Selecţii din jurnalul Ioan Roşca

1 - 31 august 1990

6 august 1990

Prin ce se deosebeşte dumnezeul credinţei de cel al ştiinţei?  Cum distingem īntre opţiunea unei fiinţe care conduce şi determină devenirea şi cealaltă, a unei cauzalităţi care este respectată de transformare conformă unor legi.

Distincţia pare a fi la nivelul impersonalităţii explicaţiei ştiinţifice, care opune „legea naturii” deciziei divine.

Dumnezeu este cineva, care poate schimba, el este o expresie a libertăţii de a decide, de a ieşi de sub tirania previzibilului, o manifestare a miracolului voinţei, deciziei arbitrare, neprovocată de un mecanism legic (logic).

Ştiinţa – implacabilitate (viitorul determinat de trecut, prin cauzalitate).

Nihilismul  - aleatoriu, concepţie probabilistico – statistică (lucrurile se petrec īntīmplător, iar o selecţie – misterioas㠖 conturează destine).

Religia – cineva (EL ) e liber să aleagă continuarea, fără restricţii.

Īn această abordare, Dumnezeu apare ca un ţipăt de orgoliu, o expresie a măreţiei alegerii nepredestinate, creatoare, ieşită de sub tirania legii pentru a intra īn spaţiul celui ce alege (aşadar profund impregnat de miracolul libertăţilor eului perceput). Variantele

[schiţă reprezentīnd un labirint de drumuri]

a. Există reguli care determină alegerea īn noduri

b. Alegerea e oarecare, e un joc fără motivaţii, doar cu variante

c. alegerea e dirijată de o fiinţă superioară la nivelul căreia se mută problema (de ce ne duce pe o anumită cale, pentru o lege sau pentru un scop?)

Spre o senzualitate a căutării existenţiale.

Īntrebare: ce īl determină pe Dumnezeu să aleagă opţiunea noastră: legea, scopul, jocul aleatoriu, unicitatea posibilităţilor?

Dacă Dumnezeu ar exista şi ar avea controlul evoluţiei lumii, ar fi tot atīt de derutat ca şi noi  īn alegerea variantelor. Modul cum ne imaginăm acest proces e puternic determinat de autopercepţia specificităţii eului nostru. Inevitabil, Dumnezeu e o proiectare a psihicului uman.

Altfel: Dumnezeu regizează experimentul şi-ţi lasă liberă alegerea, pentru a-ţi asuma responsabilităţi şi a fi ulterior plătit īn consecinţă (el nu determină ce face feed-back).

 

10 august

Marea capcană

Una dintre cele mai grele operaţii ce trebuiau declanşate pentru a concretiza revoluţia era sortarea categoriilor de vinovaţi.

 Numărul celor rămaşi imaculaţi este  infim, căci procesul complex de degradare fusese īndelungat, depăşind limitele normale ale rezistenţei.

De aceea, o atitudine nenuanţată de condamnare ar fi o eroare, adīncind criza societăţii īn mod inutil (este imposibil practic să obligi la penitenţă o bună parte din populaţia ţării!).

Cum să tragi linia care să separe pe cei ce au cedat presiunii puterii, făcīnd compromisuri jenante pentru a se apăra, de cei care au atacat fără scrupule, parazitīndu-şi concetăţenii şi sporindu-le suferinţa1

Cei ce au fost slabi se pot vindeca prin ruşine demonstrīndu-şi reabilatarea prin atitudine şi fapte. Lupii trebuie īnsă condamnaţi, nu din răzbunare, ci pentru a respecta principiul juridic al pedepsirii vinovatului. Este atīt de avantajos să abuzezi de fratele tău, pentru cel „eliberat” de problema etică, mai ales īntr-o societate care īncurajează o astfel de opţiune īncīt existenţa ameninţării pedepsei este absolut necesară pentru a stăvili proliferarea īnrăirii dezumanizante.

