O DECLARAŢIE ŞI….

 

În după-amiaza zilei de 18 decembrie a.c., aflîndu-mă la Adunarea Deputaţilor, am fost solicitat, alături de colegii mei de la cotidianele „Adevărul” şi „Azi”, să înregistrez declaraţia dlor deputaţi Mihai Mancaş şi Marinel Burduja (ambii FSN –Piatra Neamţ) în legătură cu articolul publicat de dl. Florin Iaru în ziarul nostru de marţi, 18 decembrie a.c. sub titlul „Violenţă… şi la Piatra Neamţ”. Răspundem cu plăcere acestei cereri, străduindu-ne să le reproducem cu maximum de fidelitate cuvintele. Deci: „La 30-40 m de uşa bisericii Sf. Ioan, în zi de Duminică, cred că erau 20-30, apoi cam 50-60 de manifestanţi pentru Alianţa Civică. Mitingul fusese legal aprobat, dar numai pe ideea unei solidarităţi cu Basarabia şi Bucovina. În faţa bisericii s-au scandat lozinci (Jos Iliescu, Jos Guvernul, Jos Parlamentul). Incidentul pe care l-am văzut s-a petrecut aşa: lozincile antiguvernamentale şi antiprezidenţiale au fost smulse şi arse de  cetăţenii care erau acolo. Aceştia din urmă nu erau organizaţi (cam 50-60 de persoane). Manifestanţii au fost într-adevăr huiduiţi şi apostrofaţi (ruşine, trădători), dar nu a fost nimeni lovit şi nu au fost vătămaţi. Imediat a apărut poliţia (60 de poliţişti). Flancaţi de poliţişti, manifestanţii s-au dus să depună o coroană de flori la Cimitirul Eroilor. Protecţia marşului a fost asigurată de unităţi de jandarmerie şi poliţie şi nu a existat nici un contact direct între manifestanţi şi cei care priveau de pe trotuare. La poliţie nu s-au înregistrat plîngeri privind bătăi sau violenţe. Trecătorii care erau în cimitir au blocat trecerea şi i-au împiedicat să depună coroana, care, în final, a fost depusă de două persoane despre care nu ştim dacă aparţineau sau nu grupului de manifestanţi.

În continuare, sub protecţia poliţiei, coloana s-a deplasat spre centrul oraşului şi, înmulţindu-se huiduielile şi vociferările celor de pe margine, liderii grupului au fost evacuaţi în maşina poliţiei. A fost analizată maniera în care s-a desfăşurat demonstraţia şi paza, în prezenţa prefectului şi a comandantului poliţiei judeţului. Neînregistrîndu-se nici un fel de plîngeri, răniţi sau victime, s-a concluzionat că paza – asigurată cu un efectiv foarte numeros – a fost eficientă.” În încheiere domnii deputaţi au ţinut să ne atragă din nou atenţia asupra faptului că în împrejurările descrise nu au fost oameni bătuţi, iar poliţia nu a intervenit tardiv.

 

Pentru conformitate

FG Mărculescu

 

 

 

 

 

……O PRECIZARE

 

În legătură cu evenimentele de la Piatra Neamţ şi cu reacţia parlamentarilor, revenim cu cîteva precizări. Scopurile mitingului nu au fost făcute publice, în ciuda intervenţiei Alianţei Civice pe lîngă ziarul local „Ceahlăul”. În ceea ce priveşte brutalităţile, putem preciza că, printre manifestanţi, dl. Ioan Bălan a fost pălmuit, au fost bruscaţi dl. Mircea Ionescu (smulgîndu-i-se lozincile care, apoi, au fost rupte şi arse) precum şi dl. Petre Ciubotaru, căruia i-a fost smuls steagul României.

Luni, 17 decembrie, Alianţa Civică a depus la Poliţie un act prin care mulţumea pentru intervenţia organelor de ordine şi cerea o anchetă. În aceeaşi zi, au apărut manifeste prin care se mulţumea cetăţenilor oraşului pentru „intervenţia” din ajun, precum şi manifeste, semnate Alianţa Civică (!), chemînd la luptă împotriva guvernului. A.C. filiala Neamţ declară a nu avea la cunoştinţă de provenienţa acestor manifeste. Începînd din 19 decembrie A.C .strînge documentaţia necesară pentru a proba identitatea contramanifestanţilor.

 

FLORIN IARU

 

România Liberă, 20 decembrie 1990