Cuvīntarea lui Abageriu Iulian la mitingul din 25 martie

 

Tīnărul Abageriu Iulian a fost unul dintre cei care nu  a rezistat dorinţei de a participa la bătălia pentru libertate. El s-a prezentat voluntar la Bucureşti, unde fuseseră chemaţi paraşutiştii sportivi, īncă de pe data de 22.12.89, făcīnd parte din detaşamentul desant care a apărat īn acea noapte televiziunea.

După obositoarele şi tensionantele zile petrecute īn luptă la Bucureşti, tīnărul s-a īntors acasă fericit de certitudinea unei ere noi….dar, din păcate, ceea ce a urmat nu i-a adus satisfacţiile aşteptate.

El vrea să amintească acestui oraş doritor de stabilitate şi cu mare inerţie la schimbare că toate īmbunătăţirile de care se bucură au la bază jertfa colegilor săi de generaţie:

„ Nu consider corect să vorbesc despre mine căci eroii sunt doar cei morţi. Pentru cei vii, va fi greu de stabilit contribuţia lor īn această revoluţie.

De aceea mi-am ales un singur exemplu, pentru a concretiza simbolul jertfei pe care astăzi o comemorăm şi a vă reaminti astfel, cītă tragedie este cuprinsă īn moartea unui singur tīnăr.

Vă voi spune cīteva cuvinte despre Pintea Ciprian din Bacău, pe care l-am cunoscut īn acele zile īn luptele de stradă. Avea 21 de ani şi din păcate, va rămīne veşnic la această vīrstă. Era student īn anul III la Academia militară şi nu a pregetat să-şi dovedească patriotismul şi pregătirea.

Īn memoria lui Pintea Ciprian, unul dintre cei căzuţi, vă propun să păstrăm cu toţii un minut de reculegere.