Eficacitatea vulgarităţii şi periculozitatea arbitrariului cer o măsură prohibitivă.

Spuneam deci că o decantare a īmpătimiţilor terorizării  şi escrocării semenilor lor era extrem de necesară. Practic īnsă, părea total imposibil să faci distincţia dintre cei ce au greşit şi cei ce au poftit (făpturi monstruoase , antisociale, tiranice).

Dar iată că societatea a găsit o soluţie naturală la această dilemă aparent insolubilă. Atmosfera care s-a instalat īn cele 7 luni după declanşarea revoluţiei este un adevărat laborator de analiză a caracterelor.

Sortarea se face cīt se poate de limpede īn această etapă de aparentă insolenţă justiţiară. Simţindu-se liberi īn mişcare, subiecţii anchetei publice difuze pe care nimeni nu o coordonează, īşi exhibă indecent, dar atīt de edificator, trăsăturile.

Fauna „durilor” operează la adăpostul „sistemului”, stăpīnită de curajul celui īnarmat, călare pe situaţie. Laşitatea īmpiedică aceste făpturi să-şi dezvăluie hidoşenia īn situaţii critice, nefavorabile lor.

Şi iată că, exact ca un mediu de cultură, societatea post revoluţionară a oferit viruşilor condiţii optime de evoluţie, iluzia menţinerii puterii făcīndu-i să-şi etaleze posibilităţile.

Un adevărat turnesol salutar – acest debut īnşelător, adevărată capcană, care ne va permite catalogarea atīt de necesară, printr-o nesperată farsă a istoriei.

Lipsiţi de cuvertura acoperitoare a „sistemului”, de posibilitatea de a arăta cu falsă disperare cu degetul īn sus, degeneraţii puterii şi ideologiei comuniste lucrează fără mască, redactīndu-şi, prin faptele de azi, autocaracterizările cu care le vor fi judecate actele de ieri!

 

[12 august?]

[Ciorne ale unor apeluri pentru ore libere la televiziunea romānă, ultimul fiind cel reprodus mai jos:]

Apel pentru o oră la televiziune – text nepublicat

Punctul nostru de vedere este că TVR a fost şi este principalul instrument de dezinformare, intoxicare a conştiinţelor şi manipulare pe care puterea l-a avut şi īl are la dispoziţie.

Nu găsim nici-o scuză  celor care s-au pretat, atīţia ani, la o sfidătoare minciună, sporind durerea poporului romān greu īncercat printr-un bombardament intoxicator. Demisia oricărui profesionist adevărat era obligatorie, căci el nu se putea resemna la rolul de distrugător de conştiinţe.

De aceea schimbarea colectivelor redacţionale după 22 decembrie, era o obligaţie a cărei nerespectare a scos īn evidenţă continuitatea puterii care a reuşit să sară peste criza revoluţionară.

Īn continuare, mercenarii manipulării şi-au folosit lipsa de scrupule, sprijinind „noua” garnitură īn īncercarea de a se menţine la putere. Ajutorul televiziunii īn acest sens a fost hotărītor (nu mai redăm evenimentele).

Īn momentele cele mai delicate responsabilii TVR au blocat cu hotărīre accesul către publicul romānesc al unor materiale ce reprezentau puncte de vedere ale contestatarilor puterii.

Populaţia a făcut pe de altă parte o „tv-fobie”, căpătīnd convingerea că pe calea undelor vine adevărul, emis de …. revoluţie. Rezultatul a fost blocarea dialogului īntre cele două tabere ale scenei politice, ducīnd la creşterea īncordării şi escaladarea violenţei.

Rolul tvr īn crearea atmosferei intolerante şi totalitare este de prim rang. Au reuşit să adauge vinovăţiilor mai vechi, vinovăţii noi: instigare şi complicitate la genocid.

