Dezintoxicarea, 23 decembrie 1989, publicat īn "Ceahlăul" pe 27 dec. 89

 

"Nu trebuie să uităm pe cei cărora le datorăm cucerirea libertăţii noastre: salvarea din hăul nefiinţei, care ne era destinat!

Cetăţeni ai Neamţului, ar fi urīt din partea noastră să nu recunoaştem poziţia modestă care ne-a fost sortită īn această luptă, acoperind cu festivisme şi luări de poziţie spectaculoase şi tīrzii, meritul, gigantic al celor cu adevărat aflaţi pe linia īntīi: Timişoara, Bucureştiul, tineretul, armata...

Nu la Piatra Neamţ s-a produs revoluţia...!

Ea poate fi īnsă continuată aici!

Criminalii au avut două mari coloane de atac, doi mari stīlpi de susţinere: mecanismul de brutalizare exterioară al „SECURITĂŢII", şi cel odios al dezagregării sufleteşti!

Ori dac㠄profesioniştii" au fost, sīnt pe cale, sau vor fi anihilaţi, ghimpii terorii strecuraţi īn sufletul fiecăruia nu au dispărut īn cīteva zile! Am fost expuşi unei extrem de periculoase cure de iradiere mintală, următoarea etapă a luptei este procesul de dezintoxicare: de frică, de prostie, de imoralitate, de egoism, de violenţă, de minciună, de laşitate...! Iată duşmanii! Ei ne pīndesc īn chiar mijlocul fiinţei noastre... Va fi poate dureros, incomod, dar este absolut esenţial să obţinem victoria pe acest front, continuare firească a extraordinarei noastre revoluţii, pe care o vom transforma astfel īntr-o victorie a speciei umane!

Căci nu tainul micşorat a fost cea mai mare crimă săvīrşită īmpotriva noastră, ci īncercarea MONSTRUOSISIMA de a fi distruşi pe dinăuntru, de a ne fi dărīmat edificiul spiritual al fiinţei!

Atenţie deci, nu permiteţi ca enorma bucurie să ne amorţească, luptaţi pentru alungarea vechiului nărav din noua piele. Nu vă dedaţi unor exhibiţii demagogice Mai ales aceia care au īnţeles atīt de bine īn aceşti ani c㠄e bine să te faci frate cu dracul pīnă treci puntea" şi ne-au īndurerat prin sfidătoarea şi mercantila lor angrenare la „sistem", ar fi bine să tacă un timp, īn semn de ruşine şi ispăşire! Să vorbească din nou NUMAI după ce se vor arăta capabili de fapte noi, după multe astfel de fapte!

Vigilenta la care ne obligă această clipă fecundă a istoriei cere ca SA NU PERMITEM NOILOR DESCURCĂREŢI SĂ IA LOCUL CELOR VECHI şi nici ca ruşinile trecutului să fie uitate, risipindu-se ocazia marii lecţii morale!

 

I. ROŞCA, inginer electronist, predat 23 dec 1989 la Ceahlăul, publicat 27 decembrie 1989"