Selecţii din jurnalul Ioan Roşca –  1-21 decembrie 1989

 

1 decembrie 1989

- unele regimuri sunt o combinaţie īntre mafie şi inchiziţie

- a fi şi a nu fi… acesta e răspunsul şi īntrebarea

-  aseară, la serviciu, un moment normal de inginerie…chiar plăcut. Este deci posibil şi pentru mine. Condiţii: linişte, instrument de calitate, temă vie…

- trebuie pusă la punct o metodică a abordării inginereşti. E ceva care trebuie să se īnveţe ca pianul sau şofatul.

 

Electronica ar putea interesa alţi specialişti (medici, sociologi, etc. ) dacă ar da exemple duse pīnă la capăt. Astfel, urmărirea īncărcării unui condensator printr-o rezistenţă, sau a deformării sinusoidei unui oscilator, poate declanşa fertile analogii[].

Acesta  e mesajul cel mai adīnc ce poate fi oferit celuilalt, nu o dare de seamă globalistă, conţinīnd multe fraze neīnţelese, care nu ating stratul ultim – senzual, profund al ideii īnţelese.

 

3 decembrie 1989

1) Nevoia masochistului nu-l scuză pe sadic.

 

2) Cīnd ne apar bulboane absurde ale unui sorb uniformizator, cioburi ale unui … nor de cioburi, cīnd dimpotrivă par a fi scīnteieri ale unor fundamentale şi perene simboluri…de bine, de rău, de parfum….

 

3) De răsturnat nuvela scrisă o dată mamei (cu cel care, īn pragul dispariţiei, vīnzīndu-şi biblioteca, are revelaţia golirii universului de forme). Cu o alta, [..] īn care personajul, după viaţa de indolenţă şi mediocritate, are revelaţia frumuseţii şi plăcerii culturii…

Ca şi cum cineva care a stat tot timpul orb īntr-o cameră, are, īnainte de a muri, „privilegiul” (?...) de a căpăta simţul văzului!

Două regrete complementīndu-se: al prăbuşirii unei stufoase construcţii de gīnd şi al revelării unui spectacol grandios īn locul marelui vid, īn chiar clipa părăsirii scenei.

Eventual o lucrare care să īnmănuncheze cele două vibraţii…!

 

4) Un alt sens.

A fi sau a nu fi este īntrebarea.

(aşadar īntrebarea e cheia existenţei, este pragul dintre a fi şi a nu fi).

Nu care e īntrebarea, ci ce e īntrebarea!

 

5) Īn Republica, Platon explică extrem de clar legitatea tiraniei, el e mai aproape de adevăr decīt oricare dintre comentatorii de azi. Astfel el arată că tiranul e obligat (pentru reuşită) la consecvenţă.

Cu cīt va fi īnsă mai despotic, va controla mai bine interiorul sistemului,  dar va risca mai mult īn caz de prăbuşire.

Īnţelegīnd că un tiran nu poate avea şefi, că nu e bine să depindă de „superiori” (mai ales īn contextul anilor 60  la Moscova), specialiştii locali au dedus (corect) că trebuie să-şi asigure un anume nivel de independenţă faţă de exterior.

Acesta a fost scopul pentru care ei au prezentat faţa „independenţei naţionale” urmărind propria lor independenţă, lăsīndu-le mīnă liberă de acţiune.

Cei care nu au avut această prevedere se rostogolesc azi după principiul dominoului, ….cīnd piesa centrală trepidează.

Prevăzătorul īncearcă să profite de consecvenţa politicii sale.

Din păcate, marea tiranie are toate calităţile unui punct de extremă stabilitate socială…

Iată lecţia fundamentală care trebuia trasă azi!

Dar, copilăriile – indolente cu care apusul īntīmpină evenimentele, dovedesc că nu sunt capabili de sinteză, că vor lăsa să se consume această şansă de clarificare, de punere īn gardă.

Īn loc să caute īnfriguraţi un mecanism de apărare īmpotriva repetării unor atari „stabilităţi” ce vor aduce specia umană īn punctul de… maximă stabilitate….ei se scufundă īn imbecilisme.

Cum se explică atīta naivitate? Nu e oare īncercarea stīngace de a escamota enorma vinovăţie morală a acestei părţi a organismului uman care acum 40 de ani a consimţit la zdrobirea celeilalte părţi ca preţ al „securităţii proprii”?!

 

6)Un lord englez e judecat pentru a fi predat īn 1945  - 70.000 de ruşi şi iugoslavi anticomunişti trupelor sovietice!

Relatările sunt cutremurătoare.

Indolenţa tonului apărării – revoltătoare.

Concluzia pare esenţială: etica nu a străbătut niciodată scara de la individ la naţiune!

Īntreaga istorie e povestea unei ruşini, a unui scandal, a unei trădări!

Ne-au vīndut pentru a nu-şi risca liniştea! Ce tupeu e īn atitudinea lor actuală de superioritate.

 

7)Laic, necredincios – a īntreba, a căuta īn continuare.

 

8) Pus la punct (semiglumă) cu Gelu principiile unei societăţi de cooperare intelectuală (dialog interdiciplinar).

Cīteva puncte:

- materialele sunt pregătite temeinic şi redactate scris; respectul pentru ceilalţi cere ca prezentarea să fie rodul unei munci, a unei sinteze – o ofertă , nu o descărcare de personalitate.

- se evită subiectele formale sau formalizate , tratate „ din avion” – tip „ almanah”. E vorba de o īntīlnire de formare, nu de informare. Se prezintă subiecte clare, duse pīnă la punctul de concreteţe care să asigure accesul celuilalt la vibraţia autorului specialist.

- cīteva teme cadru: „educaţia – principii, programa analitică”; „specialist şi intelectual”; „ căutarea şi relaxarea”; „ structuri şi ierarhii conceptuale”; „ poezie şi precizie”.

- număr mic de membri , uniţi de o plăcută intimitate ( prietenie). Fără dispute de personalităţi, fără formalisme plictisitoare, fără atitudini de complezenţă.

- invitaţii specialişti īn domeniul a – li se răspunde cu probleme de interferenţă.

- cīnd se prezintă o temă , eşti obligat să demonstrezi (susţii, argumentezi), motivul pentru care crezi că-l poate interesa pe celălalt.

 

9)Cultura nu e ritualul parcurs la sărbători, ci este ritmul zilnic!

Căci sănătatea nu se practică īn ocazii festive!

 

10) Unde īncepe copilul!!

[figură reprezentīnd īntīlnirea dintr-un spermatozoid şi un ovul]

Naşterea e un fenomen mai tulburător decīt moartea! Suntem īntre cele două mistere şi avem privilegiul să le contemplăm!

 

Din cīnd īn cīnd, orientarea īn īntuneric impune sclipirile de lumină ale existenţei (cīnd universul nu mai ştie unde se află, aprinde flacăra unei existenţe!).

