„Nu putem reuşi decīt īmpreună”

 

Sub această deviză, ieri dimineaţă au īnceput lucrările primei Conferinţe Naţionale a Alianţei Civice la care au participat membri fondatori, delegaţii filialelor organizate īn ţară, invitaţi din partea principalelor organizaţii şi formaţiuni politice (mai puţin ai Partidului naţional Liberal , care nu au ţinut să onoreze acest moment deosebit īn existenţa AC), ziarişti romāni şi străini. [..]

[..] „reconstituirea societăţii civile se datorează īn primul rīnd tinerilor, studenţilor. Ei au declanşat un proces de recuperare a conştiinţei umane. Tinerii sunt rezerva de conştiinţă a naţiunii”.  O propunere interesantă a făcut dl. Ioan Roşca, delegat al filialei A:C: din Neamţ.  Acesta a cerut Conferinţei să se gīndească la un lucru pe care īl solicită īn prezent marea majoritate a cetăţenilor ţării: la nominalizarea membrilor unui guvern de uniune naţională, care să-şi ia īn faţa ţării un angajament ferm că nu va conduce decīt provizoriu, pīnă la organizarea alegerilor. Delegatul Brăilei, dl. Vasile Datcu a spus c㠄primul ministru ştie că nu se munceşte īn Romānia dar nu ştie de ce. Că nu ştie dl. Petre Roman e una, dar că nu ştie primul ministru e foarte  grav. Alianţa Civică are rolul de a prezenta cīt mai exact naţiunii adevăratele probleme şi, mai mult, de a propune alternative viabile. Numai īn felul acesta va putea fi modificată, sub presiunea societăţii civile şi poziţia unui guvern sau altul. Propun să se creeze grupuri de lucru care, pe domenii, să ofere alternative”. [..] Şocantă intervenţia dlui George Lavon, muncitor īn Portul Constanţa. „Studenţii constănţeni de la Institutul de Marină se află īn grevă de ieri. Īi vor urma cei de la Universitate. Şi oamenii din port īşi vor exprima punctul de vedere printr-o grevă generală, la care sperăm să participe toată Constanţa. Se spune că sīntem manipulaţi. Cine ne manipulează? Adevărul  ne manipulează! Atrag atenţia că se urmăreşte reinstaurarea comunismului.  AM PRIMIT PROPUNERI DIN PARTEA UNOR OFIŢERI SUPERIORI DIN CONSTANŢA SĂ PARTICIPĂM ALĂTURI DE EI LA INSTAURAREA UNEI DICTATURI MILITARE” (sublinierile ne aparţin).

Īn finalul primei părţi a zilei de ieri, participanţii la Conferinţa Alianţei Civice au hotărīt ORGANIZAREA UNEI DEMONSTRAŢII LA DATA DE 21 DECEMBRIE. Vom reveni cu amănunte referitoare la desfăşurarea lucrărilor.

 

Sorin Roşca – Stănescu, Romānia Liberă, 14 dec. 1990