19 decembrie 1991

 

Mă simt copt pentru cartea privind „Revoluţia din 1990”. Am un chef extraordinar să o scriu. Īmi stă īn mīnă. Poate că dacă nu o fac acum, am să pierd din nou, ca şi alte dăţi, suflul care să dea textului viaţă şi să-l facă de fapt posibil, justificat.

Motivul revenirii acestui chef vine probabil din experienţa de pe 16 decembrie, din şedinţa „Dialog” īn care sentimentul de artificialitate, ambiguitate, plurivalenţă, inutilitate, singurătate şi disperare m-a covīrşit. Senzaţia unei singurătăţi cu atīt mai iremediabil naturale, cu cīt vine la capătul unei evoluţii īndelungate sub semnul solidarităţii, ajungīnd să se facă resimţită īn chiar clipa īn care celălalt eu afirmă, tot mai neconvingător pentru mine, sentimente, porniri, năzuinţe, concluzii – colective…

L-a mormīntul generalului Dăscălescu, mica noastră procesiune  (pentru 16 decembrie) stă şi ea īn tensiunea coprezenţei măreţului şi derizoriului , a setei de măreţie, şi falsului mimării găsirii ei. Ca să pună capac la toate (poate e mai bine aşa, mai clarificant) părintele Ţuţuianu se pretează la apel, la jurăminte solemne, procesiuni rituale, credinţe īn cauze pīnă la jertfă, incantaţii pentru eroi. Ce mai, tot arsenalul exaltărilor ce pregătesc fiinţa individuală să se aneantizeze īntru „sistem”, īntre „echip㔠şi abstract…

Sila mă cuprinde şi o dată cu ea, īngrijorarea şi dezastrul pierderii opţiunilor polarizatoare. Simt că de fapt orice „istm”, orice teorie sau practică ce atrage omul īn starea de desconsiderare a intereselor sale individuale, īmi repugnă. „Cauza” trebuie să fie o opţiune acceptată relaxat, la rece, altfel ea nu se mai distinge de alte forme de cult şi hipnoză, de ritual şi aneantizare conceptuală. Să fie oare īnsă posibilă fidelitatea şi eficacitatea unui militantism ne-solemnizat, ne-fetişizat, destins? Īntrebarea mă sfīşie. Oricum īmi apare tot mai evidentă catastrofa cu care se īncheie acest experiment de doi ani. Căutīndu-mi o faţă pe care să mă plac mai mult, un rol mai admirabil, un echilibru ce să satisfacă mai bine senzualitatea orgoliului emancipării, m-am rătăcit cu desăvīrşire. Nici măcar linia intuită odinioară īntre Bine şi Rău, nu-mi mai stă la īndemīnă. Am ajuns să mă īntreb dacă totul nu a fost decīt o farsă vidă, un cerc vicios īn care pretenţiei apărării Binelui īi revine rolul de catalizare a unor energii şi orientarea unor reacţii cu o eficacitate sporită īn sensul benefic speciei. Aş accepta numai un Bine simultan adevărat şi fast pentru omul separat şi pentru omul –celulă a īntregului. Restul, nu-mi mai place (vezi ca exemplu „generozitatea” sau „altruismul” ce au īnceput să mă irite ca nişte elucubraţii vicioase).Din păcate, există ceilalţi, agresivii, care poate se cer echilibraţi de acest tip simetric de anomalie (iubirea).

Īn orice caz, mai rătăcit ca niciodată. Şi tocmai despre asta mă gīndesc să scriu. Nu un roman al revoluţiei romāne (pretenţia de obiectivitate, calificare, etc. ar fi oricum grotescă) ci unul īn care să-mi descriu, cu sinceritate, propria-mi aventură. Ar putea fi acea carte a celor două planuri (dur- al realităţii īnglodante şi aerat – al contorsiunii căutării intelectuale).

Ar putea fi acea sfidare contra tiranicului sfīrşit pozitiv, al iluziei insuflate cu ipocrit entuziasm privind finalul fericit īn lupta cu misterul existenţei sau cu dezechilibrul.