 

4 decembrie 1989

1) Democraţia, dīnd şanse egale binelui şi răului, va duce (Platon) la o victorie a răului, mai eficient, dacă nu e precedată de o restructurare interioară!

Lupul liber să concureze cu oile…sfīrşit sigur.

Din această stare instabilă, ce poate răsări? De aceea reīntoarcerea la starea amorfă, nepolarizată, către mişcarea browniană socială, nu promite nimic bun.

De cealaltă parte, soluţia rigidului, cristalizat de cīmpuri de forţă care polarizează existenţele pīnă la īngheţ…

Nu, hărmălaia instrumentelor nu e preferabilă muzicii simfonice, polarizate structural! Dar un  concert la care soliştii cīntă forţaţi o anumită partitură, este mai grav!

Libertatea deci, ca necesitate īnţeleasă? – un enorm cinism. A „īnţelege” pendulează īntre a şti şi a uita…

Libertatea este adeziune!

Numai alăturarea solistului la cīntecul orhestrei, cu bucuria trăirii şi reproducerii simfoniei, din toată inima.

Iată un sens (desigur nedorit de Orwell) a unei atitudini ca aceea a lui O’Brien (vezi şi personaje similare la Ivasiuc) : numai cei care aderă la teroare, care īi trăiesc muzica, sunt fericiţi , scapă de insuportabila senzaţie de nonexistenţă pe  care o produce la victime regimul de forţă, īngheţător!

Cei care iubesc (?!...) teroarea, sunt privilegiaţi (solişti), ceilalţi sunt prizonieri.

Diabolică īnchidere a cercului: se lasă victimelor o singură portiţă de scăpare – cea de transformare īn călăi!

 

Multe victime visează căderea călăului pentru a-i lua locul.

2) Pentru a putea construi un gīnd, ai nevoie de materie primă şi de mijloace de producţie (…).

Cel mai grav şi adīnc proces nu este substituirea universului de gīnduri cu un munte de falsuri.

Ci dereglarea a īnsăşi mecanismelor gīndirii!

Iată ce se constată īn contactul cu elevii.

De aceea lupta cea mai importantă, chiar dacă nespectaculoasă şi cu efecte tīrzii, este lupta pentru īntreţinerea, instruirea, producerea mecanismelor de gīndire de calitate.

 

Un formidabil subiect… care ar fi aceast㠄ortopedie cerebrală”? care ar fi căile de acţiune dinspre predarea matematicii sau fizicii, etc. Să găsesc pīrghiile prin care subiectul gīndirii ascute gīndirea, legile prin care funcţia creează organul.

 

Mai ales avīnd īn vedere ideea modernă că primordială e structura generativă, nu rezultatul ei, oricīnd reproductibil, dacă se conservă această structură.

Să creezi o matrice nepolarizată, dar a cărei structură să genereze autopolarizarea īn sensul cīmpurilor valorizante umane.

 

Bucătăria e prilejul ascuţirii cuţitului.

Şcoala să fie prilejul ascuţirii gīndirii.

 

Ion Rădoi, moare azi pentru noi. Arde ca să creeze un moment de lumină. Utilitatea cea mai mică este infinită raportată la nimic!

 

Cīt de stīngaci m-am exprimat īn aceste caiete! Cīt de puţin din gīnd a reuşit să străbată īn cuvinte!

Iar īn ce priveşte stările, senzaţiile…!!!

După un behăit de lup, oaia īşi pierde īncrederea īn limbajul său!

 

5 decembrie 1989

Adolescentul īşi permite deseori incursiuni īn viitoruri imaginare. El se visează īn posturi īn general plăcute, sau chiar impunătoare, bucurīndu-se de ele…

Astfel se creează o prăpastie īntre poziţia sa īn realitate şi visul acceptat pīnă la confuzie.

Maturitatea poate īncerca un acord. Ea poate īnscăuna ideea că ceea ce contează este puţinul progres sau bine real şi nu excrescenţa imaginară!

Aceasta lansează totuşi o interesantă problematică psihologică… care este valoare evadării onirice, a satisfacerii īn imaginar?

Īn fond, la capătul extrem al opţiunii senzualiste, se poate foarte bine plasa satisfacerea onirică, ireală, căci ce vrea personajul este senzaţia, trăirea – care poate fi obţinută şi fără o corespondenţă cu realitatea!

Iată, aşadar, hiba centrală a onirismului: lipsa necesităţii racordului la realitate, atitudine profund pasivă īn complexul confruntării existenţiale.

Lărgirea fenomenului e deja impresionantă: toxicomania nu īnseamnă altceva! A te satisface – īn senzaţii, a te simţi bine – iată scopul drogului, justificarea sa!

 

Problema care se ridică  este – īn ce măsură e nocivă sau curativă această tendinţă. Īn fond, se recunoaşte că omul are nevoie de o terapie a succesului şi satisfacţiei.

Deci poate fi avut īn vedere tratamentul cu „succes şi satisfacţie artificială”!! Efectul poate fi benefic pentru un personaj ca melancolicul depresiv!

Explozivă e īnsă īntrebarea: care e limita naturală / sănătoasă/ valoroasă/acceptabil㠖 a unei astfel de evadări?!

Ori răspunsul sobru nu se poate baza pe ritmul frazelor şablon sau autoritatea unor morale „etalon”!

El pare a trimite la primara alegere īntre adevăr şi plăcere, īntre setea de a afla şi cea de a crede.

Dacă toţi am putea fi fericiţi īn imaginar; dacă s-ar pune la punct astfel de şedinţe… (vezi literatura SF – O. Fallaci), ce ar „scīrţīi” īn acest sistem?!

Să fie numai fragilitatea sa , riscul prăbuşirii prin inevitabilul contact cu realitatea, tensiunea care rezultă din depărtarea prea puternică a celor două planuri?

Sau e ceva mai mult, un element din zona sensurilor, o destinare a prezenţei şi căutării umane care plasează la un nivel superior (sau măcar diferit) rostul existenţei !?

Oricum, este tulburătoare la roşu acea īncordare care face omul să iasă din cea mai minunată senzualitate transatică pentru a simţi frigul aspru al contactului cu realitatea.

Omul vrea să fie fericit – sau să ajungă undeva, să ştie!

La acest punct, pare a se fi diferenţiat două specii umane…

Īn orice caz, fără restricţii rigide şi respingeri sectare, s-ar putea lua īn vedere „ cura īn imaginar” ca un mecanism de compensare psihologică !!

Va trece poate mult timp pīnă să īnţelegem mecanismul poftei noastre de adevăr, de realitate.

Supravieţuirea şi adaptarea biologică pot explica atenţia acordată realităţii, interpretării corecte (nu plăcute!) a īntīmplărilor exterioare, dar dincolo de caracterul lor practic, aceste imperative par a fi produs o structură, un simţ intern – al realului – care īşi cere independent drepturile, care are pur şi simplu nevoie de o alimentare corespunzătoare. Visīnd primirea Nobelului, īn ce măsură mă bucur mai puţin decīt la primirea sa reală! O īntrebare tare!

