Selecţii din jurnalul Ioan Roşca – noiembrie 1989

 

11 noiembrie 1989

Poate că există īn experienţa noastră istorică un mare folos: al unei clarificări, a unei limpezi īnvăţături.

Putem simţi mai limpede ca alţii care este capătul drumului pe care ne īmpinge teroarea. Cărţi de genul lui „1984” īşi găsesc īn noi cititori de calitate, capabili de rezonanţă īn profunzime. Dispariţia speciei umane visătoare, gīnditoare, creatoare, lunare, īnsorite (?), instalarea unui „corp” enorm, eventual sănătos, trăind din moartea celulelor sale componente…Toate acestea ne sunt foarte clare.

Dar, nu numai grozăvia capătului drumului ne-a devenit transparentă. Ci, la celălalt capăt am căpătat receptacole de mare rafinament pentru firele firave ale naşterii acestui drum spre abis. Ştim să recunoaştem acest soi de creatură īncă de la naştere. Putem sesiza că anumite fapte aparent nesemnificative poartă īn ele otrava drumului īntunecat, īnchid īn ele marile pericole pe care le germinează.

Şi mai ales, aceast㠄specializare” īn presimţirea şi simţirea fluviului negru, acest „profesionalism” pe care l-am căpătat īn īmprejurări tragice, ar trebui să fie micul nostru folos, micul nostru avut, cu care ne-am putea aduce contribuţia īn lume. Da, noi ar trebui să fim numiţi acum „copoii”, „turnesolul”, „barometrul” de sesizare a prezenţei marşului fiarei, īntunericului, frigului, terorii.

Pentru că,  prea bine simţim, mai voalat, mai puţin copt, mai rafinat, prezenţa cancerului umanului īn sens clasic- īn societăţile aparent sterilizate…

Grozăvia (nedemnă) ar fi ca , pentru un pumn de pīine, să pierdem această trezie, ca īmblīnzirea stomacului să īndemne la amorţire.

Victima unui atac atīt de elocvent al fiarei anihilatoare a umanului este obligată să treacă la contraatac , dacă se vede (printr-un noroc) scăpată cu viaţă din confruntare! A sta cu mīinile īn sīn , la adăpostul confortabil a unei păci īn care īntunericul īşi regrupează rīndurile, este o formă jalnică de īnfrīngere, lipsită pīnă şi de circumstanţa luptei disproporţionate!

Ce vor toţi aceştia? De-abia acum īşi vor lăsa vulgaritatea şi mediocritatea să iasă la lumină, să se relaxeze, să se solidifice…!

Frontul apărării condiţiei umane este cel ce pierde de fiecare dată atunci cīnd se mai consumă un episod drenant (de energii polarizate spre bine) din aşa-zisa „frămīntare istorică”.

Pīnă cīnd va putea această diversiune opera nestingherită?

Negulescu are dreptate -totală- exista un singur obiectiv: educaţia oamenilor!

 

Astăzi, pe toate direcţiile, eşecul existenţei mele se prezintă cu extremă claritate. O eroare continuă, cauzată de un amestec de orgoliu, slăbiciune, nehotărīre, dreptate, revelaţie…

Este cu desavīrşire prosteşte ceea ce fac. Sunt angrenat , după ani de eforturi īn care poate…m-am consumat pe drumuri pe care , cu puţină luciditate , īmi este evident că nu am ce căuta, că  n mă aşteaptă nimic; nici măcar o victorie nu poate fi imaginată luptīnd pe fronturi care nu īnseamnă de fapt, pentru mine….. nimic!

Oare sunt mai mult tīmpit sau fals, sau ironic, sau disperat?

Oricum – nu, nu , nu….

Nu – īn acest oraş.

Nu – īn această ţară.

Nu – īn această casă.

Nu – īn acest serviciu.

Nu – īn aceste roluri.

Nu – īn această piele…

Dar unde? Dar cum? Dar DE CE?

Blazarea M. īmi apare ca vinovată (īi spun că un mare blazat trebuie să se sinucidă, că e singura lui soluţie corectă, demnă, cinstită).

Cīt timp mănīncă de la ceilalţi.

Citeşte. Vorbeşte. Gīndeşte. Aude muzică. Etc. – nu mai poate susţine nu-ul general fără a apare īn poziţia de sinistru , tragic, scīrbos măscărici profitor.

Şi totuşi…. Condiţia umană nu e  aleasă. Sentinţa de mai sus e poate prea aspră, căci se aplică unui ins care nu a avut dreptul de a alege, aşa că poate e o imbecilitate a-i aminti de „obligaţiile” care derivă din condiţia sa… obligatorie!

 

Care ar fi īncă īntrebările surprinzătoare, la care răspunsurilor stīrnesc mirarea, situaţiile de satisfacţie?

