Sectorul CIVES
 
 

Timisorenii care au exportat revolutia

Forum:
Dedicat relatarilor, discutiilor si actiunilor legate de revolutia din decembrie 1989, confiscarea ei ulterioara si ascunderea urmelor si adevarului.

Moderator: Marius

Timisorenii care au exportat revolutia

Mesajde Marius » Joi Oct 06, 2005 4:01 pm

Articol din Evenimentul Zilei - editia de Vest, 2 octombrie 2005:

Cine sunt timisorenii care au exportat revolutia

Daniela Ratiu
Duminica, 02 Octombrie 2005

Generalul Dan Voinea s-a aflat zilele trecute la Timisoara pentru a-i audia pe timisorenii care au facut parte, in decembrie 1989, din grupurile care s-au deplasat la Bucuresti pentru a destabiliza ultimul miting organizat de Nicolae Ceausescu. Reprezentantul Parchetului Militar a stat de vorba si cu scriitorul Petru Iliesu care, in timpul revolutiei, s-a aflat in Capitala.
Potrivit procurorului Voinea, au existat cel putin doua grupuri de timisoreni care au plecat in seara zilei de 20 decembrie 1989 spre Bucuresti. Acestia au ajuns a doua zi si s-au indreptat spre locul desfasurarii mitingului, infiltrandu-se printre demonstranti si chiar scandand lozinci anticomuniste. „Spre exemplu, a fost un grup, de aproximativ 25-30 de participanti, care a venit dinspre Gara de Nord, pe strada Stirbei Voda si a intrat in Piata Palatului. Un alt grup, de aproape 20 de persoane, a venit din Cismigiu si s-a deplasat in acelasi loc”, a explicat Voinea.
El a mai precizat ca declaratiile timisorenilor care au ajuns acum 16 ani in Capitala vor fi incluse in dosarul pe care il instrumenteaza. „Practic, este vroba de debutul revolutiei la Bucuresti. Multi dintre timisorenii aflati acolo au fost arestati, au ajuns la Penitenciarul Jilava”, a adaugat Voinea.
Arestat in fata Ambasadei Suediei

Primul timisorean ajuns in Capitala in zilele revolutiei a fost Petru Iliesu, care a fost audiat ieri dimineata de procurorul Voinea. Scriitorul a declarat ca s-a deplasat la Bucuresti pe cont propriu, pentru a-si informa colegii de breasla despre evenimentele de la Timisoara. „A fost o actiune individuala. Am plecat pe 18 decembrie 1989, cu intentia de a le dezvalui unor scriitori bucuresteni ce se intampla. M-am intalnit, printre altii, cu Florin Iaru, Bogdan Lefter. Am pus la cale un comunicat pe care l-am trimis in Occident”, povesteste Iliesu.
Scriitorul timisorean stia ca era deja filat de organele de Securitate. „In agenda lui Radu Tinu apare faptul ca generalul Macri i-ar fi dictat numele meu pentru a fi urmarit”, a mai spus Iliesu. La Bucuresti, el a fost gazduit acasa la scriitorul Nicolae Prelipceanu, de unde a luat legatura cu ambasadele straine. Iliesu a fost oprit si retinut insa chiar in fata Ambasadei Suediei, unde primise acceptul de a se refugia.
„Seara, la interventia Uniunii Scriitorilor, am fost eliberat si consemnat la domiciliul lui Prelipceanu, pe atunci secretarul general al Uniunii. Si mi s-a sugerat sa parasesc Bucurestiul a doua zi, pe o ruta stabilita de ei (ofiterii de Securitate – n.n). Am plecat a doua zi, dar nu pe ruta lor, pentru ca ma gandeam ca ma vor urmari pe drum”, explica Iliesu.
Scriitorul timisorean a mai declarat ca audierile de ieri de la Parchetul Militar sunt legate si de evenimentele la care a asistat in Timisoara. „Am fost martor al unei scene de violenta din fata Consiliului Judetean, unde un grup de tineri au fost batuti cu bestialitate si tarati intr-un autocar, ca si la episodul din 25 decembrie 1989 cand se tragea din cladirea fostului CEC, din spatele Uniunii Scriitorilor din Timisoara”, arata Iliesu.

Indemn

„Azi in Timisoara, maine-n toata tara!”

Memorialul Revolutiei din Timisoara detine mai multe inregistrari video cu marturiile celor care au luat drumul Bucurestiului in decembrie 1989. Potrivit presedintelui asociatiei, Traian Orban, exista si declaratii ale unor bucuresteni despre grupurile de timisoreni care marsaluiau spre Piata Palatului, scandand lozinci anticomuniste. Gestul lor poate fi explicat prin indemnul pe care liderii revolutionarilor l-au adresat, din Balconul Operei, inca din data de 20 decembrie. Si anume ca toata lumea sa-si contacteze rudele, prietenii si cunostintele din Bucuresti si din intreaga tara si sa le dezvaluie ce se intampla la Timisoara.

http://www.expres.ro/vest/?news_id=199012
Marius
 
Mesaje: 949
Membru din: Dum Ian 09, 2005 5:52 am
Localitate: Timisoara

Înapoi la Revolutia din decembrie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
<<< Piata Universitatii 2009