Īn această situaţie , opoziţia şi contestaţia au făcut din cererea de creare a unui post de televiziune  independent o pretenţie centrală! (vezi ultima cerere a greviştilor foamei din Piaţa Universităţii).

Pīnă acum nici-un rezultat…

Pentru a scoate īn evidenţă reaua intenţie a puterii, caracterul ei comunist şi totalitar, propunem următorul test: „Cerem guvernului şi televiziunii ca, timp de o or㠖 zilnic, minoritatea opozantă să dispună de spaţiu de emisie, īn mod absolut independent, sub coordonarea unei redacţii separate”.

Acceptarea ar putea aduce o anume destindere a crizei politice produse la ora actuală de către căluşul pus īn gura opoziţiei.

Refuzul va elimina ceaţa cu care puterea īncearcă să-şi ascundă caracterul totalitar şi contrarevoluţionar.

Noi ne aşteptăm la un refuz, căci nu credem că puterea īşi poate permite vre-o fisură īn zidul pe care īl construieşte īntre cetăţeni şi adevăr. Acesta va fi īnsă imposibil de justificat, fără a se da jos masca democraţiei.

Opoziţia are dreptul la 10% din canalul informativ tv. Or, a-i cere lui Răzvan Theodorescu să conducă 10% din timp televiziunea ca un revoluţionar opozant – e ridicol. Singurul mod de a se asigura dreptul opoziţiei la prezenţă publică este de a-i lua domnului Răzvan Theodorescu grijile decizionale pentru 10% din program.

13 august

          [Ciorne pentru intervenţie la conferinţa de presă a Grupului Comitetelor Helsinki de la Hotelul Continental din 13 august]

1. Asociaţia „Dialog Piatra Neamţ”, īn urma observării situaţiei din Romānia  a tras concluzia inadmisibilităţii desfăşurării alegerilor de la 20 mai, īnaintea unei campanii de dezintoxicare ideologică care să-şi fi dovedit eficacitatea.

Documentul „Apel din Moldova”, dat publicităţii pe 4 mai 1990, explică această atitudine, trage un semnal de alarmă privind starea psiho-intelectuală a populaţiei, declarīnd īn final „dizidenţa faţă de virtualele structuri politice care vor rezulta din aceste alegeri” (campania  electorală fiind imposibilă īn judeţul nostru).

Astăzi suntem īntr-o situaţie deosebită: nu am recunoscut legalitatea autorităţilor actuale (avīnd īn vedere modul īn care au acţionat) şi ne menţinem acest punct de vedere.

Ca cetăţeni ai Romāniei, suntem īnsă obligaţi să respectăm legile şi structurile de putere pe care le vor emite actualii conducători. Īn plus, este democratic să nu ne opunem (sabotăm) tendinţelor majorităţii ( chiar dacă o considerăm manipulată, īn eroare, compromiţīnd destinul naţiunii).

Care e soluţia īn această situaţie? Avem dreptul de a părăsi ţara, pentru a evita conflictul dintre respectarea conştiinţei şi a legalităţii? Cum ni se asigură acest drept?

Īn general, este dreptul de a părăsi ţara un drept elementar al omului? De ce oficialităţile atītor ţări īl īngrădesc?

 

2.  Am discutat acordarea azilului politic pentru acei membri ai asociaţiei noastre care şi-au exprimat net contestaţia.

Ni s-a răspuns că numai după ce vom fi victima unui abuz , avem acest drept. Cu alte cuvinte, trebuie să fii lovit şi numai după aceia poţi fi crezut?

Ar putea declanşa comitetul o analiză a ameninţării care planează asupra opoziţiei din Romānia, pornind de la analizarea cauzelor şi a contextului?

Aşadar, o protejare preventivă a omului, dacă se ajunge la concluzia pericolului.

Noi susţinem că aceia care deţin azi puterea īn Romānia (aparatul de represiune) au făcut dovada periculozităţii lor (īn cei 45 de ani şi-n ultimele 7 luni). Şi este evident că pot īn orice moment recidiva stīrnind populaţia la violenţă şi intoleranţă.