Noaptea omul visează, ziua priveşte. Dar mai poate să fie şi īntr-o a treia stare, de visare coerentă!

Am obişnuit a considera visul ca o pauză, ca o existenţă incompletă… ori lucrurile sunt mult mai complicate.

O situaţie sugestivă: [ figuri reprezentīnd recepţia de către spectator a unei imagini extrase din realitate sau construite]

Care e deosebirea din punct de vedere strict senzual? Poate neīmbogăţirea, lipsa contactului , singurătatea, izolarea senzualului pur!

[figură reprezentīnd senzaţii de bine/rău]

Poate că esenţialul nu e polarizarea finală (plăcut/neplăcut), categorie cu rol inferior – pentru coordonarea reacţiilor, ci īnsăşi contactul exterior - interior,  legătura, raportul.

 Īn acest sens, binele nu ar fi decīt o sinteză a unei cunoaşteri antecedente, care are rol de orientare. Făcīnd un lucru şi obţinīnd rezultate pozitive (nu la nivelul senzaţiilor ci al faptelor, al supravieţuirii), specia concretizează această opţiune polarizīnd spre bine (plăcut), reacţia individului īn faţa unor situaţii echivalente.

Īn acest sens, senzaţiile sunt repuse īn locul de mijloace, desigur esenţiale, dar nici īntr-un caz de scopuri.

Răul semnalează neregula īn raportul cu exteriorul (riscul, etc.).

Binele e o orientare pentru drumul optim.

Īn lipsa drumului īnsă, a īntīmplării reale, binele īn sine nu poate avea vre-o valoare.

Ajungem la o mai veche alertă, să nu devenim puerili , confundīnd scopurile cu mijloacele, accentuīnd disproporţionat importanţa unui mecanism pīnă a-l ridica deasupra fenomenului īn vederea căruia este conceput.

 

Fericirea īn sine, care nu mai are rol de semnalizare, de orientare pe drumul bun, este golită de orice sens, e o īnfundătură!

 

Dacă īnsă exteriorul potrivnic obligă omul la o necontenită nemulţumire şi aceasta nu e suficientă pentru redresare, s-ar putea dovedi necesară cura artificială de fericire, descărcīnd periodic sistemul īncordat de polaritate negativă.

 

La urma urmei, adepţii stăpīnirii de sine, „cerebralii”, visează să devină independenţi de mecanismul inconştient şi profund al satisfacţiei.

Dorinţa lor este poate legitimă, dar trufaşă, cīt timp mecanismele de reacţie nu sunt cu adevărat supuse unui bine organizat sistem, diferit de cel al polarizării afective.

Poate timpul ar putea da acestora satisfacţie…

Deocamdată, resimţim ca pe o pierdere varianta pur cerebrală a reactivităţii, ne-am declarat deposedaţi īntr-o astfel de organizare. Ţinem la afectele noastre. Dorim plăcerea – ca un corolar al unui contact izbutit cu realitatea .

 

11 decembrie 1989

Seară plăcută cu Ion. Aceeaşi formidabilă punte de legătură īn īnţelegere. Aceeaşi desprindere īn consecinţe.

 

Dacă īn drum spre gară cineva e acostat şi bătut de X, nemaireuşind să prindă trenul, care are un accident dezastruos, trebuie ca omul să-i fie recunoscător bătăuşului pentru ca i-a salvat viaţa?

Oricīt de evident pare răspunsul negativ, există mulţi indivizi care l-ar considera greşit.

„Īntīmplător” aceeaşi indivizi ar da şi multe alte dovezi de gīndire kitch!

Uluitoare este consecvenţa cu care prostia, mediocritatea, vulgaritatea īşi defineşte poziţia pe orice subiect.

Trădīnd dereglarea mecanismului gīndirii, etalonat faţă de un standard kitch, nu unul muncit, evoluat.

Iată unde trebuie umblat.

 

12 decembrie 1989

De revenit , pas cu pas, asupra matematicii de liceu. Este imposibil㠄algebra īn R”! Trebuie venit simultan cu algebră şi analiză!

De prezentat elevilor construcţia ideilor, structurilor, numerelor, metodelor, raportările la realitate.

Īntīlnit de Ştefănescu, autor al unor lucrări privind „scrable” şi alte jocuri; replicile mele de genul „trebuie evitate diversiunile , drenările energiilor creatoare, umane, pe canale de pură risip㔠, sau „dacă aţi putea scoate īn evidenţă, explica, preda, maniera īn care vă desfăşuraţi raţionamentele, dacă aţi putea face lecţii de tactică, atunci poate…. „ sau „ ceasul de azi impune o concentrare asupra unor valori perene, esenţiale şi părăsite ş īn acest sens divagaţiile pot face rău „  - l-au găsit complet nepregătit probabil (nu a arătat, ştie să fandeze…) descumpănindu-l.

 

Trebuie să rup tăcerea. Din mai multe motive acest lucru a devenit de neevitat. Păcat doar că nu acesta părea drumul meu, că nu sunt atras  şi nici destinat şi nici valorat īn spaţiul preocupărilor sociale! Tensiunea urcă īnsă insuportabil… A nu tace devine o obligaţie, o datorie atīt de elementară īncīt pare a condiţiona continuarea existenţei īn mod civilizat, nedegradat iremediabil.

Şi apoi riscul ca subtilităţile să nu producă fruct, rămīnīnd īn final cu ruşinea neparticipării totale!

Īn plus, poate niciodată ca azi, nu voi mai avea şansa unei audienţe trezite, excitate , binevoitoare.

Dacă ideile s-ar cristaliza, e poate īn interesul lor să risc eu, dīndu-le şansa maximei percuţii. E poate o ocazie unică, marea mea ocazie..!

Aşadar, voi lăsa un „tampon” fix de un an; ziua Z va fi 1 ianuarie 1991. Īn acest interval:

- lucrurile din exterior vor căpăta o formă, va deveni vizibil drumul, polaritatea lui dirijīnd intervenţia; evit astfel irosirile lipsite de orice eficacitate

- lucrurile din exterior se clarifică, devin eventual sistem, capătă forma care să merite enunţată sau nu – caz īn care nu va mai avea rost o exhibare nefructuoasă, dar ieşirea din tăcere va deveni motivată de faptul de a nu mai avea ce pierde.

Īn rezumat, acest an ar trebui să producă sinteza, să se termine cu planul general al structurii atitudinale noi, pe care aş propune-o. A se evita deci tratarea neserioasă gen: grijile casei, datoriile de serviciu. A-mi face datoria , dacă totuşi mai tac un an, īnseamnă a lucra īn spiritul acesta. Altfel, trădarea e indiscutabilă şi compromisul eşuat!

