Intervenţie īn cadrul şedinţei  departamentului Moldova – Service Electronica,

Bacău, 8 ianuarie 1990

 

1) Meseria de depanator a fost una dintre cele trădate de mulţi, „pseudodepanatorii” au folosit poziţia lor avantajoasă (relaţiile cu clientul ) şi comodă pentru a-şi asigura, īmbunătăţi şi chiar īmbunătăţi viaţa particulară.

Camuflajul īn uniformele Īntreprinderii Electronica a unor „ descurcăreţi TV” a funcţionat excelent! Fabrica producea noutăţi, trimitea piese de schimb, organiza cursuri de pregătire, atrăgea clienţi īn garanţie, etc. Eforturile tehnice ale īntreprinderii, desfăşurate īn condiţii improprii, nu au fost remarcate de depanatori! Nu am auzit pe vreunul din ei să realizeze că au posibilitatea de a repara un obiect pentru că el a fost produs! Nu am remarcat nici o formă de recunoştinţă sau respect pentru producători!

De partea cealaltă, birourile de organizare din Bucureşti, s-au plasat pe poziţia colaborării īntre răpitoarele mari şi mici. Simţind că īn ţară depanatorii mulg lapte mult īn doniţele lor din ugere destinate statului, au organizat reţeaua centrală de supraveghere, percepīnd partea leului īn schimbul unor tăceri, avantaje, etc.

Această mafie funcţiona foarte bine şi mulţumea pe toată lumea, fiind īn fond o formă de apărare a individului faţă de sărăcia la care era obligat. Cred că pīnă la un punct trebuie īnţeleşi cei care s-au apărat astfel. Inadmisibilă e poziţia celor care au atacat , marii escroci, care au făcut pact cu puterea, trăind după principiile odioase care conveneau perfect fostului regim.

2) Aceasta era situaţia īn momentul īn care prin repartiţie guvernamentală au apărut īn service tineri ingineri stagiari. Cu un instinct format, toate forţele vizate (depanatori, administraţie), au simţit marile pericol care se crea ; riscul ca intruşii să distrugă armonia mafiotă era evident.

- prin tinereţea lor, puteau fi bănuiţi de tendinţe puritane, morale, fără īnţelepciunea descurcării īn viaţă

- prin pregătirea lor puteau ataca eşafodajul şubred de cunoştinţe (strictul necesar pentru a te descurca cu produsele existente).

Aşadar, lupta de eliminare a īnceput. Mijloacele erau variate:

- cuprindere degradantă

- batjocură ameninţătoare

- persuasiune aluzivă

- diversiune

- „sinceritate demoralizantă”

- lovituri sub centură

- presiuni administrative

Ele au fost eficace īn general. Majoritatea nou veniţilor au īnţeles şi au plecat. Alţii au simţit mirosul de lapte şi s-au afiliat la sistem, devenind depanatori de nădejde. Cīţiva au rămas de bună credinţă, supunīndu-se presiunilor, cu speranţa de a le schimba.