- ce este lucrul acela pe care un anumit filon dintre oamenii de cultură par a-l iubi, a-l apăra, a-l urma ca pe un destin promiţător, ca pe o valoare, ca pe un crez.

- Russel: „important nu este a crede, ci a afla – adică exact opusul „. Ce este setea omului de a afla?

- ce justifică rezistenţa ideii de bine, necompetitivă biologic şi social?

- ce este dorinţa de a decide?

- cum este īn realitate ceva, ce poate să apară cumva, şi prin acest fapt indică, cu mare probabilitate, că există?

- ce este poezia, setea de inefabil, de insolit, de libertate?

- ce este matematica, logica, dorinţa de ordine, de victorie, de relaxare?

S-a ajuns īn situaţia īn care simpla redactare a īntrebărilor ar lua probabil un spaţiu mult mai vast decīt şi-ar putea permite un om.

 

La urma urmei, chiar din banalele manuale de matematică, nu se īnţelege nimic! Iată, de exemplu:

X la puterea a 7-a este egal cu y. Cine este x? Răspuns… X este radical indice 7 din y (botezul īntrebării ţine loc de răspuns!).

Cine ne asigură de existenţa numerelor iraţionale? Ce īnseamnă ele? Ce īnseamnă radical din 2 la puterea radical din 2 ?[  ].

Cum se poate trasa un grafic de funcţie fără a vorbi de analiză matematică!

Poate [ figură cu un triunghi dreptunghic isoscel cu catetă 1 şi ipotenuza x]  are ca soluţie corectă…incomensurabilitatea ! (vezi Pitagora).

Sau, mai simplu… ce explicaţie are următorul fapt:

[ figură reprezentīnd funcţia f (x) = 3 (x) purtīnd bijectiv intervalul [0,1] īn [0,3]]

Segmentele  [0,1] şi [0,3] se corespund punct cu punct. Dar şi funcţia 2x aplică bijectiv [0,1] pe [0,2].

[ Figură arătīnd corespondenţele biunivoce īntre intervale de lungime diferită]

Pe de altă parte punctele dintre 0 şi 1 se pot lega de cele dintre 0 şi 1, dintre 1 şi 2, dintre 2 şi 3. Ceva aici nu are īnţeles. Nu cred că noţiunea d enumăr [real] e clară!

 

Ar trebui ca oameni mari de ştiinţă (şi intelectuali!) să se adune pentru a elabora un document īn care să declare care este, după părerea lor stadiul īn care se află cunoaşterea noastră.

Se lasă īn general impresia că suntem ajunşi extrem de departe, ori e foarte posibil ca această instalată opinie să fie o farsă! Īntre altele, a devenit o metodă ciudată de validare a cunoaşterii aceea de a confrunta concluziile unor teorii cu realitatea experimentală, ca şi cum acesta ar fi un argument…

Experimentul poate contrazice o teorie, dar nu o poate confirma. Teoria poate confirma un experiment dar nu īl poate contrazice! (motivele pentru care un lucru se desfăşoară īntr-un anume fel pot fi cu totul altele decīt cele susţinute).

De aceea, dincolo de emoţia plăcută pe care o provoacă afirmaţia lui C. Sagan: „suntem generaţia ce are privilegiul de a īnţelege” (interesantă şi nevoia omenească de astfel de īncurajări), se ridică o mirare īndoită: de unde ni se trage actuala īncredere c㠄 celelalte generaţii s-au īnşelat, noi suntem , īn linii mari, pe linia de sosire, īn faţa adevărului”?S-ar putea să nu fim nici măcar pe drumul bun!!

Īn orice caz, matematica ar face bine să redeschidă cīteva dosare (mulţime, număr, infinit, funcţie, punct, dreaptă, etc.) īnainte de a continua deliranta sa construcţie, lipsită de baze. Ar trebui măcar să apară o scindare a matematicii īn cīteva ramuri mari:

1) matematică independentă: joc, cod, artă, subiect īn sine

2) matematica aplicată şi aplicativă

3) matematică didactic㠖 explicativă

4)  matematică intelectual – filozofică

Grave bănuieli īn jurul tuturor noţiunilor ei de bază.

 

Īn orice caz, predarea ei īn liceu e o pildă de compromis  „hoţesc” (abuziv, necinstit, iraţional!)

Ce educă matematica; capacitatea de a crede, de a afla, de a ordona, de a acţiona, de a abstractiza??!

Momentul crucial este bucla, cercul vicios, apariţia ecuaţiei, infinitului.

Ar trebui predată o matematică pīnă la ecuaţie şi o alta după [ ].

 

13 noiembrie 1989

Nu-i de ajuns să faci un copil, trebuie să-i construieşti şi o lume!