Care să fie lucrările sortate din ansamblul de atracţii. Cele cu implicaţii asupra situaţiei, niciuna din celelalte , reci (estetice, etc).

Ar fi:

- restructurarea conţinutului şi metodei predării matematicii īn liceu

- fond şi formă īn folosirea calculatorului; problema generală a kitchului tehnic şi a psihologiei kitch a inginerului.

- restructurarea abordării unei lucrări tehnice ( de exemplu tv sau calculator), elaborarea principiilor comunicării [tehnicii] din punct de vedere etic, estetic, valoric.

-intervenţii eseu pe teme diverse.

 

13 decembrie 1989

O noapte cu Ioan, cu desene pentru Caiet 2 [Service –Electronica] şi cu Omar Khaiam, care e pur şi simplu uluitor!

 

E suficient ca statul să iasă īn stradă cu bīta, lovind īn dreapta şi stīnga, pentru a īncepe să fie tratat cu deferenţă de celelalte state. E ca la oameni…!

Brutalitatea arbitrară, duritatea criminală…impun respect („ţinere la respect”) celorlalţi. Din păcate, dantelăriile filonului cultural al evoluţiei, īncearcă să ascundă acest aspect, atenuīnd jena pe care o stīrneşte! O politică de struţ, timidă, laşă şi nesinceră…

Binele e condamnat să slujească răul! Numai īntărirea poziţiilor sale l-ar putea elibera!

 

Egoismul asigură supravieţuirea individului iar solidaritatea – a speciei. Dar nu de pe aceste poziţii trebuie pusă problema opţiunii umane, ci de pe aceea a sensului, a aflării adevărului.

 

14 decembrie 1989

Influenţa lui Khaiam…

 

Rezistenţa este un foc (nu „ca un foc”, ci chiar un fenomen cu aceeaşi structură) : este mai uşor de stins cīnd e mic! (decīt cīnd apucă să devină incendiu mistuitor). Ei ştiu asta…

 

Culmea e că īn timp ce unul se īntreabă de univers, īncercīnd să īl „perforeze”, altul se ocupă de evoluţia unei echipe de  fotbal.

Să fie acest lucru o firească manifestare a libertăţii de alegere şi colorării variate a pīnzei umane? NU, nu poate fi aşa, e o inconştienţă, o trădare şi o crimă să te „ocupi” cu gīdilarea unei pisici īn timp ce alături de tine , īn tine chiar, rasa umană dă o luptă extraordinară pentru a se naşte cu adevărat; adevărata naştere (a doua): cea īn sens.

Frica de aspectul rigid, fascist, al unei eventuale tentative de polarizare a năzuinţelor şi problematicii umanităţii are undeva o fisură gravă, un silogism defectuos (teroarea polarizează, īnseamnă că tentativa de polarizare e marca terorii).

Nu, e o inconştienţă să profesăm dezorientarea, demobilizarea generală a căutării, depolarizarea societăţii, eliberată către ritmul evoluţiei „naturale”.

A deveni serios, nu sinistru, este, cīt timp faci parte din sistemul uman, o obligaţie. Trebuie afirmată obligativitatea esenţializării: fiecare să īncerce măcar să contribuie , la nivelul maxim al posibilităţilor sale, la efortul general, alegīnd īntre acţiunile posibile pe acelea purtīnd marca tensiunilor esenţiale.

Cel puţin „casta” celor ce vor să afle, a militanţilor activi pentru cucerirea dreptului de a fi.

Ceilalţi, nu pot fi obligaţi să-şi părăsească puerilităţile, dar asta nu īnseamnă că nu sunt legitime eforturile de a-i influenţa, de a-i ilumina cu metode de cucerire prin convingere. Nici măcar ridiculizarea prostiei şi marginalităţii, evitată de unii dintr-un fair-play absurd, nu trebuie să lipsească din panoplia metodelor de luptă pentru īnfrīngerea condiţiei de nimicnicie.

Problema care se pune este: omul se află īn război sau īn pace cu condiţia sa? Dreptul la superficialitate poate fi simpatic  pe timp de pace dar criminal īn cazul unui război, de soarta căruia ar depinde destinul flăcării purtate de specia umană!

Desigur „pacifiştii” – īntru sens, vor susţine că el a fost găsit, sau că această tendinţă a speciei umane e un atac incorect, de cucerire, nejustificat, la porţile Răspunsului – Rege, care trebuie lăsat īn liniştea neperturbată şi esenţială din care a dat un scenariu lumii.

Este poate adevărat că mulţi războinici sunt animaţi de setea de cucerire a adevărului (rămīne de discutat dacă īn acest caz termenul „cucerire” īşi păstrează rezonanţele negative). Dar mai există şi aceia care consideră că īn lipsa unui sens, existenţa e un dezastru, care se consideră zdrobiţi de necunoaştere, suferinzii pentru adevăr, care trebuie consideraţi īntr-un război drept, de apărare a şanselor de a exista cu adevărat!.

 

Putrezitură… peste tot.

La cīteva zile după ce lordul C , care a predat pe cazaci ruşilor īn 1946, a cīştigat procesul, īn ciuda dureroaselor mărturii,  Anglia decide  să repatrieze forţat transfugii vietnamezi!

La cīteva luni de la masacrul de la Pekin, americanii īşi trimit mesagerii īn China pentru  „ a normaliza” relaţiile de mare importanţă pentru „geostrategie”…

Conducătorii ruşi se īmpotrivesc acerb ( ca  şi poporul…) tendinţelor de liberalizare…

Se vorbeşte despre primăvară… dar umanitatea nu pare a fi făcut nici-un progres…. Nu se īnţelege (suspectă orbire) că ar trebui luată īn colimator, nu o politică sau alta, ci ideea de politică īnsăşi. Nu este condamnată şi atacată tradiţia acestor „eşaloane de coordonare” a activităţii, care s-au dovedit, fără nici o excepţie, un parazit pentru fructul īn miezul căruia se instalează.

Pe de o parte, grupul de dobitoci activi şi eficaci, care determină toate mişcările şi care arborează atitudinea de reprezentare a mulţimilor sau a omului, o sfidătoare neruşinare.

Pe de altă parte, popoarele īndobitocite, devenite prin efect de bumerang un balast īn calea progresului Omului ; dacă nu cumva şi fără otrava strecurată de lideri, această forţă („poporul”) este fundamental retrogradă, reprezentīnd apropierea de nivelul 0 şi forţa gravitaţională către acest nivel…

Deci, intervenţia celor ce ştiu ce visează, ce poartă flacăra, este fundamentală şi necesarisimă!