Pe de altă parte, populaţia este īn evidentă derută intelectuală şi morală, lipsind manifest un program intens de reeducare, īncīt reacţia ei la incitările manipulatorilor poate fi din nou foarte periculoasă.

De ce nu se admite aşadar că aceia care şi-au exprimat public contestaţia sunt īn pericol?

24 august

[Relatarea īntrunirii partidelor de centru de la Bucureşti]

 

[27 august?]

[Ciornă pentru un comunicat]

Salutăm ca foarte binevenită  iniţiativa FSN de a cere tuturor formaţiunilor să-şi definească poziţia faţă de evenimentele din Piaţa Universităţii, căci lucrul cel mai periculos pentru destinul democraţiei romāneşti ne apare ceaţa confuză īn care se complac respectivele formaţiuni.

Noi ne exprimăm deplina solidaritate cu toţi cei care luptă pentru scoaterea ţării din ghearele reţelei comunisto-securiste, repetīnd astfel atitudinea avută pe toată perioada mitingului maraton.

Faptul că revoluţionarii sunt din nou īn confruntare directă cu forţele de represiune ce au apărat şi apără sistemul totalitar ne īndurerează şi īngrijorează, avīnd īn vedere tributul plătit īn decembrie īn cursul īncercării similare de eliberare, īnfrīntă cu profesionalism.

Prezenţa īn rīndul demonstranţilor a unor detaşamente de provocatori (conform unui scenariu diversionist devenit clasic), nu ne distrage atenţia de la idealul revoluţionar anticomunist care animă majoritatea participanţilor, conştiinţe vii ce ard īn flama demnităţii romāneşti, nemaiputīnd suporta forţa restauraţiei comuniste, īn umbra sinistră a rodatului aparat de represiune. Atragem totuşi atenţia militanţilor asupra riscului enorm ca gestul lor să fie nevalorificabil, punīndu-le inutil libertatea, sănătatea, viaţa – īn pericol.

Scepticismul nostru se bazează pe analiza conjuncturii actuale:

Prin īnşelăciune monumentală noua garnitură totalitară are īncă asigurată pasivitatea şi chiar simpatia unei mari părţi a populaţiei.

Partidele politice de opoziţie nu au reuşit īncă să ajungă la consistenţa, coerenţa şi temperatura adecvată situaţiei reale. Prin prezenţa lor timidă, nu au făcut pīnă acum decīt să dea un gir democratic reinstaurării dictaturii comuniste, validīnd documente inacceptabile īn numele unui popor pe care īncă nu īl reprezintă.

Puterea reclamă păstrarea legalităţii, profitīnd de faptul că a fost şi este lăsată să-şi susţină legitimitatea īn ciuda īnlănţuirii de abuzuri şi manipulări prin care a  ajuns īn actuala postur㠖 de notorietate publică.

Egoismul inserat cu consecvenţă īn conştiinţa cetăţenilor romāni nu a putut fi īncă vindecat şi va face ca probabil, la ceas de īncercare, grupul luptătorilor să fie lăsat fără ajutor, plătind cu tragic eroism tributul libertăţii generale. Din păcate, atitudinea de pīnă acum a multor intelectuali este un exemplu.

Iată de ce sugerăm (cu regret) celor ce se expun astăzi pericolului luptei, să se retragă din confruntare, aşteptīnd ca opoziţia (partide, organizaţii, intelectuali, revoluţionari) să-şi facă datoria, constituind un organism unitar care să poată ajuta, orienta şi valorifica lupta antitotalitară.

[28 august?]

[Ciorna comunicatului predat la TVR pe 29 august  şi publicat īn Dreptatea la 7 septembrie cu semnăturile de mai jos]

Constantin Ţuţuianu

Victor Onciul

Catană Emil

Brăilescu Victor

Ionescu Mircea

Bălan Ioan

Cioceanu Valentin

Roşca Ioan

Antohi Crăciun Vasile

 

[29 august?]