 

Ciudat este că am părăsit starea de mirare şi incertitudine (care īntreţin ritmul viului) pentru o certitudine ( ?..!) a imposibilităţii şi nimicniciei.

 

Important este, la unii autori, dincolo de tema abordată, faptul că maniera īn care o tratează ne relevă parfumul unei anumite dimensiuni a eului, a spiritului, a umanului. Īn fraza lor se ţese un spectacol de relaţii şi tensiuni, al cărui rafinament reprezintă un alt nivel al verbului a fi! Ei ne deschid accesul spre surprinzătoare spaţii, descoperite īn noi īnşine!

Privind spre īnăuntru, universul e la fel de infinit ca spre īn afară!

Īn fond, īn stare pură, tendinţa intelectuală ( de īnţelegere a lumii), este apropiată oricărui om. Doar trădarea sensului său originar, prin proliferarea intelectualităţii de profesie, lipsită de unitatea rafinament – sinceritate – tensiune, a putut duce la impresia unei secte, a unei caste, separabilă de alte grupuri umane.

 

De fapt intelectualitatea este al doilea puls. Moartea spirituală este mai suportabilă ca aceea clinică, căci orbul poate trăi si īn lipsa luminii.

Spre această existenţa umană īn īntuneric, „eliberat㔠de pulsul tensionant şi incomod al căutărilor spiritului, este īndreptat omul de către teoreticienii şi practicienii „materialismului”.

 

Puţine tautologii sunt atīt de … perfecte ca „totul e materie”!

 

Este īndoielnic că vreunui popor īi pasă vre-un pic de soarta altuia. Īn ciuda tapajului universalist şi democratic, conjunctura contemporană o dovedeşte pe deplin!

 

S-ar putea ca aceasta să fie totuşi o greşeală căci umanitatea datoreaz㠄ceva” din succesul ei, ideii de colaborare!  Cancerul vecinului poate fi molipsitor! Şi chiar dac㠄boala” nu e transmisibilă, e mai viabilă  poate,  o societate īn care vecinul sare să te ajute cīnd te clatini sub atacul bolii!

 

Īn orice caz, atīt popoarele cīt şi conducătorii lor, nu manifestă astfel de disponibilităţi colaborative. De fapt popoarele şi conducătorii lor reprezintă pīnă acum marile forţe retrograde ale umanităţii.

 

Cancerul spiritual al secolului XX este evoluţia ideii de relativitate, de la libertate la arbitrar, de la căutare la renunţare!

 

Cīnd dansez cu băiatul, cele două corpuri formează un cuplu asemănător īntīlnirii valului proaspăt cu cel care se retrage īnfrīnt, de pe ţărm! Ţipătul expansiunii sale īngemănat cu destinderea coardei care am fost…

Acum cīteva zile am fost īntr-un punct de ramificare. Cosemnez alegerea mea pentru o reperare ulterioară a acestei intersecţii: chemat la Bucureşti, directorul īntreprinderii Electronica īmi propune să scriem īmpreună o carte de electronică (are totul aranjat…!). Refuz manierat nu atīt pentru că mă oripilează incorectitudinea propunerii („colaborarea” ar fi constat īn clasica formulă…), sau pentru a nu fi angrenat īntr-o incorectă suită de avantaje (puţină consideraţie īn īntreprindere sau priză la editură nu mi-ar prinde rău!), sau din comoditate (fac eforturi de acelaşi fel cu mult mai puţine justificări), ci pentru a evita īnfundătura mea şi mai adīncă īn mrejele „ rolului meu tehnic” , pe care nu-l mai pot suporta!

Din acelaşi motiv renunţ şi la ideea „centrului de cercetare” de la Piatra Neamţ, pe care īl las practic să se dizolve.

E aici o indecizie periculoasă şi vinovată. Cīt voi mai cocheta cu ideea destinării mele literare, umaniste şi-n acelaşi timp a acţiunii de pe poziţia eficace a omului „tehnic”?!

 

Decizia principală este īntre senzualitate şi responsabilitate!

 

Senzualul şi-ar da chiar mīine demisia din toate „posturile” mele actuale.

Celălalt, ar fi oare mai util scriind filozofie (literatură) sau īncercīnd deschiderea unui front al spiritului pe teritoriul tehnicii (ştiinţei) ?

 

Īn orice caz, scena de la Bucureşti a scos īn evidenţă nevoia urgentă a unei alegeri:

- de drum concret

- de crez

Ar fi stupid să ratez nişte căi fertile pentru acţiuni utile frontului  asumat, īn numele unor criterii morale formale, nesolidificate īntr-un crez!

Tragedia este de a alege īntre bine şi rău, fără a şti care sunt ele, dar īncredinţat de existenţa lor – şi dorind binele.