 

Altfel, īn acest bīlci, nu va mai exista nici o şansă pentru evoluţie…

 

15 decembrie 1989

Şi totuşi greu de imaginat o situaţie mai complicată: pe de o parte, cotidianul cu restricţiile sale convertite īn timp, energie, vitalitate, pe de alta, socialul – cu impunerile ce vor avea probabil urmări tragice (finale), iar pe de a treia, speranţa dată de impresia de a fi aproape de cīteva mari răsturnări īn cercetarea fundamentală…![]  Religia a reuşit  să ţină īn frīu tendinţa oamenilor de „ inconştiinţă”, de violentă confruntare cu cei din jur, pe baza fricii de pedeapsă, deci tot īntr-un raport de forţă.

O adevărată reconstrucţie, revoluţie spirituală, ar fi dacă omul s-ar controla, oprindu-se de la nedreptate, cinism, răutate, nu sub imperiul fricii, ci al convingerii (nu convingere că există o pedeapsă, ci că există o nobleţe, un sens, un frumos, un bine, de iubit şi de apărat). Sau dacă nu convingere, atunci iubire, dor, īnnobilatoare năzuinţă!

Īnsingurarea creează premisele sincerităţii. A nu face nici-un efort pentru „racordarea băiatului la ceilalţi, la societate”.

Īntr-o rezonabilă izolare va putea afla cheia autenticităţii. De asemenea, pentru a nu rata īntīlnirea cu muzica căutării omeneşti, pentru a nu i-o prezenta deformată, placidă, respingătoare, trebuie să nu las ca şcoala să fie organizatorul acestui contact.

Va trebui să fiu atent la anularea „efectului şcolar”, eliberīnd băiatul de orice condiţionare, stimulīndu-i libertatea de alegere, fără a-i impune (ba chiar īncurajīndu-l invers) să-şi satisfac㠄obligaţiile” şcolare.

Īntīlnirea cu dimensiunea spirituală trebuie să fie o sărbătoare, o iubire, o plăcere. Dacă acest lucru nu se produce, eventuala sa „bună şcolarizare” nu īnseamnă nimic…!

Va fi interesant rezultatul acestui experiment! Va dovedi el că modul de educare joacă un rol preponderent. Va spune V. că nu trebuia să-i risc evoluţia prin excese „experimentale” care ţin de obsesiile mele? Sau voi reuşi , şi el va folosi din plin axul viu, curat şi liber pe care voi īncerca să i-l ofer ca sprijin pentru eşafodajul cunoaşterii sale?...

Dacă aş reuşi, el ar şti ceea ce eu ar trebui să descopăr, pas cu pas, şi-n plus, va fi natural şi spontan īn incursiunile care, pentru mine, sunt a doua natură! []

 

E o adevărată porcărie să se ceară intelectualilor de valoare, cu cel mai mare şi mai important avut spiritual, să se jertfească īn inegala luptă cu bruta!

Īn fond nu e prea greu de observat ce se īntīmplă, īncīt să susţii că pentru a lua atitudine, e nevoie de subtilitate academică.

Orice om normal e suficient de avizat pentru a simţi datoria de intervenţie, pentru a intra īn joc. Ar fi mai bine ca să-şi rişte viaţa cei care au mai puţin de pierdut, cel puţin din punctul de vedere al umanităţii.

Ce mişelie din partea profesorului, doctorului, şi, de ce nu, a muncitorului, să-i ceară  savantului jertfa supremă, adică să scoată pe linia frontului pe cei mai valoroşi membri ai societăţii, să pună īn front tocmai rezerva noastră fundamentală de īnţelepciune.

De parcă un „nu mai suportăm bandiţii infiltraţi īn miezul societăţii noastre”, sau un „vrem dreptate!” , ar cere calităţi poetice, estetice, etc.

Singurea explicaţie este că oamenii de acest fel sunt singurii īn stare să valoreze principiile mai mult decīt interesele imediate, mai mult decīt securitatea. E o „pierdere” a simţului de apărare dictată de calităţi şi dragoste, dar n-ar trebui ca mulţimea să stea ascunsă īn spatele lor.

Iată situaţia: īn faţa monstrului, cu piepturi plăpīnde stă inima, centrul , viaţa, pulsul şi şansa. Īn spate ascunşi, īşi protejează securitatea ciurucurile, rebuturile, ramurile uscate.

Copacul se apără cu florile, protejīnd uscăturile…!

 

16 decembrie 1989

Aceeaşi mişelie este să ceri tinerilor să rişte, ei, care au cel mai mult de pierdut!! Trebuie să rişte bătrīnii, căci au, pe de o parte, cel mai mic avut īn faţă şi pe de alta, o mare responsabilitate.

Tăcerea tinerilor e poate justificată (deşi, din păcate, are grave urmări interioare…). Dar a bătrīnilor e inacceptabilă.

Un flux corect īntre electronică şi exterior, cu două sensuri:

- (īnspre) Se predă şi se face electronică īncīt specialistul să fie racordat adīnc (la nivelul esenţelor) la temperatura generală a căutării, la structura mobilă a spiritului uman. El va deveni astfel solidar, parte componentă a blocului spiritual. Avīnd consolidate īn structura sa, prin procesul special conceput al iniţierii, valorile şi tensiunile frumosului, emoţiei, căutării, etc., va fi īn mod firesc atras de partea apărării spiritului. Specificitatea abordării universului īn domeniul particular ales (Electronica), nu trebuie să fie o separare, ci o formă de racordare, de manifestare a marilor tensiuni şi structuri cognitive umane.

 

- (dinspre) Ca rod al specificităţii, se obţin rezultate interesante, care pe līngă utilitatea practică sau teoretică primă, particulară, reprezintă şi reuşite strategii ale spiritului īn general. Astfel de succese trebuie explicitate, livrate īntr-o manieră consumabilă celorlalte eşaloane ale căutării omeneşti. Dar atenţie, nu descrierile generale, catalogările, etc. sunt fructele oferite consumatorului extern (colegului īncadrat īntr-un alt filon al căutării) ci mecanismele tacticile generative ale acestor rezultate , capabile de stimularea unor izomorfisme fructuoase. Pentru aceasta trebuie duse explicaţiile pīnă la capăt, pe exemple concrete, pusă sub lupă desfăşurarea bătăliei al cărui fericit final este descoperirea īn cauză.

Astfel, popularizarea nu trebuie să fie a rezultatelor ştiinţei (condimentată cu detalii de culise…) ci a procedurilor ei, a matricilor ei germinative, a tacticilor izbutite!

 

Un astfel de cordon de legătură cu dublu sens trebuie să fie scopul noii ştiinţe (opţiuni): organizarea circulaţiei generale a ideilor, universalizarea atacului general al necunoscutului.

 

Īn epoci ca aceasta, preocupările teoretice par desuete şi cumva incorecte (trădări…).

E una din victoriile brutei de a te obliga să ieşi din spaţiile superioare pentru a te angaja īn vulgara luptă de apărare a spiritului de atacurile sale…

Oricum faci  pierzi teren:ori ca legitimitate morală, ori ca īnălţime a substanţei!