[Plan de activităţi pentru Alianţa Opoziţiei din Neamţ]

1. Vīnzare ziare opoziţie

2. Colecţia accesibilă

3. Dări de seamă, sinteze, propagandă

4. Vizionări casete

5. Audieri conferinţe – cu invitaţi

6. Revistă proprie

7. Post radio (tv) local (ore de emisie)

8.Şcoală popular㠖 democraţie

9. Şedinţe de dialog: intersocial, de specialitate, interdisciplinar, conflictual.

10. Corelare cu celelalte organizaţii.

11. Tribunal simbolic pentru analiza comunismului.

12. Comisie de urmărire a abuzurilor vechi şi noi.

13. Comisii de propuneri – soluţii.

30 august 1990

[Ciorne pentru comunicatul de īnfiinţare a Alianţei Opoziţiei din Neamţ şi proiecte de organizare a AON]

Proces-verbal, cu ocazia constituirii AON

1. Platforma de la Iaşi - lectură

2. Citirea propriei platforme

3. Toate organizaţiile se afiliază, īn afară de MER

4. MER nu acceptă propunerea afilierii la Iaşi:

          - data alegerilor, nici acum nu e bine

          - propuneri alternative, forum legislativ alternativ

          - nu se poate fără fonduri; amatorism; pasiunea nu ajunge; să obţinem venituri; īntreprinderi pe acţiuni;

          - adoptarea hotărīrilor

5. Ţuţuianu – Blocul anticomunist este scopul; să nu ne divizăm; puterea īşi zice fesenistă; să nu ne dezbinăm.

6. MER – nu ne īndepărtăm oamenii; să procedăm mai subtil; să ne păstrăm personalitatea.

Manolache (liberali) – pentru Iaşi

Ciubotaru (PNL) – ideile din program ne permit să ne considerăm cel mult disponibili pentru Iaşi , centru de emanaţie specific pentru Neamţ, unitate cu Moldova; ne declarăm disponibili; să se publice principiile cel puţin īn Neamţ; ecologiştii ne-ar secunda.

9. PNL la Iaşi se afiliază pe Moldova. . Forumul democratic antitotalitar Iaşi

10. PND intră īn forumul din Piatra Neamţ; aderă; trebuie făcut public; să tratăm atent forumul pe Moldova – ar trebui o reacţie.

11. Timofte [PNTcd] – titulatura de forum?

Se decide numele de Alianţa Opoziţiei din Neamţ īn loc de Forumul Antitotalitar din Neamţ, la care se va reveni ulterior.

Dovezi de continuare a totalitarismului

1. Reacţia faţă de protestele şi acuzaţiile contestaţiei, din care o parte vin chiar de la adevăraţii luptători din decembrie.

2. Controlarea televiziunii astfel īncīt să sprijine propagandistic guvernul prin manipularea psihologică a populaţiei. Cenzura.

3. Organele de presă ale puterii (şi cele satelizate) duc o campanie intolerantă de defăimare şi aţīţare la ură. Faţă de valul de minciuni aruncat pe piaţă de susţinătorii puterii, aceasta nu a protestat public.

4. Blocarea circulaţiei informaţiilor la nivelul teritoriului naţional.

5. Interzicerea apariţiei posturilor independente de televiziune şi editurilor independente.

6. Manipularea opiniei publice īn direcţia partidului unic, adevărului unic – tipic totalitar. Īncurajarea „adeziunii” la viziunea puterii, lipsită de orice discernămīnt.