 

Lipsit de firul călăuzitor al unei alegeri, toată viaţa mea se va desfăşura diform, ineficace.

 

„Condiţia uman㔠e o expresie foarte inspirată! Ea evită polarizările simplificatoare: destin, structură, poziţie, situaţie.

 

Cīt de banală şi nevinovată ne apare incapacitate femeii de a rezona la tensiunile noastre abstracte. Dar īn realitate, acceptarea pe care prezenţa lor ne –o impune, răceala cu care ne tempereaz㠄frigurile” , este o crimă! Responsabile cu echilibrul lumii sau cu moartea ei (?), ele ne surpă atīt de fragilul reazem al năzuinţelor noastre de emancipare.

Īn orice caz, iubirea nu striveşte visurile!

 

Īn absoluta ei orbire (sau determinare)  femeia mea simte că nu se mai poate continua cu covoarele atīt de murdare şi pline de praf, dar refuză să ia īn considerare apelul meu la o şedinţă de curăţire interioară. Nu putem da prioritate unor astfel de „mofturi” – ni se spune, amintindu-ni-se cu cruzime fragilitatea speranţelor noastre…

 

Femeile şi bărbaţii par confecţionaţi pe alte planete. Ei formează unităţi nu contopindu-se prin faţă, ci rezemīndu-şi spatele unul de altul: această alipire permite privirilor să bată īn sensuri perfect opuse!

 

Nici măcar nu poţi şti dacă un astfel de gīnd e validat total statistic sau nu!

 

Oricum , nicicīnd nu am fost mai puţin doritor de īntīlnire ca acum ! Oare de ce? Să fie o deraiere a unei īnfrīngeri nerecunoscute? Dar atunci de ce nici cu mama…? De ce nici cu un prieten…? Şi de ce nici cu mine!

Care să fie preţul plătit laşităţii mele de către iubitorul de adevăr?

 

Sunt la fel de depărtat ca totdeauna de īnţelegerea expresiei „ voi muri”.

„Universul (TOTUL) este absurd”. Ce este asta: un adevăr, o revelaţie, o ipoteză, o concluzie, o propoziţie, un ţipăt, o emoţie, …sau o tautologie.

 

Superb: după atīţia ani m-am trezit că nu ştiu deloc ce-i acela număr real!?

 

Compact – „Cīntec pentru prieteni” – iată ce mă pune Val să dansez cu el necontenit, necontenit. Ce dracu să fie plăcerea asta a lui obsesivă! La īnceput este deci la el muzica , nu cuvīntul…!

 

Funcţia creează organul…intelectual…! Elevii mei demonstrează clar lipsa unor boli (profunzime, spirit, demnitate, etc. ) īn lipsa microbilor. De aceea nimic nu poate fi mai eronat pentru putere decīt să elibereze cultura , cuvīntul, conceptul!

 

S-ar putea scrie o istorie a luptei dintre bine şi rău, dintre tendinţa de īnălţare şi coborīre a speciei noastre?!

 

Există două forme de a  nu fi patriot ( conştiinţa apartenenţei la o fiinţă īnglobatoare): individualismul (restrīngerea principiului solidarităţii) şi umanitarismul (lărgirea lui).

 

Ar trebui instituită o amendă pentru cei care vorbesc fără a  comunica!

 

Academismul este zidul de apărare al falsei cunoaşteri.

 

21 noiembrie 1989

1) Iată: planta īşi compune viaţa, cu migală, īnghiţind soare, apă şi minerale, dīndu-le viaţă!

 

Dar oaia vine şi…(cīt de repede şi eficace) preia fructul acestui efort, īnghiţindu-l!

 

Şi apoi lupul, atingīnd un şi mai mare randament, o şi mai mare sintez㠖 īşi asigură pulsul propriu.

 

Şi la un momet dat, eficacitatea şiretlicurilor inteligenţei: omul, folosindu-le!

 

Culegătorul fructelor, profitorul. Apoi vīnătorul.

Apoi cultivatorul, precedīnd īnfruptarea cu un bine organizat, prizonierat…. Eficacitatea structurii, crescătorii de animale.

 

Eficacitatea violenţei īntre oameni nu e decīt o treaptă a unei atīt de continui tendinţe: ceea ce x cultivă un an poate fi cucerit printr-un atac reuşit de o zi. Popoarele migratoare – noii vīnători – ai oamenilor.

 

Şi , īn sfīrşit, mai nou, mai modern, cultivarea oamenilor, īn vederea folosirii lor, societatea ierarhizată politic.

 

Īn vīrful acestei piramide a sintezei prin furt, cultivatorii politici, şefii lagărului.

 

De aici să se tragă oare simpatia, ataşamentul faţă de copaci, faţă de iarbă?