Culmea e că procesul care face obligatorie intrarea īn vulgaritatea apărării este unul auxiliar! Puterea are ca scop puterea, libertatea de a manipula şi profita. Deşi sinistre (foame, dereglare), rezultatele activităţii sale nu sunt īncă absolut insuportabile ( căci fără a fi scuzabile, rezultatele ar putea fi resimţite şi după cine ştie ce catastrofă naturală).

Iată īnsă că, pentru a putea acţiona īn voie (scop), puterea apelează la un proces de desfiinţare a fiinţei umane (capabilă de nedorite rezistenţe). Acest atac auxiliar al puterii atinge intolerabilul , rupe bariera oricărui compromis, obligă la luptă, căci miza devine supravieţuirea!

Ameninţată cu moartea, fiinţa umană e capabilă să descătuşeze energii formidabile de apărare. Este deci strict necesar, pentru a putea folosi unda de ţoc a unor astfel de energii cumulate, să clarifici tuturor postura de victimă care le e rezervată, să le arăţi faţa morbidă  a situaţiei, iminenţa marii nenorociri: frīngerea aripilor care īntorc pasărea la destinul reptilei!

 

Redactarea „Caietului service CIP” mă umileşte spectaculos. E o excelentă actualizare a vorbei „ ţara arde şi baba …. scrie caiete service”.

De două luni de zile, acest fapt a creat o tensiune de nesuportat! Dincolo de precaritatea scopului , paralela cu legenda meşterului Manole, sugerează un nou sens…setea de a construi (sau datoria de a , sau obişnuinţa de a , sau evadarea īn a, sau compromisul prin a) īn luptă cu semnul nefast sub care stă construcţia.

Dacă semnul e pozitiv, Manole e o īntruchipare a jertfei, a polarizării spre sens superior, depăşire a considerentelor imediatului. Dacă īnsă semnul e negativ, el devine o personificare a orgoliului nemaistrunit de căldura umanităţii, o excrescenţă monstruoasă a spiritului constructiv, o forţă germinativă canceroasă…

Desigur, nu-mi zidesc femeia īn acest „caiet”, dar oare nu-s pe cale de a mă zidi pe mine īn această construcţie „ştiinţific㔠ca īntr-un mormīnt…. De ani de zile, paranteza deschisă īn omenesc, care nu se mai īnchide, īn care pot rămīne prizonier?...

Este un atac de cucerire a unor noi teritorii pentru suflet, de lărgire a spaţiului său vital (aşa cum īmi place să cred) sau o derizorie īnfundare, susţinută de nepotolitul orgoliu….

 

Şi totuşi, deseori, senzaţia că numai īn construcţie, īn concret, īn exemplu, īn drum nou, se pot afla noi sinteze, că a căuta īn continuare adevărul īn reordonarea vechiului material, nu e o soluţie rezonabilă.

M. Şora „A fi, a face, a avea” spune ceva de genul: adevărul nu poate fi privit frontal, decupat din realitate şi expus privirii exterioare, el trebuie gīndit din mers, privit pieziş, dedus din ritmul drumului spre sens, care īntr-un mod subtil este nu numai un drum īnspre, ci şi īn! Din păcate, pe līngă astfel de luminişuri, hăţurişul expunerii sale mă buimăceşte complet. Rămīn totuşi cu o impresie ambiguă īmpărţită īntre certitudinea bunei sale intenţii şi valoroasei subtilităţi şi senzaţia că eşecul (altfel firesc) al īncordărilor sale meritorii, este īnvăluit īntr-o ceaţă nu sută la sută naturală. Ceţosul īntreţinut artificial īmi pare īnsă o trădare…

Evident Şora nu se īntreabă (sau nu ştie să-şi răspundă) īn ce măsură lucrarea sa e lizibilă şi poate aduce un progres la contactul cu cititorii. Poate nici nu crede īn tendinţele iluministe… vulgarizatoare. Eu īnsă cred! Trebuie ca genialitatea talentului să se manifeste tocmai prin capacitatea de a crea o punte īntre subtilul temei şi uşurinţa īnţelegerii sale!

Sau măcar dacă nu poate o lucrare să parcurgă o asemenea distanţă, să se pună la punct o scară , a cărei lucrări – trepte, să facă gradat această trecere posibilă.

Īntr-un anume sens (liber, natural), se poate spune că acest lucru se īntīmplă din īnsăşi corelaţia mozaicală a lucrărilor publicate. Nu este īnsă de ajuns. Acest tumult de sunete nu devine concert decīt īntr-o structură organizată , īntr-o operă articulată avīnd propria ei armonie, avīnd īnsăşi aşezarea īn trepte a căii spre idee ca temă centrală!

 

De n-ar fi vorba de avariţia de a nu fi irosit atīţia ani cu preocupările „exacte”.

 

Īndoială stupidă şi cumva retorică….Ea vine din excesul de metodă (dubito ergo…) De fapt, nu prea mă mai īndoiesc că procesul cunoaşterii ştiinţifice reprezintă o limbă esenţială a flăcării arderilor omeneşti…

 

Cu mult mai util aş putea fi īn această zon㠄sălbatic㔠pentru spiritul filosofic…. Trebuie construite cărările īn junglă, pe care urmaşii să-şi poată aduce instrumentele mai fine de analiză.

 

Un nou exemplu de metaforizare. Tendinţa generală de a apela la metaforă, la forţa explozivă pe care o conţine…

Să fie o problemă de stil sau recunoaşterea unei concrete structurări mentale. Odobleja atrage atenţia asupra reprezentărilor ca auxiliari esenţiali…

Totuşi riscul evadării īn metaforă, a „fentării” cursului demonstrativ trebuie avut īn vedere. Probabil găsim īntotdeauna o analogie expresivă pentru alegerea A dar şi una incitantă către non A.

Astfel discursul riscă să devină pledoarie avocăţească, alegīnd metaforele temei sau, o senzuală curgere īntre metafore, gustul pentru această cursă printre metafore degradīnd drumul sub tensiunea aflării, īntr-o pendulare senzuală rafinată….

Vechea problemă a instrumentului … disponibil pentru orice scopuri. O temă fundamentală de meditaţie ar fi aceea dacă nu există totuşi o arcă distinctivă a căutării pozitive, curate, sincere, aşa cum unele lucrări ne dau din plin senzaţia. Din nou un vechi punct – nod: relativitate şi adevăr īn căutare.

Metoda de  plasa relativitatea sub semnul libertăţii, nu al dezagregării?...?....!

Poate construcţia piramidală, armonioasă, īn care fiecare īnălţare e dublată de o īngroşare a bazei. Astfel nu se va lăsa ca excrescenţa ideilor de vīrf să se desprindă periculos de eşafodaj, progresul cunoaşterii medii ( a masei , de exemplu) trebuind să īntovărăşească evoluţia piscurilor.

