelman Riva Haskova 156. Rezingof Sara Haimova 157. Dizingof [nu va fi acelasi nume diferit grafiat? - pentru că patronimul este /aproape/ acelasi?] Naum Haimovici 158. Malis Motel Abramovici. 159. Cebotari Peisih Haimovici 160. Grivokopatel Haim Iosifovici 161. Vaiser Haia Iosifovna 162. Moitlis Moisei Sumovici 163 Ciobotaru Sara Iosifovna 164. Iaruga Isaak Abramovici 165. Goldman Polina Pavlovna 166. Goldman Isaak Pavlovici 167. Fisman Rahil Davidovna 168. Fisman Estera Davidovna 169. Gers Dafa Davidovna 170. Daici Ghitla Slemova 171. Brezman Ekaterina Aronovna 172. Popusku Mira Mendelevna 173. Berekovici Adela Isaakovna 174. Jessan [Josan?] Vasilii Ivanovici 175. Zisler Iankel ˘alikovici 176. Smukler Leib Borisovici 177. Kogan Belemia Moiseevici 178. Tarlev Hanna Ioaakovna [?] 179. Ghintburg Lipa Tudikovici 180. Averbuh Basea Livovna

Judetul Bender
181. Ertberg Amika 182. Burlak Fiodor 183. Slipakov Nikolai 184. Tabanov Elifer 185. Gabdzea Feodosii 186. Bazarov Dmitrii 187. Taran Iakov 188. Kovtunenko Ivan 189. Bicikov Victor 190. Bicikov Boris 191. Zavada Victor 192. Grinberg Hava 193. Kofman Zelma 194. Kofman Fanea 195. Mozes Evghenii 196. Sisman Frida 197. Goldstein Iakov Smulevici 198. Haikim Idel Gherskovici 199. Zelter Zaiveid Leibovici 200. Rosko Rahman Davidovici 201. Kîsa Hristofor Ivanovici 202. Kelmenciuk Zinovii Ivanovici 203. Borisova Zinaida Ivanovna 204. Slapakov Nicolai Abramovici 205. Pronoza Evghenii Ilici 206. Brodskaia Dora Zaharovna 207. Koroli Boris Iakovlevici 208. Brodskaia Janna Zaharovna 209. Leah Ivan Zaharovici 210. Dmitrieva Seifa Iosifovna 211. Prokopet Moisei Iosifovici

Judetul Bălti
212. Kolker Moisei Mihailovici 213. Birinboim Zolea Nutoviei 214. Barenboim Abram 215. Lerner Lona Idelovna 216. Rabenko Alexandr Israilevici 217. Rapaport Beeno Boris 18. Kusnir Semion Aronovici 219. Goldis Abram Isaakovici 220. Garber Sioma Ovsi Iankelevici 221. Weisman Toivi Saevici 222. Rozneblat Moise Lipov 223. Roll Valter Livovici 224. Kusnir Haia Eftimovna 225. Birinboim Monea Nutuvici 226. Kat Oscar Gers-Berovici 227. Kevilevin Ihil Moskovici 228. Kiseleva Seiva Zisileva 229. Bujor Tatiana Iakovlevna 230. Ghelman Vaitraub Fanea Pinkrovna 231. Roizman Nlemi Borisovna 232. Harak Polea Zelmovna 233. Grinberg Misa 234. Ghelman Ivte Itkovici 235. Serman Moise Beilovici 236. Fux Naftul Abramovici 237. Rîlskii Grigorii Afanas 238. Haot Niusin Ghersovici 239. Jukovskii Boris Iosifovici 240. Ţuprik Aizea Davidovici 241. Rudima Anton Gheorghevici 242. Kleiman Moise Isaakovici 243. Pogorelovski Mihail Samuilovici 244. Babinetki Ivan Pavlov 245. Zernovoi Ivan Ivanovici 246. Reaboi Andrei Anufrievici 247. Stratiiciuk Iakov Stepan 248. Gomeniuk Ivan Eliseevici 249. Grinberg Haia Solomonovna 250. Grinberg Fira Izrailevna 251. Leabis Tatiana Isidorovna 252. Vikinskii Fiodor Ivanovici 253. Gavriliuk Petr Petrovici 254. Golik Ivan Andronovici 255. Glinberg Moise Grigorevici

Tabelul nr. 4
Membri PCR., basarabeni, bucovineni sositi în URSS în calitate de emigranti politici (fosti voluntari ai Armatei Republicane în Spania s.a.) pe care CC al PCR îi recomandă pentru a fi transferati P.C. b din toată Rusia

1. Tismenetki Leon Moiseevici [Tatăl lui Vladimir Tismăneanu] 2. Telmer Elias 3. Kleiman Moisei Solomonovici 4. Vihrev Abram Naumovici.

Paul Goma, 4 iunie 2005
administrator
Site Admin
 
Mesaje: 482
Membru din: Dum Oct 31, 2004 4:14 pm

Înapoi la Paul Goma

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
<<< Piata Universitatii 2009