Să exprime oare o legitate naturală a treptelor de rapt?

E oare justificată intuiţia c㠄progresul” are căi „regale”, care produc viaţă, nu o ard, nu o consumă?

Ce suntem noi, producători sau consumatori de viu? Īn ce măsură?

 

2) Iată c㠄apusul” e pe cale de a rata marea lecţie, aruncīndu-se din prostie, indolenţă, obtuzitate īn vīrtejul concluziilor puerile [ despre căderea regimurilor comuniste] („nu putea să reziste”, „se produce o destrămare logică”, etc. etc.)

Astfel ratează singurul folos al cumplitei experienţe: enormul semnal de alarmă!

Că dimpotrivă, este extrem de viabilă şi stabilă structura cristalină a terorii, că ea pare adevăratul punct de funestă stabilitate a societăţii umane.

Īn locul acestor „satisfacţii”, ar trebui o mobilizare generală pe tema „ cum s-ar putea crea condiţii care să īmpiedice reintrarea īn astfel de fatale vīrtejuri.

Şi mai mult, dacă se doreşte evitarea unui echilibru morbid (renunţare), de ce nu se luptă frenetic pentru găsirea altuia, luminos, care să-i facă concurenţă? Altfel omul va pendula īntre libertatea arbitrariului instabil şi solidificările negre!

Unei societăţi relansate dintr-o situaţie capcană īi trebuie o structură orientativă, un scop, un ritm, un cīmp polarizator.

Cum religia, filozofia,ştiinţa nu au dat īncă de un punct de sprijin solid, autentic, nu se īntrevede azi ca īncercare de cod, decīt o democratizare a căutării umane.

Dreptul la aflarea căutării şi la căutarea aflării – sinceritate, tensiune, efort – strict necesare codului modern.

 

O enormă masă de construcţii materiale şi spirituale ne-a fost pusă la dispoziţie de predecesori (obiecte, noţiuni, cuvinte, īntrebări, etc.). Acest amalgam cu ierarhiile , tensiunile, estetica, ritmurile sale – iată fondul de aur, fagurele la care „furnica uman㔠ar putea lucra cu demnitate şi plăcere.

 

3) Al doilea război mondial a avut şi un gigantic rol fast, neobservat: el a dus la eliberarea a două popoare (Germania, Italia) de cancerul care īi atinsese (cristalizarea structurii politice stabile!).

Ironia istoriei : numai cei care au cīştigat (la est…) au pierdut, īnfundīndu-se īn marasmul mecanismului de autodistrugere a speciei umane.

 

Poate că, fără dereglările produse de război, boala aceasta ar fi cuprins azi īntreaga Europă!

 

Pacea nu are sens dacă nu se conjugă cu o victorie prealabilă a binelui.

 

Trebuie să scriu a doua intervenţie [ prima , scrisă īn februarie 1989, a fost predată lui Mihai Pelin pentru a fi publicată la Milano].

 

28 noiembrie 1989

Nu ne putem salva (nu putem ajunge) decīt toţi o dată.

Cīt timp vom permite disjuncţia  profundă īntre destinele umane, poetul va risca brutalizarea īn stradă şi-n orice caz, nu va putea aştepta īnţelegere de la CELĂLALT.

Chiar dacă obiectivul universalizării intelectualităţii ca dimensiune a omenescului pare utopic, este o utopie strict necesară! Īn orice caz, nu se īntrevede altă soluţie, căci īn lipsa marii soluţii generale, vieţile tuturor nu vor ieşi din destinul nulităţii şi deşertăciunii.

 

Replica obişnuită, inadmisibilitatea acţiunilor unitare (lipsă de libertate, fascism) este bazată pe o eroare: intelectul nu e o opţiune, e al şaselea simţ. Ce sens ar avea să punem problema dreptului omului la a nu vedea?!. Toate acestea ar ascunde lenea, confuzia, diversiunea. Toţi au dreptul la īmplinirea īn simţuri şi problema intelectualizării maselor trebuie pusă īn acest cadru.

 

Azi, privind feţele trecătorilor… senzaţia intensă de frig, tristeţea, īnsingurare. Nimic nu poate īnsingura mai mult decīt faţa celuilalt… a unui anumit altul…

Ei sunt dincolo de…. Şi se vede… deci a ajuns pīnă la suprafaţa fizică.

Astfel se reanimă spaima trezită de  „1984”: după sufocarea umanului nostru, noul uman, odată instalat, anulează orice şansă, sens, lumină.

Se instalează īntunericul dezracordării de ceilalţi, eşuaţi īn altă piele. Nici o şansă pentru nostalgia după simţuri… anihilate.

Dans fără muzică…!