Apoi ierarhia şi structura…

Apoi unitatea contrariilor…

Observarea realităţii…

Conservarea dinamicului īn devenirea lui… etc.

 

Matematica modernă prezintă o interesantă revelaţie structurală.

Īn loc să ai īncerce rezolvarea diverselor probleme pentru care e consultată (fizică, economie, etc.) ea studiază anumite proprietăţi pe care le au relaţiile īntre elementele grupului analizat (comutativitate, etc.). Deduce proprietăţi secunde, consecinţe a celor de bază, independente de specificul cazurilor particulare.

Pune la punct clase de evenimente care au la bază proprietăţi:

P1, P2…- consecinţele C1, C2….

P1,P7….- consecinţele C2, C3….

…. Etc.

Īn sfīrşit, pregăteşte utilizatorii īn noul spirit, īnvăţīndu-i să scoată īn evidenţă prezenţa unor proprietăţi prime. Cīnd utilizatorul se prezintă la matematician, acesta caută („analiză”) prezenţa atomilor structurali.

Īncadrează apoi cazul īntr-o „structură”. Extrage consecinţele de rigoare. Nu va epuiza toate aspectele grupului particular analizat, căci există probabil elemente de strictă specificitate, tocmai acelea care īl diferenţiază de alte situaţii.

Totuşi, reuşeşte o īncadrare īn clase (structuri), ceea ce produce o semnificativă creştere a randamentului de elaborare a concluziilor…

Dar, dincolo de această productivitate, noul mod de abordare are valenţe superioare de cunoaştere, este o treaptă superioară a aflării, deoarece se ajunge la o mai rafinată corelare cauză-efect (două oi şi cu īncă trei fac cinci din acelaşi motiv pentru care doi peşti şi cu trei peşti fac cinci…!! – şi acest motiv nu are nici o legătură cu păscutul!).

Pe această cale, realitatea se ierarhizează, capătă o structurare ascendentă, care dă speranţe asupra unui progres al abordării ei de către fiinţa umană!

Iată prin ce tensionat şi generos proces se naşte abstractizarea! Noile fiinţe (ideile, structurile), pot pare unora mai puţin reale, iar altora, dimpotrivă…. Dar aceasta e probabil un mod defectuoase de a pune problema. Atīt umbrele de pe pereţii peşterii lui Platon cīt şi corpurile care le produc, există. Ar trebui īncetat stupidul război care opune clasei – individul, mulţimii – elementul, florii – parfumul ei!

Dureros este că un proces atīt de interesant şi central ca acela al folosirii abstracţiei pentru rezolvarea īn bloc a grupurilor de situaţii concrete şi ierarhizarea īnţelegerii lor, este degradat prin „explicarea” lui īn cadrul „şcolarizării”.

Mai periculoase decīt tancurile care lovesc zidurile cetăţii cunoaşterii (atīt de fragedă, atīt de fragilă), sunt imposturile instalate īn sīnul ei! Ele consumă energiile disponibile ale noilor generaţii pe care le „vaccineaz㔠īmpotriva „bolii căutării”.

Miracolul detaliului… faptul spectaculos al lui „2+3=5”, măreaţa reacţie umană la observarea grupărilor de… oi, broaşte, tăuni şi alte spurcăciuni…. Speranţele pe care le deschide o  astfel de victorie. Mirările… Apetiturile…

Dar funcţia? Dar identitatea? Dar… ecuaţia ?! Ce spectaculoase discuţii ar trebui să declanşeze…

Cine are interes ca acest lucru să nu se īntīmple? Cine īncurajează grava neīnţelegere dintre diversele filoane? Cine alimentează suspiciunea reciprocă? Cine descurajează tendinţele de apropiere, transformīnd interdisciplinaritatea īn modă, escamotīndu-i astfel legitimitatea fundamentală?

E o diversiune a īntīmplării? Un zid pus de natură īn apărarea necunoscutului? Sau o piedică pusă Binelui de foarte banalele interese ale omului Rău? De ce dracu respiră Sagan atīta mulţumire („suntem generaţia pe cale de a īnţelege”?). Inteligent, deci trebuie să fi prins pontul aşa-zisei noastre īnţelegeri care nu e a lui „de ce” , ci a lui „cum”? Să nu se fi simţit atras de ramul abisal al īntrebării, să-l considere nejustificat, anormal? Sau īncearcă o terapie prin īncredere?

Această tactică a satisfacţiei nu dă īnsă roade: ea dezafectează tensiunea, ucigīnd astfel pulsul căutării. Mai mult, majoritatea nici nu sesizează precaritatea situaţiei cunoaşterii noastre, cīt de departe suntem de sens, demobilizīnd jenant!

Un surd, observīnd două păsări , le-ar putea analiza atent jocul. Ar putea deduce cīnd, unde şi cum are loc īntīlnirea (īnclinaţia ciocului, gesturile, vīntul ieşit din gītlej).

Ar putea stabili toate aceste legi , pīnă la a īnţelege cīnd va urma īmpreunarea… şi cu ce efect.

Fără īnsă a auzi vreodată muzica…. Riscīnd să creadă că dansul este mijlocul īnmulţirii scop – şi nu īnmulţirea mijlocul perpetuării trăirii muzicii prin dans.

 

17 decembrie 

 Acum-i acum. Ridicarea capacului care menţine oamenii īn poziţii umile, incomode, va produce o explozie a cerinţelor lor, parcurgīnd scara de la minima supravieţuire, la bunăstare. Se vor dovedi īnsă resursele reale, suma disponibilului general atīt de bogate īncīt să poată susţine astfel de pretenţii?

 Sau părerea netă a lui Galeano (bunăstarea unora are la bază ţinerea altora īn mizerie), va fi validată şi mitul potrivit căruia resursele ar fi suficiente pentru satisfacerea decentă ( după unii chiar opulentă) a nevoilor tuturor īşi va dovedi găunoşenia nerealistă.

 Poate că va veni ora lui Malthus... credinţa că ne-am putea īnmulţi la infinit, păstrīndu-ne prosperitatea cu toţii e o tīmpenie...

 O īntrebare pe care istoria o evită, pe care nu o tratează cu sinceritate: societatea bunăstării generale e nereuşită datorită incorectitudinii distribuţiei sau raportul dintre disponibil şi necesar face obligatorie o structură cu favorizaţi şi pauperi, poate - cinică concluzie! - doar o astfel de organizare poate perpetua gustul zborului: nu avem grăunţe pentru a hrăni patru miliarde de păsări zburătoare, de aceea alegem īntre hrana mediocră a patru miliarde de găini, asigurīndu-le supravieţuirea dar nu şi zborul, sau īntreţinerea unui lot restrīns de păsări de lux īn dauna micşorării tainului noianului găinilor.

