Dealul marului

 Zguduitoare marturie a represiunii comuniste

Cu ocazia cercetarilor care au dus la descoperirea gropii comune din Dealul Marului (padurea dintre Roman-Vaslui, kilometrul 59—60) unde au fost ascunse 11 victime ale represiunii securisto-comuniste, am facut citeva constatari care ne obliga sa emitem un semnal de alarma, privind pericolul pe care-l reprezinta „vidul" de 45 de ani instalat perfid in cartea istoriei acestui popor.

Tinerii au impresia ca parintii lor s-au complacut la dezastruoasa dereglare „comunista" datorita unei genetice lipse de demnitate si a unei lasitati tipic românesti. O astfel de interpretare demobilizatoare este provocata de tacerea cu care este acoperit adevarul privind modul singeros in care a fost zdrobita rezistenta nationala de catre trupele „comunizatoare" ale ocupatiei sovietice cu sprijinul elementelor declasate si tradatoare autohtone.

Extrem de grava este in acest context atitudinea actualilor detinatori ai puterii care considera „vinatoare de vrajitoare" incercarea de recuperare a adevarului istoric. Aplicarea principiilor de baza ale unui stat de drept, cere ca infractorii sa-si ispaseasca vinovatiile, pentru a se mentine lumina calauzitoare a dreptatii si valoarea de reper a adevarului. A numi „razbunare" cercetarea adevarului si infaptuirea dreptatii, a recomanda reconcilierea... intre victima si calau, inseamna sa ascunzi intr-o poleiala de omenie demagogica, adevarul dorintei de acoperire a vinovatilor, ferindu-i de rigorile Legii. Nepedepsirea crimei si tradarii nationale, poate deveni insa o noua tradare nationala.

Unii cred ca atita timp cit puterea nu a trecut in miinile celor dornici sa regaseasca matca sanatoasa a destinului natiunii, cit timp in justitie si politie lucreaza aceiasi oameni iar bratele tentaculare ale securitatii nu se descolacesc din jurul societatii care i-a cazut prada, nu exista conditii obiective pentru declansarea unei drepte judecati. Ei feresc sa porneasca cercetarile de rigoare pentru a nu compromite sansa unei rezolvari corespunzatoare ulterioare, atunci cind va exista un context politic favorabil. Prezentul comunicat isi propune sa semnaleze greseala acestui rationament, care pierde din vedere scurgerea neiertatoare a timpului, si, punind in prim plan pedepsirea vinovatilor si nu reparatia morala la care au dreptul victimele, capata un sens denaturat, ura inlocuind respectul si dragostea pentru adevar.

Daca aceasta asteptare se prelungeste, martorii vor dispare, ducind cu ei in mormint pagini de istorie irecuperabile. O natiune care asteapta infricosata sa treaca timpul pentru ca vinovatii sa iasa din scena, pentru a nu risca confruntarea cu reteaua lor, inca puternica si periculoasa, facindu-se ca nu observa ca in acest fel, victimele sint trimise in neantul uitarii, se compromite usturator.

Ne simtim umiliti si ingroziti atunci cind sesizam ca in dorinta lot de .."liniste" si .".reconciliere", de a scapa de amintirea lasitatilor si vinovatiilor, multi concetateni nu-si ascund indispozitia ca batrinii ce poarta in trup si in suflet stafeta demnitatii românesti, sapata prin cazne, indraznesc sa supravietuiasca...

Noaptea in care cei ucisi in Dealul Marului, insuportabil de lipsiti de aparare au cunoscut ultima umilinta a ascunderii in pamint, apartine Noptii Sufletului Românesc. Noi nu credem ca acest simbure de intuneric va putea fi alungat din. suflete odata cu bunastarea produsa de „liberalizarea pietei".

O natiune are nevoie si de "intreprinzatori" in sfera "problemelor sufletesti". Unde sint ? Ce asteapta ? Nu vad ca traim rusinea ca sa creditam prima garnitura (stalinista) a ocupatiei comuniste (cu nimic mai putin vinovata decit cea ceausista) cu diplome de „disidenta" si cu mandate de reprezentare a revolutiei noastre disperate ?

Lansam un apel pentru declansarea operatiei de clarificare a episodului represiv comunist din istoria României.

Sa facem gropile comune sa devina morminte, supravietuitorii - martori, cosmarurile -amintiri, intimplarile - istorie, astfel incit aglomeratia productiva româneasca sa redevina o NATIUNE .

Ioan ROSCA, purtator de cuvint al ALIANTEI OPOZITIEI DIN NEAMT,

Viitorul, 11 octombrie 1990