 

Interesant cīt de bine poate urmări fenomenul sclerozării mintale atitudinea elevilor faţă de matematică. Lipsa lor de curaj, de spontaneitate, de structură, de disciplină mintal㠖 īntr-un cuvīnt, de existenţă conturată, de personalitate şi sănătate spirituală.

- probleme date cu a, repetate cu e īn loc de a, nu se mai fac.

- situaţii declarate īntr-un stil, nu mai sunt recunoscute şi rezolvate dacă se exprimă altfel

- problemele sunt recunoscute funcţie de poziţia lor īn pagini.

- ideile sunt utilizate numai īn problemele īn care au fost īntīlnite, nu şi īn altele.

- problemele sunt īncepute numai dacă se  ştie soluţia.

- nu se īncearcă o altă soluţie, sau generalizare, etc.

- nu există īncredere īn legarea, etapă cu etapă, a argumentării logice.

- se „atac㔠calculele fără a se face īn prealabil un plan tactic.

- ultimul lucru la care se uită elevul este… ipoteza.

- s-a instalat un enorm complex faţă de probleme căci nu se īnţelege că, cel mai firesc lucru īn faţa unei probleme este să īncerci să o faci….şi să nu reuşeşti. (datoria este de a īncerca coerent şi eventual inspirat şi nu de a reuşi). Succesul altora, prezentat atīţia ani a format nu un ghid de inspiraţie ci un mare complex.

- total dezinteres pentru esenţa matematicii (eventual gust sportiv)

- reflexe Pavlov de genul P (x) , deci ecuaţie, P(n), deci inducţie… etc. etc.

- nu e format simţul motivaţiei

- accent pus pe rīnduri, nu pe motivul trecerii īntre ele.

 

Ar trebui ca să schimb acest stil īn culegere (program) [intenţionate]. Să fie o revoluţie de structură, intelectualitate tehnică.

 

Dar marea problemă care se ridică este ce-ar trebui făcut la şcoală la matematică. Aparentă divergenţă: īncurajăm spontaneitatea şi imaginaţia, sau structura, dīnd metode de lucru?

Īn fapt, e o falsă contradicţie. Dacă cineva dispune de un material exemplificativ bine (didactic) structurat, nimic nu-l īmpiedică (dimpotrivă!...) să fie eficient şi original, originalitate ce poate fi mai bine fructificată printr-o pregătire ierarhizată!

 

Un fir, un cordon, este ceva fantastic! (misterios). Nu e numai o sugestie a ideii de legătură, pare chiar un atom, un nucleu, o dimensiune a corelării. Dacă suntem mai atenţi, nu putem cuprinde miracolul unui cordon [ figură reprezentīnd un fir]. Dar al lui 1:

[figură reprezentīnd un punct]

Dar al lui 2:

[figură cu două puncte]

Dar a separării….etc.etc.etc.etc….Oh…

Nu există exemple de popoare care să scape de tiranii lor prin forţe proprii, īn istoria contemporană. De fapt toate „rezistenţele” au avut puternic sprijin exterior (armament, etc).

De aceea e absurd să faci un complex din „incapacitatea de rezistenţă”.

 

De fapt īn istorie singura care evoluează, perfecţionīndu-se, este forţa malefică a dominaţiei forţei.

Numai puterea se perfecţionează, victimele o iau mereu de la capăt!

 

Trebuie căutată īn gīndirea antică şansa īnsănătoşirii , căci atunci, la īnceput, īn faza adolescenţei, ea a avut prospeţia, lumina corespunzătoare, provocīnd normala (tinereasca) bucurie din mirarea de a gīndi!

Cīt parfum s-a pierdut de la scoaterea la consum a acestui produs.

 

Chestiunea cheie este de a nu uita miracolul fiecărui obiect, a fiecărei idei, sinteze, negaţii, teorii, prăbuşiri, credinţe, etc.; toate – capete de pod smulse īn lupta omului cu neantul. A le consuma „la rece” – iată marea eroare!

Ideile nu pot fi locuite , decīt reclădindu-le!!

 

Poate că totuşi o revoluţie care răstoarnă un sistem trebuie să deţină o nouă ideologie īn numele căreia să acţioneze.

Ori, o dată cu căderile din ţările socialiste, ar trebui să se dispună de o nouă alternativă, un ideal şi nu să se revină la unul …. antecedent!

Ar fi poate momentul preluării cīrmei de către intelectualitatea progresistă şi morală , de către iubitorii aflării, de „partidul omenesc”.

Altfel se ratează ora mutaţiei de esenţă, resemnīndu-ne la o curăţenie…

 

Atenţie – intrarea cea mai bună din algebră īn analiză pare a fi capitolul numere reale!

