„ANGELISM”

INTRE HAR ŞI RESPONSABILITATE

 

După o atīt de īndelungată orgie a răutăţii, după lunga captivitate īn ghearele vulgarităţii agresive, pofta de bunătate, de īnţelegere, de prietenie, a fost de o intensitate ce a īndemnat la exteriorizări necenzurate.

Afirmarea conservării capacităţii de toleranţă şi solidaritate a devenit o demonstraţie de rezistenţă, un semnal al victoriei supravieţuitorilor experimentului de dezumanizare de tip Piteşti, generalizat de comunişti la scara īntregii naţiuni.

Astfel se explică fervoarea cu care s-au manifestat cei salvaţi īntru omenie, īn cadrul unor ritualuri colective ce ar fi frizat ridicolul exaltării, dacă nu ar fi fost declanşate de năvalnica bucurie a celui eliberat din temniţa abrutizării, ce-şi regăseşte brusc plăcerea de a fi.

DAR...

Iată că această atīt de exaltantă experienţă emotivă tinde să se prelungească nepermis, ridicīnd īntrebarea dacă nu a devenit un obicei vicios, sau o periculoasă diversiune. Persoanele cucerite de parfumul delicat al atitudinii poetice sau de măreţia apostolatului asumat, pline de bune intenţii, orientează atitudinea opoziţiei faţă de dictatură, către o stare de graţie īnnobilatoare moral... dar atīt de improprie acţiunii! Se pierde din vedere un adevăr psihologic elementar : īndīrjirea produsă de revoltă este atenuată la temperatura iubirii sau a contemplării şi transfigurată către o eliberare interioară, care... produce dezertarea de pe frontul real, exterior !

Şi mi-e frică de faptul că există īmprejurări īn care, a nu īntrerupe starea de graţie, pentru a răspunde unor provocări ce-ţi pun in primejdie demnitatea, īnseamnă a degrada „angelismul" la o păguboasă sterilitate...

Mai mult, distanţarea Intelectuală poate fi o scuză pentru evaziune, o tehnică de evitare a situaţiilor neplăcute īn care fiinţa umană e silită să coboare... DE LA HAR LA RESPONSABILITATE !

Ar fi atīt de dureros ca efectul propovăduirii emancipării prin iubire să fie folosit de soldaţii īntunericului, ca o anestezie a combativităţii prizonierilor lor... !

 

IOAN ROŞCA

 contestatar, Piatra Neamţ