Scrisoare deschisă din partea Asociaţiei Dialog către asociaţiile aflate īn Piaţa Universităţii - 19 mai 1990

 

 Am fost alături de manifestaţia din Piaţa Universităţii , urmărind cu sufletul la gură, războiul nervilor prin care deţinătorii legitimi ai puterii, īncearcă să stingă flacăra revoluţiei, reaprinsă de adevăraţii ei declanşatori.

 Ne-am implicat direct īn acest eveniment istoric, făcīnd eforturi să fim la īnălţimea lui.

 Am acceptat disciplina Pieţei, chiar īn probleme īn care punctul nostru de vedere a fost diferit (noi am considerat de exemplu obligatorie anularea alegerilor).

 La īntoarcerea īn oraşul nostru, vrem să vă rugăm să fiţi la īnălţimea responsabilităţii pe care o aveţi, īmpiedicīnd orice degradare a demonstraţiei , orice deviaţie care ar compromite īntregul univers al tinerei şi demnei rezistenţe romāneşti faţă de contraatacurile comunismului.

 Faceţi astfel īncīt simbolul pe care l-aţi īntrupat cu atīta răbdare şi fermitate, să rămīnă pur, să se ridice ca o stea, călăuzind drumul către libertate.

 Transformaţi piaţa Universităţii īntr-o tribună a educaţiei democratice, un tribunal simbolic de analiză a sistemului comunist, īntr-o şcoală de apărare de virusul tiraniei.

 Pentru aceasta noi credem că e absolut necesară conturarea unui program al acestei universităţi populare, ieşirea manifestaţiei din zona spontaneităţii, īntr-o alta a maturităţii, găsirea unei coerenţe care să-i crească eficacitatea, atractivitatea, instructivitatea, sensul, popularitatea.

 Īn cazul īn care, veţi avea posibilitatea de a duce la īndeplinire un astfel de program, fiind sprijiniţi de fundarea unei instituţii de vaccinare antitiranică īn aer liber, asociaţia noastră īşi va duce contribuţia mult mai fertil decīt īn cazul īn care manifestaţia va căpăta un caracter ritual.