Criteriul pentru selectarea problemelor īn culegere [intenţionată]:

- corelarea cu teoria (bogăţie ideatică)

- firesc al drumului logic īn rezolvare

- originalitatea (nerepetarea ideilor)

- frumuseţe , intelectualitate

- importanţă īn practică

 

Platon – Republica – democraţia produce logic, tiranie, căci dacă cei răi şi cei buni sunt liberi, primii, mai eficace, īşi vor face mendrele!

Nu, cīt timp sunt lupi, stīna nu poate profesa libertatea.

De altfel, organismul are nevoie de structură şi coordonare, starea amorfă e rezervată primatelor.

Iată deci ceea ce īntărea şi P P Negulescu – formalismele democratice nu-şi au sensul pīnă cīnd nu se democratizează fiinţa umană.

E poate adevărat īnsă, că cele două, om nou, casă nouă, merg [īmpletindu-se] īn feed-back!

 

Tragedia nu este să  te scufunzi īn larg ci la cīţiva paşi de ţărm…

 

A īntreba sau a nu īntreba, aceasta e fiinţarea.

 

Pe această faţă a lumii, răul e mult mai eficace. Supravieţuirea binelui sugerează sprijinirea lui… de pe o altă faţă.

 

„Victimologia” – ultima farsă a violenţei.

 

Dantelăria structurărilor: pictură, muzică, etc. se poate complica la nesfīrşit. Cei adīnciţi īnr-o anume direcţie – casta – dansează īn ritmul sonor al propriilor paşi!

 

Opusul demnităţii…este comoditatea.

Opusul filo-sofiei (iubirii īn general)….este senzualitatea.

Tandreţea este o revoltă.

 

A aparţine lui A, A inclus in B, a plus b egal 3 sunt propoziţii matematice.

„Cīinele latră”, „el ştie”, „ea nu vrea”, sunt propoziţii nematematice.

Unde este graniţa īntre propoziţiile matematice  şi celelalte, sau : cum se şterge ea….

Subiectul – existenţă

Predicatul – relaţie ?

 

Experiment: restrīngerea la un număr mic de existenţe elementare; ce propoziţii pot apare? (atomii propoziţionali).

Īn matematică elementul este atomul subiectului.

Atributul este atomul relaţiei.

Dar predicatul… ce atom are?

 

Ce īnseamnă DA şi NU.

 

29 noiembrie 1989

Cīt timp lupul e mai eficace ca oaia….

La confruntarea dintre oameni cei răi vor īnvinge.

- anulez motivele naturale ale confruntării

- modific raportul, făcīnd omul extrem de eficace īn apărare, nu īn atac (?)

- organizez o structură socială compensatoare, īn ajutorul binelui

- reduc numărul celor răi.

 

Cele două experienţe contemporane reprezintă:

democraţia – diluare, pierderea drumului, īn arbitrar, īn amorf

socialismul – deviaţie, stabilizare īn rău (īn locul stabilizării īn bine)

 

Pare că totuşi prima variantă oferă mai mari şanse eventualei instalări a domniei (I ) binelui (II) , căci deşi „socialismul „ are o bun㠄sintax㔠(structură organizată, conducere eficientă, centralizată), el deviaz㠄 semantic㔠(nu binele, ci răul se strecoară īn sīmburele structurii)!

 

Reapare deseori īntrebarea: societatea umană se poate īndrepta  spre un bine general ( 1) sau, doar prezenţa unor structuri „folosite” poate asigura bunăstarea altora „alese”? Iată: (1) modelul deschis [figură ilustrīnd extensia nelimitată] şi (2) modelul īnchis (cu sumă constantă) [figură ilustrīnd un univers finit de bunuri].

 

Desigur, asemenea descompunerii spectrale a unui semnal, temele abordate modern, pot reliefa anumite componente ale unei realităţi.

Dar numai „pachetul componentelor” (abordarea multiunghiulară) va reuşi să redea cu forţa realităţii aspectul analizat.

Astfel, din unghiul soldatului , războiul e o monstruozitate; din cel al patriotului, poate fi sfīnt; din cel al generalului – o ambiţie; din cel al sociologului exterior – o operaţie chirurgicală. Dar războiul ca fenomen este prezentat realist, dacă sunt redate toate unghiurile.

 

Sensul iniţial al asocierii īntre oameni era organizarea unei apărări īmpotriva pericolelor din exterior şi din interior.

Dar iată că, strecurat īn īnsuşi miezul puterii, răul devine de sporită eficacitate, paradoxal cei reuniţi sunt mai fragili ca īnainte!

 

Miezul care conduce o societate e punctul ei cel mai fragil şi mai important. Păstrarea sănătăţii sale este deci fundamental㠖 iată ideea „Republicii” lui Platon.

