Acum 4 ani, Calin Nemes...

 

La 21 Decembrie 1989, intreaga Romanie era cuprinsa de speranta si teroare. De citeva zile revolutia incepuse la Timisoara, intimpinata de putere cu o represiune singeroasa. In tara partidul organiza adunari pentru ca oamenii muncii sa "infiereze" huliganii ... O mare adunare populara avea loc la Bucuresti, regizata in stilul caracteristic al delirului comunist. Nervii natiunii erau incordati la paroxism, plutea in aer prevestirea multasteptatei eliberari. Omniprezenta, frica intretinuta timp de 45 de ani mentinea fragilul echilibru.

In acest moment de cumpana al istoriei noastre citiva romani au gasit puterea de a sfida impunatorul aparat de represiune si de a declansa avalansa de evenimente ce avea sa scuture temeliile lagarului. Unul dintre ei, despre care am simtit nevoia sa va reamintesc, a fost EROUL Calin Nemes.

Impreuna cu citiva "nebuni" Calin (actor de valoare la Teatrul din Cluj) a iesit in strada , acum exact 4 ani, pentru ca sa stige adevarul. Cind plutonul de soldati trimis la fata locului a armat, Calin a stigat "Trageti, am o singura inima!" si si-a dezgolit pieptul... Ordinul si gloantele au venit. Pamintul Clujului s-a imbibat cu singele celor mai vrednici fii ai lui. Calin a cazut secerat.

Dar nu a murit. Aveam sa aflam dupa un timp ca fusese salvat miraculos. Aveam sa-l auzim vorbind si sa-i citim, din cind in cind, reflexiile publicate in presa.Amare reflexii privind modul in care revolutia pentru care isi oferise viata fusese furata de ariegarda puterii comuniste, pe cale de a-si reconsolida poziitile Amare mirari privind ezitarile opozitiei si lipsa generala de apetit pentru dreptate dovedita de o populatie ce se dovedea grav intoxicata de "tratamentul" la care fusese expusa sub comunism.

L-am intilnit pe Calin Nemes la Cluj, si i-am putut aprecia amestecul rar de luciditate, cinste si fermitate. Am inteles ca nu putea (si nu voia) sa admita derizoriul ce era pe cale sa transforme sperantele noastre de emancipare intr-o pace mlastinoasa. Nici sa accepte intelegerea dintre Bine si Rau.

Si de aceea nu m-am mirat cind am primit vestea (in Iulie 1993) ca simbolul Calin Nemes S-A SINUCIS !

A fost ultima solutie pentru a fi consecvent propriului sau angajament, luat la 21 Decembrie 1989, in fata plutonului. Si asta , dincolo de discutiile posibile privind eroarea de a-l face, spune mult...

In memoria lui si a tuturor celor ce s-au jertfit pentru a-si potoli dorul de libertate:

 

Jos comunismul!

 Ioan ROSCA,

 21 decembrie 1993