 O astfel de viziune elitistă stīrneşte repulsie. Ea bate la porţile durităţii, dictatului...Dar dacă totuşi, īntre etic şi real există īn acest punct o contradicţie esenţială, insolubilă?

 Īn orice caz "hrana spirituală" pare alimentaţia ce ar putea spera la o distribuţie "neraţionalizată", eliberată de restricţii.

 Īn fond "piaţa liberă" e o trimitere spre soluţia celui mai tare, celui mai eficace, o părăsire a orgoliului combinaţiei etică/bunăstare.

 Un pragmatism care face silă visătorului, iubitorului. Lucidul trebuie īnsă să poată analiza īntreaga situaţie, să cīntărească şi ipoteza erorii tendinţei generos-generalizate, contradictorie legilor omniprezente ale selecţiei naturale!

 Īn orice caz o societate "pozitivă" ar trebui să aibă:

 1. Rezolvată problema disponibilului care să asigure partajul general, mulţumitor. Īn general această īnseamnă ca membrii să poată produce suficient īncīt să-şi acopere autocererea (altfel īnseamnă că plusprodusul este obţinut prin exploatarea unor compartimente exterioare şi societatea pierde calitatea morală!

 2. Rezolvată consonanţa generală spirituală, larga răspīndire a frontului intelectual. Să fie astfel posibilă ieşirea din cercul vicios debandadă/teroare, printr-o autentică disciplină acceptată īn numele unei tensiuni comune?

 3. Pus la punct mecanismul de paralizare a excrescenţei tumorilor; să fie făcută practic imposibilă infiltrarea Răului (eficace!) īn sīmburele societăţii!

 

 Ceea ce e extrem de curios (sau dubios sau penibil) este că nu e folosit prilejul pentru punerea īn discuţie a problemelor fundamentale! Se vorbeşte de tactici noi, chiar şi de non-scopuri (a nu fi umilit, a nu fi exploatat, etc.) dar nu se iau īn discuţie scopurile, sensul general.

 Iată că problema esenţei şi oportunităţii conducerii politice a societăţii nu este ridicată, toate părţile avīnd īn acest punct delicat interesul comun al tăcerii...

 Nu există deci nici o şansă de reviriment. Se pot deja "povesti" evoluţiile viitoare, generate de aceleaşi tipare pe care istoria le-a mai folosit...

 Este strict necesar ca reprezentanţii fiinţei umane profunde, fundamentale, esenţializate - să obţină eliberarea din ritmurile dictate de homo politicus.

 Adevăr, profunzime, căutare, morală, iubire - toate cer scoaterea societăţii omeneşti de sub anacronica tutelă a descurcăreţilor politici.

 Jos politica! Iată pancarta sub care se poate defila.

 O conducere este pentru organismul social un fel de aparat neuronal. Dispariţia ei ar putea declanşa dezagregarea...Cum să faci ca a conduce să nu poată favoriza pe...a profita?

 

 Cīt timp pendulez īn aceste ape poluate şi nefamiliare, n-am să fac prea mulţi pui...Trebuie să mă menţin la cealaltă temperatură: lupta pentru iluminarea fiinţei umane, singura şansă a ieşirii din cercul vicios al organizării sociale.

 Este suficient să-l imaginezi pe "organizator" (nu stăpīn) ca bun, drept, rafinat şi eficace pentru ca toate contradicţiile să īnceteze. Ca să ridice o astfel de făptură, terenul trebuie īnsămīnţat cu altceva.

 Să pui īn brazda viitorului sămīnţă de calitate!

 

 Există ecuaţii irezolvabile. Optimismul necontrolat şi tendenţios poate escamota acest fapt. Ceea ce ar fi īnsă mai grav şi inacceptabil e dacă, īn astfel de cazuri i s-ar īntreţine (din considerente tactice) iluzia că situaţia e diferită.

 

 Se prezintă acum tehnica şi ştiinţa ca un panaceu universal. De ce nu s-ar ascunde aici o mare farsă cu scop de diversiune, īndepărtīnd privirea de la adevăratul mecanism care justifică "reuşita"?

 

 Să fie oare această prudenţă un efect al tratamentului la care sīnt supus? Sau o rafinare produsă de el?

 

 Parcă nicicīnd n-am scris cu atīta incoerenţă... Nici oboseala nu justifică ridicolul....

 

 

18 decembrie 

 Răsfoind acest caiet remarc extremele dificultăţi de exprimare. Īntr-un anume sens actul de a-l scrie stă sub semnul lui Diogene - e o reobişnuire cu manipularea cuvintelor, o īncercare de a micşora distanţa dintre pulsul gīndirii şi concretizarea ei exprimată.

 

  Antipatia pentru stilul lui Dinescu,  pentru această "aşezată" operă de manipulare, construirea formelor din cuvinte, de scuturarea prafului de pe ele... oare cīt e de justificată? Psihologia şi... Orwell atrag atenţia asupra concretizării gīndirii prin cuvīnt...Din acest unghi, o "īntreţinere" a stocului de cuvinte, pare foarte justificată. Totuşi opţiunea mea pentru idee, pentru structură, pentru situaţie şi dorinţa de a folosi cuvīntul cel mai simplu, cel mai uzual īn exprimare. Preferinţa pentru aceşti autori. Frica de cuvīntul devenit scop, trădīndu-şi rolul de mesager... De unde vin? Ce confuzii conţin aceste opţiuni?

 

 Oricum aş visa textul īn care cuvīntul e atīt de discret īncīt se pierde aproape īn lumina intensă creată de idea, de situaţia, de structura pe care o reprezintă. Un subiect al dracului de delicat, imposibil de redus la clasicizata formă a disputei fond-stil.

 Căci poate cuvīntul oferă din plin specificitate tensiunii umane...poate că adeziunea necontrolată la valorile pădurii este o deviaţie, o nostalgie pentru un ram pe care nu respiră floarea ultimului nostru anotimp. Īn orice caz, sīnt īn căutare de metafore, de imagini, de analogii şi izomorfisme sugestive, de structuri generative creatoare. Eu nu sīnt soldat īn frontul cuvīntului!

 

 Tot acest caiet nu conţine aproape deloc o referire memorialistică. Nu e un jurnal, ci un loc de antrenament, peretele spre care īmi trimit mingile, īn singurătate!

 Cuvīntul e poate īn acelaşi timp fericita cochilie pe care melcul o concepe la un moment dat pentru a da o forma existenţei dar şi piedica, īnchisoarea pe care aceeaşi rigiditate o ridică īn calea evoluţiei formei, a transformării pastei existenţiale.

 Poetul īncearcă exploatarea cuvīntului īn adīnc, oferindu-i bogăţie interioară; filologul adună cuvinte construind bateria de instrumente.

 Unde este īn acest proces,  limita rezonabilă pentru factorul multiplicării, a excrescenţei? Pentru omul de rīnd...mai ales.

 

 Eu sīnt pentru cealaltă poezie, a metaforei.

[..]