Īn orice caz poate rămīne īn spaţiul sincerităţii absolute (īn locul obiectivităţii). Va trebui să īncerc să rememorez fiecare etapă īn zeama ei psihologică (greu, foarte greu să reconstitui starea īn care am acţionat, dar necesar, pentru valoarea de mărturie utilizabilă, cinstită şi nu de argumentaţie postfactum, de demonstraţie de compunere, arbitrară īn fond).

Poate că tocmai o sinceritatea absolută ar face lucrarea utilă (pentru alţii) şi răcoritoare (pentru mine). Voi reuşi să surprind complexitatea tragicului păienjeniş īn care m-am rătăcit?

 

„Intervenţie” – plan

I.           Preambul

Scurtă bibliografie antirevoluţionară. Scopul : īnţelegerea premiselor de la care pleacă personajul, bazelor conceptuale, sistemului de valori, cīmpului de năzuinţe, spaţiului de motivaţii, rădăcinilor īntregului trecut prezent (raportare absolut necesară pentru o mărturie inteligibilă. A doua temă a cărţii fiind tocmai o experienţă intelectuală.

II.        Istorie

Şirul faptelor. Prezentare fără demonstraţie, dar cu explicaţii ( pe cīt posibil neinsidioase – prozelitizante). Am făcut; am urmărit; am observat; am interpretat.

Se fac trimiteri din text către capitolul anexă: articole publicate sau nu (proprii), alte articole (cu păreri personale sau analiză).

III.     Īncheiere: situaţia finală.

Anexă. Şir de intervenţii publicate sau nu, sau de analize, pe cīt posibil īn ordinea cronologică īn care au apărut ele sau a avut loc evenimentul la care se referă.

Schematic : introducere (cine este – ce simte), cuprins (ce face); anexa 1 (ce spune); anexa 2 (ce se spune despre); īncheiere (ce devine).

 

Revenind la 16 decembrie. Sentimentul de lipsă de rost. Adīnc. Pīnă la osmozele ultime dintre contrarii. Nişte indivizi proclamă că nu acceptă realitatea la care īi condamnă semenii lor. Violatul care protestează. Prizonierul care se declară īn dezacord cu captivitatea. Dezolant. Sigur s-a văzut acum că acceptarea a produs la mulţi cecitatea absolută a demnităţii. Aşadar, un astfel de cocoşlīc ar mai avea un rost, ca un fel de rezervă pentru a face posibilă libertatea: ceea ce nu are rost īn puşcărie ci , odată scăpat, ar īnflori valoarea , cu efect amīnat şi ipotetic. Dramatic īn orice caz. Oare şi măreţ? Tocmai aici se strecoară diavolul unificator: ceea ce trăim sugerează egalitatea alternativelor rezistenţă / cedare, demnitate/umilinţă, speranţă/uitare. O victorie atīt de confortabilă a răului, atīt de exemplară, are probabil un efect dezastruos asupra echilibrului sufletesc al martorilor la un astfel de spectacol. E ca un leşin. O umilinţă şi strīmbătate atīt de īndelungate, sfīrşesc prin a deforma ireversibil resorturile orgoliilor emancipatoare. Filmele cu situaţii post-cataclism īn care cīţiva supravieţuitori orbecăiesc dezabuzaţi, nu sunt ficţiuni decīt prin accident stilistic. Īn fapt, noi trăim azi, īn ţară, un astfel de coşmar.

Capul a căzut. Organismul īşi mai mişcă īncă celulele supravieţuitoare care caută īn van să-şi regăsească ritmul. E inutil. Desigur rămīne (proabilă chiar), regenerarea. Valul următoarelor generaţii va reīnfrunzi probabil acest copac. Al nostru īnsă….

24 de membri au semnat deja intrarea īn „starea de protest”. Vom face foame o zi pe lună nelimitat. O expresie elocventă a revoltei neputincioase, a īnfundării nesuportate. Probabil e necesar să nu facem valuri prea mari, să ne consumăm disperarea igienic.