Ori, cum un lucru, o dată constituit, are tendinţa de depreciere, cum acest miez, imaginat ca ideal la un moment dat, nu poate decīt să se deterioreze, nu e absurdă credinţa anticilor īn devoluţia societăţii („vīrste”).

Putem oare găsi ziduri eficiente de apărare a miezului puterii de atacul răului!? Sau, singura şansă e lupta globală cu răul, pentru marginalizarea lui (varianta combativă, atac īn locul apărării).

Situaţia unui miez bun – constituit (premisă de la care pleac㠄vīrsta de aur”…) este īn orice caz mai rezonabil conceptibilă ca „apărabil㔠decīt aceea īn care miezul e pe cale de apariţie…!! Deoarece īn fazele de formare, eficacitatea sporită a răului īl va face prim favorit īn cursa pentru miezul puterii.

Undeva societatea greşeşte etapele…. Se introduce carantina, cu microbul īn centrul grupului „apărat”…

- stabilim ce nu trebuie să facă un om; dar unii vor face

- stabilim un mecanism de supraveghere; dar „unii” se vor strecura īn miezul său! Răul se encefalizează. Căci:

tiraniile – regimuri cu răul īn structura cristalină, centralizat

democraţiile – regimuri cu răul īn structura amorfă, atomizat

 

Pare că totuşi a doua variantă permite şansa unei lărgiri a frontului binelui, urmată eventual de o cristalizare īntru bine. Īn orice caz, declararea prematură a cristalizării (carantinei) va cuprinde răul īn sīmbure (microbul īnăuntru)… cu efecte devastatoare.

 

Īn condiţii de libertate, binele trebuie să lupte pentru cucerirea structurii…

Utopia ar putea veni de acolo că binele nu e făcut să īnvingă īn acest meci „deschis” (viaţa nu īnvinge moartea, osmoza).

De aceea culmea paradoxului e că accidentul istoric al unei „cristalizări” bune, urmată de o autoritate a binelui, menţinută….tiranic, este totuşi posibilă, chiar dacă improbabilă…

Lipsiţi de polarizare atomii nu sunt īn stare decīt de mişcare browniană…

Īngheţaţi īn structura cristalină ei dispar ca vieţi…

Doar polarizările dinamice, sub influenţa cīmpurilor de orientare, născīnd forma prin delimitare din amorf, dar conservīnd dimensiunea libertăţii de modificare…

E nevoie de un plan, de o orientare, de o credinţă, de o sincronizare a eforturilor…Ea nu trebuie să mai aibă caracterul dogmatic , rigid, autoritar al religiilor şi nici senzual al miturilor – ci unul orientativ de variantă acceptată pentru o dezvoltare sincronă. Cum să faci asta? Pe orice subiect părerile vor fi īmpărţite! Unitatea  trebuie să fie nu de temă, ci de stil, de structură, de orientare…Īn plus, fără a ucide naturalul libertăţii umane de opţiune.

Culmea victoriei ar fi ca omul să reuşească īn condiţii de libertate, de care pare a avea nevoie ca de aer!! Cīteva idei concrete:

1) Acţiune generalizată de emancipare. Dreptul asigurat tuturor la intelectualitate, la dimensiunea (simţul) spiritului. Numai un succes īn această direcţie poate elimina contradicţia dintre calitate şi cantitate, dintre valoare şi democraţie.

2) Īntregul popor – iluminat (dar nu uniformizat īn credinţă) , dispunīnd de instrumentul raţiunii, decide īn problemele care ţin de structura organizării societăţii. Majoritatea īnvinge! Desigur vor fi indivizi nemulţumiţi. Ei sunt īnsă obligaţi să se supună.

3) Pe diverse probleme particulare  (de specialitate, etc.) votul specialiştilor are pondere mai mare. Ei vor īncerca să lămurească poporul, care are dreptul de a se abţine, dacă simte că nu īnţelege bine tema. Votul este īnsă universal, nu prin reprezentare, clasa reprezentanţilor fiind boala societăţii.

Tehnica modernă poate construi mijloace care să facă uşoară această votare generală pe fiecare subiect.

4) Cei care nu pot accepta o lege, au dreptul de a milita pentru lămurirea populaţiei şi eventual de a părăsi societatea. Pentru aceasta, se va īntreţine un anumit număr de societăţi cu structuri diferite, conservīnd dreptul la compromis, la o anumită alegere, a individului.

5) Infractorii sunt depistaţi la plīngere, judecaţi şi sancţionaţi de către un aparat īn care oamenii intră periodic (ca īn armată) fără dreptul de stabilizare [pe post] şi fără alte drepturi! Īn viaţa fiecărui bărbat apare „epoca miliţiei”, a judecătoriei, etc. Abuzurile, depistate de organe superioare, sunt pedepsite.

6) La fel sectorul organizatoric este ocupat.