7. Protejarea grupului responsabil de distrugerea societăţii romāneşti īn numele „comunismului”.

8. Continuarea politicii secrete, luarea deciziilor cu uşile īnchise, īn cadru foarte restrīns, făr㠄glasnost”.

9. Minciună cu nonşalanţă; contradicţie flagrantă īntre vorbe şi fapte.

10. Nerespectarea promisiunilor şi inconsecvenţă politică (de exemplu, participarea la alegeri a FSN, după ce a pus mīna pe toate pīrghiile care-i garantau succesul – īn numele promisiunii că nu va fi parte ci arbitru organizator); sau răsturnarea programului politic, după alegeri.

11. Refuzul de a răspunde interpelărilor. Tăcerea faţă de problemele ridicate.

12. Escamotarea adevărului privind desfăşurarea revoluţiei şi acoperirea vinovaţilor de genocidul direct, spiritual sau economic.

13. Sprijinirea pe elemente compromise, pactizīnd cu ele, astfel īncīt să evite eliminarea lor din poziţii de decizie.

14. Refuzul de a desfiinţa clar aparatul represiv (miliţie, securitate, justiţie) şi de a construi un altul, adecvat democraţiei. Mai mult, reactivarea fostului aparat īntr-un nou episod represiv.

15. Nerespectarea flagrantă a drepturilor omului.

16. Īnvrăjbirea diverselor categorii de cetăţeni īn numele apărării clicii conducătoare.

17. Limbajul de lemn tipic comunist, īn relaţiile interne şi internaţionale.

18. Orientarea politicii externe spre izolare faţă de ţările democratice.

19. Descurajarea flagrantă a multipartidismului şi libertăţii de opinie; atacul neprincipial al oricărui adversar.

20. Refuzul de a declara caracterul criminal al fostului regim.

21. Blocarea campaniei de dezintoxicare de tarele moral-spirituale ale omului nou fabricat. Dimpotrivă, menţinerea lui īn starea de dereglare, īncurajīndu-i orgoliul cu cinism şi folosind toate pīrghiile.

22. Folosirea vechilor structuri de propagandă pentru a influenţa opţiunea politică a populaţiei.

23. Folosirea mijloacelor represive faţă de oponenţi, torturarea celor arestaţi pentru smulgerea unor declaraţii convenabile, utilizarea declaraţiilor smulse sub tortură de securitate īmpotriva opozanţilor care i-au căzut acesteia victimă.

24. Provocarea unui val extrem de nociv de emigrare īn locul unei politici de readucere īn ţară a diasporei.

25. Menţinerea antiselecţiei īn locul promovării valorii, pentru a se putea susţine necesitatea utilizării „specialiştilor” comunişti.

26. Īncercarea de a muta vinovăţia pe spatele maselor (membri PCR) pentru a-i sili să se solidarizeze cu cei cu adevărat vinovaţi.

27. Practicarea unor provocări şi diversiuni extrem de periculoase, fără scrupulul primejduirii vieţilor omeneşti.

28. Forţarea datei premature a alegerilor, īnainte ca o campanie de educare corespunzătoare să pregătească electoratul; īntreţinerea unei atmosfere sufocante pe perioada campaniei electorale, urmată de validarea unor alegeri īn mod evident inacceptabile.

29. Compromiterea echilibrului economiei naţionale īn scop electoral, propagandistic. Gestionarea iresponsabilă a avuţiei naţionale īn scopul unic al preluării şi conservării puterii.

30. Atitudinea tipic totalitară  faţă de protestele maselor populare (revoluţionari, pauperi, ţărani, muncitori, militari, sindicalişti). Folosirea ameninţării īn locul rezolvării problemelor. Reducerea la discutarea efectelor fără a pune niciodată īn discuţie cauzele.

31. Activitate legislativă total necorespunzătoare.

Concluzii: Forţele ce-au sprijinit totalitarismul īnainte de 22 decembrie, bine īnchegate, lipsite de scrupule, ameninţate de judecat㠖 se īmpotrivesc revoluţiei. Dacă puterea coalizează cu ele, noi vom fi nu numai īmpotriva lor ci şi a puterii care le ocroteşte.